Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
losiek13
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Cóż to HP:TWC?
|
|
Fhurer |
Dodany dnia 15.12.2013 19:15
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 20 Dom: RavenclawPunkty: 311 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 10.01.13 |
Współpracujemy z hp.net już od 6 lat, a podejrzewam, że wciąż niewiele użytkowników serwisu wie czym to tak właściwie jest. Na szybko i na krótko postaram się wyjaśnić. Gra Harry Potter: The Wizard's Chronicles powstała w małym, zabawnym programiku BYOND. Jedyną rzeczą potrzebną do gry jest klient tego programu (już od jakiegoś czasu nie jest nawet potrzebne konto, jednak polecam w razie zmiany komputera lub internetu nic nam nie przepada). BYOND posiada własny kod, podobny do C, chociaż jest kompatybilny z html/CSS itp. Pierwsza edycja TWC pojawiła się kilka lat temu i była jedynie polskim serwerem, który powstał dzięki dobrej woli jej twórców. Wtedy polscy administratorzy(eGo, Krico) nie mogli nic zmieniać na serwerze, nie mieli plików do gry. Pierwsza "edycja" potrwała ponad pół roku. O ile tamtejsza ekipa się rozpadła - na serwerze pierwszego sezonu poznała się grupka ludzi, którzy dźwignęli i pociągnęli grę dalej (m.in. ja). Tu może skończę tę historyczną część. Fakt jest taki, że teraz mamy grę napisaną przez siebie, ze swoim kodem, swoimi plikami i swoją mapą... możemy zmieniać wszystko i mamy wpływ na wszystko, więc gra ma jak najbardziej potencjał rozwojowy. Nazwa w zasadzie została symboliczna i sentymentalna... Grając w TWC widzimy wszystko z góry. Cała mapa może przypominać te znana z RPGmakera: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W grze mamy w zasadzie wszystko, co charakteryzuje serię książek/filmów. Tak więc możemy spotkać tajemnicze magiczne stworzenia:hipogryfy, smoki, druzgotki i wiele innych; poznać receptury potężnych eliksirów, zgłębiać wiedzę na temat zaklęć. Sami decydujemy, czy chcemy być śmierciożercami, czy aurorami, a może zainteresuje nas praca w Hogwarcie lub ministerstwie. Wszystko(nawet quidditcha!) umożliwia system(jeśli nie to jeszcze dopiszę ), a przy tym istnieje naprawdę solidna porcja role playu w doborowym towarzystwie. Co uważacie na temat takich gier? Chcielibyście/planujecie spróbować? A może już ktoś z was z nami grał i chce podzielić się opinią? W zasadzie zawsze zastanawiałem, czemu nasza gra nie cieszy się aż taką popularnością jak rpgi forumowe, bądź serwery na minecrafcie. |
|
|
|
gne |
Dodany dnia 15.12.2013 19:33
|
![]() Pochwały: 24 Postów: 3001 Dom: RavenclawPunkty: 23582 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 29.08.07 |
W zasadzie zawsze zastanawiałem, czemu nasza gra nie cieszy się aż taką popularnością jak rpgi forumowe, bądź serwery na minecrafcie. Tak z mojego punktu widzenia (osoby, która nigdy nie bawiła się w takie rzeczy). Słyszałam o TWC już dawno, prawdopodobnie przy okazji pierwszej edycji i.. tak naprawdę to ani wtedy, ani teraz nie wiem o co tak do końca w tym wszystkim chodzi. Nie potrafię sobie wyobrazić na czym polega cała zabawa, rozgrywka. Teraz to już jestem za stara na takie rzeczy, ale to co mnie poza tym w głównej mierze powstrzymuje mnie to, że nie mam pojęcia o co chodzi. ;p ![]() |
|
|
|
Fhurer |
Dodany dnia 15.12.2013 19:47
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 20 Dom: RavenclawPunkty: 311 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 10.01.13 |
Cóż... zupełnie o to samo co w grach forumowych. Najważniejsze są interakcje pomiędzy naszymi bohaterami, rozmowy, przyjaźnie. Nigdy nie wiadomo, kiedy takie koneksje mogą zaowocować. Fabuła na pierwszy rzut oka jest prosta - uczęszczamy do szkoły, na lekcje, zdobywamy wiedzę, przechodzimy kolejne kroki edukacji. Jednak (głównie administratorzy, chociaż bardziej kreatywni gracze również) mają pewną szansę wpływu na sytuację, a gracz? A gracz musi na to odpowiedzieć w tempo. Musi się na coś zgodzić lub nie, potrenować trochę by dostać się do śmierciożerców lub po prostu rozwinąć swoje zdolności, ale nie jest to najważniejsze. Dodatkowo oprócz cech typowych dla RP są też questy. Zawsze gracze mogą sobie pomagać w ich wykonaniu. To właśnie gracze w większości tworzą tę grę sami dla siebie i ustawiają jej prawdziwą wartość na odpowiednim poziomie. |
|
|
|
barste |
Dodany dnia 15.12.2013 22:01
|
![]() Postów: 1 Dom: HufflepuffPunkty: 11 Ranga: Mugol Data rejestracji: 12.07.07 |
Rejestrujcie się na naszym forum i czekajcie..bo jest naprawde na co. Hogwart 2D ale za to z wielkim potencjałem, tylko wyobraznia i kreatywność gracza stanowi granice
|
|
|
|
Fhurer |
Dodany dnia 18.12.2013 15:19
|
Przypominam, że do końca konkursu został już tylko tydzień. Przy niewielkim nakładzie pracy może to być znakomity start dla początkujących graczy! P.S. Rejestrujcie się i poznajcie z już czekającymi graczami Start planowany mniej więcej między 27, a 30 grudnia. O dokładnej dacie i szczegółach poinformuję w newsie i na forum. |
|
|
|
losiovsky |
Dodany dnia 18.12.2013 15:53
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 539 Dom: GryffindorPunkty: 1800 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 21.05.13 |
Ciekawie... możliwe że zagram tam z wami, mówicie że można być nawet Nauczycielem? " z tobą nie da się nudzić łosiu"
Łapa15 Sir Łosiu David I - Przydomek który nadała mi Sir Łapa Szlachetna "Nic nie daję zapatrzenie się w marzenia i zapominanie o życiu" - A.Dumbledore ![]() Dziekuję Łapsonie ![]() ![]() |
|
|
|
Fhurer |
Dodany dnia 18.12.2013 17:01
|
Oczywiście, trzeba się jedynie wykazać w konkursie ; ) Serdecznie zapraszamy. |
|
|
|
Pito |
Dodany dnia 20.12.2013 15:39
|
![]() Postów: 1 Dom: HufflepuffPunkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 18.12.13 |
Jako osoba która już trochę zdążyła pograć, mogę was zapewnić że naprawdę warto ;p Możliwość kreowania swojej własnej czarodziejskiej historii jest naprawdę fajna, no i takie chodzenie po Hogwarcie oraz okolicach jest IMHO jeszcze bardziej klimatyczne niż sesje RPG na forach ;p |
|
|
|
losiovsky |
Dodany dnia 11.01.2014 12:29
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 539 Dom: GryffindorPunkty: 1800 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 21.05.13 |
Wasza produkcja już ruszyła czy nadal pracujecie? Mam nadzieję że jest u was dobry poziom RP Edytowane przez losiovsky dnia 11.01.2014 12:35
" z tobą nie da się nudzić łosiu"
Łapa15 Sir Łosiu David I - Przydomek który nadała mi Sir Łapa Szlachetna "Nic nie daję zapatrzenie się w marzenia i zapominanie o życiu" - A.Dumbledore ![]() Dziekuję Łapsonie ![]() ![]() |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 11.01.2014 12:43
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 5 Postów: 2386 Dom: SlytherinPunkty: 43682 Ranga: Ten, Którego Konta Nie Można Wyszukać Data rejestracji: 29.12.07 |
Wasza produkcja już ruszyła czy nadal pracujecie? Gra już działa od jakiegoś czasu. Więcej szczegółów o niej na http://hptwc.jun.pl musisz trafić na czas, kiedy jest włączony serwer (ok. 16-17 do 23 najczęściej. |
|
|
|
Sassi |
Dodany dnia 04.08.2014 20:31
|
![]() Postów: 13 Dom: RavenclawPunkty: 27 Ranga: Charłak Data rejestracji: 04.08.14 |
Na jakiej stronie można znaleźć tą grę ?
|
|
|
|
askaeddie |
Dodany dnia 21.01.2015 17:41
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 3 Postów: 1058 Dom: SlytherinPunkty: 6070 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 10.01.15 |
Dlaczego forum jest wyłączone? Próbowałam już kilka dni temu parę razy i było to samo. Nie funkcjonuje już? ![]() |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 21.01.2015 18:39
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 5 Postów: 2386 Dom: SlytherinPunkty: 43682 Ranga: Ten, Którego Konta Nie Można Wyszukać Data rejestracji: 29.12.07 |
Ponieważ gra przestała już istnieć póki co. |
|
|
|
Fhurer |
Dodany dnia 16.07.2015 17:48
|
*Wszedł po dwóch latach, odpowiada na pytania* Gra nie jest uruchomiona przez kompletny brak zainteresowania (a starzy gracze zajęli się studiami/pracą). To wszystko jest działające, jest support w mojej osobie, jeśli ktoś chce się tym zająć to ja mogę wszystkie pliki oddać. |
|
|
|
Sassi |
Dodany dnia 15.08.2016 21:50
|
![]() Postów: 13 Dom: RavenclawPunkty: 27 Ranga: Charłak Data rejestracji: 04.08.14 |
Kolejna wiad po roku Może znacie jakieś jeszcze inne gry 2D w świecie Harrego Pottera ? ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

gordian119

Ravenclaw

), a przy tym istnieje naprawdę solidna porcja role playu w doborowym towarzystwie. 

Hufflepuff
Gryffindor

Slytherin