Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
18.04.2026 13:02
Aż mi się przypomniało ożywienie na początku covidu. Kiedy to było w ogóle xD

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Religia [Bóg i Kościół]
Claire
A ja się ciesze...Bo nie będzie nigdy marychy! [Laugh]

Pomyliłaś tematy O.o Poza tym nigdy nie mów nigdy;)
I'm burning up a sun just to say goodbye.

i56.tinypic.com/2pqqqn9.gif

Prefix użytkownikaHE
Ehh trudno przekazac ironie w postach tak czy siak Miss moze przekazesz swoje przemyslenia co do spraw wiary?Czym dla ciebie jest?... Chetnie przeczytam post od osoby jakze skomplikowanej i intrygujacej (tutaj znow ironia i zeby wszystkim ulatwic zycie po zdaniu ironicznym bede wstawial taka oto buzke : :rol:) Jezeli wysilisz sie na cos co nie bedzie ostatecznie "rajem dla kazdego przykladnego wiernego" albo "strachem przed smiercia" to bardzo sie zdziwie.

Miss Bagwell
Nie wiem w jakim celu chcesz rozmawiać ze mną na takie tematy skoro z góry masz o tym wyrobioną i na dodatek takie podejście , które nie zachęca raczej do rozmowy.

Aczkolwiek nie jestem z wielu powodów wstanie nakreślić ci w jednym poście mojego spojrzenia na wiarę, która nadal się przecież kształtuje.
Może zacznę od dość wątpliwego faktu, iż byłam katoliczką. Byłam, bo w takiej rodzinie się wychowywałam- katolickiej. Podświadomie od dawna zdawałam sobie sprawę, że nie jest to wiara dla mnie, ale chodziłam do kościoła ( i chodzę nadal- z ciekawości), przystąpiłam do bierzmowania etc.
Nieoficjalnie już nią nie jestem, ponieważ takie osoby jak ja nie są w kuluarach tej wiary tolerowane a wręcz wyklęte. Ale nawet bez tego wiem, że i tak długo bym w niej nie trwała. A dlaczego nie ''oficjalnie''? Z osobistych powodów nie mogę głosić na prawo i lewo , że wyparłam się rodzinnej wiary. Myślę, że osoby które żyją w takich rodzinach zrozumieją dlaczego.

A moje dotychczasowe spojrzenie?
Wiele rzeczy złożyło się na to, że jestem wierząca- niepraktykująca, nie należąca do żadnego wyznania. Musiałbyś wdepnąć głęboko w moje życie osobiste by to zrozumieć.
Jednakże głównym filarem mojej wiary jest gospel. Gospel to muzyka, która ma na celu nie tyle co głosić słowo Boże, ale podtrzymywać ludzi w wierze- nie ważne w jakiej: po prostu w wierze. Musiałbyś wybrać się kiedyś na taki koncert i posłuchać , bez względu na to, że jest muzyka mówiąca Bogu i Jezusie.
Dla mnie śpiewanie w chórze jest jak lekarstwo bo w ten sposób oddaje cześć swojemu Bogu.
Bóg moim zdaniem nie mieszka w Kościele, ale w każdy człowieku. W Biblii Bóg przedstawiony jest jako ktoś srogi, surowy, mało ciepły. [Stary Testament].
Moje wyobrażenie Boga jest zupełnie inne: on jest dla mnie ojcem, który wspiera mnie w chwilach których nie może tego zrobić nikt inny. Ja go czuję. Rozumiesz? Po prostu czuję, aczkolwiek chora raczej nie jest bo żaden z moich psychiatrów niczego takiego nie stwierdził. Albo nie wiedział jaką postawić diagnozę. xD
A życie po śmierci? Nie mi to oceniać bo nie jestem Bożą rzeczniczką i takowej wierzy nie posiadłam i wiedzieć nie chcę. Dla mnie liczy się to co robię teraz, na ziemi , w danej chwili. Wiem tylko, że tym co robię pracuje na swoje miejsc obok Niego. Uważam, że nie muszę przy tym spowiadać się co jakiś czas u księdza bo mogę to równie dobrze zrobić sama, w ciszy. Wiem , że nie muszę też przestrzegać wszystkich zasad, których i tak nie byłam bym wstanie przestrzegać. I w końcu wiem, że mogę być wolna i kochać kogo chcę- kobietę czy mężczyznę. Bo myślę, że co jak co, ale miłość grzechem nie jest, bez względu do kogo skierowana.

Rozpisałam się okropnie, ale i tak czuję wielki niedosyt i ty pewnie też. ;P
Nie oczekuję pozytywnych reakcji, aczkolwiek cieszę się iż mogłeś poznać osobowość ''skomplikowanej i intrygujacej''. B)

Kot
Miss Bagwell piszesz bardzo ciekawie i mądrze.
Pozwól,proszę, że zadam Ci więc pytanie:
Z twojej wcześniejsze wypowiedzi wynika, że wierzysz w życie po śmierci, czy uwarzasz,ze dusza pośmierci będzie mogła myśleć i pamiętać co robiła na ziemi?
Wiem, że nie powinnam pytać, wszakże napisałaś wyrażnie, że że nad tą sprawąsięnie zastanawiasz,przepraszam więc ale cały czas te pytaniasnują mi się po głowie. Mój rozu mówi mi coś zupełnie innego a niżeli chciała by usłuszeć świadomość,dlatego zadaję to pytanie osobą postronnym.
Edytowane przez Kot dnia 15.07.2008 19:33
Remus żyje, tylko upozorował swą śmierć aby lepiej cieszyć sie życiem w gronie rodzinnym!!!

Remus pamiętaj o mnie, o swojej ukochanej Kici

Miss Bagwell
Z twojej wcześniejsze wypowiedzi wynika, że wierzysz w życie po śmierci, czy uwarzasz,ze dusza pośmierci będzie mogła myśleć i pamiętać co robiła na ziemi?
Wiem, że nie powinnam pytać, wszakże napisałaś wyrażnie, że że nad tą sprawąsięnie zastanawiasz,przepraszam więc ale cały czas te pytaniasnują mi się po głowie. Mój rozu mówi mi coś zupełnie innego a niżeli chciała by usłuszeć świadomość,dlatego zadaję to pytanie osobą postronnym.

Widzę, że ta kwestia cie interesuje bo założyłaś o tym temat.
Cóż ja osobiście całkowicie zawierzam w tych sprawach mojej babci która z duszami i tak zwanym życiem pozagrobowym ma bardzo wiele wspólnego. Wspominałam już , że moją babcię odwiedził ojciec , ale niewiele jej zdradził. Moja babcia jednak bardzo chciała wiedzieć ''jak tam jest''. (kto by nie chciał) i w końcu wiele lat później miała sen w którym rozmawiała ze swoim tatą i ten sen uświadomił jej jaka jest ta druga strona. W jaki sposób? Dowodem na to był jej tata, który wyglądał na bardzo szczęśliwego. Powiedział jej tylko by była cierpliwa i taka jak do tej pory.

Dodam też , że ja osobiście uważam, że każda dusza jest niepowtarzalna i trafiając do Boga ma pełną świadomość tego kim była za życia, bo stojąc przed Sądem Ostatecznym musi stawić czoło swoim czynom jakich dokonała za życia a przede wszystkim - Bogu. A On dał na początku każdemu człowiekowi rozum, który nie jest tylko tym znanym nam rozumem z biologicznego punktu wiedzenia, jaki mamy. Dusza też myśli, bo to ona nami kieruje i sądzę, że po opuszczeniu ciała to się nie zmienia.
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 16.07.2008 13:34
Bjork

www.totalmusicmagazine.com/interviews/bjork_1.jpg

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

maybe not from the sources
you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love
you just ain't receiving...

Siobhan Donaghy

3.bp.blogspot.com/_vGxu95Ycrow/R1KrsnBY_jI/AAAAAAAAASo/DBetTxwp2DY/s320/ghostsalbum300.jpg

Ghost

Full mug my friends certainly familiar
Ah, hear that glitch say search the orbs

Tree-ann said it his seize the circus
Ram's wool that cause way a cricus

Warmy funny Anna say say maluska

Sworn under an oath to war

Phwoar so spirit smother me in
Ah, hear that glitch fought and ought

Fuel full fat her glass of milk
Warm sitting here, sitting in bed

Fever Ray

If I Hard A Heart

This will never end cause I want more
More give me more give me more

If I had a heart I could love you
If I had a voice I would sing
After the night when I wake up
Ir17;ll se what tomorrow brings

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Dangling feet from window frame
Will they ever ever reach the floor

Cushion filled with all I found
Underneath and inside just to come around

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

www.thelineofbestfit.com/wp-content/media/2010/01/TheKnife.jpg

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
One night to speed up truth
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To call for hands of above
To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
The start of simple touch
One night to push and scream
And make believes.

Ten days of perfect tunes
The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Kot
Dziękuję, naprawdę rozwiałaś moje wątpliwości i strapienia.
Remus żyje, tylko upozorował swą śmierć aby lepiej cieszyć sie życiem w gronie rodzinnym!!!

Miss Bagwell
Dziękuję, naprawdę rozwiałaś moje wątpliwości i strapienia.

Ojej, nie bierz tego aż tak na poważnie bo ja nie jestem żadną wyrocznią. B)
Bardzo zachęcam byś szukała dalej odpowiedzi na swoje pytania. A nuż znajdzie się ktoś kto wyjaśni ci to w bardziej przejrzysty sposób bądź przedstawi ciekawszy punkt wiedzenia.
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

3.bp.blogspot.com/_vGxu95Ycrow/R1KrsnBY_jI/AAAAAAAAASo/DBetTxwp2DY/s320/ghostsalbum300.jpg

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Bubi
Jak ja lubię takie rozmowy :D zacznę od środka bo już późno.(edit: właściwie to powinienem powiedzieć że już wcześnie)
Flegma napisał/a:
Jeżeli wierzysz tylko w to, co możesz zobaczyć, dotknąć lub poczuć którymś ze zmysłów, to ja szczerze współczuję. Mam rozumieć, że nie wierzysz w miłość, marzenia, nadzieję, przyjaźń i w inne wartości, których też tak naprawdę nie możemy udowodnić. Ja w tym momencie już nie mówię o Bogu, ale o wierzenie w istnienie rzeczy innych niż kubek, stół i cegła. Jeżeli jednak nie przyjmujesz do siebie wiary w cokolwiek, co z pozoru nie istnieje, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.

Ja już tu chyba kiedyś pisałem o miłości itp... hormony plus popędy plus egoizm (tak tak mili moi... nawet w najbardziej szlachetnym czynie czai się nutka egoizmu) plus strach i masz miłość :D
Co do rzeczy, to nie można wierzyć w stół. Stół jest i koniec. Nie ważne jak go nazwać ale jednak jest, istnieje i koniec kropka. Z drugiej strony mamy odczucia subiektywne komuś się podoba ten stół, a komuś nie ale nie można zanegować jego istnienia.
Podobnie jak piękno możemy odczuwać WŁASNE uczucia. Możemy być w dobrym czy złym nastroju, kochać, nienawidzić i co tylko tam sobie chcecie.
Za to z Bogiem jest tak, że nie można go odczuć na własnej skórze tak jak na przykład strachu czy miłości, czy smutku, depresji i milionów innych opisanych przez psychologów emocji. Ale dość już tej filozofii... emocje to kupa chemii z przewagą kupy :D

Miss Bagwell napisał/a:
Wiara, skarbie nie polega na tym, że po śmierci idzie się do raju a tam czeka na każdego 40 czy ileś tam dziewic .

Ej no... to właśnie była moja wiara... zapomniałaś tylko o alkoholu i papierosach za darmo. Ale to MOJA wiara i wara komukolwiek od tego co JA będę miał po śmierci.

Serea napisał/a:
Gdzie tolerancja pytam?

Umarła śmiercią naturalną. Sama wiem jakie ateista może mieć cieżkie życie. Zwłaszcza z fanatycznymi katolikami. Ale cóż... może z czasem niektórzy zrozumieją, że wiara nie ma nic wspólnego z charakterem człowieka. A znam takich co z góry zakładają: "Katolik-dobry, Ateista-zły".

Ja takim zawsze odpowiadam moim ulubionym cytatem, który daje mi nadzieję na lepszą przyszłość po śmierci (w razie jakbym nie dostał tych dziewic): "Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy królestwo niebieskie. "

Ogólnie do wiary jako takiej nie mam nic... strasznie za to denerwujące jest to, że wielu jest fanatycznych wyznawców, którzy palili by na stosie wszystkich, którzy nie usłuchają słów jedynej słusznej wiary. Bardzo też nie lubię łapanek jakie przeprowadzają wyznawcy pewnego szczepu, którzy ku memu najszczerszemu ubolewaniu nie przychodzą do mnie po rozmowie przeprowadzonej z półtora roku temu.
Z drugiej strony do instytucji kościoła jako takiego można już dość ostro się przyczepić. Niektórym duchownym należało by przebić jaja rozżarzonym do czerwoności drutem, by na nowo rozpalić w nich żar prawdziwej wiary jezyk
Edytowane przez Bubi dnia 18.07.2008 02:01

Miss Bagwell
Ej no... to właśnie była moja wiara... zapomniałaś tylko o alkoholu i papierosach za darmo. Ale to MOJA wiara i wara komukolwiek od tego co JA będę miał po śmierci.

A skręty to gdzie? B)

Bardzo też nie lubię łapanek jakie przeprowadzają wyznawcy pewnego szczepu, którzy ku memu najszczerszemu ubolewaniu nie przychodzą do mnie po rozmowie przeprowadzonej z półtora roku temu.

Hmm, Świadkowie Jehowy...?

Za to z Bogiem jest tak, że nie można go odczuć na własnej skórze tak jak na przykład strachu czy miłości, czy smutku, depresji i milionów innych opisanych przez psychologów emocji. Ale dość już tej filozofii... emocje to kupa chemii z przewagą kupy

Bubi... ale ja go czuję.
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 18.07.2008 10:01
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Kot
:)Miss ale mi się twój punkt widzenia całkowicie podoba

Bubi
Miss Bagwell napisał/a:
Za to z Bogiem jest tak, że nie można go odczuć na własnej skórze tak jak na przykład strachu czy miłości, czy smutku, depresji i milionów innych opisanych przez psychologów emocji. Ale dość już tej filozofii... emocje to kupa chemii z przewagą kupy

Bubi... ale ja go czuję.

Przepraszam za brak precyzji. Oczywiście naukowcy opisali stan ekstazy religijnej i są w stanie go wywołać bez większych problemów i bez środków farmakologicznych. Podobnie jak strach czy inne emocje (z tego co wiem nie udało im się to z miłością, przynajmniej taką znaną z powieści romantycznych, gdyż to co mamy w większości w codziennym życiu to tak jak już pisałem zlepek kilku pierwotnych instynktów).
Tak więc możesz poczuć nawet ekstazę z racji twoich prywatnych WYOBRAŻEŃ o Bogu ale nie możesz poczuć Boga.
Poza tym to, że na przykład człowiek z manią prześladowczą czuje, że ktoś go śledzi, jest gdzieś niedaleko czy nawet stoi tuż za nim nie znaczy, że tak naprawdę jest. Podobnie można odczuwać obecność Boga.

Z mojej strony to było złe porównanie... powinienem raczej powiedzieć, że nie możesz poczuć Boga tak jak stołu. Bóg nie jest stanem umysłu jak miłość. Za to jego obecność możesz odczuwać... Podobnie jak obecność duchów, energii życiowej, wielkiego złego chomika czy też mocarnego krokodyla. Ciekawym jest jedynie to, że jeśli byś powiedziała, że czujesz obecność zastępów armii ciemności najprawdopodobniej posłano by cię na terapię, za to jeśli ktoś mówi, że czuje obecność boga to jest to całkowicie normalne.

A skręty to gdzie?

Nie lubię tego zapachu :D

Limonka
A skręty to gdzie?

Boże. Dokładnie to samo pomyślałam.

Ja tam w moim niebie będę miała czterdziestu facetów z dredami i wielkie pole marihuany. Muahahahah. Kto chce wbić na melanż do mojego nieba? xD

Ogólnie to chyba zgadzam się z Bubim.

Miss Bagwell
Przepraszam za brak precyzji. Oczywiście naukowcy opisali stan ekstazy religijnej i są w stanie go wywołać bez większych problemów i bez środków farmakologicznych. Podobnie jak strach czy inne emocje (z tego co wiem nie udało im się to z miłością, przynajmniej taką znaną z powieści romantycznych, gdyż to co mamy w większości w codziennym życiu to tak jak już pisałem zlepek kilku pierwotnych instynktów).
Tak więc możesz poczuć nawet ekstazę z racji twoich prywatnych WYOBRAŻEŃ o Bogu ale nie możesz poczuć Boga.
Poza tym to, że na przykład człowiek z manią prześladowczą czuje, że ktoś go śledzi, jest gdzieś niedaleko czy nawet stoi tuż za nim nie znaczy, że tak naprawdę jest. Podobnie można odczuwać obecność Boga.

Chcesz powiedzieć , że naukowcy mówią, że Boga odczuwa się na takiej samej podstawie na jakiej odczuwa sie...nie wiem... orgazm? ;)
Wiesz nie mówi mi co ja mogę poczuć a czego nie bo nigdy nie byłeś w mojej skórze. B)
Ja nie jestem aż na tyle szalona być czuć miłość kogoś kogo nie ma Bubi.

Bóg nie jest stanem umysłu jak miłość. Za to jego obecność możesz odczuwać...

Słyszałeś o tych młodych naukowcach z łódzkiej politechniki którzy wymyślili wzór na miłość? Tak, opracowali oni równanie , które według nich da człowiekowi nie tyle co idealny związek (bo dzięki niemu znajdzie sobie idealną drugą połowę) , ale po prostu szczęście. Czy w takim razie Boga też będzie można sobie ''obliczyć''? Nie sądzisz, że jeżeli człowiek doszedł już tak daleko by podjąć się stworzyć równanie miłości to stworzy coś co będzie niepodważalnym dowodem na Boga? Ja osobiście jestem przeciw bo nie mam zamiaru patrzeć jak wszyscy masowo się nawracają. B)

Ogólnie to chyba zgadzam się z Bubim.

Li , ty jesteś nie wierząca?
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Limonka

No to mamy pierwszy w historii dowód na istnienie Boga! Bóg jest, bo Miss go czuje!

Li , ty jesteś nie wierząca?

Nie wiem, problematyczna sprawa.

Miss Bagwell
Nie wiem, problematyczna sprawa.

To znaczy? Masz problem z zdefiniowaniem swojej wiary? Czy trudno ci sie odnieść z nią do rzeczywistości?
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Limonka
To znaczy? Masz problem z zdefiniowaniem swojej wiary? Czy trudno ci sie odnieść z nią do rzeczywistości?

Ostatniego pytania w ogóle nie rozumiem, możesz jaśniej? Generalnie moja wiara, tudzież nie-wiara przechodzi kryzys. Ale na pewno nie jestem katoliczką.

Miss Bagwell
Ostatniego pytania w ogóle nie rozumiem, możesz jaśniej? Generalnie moja wiara, tudzież nie-wiara przechodzi kryzys. Ale na pewno nie jestem katoliczką.

No co do ostatniego to już wiem.
A co do mojego pytania: Kiedy rozmawiam z ludźmi oni zazwyczaj mają problem z odniesieniem swoich przekonań religijnych do rzeczywistości. Ja na przykład też mam bo żyję w kraju katolickim a katoliczką nie jestem, choć w Boga wierzę. Nastały takie czasy, że trudno jest być wierzącym skoro z TV ''mądrzy'' ludzie zasypują cię co chwile odkryciami które mają na celu podważyć twoją wiarę. Ale moim zdaniem na tym to polega, bo tysiące lat temu chrześcijanie mieli ten sam problem ,ale przetrwali mimo wszystko.
Hmm, a może masz ochotę podbudować swoją wiarę? Gorąco zapraszam na koncert muzyki gospel w Osieku, niedaleko Bydgoszczy. B)
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 18.07.2008 14:31
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Bubi
Miss Bagwell napisał/a:
Chcesz powiedzieć , że naukowcy mówią, że Boga odczuwa się na takiej samej podstawie na jakiej odczuwa sie...nie wiem... orgazm? ;)
Wiesz nie mówi mi co ja mogę poczuć a czego nie bo nigdy nie byłeś w mojej skórze. B)

Miss... dokładnie o to mi chodzi... podobnie potrafią wywołać uczucie strachu czy też panicznego lęku przed "diabłem" który wydaje się stać tuż obok. Również w ten sam sposób potrafią wywołać religijne wizje i to co zobaczysz zależy tylko od tego w co wierzysz. Z odkryciami naukowymi niestety nie można walczyć (kiedyś próbowali...) i trzeba się pogodzić. No chyba że ciebie Miss nikt nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe :D.

Miss Bagwell napisał/a:
Bóg nie jest stanem umysłu jak miłość. Za to jego obecność możesz odczuwać...

Słyszałeś o tych młodych naukowcach z łódzkiej politechniki którzy wymyślili wzór na miłość? Tak, opracowali oni równanie , które według nich da człowiekowi nie tyle co idealny związek (bo dzięki niemu znajdzie sobie idealną drugą połowę) , ale po prostu szczęście. Czy w takim razie Boga też będzie można sobie ''obliczyć''? Nie sądzisz, że jeżeli człowiek doszedł już tak daleko by podjąć się stworzyć równanie miłości to stworzy coś co będzie niepodważalnym dowodem na Boga? Ja osobiście jestem przeciw bo nie mam zamiaru patrzeć jak wszyscy masowo się nawracają. B)

Remedia na poprawę humoru stosowało się na szeroką skalę jeszcze przed osławionym lekiem o nazwie prozac. Wszystkie antydepresanty poprawiają samopoczucie. Podobnie leki zwiększające popęd płciowy. Podobnie poprawiające pamięć i koncentrację (głównie leki na ADHD i rozszerzające naczynia w mózgu).

Miss Bagwell
Remedia na poprawę humoru stosowało się na szeroką skalę jeszcze przed osławionym lekiem o nazwie prozac. Wszystkie antydepresanty poprawiają samopoczucie. Podobnie leki zwiększające popęd płciowy. Podobnie poprawiające pamięć i koncentrację (głównie leki na ADHD i rozszerzające naczynia w mózgu).

Jednak mijasz się z celem i nie odpowiadasz na moje pytanie. ;)

Miss... dokładnie o to mi chodzi... podobnie potrafią wywołać uczucie strachu czy też panicznego lęku przed "diabłem" który wydaje się stać tuż obok. Również w ten sam sposób potrafią wywołać religijne wizje i to co zobaczysz zależy tylko od tego w co wierzysz. Z odkryciami naukowymi niestety nie można walczyć (kiedyś próbowali...) i trzeba się pogodzić. No chyba że ciebie Miss nikt nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe .

Kaczyński mnie dostatecznie przekonał , co jest co. B)
Ale nie zgodzę się co do stwierdzenia, że z odkryciami naukowymi nie można walczyć. Sami naukowcy cały czas to robią, przescigając się z swoimi dziełami. Wśród nich są i tacy którzy całe życie pracują nad połączeniem Boga z nauką.
I owszem- nikt mnie nie przekona, że Boga nie ma. Bo na tym polega siła mojej wiary. ;)
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Bubi
Miss Bagwell napisał/a:
Jednak mijasz się z celem i nie odpowiadasz na moje pytanie. ;)

Niby jakim pytaniem???

Miss Bagwell napisał/a:
Kaczyński mnie dostatecznie przekonał , co jest co. B)
Ale nie zgodzę się co do stwierdzenia, że z odkryciami naukowymi nie można walczyć. Sami naukowcy cały czas to robią, przescigając się z swoimi dziełami. Wśród nich są i tacy którzy całe życie pracują nad połączeniem Boga z nauką.
I owszem- nikt mnie nie przekona, że Boga nie ma. Bo na tym polega siła mojej wiary. ;)

z odkryciami walczy się innymi odkryciami. Owszem są tacy co próbują łączyć Boga z nauką... nikomu się to jednak nie udało.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: