Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
04.12.2024 22:24
Zapomniałam o śmieciożarciu. Zjadłam pół pizzy mrożonej w tym tygodniu, ale nawet nie umiem powiedzieć kiedy. Ale wychodzę często na piwo ze znajomymi, to się też chyba liczy? xD

Harrych świąt!
01.12.2024 18:13
Wrozka

Harrych świąt!
01.12.2024 18:12
kibic

Ponury Żniwiarz
30.11.2024 14:19
Wrozka

Potęga Krwistego Steka!
30.11.2024 13:20
Wszystkiego najlepszego z okazji dnia śmieciożarcia Eat

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 57438 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45361 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 38932 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Polski Harry Potter - czy historia potoczyłaby się tak samo?
Prefix użytkownikaMikasa
Witam,
dawno temu zaczęłam się zastanawiać, co by było, gdyby Rowling była Polką. Gdyby wpadła dokładnie na ten sam pomysł, napisałaby książkę dla dzieci pod nieznanym nazwiskiem. Załóżmy, że nawet udałoby się jej to opublikować.
Myślicie, że odniosłaby podobny sukces? Wiadomo, że lepiej jest napisać książkę po angielsku, ale czy polski oryginał miałby szansę podbić świat?

Prefix użytkownikagne
Pisząc dokładnie ten sam pomysł, masz na myśli słowo w słowo to samo, czy tą samą historię osadzoną bardziej w polskich realiach? ;) Mam na myśli np. umiejscowienie ul. Pokątne gdzieś w Warszawie (albo może być nawet w Berlinie xD), Privet Drive zamieniłoby się w ulicę Tadeusza Kościuszki itp.
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

Prefix użytkownikaulka_black_potter
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Myślę, że ciężej byłoby jej wejść na szczyt. Jak wiadomo nie ma w Polsce wielu autorów, których książki byłyby rozchwytywane na całym świecie (są?). Nie wiem czym to jest spowodowane... Mniej kasy idzie na reklamę? Przecież nasi autorzy też piszą świetne książki. Hmm, może to zagraniczne nazwisko przyciąga. Nie mam pojęcia czy zabrałabym się za Pottera gdyby to jakiś Polak napisał...

Dobra, nie mam pojęcia co by było gdyby. Może mnie natchnie po wypowiedziach innych.

Angelina Johnson
W sumie ciężko to tak określić. Możliwe, że byłoby trudniej przez to, że nasz kraj jest prokatolicki i to u nas przecież słychać od niektórych księży i kapłanów, że historia Harrego Pottera to szataństwo i zło, okultyzm i te sprawy. Z tym, że nie wiem, w innych państwach kapłaństwo też tak stwierdziło?
Po drugie wydaje mi się, że to chyba nie tylko zasługa Rowling, bo to nie ona zajęła się promocją swojej książki. Musiała zgłosić się do jakiegoś wydawnictwa, które samo z siebie stwierdziło, że można by z tej powieści zrobić bestseller. Nasze wydawnictwa chyba słabo tworzą bestsellery, bo mało komu (o ile w ogóle) udało się polską książkę wynieść na zagraniczne salony.

Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png

s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png

img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg

img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg

Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.

Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png

Prefix użytkownikafuerte
Nie wiem, to wszystko chyba najmniej zależy od treści książki. Najwięcej do powiedzenia mają wydawnictwa. I jeżeli wydano by tę książkę też w latach 90. to szansa na podbój świata na pewno by była. Teraz - nie sądzę. Wszystko jest tak rozwinięte, że w nieznanych autorów po prostu nie opłaca się inwestować. Ludzie kupują książki dla znanych nazwisk, rzadko kiedy książki nieznanych pisarzy sprzedają się dobrze. To zresztą nie tyczy się tylko Polski, ale i innych krajów.

Niestety, we wszystkim bardziej liczą się pieniądze, niż historia i talent d;
zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaPenelope
Nie ma kilku różnych Kościołów inny w Polsce i inny w pozostałych krajach. Kościół to kościół jest jeden wszędzie. Nie rozdzielajcie tego...
A co do tematu, to myślę że Rowling miałaby małe szansę żeby się wybić. Jest tyle wspaniałych polskich książek, które się nie wybijają i to chyba mówi samo za siebie... (Chociaż nie ma rzeczy niemożliwychjezyk)
oi60.tinypic.com/2m3hd88.jpg

s1.fotowrzut.pl/1OPRWPHCXN/1.jpg

W kategorii Najlepsza Seria Obyczajowa, wygrywa Penelope - Trudny Wybór

oi64.tinypic.com/eheyy0.jpg

Wiersz mojej ulubionej poetki i to jeszcze o mnie Love

Sonet Dziękczynno-pochwalny

Jest taka osoba, co pięknie słowa plecie.
Entuzjazmu pełna, w każdej chwili miła,
Z potoku błahych słów się przy mnie wynurzyła
I pomaga mi przetrwać w liter srogim świecie.

Któż to taki? To Pene! Wszyscy dobrze wiecie!
Cóż ja bym kochana bez Ciebie zrobiła?
Co tu dużo gadać... Pewnie wciąż bym żyła.
Ale żyłabym tutaj jak zgubione dziecię.

Bezczynnie bym siedziała w beznamiętnej toni.
Czy cokolwiek bym zrobiła gdyby nie Twa głowa?
Czy cokolwiek bym stworzyła bez Twej boskiej dłoni.

Więc dziękuję Ci Królowo, za Twe wielkie słowa,
Że jesteś tutaj, że piszesz, chociaż czas Cię goni,
I że dzięki Tobie, znowu zaczęłam od nowa...

I love Smaug Serce

33.media.tumblr.com/f3baad52837cbdb8ccfb45000b8f8db6/tumblr_n4r14ilUuK1ttlvdio7_500.gif

th02.deviantart.net/fs70/PRE/f/2014/088/c/0/the_hobbit_smaug_03_by_jd1680a-d7c3t7n.jpg

38.media.tumblr.com/3880b9f22c39935778a2099f2a351228/tumblr_myixektcvu1t4oykno1_r1_500.gif

- O czym marzysz?- zapytał w końcu.
- Marzę o lepszym życiu. O tym, by ludziom bardziej zależało na ludziach, niż na pieniądzach, by mieli honor i nie łamali obietnic. Marzę o tym, by przyjaźń była prawdziwa, a miłość nie bolała. - Odpowiedziała bez zastanowienia.
- A jeśli ci powiem, że mogę ci to dać, pójdziesz ze mną? - Wyraz jego twarzy nie zdradzał uczuć, ale w oczach tliła się iskierka nadziei.
- Pójdę. Dlatego, że będę chciała uwierzyć w to, że mówisz prawdę. Szkoda tylko, że taki świat nie istnieje.
- Istnieje, a ja ci go pokażę, jeżeli tylko zechcesz otworzyć oczy. - Nieznajomy wyciągnął do niej rękę, a ona ją ujęła, po raz pierwszy wierząc, że może być szczęśliwa.[/color]

Dedykacja dla mnie od pewnej bardzo sympatycznej osoby ;]

Jest takie miejsce na oceanie, gdzie pewna wyspa się mieści,
nierzadko kto się na niej pojawia, bo zwą ją wyspą boleści.
Zamek potężny na niej góruje, co w dawnych czasach wzniesiony
przez władcę wyspy Odysa, dla Penelopy - żony.

Wiele już lat w domu nie bywał, a ona tęskni wciąż szczerze,
co dzień wychodzi w bezkres spoglądać, czy wraca na swej galerze.
Smutek w jej sercu, samotność w duszy, kiedy to wreszcie ustanie,
rozmyśla nieustannie czy jeszcze szansa będzie ujrzeć go w żywym stanie.

Odys na krańcach lądów przebywa, tułaczka go bowiem czekała
na długie lata, przez boską karę ta sytuacja się stała.
Wspomnienie żony cierniem mu w sercu się stało,
ach jakże trudne bez niej życie być musiało.

static1.wikia.nocookie.net/__cb20140124024445/vampirediaries/images/c/cf/Klaus_and_Caroline_5x11...gif

25.media.tumblr.com/tumblr_m1imclTliw1qbyrbao1_500.gif

Nie ma zbyt wiele cza­su, by być szczęśli­wym.
Dni prze­mijają szyb­ko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpi­suje­my marze­nia, a ja­kaś niewidzial­na ręka nam je przek­reśla. Nie ma­my wte­dy żad­ne­go wy­boru. Jeżeli nie jes­teśmy szczęśli­wi dziś, jak pot­ra­fimy być ni­mi jutro?
Wy­korzys­taj ten dzień dzi­siej­szy. Obiema ręko­ma obej­mij go. Przyj­mij ochoczo, co niesie ze sobą: światło, po­wiet­rze i życie, je­go uśmiech, płacz, i cały cud te­go dnia.
Wyjdź mu nap­rze­ciw.

Wiersz Anciol, mój ulubiony :D

Syrenka z łazienki prefektów

Pośród szklanej toni,
Uśmiecham się skromnie.
Stoję tu na straży,
Wielu ludzkich wspomnień.

O czym chcesz bym śpiewała?
Znam historii wiele.
Wiem czym jest wierność,
I kim są przyjaciele.

Potrafię powiedzieć,
O morskich przygodach.
Strasznych wodnych stworach,
Walecznych załogach.

Do skarbów sekretnych,
Jedyne znam drogi.
Do wysp tych magicznych,
I przełęczy trwogi.

Poproś mnie o słowa,
Od dawna tu czekam...
Nie znam swoich braci,
I serce mam człowieka.

Nie zapominaj o mnie!
Nie chcę być tu sama!
Utrwalona na szkle...
A całkiem zapomniana...

Robak gne :D

oi59.tinypic.com/jjtmrc.jpg

kibic

Prefix użytkownikaLossiril
Penelope, może i racja, ale u nas jednak kościół bardzo we wszystko ingeruje.
Pomijając już temat kościoła, to u nas w kraju bardzo ciężko się wybić W OGÓLE. Nie mówię tu tylko o pisarzach, ale o naukowcach nawet. Wiadomo, że jeśli chce się zrobić karierę, to trzeba wyjechać za granicę. Dlatego też sądzę, że gdyby Jo była Polką, to wiele by nie zdziałała i Potter nie zyskałby rozgłosu, tylko zapewne przepadł.
"You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness,
no doubt about that."

49.media.tumblr.com/8fd19fd808466128891dbc622e847972/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo2_r1_250.gif45.media.tumblr.com/0657b0d7361e18d2e9b9ad59589ba694/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo8_r1_250.gif49.media.tumblr.com/44cba2a6756c07fec6f86f9c6baeabe6/tumblr_nttjx4EWDx1s0s73vo4_250.gif

45.media.tumblr.com/d941556ef09d4df2aa4255e2d1916738/tumblr_o20215Cx8Z1txsq03o1_500.gif

www.nrdfeed.com/gImages/draco-scream-gif-gif71a7c2e0904f25cbb722c4b60d0e809153c8694c07ea4.gif

25.media.tumblr.com/96e036d50d60465467af86aaa10d1985/tumblr_mifwnfHhoW1r1da95o1_500.gif

tumblr klik

'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.'

'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.'

i59.tinypic.com/258b141.gif

'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.'

i58.tinypic.com/ne49j.jpg

It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one.

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najciekawszy_podpis.png

http://morivrty.tumblr.com
Prefix użytkownikayersinia
To nie w Polsce, a właśnie za granicą jakiś kapłan urządził palenie książek Rowling na stosie. Nie demonizujcie polskich duchownych. Wszędzie są fanatycy, nie tylko u nas.

Harry wybił się głównie dzięki poczcie pantoflowej, nie reklamie. Byłby rozchwytywany tak samo, tylko nie wiem, czy z Polski by wyjechał.

Prefix użytkownikaAlette
Właściwie do dobre pytanie... czytałam w pewnej książce, że "wypadki rządzą światem". Nie wiem, czy Harry byłby popularny, gdyby JKR była Polką. Być może nie - inne realia, inne potrzeby. A może kto wie - u nas osiągnęłaby jeszcze większy sukces. Moim zdaniem w ogóle książki o Potterze powstały w odpowiednim czasie, kiedy wielu ludzi zwyczajnie potrzebowało tego typu powieści.

No i zgadzam się z Yersinią.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikalosiek13
Sam nie wiem jak się do tego odnieść, ale posłużę się przykładem Wiedźmina. To zajebista książka o tematyce fantasy i została przetłumaczona na kilkanaście języków, ale nie było z tym żadnego takiego szału, bo nie było odpowiedniej promocji. Przynajmniej tak mi się wydaje. Teraz mamy cudowną serię gier z Wiedźminem, co jest chyba najznakomitsza reklamą dla serii. Gdyby ten koncept w końcu trafił do wielkich wytwórni, to myślę, że mielibyśmy wreszcie Polski bestseller na miarę światową.
Z tego można wywnioskować, że jednak coś w tym jest, że w Polsce Jo nie miałaby szans na przebicie. Przecież ile ona się obijała o wydawnictwa, zanim ktoś zauważył ja w UK...
zapodaj.net/images/edba268d6e942.png

Always

zapodaj.net/images/c4ff56e394964.jpg

Prefix użytkownikaEmma Lewis
Myślę ze nie odniosłaby takiego sukcesu - dlaczego? jak wiadomo mało jest tak znanych i cenionych polskich pisarzy , poza tym nie dość że była po angielsku- a jest bardzo popularny język to jeszcze wydała to w Anglii i jak słyszałam miała nawet tam problemy z wydawcą.Poza tym jakoś sobie tego nie wyobrażam - oczywiście fajnie byłoby gdyby to polka napisała taki bestseller ale dobrze jest jak jest :D

Prefix użytkownikaGryfonek
Gdyby Rowling wydała w Polsce książkę to raczej by ona tak daleko nie zaszła.. Zresztą nie wspominając już o tym,że jak by się urodziła w Polsce to by nie miała prawdopodobnie skąd wziąć na nią pomysłu(choćby nie byłoby ulicy Privet Drive),książka na pewno byłaby inna,więc to różnie mogło by się potoczyć. A poza tym w Polsce przeciwko Harremu Potterowi są kościoły,więc byłoby ciężko i J.K. Rowling mogłaby zostać uznana za satanistkę,czy kogoś w tym rodzaju i nic by z tego nie było. W Anglii nie miała tej presji,a poza tym Anglia z tego słynie,że są tam różnego rodzaju gwiazdy książki z Anglii produkują w większości krajów. W Polsce,by jej się na 99% nie udało tego wszystkiego osiągnąć.

Prefix użytkownikaUpadly Aniol
W sumie ciężko to tak określić. Możliwe, że byłoby trudniej przez to, że nasz kraj jest prokatolicki

Ale niby dlaczego ? Nie zgodzę się z tym, że nasz kraj jest prokatolicki. To, że większość Polaków jest ochrzczona, i deklaruje się jako 'katolik' to nic nie znaczy tak naprawdę. 15% w Warszawie ludzie uczestniczy w Eucharystii, w Lublinie jakieś 30%, ludzie wierzą też w reinkarnację, horoskopy - mamy wielokulturowość i rozmaite wyznania. W Lublinie jest cerkiew prawosławna, kościół ewangelicki, protestancki, zielonoświątkowców, zbory świadków Jehowy.

U muzułmanów pełna zgoda. Ale tam kobieta nie ma wiele do gadania - i taka Rowling - muzułmanka musiałaby po prostu uciec, żeby pisać. Mamy na wyciągnięcie ręki w Polsce pisma pornograficzne, o magii, taroty, bez najmniejszego problemu można było czytać "Kod Leonarda da Vinci", "Anioły i demony", są stroje na Halloween, wydaje się antyklerykalne czasopisma jak "Fakty i mity", "NIE". Kto z Was nie przeczytał Harry'ego Pottera, bo usłyszał coś złego od księdza na temat tej książki ? Ręka do góry ;p. Bo ja trochę nie rozumiem tego 'nieświętego oburzenia' - skoro i tak czytamy, i nic sobie nie robimy z tego co nam jakiś klecha zapodaje, to w czym właściwie problem ? Postępujemy po swojemu. Ja znam duchownych, którzy czytali całą serię, byli w kinie, i dalej są kapłanami. Nie róbmy z Polski jakiegoś państwa wyznaniowego. No i kapłaństwo jest jednym z siedmiu sakramentów, to się samo raczej nie wypowiada. Możemy powiedzieć jak już 'stan kapłański' w innych krajach. Ja nie słyszałem. I w swoim kościele, i dziesiątkach innych w Polsce. A Radio Maryja nie jest rzecznikiem Kościoła. To, że sobie ks. Posacki SJ tak mówi, to jego pogląd. Swoją drogą to benedyktynów z Tyńca też posądzał o zło, bo prowadzili dialog z mnichami buddyjskimi.Jednak to nie powszechna postawa. Już dawno znałem opinie na ten temat.

Jeżeli już by się miało nie powieść, to przez złą promocją, słabą reklamę, kijowy marketing.

EDIT
To nie w Polsce, a właśnie za granicą jakiś kapłan urządził palenie książek Rowling na stosie.

I to był pastor a nie ksiądz katolicki.

A poza tym w Polsce przeciwko Harremu Potterowi są kościoły,więc byłoby ciężko i J.K. Rowling mogłaby zostać uznana za satanistkę,czy kogoś w tym rodzaju i nic by z tego nie było.

kościoły jako budynki czy co ? Mogliby ją uznać nawet za dziwkę Szatana, a i tak czy obchodziłoby to kogoś chcącego przeczytać ? Nergal spalił na koncercie Biblię, i nikt nawet ekskomuniki nie nałożył na niego. Doda obrażała podobnie - mówiąc o Piśmie św. Też żyje. A te wszystkie 'dzieła sztuki' przedstawiające męskiego członka na krzyżu, pokaz 'adoracji krzyża' jak nagi mężczyzna 'obcuje z Chrystusem na krzyżu'. Za bardzo doceniacie ten straszny Kościół. Z jednej strony nie brak krytyki za wszystko, a z drugiej przejmowanie się co jakiś ksiądz powie.

Anglików, Szwedów, Japończyków bardziej zainteresuje Wielka Brytania właśnie od naszego kraju. My sami często uważamy Polskę za 'dziadowski kraj', i imponuje nam właśnie Zachód - rozmaicie rozumiany.
Edytowane przez Prefix użytkownikaUpadly Aniol dnia 15.04.2014 02:53
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: