Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Pojedynki czarodziejów

Kategoria: Świat magii
Autor: Prefix użytkownikaania potter

O sposobie rozwiązywania sporów w świecie czarodziejów
>> Czytaj Więcej

Która wiedźma? - tes...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Test zamieszczony na Pottermore.
>> Czytaj Więcej

Życie i kłamstwa Alb...

Kategoria: Inne
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Powstanie biografii Albusa Dumbledore'a napisanej przez Ritę Skeeter
>> Czytaj Więcej

Miecz Godryka Gryffi...

Kategoria: Magiczne przedmioty
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Kilka słów o tajemniczym mieczu legendy Hogwartu.
>> Czytaj Więcej

Buchorożec

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Buchorożec to jedno z magicznych stworzeń znanych głównie z filmu "Fantastyczne Zwierzęta i jak j...
>> Czytaj Więcej

14 lat HPnet!

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaRebecca Conran

Raport z najgorętszych urodzin w roku
>> Czytaj Więcej

Test wiedzy o rodzin...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaNatka Potter

W stwierdzeniu, że Weasleyowie to jedna, WIELKA rodzina, zdecydowanie nie ma przesady. Co sprawia...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Finite

Tytuł: Finite
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Severus o miłości
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 1 - Ra...

Tytuł: Rozdział 1 - Ratunek
Seria: W poszukiwaniu lepszego jutra
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: LauraB

Pierwsza przygoda. wszystkie opowiadania pod adresem: https://w-poszukiwaniu-lepszego-jutra.blogs...
>> Czytaj Więcej

[NZ]VI

Tytuł: VI
Seria: Finite
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

Harry i Draco spotykają się w Hogsmeade. Potter mało co pamięta z poprzedniego wieczoru i boi się...
>> Czytaj Więcej

[NZ]1. Hermiona

Tytuł: 1. Hermiona
Seria: Powrót do domu
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Kochała swoje dzieci, ale tęskniła za tamtym czasem i wolałaby znowu narażać swoje życie, niż pow...
>> Czytaj Więcej

Definicja miłości

Tytuł: Definicja miłości
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Chciałbym, żebyś była moją miłością już na zawsze.
>> Czytaj Więcej

[NZ]V

Tytuł: V
Seria: Finite
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

Piaty rozdział opowiadania. Harry i Draco spotykają się w Pokoju Życzeń, aby na spokojnie por...
>> Czytaj Więcej

Błędy ludzkie

Tytuł: Błędy ludzkie
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Merlinie, błagam o drugą szansę
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 36
Administratorzy online: 2
Aktualnie online: 6 osoby
Prefix użytkownikaania potter (Żywy worek treningowy)
luvqrulowa (Mugol)
Prefix użytkownikaSann (Żywa legenda)
Prefix użytkownikaLiliana2194 (Żywa legenda)
Prefix użytkownikaSyriusz32 (Żywy worek treningowy)
Prefix użytkownikaEmilyWright (Żywy worek treningowy)
Łącznie na portalu jest
44,318 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,068
Dodanych newsów: 10,107
Zdjęć w galerii: 21,317
Tematów na forum: 3,711
Postów na forum: 313,009
Komentarzy do materiałów: 219,538
Rozdanych pochwał: 3,220
Wlepionych ostrzeżeń: 4,151
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 3225
uczniów: 3294
Hufflepuff
Punktów: 2207
uczniów: 3245
Ravenclaw
Punktów: 1706
uczniów: 3991
Slytherin
Punktów: 1470
uczniów: 3332

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
6% [3 głosy]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
12% [6 głosów]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
18% [9 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
2% [1 głos]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
8% [4 głosy]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
12% [6 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
10% [5 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
32% [16 głosów]

Ogółem głosów: 50
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
SlytherinDidi Roy ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 21:06 w Wielka Sala
Hufflepuff[PN]Warren Samuel Wilson ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 21:00 w Wielka Sala
SlytherinDidi Roy ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 20:47 w Wielka Sala
Hufflepuff[PN]Warren Samuel Wilson ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 20:44 w Wielka Sala
SlytherinDidi Roy ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 20:40 w Wielka Sala
Hufflepuff[PN]Warren Samuel Wilson ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 20:36 w Wielka Sala
Test wiedzy o Rubeusie Hagridzie
Jak wiele pamiętacie o naszym ukochanym hogwarckim gajowym? Rozwiążcie ten test, aby się przekonać!




1. W którym rozdziale po raz pierwszy spotykamy Hagrida?
A. Strażnik kluczy
B. Listy od nikogo
C. Chłopiec, który przeżył
D. Najgorsze urodziny

2. Która książka była wymagana na lekcjach ONMS prowadzonych przez Hagrida?
A. Potworna Księga Potworów
B. Od jaja do piekła
C. Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć
D. Włochaty pysk, lecz dusza ludzka

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_2.jpg


3. Jaki zawód wykonywał Hagrid w Hogwarcie, zanim został nauczycielem?
A. Ogrodnika
B. Opiekuna magicznych stworzeń
C. Woźnego
D. Strażnika kluczy i gajowego

4. Dlaczego został wyrzucony z Hogwartu?
A. Wpuścił Wielką Kałamarnicę do Jeziora
B. Został oskarżony o wykorzystywanie potwora Slytherina do atakowania uczniów
C. Użył magii przeciwko profesorowi
D. Został przyłapany w Zakazanym Lesie

5. Co Hagrid sprezentował Harry'emu na 11 urodziny?
A. Hedwigę
B. Ręcznie wykonany drewniany flet
C. Górę domowych słodyczy
D. Album ze zdjęciami jego rodziców

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_3.jpg


6. Co oznacza imię Hagrida?
A. Czerwony
B. Przyjaciel
C. Opiekun
D. Duży

7. Kiedy pierwszy raz (w książkach) widzimy Hagrida razem z Harrym?
A. Gdy uratował go z Ulicy Śmiertelnego Nokturnu
B. Gdy został wysłany, by dostarczyć Harry'emu list z Hogwartu
C. Gdy pomógł Harry'emu dostać się do Hogwart Expressu
D. Gdy przyniósł Harry'ego jako niemowlę do Dursleyów


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_4.jpg


8. W jakim wieku Hagrid został wydalony z Hogwartu?
A. 12 lat
B. 13 lat
C. 14 lat
D. 15 lat

9. Gdzie został wysłany Hagrid w Harrym Potterze i Komnacie Tajemnic?
A. Do Ministerstwa Magii
B. Do Departamentu Tajemnic
C. Do Azkabanu
D. Do Szpitala Św. Munga

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_5.jpg


10. Co było największym pragnieniem Hagrida w młodości, o którym opowiedział Harry'emu?
A. Bazyliszek
B. Sfinks
C. Smok
D. Testral

11. Jaki kolor i wzór miała parasolka Hagrida?
A. Różowy, w kwiaty
B. Fioletowy, w paski
C. Czarny
D. Niebieski, w kropki

12. Które z tych smakołyków lubił piec Hagrid?
A. Kociołkowe pieguski
B. Domową krajankę
C. Paszteciki dyniowe
D. Ciastka owocowe polane syropem

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_6.jpg


13. Jak miała na imię matka Hagrida?
A. Cyklopka
B. Hengist z Upper Burton
C. Frydwulfa
D. Morholt

14. Co znalazł Harry przed drzwiami, gdy po raz pierwszy odwiedził chatkę Hagrida?
A. Jego różową parasolkę i parę kaloszy
B. Strzelbę i łopatę
C. Kuszę i parę kaloszy
D. Siekierę i płaszcz

15. Do których z wymienionych książek sięgnął Hagrid po otrzymaniu smoczego jaja (kilka odpowiedzi)?
A. Potworna Księga Potworów
B. Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć
C. Gatunki smoków w Wielkiej Brytanii i Irlandii
D. Od jaja do piekła
E. Ludzie, którzy za bardzo kochają smoki

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_7.jpg


16. Dlaczego Hagrid powiedział Harry'emu, że chciałby zobaczyć jego zwycięstwo w Turnieju Trójmagicznym?
A. Aby trofeum trafiło do Hogwartu
B. Aby pokazał wszystkim, że nie trzeba być czystej krwi, żeby zwyciężyć
C. Aby zdobył doświadczenie w obchodzeniu się z rzadkimi stworzeniami
D. Aby przyniósł chwałę Gryffindorowi

17. O co Hagrid i Madame Maxim pokłócili się na Balu Bożonarodzeniowym?
A. Hagrid zasugerował, że jest półolbrzymką
B. Hagrid obraził Beauxbatons
C. Hagrid poprosił ją o zostanie parą, jednak Madame Maxim odmówiła
D. Hagrid powiedział, że według niego to Harry powinien wygrać Turniej

18. O czym Hagrid prowadził lekcje po tym, jak Draco Malfoy sprowokował Hardodzioba?
A. O gumochłonach
B. O bahankach
C. O druzgotkach
D. O buchorożcach

19. Które z tych stworzeń posiadał Hagrid?
A. Demimoz
B. Mantykora
C. Akromantula
D. Chimera

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_8.jpg


20. Jak Hagrid wytłumaczył Harry'emu przyczynę swojego pobytu na Nokturnie w HP i Komnacie Tajemnic?
A. Chciał kupić środek na ślimaki zżerające mu uprawy
B. Chciał sprzedać jad Akromantuli
C. Chciał kupić smocze jajo
D. Chciał kupić szafkę zniknięć

21. Jak miał na imię przyrodni brat Hagrida?
A. Karkus
B. Golgomat
C. Bran Krwiopijca
D. Graup

22. Gdzie Hagrid pokłócił się z wampirem podczas swojej wyprawy w celu pozyskania wsparcia olbrzymów?
A. W Wiedniu
B. W Krakowie
C. W Dijon
D. W Mińsku

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_9.jpg


23. Jak Hagrid zdobył swój latający motocykl?
A. Podarował mu go Artur Weasley
B. Sam go zaczarował
C. Podarował mu go Syriusz Black
D. Ukradł go Śmierciożercy

