Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Snape...
|
|
Pan_Aston |
Dodany dnia 06.08.2015 20:00
|
![]() Postów: 34 Dom: RavenclawPunkty: 1420 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 23.07.15 |
Trzeba pamiêtaæ o tym ¿e po¶wieci³ siê, nie dla Harrego tylko dla Jego matki.Chroni³ go ¿eby po¶wiêcenie Lili nie posz³o na marne. Oprócz tego jeszcze te jego Surowe i nie sprawiedliwe nauczanie lecz po¶wêci³ ¿ycie dla dobra magicznego ¶wiata ![]() Sorki z b³êdy |
|
|
|
OpenSpaceCircus |
Dodany dnia 26.09.2015 21:03
|
![]() Postów: 23 Dom: SlytherinPunkty: 450 Ranga: Najsprytniejszy wsród ¦lizgonów Data rejestracji: 19.08.15 |
Z pewni¶ci± mia³ bogat± osobowo¶æ. Trudno go sklasyfikowaæ do tych "dobrych" czy "z³ych" jednoznacznie. On jest tak pomiêdzy. Dziêki temu jest naturalny. Stosunek do Harry'ego wynika z jego osobistych uraz. Przecie¿ czêsto tak bywa nawet w prawdziwym ¿yciu, ¿e niechêæ trwa przez pokoenia. Snape nie jest wolny od takich uczuæ, co czyni go bardziej ludzkim. Nie jest papierow± kuk³± nastawion± z góry na bycie dobrym albo z³ym. Z resztê tu¿ przed ¶mierci± dostrzega w Harry'm jego matkê Lily. W tym momencie wybaczy³am mu wszystkie niesprawiedliwo¶ci. W koñcu po¶wiêci³ ¿ycie, by pokonaæ Voldemorta i wci±¿ pomaga³ Harry'emu jak tylko móg³. Wzruszy³am siê jak umar³. "Mog³o istotnie nie umkn±æ twojej uwadze ¿e ¿ycie ma gorzki smak , twój przemi³y ojciec to wiedzia³ i stara³ siê abym i ja o tym nie zapomnia³!" ![]() |
|
|
|
remusmistrz |
Dodany dnia 12.10.2015 21:24
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Postów: 194 Dom: RavenclawPunkty: 835 Ranga: Alfa i Omega Data rejestracji: 13.05.14 |
http://youtu.be/N... w tej scenie wymiata absolutnie Jako postaæ niegdy¶ za nim nie przepada³em,nie wiedzia³em wiele o jego zatargach z Jamesem i Syriuszem.Potem zrozumia³em ,teraz jego postawa jest mi bardzo dobrze znana ,a ¿e uraza zosta³a po latach to w jego przypadku mnie nie dziwi.Jednak taka swego rodzaju niechêæ do Lupina jest wed³ug mnie nieuzasadniona.Nigdy nic Severusowi nie zrobi³,a ¿e siê przyja¼ni³ z £ap± i Rogaczem to nic dziwnego .A wygadanie siê o jego linkantorpii to szczyt chamstwa.Jednak postaæ ¶wietna .Zastanawia mnie ,czemu Voldemort kaza³ nagini go poturbowaæ trochê skoro powiedzia³,¿e by³ dobrym s³ug±(jednak potrafi³ czasem byæ dobry dla popleczników (rêka glizdogona) |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 13.10.2015 16:07
|
![]() Pochwa³y: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 09.10.15 |
Kaza³ Nagini go zabiæ bo my¶la³, ¿e wtedy stanie siê panem czarnej ró¿d¿ki, wtedy nie przegra³by w ¿adnym pojedynku, ale siê pomyli³, bo Snape nigdy panem tej ró¿d¿ki nie by³. A rêka dla Glizdogona nie by³a wcale przejawem dobroci ze strony Voldemorta gdy¿ potem zwróci³a siê przeciwko Glizdogonowi i go zabi³a gdy tego na moment ruszy³o sumienie. Ogólnie lubiê postaæ Severusa Snape'a, jest jedn± z najciekawszych osób w tej ksi±¿ce. Sta³ siê dobrym cz³owiekiem, walczy³ do koñca po stronie Dumbledore'a, robi³ wszystko ¿eby chroniæ Harrego. Ale mia³ te¿ du¿o wad, by³ pod³y wobec wielu osób. |
|
|
|
remusmistrz |
Dodany dnia 17.11.2015 16:38
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Postów: 194 Dom: RavenclawPunkty: 835 Ranga: Alfa i Omega Data rejestracji: 13.05.14 |
https://www.youtu...e+umbridge Jak dla mnie najlepsza scena ze Snapem.Bez przerwy mo¿na to ogl±daæ.Nie da siê tej postaci nie lubiæ.Wiêcej takich kwestii powinien mieæ zdecydowanie. Dziwne, ¿e nie zosta³ odznaczony orderem merlina. |
|
|
|
Elizabeth_ |
Dodany dnia 17.11.2015 16:45
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 5 Postów: 850 Dom: SlytherinPunkty: 12302 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 23.05.15 |
@remusmistrz, je¶li o mnie chodzi to mogê ogl±daæ ka¿d± scenê ze Snapem ca³y czas. Jest to moja postaæ ulubiona i jej kreacja przez te siedem czê¶ci jest niesamowita. My¶lê, ¿e nie ma cz³owieka, który pomy¶la³bym na pierwszy roku, ¿e Snape bêdzie ratowa³ Harry'ego i kocha³ jego matkê. To wydawa³o nam siê niemo¿liwe, ale urzeczywistni³o siê przez te 6 lat spêdzonych w Hogwarcie. Uca³owanka dla Elki. Niech moc Sznejpa bêdzie z Tob±! ~ Sam Quest
Noszê z dum± ![]() Totalnie Zielona W swoim podpisie wita Was Elizabeth Lili Prince-Baudelaire. Oda do Elizabeth by Sam Quest (trzymajcie siê mocno) Elizabeth, Ty jeste¶ jak zdrowie, Jak mocno mo¿na kochaæ ten tylko siê dowie Kto wie, jak Wielbisz Zielony i Snarry lub Drarry O zgrozo te¿ Lucarry! Uwielbiasz czytaæ o Harrym Co rodzic ma dzieci i my¶lisz sobie O rety! Niestety nie ka¿dy mia³ okazjê W blasku twej chwa³y siê tarzaæ, Jak koty które ubóstwiasz Po szafach twoich skakaæ. Lecz wiedz o najlepsza, ¿e Chocia¿ pisaæ nie umiem, To wierzê, ¿e mój wiersz, Nie zniknie nigdy w t³umie. - Harry, mam ci co¶ wa¿nego do powiedzenia, nie wiem jak zareagujesz... - Dumbledore odchrz±kn±³. - Harry - profesor Snape jest twoim ojcem. - Naprawdê? - Nie. Ale zawalasz Eliksiry. Postaraj siê pracowaæ nieco sumienniej, dobrze? Fanfik którego imienia nie wolno wymawiaæ ![]() ![]() ![]() Siedzi w gabinecie! - wyrzuci³ z siebie Harry z wyra¼nym niesmakiem. - Dlaczego? Nie powinien byæ teraz na lekcjach? - A to ³obuz - podsumowa³ Ron. - Co on robi w swoim w³asnym gabinecie? Trylogia Draco by Cassandra Clare Piszê: Dziesiêæ lat trudniej [1/10] Historia Pewnych ¦lizgonów [2/12] Hogwart po pó³nocy [wstrzymane] Momenty z ¿ycia Snape'a w trzech aktach [10/10] S³owniczek x Harry [2/4] Pojednanie [3/12] Sprawa to jasna, ¿e Puchar Domów Najlepiej wygl±da w rêkach ¦lizgonów Why do you think I'm calling you? Just to say hello? Hello sick people. ![]() It's my own gallery of Gregory House: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Why I love him so much? ![]() ![]() Gregory House in black&white ![]() Three truths in life: ![]() ![]() ![]() ![]() Fanka snarry, lucarry, drarry, mpreg, severitusów & SmH. Harry spojrza³ na niego zirytowany. - Nastêpnym razem, gdy prze¶piê siê z twoim ojcem, poinformujê ciê o tym - wyplu³ i niemal natychmiast tego po¿a³owa³, bo Draco spojrza³ na niego w czystym szoku. - Nie chcê z tob± o tym rozmawiaæ - doda³ pospiesznie, czuj±c narastaj±c± panikê. - Masz brata. Jest bezpieczny. Teraz jest was trzech, gratulujê. Nas jest piêcioro, przyzwyczaj siê do tej matematyki. Powinno¶ci by euphoria814 Zerkn±³ w dó³ i ujrza³ medalion. Spojrza³ na Toma, znów stoj±cego przed nim, i uniós³ brew. - Dobrze na tobie wygl±da. - Tylko tyle powiedzia³ Tom, nim z powrotem usiad³. Harry popatrzy³ na niego z niedowierzaniem. Chwilê pó¼niej zacz±³ chichotaæ. - Wkrótce bêdê mia³ wiêcej kawa³ków twojej duszy, ni¿ ty sam - za¿artowa³. - Nie mog³y trafiæ w lepsze rêce. Takiej odpowiedzi siê nie spodziewa³. - Bardziej s³u¿ê jako cel do æwiczeñ - mrukn±³ Barty, patrz±c na Harry'ego z czu³o¶ci± w oczach, na wskutek czego Tom musia³ zacisn±æ zêby. Absolutnie gardzi³ tym, jak jego ¶miercio¿erca by³ blisko Harry'ego. Jednak wiedzia³, ¿e nie móg³ nic na to poradziæ. Przynajmniej na razie. Barty podniós³ wzrok i ich oczy siê spotka³y. Tom zobaczy³ w nich wszystko, czego potrzebowa³. Jego ¶miercio¿erca siê nie wycofa. A on nie zmusi go do poddania. Z³o¶liwy u¶miech wyp³yn±³ na jego usta i ponownie spojrza³ na Harry'ego. Ch³opak bêdzie jego. Poza nim, nikt nie by³ wystarczaj±co dobry dla Harry'ego. To by³o takie proste. Syn ¦mierci by Little.Miss.Xanda Dziesi±ty Severus spojrza³ na Harry'ego spod uniesionych brwi, z niechêtnym podziwem. - Dosta³e¶ Wybitny z Eliksirów na SUMach? Harry u¶miechn±³ siê rado¶nie. - Da³em egzaminatorowi autograf. Snape jêkn±³. Jedena¶cie razy by Horcerxhexer Severus Snape. Being a hero doesn't always mean being a saint. ![]() |
|
|
|
Stara Czarownica |
Dodany dnia 18.11.2015 19:03
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 50 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 16.09.15 |
Severus Snape to moja ulubiona postaæ. Kilka lat kupi³am ksi±¿kê "Harry Potter i filozofia" napisan± przez filozofów, wyk³adowców znanych amerykañskich wy¿szych uczelni, fanów HP, dla jednego artyku³u "Postawiæ na mi³o¶æ. Odkupienie Severus Snape'a", zamieszczonego w dziale najpotê¿niejsza formia czarów. Dowiedzia³am siê, ¿e wg filozofów przyja¿ñ jest tak¿e rodzajem mi³o¶ci (Tom Riddle nigdy nie mia³ przyjació³) oraz ¿e mi³o¶æ nie jest przede wszystkim uczuciem a raczej jest wyborem, aktem woli. Snape potrafi³ konsekwentnie czyniæ dobro (jego wybór) z mi³o¶ci do Lily, pomimo, ¿e inni ludzie byli mu obojêtni lub czu³ do nich niechêæ. Mi³o¶æ rozumiana jako pragnienie czynienia dobra dla innego cz³owieka jest definiowana przez wielu europejskich filozofów (Arystoteles, ¶w. Tomasz z Akwinu). Severus z mi³o¶ci do Lily okaza³ skruchê i odkupi³ swoje winy. Oczywi¶cie dojrzewa³ do takiej postawy, pocz±tkowo jego mi³o¶æ by³a samolubna pó¿niej wyszed³ poza samolubne po¿±danie co sprawi³o,¿e ¿e sta³ siê zdolny do po¶wiêceñ i podj±³ dzia³ania dla dobra innych. Znik³ jego wcze¶niejszy egoizm (mi³o¶æ wymaga po¶wiêcenia, sprawia, ¿e szczê¶cie jednej osoby zaczyna zale¿eæ od tego, czy drugiej osobie jest dobrze). Charakter Snape'a nie zmieni³ siê od razu, szczególnie w pierwszych tomach widaæ szkody jakie poczyni³o w nim z³o. Skrucha Snape'a nie zlikwidowa³a z³o¶ci któr± "odczuwa³ ca³ymi latami" ale dziêki niej "Snape nie pozwoli³ aby nienawi¶æ i gniew kierowa³y jego postêpowaniem" i mimo tych uczuæ postanowi³ dzia³aæ dla dobra innych ( co jest istota jego odkupienia).Ksi±¿ka jest kapitalna, polecam, nie wiedzia³am, ¿e ksi±¿ki HP s± tak silnie osadzone w tradycji filozofii europejskiej i chrze¶cijañskiej. Ciekawa jest te¿ interpretacja patronusa Snape,a- metafora pogl±du Arystotelesa, ¿e ukochana osoba to drugie "ja". |
|
|
|
Iva Coren |
Dodany dnia 18.02.2016 21:41
|
![]() Postów: 128 Dom: RavenclawPunkty: 1499 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 29.01.16 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I nawet jak upadnê, to wstanê. A wtedy Ty masz przechlapane! ![]() ![]() O³tarzyk dla Batalion_88 ![]() O Batalionie, tak ³adnie zawsze komentujesz, mój u¶miech wywo³ujesz..... ![]() |
|
|
|
Biszkoptxx |
Dodany dnia 19.02.2016 04:54
|
![]() Postów: 1 Dom: GryffindorPunkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 19.02.16 |
Snape zawsze by³, i dalej jest, moj± ulubion± postaci±. W±tek z Lily by³ ¶wietny, ale rozczarowa³o mnie to, ¿e ich przyja¼ñ tak szybko siê skoñczy³a. Rozumiem Lily, ale jednak ja na jej miejscu bym mu przebaczy³a |
|
|
|
Dracoloveee |
Dodany dnia 19.02.2016 09:21
|
![]() Postów: 32 Dom: SlytherinPunkty: 276 Ranga: Najsprytniejszy wsród ¦lizgonów Data rejestracji: 13.01.16 |
Severus jest bardzo ciekaw± postaci± ,która tylko z pozoru wygl±da bardzo surowo i nieprzyjemnie ,ale przy bli¿szym poznaniu du¿o zyskuje Sam fakt ¿e dzia³a³ jako podwójny agent zakonu,i odda³ swoje ostatnie wspomnienia Harry'emu powinno stawiaæ go w lepszym ¶wietle.Ja od pocz±tku czu³am niæ sympatii do Snape'a w której utwierdzi³am siê jeszcze bardziej po zobaczeniu jego ostatnich wspomnieñ .Bardzo ¿a³ujê ¿e Voldemort pope³ni³ taki wielki b³±d zabijaj±c Snape'a ,gdyby nie to jestem pewna ¿e Severus dalej by³by wspania³ym nauczycielem eliksirów,a mo¿e i OPCM w Hogwarcie
|
|
|
|
Iva Coren |
Dodany dnia 19.02.2016 13:58
|
![]() Postów: 128 Dom: RavenclawPunkty: 1499 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 29.01.16 |
Dracoloveee napisa³(a): Severus jest bardzo ciekaw± postaci± ,która tylko z pozoru wygl±da bardzo surowo i nieprzyjemnie ,ale przy bli¿szym poznaniu du¿o zyskuje ![]() I tutaj w³a¶nie sprawdza siê powiedzenie : Nie wszystko z³oto, co siê ¶wieci ![]() Warto¶æ Severusa jest ogromna, je¶li siê spojrzy na niego pod odpowiednim k±tem. Ta jego mroczno¶æ, czerñ, skrywa wnêtrze bardzo wra¿liwe i warto¶ciowe. najwa¿niejsze bowiem jest niewidzialne dla oczu! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I nawet jak upadnê, to wstanê. A wtedy Ty masz przechlapane! ![]() ![]() O³tarzyk dla Batalion_88 ![]() O Batalionie, tak ³adnie zawsze komentujesz, mój u¶miech wywo³ujesz..... ![]() |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 19.02.2016 15:57
|
![]() Pochwa³y: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzeda¿y Data rejestracji: 09.04.15 |
