Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Snape...
Prefix u¿ytkownikaPan_Aston
Trzeba pamiêtaæ o tym ¿e po¶wieci³ siê, nie dla Harrego tylko dla Jego matki.Chroni³ go ¿eby po¶wiêcenie Lili nie posz³o na marne. Oprócz tego jeszcze te jego Surowe i nie sprawiedliwe nauczanie Z³y lecz po¶wêci³ ¿ycie dla dobra magicznego ¶wiata :)

Sorki z b³êdy

Prefix u¿ytkownikaOpenSpaceCircus
Z pewni¶ci± mia³ bogat± osobowo¶æ. Trudno go sklasyfikowaæ do tych "dobrych" czy "z³ych" jednoznacznie. On jest tak pomiêdzy. Dziêki temu jest naturalny. Stosunek do Harry'ego wynika z jego osobistych uraz. Przecie¿ czêsto tak bywa nawet w prawdziwym ¿yciu, ¿e niechêæ trwa przez pokoenia. Snape nie jest wolny od takich uczuæ, co czyni go bardziej ludzkim. Nie jest papierow± kuk³± nastawion± z góry na bycie dobrym albo z³ym. Z resztê tu¿ przed ¶mierci± dostrzega w Harry'm jego matkê Lily. W tym momencie wybaczy³am mu wszystkie niesprawiedliwo¶ci. W koñcu po¶wiêci³ ¿ycie, by pokonaæ Voldemorta i wci±¿ pomaga³ Harry'emu jak tylko móg³. Wzruszy³am siê jak umar³.

"Mog³o istotnie nie umkn±æ twojej uwadze ¿e ¿ycie ma gorzki smak , twój przemi³y ojciec to wiedzia³ i stara³ siê abym i ja o tym nie zapomnia³!"

data.whicdn.com/images/13332934/original.gif

https://www.wattpad.com/story/67424361-szpieg-dosk
Prefix u¿ytkownikaremusmistrz
http://youtu.be/N... w tej scenie wymiata absolutnie
Jako postaæ niegdy¶ za nim nie przepada³em,nie wiedzia³em wiele o jego zatargach z Jamesem i Syriuszem.Potem zrozumia³em ,teraz jego postawa jest mi bardzo dobrze znana ,a ¿e uraza zosta³a po latach to w jego przypadku mnie nie dziwi.Jednak taka swego rodzaju niechêæ do Lupina jest wed³ug mnie nieuzasadniona.Nigdy nic Severusowi nie zrobi³,a ¿e siê przyja¼ni³ z £ap± i Rogaczem to nic dziwnego .A wygadanie siê o jego linkantorpii to szczyt chamstwa.Jednak postaæ ¶wietna .Zastanawia mnie ,czemu Voldemort kaza³ nagini go poturbowaæ trochê skoro powiedzia³,¿e by³ dobrym s³ug±(jednak potrafi³ czasem byæ dobry dla popleczników (rêka glizdogona)

Prefix u¿ytkownikaania919
Kaza³ Nagini go zabiæ bo my¶la³, ¿e wtedy stanie siê panem czarnej ró¿d¿ki, wtedy nie przegra³by w ¿adnym pojedynku, ale siê pomyli³, bo Snape nigdy panem tej ró¿d¿ki nie by³.
A rêka dla Glizdogona nie by³a wcale przejawem dobroci ze strony Voldemorta gdy¿ potem zwróci³a siê przeciwko Glizdogonowi i go zabi³a gdy tego na moment ruszy³o sumienie.

Ogólnie lubiê postaæ Severusa Snape'a, jest jedn± z najciekawszych osób w tej ksi±¿ce. Sta³ siê dobrym cz³owiekiem, walczy³ do koñca po stronie Dumbledore'a, robi³ wszystko ¿eby chroniæ Harrego. Ale mia³ te¿ du¿o wad, by³ pod³y wobec wielu osób.

Prefix u¿ytkownikaremusmistrz
https://www.youtu...e+umbridge
Jak dla mnie najlepsza scena ze Snapem.Bez przerwy mo¿na to ogl±daæ.Nie da siê tej postaci nie lubiæ.Wiêcej takich kwestii powinien mieæ zdecydowanie.
Dziwne, ¿e nie zosta³ odznaczony orderem merlina.

Prefix u¿ytkownikaElizabeth_
@remusmistrz, je¶li o mnie chodzi to mogê ogl±daæ ka¿d± scenê ze Snapem ca³y czas. Jest to moja postaæ ulubiona i jej kreacja przez te siedem czê¶ci jest niesamowita. My¶lê, ¿e nie ma cz³owieka, który pomy¶la³bym na pierwszy roku, ¿e Snape bêdzie ratowa³ Harry'ego i kocha³ jego matkê. To wydawa³o nam siê niemo¿liwe, ale urzeczywistni³o siê przez te 6 lat spêdzonych w Hogwarcie.
Uca³owanka dla Elki. Niech moc Sznejpa bêdzie z Tob±! ~ Sam Quest

Noszê z dum±
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_len.png

Totalnie Zielona

W swoim podpisie wita Was
Elizabeth Lili Prince-Baudelaire.

Oda do Elizabeth by Sam Quest
(trzymajcie siê mocno)
Elizabeth,
Ty jeste¶ jak zdrowie,
Jak mocno mo¿na kochaæ
ten tylko siê dowie
Kto wie, jak Wielbisz
Zielony i Snarry lub Drarry
O zgrozo te¿ Lucarry!
Uwielbiasz czytaæ o Harrym
Co rodzic ma dzieci i my¶lisz sobie
O rety!
Niestety nie ka¿dy mia³ okazjê
W blasku twej chwa³y siê tarzaæ,
Jak koty które ubóstwiasz
Po szafach twoich skakaæ.
Lecz wiedz o najlepsza, ¿e
Chocia¿ pisaæ nie umiem,
To wierzê, ¿e mój wiersz,
Nie zniknie nigdy w t³umie.

- Harry, mam ci co¶ wa¿nego do powiedzenia, nie wiem jak zareagujesz... - Dumbledore odchrz±kn±³. - Harry - profesor Snape jest twoim ojcem.
- Naprawdê?
- Nie. Ale zawalasz Eliksiry. Postaraj siê pracowaæ nieco sumienniej, dobrze?
Fanfik którego imienia nie wolno wymawiaæ

49.media.tumblr.com/ab369373724bbcbe45bca74af1a451a5/tumblr_n37c8uw2TK1reh6jno1_500.gif

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2015/03/bea083a6abe4ca90d36c41445911198d.jpg
www.movie-roulette.com/photos_big/101-dalmatians-1-1.jpeg

Siedzi w gabinecie! - wyrzuci³ z siebie Harry z wyra¼nym niesmakiem. - Dlaczego? Nie powinien byæ teraz na lekcjach?
- A to ³obuz - podsumowa³ Ron. - Co on robi w swoim w³asnym gabinecie?

Trylogia Draco by Cassandra Clare

Piszê:
Dziesiêæ lat trudniej [1/10]
Historia Pewnych ¦lizgonów [2/12]
Hogwart po pó³nocy [wstrzymane]
Momenty z ¿ycia Snape'a w trzech aktach [10/10]
S³owniczek x Harry [2/4]
Pojednanie [3/12]
Sprawa to jasna, ¿e Puchar Domów
Najlepiej wygl±da w rêkach ¦lizgonów

Why do you think I'm calling you? Just to say hello?

Hello sick people.
31.media.tumblr.com/65ab721ac8b7431c37e04a0cbc77b893/tumblr_inline_nzapwgnsNS1qb6ufi_500.gif
It's my own gallery of Gregory House:
25.media.tumblr.com/816fa7f387bc59a440e6b533ce9e2870/tumblr_mxlxf07te51rqqwv3o3_500.gif
media.giphy.com/media/KveYJ5TIWUf8Q/giphy.gif
media.giphy.com/media/HmvgKmgmkX3q0/giphy.gif
49.media.tumblr.com/cd83a29158b3fd741eed3b27e4d31765/tumblr_nhcw65stb61sqagr7o1_500.gif
media3.giphy.com/media/K6VhXtbgCXqQU/giphy.gif
Why I love him so much?
49.media.tumblr.com/1d699b5408a435fcbf5f00d06bb78938/tumblr_msswrgJB1f1sggyx2o1_500.gif
49.media.tumblr.com/81c7b6c32805d239b9bedf37f75b9ebb/tumblr_n4kp4eY1FJ1tq4of6o1_500.gif
Gregory House in black&white
38.media.tumblr.com/b9709ee0650989d97e65ca5512120706/tumblr_n0z77pJqlU1sswamlo1_500.gif
Three truths in life:
49.media.tumblr.com/738a7e3078b45d6b086944d196024521/tumblr_n5ibjzH0o31sibe4oo1_500.gif
45.media.tumblr.com/94086a527d7b6fadfcfda8ef24bd3f52/tumblr_n8z1e2D16o1snc8dio1_500.gif
31.media.tumblr.com/ea7812fa5d740a6672eb01dc2a3d7c2c/tumblr_mnmrvrb1Qw1rqb9bto1_500.gif

media.tumblr.com/tumblr_lx5iqtY8Dd1qbyibz.gif
Fanka snarry, lucarry, drarry, mpreg, severitusów & SmH.

Harry spojrza³ na niego zirytowany.
- Nastêpnym razem, gdy prze¶piê siê z twoim ojcem, poinformujê ciê o tym - wyplu³ i niemal natychmiast tego po¿a³owa³, bo Draco spojrza³ na niego w czystym szoku.
- Nie chcê z tob± o tym rozmawiaæ - doda³ pospiesznie, czuj±c narastaj±c± panikê.
- Masz brata. Jest bezpieczny. Teraz jest was trzech, gratulujê. Nas jest piêcioro, przyzwyczaj siê do tej matematyki.

Powinno¶ci by euphoria814

Zerkn±³ w dó³ i ujrza³ medalion. Spojrza³ na Toma, znów stoj±cego przed nim, i uniós³ brew.
- Dobrze na tobie wygl±da. - Tylko tyle powiedzia³ Tom, nim z powrotem usiad³.
Harry popatrzy³ na niego z niedowierzaniem. Chwilê pó¼niej zacz±³ chichotaæ.
- Wkrótce bêdê mia³ wiêcej kawa³ków twojej duszy, ni¿ ty sam - za¿artowa³.
- Nie mog³y trafiæ w lepsze rêce.
Takiej odpowiedzi siê nie spodziewa³.

- Bardziej s³u¿ê jako cel do æwiczeñ - mrukn±³ Barty, patrz±c na Harry'ego z czu³o¶ci± w oczach, na wskutek czego Tom musia³ zacisn±æ zêby. Absolutnie gardzi³ tym, jak jego ¶miercio¿erca by³ blisko Harry'ego. Jednak wiedzia³, ¿e nie móg³ nic na to poradziæ. Przynajmniej na razie.
Barty podniós³ wzrok i ich oczy siê spotka³y.
Tom zobaczy³ w nich wszystko, czego potrzebowa³.
Jego ¶miercio¿erca siê nie wycofa.
A on nie zmusi go do poddania.
Z³o¶liwy u¶miech wyp³yn±³ na jego usta i ponownie spojrza³ na Harry'ego. Ch³opak bêdzie jego. Poza nim, nikt nie by³ wystarczaj±co dobry dla Harry'ego. To by³o takie proste.

Syn ¦mierci by Little.Miss.Xanda

Dziesi±ty
Severus spojrza³ na Harry'ego spod uniesionych brwi, z niechêtnym podziwem.
- Dosta³e¶ Wybitny z Eliksirów na SUMach?
Harry u¶miechn±³ siê rado¶nie.
- Da³em egzaminatorowi autograf.
Snape jêkn±³.

Jedena¶cie razy by Horcerxhexer

Severus Snape. Being a hero doesn't always mean being a saint.
s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/58/82/8f/58828fb70b23d1c6bf9b3b698d94c019.gif

Prefix u¿ytkownikaStara Czarownica
Severus Snape to moja ulubiona postaæ. Kilka lat kupi³am ksi±¿kê "Harry Potter i filozofia" napisan± przez filozofów, wyk³adowców znanych amerykañskich wy¿szych uczelni, fanów HP, dla jednego artyku³u "Postawiæ na mi³o¶æ. Odkupienie Severus Snape'a", zamieszczonego w dziale najpotê¿niejsza formia czarów. Dowiedzia³am siê, ¿e wg filozofów przyja¿ñ jest tak¿e rodzajem mi³o¶ci (Tom Riddle nigdy nie mia³ przyjació³) oraz ¿e mi³o¶æ nie jest przede wszystkim uczuciem a raczej jest wyborem, aktem woli. Snape potrafi³ konsekwentnie czyniæ dobro (jego wybór) z mi³o¶ci do Lily, pomimo, ¿e inni ludzie byli mu obojêtni lub czu³ do nich niechêæ. Mi³o¶æ rozumiana jako pragnienie czynienia dobra dla innego cz³owieka jest definiowana przez wielu europejskich filozofów (Arystoteles, ¶w. Tomasz z Akwinu). Severus z mi³o¶ci do Lily okaza³ skruchê i odkupi³ swoje winy. Oczywi¶cie dojrzewa³ do takiej postawy, pocz±tkowo jego mi³o¶æ by³a samolubna pó¿niej wyszed³ poza samolubne po¿±danie co sprawi³o,¿e ¿e sta³ siê zdolny do po¶wiêceñ i podj±³ dzia³ania dla dobra innych. Znik³ jego wcze¶niejszy egoizm (mi³o¶æ wymaga po¶wiêcenia, sprawia, ¿e szczê¶cie jednej osoby zaczyna zale¿eæ od tego, czy drugiej osobie jest dobrze). Charakter Snape'a nie zmieni³ siê od razu, szczególnie w pierwszych tomach widaæ szkody jakie poczyni³o w nim z³o. Skrucha Snape'a nie zlikwidowa³a z³o¶ci któr± "odczuwa³ ca³ymi latami" ale dziêki niej "Snape nie pozwoli³ aby nienawi¶æ i gniew kierowa³y jego postêpowaniem" i mimo tych uczuæ postanowi³ dzia³aæ dla dobra innych ( co jest istota jego odkupienia).Ksi±¿ka jest kapitalna, polecam, nie wiedzia³am, ¿e ksi±¿ki HP s± tak silnie osadzone w tradycji filozofii europejskiej i chrze¶cijañskiej. Ciekawa jest te¿ interpretacja patronusa Snape,a- metafora pogl±du Arystotelesa, ¿e ukochana osoba to drugie "ja".

Prefix u¿ytkownikaIva Coren
SerceSeverus Serce, to postaæ bardzo wyrazista. On jeden jest cokolwiek wart, ze wszystkich czarodziejów. Pewnie to efekt z³o¿ono¶ci jego postaci. Ja go lubiê za wszystko, za drañstwo tak¿e. I ta jego wynios³o¶æ. Snape jest fascynuj±cy. Taki badboy ale z mnóstwem pozytywnych cech.
images5.fanpop.com/image/photos/31500000/alan-alan-rickman-31594040-245-250.gif
i.imgur.com/6diXtte.jpg
zapodaj.net/images/3556679e25f62.png

zapodaj.net/images/3eb201c96174a.png
zapodaj.net/images/7016036e791a9.png

I nawet jak upadnê, to wstanê. A wtedy Ty masz przechlapane!Diabe³
ecx.images-amazon.com/images/I/51C4MATgB5L._UX662_.jpg

O³tarzyk dla Batalion_88:)
O Batalionie, tak ³adnie zawsze komentujesz, mój u¶miech wywo³ujesz.....

zapodaj.net/images/cc1fb202d1266.jpg

Prefix u¿ytkownikaBiszkoptxx
Snape zawsze by³, i dalej jest, moj± ulubion± postaci±. W±tek z Lily by³ ¶wietny, ale rozczarowa³o mnie to, ¿e ich przyja¼ñ tak szybko siê skoñczy³a. Rozumiem Lily, ale jednak ja na jej miejscu bym mu przebaczy³a

Prefix u¿ytkownikaDracoloveee
Severus jest bardzo ciekaw± postaci± ,która tylko z pozoru wygl±da bardzo surowo i nieprzyjemnie ,ale przy bli¿szym poznaniu du¿o zyskuje;) Sam fakt ¿e dzia³a³ jako podwójny agent zakonu,i odda³ swoje ostatnie wspomnienia Harry'emu powinno stawiaæ go w lepszym ¶wietle.Ja od pocz±tku czu³am niæ sympatii do Snape'a w której utwierdzi³am siê jeszcze bardziej po zobaczeniu jego ostatnich wspomnieñ .Bardzo ¿a³ujê ¿e Voldemort pope³ni³ taki wielki b³±d zabijaj±c Snape'a ,gdyby nie to jestem pewna ¿e Severus dalej by³by wspania³ym nauczycielem eliksirów,a mo¿e i OPCM w Hogwarcie Love

Dracoloveee napisa³(a):

Severus jest bardzo ciekaw± postaci± ,która tylko z pozoru wygl±da bardzo surowo i nieprzyjemnie ,ale przy bli¿szym poznaniu du¿o zyskuje;) Love

I tutaj w³a¶nie sprawdza siê powiedzenie : Nie wszystko z³oto, co siê ¶wieci :)
Warto¶æ Severusa jest ogromna, je¶li siê spojrzy na niego pod odpowiednim k±tem. Ta jego mroczno¶æ, czerñ, skrywa wnêtrze bardzo wra¿liwe i warto¶ciowe. najwa¿niejsze bowiem jest niewidzialne dla oczu!Wrozka
i.imgur.com/6diXtte.jpg

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
Ja go nigdy nie lubilam i jeden rozdzia³ nie zmieni³ mojej niechêci do postaci. Ludzie go za bardzo oczyszczaj±. Jakby cokolwiek mo¿na by³o t³umaczyæ jego miloscia do Lilly. Wszystko co robi³ byli podyktowane jego egoizmem a nie trosk± o losy innych czy samego Harry'ego. A takie rehabilitowanie go to trochê jak wybielanie Belli. Ona te¿ podobni kocha³a Voldemorta... No ludzie, proszê Was
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
A takie rehabilitowanie go to trochê jak wybielanie Belli. Ona te¿ podobni kocha³a Voldemorta... No ludzie, proszê Was

Ja widzê zasadnicz± ró¿nicê miêdzy Severusem a Bell±. Ni by³ bezwzglêdnym morderc±, nie torturowa³ ludzi do tego stopnia, ¿e postradali zmys³y, nie zabija³ na zawo³anie ka¿dego kto stan±³ ne jego drodze... I ja z kolei proszê... Trzymajmy siê w dyskusjach kanonu a niepodpartych niczym domniemywañ. Gdzie w ogóle napisane, ¿e Bellatrix Lestrange kocha³a Voldemorta? Zreszt± nie o tym. Snape'a lubi³em od pocz±tku, wiêc ostatni rozdzia³ o nim mn± nie wstrz±sn±³. By³em niemal pewien, ¿e oka¿e siê i¿ ta ca³a ¶mieræ Albusa i zachowanie Snape'a to jedna wielka gra... Dla mnie to postaæ 'szara' - nie krystalicznie czysta, ale na pewno daleko jej do czarnego charakteru nr 1, 2 czy nawet 5. Pope³ni³ olbrzymi b³±d, ale go naprawi³ z nawi±zk±. Kto w³a¶ciwie by³ bezb³êdny w tej serii? Jak dla mnie nie ma takiej postaci. Nie zgodzê siê te¿ z tym, ¿e wszystko co robi³ by³o podyktowane jego egoizmem, nope. To siê nie trzyma niczego stabilnie ;p Po tym jak Lily zosta³a zabita, to móg³ mówi±c brzydko wypi±æ siê na ca³y Zakon Feniksa, Albusa, Pottera i dzia³aniu przeciw ¶miercio¿ercom po odrodzeniu Voldemorta. To on dostarczy³ miecz Wybrañcowi, dziêki któremu zniszczone zosta³y dwie cz±stki duszy Czarnego Pana u umieszczone w medalionie Slytherina i wê¿u Nagini. Poza tym chroni³ tak jak móg³ Pottera przez szereg d³ugich lat, wiêc dla mnie to siê liczy.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaAlette
A ja siê zgodzê poniek±d z Sam, bo zmiana Severusa nie wynika³a wcale z jego w³asnej potrzeby zmiana ¶wiata na lepsze, bo prostu chcia³ wymazaæ swoje poczucie winy. Czy to ¼le? Absolutnie nie. Tylko te¿ dziwi mnie to robienie z niego anio³a na silê. Wszak to by³ facet, który znêca³ siê nad uczniami, co ju¿ mielili¶my na tej stronie wiele razy.

Poza tym wydaje mi siê, ¿e Sam w swoim porównaniu nie mia³a na my¶li, ze Snape jest jak Bella, ale o sam fakt usprawiedliwianie go poprzez wykorzystanie jednego w±tku. Wariactwo Bellatrix by³o na zupe³nie innym poziomie, ale skoro fatalne czyny Severusa usprawiedliwiamy jego mi³o¶ci± do Lily (znêca³ siê nad Harrym, ale przecie¿ kocha³ jego matkê, by³ taki wspania³y), to równie dobrze mo¿emy broniæ Belli jej mi³o¶ci± do Voldemorta (zabija³a i torturowa³a, ale przecie¿ robi³a to w imiê mi³o¶ci)
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
Okej, ale równie dobrze móg³ to wszystko robiæ z chêci zemsty na Voldemorcie. Nie ma nigdzie napisane jakie pobudki nim kierowa³y. I to, ¿e mia³ swoje momenty nie zmienia faktu, ¿e by³ chowajacym urazie, egoistycznym draniem. Dla swojej prywatnej uciechy ponizal Harrym czy Nevillem i wieloma innymi na ka¿dy mo¿liwy sposób.
Nie umuejszam jego "zas³ug", bo nawet najwiêkszy drañ zrobi czasem co¶ dobrego, ale ten typ gdy robi³ co¶ dla innych to tylko widz±c w tym swoje korzy¶ci.
Dla mnie te uwielbienie dla tej postaci jest niezrozumiale
I nie wiemy czy on nie zabija³ niewinnych, nie torturowal. Po prostu nie ma ¿adnych informacji na temat jego dzia³alno¶ci w¶ród smierciozercow.
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

batalion_88 napisa³(a):

A takie rehabilitowanie go to trochê jak wybielanie Belli. Ona te¿ podobni kocha³a Voldemorta... No ludzie, proszê Was

Snape'a lubi³em od pocz±tku, wiêc ostatni rozdzia³ o nim mn± nie wstrz±sn±³. By³em niemal pewien, ¿e oka¿e siê i¿ ta ca³a ¶mieræ Albusa i zachowanie Snape'a to jedna wielka gra... Dla mnie to postaæ 'szara' - nie krystalicznie czysta, ale na pewno daleko jej do czarnego charakteru .

No w³a¶nie o to mi chodzi. Lepiej tego nie mog³e¶ uj±æ. Ta 'szaro¶æ' ma to do siebie, ¿e nie tr±ci ani trochê cukierkowo¶ci±, ale w rzeczywisto¶ci odzwierciedla charakter przeciêtnego cz³owieka. W ten sposób Snape, jest w swym zachowaniu i niedoskona³o¶ci o wiele bardziej realny ni¿ jakakolwiek inna postaæ.
Jest zbiorem NASZYCH, ludzkich cech. I obrazem odwiecznego konfliktu dobra ze z³em , który odgrywa siê wewn±trz ka¿dego z nas. To taki Man in taki mirror.
Mo¿e to w³a¶nie tak kole tych, co go oskar¿aj±? To odbicie wad nas samych. Jak wiadomo cz³owiek szuka idea³u. Ale nie jest idealny, nikt nie jest.
i.imgur.com/6diXtte.jpg

Prefix u¿ytkownikaAlette
Jest zbiorem NASZYCH, ludzkich cech.

O tutaj to chyba trochê odlecia³a¶. Wbrew wszystkiemu ma³o osób zachowuje siê jak Snape. W ka¿dym razie ja nie obracam siê w towarzystwie osób z chorymi sk³onno¶ciami do okrucieñstwa (sectumsempra to nie s³odki urok, nie?), które nie odró¿niaj± dobra od z³a (przystêpuje do ¦miercio¿erców) i od pocz±tku chc± przynale¿eæ do grupy osób, w której s³awi siê rasizm i dyskryminacjê (Slytherin).
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Alette napisa³(a):

Jest zbiorem NASZYCH, ludzkich cech.

O tutaj to chyba trochê odlecia³a¶. Wbrew wszystkiemu ma³o osób zachowuje siê jak Snape. W ka¿dym razie ja nie obracam siê w towarzystwie osób z chorymi sk³onno¶ciami do okrucieñstwa (sectumsempra to nie s³odki urok, nie?), które nie odró¿niaj± dobra od z³a (przystêpuje do ¦miercio¿erców) i od pocz±tku chc± przynale¿eæ do grupy osób, w której s³awi siê rasizm i dyskryminacjê (Slytherin).

Alette, to by³a przeno¶nia odno¶nie naszej, ludzkiej niedoskona³o¶ci. Chodzi³o mi o to. A czy kto¶ lubi kroiæ d¿d¿ownice, kupowaæ wazelinê, czy ogl±daæ horrory, to ju¿ jego sprawa. Snape dla mnie to synonim ludzi.
Mo¿e i odlatujê, ale to jest moja interpretacja. Mo¿e jest a¿ przejaskrawiony czasem, ale ma cechy ludzi- czyli grzeszników.
i.imgur.com/6diXtte.jpg

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Pe³na zgoda Iva :) Najbardziej z³o¿ona ze wszystkich, nie jaki¶ oklepany bana³. I co do tych korzy¶ci, które rzekomo czerpa³ z tego, ¿e chroni³ Harry'ego i dzia³a³ dla Zakonu nara¿aj±c w³asne ¿ycie... Ja ich nie widzê. Jak± to mia³ korzy¶æ z tego np., ¿e po ¶mierci Albusa Dumbledore'a, który jako jedyny czarodziej budzi³ respekt u Voldemorta wci±¿ dzia³a³ dla dobra? Bo ja nie kumam. By³ uwa¿any za najwierniejszego i najbardziej zaufanego ¶miercio¿ercê, nawet Bellatrix tego mu zazdro¶ci³a. By³ jakby "drugi po Czarnym Panu", dyrektor Hogwartu itp. A on mimo wszystko w dalszym ci±gu wieñczy³ dzie³o, którego siê podj±³ maj±c na g³owie rodzeñstwo Carrow i szereg innych k³opotów.

Tak, nie by³o napisane, ¿e nikogo nie torturowa³. Tak jak nie by³o napisane, ¿e Ron chorowa³ na smocz± ospê w wieku 8 lat. Dla mnie ¿adne "argument". Nie chodzi o jego wybielanie, ale trzymanie siê faktów.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaAlette
Tylko ja w³a¶nie siê z tym absolutnie nie zgadzam. Powiem ci nawet wiêcej, te najbardziej ludzkie postacie wydaj± siê najczê¶ciej nudne. Snape nudny nie by³ i w³a¶nie dlatego niewiele ma wspólnego z typowym gostkiem ³a¿±cym po ulicy. Mówisz, ¿e odzwierciedla nasze ludzkie wady, a ja po prostu nie wiem jakie. Bo jednak ogl±dania horrorów czy kupowania wazeliny nie porówna³abym do tego, co wcze¶niej napisa³am - czyli znêcania siê, rasistowskich pogl±dów i braku zdolno¶ci odró¿nienia dobra od z³a ; )

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: