Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
02.12.2020 13:14
monciakund, padłaś? Powstań!

moje życie to mem
02.12.2020 13:08
Ja nie żyję, bo mam zajęcia, a sąsiad zaczął remont, więc słyszę jedynie wiercenie :)

Asystent Ollivandera
02.12.2020 12:50
dzisiaj czuję się lepiej niż wczoraj, więc nie mam głupich pomysłów xD

nie dam punktów, nie działa mi panel
02.12.2020 12:26
Sam Quest, no cześć ^^


Jak życie xD

Asystent Ollivandera
02.12.2020 12:24
I elo tak przy okazji

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59580 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56259 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 44679 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43593 punktów.

5) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 38719 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 37334 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36463 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 33585 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30892 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Gotowanie i przepisy
Prefix użytkownikaAdersYooo
Teraz nadeszła wiekopomna chwila! Czas na opus magnum prawdziwych Ślązaków. Wrzucam przepis na rolady śląskie. Kto nie zna tego smaku nie jest prawdziwym Ślązakiem:

Składniki:

- mięso wołowe lub wieprzowe, zależy na co nas stać
- ogórki kiszone
- boczek wędzony 200g
- kiełbasa 2-3
- cebula 1-2
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- musztarda
- biała nić
- margaryna
- woda do podlewania rolad, lub rosół, jeśli mamy

Przygotowanie:

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem, tylko uważajcie byście nie poszarpali mięsa. Każdy plaster solimy i pieprzymy, a w dodatku smarujemy musztardą po tej stronie co ma być farsz.

Teraz jak zrobić farsz:

Kroimy boczek, cebulę, kiełbasę i ogórki kiszone. Wszystko w kosteczkę. Wkładamy to do jednej miski i mieszamy ze sobą.

Teraz nakładamy farsz na plastry mięsa, po tej stronie, gdzie smarowaliśmy musztardą. Nie za dużo, i nie za mało, tak by udało je się zwinąć w rulon i tak właśnie robimy. Na końcu zawiązujemy je białą nicią, by nam się nie rozwalały i wrzucamy na patelnię, bądź brytfannę. Zależnie od tego jakie mięso mamy, to smażymy tyle czasu. Głównie, wiadomo, do miękkości. Rolady śląskie można podawać z gumiklyzami czy gałuszkami i mordą kapustą. Czyli z kluskami śląskimi i niebieską kapustą.

Smacznego!
i.imgur.com/8rIvTk2.jpg


i.imgur.com/aVAdvqb.jpg


i.imgur.com/cKmTO9N.png


i.imgur.com/AYts4iv.jpg
 
Prefix użytkownikaMikasa
Nowe odkrycie, idealne comfort food na jesień:

Składniki:

- połówka dyni makaronowej
- 100 gramów boczku usmażonego na chrupko i/lub chorizo
- dowolne sery, dobrze się sprawdza różnorodność (u mnie mozarella, gouda i ser bursztyn, czyli twardy)

Z dyni wykrajamy gniazdo nasienne, oczyszczamy z pestek. Smarujemy odrobiną masła i wstawiamy do piekarnika - 180 stopni na około 40 minut, tak aż będzie się dało widelcem wyskrobać miąższ.

Po wyskrobaniu, puree mieszamy ze startymi serami i boczkiem, przyprawiamy w dowolny sposób - ja lubię na ostro - i zapiekamy wszystko razem do roztopienia serów.

Pyszotka.
i.imgur.com/EH9ghkC.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Super hiper babeczki waniliowe (lub cytrynowe, w zależności od tego, co dodacie)

Delikatnie wilgotne, lekkie, z idealnym dodatkiem lukru śmietankowego. To jest wersja lekko słodka, jeżeli lubicie bardziej słodkie wypieki, to dajcie 30 gramów cukru więcej.

Na 12 babeczek:

- 120 gramów mąki tortowej
- 40 gramów cukru białego
- 40 gramów cukru brązowego muscovado (może być 80 gramów białego cukru, jeśli nie macie brązowego)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 gramów miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30% (można zastąpić mlekiem)
- smak wanilii: laska, ekstrakt lub zapach waniliowy (smak cytrynowy: polecam skórkę i świeży sok z cytryny)


Jedyną "techniką" tutaj stosowaną jest przepuszczenie suchych składników przez sitko. Wszystkie składniki dodajemy do miski i porządnie miksujemy. Piec 22 minuty w 170 stopniach (góra-dół).

Lukier:
serek śmietankowy i masło (oba składniki bardzo miękkie) łączymy mniej więcej w proporcji 2:1. Dosypujemy cukier puder do smaku, plus dwie łyżeczki śmietanki lub mleka. Dokładnie mieszamy. Ostudzone babeczki smarujemy lukrem, mi najlepiej smakują po drzemce w lodówce, gdy lukier jest twardy i chłodny.

Zdjęcie losowe, na zaostrzenie apetytu :D

kuchniokracja.hanami.pl/wp-content/uploads/2013/12/babeczki_lemon_curd_wanilia.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum:
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.71