Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Magiczne puzzle HP

Kategoria: Inne
Autor: Smierciojadek

Współpraca z Tactic Games
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Nieoryginalna, Klaudia Lind, Anastazja Schubert, Takoizu, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

The House of Gaunt

Kategoria: Recenzje filmów
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Jak wyglądało życie Gauntów? Powstał film, który Wam to pokaże.
>> Czytaj Więcej

HPnet istnieje naprawdę

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

W sierpniu HPnetowicze mieli okazję spotkać się w Krakowie. Jak było?
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Syriusz32

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, louise60, Zireael, Aneta02, Anastazja Schubert, Lilyatte, Syrius...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, Hanix082, Sam Quest, louise60, PaulaSmith, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

Historia pod skórą z...

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Każdy tatuaż niesie ze sobą jakąś historię. Jakie niosą te fanowskie, związane z młodym czarodzie...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Nieoczekiwana p...

Tytuł: Nieoczekiwana pomoc
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Dalsze losy bohaterów podążających śladem Tengela Złego...
>> Czytaj Więcej

Dziękuję.

Tytuł: Dziękuję.
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Lupin szczerze w biegu
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział siódmy

Tytuł: Rozdział siódmy
Seria: Magiczna chwila
Gatunek: Romans
Autor: Prefix użytkownikaPaulaSmith

Gdy zdarza się to, co wydarzyć się musi.
>> Czytaj Więcej

Giętka pamięć

Tytuł: Giętka pamięć
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAnimag37

Czasem trzeba się przebranżowić, by zostać w końcu docenionym.
>> Czytaj Więcej

Nie przejdziesz

Tytuł: Nie przejdziesz
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAnimag37

W dziwnych przyszło nam żyć czasach, dziwnych!
>> Czytaj Więcej

[NZ]Nulla domus, nu...

Tytuł: Nulla domus, nulla praeterita
Seria: Vita Floris
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaClaraOswinOswald

Lily Potter wróciła do życia niecałe cztery godziny wcześniej, zdążyła już jednak zasiać niepokój...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Tajne przejście...

Tytuł: Tajne przejście, Neville i Runy
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Kto wyruszy do walki z Tengelem Złym?
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 42
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 0 osób
Łącznie na portalu jest
48,284 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 299
Było: 06.07.2022 21:37:36
Napisanych artykułów: 1,094
Dodanych newsów: 10,532
Zdjęć w galerii: 21,477
Tematów na forum: 3,913
Postów na forum: 319,795
Komentarzy do materiałów: 222,449
Rozdanych pochwał: 3,327
Wlepionych ostrzeżeń: 4,167
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 538
uczniów: 4151
Hufflepuff
Punktów: 505
uczniów: 3821
Ravenclaw
Punktów: 465
uczniów: 4482
Slytherin
Punktów: 170
uczniów: 4120

Ankieta
Nareszcie wakacje! Egzaminy końcowe za Tobą, możesz nareszcie porządnie wypocząć. Co robisz latem?

Przygotowuję się do poprawek egzaminów. Po co komu w ogóle ten OPCM, przecież Voldemorta już nie ma...
11% [2 głosy]

Wyleguję się na plaży. Niczego więcej mi nie trzeba, skoro mogę machnąć różdżką i w mgnieniu oka przywołać do siebie piwo kremowe, a woda w morzu jest przyjemnie ciepła.
26% [5 głosów]

Będę przenosić góry! Albo wdrapywać się na nie. No, chyba że na drodze stanie mi jakaś sklątka tylnowybuchowa. Ją trzeba będzie przenieść.
5% [1 głos]

Zostaję w Hogwarcie. Nigdzie nie jest mi tak dobrze jak w zamku, a latem puste korytarze są najbardziej urokliwe.
11% [2 głosy]

Większość czasu spędzam na Pokątnej. Może i pokoje w Dziurawym Kotle nie są w najwyższym standardzie, ale za to Magiczne Dowcipy Weasleyów są pod ręką.
5% [1 głos]

Spędzam czas na polu namiotowym. Na leśnej polanie urządziliśmy sobie z drużyną boisko do Quidditcha i szykujemy się do zawodów w kolejnym sezonie.
0% [0 głosów]

Nie ma to jak w domu. Nie robię nic konkretnego - czasem gonię gnomy po ogródku, innym razem tylko czytam książki.
42% [8 głosów]

Ogółem głosów: 19
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 12.07.22

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Gryffindor[P]Natalie Swan ostatnio widziano 07.07.2022 o godzinie 10:43 w Pub pod Trzema Miotłami
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 02.07.2022 o godzinie 23:57 w Hogwart Express
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 30.06.2022 o godzinie 16:10 w V piętro
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 26.06.2022 o godzinie 17:37 w Jezioro
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 15.05.2022 o godzinie 14:08 w Klasa Historii Magii
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 15.04.2022 o godzinie 10:29 w Wielka Sala
Nawigacja
Fiona Shaw
Początki

