Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1) Alette
2) fuerte
3) Katherine_Pierce
4) Sam Quest
5) Shanti Black
6) A.
7) monciakund
8) ania919
9) ulka_black_potter
10) Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Gotowanie i przepisy
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 31.03.2018 16:33
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: Ravenclaw Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Wymyśliłam ostatnio zdrowy przepis dla leniwych Lubię wszelkiej maści placki warzywne i ostatnio zrobiłam z resztek szpinaku i ciecierzycy. Przepis jest prosty, bierzemy: - świeży szpinak - puszkę ciecierzycy I wrzucamy do robota, który nam to pociacha. Najlepiej osobno oba składniki, bo szpinak zajmuje dużo miejsca. Potem łączymy zmielone składniki i dodajemy dwa jajka, trochę mąki pszennej, trochę mąki kukurydzianej (ja po prostu tak miałam, ale można dodać dowolną mąkę), a z przypaw sól, czosnek i duuuuużo curry. Następnie formujemy kotleciki i smażymy. ALE! Jak powiedziałam, jest to przepis dla leniwych. Takie kotleciki są dobre tylko na świeżo i jak je potem zabieram do pracy, to z mikrofalówki już nie są takie fajne. I dzisiaj, bardzo głodna po treningu, wrzuciłam na patelnię pół paczki mrożonych warzyw (takich: http://www.hortex...50x300.png ) i dorzuciłam do tego tę masę szpinakową, zupełnie jej nie formując. Danie się fajnie zagęszcza. Dodałam trochę imbiru i przyprawy do ziemniaków. I powiem wam, PYCHA ;D Solidna porcja warzyw i białko z cieciorki. Zdjęcia nie zrobiłam, bo zjadłam migusiem. Ale pyszne było |
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 26.04.2018 12:48
|
Pochwały: 23 Postów: 2775 Dom: Hufflepuff Punkty: 23034 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
Dziś wpadam do Was z przepisem, który w sezonie szparagowym robię kilkukrotnie, i właściwie tylko wtedy, choć szparagi można z powodzeniem zastąpić fasolką szparagową czy brokułami. Dla mnie jest to danie kompletne i można je fajnie podać na spotkanie ze znajomymi, bo nie tylko dobrze smakuje, ale i wygląda. Zanim przejdę dalej, chcę Was przekonać, że warto trzymać się minut, które będą podane w przygotowaniu. Dzięki temu kurczak będzie idealnie soczysty, a nie suchy Kurczak w kremowym sosie z zielonymi szparagami 2 piersi z kurczaka pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 150 ml śmietanki słodkiej 18% można użyć 30%, jeśli ktoś woli pół pęczka natki pietruszki jak ktoś nie lubi (Mikasa) to można pominąć 1 łyżka masła przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 1 łyżeczka soli i trochę pieprzu Piersi doprawić wszystkimi wszystkimi przyprawami, przeciśniętym czosnkiem i oliwą z oliwek. Najlepiej zrobić to minimum godzinkę wcześniej, ja robię dzień wcześniej, żeby było szybciej przy przygotowywaniu. Wstawić wodę osoloną łyżeczką soli i pół łyżeczki cukru. Do wrzącej wody wrzucić szparagi i gotować 4 minuty. Wyjąć szparagi i NIE WYLEWAĆ wody po nich. Na patelnię wrzucić łyżkę masła i gdy się rozgrzeje położyć piersi. Smażyć na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie wlać na patelnię 2-3 chochelki wody od szparagów i dusić w niej piersi pod przykryciem przez 7 minut, w miedzy czasie parę razy je obracając. Wlać śmietankę, zagotować i włożyć na patelnie ugotowane szparagi. Wyłączyć ogień. Posypać pietruszką i podawać. Ja podaję z ziemniaczkami z wody i np. zieloną sałatą z jogurtem/śmietaną SMACZNEGO! Sarahis |
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 27.06.2018 09:26
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: Ravenclaw Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Siemanko! Dawno nic nie było, więc wrzucam przepis na kotleciki ziemniaczane, które zrobiłam wczoraj. Banalne i pyszne. Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków, kiedy już są niedobre do kotleta. Składniki: Ugotowane i pogniecione ziemniaki Starty żółty ser 2 jajka, mąka do zagęszczenia ciasta Dowolne przyprawy: u mnie przyprawa do ziemniaków, suszony czosnek Dodatkowo: bułka tarta Wszystkie składniki mieszamy, żeby była masa mniej więcej gęstości kotletów mielonych. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Polecam się tym bawić w rękawiczkach lateskowych, to potem nie trzeba 10 minut myć rąk. Smażymy na dość głębokim tłuszczu, na chrupko. Ja to podałam z surówką z marchewki i ostrym sosem z chińskiej knajpy, który nam został po ostatniej dostawie Modyfikacje: w tym przepisie fajne jest to, że jest tak elastyczny jak ziemniaki. Można do kotlecików dodać np. pieczarki, marchewkę, cukinię, pietruszkę, itd. Dobre będzie z sosem czosnkowym, pieczarkowym, keczupem... Rzadko robię to danie, jeżeli wymaga osobnego obrania i ugotowania ziemniaków, ale jeżeli zostają jakieś resztki z obiadu, to takie kotleciki robi się w kilka minut i jest pychotka. Focia na zachętę |
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 28.06.2018 19:18
|
Pochwały: 23 Postów: 2775 Dom: Hufflepuff Punkty: 23034 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
Ja dziś się wzięłam za pierwsze przetwory w tym roku. Wyszło mi 18 słoików ogórków kiszonych, polecam i Wam znaleźć czas na taką formę pracy domowej, bo nie ma to jak zimą swoje warzywka Jak robię moje kiszaki? Bardzo klasycznie. Do słoika wkładam pogięty koper, upycham ogórki, ok. 3-4 ząbków czosnku, chrzan i gorczyca. Zalewa to zimna woda z kranu z solą kamienną w proporcji na 1 litr wody 1 łyżka soli. Używam wody prosto z kranu, bo w zeszłym roku, jak wykorzystałam wodę z filtra musiałam praktycznie wszystkie słoiki wyrzucić - woda po prostu była za jałowa, nie było bakterii do kiszenia. Moja Babcia przegotowuje wodę do zalewy, ale jak Mamie, któregoś roku zrobiła ogórki tą metodą to bardzo dużo słoików wykipiało. Więc ja robię po staremu Edytowane przez PaulaSmith dnia 28.06.2018 19:18 Sarahis |
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 01.10.2018 16:38
|
Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: Gryffindor Punkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
Hej Szukam sprawdzonego przepisu na marynowaną paprykę Ktoś coś? Moja chrisowa TOP5 1. Always&Forever Chris Wood 2. Chris Hemsworth 3. Chris Evans 4. Chris Pratt 5. Chris Pine Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center] Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 |
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 17.10.2018 10:30
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: Ravenclaw Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
W ramach mojej diety, wymyśliłam sobie następujący obiadek. Zalety: robi się go błyskawicznie, jest zdrowy i sycący Wady: trochę drogi Składniki na jedną patelnię: 2 pętka chorizo 500 gramów pieczarek przecier pomidorowy Proste: najpierw kroisz i smażysz pieczarki, potem dodajesz pokrojone chorizo, a na końcu zalewasz pomidorami i przyprawiasz wedle uznania (ja zazwyczaj na ostro). Do tego "sałatka", która jest tak banalna, że aż trudno to nazwać sałatką. Na talerz wykładasz świeży szpinak, pokrojoną surową paprykę i kilka suszonych pomidorków - można odrobinę polać olejem z tych pomidorów. I proszę bardzo, mamy obiad Jeżeli nie unikacie węglowodanów, to można do tego dodać puszkę białej fasoli i mamy wariację fasolki po bretońsku. |
|
|
Livka |
Dodany dnia 04.11.2018 18:27
|
Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: Gryffindor Punkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
Norweskie bułeczki cynamonowe Składniki na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru pół łyżeczki soli 21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie: 100 g masła 120 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu Na glazurę: 1 jajko i 1 łyżka mleka 1. Do miski wsypać mąkę, cukier , sól i drożdże. 2. Masło rozpuścić, połączyć z mlekiem i jajkiem. 3. Dodawać stopniowo płynne składniki do sypkich, cały czas wyrabiając ciasto. Jeśli się bardzo klei, dodać jeszcze trochę mąki. 4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. 5. Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, połączyć z cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać. 6. Piekarnik nagrzać do 230 st. C. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 50 cm i posmarować nadzieniem. 8. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plasterki grubości 2 cm. 9. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić jeszcze kilka minut, by bułeczki ponownie wyrosły i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. 10. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. 11. Bułeczki dość łatwo się rumienią, dlatego w połowie pieczenia warto je przykryć folią aluminiową. 12. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou Co dobrego w 2019? Nagrody za 2018! Dom w Hogwarcie: Gryffindor Ulubione bajki Ulubione seriale |
|
|
Nquus |
Dodany dnia 30.11.2018 16:07
|
Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 1 Postów: 267 Dom: Gryffindor Punkty: 5504 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 03.05.18 |
Uwielbiam gotować ;D A mój przepis: Składniki: Makaron conchiglioni rigati Szpinak mrożony siekany Pomidory krojone w puszce, obierane Ser favita lub inny ser typu feta(słony) Czosnek - 2 ząbki ser żółty w plastrach 1. Makaron gotujemy na al dente, przelewamy zimną wodą, aby się nie kleił i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy posiekany dość drobno czosnek. 3. Do zarumienionego czosnku dorzucamy rozmrożony szpinak i mieszamy aż zrobi się papka. 4. Ser feta rozgniatamy widelcem i dodajemy do szpinaku. Znów mieszamy do momentu, kiedy zrobi się jednolita masa. Wyłączamy. 5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy zawartość puszki z pomidorami, nie odsączając płynu. 6. Powstałą masą wypełniamy każdą muszelkę z makaronu. I układamy je w naczyniu. 7. Muszelki przykrywamy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Danie jest gotowe, kiedy ser rozpuści się i delikatnie zarumieni. Smacznego "Choćbyś życie swe włożył w wilka wychowanie, szkoda trudu; wilk wilkiem i tak pozostanie." "Czym byś wilka nie karmił, zawsze na las spogląda." "Wilk nie winien temu, że Pan Bóg stworzył go wilkiem." "Wilki są chyba szlachetniejsze od owiec, z trudem wyobrażają sobie istnienie bez tych ostatnich, zaś owce? Szkoda mówić. " |
|
|
Hermionka78 |
Dodany dnia 30.11.2018 22:05
|
Pochwały: 6 Postów: 1108 Dom: Ravenclaw Punkty: 8296 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 10.08.15 |
To ja wstawię przepis na ciasteczka ^^ Składniki: - 225g mąki pszennej (czubata szklanka) - 75g (ok. 1/3 kostki) twardego masła - 75g (ok. 1/3 szklanki) cukru pudru lub kryształu - 75g (ok. 7 łyżek) rodzynek, groszków czekoladowych, wiórków kokosowych lub co tylko dusza zapragnie - 2-3 łyżki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie) - ¼ łyżeczki soli - 1 jajka - roztrzepane Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia i tłuszczem (w niewielkiej ilości). Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do miski, zetrzyj na tarce masło. Mieszaj aż konsystencją będzie przypominać bułkę tartą. Dosyp dodatki, przyprawy i cukier. Wlej roztrzepane jajko i mleko wyrób ciasto. Ułóż kulki na blaszce i delikatnie je spłaszcz. Piecz w piekarniku 15-20 minut. I włala gotowe Edytowane przez Hermionka78 dnia 30.11.2018 18:03 |
|
|
Livka |
Dodany dnia 01.12.2018 10:04
|
Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: Gryffindor Punkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
Zupa meksykańska z domowymi nachoami Składniki na zupę: Mięso mielone 500g Kukurydza (1 puszka) Czerwona fasola (1 puszka) Biała Fasola (1 puszka) Pomidory (1 puszka) Czosnek (3 ząbki) Cebula duża (1 szuka) Przyprawa do dań meksykańskich lub mieszanka papryki ostrej, słodkiej, kuminu Papryka słodka mielona (1 opakowanie) Bulion warzywny lub drobiowy (2 kostki) Koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki) Zioła prowansalskie (2 łyżeczki) Bazylia (1 łyżeczka) Liść laurowy (1 sztuka) Ziele angielskie (4 kulki) Sól i pieprz do smaku Ziarenka smaku lub vegeta do smaku Przyprawa w płynie do smaku Ostry sos (opcjonalnie) do smaku. Składniki na nachosy: Opakowanie placków tortilli Oliwa z oliwek około 100ml Ulubione przyprawy: U mnie czosnek granulowany, ostra papryka i sól Przygotowanie: 1. Zawartość puszek wraz z wodą wlej do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory). 2, Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu. 3. Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej lub włanej roboty mieszanką przypraw 4. Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut. 5. Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj. 6. Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami. 7. Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy. 8. Wyjmij kratkę z piekarnika, a następnie rozgrzej go do 180 stopni 9. W miseczce wymieszaj oliwę z ulubionymi przyprawami 10. Tortille pokrój w trójkąty i ułóż na kratce i posmaruj (najlepiej pędzelkiem) oliwą z przyprawami 11. Wstaw do piekarnika i piecz przez 7 minut 12. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i magii i podawaj z np startym serem lub łyżką śmietany. Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou Co dobrego w 2019? Nagrody za 2018! Dom w Hogwarcie: Gryffindor Ulubione bajki Ulubione seriale |
|
|
Livka |
Dodany dnia 03.12.2018 20:22
|
Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: Gryffindor Punkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
Szakuszka, czyli śniadanie inaczej Składniki 4 pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżki masła lub oliwy 1 ząbek czosnku przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili i kminu rzysmkiego (kuminu) 4 jajka Przygotowanie 1. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę. 2. Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć. 3. Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania (wówczas pomidory odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier). 4. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou Co dobrego w 2019? Nagrody za 2018! Dom w Hogwarcie: Gryffindor Ulubione bajki Ulubione seriale |
|
|
Livka |
Dodany dnia 04.12.2018 16:33
|
Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: Gryffindor Punkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
Chleb z garnka Składniki: 750 gram mąki pszennej 7 gram suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki ciepłej wody Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, mieszamy dokładnie i przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy na noc do lodówki 2. Następnego dnia wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i zostawiamy na 40 minut aby odpoczęło . 3. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni wraz z garnkiem i pokrywką (byleby bez plastikowych uchwytów, może być też naczynie żaroodporne), kiedy garnek i pokrywka się nagrzeje wyciągamy garnek i wkładamy ciasto (można posypać czarnuszką lub sezamem/makiem) 4. Wkładamy garnek z przykrywką do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou Co dobrego w 2019? Nagrody za 2018! Dom w Hogwarcie: Gryffindor Ulubione bajki Ulubione seriale |
|
|
Livka |
Dodany dnia 21.12.2018 14:15
|
Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: Gryffindor Punkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
Świąteczny eggnog W Polsce go nie widziałam, a jedynie jego kuzyna - advocat. Są w pewnym stopniu podobne, a jednak ich smak nieco różni się od siebie. Eggnog jest zdecydowanie bardziej delikatny, kremowy i można go przygotować również w wersji bezalkoholowej Jest banalny do zrobienia Mój eggnog jest tradycyjny, czyli surowy, ale jeśli ktoś się boi to może go poprostu podgrzać. Składniki 6 dużych jaj (1 lub 0) 1 kubek cukru (ja przyjęłam 250 za kubek) 2 kubki mleka (najlepiej (3,2%) 1 kubek śmietanki 30% opcjonalnie: od 0,5 kubka do 1,5 kubka alkoholu jak rum, whiskey, bourbon lub wódka, można także dodać esencje z wanilii, ale ja np nie lubię i nie dodaje szczypta soli do podania gałka muszkatołowa Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka przełożyć do miseczki i schować do lodówki r11; przydadzą się później (jeśli tak ja szykujecie eggnog kilka dni wcześniej, białka należy zamrozić). Żółtka ubić mikserem wraz z cukrem, aż powstanie gładka kremowa masa (kogel mogel). Dodać mleko, śmietankę i alkohol oraz sól, a jeśli używacie to również ekstrakt z wanilii.. Wymieszać wszystko dokładnie, aż do połączenia składników. Przykryć miskę i chłodzić w lodówce przez conajmniej godzinę. Znów - jeśli trzymacie dłużej niż jeden dzień to polecam przelać do słoika lub butelki i zamknąć. Przed podaniem naszego napoju siegnąć o lodówki po wcześniej odłożone tam białka i porządnie ubić je mikserem. Dodanie ubitych białek do schłodzonego eggnog doda napojowi jeszcze bardziej kremowej konsystencji, a na wierzchu utworzy się warstwa pianki. Eggnog podawać schłodzony, z odrobiną gałki muszkatołowej, laską cynamonu albo r0;kwiatkiemr1; anyżu. UWAGA! Eggnog bezakoholowy powinien być spożyty w ciągu 1 dnia. Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou Co dobrego w 2019? Nagrody za 2018! Dom w Hogwarcie: Gryffindor Ulubione bajki Ulubione seriale |
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 21.12.2018 18:20
|
Pochwały: 39 Postów: 3419 Dom: Hufflepuff Punkty: 36773 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 14.05.09 |
Ajerkoniak, tak? Christian. Bo liczy się to, co masz w środku. Ale czasami warto założyć maskę. "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
Livka |
Dodany dnia 21.12.2018 20:00
|
Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: Gryffindor Punkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
Podobny, ale delikatniejszy, bardziej kremowy Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou Co dobrego w 2019? Nagrody za 2018! Dom w Hogwarcie: Gryffindor Ulubione bajki Ulubione seriale |
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 26.02.2019 18:40
|
Pochwały: 39 Postów: 3419 Dom: Hufflepuff Punkty: 36773 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 14.05.09 |
PaulaSmith napisał(a): Mam mnóstwo przepisów dla Was ( i zdjęć) tylko nie mam za bardzo czasu się nimi dzielić. Dziś jednak coś szybkiego i pysznego! Łapcie i róbcie- idealny przepis na chłodniejszy dzień. Rozgrzewająca zupa z soczewicy i świeżych pomidorów 2 litry bulionu 100-150 g czerwonej soczewicy (ja miałam zieloną, ale ją trzeba dzień wcześniej namoczyć) 1 kg świeżych pomidorów, mogą być baaardzo dojrzałe 1 puszka kukurydzy 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30% duuuużo natki pietruszki do podania 1-2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki curry, 2-3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki W garnku na zupę na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek- chwilę podsmażyć. Dorzucić soczewicę oraz przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Wlać bulion i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Potem pokroić je- ja kroiłam w ręku na różne kawałki, jak się udało Gotować zupę ok. 15 - 20 minut, aż soczewica będzie miękka, w trakcie gotowania dodać pomidory wraz sokiem i nasionami. Warto czasem przemieszać zupę. Na koniec można jeszcze doprawić solą, jeśli potrzeba. Dolać śmietankę, zagotować. Podawać z posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Przy okazji odkopywania sezonu ślubnego natrafiłam na szybki deser, który chciałam Wam pokazać. Jako, że był to środek lata to robiłam go ze świeżymi owocami, ale doskonale nadają się do niego również konfitury z malin, porzeczek czy jagód lub po prostu mrożone owoce. Polecam, gdy nie macie czasu, a chcecie zrobić coś pysznego, co zrobi wrażenie na gościach Owoce z bitą śmietaną i herbatnikami owoce: nektarynki pokrojone w kostkę, borówka amerykańska, maliny, truskawki, porzeczki - wybieracie co lubicie 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% ok. 300 g pokruszonych herbatników Ubijamy śmietanę na sztywno, a potem układamy wszytko warstwami. Prawda, że banalne? A w smaku doskonałe! Po spotkaniu ze znajomymi została tylko pusta miska SMACZNEGO! Gotuję, ale chciałabym zauważyć, że nie napisałaś kiedy dodać kukurydzę... Dla mnie to bardzo ważne... Christian. Bo liczy się to, co masz w środku. Ale czasami warto założyć maskę. "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 26.02.2019 19:06
|
Pochwały: 23 Postów: 2775 Dom: Hufflepuff Punkty: 23034 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
Ulka kukurydzę dodajemy na końcu, tylko tak żeby się podgrzała w zupie, nie ma sensu jej dłużej gotować, żeby nie straciła chrupkości Sarahis |
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 05.03.2019 12:53
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: Ravenclaw Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Eloszka. Dzisiaj tłusty i amerykański przepis z lekkim plot twistem własnej roboty - mac and cheese, czyli makaron "kolanka" w kremowym serowym sosie. Składniki - makaron kolanka (około 200-250 gramów, pół standardowej paczki) - pół kostki masła - mleko - mąka pszenna - ser żółty (u mnie kostka cheddara 250 g) - bekon (u mnie taki paczkowany w plasterkach, taki najbardziej lubię) - dobrej jakości szynka (kilka plasterków) - przyprawy: sól, ostra papryka, czosnek suszony, wędzona papryka (można zastąpić zwykłą słodką) Gotujemy: - zalać makaron wodą tylko tyle, żeby przykryło, i tak ugotować z odrobiną soli - na patelni roztapiamy pół kostki masła, dodajemy łyżeczkę suszonego czosnku i pół łyżeczki ostrej papryki - dodajemy 2 łyżki mąki, jakieś 100 mililitrów mleka i mieszamy - dodajemy starty ser, zostawiamy trochę sera na później - mieszamy aż ser się roztopi - dodajemy ugotowany makaron wraz z wodą (BEZ ODCEDZANIA) i mieszamy - kroimy szynkę na małe kawałki, wrzucamy i też mieszamy - przekładamy wszystko do naczynia na tartę (albo zwykłego żaroodpornego), pokrywamy resztą sera i kawałkami pokrojonego bekonu - posypujemy odrobiną słodkiej i ostrej papryki - wstawiamy do piekarnika na 180-200 stopni, możliwie z termoobiegiem i trzymamy kilkanaście minut, tylko po to, żeby ser się roztopił i danie nabrało kolorów Wczoraj robiłam to po raz pierwszy i muszę przyznać, że wyszło super. Dzięki papryce, wyraźnemu cheddarowi i odrobinie mięsa, danie nie jest mdłe, ma delikatną pikantną nutkę. Pamietajcie, żeby nie solić za bardzo makaronu (tylko szczypta), bo ser i bekon będzie juz słony. Wybierzcie jakiś ser, który ma wyraźny smak, ja uwielbiam cheddar, ale czasami trudno dostać dobry. |
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 16.06.2019 21:27
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: Ravenclaw Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Siema! Przychodzę do was z dwoma nowymi pomysłami, które odkryłam w ramach mojego kolejnego podejścia do ograniczenia węglowodanów. Na razie całkowicie zrezygnowałam z pieczywa i mocno ograniczyłam śmieciożarcie. Zresztą jest tak gorąco, że ograniczanie jedzenia przychodzi mi z łatwością, ostatnie dni przeżywam głównie na jajkach, kiełbaskach i truskawkach I czuję się na tym naprawdę fajnie, tak lekko. Najtrudniej odmawiać chlebka z grilla, który jestem w stanie jeść w każdych ilościach, ale ogólnie to daję radę. w każdym razie, w poszukiwaniu zamienników pieczywa, wypróbowałam dwa przepisy i oba mi mega posmakowały. Oto one 1. Tosty z masy serowej - bardzo sycące i banalne w przygotowaniu Przepis oryginalnie jest na tosty, ale ja zrobiłam w gofrownicy, whatever Jakieś 200 gramów startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 2 jajka. To wszystko mieszamy i taką masę zapiekamy w tosterze. Ja sobie położyłam jeszcze plasterki salami na to. Dodałam trochę słodkiej papryki, co dało fajny kolor. Dobre z keczupem! Jeżeli lubicie zapiekany ser (serio, kto nie lubi), to takie serowe gofry na pewno wam posmakują. 2. Cloud bread Słyszałam już o nim dawno, ale dzisiaj zrobiłam pierwszy raz. Rzeczywiście leciutkie jak chmurka i idealnie nadaje się na keto kanapki. Wykorzystujemy: 2 jajka 2 łyżki serka śmietankowego (z twarogiem też pewnie wyjdzie) pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z serkiem na gładko, do białek dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy na sztywno. Potem delikatnie łączymy obie masy i wykładamy na blaszce do pieczenia, na papierze. Ja dodatkowo posypałam sobie te chlebki w różny sposób: siemie lniane z sezamem, majeranek, ziarna słonecznika. Pieczemy jakieś 25 minut, z czego 15 minut na termoobiegu. Ja zjadłam od razu wszystkie chlebki, z masłem i również z salami Mega lekkie i tak jak mówię, dobrze podtrzymuje dowolne składniki kanapek Polecam mocno! |
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 09.07.2019 10:51
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: Ravenclaw Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Elo, elo. Kontynuuję swoją niskowęglową przygodę i dzisiaj mam przepis, który bardzo fajnie sprawdzi się na tę porę roku, kiedy mamy sezon na dobre warzywa. Pieczona pierś z kurczaka nadziewana pikantną salsą Składniki (na 6 porcji) - 6 pojedynczych piersi z kurczaka - 1 kalafior Salsa: - 1 zielona papryka - 2 pomidory - pół cebuli - 2-3 papryczki chilli - olej - 50 gramów sera żółtego startego na małych oczkach - Przyprawy do kurczaka: sól, papryka wędzona, papryka słodka, zioła prowansalskie - Przyprawy do kalafiora: sól, curry, czosnek Robimy: - najpierw wrzucamy surową i nieprzyprawioną pierś na patelnię - smażymy kilka minut z każdej strony, to nam skróci czas pieczenia i kurczak nie wyschnie - odstawiamy mięso do wystygnięcia i w tym czasie robimy salsę - zrobienie salsy to po prostu pokrojenie wszystkich składników w bardzo drobną kostkę, plus kilka kropel oleju (jeżeli macie soczyste pomidory, obejdzie się nawet bez oleju, chodzi o to, żeby salsa była troszkę płynna) - do miski wrzucamy przyprawy do kurczaka, które wypisałam wyżej - każdą pierś nacinamy od góry kilka razy, ale nie przecinamy do końca - mają powstać stabilne głębokie kieszonki - tak naciętego kurczaka obtaczamy w mieszance przypraw - do kieszonek pchamy gotową salsę, można jeszcze położyć ją na wierzch - piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy około 20 minut (w zależności od piekarnika może to zająć dłużej, tak naprawdę chodzi tylko o to, żeby mięso nie było już surowe) - kiedy kurczak jest w piekarniku, robimy kalafiora: obieramy na różyczki, myjemy i w postaci surowej wrzucamy na patelnię, smażymy (najlepiej na maśle) - na patelni przyprawiamy curry i czosnkiem w proszku, a już na talerzu solą, każdy sobie |
|
Podziel się z innymi: |
Przejdź do forum: |