Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

RowlingIsCancelled. ...

Kategoria: Teorie, przemyślenia...
Autor: Prefix użytkownikafuerte

Luźne przemyślenia na temat ostatniej aktywności Rowling na Twitterze i jej transfobicznych tweetów.
>> Czytaj Więcej

Quiz o Złotym Zniczu

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem quizu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: PaulaSmith

Wydanie stworzyli: SamQuest, EmilyWright, Krnabrny, CoSieDzieje, Syriusz32, Takoizu, Aneta02, los...
>> Czytaj Więcej

Harry Potter i Więzi...

Kategoria: Recenzje
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Zapraszam Was na moją prywatną listę 10 powodów, dla których "Więzień Azkabanu" jest najlepszą ek...
>> Czytaj Więcej

Lista przyborów szko...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Artykuł jest tłumaczeniem quizu zamieszczonego na pottermore.
>> Czytaj Więcej

Istoty

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaania919

Artykuł na temat istot - jednej z trzech grup magicznych stworzeń
>> Czytaj Więcej

Śmierciotula

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaania919

Artykuł zawiera informacje o śmierciotulach - jednych z najgroźniejszych stworzeń w czarodziejski...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Wymarzony facet

Tytuł: Wymarzony facet
Gatunek: Romans
Autor: Prefix użytkownikaShanti Black

Praca I etapu Wielkiej Wojny Fan Fiction, oryginalna, nie poprawiana
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 6 - Or...

Tytuł: Rozdział 6 - Orzeł, Czarownica i Stary Regał
Seria: Opowieści z Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaRachel Otterly

Pierwsze lekcje Rachel i całej reszty.
>> Czytaj Więcej

Chata w środku ...

Tytuł: Chata w środku lasu
Gatunek: Inne
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Remake pracy z I etapu Wielkiej Wojny Fan Fickowej, praca utrzymana w kategorii horror
>> Czytaj Więcej

Zabójczy kredens

Tytuł: Zabójczy kredens
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Praca z półfinału Wielkiej Wojny Fan Fickowej, 2020r.
>> Czytaj Więcej

Cena posłuszeństwa

Tytuł: Cena posłuszeństwa
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikaSyriusz32

Praca na drugi etap WWFF, bez poprawek, konkursowy oryginał.
>> Czytaj Więcej

Zdania są podzi...

Tytuł: Zdania są podzielone
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSyriusz32

Praca na pierwszy etap WWFF, bez poprawek, konkursowy oryginał.
>> Czytaj Więcej

Kocie czekanie

Tytuł: Kocie czekanie
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Praca stworzona na Wielką Wojnę Fanfickową w lipcu 2020 roku, Etap I
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 35
Administratorzy online: 1
Aktualnie online: 0 osób
Łącznie na portalu jest
45,064 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,075
Dodanych newsów: 10,275
Zdjęć w galerii: 21,329
Tematów na forum: 3,766
Postów na forum: 316,893
Komentarzy do materiałów: 220,882
Rozdanych pochwał: 3,258
Wlepionych ostrzeżeń: 4,156
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 4161
uczniów: 3423
Hufflepuff
Punktów: 2256
uczniów: 3379
Ravenclaw
Punktów: 4039
uczniów: 4121
Slytherin
Punktów: 302
uczniów: 3501

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
18% [45 głosów]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
10% [26 głosów]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
20% [51 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
8% [20 głosów]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
5% [13 głosy]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
10% [24 głosy]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
4% [9 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
25% [64 głosy]

Ogółem głosów: 252
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 08.08.2020 o godzinie 13:27 w Hogsmeade
RavenclawRuby Anderson ostatnio widziano 08.08.2020 o godzinie 01:17 w Walia
HufflepuffElizabeth Cooper ostatnio widziano 08.08.2020 o godzinie 00:50 w Walia
RavenclawRuby Anderson ostatnio widziano 08.08.2020 o godzinie 00:43 w Walia
HufflepuffElizabeth Cooper ostatnio widziano 08.08.2020 o godzinie 00:25 w Walia
RavenclawRuby Anderson ostatnio widziano 08.08.2020 o godzinie 00:18 w Walia
Back to Black, czyli Test wiedzy o Syriuszu
http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quizosyriuszu1.jpg



1. W której książce Syriusz Black jest wspomniany po raz pierwszy?

a. Harry Potter i Czara Ognia
b. Harry Potter i Kamień Filozoficzny
c. Harry Potter i Komnata Tajemnic
d. Harry Potter i Więzień Azkabanu

http://funkyimg.com/i/2MV8S.jpg


2. Ile lat Syriusz spędził w Azkabanie?

a. 12
b. 11
c. 10
d. 13

3. W książce Harry Potter i Więzień Azkabanu, kto wymusza na Harrym obietnice, że nie będzie szukał Syriusza Blacka?

a. Arthur Weasley
b. Molly Weasley
c. Profesor McGonagall
d. Korneliusz Knot

4. Czemu Syriusz został usunięty z tapety w swoim rodzinnym domu?

a. Bo zaprzyjaźnił się z charłakiem
b. Bo został aresztowany
c. Bo uciekł
d. Został przydzielony do Gryffindoru

5. Jakie stworzenie zostało nazwane przez Syriusza, najinteligentniejszym ze swojego gatunku?


a. Świstoświnka
b. Zgredek
c. Hardodziób
d. Krzywołap

6. W którym roku aresztowano Syriusza?

a. 1980
b. 1981
c. 1982
d. 1983

7. Jak miała na imię matka Syriusza?

a. Wilhelmina
b. Morgana
c. Morwenna
d. Walburga

8. Jakie stworzenie przywiódł na myśl Harry'emu Syriusz podczas ich pierwszego spotkania?

a. Inferius
b. Wampir
c. Wilkołak
d. Dementor

9. Oprócz pseudonimu Łapa, jak inaczej nazywano Syriusza?

a. Szelma
b. Wędrowiec
c. Maszkara
d. Wąchacz

10. O kim mówił Syriusz, kiedy użył tych słów: "Jeśli chcesz poznać człowieka, zobacz jak traktuje swoich służących"?

a. Albus Dmbledore
b. Lucjusz Malfoy
c. Barty Crouch Senior
d. Korneliusz Knot

11. Zgodnie z opinią zamieszczoną w Żonglerze, Syriusz to tak naprawdę:

a. Stanley Pringle
b. Strugis Podmore
c. Stubby Boardman
d. Stanford Burble

12. Na którym roku Syriusz stał się animagiem?

a. siódmym
b. szóstym
c. czwartym
d. piątym

13. Kto opisywał Syriusza tymi słowami: "Nędzna kreatura, która złamała serce swojej matce"?

a. Snape
b. Stworek
c. Bellatrix
d. Peter Pettigrew

14. W którym rozdziale Więźnia Azkabanu, dowiadujemy się, że Syriusz "ściga" Harry'ego?

a. Błędy Rycerz (rozdział trzeci)
b. Dziurawy Kocioł (rozdział czwarty)
c. Szpony i fusy (rozdział szósty)
d. Demetor (rozdział piąty)

i.imgur.com/m5t6xwa.jpg


15. Jak nazywał się brat Syriusza?
a. Rames Arcadia Black
b. Romulus Armitage Black
c. Reginald Artemis Black
d. Regulus Arcturus Black

16. Kiedy nie używał sowy, za pomocą czego Syriusz wysyłał listy?

a. Mugolską pocztą
b. Egzotycznymi ptakami
c. Hardodziobem
d. Gołębiem pocztowym

17. Kiedy pokrewieństwo łączyło Syriusza i Draco Malfoya?

a. Pierwszy kuzyn
b. Pierwszy kuzyn (wydziedziczony)
c. Drugi kuzyn
d. Drugi kuzyn (wydziedziczony)

18. Kto pierwszy podejrzewał, że Błyskawica została wysłana przez Syriusza Blacka?

a. Hermiona Granger
b. Oliver Wood
c. Profesor McGonagall
d. Ron Weasley

i.imgur.com/XYCGcLc.jpg


19. Kto pierwszy powiedział Haryy'emu, że dementorzy dostali pozwolenie na złożenie pocałunku Syriuszowi?

a. Albus Dumbledore
b. Severus Snape
c. Remus Lupin
d. Hermiona Granger

20. Podczas rozmowy w kominku, w Pokoju Wspólnym Gryfonów, kto według Syriusza jest Śmierciożercą?

a. Barty crouch Jr.
b. Lucjusz Malfoy
c. Igor Karkaroff
d. Severus Snape

21. Kto na peronie 9 i 3/4 gratuluje Harry'emu fajnego psa?


a. Lee Jordan
b. Parvati Patil
c. Dean Thomas
d. Seamus Finnigan

22. Wybierz wszystkie pasujące odpowiedzi:
Kto przebywał w Azkabanie w tym samym czasie co Syriusz?


a. Pani Crouch
b. Rubeus Hagrid
c. Antonin Dolohov
d. Marvolo Gaunt
e. Rodolphus Lastrange
f. Percival Dumbledore

23. Jak nazywał się wujek, który zostawił Syriuszowi złoto?

a. Pollox
b. Alphard
c. Cygnus
d. Arcturus

24. Kiedy dowodził dochodzeniem w sprawie Syriusza, Kingsley Shacklebolt, twierdził, że Black ukrywa się...

a. W Indiach
b. W Chinach
c. W Tybecie
d. W Nepalu

25. Co dał Syriusz Harry'emy, jako znak, że życzy mu powodzenia w trzecim zadaniu Turnieju Trójmagicznego?

a. Czekoladową żabę z wydrapaną literą S z tyłu
b. Pióro hipogryfa
c. Odciśniętą łapę na kartce papieru
d. Kość kurczaka z czarną wstążką

26. Jaki numer miała skrytka bankowa Syriusza?

a. 712
b. 713
c. 711
d. 714

i.imgur.com/sT5BPJ3.jpg


27. Jaką teorię miała Hanna Abbott na temat sposobu, w jaki Syriusz znalazł się w Zamku?

a. Pomógł mu Irytek
b. Wleciał na skrzydlatym koniu
c. Znał tajemne przejście w Hogsmade
d. Przemieniał się w kwitnące krzewy

i.imgur.com/Ldfwx2T.jpg


28. Która z praciotek Syriusza rozpoczęła tradycję obcinania głów skrzatom domowym?

a. Violetta
b. Elladora
c. Ursula
d. Cedrella

29. Jakie były ostatnie słowa Syriusza wypowiedziane w książce Zakon Feniksa?

a. Harry bierz przepowiednie, łap Neville'a i uciekaj!
b. Dobra robota James!
c. No, dalej, postaraj się, przecież potrafisz!
d. Odejdź od mojego chrześniaka!

Odpowiedzi :: Pokaż
1. b
2. a
3. a
4. c
5. d
6. c
7. d
8. b
9. d
10. c
11. c
12. d
13. b
14. b
15. d
16. b
17. b
18. a
19. c
20. c
21. a
22. a, b, c, e
23. b
24. c
25. c
26. c
27. d
28. b
29. c


Źródło: Pottermore

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
PaulaSmith  dnia 07.11.2018 22:29
Ja zrobiłam quiz na pottermore no i przyznam się, że mogłoby być lepiej :D Ale może dlatego, że mogłam się bardziej skupić, a po angielsku było mi torszku trudniej :D

Mój wynik to 21/29 ;)

Co do tłumaczenia to super wyszło! Fajnie Liv, że Ci się chciało, bo nie każdy zrobi go po angielsku! Świetna robota! Love
avatar
Nieoryginalna  dnia 09.11.2018 20:01
Chyba czas sobie odświeżyć serię, bo ledwo odpowiadam już nawet na szybkie shoutboxowie pytania Pauli, tu straciłam z 10 punktów ponad, a wydawało mi się, że będzie łatwo ;p Podoba mi się ten quiz, tym razem Pottermore się postarało, niektóre pytania były naprawdę podchwytliwe.

Dzięki za tłumaczenie!
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 11.11.2018 18:05
Naprawdę dobra robota, tłumaczenie perfekcyjne ;) Ciekawie było sprawdzić swoje umiejętności dotyczące Syriusz Blacka, ale... chyba czas najwyższy odświeżyć wszystkie książki po kolei, bo wysypała się aż na 9 pytaniach! A Black był moją ulubioną postacią i wiedziałam o nim bardzo dużo. Niestety, jak widać, sporo informacji wyleciało z głowy ;)
avatar
Prefix użytkownikaZuzuvamp  dnia 20.03.2019 17:21
Myślałam, że uda mi się odpowiedzieć prawidłowo na wszystkie pytania bo jestem straszną fanką Syriusza ale trochę się przeliczyłam. 22/29 to chyba dobry wynik lecz czuję niedosyt tak jakbym za mało się postarała
avatar
Prefix użytkownikaLegere_Libris  dnia 18.05.2020 20:07
Quiz sam w sobie bardzo fajny, a te tłumaczenie - perfekcyjne. Muszę przeczytać całą serię od nowa, aby odświeżyć informacje. Mam 20/29 ;) Nie powiem, że wynik mnie nie zadowala, bo tak nie jest... ale mogło być lepiej.
avatar
Prefix użytkownikaRachel Otterly  dnia 01.07.2020 15:54
Ja wykonałam na Pottermore normalnie, po angielsku. 28/29. Szacun za tłumaczenie dla autora. Dzięki, dzięki, dzięki!
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Wyrodniaczek
08.08.2020 13:40
Ale zamuła

Ciasteczkowy Diler
08.08.2020 13:27
Wrozka

Wielki Mag
08.08.2020 12:47
:laczka:

Pracownik Miodowego Królestwa
08.08.2020 11:48
a Ty juz ciśniesz nad wodę?

Pracownik Miodowego Królestwa
08.08.2020 11:39
dzięki!

to moja ekipa gimnazjalna, więc ludzie, których lubię najbardziej na świecie :D więc impreza jak każda, tylko w ładnych ciuchach :D

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59565 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 55961 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 44343 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 42912 punktów.

5) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 37393 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 37175 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36429 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 33337 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30892 punktów.

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.59