Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Daniel Radcliffe

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaScarllet

Odtwórca głównej roli Harry`ego Pottera.
>> Czytaj Więcej

Eddie Redmayne

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaBumSzakalaka

Aktor znany nam z roli Newta Scamandera. Aktor teatralny i filmowy. Zdobywca Oscara.
>> Czytaj Więcej

Patronus

Kategoria: Świat magii
Autor: Prefix użytkownikaRosalind Rooks

Patronusy i zaklęcie "Expecto Patronum".
>> Czytaj Więcej

Życie i kłamstwa Alb...

Kategoria: Inne
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Pierwsza biografia Albusa Dumbledore'a napisana przez Ritę Skeeter.
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

13 urodziny HPneta i XX wydanie proroka - jest, co świętować!
>> Czytaj Więcej

Powrót do przeszłośc...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Livka

Czy kojarzycie ten moment, kiedy podczas czytania odkrywacie, że w zasadzie to już od dawna było ...
>> Czytaj Więcej

Quidditch w Polsce

Kategoria: Quidditch
Autor: monciakund

Kilka słów o zasadach i polskich drużynach
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Ginny

Tytuł: Ginny
Gatunek: Drabble
Autor: Sam Quest

To mój debiut w tym gatunku. Ta krótka forma opowiada o miłości. Miłego czytania. :)
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. V część 17
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Smith zdobywa odciski znajomych Hermiony, a dziewczyna żegna się z rodzicami
>> Czytaj Więcej

[NZ]Iieaqa

Tytuł: Iieaqa
Seria: Dziewczyna z porcelany
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikaAlette

Zapaliła się jak pochodnia. Ogień pokrył jej włosy, a ona zawyła w agonii. Próbowała odseparować ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. V część 16
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Policja przeszukuje mieszkanie Hermiony i zbiera odciski palców dla Smitha
>> Czytaj Więcej

[NZ]Święta Bożonaro...

Tytuł: Święta Bożonarodzeniowe
Seria: Największy błąd w życiu?
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Mijają kolejne dni, które Ron spędza w muszelce. Nadchodzi Boże Narodzenie, Bill ma dla brata nie...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. V część 15
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Norris łapie przynętę, zaś mugolska policja próbuje na wszelkie sposoby podejrzeć Hermionę
>> Czytaj Więcej

[NZ]Tajemniczy uczeń

Tytuł: Tajemniczy uczeń
Seria: Reidsville
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaScarllet

W szkole pojawia się nowy, tajemniczy uczeń. Jakie skrywa tajemnice? I czy ma coś wspólnego ze śm...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 40
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 2 osoby
Prefix użytkownikaBad wolf (Wielki mag)
Prefix użytkownikaScarllet (Łowca czarnoksiężników)
Łącznie na portalu jest
43,247 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 220
Było: 13.03.2019 06:44:59
Napisanych artykułów: 1,027
Dodanych newsów: 9,667
Zdjęć w galerii: 20,640
Tematów na forum: 3,544
Postów na forum: 306,931
Komentarzy do materiałów: 217,411
Rozdanych pochwał: 3,171
Wlepionych ostrzeżeń: 4,144
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 3044
uczniów: 3096
Hufflepuff
Punktów: 2634
uczniów: 3007
Ravenclaw
Punktów: 3018
uczniów: 3800
Slytherin
Punktów: 2199
uczniów: 3074

Ankieta
Do Hogwartu trafia wehikuł czasu. Gdzie się przenosisz?

Czasy Założycieli. Chętnie poznałbym ich osobiście i naprawdę rozpiera mnie ciekawość, jak wyglądała budowa Hogwartu i pierwsza Ceremonia Przydziału
32% [18 głosów]

Bunt Goblinów w 1612 roku. Kto by nie chciał zobaczyć tych ciekawych rzecz, o których rozprawialiśmy na Historii magii? Te walki musiały być epickie
2% [1 głos]

Czasy Huncwotów. Nie wiem, czy bardziej chciałbym stanąć w obronie Snape'a czy pomóc Jamesowi i Syriuszowi w wymyśleniu nowego zaklęcia do znęcania. Wybiorę, będąc na miejscu
44% [25 głosów]

31 października 1981 roku. Imprezka po zniknięciu Sami Wiecie Kogo musiała być niesamowita. Na żałobę po Potterach nie byłoby czasu
2% [1 głos]

Byle kiedy, byleby przed rokiem 1689, czyli przed podpisaniem Międzynarodowego Kodeksu Tajności. Wtedy legalnie mógłbym przelecieć się na smoku, pośmieszkować z mugoli czy po prostu czarować bez obaw
4% [2 głosy]

Wybiorę czas szkolne Voldemorta. Może byśmy się zakumplowali? Albo bym się czegoś nauczył od samego mistrza czarnej magii? A może powstrzymałbym go, zanim stałby się takim złem?
9% [5 głosów]

Ja tam wybiorę przyszłość. Co mnie interesuje to, co już było? Chcę zobaczyć, co nas czeka!
9% [5 głosów]

Ogółem głosów: 57
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 16.03.19

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Hufflepuff[PN]Liliana Williams ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 19:27 w Sala OPCM
Ravenclaw[PN]Asen Hristo ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 18:54 w Sala OPCM
SlytherinNicholas Nikiforov ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 18:40 w Sala OPCM
Hufflepuff[PN]Liliana Williams ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 18:28 w Sala OPCM
Ravenclaw[PN]Asen Hristo ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 17:20 w Sala OPCM
Hufflepuff[PN]Liliana Williams ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 17:10 w Sala OPCM
Nawigacja
Fiona Shaw
Początki

Fiona Shaw, właściwie Fiona Mary Wilson, urodziła się 10 lipca 1958 roku w County Cork w Irlandii. Ojciec Fiony był chirurgiem plastycznym, a mama fizykiem. W 1985 roku ukończyła psychologię na uniwersytecie w Corku. Następnie uczęszczała do Royal Academy of Dramatic Art w Londynie i była częścią "nowej fali" aktorów przybywających z Akademii. Na wielkim ekranie zadebiutowała rolą zakonnicy w dramacie "Święte serca". Przez kolejne 4 lata występowała w londyńskim teatrze gdzie zagrała między innymi w sztuce "Jak wam się podoba?", za którą otrzymała nagrodę im. Laurence'a Oliviera. Jako Julia w "Rywalach" z 1983 roku, pokazała swój komediowy dar.

Kariera

Dzięki dramatowi "Moja lewa stopa" aktorka zdobyła uznanie krytyków, lecz prawdziwą popularność przyniosła jej rola okrutnej Leny w ekranizacji gry "Super Mario Bros.".
W 1993 roku ponownie otrzymała nagrodę im. Laurence'a Oliviera za rolę w "Machinal". Zagrała też w melodramacie "Anna Karenina", komedii "Chłopak rzeźnika" oraz kinowej wersji serialu "Rewolwer i melonik". Została oznaczona Orderem Imperium Brytyjskiego w 2001 roku, zaś francuski rząd nadał jej tytuł Officer des Artes et des Lettres. W tym samym roku zagrała rolę, która jak dotąd przyniosła jej największą sławę. Mówię oczywiście o roli ciotki Harry'ego Pottera, Petunii Dursley w filmie "Harry Potter i Kamień Filozoficzny", a także w kontynuacjach serii.

Rodzina

Fiona ma dwójkę dzieci, które przyznano jej po rozwodzie. Prasa łączy ją miłośnie z aktorką Saffron Burrows, jednak żadna z nich, nie wypowiedziała się na temat ich związku. Obie pojawiły się jednak na spektaklu na podstawie powieści Jeanette Winterson, gdzie zagrały kochanki. W grudniu 2009 r. w wywiadzie, Shaw opisała siebie jako "bardzo szczęśliwą" singielkę. Ulubionym zajęciem Fiony jest picie wina i jedzenie w restauracjach. W 1966 roku spędziła 2 tygodnie w zakonie benedyktyńskim, a pamiętnik, który napisała w tamtym okresie był czytany w radio.

Filmografia


2011: Drzewo życia jako Babcia
2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I jako Petunia Dursley
2010: Noi credevamo jako Emilie Ashurst Venturi
2009: Dorian Gray jako Agatha
2007: Harry Potter i Zakon Feniksa jako Petunia Dursley
2007: Słaby punkt jako Sędzia Robinson
2007: Trial and Retribution XIV: Mirror Image jako Jo Wilson QC
2006: The Black Dahlia jako Ramona Linscott
2006: Złów i wypuść jako Ellen Douglas
2005: El Sueno de una noche de San Juan jako Wiedźmy (głos)
2004: Harry Potter i Więzień Azkabanu jako Petunia Dursley
2002: Harry Potter i Komnata Tajemnic jako Petunia Dursley
2002: Doctor Sleep jako Catherine Lebourg
2001: Siódmy strumień
2001: Triumf miłości jako Leontine

2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny jako Petunia Dursley
2000: Gormenghast jako Irma Prunesquallor
2000: Mind Games jako Frances O'Neil
1999: Obywatel Welles jako Hedda Hopper
1999: The Last September jako Marda Norton
1998: Rewolwer i melonik jako Father
1997: Chłopak rzeźnika jako Pani Nugent
1997: Richard II jako Richard II
1997: Anna Karenina jako Lydia
1996: Jane Eyre jako Pani Reed
1995: The Waste Land
1995: The Last Machine jako Różne
1995: Wagner's Women jako Cosima Wagner
1995: Perswazje jako Mrs Croft
1994: Seascape
1993: Hedda Gabler jako Hedda Gabler
1993: Super Mario Bros. jako Lena
1993: Blues tajniaków jako Paulina Novacek
1992: Maria's Child jako Pauline
1991: Londyn mnie zabija jako Headley
1991: For the Greater Good jako Gillian Savage
1991: Iphigenia at Aulis jako Clytemnestra
1990: Góry księżycowe jako Isabel Arundell Burton
1990: Trzech mężczyzn i mała dama jako panna Elspeth Lomax
1989: Moja lewa stopa jako Doktor Eileen Cole
1985: Love Song jako Młoda Deirdre
1985: Święte serca jako siostra Felicity


Źródło: Filmweb, Wikipedia.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaHermionjna  dnia 10.08.2011 12:36
Na początku nie miałam pojęcia kim jest Fiona Shaw... no tak Petunia:D
Świetny art, daję PO
avatar
Prefix użytkownikaSann  dnia 10.08.2011 12:52
Artykuł dobry, fajnie podzielony, ze zdjęciami, justowaniem i całkiem przyjemnie się czytało. Zebrana filmografia to spory plus, ale mi osobiście brakuje jakichś ciekawostek, bo uwielbiam je czytać :)
Praca na P, tak sobie myślę, bo do W jeszcze czegoś mi brakuje.
avatar
Prefix użytkownikaEpiskey  dnia 10.08.2011 13:19
adimil mam pytanie: jak ty to zrobiłeś, że ci pierwsze zdjęcie nie wchodzi na tekst? Oddzielałeś tekst spacjami? xD Artykuł bardzo dobry, ładnie wygląda, tylko czegoś mi tu brakuje. Tak jak napisała Sann przydałyby się ciekawostki. Daję P.
avatar
Always  dnia 10.08.2011 14:10
Na początku nie miałam pojęcia kto to! Art dobry przejrzysty ale czegoś brakuje do W więc dam P :)
avatar
Prefix użytkownikaharry_p123  dnia 10.08.2011 14:59
Czytam to imię i nazwisko i nie mam pojęcia kto to, apotem patrze na karierę i czytam, że to przecież Petunia :D
avatar
Prefix użytkownikalosiek13  dnia 10.08.2011 15:46
Bardzo dobry artykuł. Dowiedziałem się z niego jednej dosyć ciekawej rzeczy, mianowicie zawsze myślałem, że Fiona oficjalnie przyznała się do bycia lesbijką, a tu niespodzianka xD Ona jest tylko "szczęśliwą singielką"... dobre sobie.
W Twojej pracy strasznie przeszkadza mi brak cudzysłowów przy tytułach, nie znoszę tego. Stąd tylko PO. Następnym razem liczę na Wybitną pracę ;D
avatar
Prefix użytkownikaMademoiselle_Ginger  dnia 10.08.2011 18:08
Fajnie zebrane wszystkie informacje, całość bardzo przejrzysta. Kompletnie jej nie skojarzyłam jako Petunii :)
avatar
Prefix użytkownikafilius3flitwick  dnia 11.08.2011 00:04
Nic o niej nie wiedziałem. Zawsze była dla mnie tylko ciotką Petunią. Za nową wiadomość daję W.:smilewinkgrin:
avatar
Prefix użytkownikaSann  dnia 11.08.2011 14:40
Losiek13- Oj, trudno będzie napisać pracę na W gdy ty jesteś w pobliżu Ale się postaram.


Łosiek - postrach userów piszących artykuły xD

Adimil, on naprawdę nie jest taki straszny, ale jak już daje P, to znaczy, że jest dobrze :)
avatar
Prefix użytkownikalosiek13  dnia 11.08.2011 15:07
hahaha, dzięki, Sann ;p No cóż, ja po prostu zawsze pisze to co myślę o danej pracy i jaki jest jej stan faktyczny. Trudno, że czasem prawda boli...
adimil, gdyby tylko nie te nieszczęsne cudzysłowy byłoby W. W końcu taka ocena zobowiązuje do perfekcyjności.
avatar
Prefix użytkownikaAdiMil  dnia 11.08.2011 15:38
heh. :)
No niby fakt. Muszę teraz wymyślić jakiś inny temat artykułu i spróbuję napisać na W.
avatar
tomko1997  dnia 13.08.2011 17:57
Najlepszą rolę odegrała w 1 cz. HP.
W części 5, spodobało mi się to, jak zareagowała na wygląd Dudleya, po nieudanym pocałunku Dementora:lol:
P.S muszę obejrzeć wszystkie filmy z nią
avatar
lady_olla  dnia 14.08.2011 17:50
Kiedy zobaczyłam tytuł nie miałam pojęcia kto to jest Fiona Shaw. A tu się okazuje że ona w wielu filmach grała no i oczywiście co jest dla nas najważniejsze Petunię (tego domyśliłam się od razu kiedy zobaczyłam jej zdjęcie:))
avatar
Prefix użytkownikaroki26  dnia 15.08.2011 14:28
Hermionjna - ja też z początku nie wiedziałam kto to jest Fiona Shaw i wszystko się wyjaśniło;d

Petunia;pp

Dobry artykuł;)
avatar
Betinka  dnia 16.08.2011 16:03
Fajny art. Nie przynudzasz: krótko i treściwie. Właściwie nie wiem, co można by jeszcze dodać... Dobrze, że w arcie znalazła się filmografia i info o źródłach. Pozdrawiam, daję W.
avatar
silverunicorn  dnia 19.08.2011 03:12
Super artykuł! Fajnie się go czyta, Fiona jest dobrą aktorką :)
avatar
Obliviate  dnia 19.08.2011 13:29
Aktorka bardzo dobra. :) W Insygniach Śmierci cz.1 zabrakło mi w filmie wyciętej sceny, kiedy Dursleyowie się już wyprowadzali, Petunia została w pokoju, Harry do niej podszedł i tak jakby przyznała się, że przez ten cały czas żałowała śmierci swojej siostry Lily słowami wypowiedzialnymi do Harrego "Nie tylko Ty straciłeś coś, kiedy Voldemort był u władzy. Ja straciłam siostrę."
Wtedy mi się łezka w oku zakręciła. :) Świetnie to zagrała.
avatar
dominika812  dnia 05.07.2012 02:48
Aktorka dobra. Ostatnio coś czytałam, że jest lesbijką, a teraz , że ma dzieci ; o sama już nie wiem..
avatar
Prefix użytkownikaRodzyna24  dnia 26.11.2012 17:24
Skoro jej ojciec był chirurgiem plastycznym , to dlaczego nic nie zrobił z nosem córeczki ? :lol:

Co do kariery, muszę obejrzeć ten film "Moja lewa stopa" mam go w filmotece , ale jakoś do mnie tytuł nie przemawiał: P muszę to zmienić.

Nie pojmuję jak ulubionym zajęciem może być picie wina i jedzenie w restauracji ? masakra jakaś.
avatar
Prefix użytkownikaUpadly Aniol  dnia 25.03.2014 22:00
Petunia niczego sobie ;p Skostniała, taka 'szara eminencja' - typowa ciocia, pani Dursley. Bardzo fajnie tę rolę zagrała - żałuję, że nie tak często ją widzimy. Mogli w ZF uwzględnić, że wie kim są dementorzy ;) - no, ale film fatalny...Ograniczyli ją trochę do 'bycia ciocią' - oschłą mugolką.
avatar
monciakund  dnia 05.08.2014 12:19
Nigdy nie przepadałam za tą aktorką..., sama nie wiem czemu.
Ulubionym zajęciem Fiony jest picie wina i jedzenie w restauracjach.


To zadnie mnie rozbroiło. Ale no cóż..., jakieś hobby w życiu trzeba mieć.
I jeszcze jedno. Tak jak kilku moich przedmówców, fajniej by było, gdybyś dodała jakieś ciekawostki na jej temat (oczywiście, jeżeli takowe istnieją).
Jednak dla mnie, ten artykuł nie jest wybitny. Oprócz kilku nowych informacji, większość mogę przeczytać w Wikipedii lub na innej tego typu stronie.
avatar
Prefix użytkownikanatasiaxsangster  dnia 30.10.2015 16:40
Nawet lubie tą aktorke. Nie przywiązywałam do niej zbytnio uwagi ale jak dka mnie bardzo dobrze odegrała swoją rolę. Super ^°^
avatar
Prefix użytkownikaAlexis_Riddle24  dnia 20.02.2016 15:48
Na początku nie miał zielonego pojęcia kim ona jest... Ale teraz wiem :) dzięki za ten art i że coś napisałaś o tej charakterystycznej postaci jaką jest Petunia ;) daje P
avatar
Prefix użytkownikaMarcus Clinton  dnia 07.10.2016 21:22
Artykuł fajnie się czyta. Wszytko napisane zwięźle i na temat. Nie mogę się do niczego przyczepić. Co do samej Fiony to jakoś nie trawię tej aktorki. Dla mnie ktoś kto gra musi mieć w sobie coś przyciągającego. Niestety w moich oczach ona tego nie ma.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
26.03.2019 10:09
No np możecie skomentować to: http://www.harry-.
..oto_id=854
Eyebrows

Łowca czarnoksiężników
26.03.2019 10:07
Jestem taka nie wyspana i bez możliwości wypicia kawy :(
#porannyklubnarzek
aczy

Wyrodna żyrafa
26.03.2019 09:58
snowyowly, w ogóle to zachęcam do komentowania z linków, które czasem wrzucają tutaj na sb. Można za to zdobyć punkty dla domu Eyebrows

Wyrodna żyrafa
26.03.2019 09:53
Spoczko, zawsze do usług ;)

Mugol
26.03.2019 09:52
monciakund, nareszcie si,e udało!!! dzieki! Love

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 58161 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 48999 punktów.

3) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41857 punktów.

4) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 38984 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 34105 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 34036 punktów.

7) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 31803 punktów.

9) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30488 punktów.

10) Prefix użytkownikaYourSmile

Avatar

Posiada 29744 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.91