Fiona Shaw, właściwie Fiona Mary Wilson, urodziła się 10 lipca 1958 roku w County Cork w Irlandii. Ojciec Fiony był chirurgiem plastycznym, a mama fizykiem. W 1985 roku ukończyła psychologię na uniwersytecie w Corku. Następnie uczęszczała do Royal Academy of Dramatic Art w Londynie i była częścią "nowej fali" aktorów przybywających z Akademii. Na wielkim ekranie zadebiutowała rolą zakonnicy w dramacie "Święte serca". Przez kolejne 4 lata występowała w londyńskim teatrze gdzie zagrała między innymi w sztuce "Jak wam się podoba?", za którą otrzymała nagrodę im. Laurence'a Oliviera. Jako Julia w "Rywalach" z 1983 roku, pokazała swój komediowy dar.

Kariera

Dzięki dramatowi "Moja lewa stopa" aktorka zdobyła uznanie krytyków, lecz prawdziwą popularność przyniosła jej rola okrutnej Leny w ekranizacji gry "Super Mario Bros.".
W 1993 roku ponownie otrzymała nagrodę im. Laurence'a Oliviera za rolę w "Machinal". Zagrała też w melodramacie "Anna Karenina", komedii "Chłopak rzeźnika" oraz kinowej wersji serialu "Rewolwer i melonik". Została oznaczona Orderem Imperium Brytyjskiego w 2001 roku, zaś francuski rząd nadał jej tytuł Officer des Artes et des Lettres. W tym samym roku zagrała rolę, która jak dotąd przyniosła jej największą sławę. Mówię oczywiście o roli ciotki Harry'ego Pottera, Petunii Dursley w filmie "Harry Potter i Kamień Filozoficzny", a także w kontynuacjach serii.

Rodzina

Fiona ma dwójkę dzieci, które przyznano jej po rozwodzie. Prasa łączy ją miłośnie z aktorką Saffron Burrows, jednak żadna z nich, nie wypowiedziała się na temat ich związku. Obie pojawiły się jednak na spektaklu na podstawie powieści Jeanette Winterson, gdzie zagrały kochanki. W grudniu 2009 r. w wywiadzie, Shaw opisała siebie jako "bardzo szczęśliwą" singielkę. Ulubionym zajęciem Fiony jest picie wina i jedzenie w restauracjach. W 1966 roku spędziła 2 tygodnie w zakonie benedyktyńskim, a pamiętnik, który napisała w tamtym okresie był czytany w radio.

Filmografia


2011: Drzewo życia jako Babcia
2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I jako Petunia Dursley
2010: Noi credevamo jako Emilie Ashurst Venturi
2009: Dorian Gray jako Agatha
2007: Harry Potter i Zakon Feniksa jako Petunia Dursley
2007: Słaby punkt jako Sędzia Robinson
2007: Trial and Retribution XIV: Mirror Image jako Jo Wilson QC
2006: The Black Dahlia jako Ramona Linscott
2006: Złów i wypuść jako Ellen Douglas
2005: El Sueno de una noche de San Juan jako Wiedźmy (głos)
2004: Harry Potter i Więzień Azkabanu jako Petunia Dursley
2002: Harry Potter i Komnata Tajemnic jako Petunia Dursley
2002: Doctor Sleep jako Catherine Lebourg
2001: Siódmy strumień
2001: Triumf miłości jako Leontine

2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny jako Petunia Dursley
2000: Gormenghast jako Irma Prunesquallor
2000: Mind Games jako Frances O'Neil
1999: Obywatel Welles jako Hedda Hopper
1999: The Last September jako Marda Norton
1998: Rewolwer i melonik jako Father
1997: Chłopak rzeźnika jako Pani Nugent
1997: Richard II jako Richard II
1997: Anna Karenina jako Lydia
1996: Jane Eyre jako Pani Reed
1995: The Waste Land
1995: The Last Machine jako Różne
1995: Wagner's Women jako Cosima Wagner
1995: Perswazje jako Mrs Croft
1994: Seascape
1993: Hedda Gabler jako Hedda Gabler
1993: Super Mario Bros. jako Lena
1993: Blues tajniaków jako Paulina Novacek
1992: Maria's Child jako Pauline
1991: Londyn mnie zabija jako Headley
1991: For the Greater Good jako Gillian Savage
1991: Iphigenia at Aulis jako Clytemnestra
1990: Góry księżycowe jako Isabel Arundell Burton
1990: Trzech mężczyzn i mała dama jako panna Elspeth Lomax
1989: Moja lewa stopa jako Doktor Eileen Cole
1985: Love Song jako Młoda Deirdre
1985: Święte serca jako siostra Felicity


Źródło: Filmweb, Wikipedia.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaHermionjna  dnia 10.08.2011 11:36
Na początku nie miałam pojęcia kim jest Fiona Shaw... no tak Petunia:D
Świetny art, daję PO
avatar
Prefix użytkownikaSann  dnia 10.08.2011 11:52
Artykuł dobry, fajnie podzielony, ze zdjęciami, justowaniem i całkiem przyjemnie się czytało. Zebrana filmografia to spory plus, ale mi osobiście brakuje jakichś ciekawostek, bo uwielbiam je czytać :)
Praca na P, tak sobie myślę, bo do W jeszcze czegoś mi brakuje.
avatar
Prefix użytkownikaEpiskey  dnia 10.08.2011 12:19
adimil mam pytanie: jak ty to zrobiłeś, że ci pierwsze zdjęcie nie wchodzi na tekst? Oddzielałeś tekst spacjami? xD Artykuł bardzo dobry, ładnie wygląda, tylko czegoś mi tu brakuje. Tak jak napisała Sann przydałyby się ciekawostki. Daję P.
avatar
Always  dnia 10.08.2011 13:10
Na początku nie miałam pojęcia kto to! Art dobry przejrzysty ale czegoś brakuje do W więc dam P :)
avatar
Prefix użytkownikaharry_p123  dnia 10.08.2011 13:59
Czytam to imię i nazwisko i nie mam pojęcia kto to, apotem patrze na karierę i czytam, że to przecież Petunia :D
avatar
Prefix użytkownikalosiek13  dnia 10.08.2011 14:46
Bardzo dobry artykuł. Dowiedziałem się z niego jednej dosyć ciekawej rzeczy, mianowicie zawsze myślałem, że Fiona oficjalnie przyznała się do bycia lesbijką, a tu niespodzianka xD Ona jest tylko "szczęśliwą singielką"... dobre sobie.
W Twojej pracy strasznie przeszkadza mi brak cudzysłowów przy tytułach, nie znoszę tego. Stąd tylko PO. Następnym razem liczę na Wybitną pracę ;D
avatar
Prefix użytkownikaMademoiselle_Ginger  dnia 10.08.2011 17:08
Fajnie zebrane wszystkie informacje, całość bardzo przejrzysta. Kompletnie jej nie skojarzyłam jako Petunii :)
avatar
Prefix użytkownikafilius3flitwick  dnia 10.08.2011 23:04
Nic o niej nie wiedziałem. Zawsze była dla mnie tylko ciotką Petunią. Za nową wiadomość daję W.:smilewinkgrin:
avatar
Prefix użytkownikaSann  dnia 11.08.2011 13:40
Losiek13- Oj, trudno będzie napisać pracę na W gdy ty jesteś w pobliżu Ale się postaram.


Łosiek - postrach userów piszących artykuły xD

Adimil, on naprawdę nie jest taki straszny, ale jak już daje P, to znaczy, że jest dobrze :)
avatar
Prefix użytkownikalosiek13  dnia 11.08.2011 14:07
hahaha, dzięki, Sann ;p No cóż, ja po prostu zawsze pisze to co myślę o danej pracy i jaki jest jej stan faktyczny. Trudno, że czasem prawda boli...
adimil, gdyby tylko nie te nieszczęsne cudzysłowy byłoby W. W końcu taka ocena zobowiązuje do perfekcyjności.
avatar
Prefix użytkownikaAdiMil  dnia 11.08.2011 14:38
heh. :)
No niby fakt. Muszę teraz wymyślić jakiś inny temat artykułu i spróbuję napisać na W.
avatar
tomko1997  dnia 13.08.2011 16:57
Najlepszą rolę odegrała w 1 cz. HP.
W części 5, spodobało mi się to, jak zareagowała na wygląd Dudleya, po nieudanym pocałunku Dementora:lol:
P.S muszę obejrzeć wszystkie filmy z nią
avatar
lady_olla  dnia 14.08.2011 16:50
Kiedy zobaczyłam tytuł nie miałam pojęcia kto to jest Fiona Shaw. A tu się okazuje że ona w wielu filmach grała no i oczywiście co jest dla nas najważniejsze Petunię (tego domyśliłam się od razu kiedy zobaczyłam jej zdjęcie:))
avatar
Prefix użytkownikaroki26  dnia 15.08.2011 13:28
Hermionjna - ja też z początku nie wiedziałam kto to jest Fiona Shaw i wszystko się wyjaśniło;d