24. Które z tych stworzeń omawiał Hagrid na lekcjach ONMS (kilka odpowiedzi)?
A. Testrale
B. Chochliki kornwalijskie
C. Jednorożce
D. Niuchacze

25. Jaką pieśń śpiewali Hagrid i Slughorn na pogrzebie Aragoga?
A. O Ulriku Niegodziwym
B. O Bardzie Beedle
C. O Emeryku Złym
D. O mężnym Odonie

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/test_wiedzy_o_rubeusie_hagridzie_10.jpg


Spoiler :: Pokaż
Odpowiedzi:
1. C
2. A
3. D
4. B
5. A
6. A
7. D
8. B
9. C
10. C
11. A
12. B
13. C
14. C
15. C, D
16. B
17. A
18. A
19. C
20. A
21. D
22. D
23. C
24. A, C, D
25. D


Tekst jest tłumaczeniem testu z pottermore, który w oryginale znajdziecie tutaj.

Źródło: pottermore

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaValeriea  dnia 26.01.2020 21:12
4 błędy. Myślę, że mogło być gorzej :) Pytania wydają mi się dobrze przetłumaczone, wszystko jest zrozumiałe. Wszystko wygląda spójnie, fajnie, że są dodane zdjęcia. Sporo rzeczy sobie przypomniałam, czytając te pytania i fajnie się przy tym bawiłam :)
avatar
Takoizu  dnia 29.01.2020 08:46
Bardzo ciekawy test! Miałam tylko 3 błędy co uważam za całkiem niezłe osiągnięcie biorąc pod uwagę jak dawno temu czytałam książki. Najwięcej problemu miałam z pytaniami wielokrotnego wyboru!

Bardzo przyjemne tłumaczenie. Podoba mi się to, że co jakiś czas są wstawione zdjęcia, stanowi to fajne urozmaicenie!
avatar
Prefix użytkownikaInfernus20  dnia 09.02.2020 12:41
Cztery błędy więc myślę że nie jest źle biorąc pod uwagę że książki czytałem kilka lat temu . Sporo sobie również przypomniałem. Na pewno plusem są ilustracje które powodują że rozwiązuje się ten test przyjemniej. Pytanie wydają się dobrze przetłumaczone i nie ma problemu z ich zrozumieniem. Ogólnie podsumowując dobra robota
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 11.02.2020 12:31
20/25, co jest chyba całkiem niezłym wynikiem xD Na pewno lepszym niż tym w teście o Weasley'ach. Czas odświeżyć serię.
Test wydaje mi się być całkiem łatwy i przyjemny, fajnie było sobie przypomnieć niektóre rzeczy o gajowym.
Gdzieś mi umknęło, że imię Hagrida oznacza "czerwony". Nigdy o tym nie słyszałam.
Brawa dla Natki za tak ładne tłumaczenie :D
avatar
Prefix użytkownikaania potter  dnia 14.03.2020 09:21
woooow, tu juz wynikiem sie pochwalę, bo mialam punktow 20/25! z pewnością o wiele prostszy niz ostatnio opublikowany test o rodzince Weasley (który nawiasem mówiąc o wiele gorzej mi poszedł) ale może dlatego, ze tam jest więcej członków rodzinki do zapamiętania!
test zrobiony super, oprawa graficzna tez super, gratuluję po raz kolejny takich wyszukanych pytan!!
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 19.03.2020 19:32
23/25, to rozumiem :D Test zdecydowanie łatwiejszy niż ten o Weasleyach i widzę, że wiele osób się ze mną zgadza. Tak czy inaczej planuję w raczej niedalekiej przyszłości odświeżyć sobie serię, bo po prostu czuję potrzebę i ponieważ minęły chyba trzy lata od ostatniego razu, a życie jest za krótkie, żeby sobie odmawiać Pottera xD

Nie porównałam tłumaczenia z oryginalnym tekstem, za dużo z tym zachodu, ale nic mi nie zgrzytało i wszystko zrozumiałam, poza tym wszyscy je chwalą, więc musi być super ;d
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Prefix użytkownikaSann [on]
Żywa legenda
01.04.2020 13:34
monciakund, oj tam, od razu kopę! Tylko trochę mnie nie było :D

Matura to bzdura
01.04.2020 13:33
Anton, opcja szukania w prezentacji znalazła mi 3 fragmenty o kobietach. Wszystkie odnoszą się do tego, o czym pisaliśmy wczoraj (czyt. są żonami/matkami albo tłumem)

Żywy worek treningowy
01.04.2020 13:32
i tak mi sie nie chceee jeujsj

Żywy worek treningowy
01.04.2020 13:31
o matko, propo prezentacji musze zrobic dzis na poslki o smierci w sredniowiecznej sztuce jakkolwiek by to nie brzmialo

Znawca magicznego towaru
01.04.2020 13:31
Ejuwka, ranga do Ciebie pasuje :D

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59115 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 55309 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 43115 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41901 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 35489 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 35196 punktów.

7) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 32976 punktów.

8) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 32093 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30685 punktów.

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 4.51