Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: PaulaSmith

Numer stworzyli: Sam Quest, Takoizu, Krnabrny, CoSieDzieje, Angelina Johnson, Aneta02, monciakund...
>> Czytaj Więcej

Pojedynki czarodziejów

Kategoria: Świat magii
Autor: Prefix użytkownikaania potter

O sposobie rozwiązywania sporów w świecie czarodziejów
>> Czytaj Więcej

Która wiedźma? - tes...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Test zamieszczony na Pottermore.
>> Czytaj Więcej

Życie i kłamstwa Alb...

Kategoria: Inne
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Powstanie biografii Albusa Dumbledore'a napisanej przez Ritę Skeeter
>> Czytaj Więcej

Miecz Godryka Gryffi...

Kategoria: Magiczne przedmioty
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Kilka słów o tajemniczym mieczu legendy Hogwartu.
>> Czytaj Więcej

Buchorożec

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Buchorożec to jedno z magicznych stworzeń znanych głównie z filmu "Fantastyczne Zwierzęta i jak j...
>> Czytaj Więcej

14 lat HPnet!

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaRebecca Conran

Raport z najgorętszych urodzin w roku
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Powrót

Tytuł: Powrót
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Praca jest sprzed kilku lat, więc proszę o wyrozumiałość.
>> Czytaj Więcej

[NZ]2. James

Tytuł: 2. James
Seria: Powrót do domu
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Czasami, zamiast wyszukiwać komuś zajęć i rozrywek, wystarczy z nim posiedzieć i pomilczeć. Bądź ...
>> Czytaj Więcej

Finite

Tytuł: Finite
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Severus o miłości
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 1 - Ra...

Tytuł: Rozdział 1 - Ratunek
Seria: W poszukiwaniu lepszego jutra
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: LauraB

Pierwsza przygoda. wszystkie opowiadania pod adresem: https://w-poszukiwaniu-lepszego-jutra.blogs...
>> Czytaj Więcej

[NZ]VI

Tytuł: VI
Seria: Finite
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

Harry i Draco spotykają się w Hogsmeade. Potter mało co pamięta z poprzedniego wieczoru i boi się...
>> Czytaj Więcej

[NZ]1. Hermiona

Tytuł: 1. Hermiona
Seria: Powrót do domu
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Kochała swoje dzieci, ale tęskniła za tamtym czasem i wolałaby znowu narażać swoje życie, niż pow...
>> Czytaj Więcej

Definicja miłości

Tytuł: Definicja miłości
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Chciałbym, żebyś była moją miłością już na zawsze.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 39
Administratorzy online: 1
Aktualnie online: 10 osoby
Prefix użytkownikaEmilyWright (Żywy worek treningowy)
Prefix użytkownika-lavender- (Żywy worek treningowy)
Prefix użytkownikaKrnabrny (Pracownik departamentu)
Prefix użytkownikaNedelle (Żywy worek treningowy)
Prefix użytkownikaRoksolana Delakur (Sprzedawca prac domowych)
Prefix użytkownikaLiliana2194 (Żywa legenda)
Nimrodel (Świetny czarodziej)
Prefix użytkownikaKatherine_Pierce (Członek Rady Magii)
Prefix użytkownikaNquus (Wróg ciemnej strony)
Prefix użytkownikaDidi Malfoy (Najsprytniejszy wsród Ślizgonów)
Łącznie na portalu jest
44,347 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,065
Dodanych newsów: 10,110
Zdjęć w galerii: 21,317
Tematów na forum: 3,715
Postów na forum: 313,230
Komentarzy do materiałów: 219,623
Rozdanych pochwał: 3,220
Wlepionych ostrzeżeń: 4,151
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 3522
uczniów: 3298
Hufflepuff
Punktów: 2518
uczniów: 3248
Ravenclaw
Punktów: 2264
uczniów: 3998
Slytherin
Punktów: 1684
uczniów: 3342

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
11% [7 głosów]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
11% [7 głosów]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
15% [10 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
3% [2 głosy]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
8% [5 głosów]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
12% [8 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
8% [5 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
32% [21 głosów]

Ogółem głosów: 65
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
RavenclawMarcus Clinton ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 11:23 w Jezioro
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 10:51 w Jezioro
RavenclawMarcus Clinton ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 09:44 w Jezioro
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 01:02 w Jezioro
RavenclawMarcus Clinton ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 00:34 w Jezioro
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 00:10 w Jezioro
Test wiedzy o Remusie Lupinie
Każdy ma swojego ulubionego Huncwota. Jeśli Twoim jest Remus, sprawdź swoją wiedzę o Lupinie w tym quizie.

