Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

14 lat HPnet!

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaRebecca Conran

Raport z najgorętszych urodzin w roku
>> Czytaj Więcej

Test wiedzy o rodzin...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaNatka Potter

W stwierdzeniu, że Weasleyowie to jedna, WIELKA rodzina, zdecydowanie nie ma przesady. Co sprawia...
>> Czytaj Więcej

Test wiedzy o Rubeus...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaNatka Potter

Jak wiele pamiętacie o naszym ukochanym hogwarckim gajowym? Rozwiążcie ten test, aby się przekonać!
>> Czytaj Więcej

Test wiedzy o Remusi...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Nieoryginalna

Każdy ma swojego ulubionego Huncwota. Jeśli Twoim jest Remus, sprawdź swoją wiedzę o Lupinie w ty...
>> Czytaj Więcej

Noworoczne postanowi...

Kategoria: Inne
Autor: Prefix użytkownikafuerte

Tłumaczenie artykułu zamieszczonego na Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Ranking eliksirów i ...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Ranking eliksirów; artykuł jest tłumaczeniem tekstu zamieszczonego na Pottermore.
>> Czytaj Więcej

W świetle życia Dean...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Tłumaczenie tekstu o Deanie Thomasie.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Wielka Bitwa

Tytuł: Wielka Bitwa
Gatunek: Miniaturka
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

Mimo że wielka bitwa była już przeszłością, to nie tak łatwo było pozbyć się wspomnień. Hermiona ...
>> Czytaj Więcej

Wygórowane ocze...

Tytuł: Wygórowane oczekiwania
Gatunek: Miniaturka
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

Dwaj chłopcy, od których oczekiwało się zbyt wiele. Całkowite przeciwieństwa, ale czy na pewno? C...
>> Czytaj Więcej

Świąteczna nies...

Tytuł: Świąteczna niespodzianka
Gatunek: Miniaturka
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

One shot Sevmione mojego autorstwa, opublikowany także na moim profilu https://www.wattpad.com/67...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Ogon

Tytuł: Ogon
Seria: Huncwotckie rymy
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

W końcu udało się zabrać za kontynuację serii. Nie było łatwo, bo ciężko było mi wczuć się w post...
>> Czytaj Więcej

[Z]Epilog

Tytuł: Epilog
Seria: Dziewczyna z porcelany
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikaAlette

- Co mam teraz zrobić? - zapytał wszystkich obecnych, ale nikt mu nie odpowiedział, bo nikt nie z...
>> Czytaj Więcej

[NZ]4. Rita pisze p...

Tytuł: 4. Rita pisze ponownie
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Harry spędza wakacje, wynajmując pokój w Dziurawym Kotle. Pewnego dnia spotyka Hermionę i jej rod...
>> Czytaj Więcej

[Z]Prawdziwy ojciec

Tytuł: Prawdziwy ojciec
Seria: Dziewczyna z porcelany
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikaAlette

Gdyby wcześniej był bardziej wnikliwy, bardziej dokładny, zauważyłby. Zaślepiły go własne przekon...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 42
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 0 osób
Łącznie na portalu jest
44,205 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,063
Dodanych newsów: 10,062
Zdjęć w galerii: 21,296
Tematów na forum: 3,699
Postów na forum: 311,956
Komentarzy do materiałów: 219,029
Rozdanych pochwał: 3,215
Wlepionych ostrzeżeń: 4,147
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 1730
uczniów: 3280
Hufflepuff
Punktów: 896
uczniów: 3219
Ravenclaw
Punktów: 982
uczniów: 3972
Slytherin
Punktów: 203
uczniów: 3305

Ankieta
W hogwarckim zamku wysiada piec i na dwa dni odwołane są lekcje. Co robisz?

zakładam najgrubszą szatę i lecę na błonia ulepić całą rodzinę bałwanów w szalikach mojego hogwarckiego domu
13% [14 głosy]

korzystam z jednego z tajnych przejść i uciekam do Trzech Mioteł, gdzie rozgrzeje mnie miód pitny
35% [36 głosów]

kradnę sanki ze składzika Filcha i lecę z kolegami na górkę do Hogsmeade. Aberforth dostanie szału!
10% [10 głosów]

zakładam na siebie cztery warstwy ubrań i idę do biblioteki czytać książkę o gościu, który utknął samotnie na tropikalnej wyspie
9% [9 głosów]

biorę Lunę pod ramię i lecimy pojeździć na łyżwach na zamarzniętym jeziorze. Wielka Kałamarnica będzie nas gonić!
19% [20 głosów]

zwołuję drużynę na trening Quidittcha - przerzucanie kafla przez oblodzone obręcze - to jest dopiero widok!
11% [11 głosów]

pakuję różdżkę oraz śrubokręt i idę pomóc skrzatom w naprawie pieca - lekcje są zbyt ważne, żeby je opuszczać
4% [4 głosy]

Ogółem głosów: 104
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 17.12.19

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Gryffindor[PN]Corinne Laurientis ostatnio widziano 27.02.2020 o godzinie 13:57 w V piętro
Ravenclaw[P]Jasmine Farawell ostatnio widziano 27.02.2020 o godzinie 13:24 w V piętro
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 26.02.2020 o godzinie 23:22 w Lochy
Gryffindor[PN]Corinne Laurientis ostatnio widziano 26.02.2020 o godzinie 22:50 w V piętro
SlytherinRosalie Morgan ostatnio widziano 26.02.2020 o godzinie 22:34 w Lochy
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 26.02.2020 o godzinie 22:29 w Lochy
Czy jesteś prawdziwym znawcą Fantastycznych Zwierząt?
TEST WIEDZY O MAGICZNYCH STWORZENIACH

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quizfz1.jpg


1. Jak brzmi poprawna nazwa zawodu Newta Scamandera?

a. magizoolog
b. magibiolog
c. magiowterynarz
d. łowca bestii

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quizfz2.jpg style=

2. Na którym roku uczniowie Hogwartu mogli dopisać ONMS do swojego planu?

a. drugim
b. pierwszym
c. szóstym
d. trzecim

3. Które magiczne zwierzę ma słabość do błyskotek?

a. nieśmiałek
b. niuchacz
c. demimoz
d. ognioptak

4. Której z magicznych zdolności NIE posiada feniks?

a. łzy z mocą uzdrawiającą
b. moc powodowania burzy
c. magiczna pieśń zwiększająca odwagę
d. odradzanie się z popiołów

5. Do którego hogwarckiego domu należał Newt Scamander?

a. Gryffindor
b. Slytherin
c. Ravenclaw
d. Hufflepuff

6. Jak nazywał się pufek pigmejski Ginny?

a. Terry
b. Dean
c. Arnold
d. Colin

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quizfz3.jpg

7. Którego z tych smoków nie było na Turnieju Trójmagicznym?

a. szwedzki krótkopyski
b. chiński ogniomiot
c. norweski kolczasty
d. walijski zielony

8. W której książce spotykamy niuchacza po raz pierwszy?

a. Harry Potter i Więzień Azkabanu
b. Harry Potter i Kamień Filozoficzny
c. Harry Potter i Czara Ognia
d. Harry Potter i Zakon Feniksa

9. Jak brzmiała odpowiedź na zagadkę sfinksa w labiryncie w Harrym Potterze i Czarze Ognia?

a. pająk
b. gumochłon
c. osa
d. chrząszcz

10. Które stworzenie zostało zastąpione Złotym Zniczem w rozgrywkach Quidditcha?

a. złoty znikacz
b. złoty duszek
c. złoty chrząszcz
d. złoty zniczer

11. Które z poniższych stworzeń NIE pojawia się w tytułach książek Glideroy'a Lockharta?

a. ghul
b. wiedźma
c. chochlik
d. troll

12. Sklątka tylnowybuchowa jest hybrydą jakich dwóch stworzeń?

a. ognisty krab i mantrykora
b. szuroszczet i langustnik ladaco
c. czerwony krab i horklumb
d. akromantula i smok

13. Który przyjaciel Harry'ego Pottera poślubił wnuka Newta, Rolfa Scamandera?

a. Lavender Brown
b. Padma Patil
c. Luna Lovegood
d. Katie Bell

14. Skórę której bestii można wykorzystać do stworzenia peleryny niewidki?

a. chochlik
b. lunaballa
c. demimoz
d. żądlibąk

15. Jak wyhodować bazyliszka?

a. z dwóch różnych gatunków węży
b. nakarmić oba gady łzami feniksa
c. wysiadywanie kurzego jajka przez ropuchę
d. sprawić, aby pyton wypił własną krew
http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quizfz4.jpg



ODPOWIEDZI

Spoiler :: Pokaż

1. a
2. d
3. b
4. b
5. d
6. c
7. c
8. c
9. a
10. a
11. c
12. a
13. c
14. c
15. c


Źródło: Pottermore

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
PaulaSmith  dnia 22.11.2018 14:30
Test zrobiony i kurczę wydawało mi się, że strzelałam w dwóch, a tu okazało się, że 4 błędy ;) Mogłoby być lepiej, ale dobrze, że nie było pytań o jakieś mało znane stworzenia, bo wtedy byłoby dużo ciężej.

Mój wynik 11/15 :D
avatar
Prefix użytkownikaMikasa  dnia 22.11.2018 14:38
Hm... no nieskromnie powiem, że zdobyłam 100%, haha. Ale bardzo fajnie, że taki quiz się pojawia, pozwala podtrzymać atmosferę ekscytacji premierą! Teraz tylko kolejne dwa lata czekania na dwie godziny przyjemności... ale warto.

W ogóle, zauważyliście, że w tym filmie thunderbird był przetłumaczony jako jakiś grzmotoptak (czy coś,nawet nie pamiętam) zamiast burzoptak? :D Głupio.
avatar
Angelina Johnson  dnia 23.11.2018 15:26
Fajny test, ja miałam dwa błędy. A strzelałam chyba w trzech albo czterech pytaniach, także nie jest najgorzej ;D Bardzo podoba mi się, że publikowane są u nas przetłumaczone quizy z Pottermore, dzięki temu czarodzieje bez znajomości języka angielskiego mogą się dobrze na nich bawić. Super robota, dzięki Aneta! Love

13/15
avatar
Prefix użytkownikablad logiczny  dnia 29.11.2018 10:23
14/15. Quiz był dość łatwy jednak w 8 pytaniu nie mogłem sobie przypomnieć, w której części była ta lekcja z użyciem niuchaczy do poszukiwania fałszywych galeonów. Dopiero później mi się skojarzyło z Mistrzostwami Q... i Galeonami oddanymi Harry'emu przez Rona.
avatar
Prefix użytkownikaMorfinGaunt  dnia 05.12.2018 15:24
13,5/15, te pół, bo sobie przy pytaniu 11 zaznaczyłem dwie odpowiedzi i jedna z nich była poprawna xD Test bardzo fajny, nie jest mega trudny, ale jak ktoś oglądał tylko filmy HP, to będzie mu ciężko :D Samo wymyślenie pytań, a co tam, odpowiedzi błędnych do nich, nie było łatwe, bo przecież nie mogą być na tyle banalne, żeby zgadywać tylko po nich poprawne odpowiedzi :)
avatar
Prefix użytkownikaNymeria  dnia 23.01.2019 14:58
Świetny test :D Coś nowego. Wymyślenie pytań i odpowiedzi musiało zająć ci sporo czasu dlatego ode mnie leci Wybitny :D. Brakuje mi tylko więcej zdjęć czy obrazków.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Grosza daj Angelinie!
27.02.2020 13:43
No mnie to aż tak nie przeraża, szczerze mówiąc ;D

Różowy Pomeranian Teksasu
27.02.2020 12:37
Dzień dobry! Nick

Młodszy doradca ds. zaopatrzenia
27.02.2020 12:29
Ale po prostu wydaje mi się, że ja bym nie pojechała. No ale to wasze pieniądze

Młodszy doradca ds. zaopatrzenia
27.02.2020 12:28
Aczkolwiek też nie przesadzajmy, to nie jest dżuma czy malaria i problemem nie jest powaga choroby, tylko raczej skala

Młodszy doradca ds. zaopatrzenia
27.02.2020 12:28
Angelina Johnson, airbnb nie zwraca? Kurcze, to rzeczywiście ciężka sytuacja ;/ ale pomyśl, czy będziesz w stanie psychicznie się zrelaksować ze świadomością ryzyka.

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59016 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 54872 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 42875 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41891 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 35251 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 35017 punktów.

7) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 32971 punktów.

8) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

9) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 31451 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30677 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.95