Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Ranking momentów z E...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem rankingu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Q&A z J&O Phelps

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

O&A z Jamesem i Oliverem Phelpsami przeprowadzone przez serwis Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Evanna Lynch

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Krótka biografia, opis kariery i ciekawostki o filmowej Lunie
>> Czytaj Więcej

Uzupełnij cytaty - Z...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem quizów zamieszczonych w serwisie Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Quiz o Tajnych Przej...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem quizu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.<br />
>> Czytaj Więcej

Quiz - Mniej znani b...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaRachel Otterly

Jak dobrze zapamiętałeś wspomnianych bohaterów w serii?<br /> Tłumaczenie quizu z Pottermore.
>> Czytaj Więcej

RowlingIsCancelled. ...

Kategoria: Teorie, przemyślenia...
Autor: Prefix użytkownikafuerte

Luźne przemyślenia na temat ostatniej aktywności Rowling na Twitterze i jej transfobicznych tweetów.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Złośliwość rzec...

Tytuł: Złośliwość rzeczy niepotrzebnych
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikafleja

to moje pierwsze takie dziwne coś
>> Czytaj Więcej

[NZ]Prolog - Ciemne...

Tytuł: Prolog - Ciemne chmury
Seria: Inne dziedziny magii
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaRachel Otterly

Prolog akcji. Dzieje się miesiąc przed rozpoczęciem właściwej akcji.
>> Czytaj Więcej

Lacock

Tytuł: Lacock
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNedelle

Praca na pierwszy etap Wielkiej Wojny Fan Fiction, która zawiera w sobie krótką przygodę Lockhart...
>> Czytaj Więcej

Kot007 przeprow...

Tytuł: Kot007 przeprowadza obserwację.
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaKrnabrny

Praca wysłana na pierwszy etap Wielkiej Wojny Fanfickowej.
>> Czytaj Więcej

[NZ]Zapomniane Wątk...

Tytuł: Zapomniane Wątki - Rose I
Seria: Zapomniane wątki
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaSyriusz32

Krótki wstęp do przygód Rose.
>> Czytaj Więcej

Tylko trochę po...

Tytuł: Tylko trochę poświęcenia
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSyriusz32

Praca finałowa na WWFF, bez edycji, oryginał konkursowy. Znowu. Kto wie ten wie.
>> Czytaj Więcej

Dajcie mi spać

Tytuł: Dajcie mi spać
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaShanti Black

Praca finałowa Wielkiej Wojny Fan Fiction, z lekkimi poprawkami
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 36
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 0 osób
Łącznie na portalu jest
45,525 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,081
Dodanych newsów: 10,320
Zdjęć w galerii: 21,366
Tematów na forum: 3,778
Postów na forum: 317,013
Komentarzy do materiałów: 221,049
Rozdanych pochwał: 3,261
Wlepionych ostrzeżeń: 4,158
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  RAVENCLAW!

Gryffindor
Punktów: 403
uczniów: 3491
Hufflepuff
Punktów: 222
uczniów: 3463
Ravenclaw
Punktów: 797
uczniów: 4190
Slytherin
Punktów: 195
uczniów: 3625

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
19% [60 głosów]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
12% [37 głosów]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
23% [72 głosy]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
7% [23 głosy]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
5% [16 głosów]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
9% [28 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
3% [9 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
23% [75 głosów]

Ogółem głosów: 320
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 22.09.2020 o godzinie 18:26 w Sala Mugoloznawstwa
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 22.09.2020 o godzinie 05:22 w Jezioro
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 21.09.2020 o godzinie 18:15 w Chatka Hagrida
GryffindorNatalie Swan ostatnio widziano 21.09.2020 o godzinie 18:03 w Chatka Hagrida
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 21.09.2020 o godzinie 17:43 w Chatka Hagrida
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 20.09.2020 o godzinie 09:58 w Jezioro
Gra Match Harry Potter - krótka recenzja
Niedawno weszłam w posiadanie (corpus i animus) gry planszowej o tajemniczej nazwie Match: Harry Potter. Od dłuższego czasu obserwować możemy wzmożoną ilość magicznych produktów dostępnych w polskich sklepach - zaczynając właśnie od różne maści gier, kończąc na kolekcjach ubraniowych (tutaj przoduje choćby Sinsay czy House) - dlatego być może przyda się Wam słów kilka recenzujących wyżej wspomnianą grę, co by szybko dokonać wartościowania i ewentualnego wpisania na listę . Będzie krótko i na temat! Czyli to, co leniuszki lubią najbardziej.

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/gra_hp_match.jpg


Na początek garść najistotniejszych informacji:
Nazwa: Match: Harry Potter
Wydawca: Winning Moves (pozdrawiamy!)
Liczba graczy: 2
Czas gry: około 15 minut
Cena: 60-70 zł
Co mówi nam pudełko: Jeżeli lubisz szybkie i emocjonujące gry, to Match jest właśnie dla Ciebie! To doskonała gra, w której liczy się nie tylko logiczne myślenie oraz spryt, ale również szczęście! Top Trumps Match to rozbudowana gra przypomina kółko i krzyżyk oraz statki, gdzie dwóch graczy rywalizuje ze sobą nie widząc nawzajem swoich plansz. Chcesz wygrać? Ułóż MATCH, czyli rząd 5 jednakowych postaci, kombinuj tak, aby pokrzyżować szyki przeciwnikowi!

No to zaczynamy!

Przygotowanie do gry i jej przebieg

W zasadzie nie potrzeba wielkiego planowania. Otwieramy żółte pudełko i naszym oczom ukazuje się pionowa plansza z 25 otworami na kwadratowe kostki. Na każdej ścianie pojedynczej kostki znajduje się 6 różnych postaci z Harry'ego Pottera. Takich postaci jest łącznie 15. Weryfikujemy, czy z jednej i drugiej strony planszy nie ma sytuacji, aby dana postać była dwukrotnie w pionie, poziome lub na ukos. Jeśli tak się dzieje, likwidujemy to niedociągnięcie, a jeśli nie, to możemy zabierać się do gry. Najpierw każdy z graczy losuje po dwie papierowe karty i nie podglądając, jakie postacie się na nich znajdują, odkłada na na specjalnie wyznaczonym miejscu na planszy.

Właściwą rozgrywkę zaczyna najmłodszy gracz (ale duchem? jeśli tak, to to zawsze będę ja), wypychając na stronę przeciwnika kostkę z lewego górnego rogu. I tak już tymi kostkami będziemy przerzucać się do końca. Celem jest ułożenie 5 kostek z podobizną tej samej postaci pionowo, poziomo lub na ukos. Dlatego też gra ta przypomina Kółko i krzyżyk, Statki, a mnie najbardziej grę mojego dzieciństwa - 4 w linii. W trakcie tej wymiany kostek panuje jedna zasada - nie można wypchniętej uprzednio kostki włożyć w miejsce, z którego właśnie została brutalnie wyrzucona.

Kto wygra, pytacie? Zaskoczę Was. Pewnie pomyśleliście, że ta osoba, która jako pierwsza ułożyła 5 postaci w rzędzie? To pół-prawda i pół-fałsz. Otóż gdy gracz umieści po swojej stronie sekwencję postaci i krzyknie Kocham Smierciojadka (a tak naprawdę to według zasad Match), przeciwnik nie jest jeszcze na straconej pozycji. Pyta się bowiem gracza siedzącego na przeciwko, jaką to postać ma w pięciokrotności, a następnie odwraca swoje dwie karty, które wylosował na samym początku gry. Jeżeli ułożona przez przeciwnika postać zgadza się z postacią z karty, wygrywa gracz, który de facto miał przegrać. Los bywa przewrotny!

Wrażenia z gry

Na pudełku od gry napisane jest, że preferowana kategoria wiekowa graczy to... 4+. Trochę się przeraziłam, bo faktycznie mam +, ale 25. Z tego powodu sądziłam, że gra będzie zbyt infantylna i mogłaby posłużyć jedynie dla dużo młodszego rodzeństwa (którego nie mam). Ale to nieprawda. Podczas rozgrywki trzeba trochę pogłówkować, obrać swoją taktykę. Moim przeciwnikiem podczas gry była osoba również 25+ i obie bawiłyśmy się świetnie (dopóki wygrywałam, hehe). Dlatego też z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że gra jest także dla starych koni. Jedynym minusem, choć głównie konstrukcyjnym, było to, że niektóre kostki dość opornie wychodziły ze swoich dziurek i należało wtedy trzymać całą planszę i próbować do skutku, mając nadzieję, że nie wylecą pozostałe kostki.