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/lupin_quiz_title.jpg


1. Jaki pseudonim nadali w szkole Lupinowi przyjaciele?

a. Glizdogon
b. Lunatyk
c. Łapa
d. Rogacz

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest.png


2. Jaki kształt przybierał bogin dla Lupina?

a. księżyca
b. ogromnego pająka
c. dementora
d. Śmierciożercy

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest1.jpg


3. Skąd Lupin wiedział, czym była Mapa Huncwotów, gdy skonfiskował ją Harry'emu?

a. powiedziała mu o niej Hermiona, ponieważ uznała ją za niebezpieczną
b. był jednym z jej twórców
c. przyłapał wcześniej Freda i George'a na używaniu jej
d. Harry przyznał się

4. Jaką formę miał patronus Lupina?

a. wilka
b. zająca
c. jelenia
d. psa

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest2.jpg


5. Jak miała na imię auror, którą poślubił Lupin?

a. Aquila Tonks
b. Nimfadora Tonks
c. Andromeda Tonks
d. Kasjopeja Tonks

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest3.jpg


6. Który wilkołak ugryzł Lupina?

a. Silas Crump
b. Fenrir Greyback
c. Marlowe Forfang
d. nieznany z imienia wilkołak, który znajdował się w okolicy

7. Jak nazywał się jedyny syn Lupina?

a. Ronald Albus Lupin
b. Syriusz Remus Lupin
c. Harry James Lupin
d. Edward Remus Lupin

8. Gdzie Lupin spędzał pełnie księżyca jako uczeń Hogwartu?

a. w Zakazanym Lesie
b. w Lochach
c. we Wrzeszczącej Chacie
d. w Wieży Astronomicznej

9. Co robił Lupin, gdy Harry spotkał go w Expresie Hogwart?

a. pisał listy
b. czytał
c. przygotowywał lekcje
d. spał

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest4.jpg


10. Jakie było drugie imię Lupina?

a. Justin
b. Jack
c. John
d. James

11. Jak w towarzystwie James Potter nazywał wilkołactwo Lupina?

a. "księżycowe alergie"
b. "mały futerkowy problem"
c. "comiesięczne wycieczki"
d. "chodzenie na spacerki"

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest5.jpg


12. Czym Remus Lupin obwiązywał walizkę, by się trzymała?

a. całą rolką czarodziejskiej taśmy
n. zgrabnie połączonymi sznurkami
c. starym szalikiem Armat z Chudley
d. popsutym paskiem

13. Ile lat miał Remus Lupin, kiedy został ugryziony przez wilkołaka?

a. tylko 2
b. 17
c. prawie 5
d. 11

14. Jak nazywał się eliksir, który Snape przygotowywał Lupinowi podczas jego pracy w Hogwarcie?

a. eliksir pieprzowy
b. wywar tojadowy
c. eliksir dodający wigoru
d. eliksir spokoju

15. Dlaczego Pani Pomfrey uznała, że Lupin zna się na rzeczy?

a. słuchał wszystkich jej porad, gdy nie czuł się dobrze
b. poczęstował Harry'ego czekoladą po spotkaniu z dementorem
c. podczas odwiedzin Harry'ego w skrzydle szpitalnym był cichy i uprzejmy
d. nie zachęcał uczniów do niebezpiecznych zachowań

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest6.jpg


16. Jak nazywało się zaklęcie, którego użył Lupin, by wycelować gumą do żucia w Irytka?

a. Waddirapidio
b. Wingardium Leviosa
c. Levicorpus
d. Waddiwasi

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest7.jpg


17. Jakie stworzenia omawiali uczniowie Lupina na lekcjach obrony przed czarną magią po przerobieniu boginów? (kilka poprawnych odpowiedzi)

a. kappy
b. kelpie
c. czerwone kapturki
d. mantykory
e. zwodniki
f. druzgotki

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest8.jpg


18. Co, oprócz likantropii, jako jedyny ze swoich przyjaciół miał Lupin?

a. ocenę Wybitny na swoich SUMach
b. miejsce w drużynie quidditcha
c. dostęp do działu ksiąg zakazanych w bibliotece
d. odznakę prefekta

19. Jak Lupin pomagał Zakonowi Feniksa po śmierci Syriusza?

a. nie wychylał się i pilnował Hogwartu
b. infiltrował Ministerstwo Magii
c. śledził Lucjusza Malfoya
d. był w podziemiu jako szpieg wśród wilkołaków

20. Jaką umiejętność odziedziczył syn Lupina po swojej matce?

a. metamorfomagię
b. legilimencję
c. umiejętności w magii obronnej
d. umiejętności w zaklęciach

21. Jakie było nazwisko panieńskie matki Lupina?

a. Rees
b. David
c. Howell
d. Evans

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest9.jpg


22. Z którym fałszywym "Harrym" sparowany był Lupin podczas bitwy siedmiu Potterów nad Little Whinging?

a. z George'em
b. z Hermioną
c. z Mundungusem
d. z Fredem

23. Jaki był znak zodiaku Lupina?

a. Byk
b. Lew
c. Waga
d. Ryby

24. Gdzie mieszkał Lupin, gdy Dumbledore zaproponował mu pracę w Hogwarcie?

a. w zrujnowanym domku w Yorkshire
b. w opuszczonej rezydencji w Devon
c. w stodole w Wiltshire
d. w pustym domu w Lake District

25. Z czym pomógł Lupin w kwaterze Zakonu Feniksa w Londynie?

a. z plagą pufków w zasłonach
b. z pozytywką, która powodowała, że wszyscy odczuwali senność
c. z gniazdem bahanek na strychu
d. ze starym zegarem, który strzelał ciężkimi sworzniami

26. Podczas SUMów Lupin został zapytany o "pięć oznak, po których można rozpoznać wilkołaka". Jakiej odpowiedzi żartobliwie udzielił Jamesowi Potterowi? (kilka poprawnych odpowiedzi)

a. używa mojego pióra
b. nosi moje ubranie
c. siedzi na moim krześle
d. nazywa się Remus Lupin
e. ma moją fryzurę

27. Dlaczego Lupin tak nienawidził profesor Umbridge?

a. z powodu sposobu, w jaki traktowała Harry'ego
b. ponieważ przeforsowała ustawę przeciw wilkołakom, która uniemożliwiała mu zdobycie pracy
c. nie mógł znieść tego, jak kaszlała, by zwrócić na siebie uwagę
d. ponieważ mówiła kłamstwa o Albusie Dumbledorze

28. Gdzie Lupin uczył Harry'ego zaklęcia Patronusa?

a. w Izbie Pamięci
b. w swoim gabinecie
c. w klasie historii magi
d. w pokoju nauczycielskim

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest10.jpg


29. Co Lupin wraz z Syriuszem podarowali Harry'emu na święta podczas jego piątego roku nauki?


a. nowy kociołek, ponieważ stary został uszkodzony przez fajerwerki
b. komplet książek o praktycznej magii obronnej
c. nowy zestaw szat do pojedynków
d. komplet książek o zaawansowanej transfiguracji

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/remustest11.jpg


30. Jaką nagrodę jako pierwszy wilkołak otrzymał Lupin?

a. Order Merlina Pierwszej Klasy
b. Order Merlina Drugiej Klasy
c. Medal za zasługi na polu magii
d. Specjalną Nagrodę za Zasługi dla Szkoły

Odpowiedzi :: Pokaż

1. b
2. a
3. b
4. a
5. b
6. b
7. d
8. c
9. d
10. c
11. b
12. b
13. c
14. b
15. b
16. d
17. a, c, e, f
18. d
19. d
20. a
21. c
22. a
23. d
24. a
25. d
26. b, c, d
27. b
28. c
29. b
30. a


Tekst jest tłumaczeniem testu z Pottermore, który w oryginalne rozwiążecie tutaj.
Tłumaczenie testu o Syriuszu Blacku znajdziecie natomiast tu.