Ja go nigdy nie lubilam i jeden rozdzia³ nie zmieni³ mojej niechêci do postaci. Ludzie go za bardzo oczyszczaj±. Jakby cokolwiek mo¿na by³o t³umaczyæ jego miloscia do Lilly. Wszystko co robi³ byli podyktowane jego egoizmem a nie trosk± o losy innych czy samego Harry'ego. A takie rehabilitowanie go to trochê jak wybielanie Belli. Ona te¿ podobni kocha³a Voldemorta... No ludzie, proszê Was ![]() ¦ciana uznania i mi³o¶ci ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie k³am, ¿e go nie znasz Harry'ego Pottera zagra³ niektórych nawet nabra³, ¿e ma oczy koloru zielonego a tak naprawdê s± niebieskiego "Tak jak Ron" - wo³a Ulica dziewczyna piêknego lica. Potteromaniak z niej na schwa³ i nie jest to ¿aden wa³. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie ka¿da Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to s³oñce, czy to deszcz W moich my¶lach on wci±¿ jest My¶lê o nim nieustannie Nawet gdy siê k±piê w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak siê to zaczê³o Lecz gdy serce moje drgnê³o Ca³a by³am zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnê Nawet je¶li spotkam bombê Jest to mi³o¶æ jednostronna Ale ¼le to nie wygl±da Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() ¦ciana chwa³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 19.02.2016 16:10
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 16.07.15 |
A takie rehabilitowanie go to trochê jak wybielanie Belli. Ona te¿ podobni kocha³a Voldemorta... No ludzie, proszê Was Ja widzê zasadnicz± ró¿nicê miêdzy Severusem a Bell±. Ni by³ bezwzglêdnym morderc±, nie torturowa³ ludzi do tego stopnia, ¿e postradali zmys³y, nie zabija³ na zawo³anie ka¿dego kto stan±³ ne jego drodze... I ja z kolei proszê... Trzymajmy siê w dyskusjach kanonu a niepodpartych niczym domniemywañ. Gdzie w ogóle napisane, ¿e Bellatrix Lestrange kocha³a Voldemorta? Zreszt± nie o tym. Snape'a lubi³em od pocz±tku, wiêc ostatni rozdzia³ o nim mn± nie wstrz±sn±³. By³em niemal pewien, ¿e oka¿e siê i¿ ta ca³a ¶mieræ Albusa i zachowanie Snape'a to jedna wielka gra... Dla mnie to postaæ 'szara' - nie krystalicznie czysta, ale na pewno daleko jej do czarnego charakteru nr 1, 2 czy nawet 5. Pope³ni³ olbrzymi b³±d, ale go naprawi³ z nawi±zk±. Kto w³a¶ciwie by³ bezb³êdny w tej serii? Jak dla mnie nie ma takiej postaci. Nie zgodzê siê te¿ z tym, ¿e wszystko co robi³ by³o podyktowane jego egoizmem, nope. To siê nie trzyma niczego stabilnie ;p Po tym jak Lily zosta³a zabita, to móg³ mówi±c brzydko wypi±æ siê na ca³y Zakon Feniksa, Albusa, Pottera i dzia³aniu przeciw ¶miercio¿ercom po odrodzeniu Voldemorta. To on dostarczy³ miecz Wybrañcowi, dziêki któremu zniszczone zosta³y dwie cz±stki duszy Czarnego Pana u umieszczone w medalionie Slytherina i wê¿u Nagini. Poza tym chroni³ tak jak móg³ Pottera przez szereg d³ugich lat, wiêc dla mnie to siê liczy. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 19.02.2016 16:16
|
![]() Pochwa³y: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
A ja siê zgodzê poniek±d z Sam, bo zmiana Severusa nie wynika³a wcale z jego w³asnej potrzeby zmiana ¶wiata na lepsze, bo prostu chcia³ wymazaæ swoje poczucie winy. Czy to ¼le? Absolutnie nie. Tylko te¿ dziwi mnie to robienie z niego anio³a na silê. Wszak to by³ facet, który znêca³ siê nad uczniami, co ju¿ mielili¶my na tej stronie wiele razy. Poza tym wydaje mi siê, ¿e Sam w swoim porównaniu nie mia³a na my¶li, ze Snape jest jak Bella, ale o sam fakt usprawiedliwianie go poprzez wykorzystanie jednego w±tku. Wariactwo Bellatrix by³o na zupe³nie innym poziomie, ale skoro fatalne czyny Severusa usprawiedliwiamy jego mi³o¶ci± do Lily (znêca³ siê nad Harrym, ale przecie¿ kocha³ jego matkê, by³ taki wspania³y), to równie dobrze mo¿emy broniæ Belli jej mi³o¶ci± do Voldemorta (zabija³a i torturowa³a, ale przecie¿ robi³a to w imiê mi³o¶ci) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 19.02.2016 16:18
|
![]() Pochwa³y: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzeda¿y Data rejestracji: 09.04.15 |
Okej, ale równie dobrze móg³ to wszystko robiæ z chêci zemsty na Voldemorcie. Nie ma nigdzie napisane jakie pobudki nim kierowa³y. I to, ¿e mia³ swoje momenty nie zmienia faktu, ¿e by³ chowajacym urazie, egoistycznym draniem. Dla swojej prywatnej uciechy ponizal Harrym czy Nevillem i wieloma innymi na ka¿dy mo¿liwy sposób. Nie umuejszam jego "zas³ug", bo nawet najwiêkszy drañ zrobi czasem co¶ dobrego, ale ten typ gdy robi³ co¶ dla innych to tylko widz±c w tym swoje korzy¶ci. Dla mnie te uwielbienie dla tej postaci jest niezrozumiale I nie wiemy czy on nie zabija³ niewinnych, nie torturowal. Po prostu nie ma ¿adnych informacji na temat jego dzia³alno¶ci w¶ród smierciozercow. ![]() ¦ciana uznania i mi³o¶ci ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie k³am, ¿e go nie znasz Harry'ego Pottera zagra³ niektórych nawet nabra³, ¿e ma oczy koloru zielonego a tak naprawdê s± niebieskiego "Tak jak Ron" - wo³a Ulica dziewczyna piêknego lica. Potteromaniak z niej na schwa³ i nie jest to ¿aden wa³. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie ka¿da Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to s³oñce, czy to deszcz W moich my¶lach on wci±¿ jest My¶lê o nim nieustannie Nawet gdy siê k±piê w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak siê to zaczê³o Lecz gdy serce moje drgnê³o Ca³a by³am zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnê Nawet je¶li spotkam bombê Jest to mi³o¶æ jednostronna Ale ¼le to nie wygl±da Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() ¦ciana chwa³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Iva Coren |
Dodany dnia 19.02.2016 16:18
|
batalion_88 napisa³(a): A takie rehabilitowanie go to trochê jak wybielanie Belli. Ona te¿ podobni kocha³a Voldemorta... No ludzie, proszê Was Snape'a lubi³em od pocz±tku, wiêc ostatni rozdzia³ o nim mn± nie wstrz±sn±³. By³em niemal pewien, ¿e oka¿e siê i¿ ta ca³a ¶mieræ Albusa i zachowanie Snape'a to jedna wielka gra... Dla mnie to postaæ 'szara' - nie krystalicznie czysta, ale na pewno daleko jej do czarnego charakteru . No w³a¶nie o to mi chodzi. Lepiej tego nie mog³e¶ uj±æ. Ta 'szaro¶æ' ma to do siebie, ¿e nie tr±ci ani trochê cukierkowo¶ci±, ale w rzeczywisto¶ci odzwierciedla charakter przeciêtnego cz³owieka. W ten sposób Snape, jest w swym zachowaniu i niedoskona³o¶ci o wiele bardziej realny ni¿ jakakolwiek inna postaæ. Jest zbiorem NASZYCH, ludzkich cech. I obrazem odwiecznego konfliktu dobra ze z³em , który odgrywa siê wewn±trz ka¿dego z nas. To taki Man in taki mirror. Mo¿e to w³a¶nie tak kole tych, co go oskar¿aj±? To odbicie wad nas samych. Jak wiadomo cz³owiek szuka idea³u. Ale nie jest idealny, nikt nie jest. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I nawet jak upadnê, to wstanê. A wtedy Ty masz przechlapane! ![]() ![]() O³tarzyk dla Batalion_88 ![]() O Batalionie, tak ³adnie zawsze komentujesz, mój u¶miech wywo³ujesz..... ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 19.02.2016 16:22
|
![]() Pochwa³y: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Jest zbiorem NASZYCH, ludzkich cech. O tutaj to chyba trochê odlecia³a¶. Wbrew wszystkiemu ma³o osób zachowuje siê jak Snape. W ka¿dym razie ja nie obracam siê w towarzystwie osób z chorymi sk³onno¶ciami do okrucieñstwa (sectumsempra to nie s³odki urok, nie?), które nie odró¿niaj± dobra od z³a (przystêpuje do ¦miercio¿erców) i od pocz±tku chc± przynale¿eæ do grupy osób, w której s³awi siê rasizm i dyskryminacjê (Slytherin). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Iva Coren |
Dodany dnia 19.02.2016 16:26
|
Alette napisa³(a): Jest zbiorem NASZYCH, ludzkich cech. O tutaj to chyba trochê odlecia³a¶. Wbrew wszystkiemu ma³o osób zachowuje siê jak Snape. W ka¿dym razie ja nie obracam siê w towarzystwie osób z chorymi sk³onno¶ciami do okrucieñstwa (sectumsempra to nie s³odki urok, nie?), które nie odró¿niaj± dobra od z³a (przystêpuje do ¦miercio¿erców) i od pocz±tku chc± przynale¿eæ do grupy osób, w której s³awi siê rasizm i dyskryminacjê (Slytherin). Alette, to by³a przeno¶nia odno¶nie naszej, ludzkiej niedoskona³o¶ci. Chodzi³o mi o to. A czy kto¶ lubi kroiæ d¿d¿ownice, kupowaæ wazelinê, czy ogl±daæ horrory, to ju¿ jego sprawa. Snape dla mnie to synonim ludzi. Mo¿e i odlatujê, ale to jest moja interpretacja. Mo¿e jest a¿ przejaskrawiony czasem, ale ma cechy ludzi- czyli grzeszników. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I nawet jak upadnê, to wstanê. A wtedy Ty masz przechlapane! ![]() ![]() O³tarzyk dla Batalion_88 ![]() O Batalionie, tak ³adnie zawsze komentujesz, mój u¶miech wywo³ujesz..... ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 19.02.2016 16:28
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Pe³na zgoda Iva Najbardziej z³o¿ona ze wszystkich, nie jaki¶ oklepany bana³. I co do tych korzy¶ci, które rzekomo czerpa³ z tego, ¿e chroni³ Harry'ego i dzia³a³ dla Zakonu nara¿aj±c w³asne ¿ycie... Ja ich nie widzê. Jak± to mia³ korzy¶æ z tego np., ¿e po ¶mierci Albusa Dumbledore'a, który jako jedyny czarodziej budzi³ respekt u Voldemorta wci±¿ dzia³a³ dla dobra? Bo ja nie kumam. By³ uwa¿any za najwierniejszego i najbardziej zaufanego ¶miercio¿ercê, nawet Bellatrix tego mu zazdro¶ci³a. By³ jakby "drugi po Czarnym Panu", dyrektor Hogwartu itp. A on mimo wszystko w dalszym ci±gu wieñczy³ dzie³o, którego siê podj±³ maj±c na g³owie rodzeñstwo Carrow i szereg innych k³opotów. Tak, nie by³o napisane, ¿e nikogo nie torturowa³. Tak jak nie by³o napisane, ¿e Ron chorowa³ na smocz± ospê w wieku 8 lat. Dla mnie ¿adne "argument". Nie chodzi o jego wybielanie, ale trzymanie siê faktów. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 19.02.2016 16:31
|
Tylko ja w³a¶nie siê z tym absolutnie nie zgadzam. Powiem ci nawet wiêcej, te najbardziej ludzkie postacie wydaj± siê najczê¶ciej nudne. Snape nudny nie by³ i w³a¶nie dlatego niewiele ma wspólnego z typowym gostkiem ³a¿±cym po ulicy. Mówisz, ¿e odzwierciedla nasze ludzkie wady, a ja po prostu nie wiem jakie. Bo jednak ogl±dania horrorów czy kupowania wazeliny nie porówna³abym do tego, co wcze¶niej napisa³am - czyli znêcania siê, rasistowskich pogl±dów i braku zdolno¶ci odró¿nienia dobra od z³a ; ) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój. Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami ¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami. Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy, Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny, Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie, Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie, Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary, Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±... Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±. Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana, Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana I znana w otoczeniu z niechêci do koni, Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni. Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia. Maj±c u swego boku Gajê, Aarona, Fomê i Milana, a przed sob± zadanie, Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie. Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o, A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o. Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie, Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana, Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana, Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o... Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni? I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni? Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie. Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie, Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczyta³am i polecam Miniaturki "Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter "Czterdzie¶ci piêæ" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemy¶lenia" Wileny Romus Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte "Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream "Miêdzy wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Mi³o¶æ" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwa³ê! Na honor!" Ann "Zwariowa³!" Wileny Romus "Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine ... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Ravenclaw
lecz po¶wêci³ ¿ycie dla dobra magicznego ¶wiata 
OpenSpaceCircus
Slytherin

Gryffindor
Sam fakt ¿e dzia³a³ jako podwójny agent zakonu,i odda³ swoje ostatnie wspomnienia Harry'emu powinno stawiaæ go w lepszym ¶wietle.Ja od pocz±tku czu³am niæ sympatii do Snape'a w której utwierdzi³am siê jeszcze bardziej po zobaczeniu jego ostatnich wspomnieñ .Bardzo ¿a³ujê ¿e Voldemort pope³ni³ taki wielki b³±d zabijaj±c Snape'a ,gdyby nie to jestem pewna ¿e Severus dalej by³by wspania³ym nauczycielem eliksirów,a mo¿e i OPCM w Hogwarcie 

Hufflepuff