Podsumowując, gra jest prosta, ładnie wykonana i powinna przypaść do gustu wszystkim potteromaniakom. Pamiętajcie, że szykują się długie jesienne i zimowe wieczory, więc dobrze będzie zaopatrzyć się w coś oprócz gorącej herbaty lub co do tych starszaków - grzanego wina!

Znacie tę grę? A może macie ją na swojej półce? Dajcie znać!

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
monciakund  dnia 13.10.2019 14:03
Muszę przyznać, że na początku myślałam, że jest to coś w stylu "Zgadnij kim jestem?", tylko potterowa edycja (swoją drogą, to byłoby super). Gra wygląda w sumie fajnie, ciekawy pomysł na wypychanie tych kostek. Reguły wydają się proste, więc jak dla mnie tym bardziej na plus :D

A krzyczenie Kocham Smierciojadka zamiast Match powinno być w oryginalnych zasadach, zupełnie nie rozumiem czemu wydawcy tego tam nie zawarli jezyk
avatar
Prefix użytkownikaulka_black_potter  dnia 13.10.2019 19:19
BWidziałam, że bardzo droga ta gra. Dotknęłam jej sobie w sklepie The Boy Wizard i w sumie ma troche brzydki kolor i nieciekawe wykonanie. Taka chińszczyzna.
avatar
Prefix użytkownikafuerte  dnia 13.10.2019 19:28
Graczem 25+ byłam ja i wygrałam 2:1. Ta kwestia zdecydowanie wymagała wyjaśnienia. Gra jest spoko, również serdecznie polecam. Jest sporo postaci i to nie tylko te "główne". Można sobie np. wybrać, że wypycha się kogoś, kogo się nie lubi i od razu milej się gra.
avatar
Nieoryginalna  dnia 13.10.2019 20:30
Fajnie, że gra trafia w różne przedziały wiekowe i nie jest jednocześnie ani zbyt infantylna dla starszych, ani zbyt trudna dla młodszych graczy. Chętnie zagrałabym ze swoją młodszą siostrą, która zazwyczaj mnie ogrywa w takich rzeczach (mimo sporej różnicy wiekowej), ale może miałabym szansę znając sekretne hasło kończące grę.
avatar
Prefix użytkownikaKatherine_Pierce  dnia 16.10.2019 17:15
Zasady mnie przerażają więc nie może być tak prosto xD chętnie bym pograła, bo brzmi jak niezły ubaw.
Jak widywałam opakowanie tej gry to też byłam przekonana, że to na zasadzie "zgadnij kim jestem" czy coś, a tu takie zaskoczenie (miłe).
Gry raczej nie kupię bo Potterowe przedmioty lubię dostawać xD (urodziny mam w maju, a jakby komuś się spieszyło to na święta też przyjmę xD )
avatar
Prefix użytkownikaCoSieDzieje  dnia 27.10.2019 16:49
Gra niby prosta, a ja po przeczytaniu recenzji jej zupełnie nie rozumiem :D
Nigdy nie byłem jakoś szczególnie zainteresowany potterowymi edycjami gier, tym bardziej, gdy mają tandetnie wyglądają na zdjęciach, więc to, że i tej sobie nie kupię nie powinno być żadnym zaskoczeniem.

Tyle o samej grze - co do artykułu, chcę więcej takich! I pod względem treści i grafiki. No i jakbyś poszukiwała gracza 12+ do testów, to wiesz o kogo dzwonić :D
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Ciasteczkowy Diler
23.09.2020 00:28
Smierciojadek

moje życie to mem
22.09.2020 21:46
Ulka a co tam u ciebie

Pomocna dłoń
22.09.2020 21:42
nawet jej nie widziałem soł

na pewno nie jest tak płasko jak myslisz Hopsa hopsa

moje życie to mem
22.09.2020 21:39
U mnie nudno, ale do przodu. Ostatnio jej nie widziałam

Auror
22.09.2020 21:39
mikasa jeszcze tu wchodzi?

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59574 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56177 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 44449 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43141 punktów.

5) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 38320 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 37188 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36429 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 33345 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30892 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.21