Źródło: Pottermore

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 02.01.2020 21:49
Doszłam do wniosku, że chyba czas przypomnieć sobie niektóre informacje o postaciach. Marne 23/30 niezbyt poprawia humor, a wręcz troszkę go psuje. Szczególnie, że Łupin jest jedynym z moich ulubionych bohaterów tej serii. Wraz z Syriuszem swoją drogą.
Pytania są ładnie przetłumaczone, oprawa graficzna też niczego sobie, choć zakładam, że są to zdjęcia z testu zamieszczonego na pottermore.
Tak czy owak, wszystko na plus (poza moim wynikiem).
avatar
Prefix użytkownikaania919  dnia 06.01.2020 18:22
Test dobrze przetłumaczony, obrazki fajne, dobra robota.
Nie chce mi się tak dokładnie rozwiązywać tego testu i liczyć punktów natomiast na większość pytań znam odpowiedź więc raczej bym zgarnęła sporo punktów ;)
avatar
Prefix użytkownikaValeriea  dnia 26.01.2020 21:34
23/30, więc myślę, że nie jest źle. Jakoś nie specjalnie wtajemniczałam się w postać Remusa ostatnim czasem, bo nigdy nie był postacią, którą bardzo bym lubiła. Quiz fajnie przetłumaczony, wszystko zrozumiałe, obrazki ładne i bardzo mi się podobała ta zabawa :)
avatar
Prefix użytkownikaInfernus20  dnia 09.02.2020 12:48
Bardzo słabo mi poszło jak na fana HP. Tylko 20 punków. Dobra oprawa graficzna i spoko tłumaczenie więc nie mam problemów ze zrozumieniem pytań, ani odpowiedzi. Najgorzej poszło mi z pytaniami wielokrotnego wyboru. Podsumowując bardzo dobra robota
avatar
Prefix użytkownikaania potter  dnia 15.03.2020 15:07
łatwooooo, 28/30, o kilku rzeczach takich jak na przykład panieńskie nazwisko matki Remusa faktycznie totalnie nie pamiętałam! Wszystko super przetłumaczone, obrazki ładne, oprawa też! Cieszę się, że akurat quiz został stworzony o Remusie, bo to jedna z moich ulubionych postaci z serii hihi
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 19.03.2020 21:06
Myślę, że test o Lupinie jest łatwiejszy od tego o Weasleyach, ale trudniejszy od dotyczącego Hagrida. Niektóre pytania były banalne (jak to o pseudonim), inne strasznie szczegółowe (panieńskie nazwisko matki Remusa). Mój wynik to 22/30, nie jestem zachwycona... Muszę przeczytać całą serię ponownie, bo wygląda na to, że mam braki w wiedzy :D
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Młodszy doradca ds. zaopatrzenia
05.04.2020 12:31
nie mogą Ci wlepić mandatu za chodzenie po ulicy

tzn. może i mogą,ale go nie wyegzekwują

Herszt mafii
05.04.2020 12:31
kkinga123, trzeba to jakoś przetrzymać ;/

Nedelle, czesc Wrozka

Młodszy doradca ds. zaopatrzenia
05.04.2020 12:31
kkinga123, nie przyjmuj mandatu w razie czego

Sułtanka
05.04.2020 12:30
a ja nie mam żadnych pieniędzy na mandat, na prawdę, więc przestaje całkiem wychodzić, bo się boję, no i to sprawia że się nakręcam i czuje duszącą rękę państwa na mojej szyi

Żywy worek treningowy
05.04.2020 12:29
Siemanko! Wrozka

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59185 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 55345 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 43125 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41953 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 35570 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 35221 punktów.

7) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 32976 punktów.

8) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 32926 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30701 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 4.69