Petunia;pp

Dobry artykuł;)
avatar
Betinka  dnia 16.08.2011 15:03
Fajny art. Nie przynudzasz: krótko i treściwie. Właściwie nie wiem, co można by jeszcze dodać... Dobrze, że w arcie znalazła się filmografia i info o źródłach. Pozdrawiam, daję W.
avatar
silverunicorn  dnia 19.08.2011 02:12
Super artykuł! Fajnie się go czyta, Fiona jest dobrą aktorką :)
avatar
Obliviate  dnia 19.08.2011 12:29
Aktorka bardzo dobra. :) W Insygniach Śmierci cz.1 zabrakło mi w filmie wyciętej sceny, kiedy Dursleyowie się już wyprowadzali, Petunia została w pokoju, Harry do niej podszedł i tak jakby przyznała się, że przez ten cały czas żałowała śmierci swojej siostry Lily słowami wypowiedzialnymi do Harrego "Nie tylko Ty straciłeś coś, kiedy Voldemort był u władzy. Ja straciłam siostrę."
Wtedy mi się łezka w oku zakręciła. :) Świetnie to zagrała.
avatar
dominika812  dnia 05.07.2012 01:48
Aktorka dobra. Ostatnio coś czytałam, że jest lesbijką, a teraz , że ma dzieci ; o sama już nie wiem..
avatar
Prefix użytkownikaRodzyna24  dnia 26.11.2012 16:24
Skoro jej ojciec był chirurgiem plastycznym , to dlaczego nic nie zrobił z nosem córeczki ? :lol:

Co do kariery, muszę obejrzeć ten film "Moja lewa stopa" mam go w filmotece , ale jakoś do mnie tytuł nie przemawiał: P muszę to zmienić.

Nie pojmuję jak ulubionym zajęciem może być picie wina i jedzenie w restauracji ? masakra jakaś.
avatar
Prefix użytkownikaUpadly Aniol  dnia 25.03.2014 21:00
Petunia niczego sobie ;p Skostniała, taka 'szara eminencja' - typowa ciocia, pani Dursley. Bardzo fajnie tę rolę zagrała - żałuję, że nie tak często ją widzimy. Mogli w ZF uwzględnić, że wie kim są dementorzy ;) - no, ale film fatalny...Ograniczyli ją trochę do 'bycia ciocią' - oschłą mugolką.
avatar
Prefix użytkownikamonciakund  dnia 05.08.2014 11:19
Nigdy nie przepadałam za tą aktorką..., sama nie wiem czemu.
Ulubionym zajęciem Fiony jest picie wina i jedzenie w restauracjach.


To zadnie mnie rozbroiło. Ale no cóż..., jakieś hobby w życiu trzeba mieć.
I jeszcze jedno. Tak jak kilku moich przedmówców, fajniej by było, gdybyś dodała jakieś ciekawostki na jej temat (oczywiście, jeżeli takowe istnieją).
Jednak dla mnie, ten artykuł nie jest wybitny. Oprócz kilku nowych informacji, większość mogę przeczytać w Wikipedii lub na innej tego typu stronie.
avatar
Prefix użytkownikanatasiaxsangster  dnia 30.10.2015 15:40
Nawet lubie tą aktorke. Nie przywiązywałam do niej zbytnio uwagi ale jak dka mnie bardzo dobrze odegrała swoją rolę. Super ^°^
avatar
Prefix użytkownikaAlexis_Riddle24  dnia 20.02.2016 14:48
Na początku nie miał zielonego pojęcia kim ona jest... Ale teraz wiem :) dzięki za ten art i że coś napisałaś o tej charakterystycznej postaci jaką jest Petunia ;) daje P
avatar
Prefix użytkownikaMarcus Clinton  dnia 07.10.2016 20:22
Artykuł fajnie się czyta. Wszytko napisane zwięźle i na temat. Nie mogę się do niczego przyczepić. Co do samej Fiony to jakoś nie trawię tej aktorki. Dla mnie ktoś kto gra musi mieć w sobie coś przyciągającego. Niestety w moich oczach ona tego nie ma.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
18.08.2022 00:15
Cześć. Znowu tu pusto :( Dodałam newsa, poproszę o zaakceptowanie. I a nóż widelec ktoś jednak napisze jak mu mija lato...

Wróg ciemnej strony
14.08.2022 10:54
Cześć. ;(

Pracownik departamentu
11.08.2022 20:54
Hejka! Jak Wam leci lato?
Klaudia po urlopie, więc pewnie zadowolona z wyjazdu, ale nie z powrotu do pracy jezyk
A jak u reszty?

Praktykant w Św Mungu
10.08.2022 21:12
Hejka Wrozka

Pan Śmierci
09.08.2022 06:10
Cześć Serce I po urlopie, jadę zaraz do tyrki, na pewno wszyscy skaczą z radości że wracam i nie będą musieli robić mojej roboty Głupek

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Alette

Avatar

Posiada 59641 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56913 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 47239 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 44578 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 42671 punktów.

7) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38406 punktów.

8) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36651 punktów.

9) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 34141 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Avatar

Posiada 33508 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 2.12