Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
03.02.2025 19:39
cześć moje Potterowe demony! jak leci? ja siedzę teraz w domu i robię za pełnoetatową pielęgniarkę, moja mama złamała biodro i leży w łóżku

Pracownik departamentu
30.01.2025 18:10
Ale stypa

Żywy worek treningowy
12.01.2025 09:29
Nicram_93, napisz, ja nie mam weny ;)

Harrych świąt!
12.01.2025 08:23
MorfinGaunt, jakoś mnie to ominęło, napiszesz newsa czy samemu napisać?

Żywy worek treningowy
11.01.2025 19:37
nowa okołopotterowa książka

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39456 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
"Polska, kraj, w którym żyję... tfu... gniję"
Prefix użytkownikafuerte
Temat zainspirowany rozmową na sb o stanie naszego kraju...

4 czerwca będziemy obchodzić 25 rocznicę zakończenia się komunizmu w Polsce. Większość z nas, jeśli nie wszyscy, oczywiście nie pamięta tego momentu, jednak wszyscy jesteśmy obserwatorami otaczającej nas rzeczywistości i na pewno wiele o naszym kraju możemy powiedzieć. Kwestia tego, czy wypowiadamy się o Polsce w samych superlatywach, czy może wręcz przeciwnie. A być może jest ktoś, kto stoi na samym środku i widzi zarówno dobre jak i złe strony życia w kraju nad Wisłą?

Co sądzicie o życiu w Polsce? Widzicie jakieś zmiany na lepsze/gorsze, czym jesteście zachwyceni, a co Wam się absolutnie nie podoba? Mile widziane odniesienia do sytuacji z życia codziennego, ale i polityki. Może macie jakieś pomysły na to, co zrobić, żeby było lepiej? Porównujecie czasami Polskę do innych państw? Zapraszam do dyskusji!

*nazwa tematu zaczerpnięta z utworu "Są dni" Gutka i Fokusa.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaMikasa
Jak wspomniałam w rozmowie na sb, kilkumiesięczny pobyt za granicą pozwolił mi spojrzeć z dystansu na nasz kraj. Od wielu lat marzyła mi się emigracja,ale teraz po prostu WIEM, że muszę wyjechać, bo Polska to nie jest kraj dla mnie.
Jest szaro, ponuro i zimno, ludzie chodzą smutni lub obojętni, wrogo do siebie nastawieni. Społeczeństwo jest tragicznie podzielone (niestety,jesteśmy ofiarą bezlitosnej kampanii medialno-politycznej), społeczeństo obywatelskie nie istnieje.
Poza tym, oczywiście,to co najważniejsze, czyli gospodarka. Płace żałosne, ceny jak z kosmosu. Ogromna różnica między tym, na co może sobie pozwolić człowiek zarabiający najniższą krajową w Polsce i za granicą. Fatalna polityka, zaprojektowana na systemowe niszczenie Polski (podwyżka vatu, zamrożenie kwwoty wolnej od podatku, podniesienie akcyzy, zmniejszenie dodatków na dzieci,budowy i pogrzeby, rozrost administracji, chore premie dla ziomków, gnębienie drobnych przedsiębiorców i wiele innych). I gdzie wyborcy szukają lekarstwa? W samym środku zarazy, wybierając od lat dokładnie tych samych ludzi.
Tragedia.
No i na koniec dochodzą kwestie lżejsze,ale też ważne - zacofanie obyczajowe. Jestem przeciwniczką jakiegoś wielkiego multi-kulti, ale mamy XXI wiek, a antykoncepcja jest u nas tematem wstydliwym (albo zakazanym, bo to zło), związki partnerskie nie mają żadnych praw (wymuszanie ślubu dla korzyści praktycznych), obrona praw zwierząt jest iluzją, styl życia inny niż "normalny" jest napiętnowany, itd.

Zapytacie, czy widzę jakieś dobre strony Polski... owszem. Oprócz rodziny i przyjaciół, których oczywiście mam w ojczyźnie, Polska ma cudowną kulturę jedzenia. Smaczne domowe wyroby i dania, tradycja GOTOWANIA,a nie jedzenia wszystkiego z puszek i mrożonek.
Poza tym, poziom edukacji w Polsce jest zaskakująco wysoki w porównaniu innymi. No i życie w Polsce dużo bardziej uczy samodzielności niż to chociażby w Hiszpanii.
Ale czy to wystarczy, żebym zechciała zostać? Hmm... nie.
Edytowane przez Prefix użytkownikaMikasa dnia 17.01.2014 16:01
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikafuerte
Moim zdaniem dużo zależy od poziomu samego patriotyzmu. Ja osobiście dobrze rozumiem ludzi, którzy mając okazję wyjechać poza granice naszego kraju i żyć godnie, po prostu to robią i nie męczą się za najniższą krajową. Bo jasne, pieniądze to nie wszystko, a w kraju zostaje rodzina i przyjaciele, ale wiem, że gdyby moi rodzice nie pracowali za granicą, to prawdopodobnie nie mogłabym wyjechać daleko od domu na wymarzone studia - pewnie w ogóle nie mogłabym pójść na żadne - i nie miałabym wielu innych rzeczy, które są mi teraz niezbędne. Natomiast wiem, że jeżeli sama zdobędę dobrze płatną pracę, dzięki której nie będę się musiała martwić, czy starczy mi do dziesiątego, a będę miała możliwość wyjechania, to zostanę. Natomiast tak jak pisałam wcześniej, nie dziwi mnie to, że ludzie zwiewają z kraju, który nie jest w stanie im zagwarantować zarobków, które by pokrywały w całości podstawowe potrzeby takie jak rachunki, jedzenie, czynsz. A chyba wymaganie od państwa, żeby wypłaty były adekwatne do kosztów życia, to nie jest wygórowane żądanie.

Pozytywów natomiast upatruję w tym, że faktycznie zaczyna się coś dziać w naszym kraju. Miasta się rozbudowują, budowane są nowe drogi (to nic, że w ślimaczym tempie), nasze festiwale muzyczne z roku na rok staja się coraz bardziej znane w innych krajach, młodzi naukowcy osiągają sukcesy na całym świecie, itd. Jest się z czego cieszyć i jest naprawdę mnóstwo rzeczy, o których można opowiadać, promować wśród naszych znajomych cudzoziemców, czy po prostu, kiedy sami znajdziemy się kiedyś na wakacjach w obcym kraju.

(wymuszanie ślubu dla korzyści praktycznych)

Instytucja małżeństwa zawsze będzie górą, czy to się komuś podoba czy nie (mnie szczerze mówiąc, nie za bardzo). To nie dotyczy tylko Polski, w Niemczech, jeżeli jesteś singlem, płacisz spore bykowe, więc nawet jak dobrze zarabiasz, to daje Ci to nieźle po kieszeni. To się dopiero nazywa zmuszanie do małżeństwa, jak Ci dopieprzają taki podatek, że głowa boli d;

Prefix użytkownikaAlette
Teraz ja, czyli głos z drugiej strony hahaha

Dobra. No to na pewno nie rozumiem trochę podejścia niektórych osób (nie mówię koniecznie o tym forum, bardziej o społeczeństwie samym w sobie). Z jednej strony narzeka się na podatki, a z drugiej chcemy by "państwo nam zapewniło". A niestety, jeśli chcemy, by państwo coś dało, to najpierw musi nam zabrać. Oczywiście fajnie by było, gdyby w tym wszystkim znaleźć równowagę, ale moim zdaniem to nie państwo ma nam zapewnić pracę czy pieniądze. To my sami, no i ja wcale nie jestem lepsza, chcemy, by wszystko nam podano na tacy. Niestety tak nie jest i nigdy nie będzie. No bo po co ludzie idą na takie studia jak zarządzanie, skoro po tym pracy nie ma? A potem jest wielki płacz, że ktoś pracuje z wyższym wykształceniem na kasie za 1000zł. No sorry.

Ja staram się jakoś przystosować do obecnych warunków w Polsce, chociaż doskonale wiem, że te nie są idealne. Mam tutaj rodzinę i nie opuszczę jej dla kilku złotych więcej. Może to wynika z tego, że nigdy nie przywiązywałam wielkiej wagi do pieniędzy.

Co oczywiście nie znaczy, że mnie ten kraj ostro nie wkurza. Czasami po prostu mam ochotę utopić się w Bałtyku, tak mnie ten naród załamuje. Faktycznie władza u nas to jakaś kpina, ale to jest rezultatem kilku rzeczy. Wydaje mi się, że trochę złe jest to, że wymagamy od siebie, aby mieć tutaj drugą np. Francję. Nie jesteśmy na równi z zachodem a tworzenie tutaj identycznego systemu prawnego to głupota, sami sobie strzelamy w kolano. To samo tyczy się kultury i każdej innej sprawy. Nawet te mega drogie imprezy, na które nas nie stać - wszystko, by się popisać przed zachodem. Ciągle im włazimy w dupę, nie wiem po co, bo jak pokazała historia, jak przychodzi co do czego, to zachód ma nas w nosie.
To jest chyba dla mnie największa wada. Co dostrzegłam to też skrajności. One mnie też drażnią. Tutaj albo jesteś nacjonalistą albo kimś, na kraj potrafi tylko bluźnić. Nie ma kogoś, kto jest zwykłym, pospolitym patriotą (w każdym razie takich to ze świecą szukać). Masz albo fanatycznych katolików albo fanatycznych ateistów. Ludzi, którzy wszędzie widzą spiski albo tych, którzy powiedzą ci, ze znajomość historii to idiotyzm.

A jednak w tym całym szambie chcę żyć. Już o tym pisałam, ale po prostu to mój dom. Za granicą zawsze byłabym obca. Z Polski nikt mnie nie wyrzuci. Tutaj mogę być kim, chcę. Przynajmniej ja to tak odbieram. Oczywiście nie krytykuję osób, które chcą wyjechać. Każdy ma własny plan na życie i każdy go realizuje. Nie jestem wyrocznią, nie powiem nikomu, jak jest lepiej. Tylko jak słyszę, że "jak wyjedziesz, to zobaczysz, nie będziesz chciała wracać" to mi się nóż w kieszeni otwiera. Bo wszystkim się wydaje, że wiedzą, co jest dla mnie dobre. A ja po prostu nie chcę mieszkać za granicą. Chociażby dlatego, że lubię mówić po polsku.

Słyszałam już wiele razy, że jestem idealistką i to racja. Wierzę w to, że kiedyś ten kraj stanie na nogi i zyska szacunek - nawet nie w oczach innych krajów. Ja bym chciała tylko tyle, byśmy my, jako Polacy, szanowali sami siebie. A słyszałam, że mówią o nas "Polak Polaka to w łyżeczce wody utopi". No i coś w tym jest.

na razie tyle ; )
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikafuerte
A niestety, jeśli chcemy, by państwo coś dało, to najpierw musi nam zabrać. Oczywiście fajnie by było, gdyby w tym wszystkim znaleźć równowagę, ale moim zdaniem to nie państwo ma nam zapewnić pracę czy pieniądze.

Ja nie jestem jakąś wielka fanką państwa opiekuńczego. Chodzi mi bardziej o to, żeby stworzyć takie warunki, żeby ludzie otrzymywali adekwatną zapłatę za swoją pracę. Poza tym, chodzi po prostu o to, że są państwa, w których życie na godnym poziomie i otrzymywanie pieniędzy za to, że się zapieprza od rana do wieczora nie jest niczym nadzwyczajnym. I w Polsce to chyba też powinno być normalne, nie? Ja nie oczekuję, że mi będą sypać kasą z nieba za to, że sobie leżę i nic nie robię. Chcę otrzymywać godną zapłatę za to, że daje od siebie coś w postaci mojej pracy. I tyle.

To jest chyba dla mnie największa wada. Co dostrzegłam to też skrajności. One mnie też drażnią. Tutaj albo jesteś nacjonalistą albo kimś, na kraj potrafi tylko bluźnić. Nie ma kogoś, kto jest zwykłym, pospolitym patriotą (w każdym razie takich to ze świecą szukać). Masz albo fanatycznych katolików albo fanatycznych ateistów. Ludzi, którzy wszędzie widzą spiski albo tych, którzy powiedzą ci, ze znajomość historii to idiotyzm.

Z tym się całkowicie zgadzam i też mnie to niezmiernie denerwuje. Nie ma zdrowego, normalnego podejścia do życia. Uważa się, że jak się stoi jedną nogą po lewej stronie, to już nie wypada mieć centrowych poglądów, tylko trzeba już myśleć tak jak lewicowcy. Ten sam mechanizm funkcjonuje po prawej stronie.
"Polak Polaka to w łyżeczce wody utopi". No i coś w tym jest.

No tak jest niestety i się z tym zgadzam, nie wrzucając przy tym wszystkich do jednego worka.

Najtrudniej jest dostrzec, że zmienianie kraju powinniśmy rozpocząć od nas samych. Nie wiem, chyba się z wrażenia do jakiegoś ruchu zapiszę xD.

Prefix użytkownikaAlette
Chodzi mi bardziej o to, żeby stworzyć takie warunki, żeby ludzie otrzymywali adekwatną zapłatę za swoją pracę.

No ja to rozumiem, naprawdę. Każdy chce zarabiać normalne pieniądze. Nas rozwala biurokracja, no i to jest smutne. Bo podatku płacisz powiedzmy 1000zł, a wraca do ludzi około 500, a gdzie pozostałe 500 to nie wie nikt. No i za granicą pod względem ekonomicznym pewnie jest lepiej (nie wiem, bo nie mieszkałam, nie szukałam pracy)). Tylko Polska jest cofnięta i to o jakieś 1000 lat. Bo państwa zachodnie budowały się na Rzymie, a my hm... na dzikusach.

Uważa się, że jak się stoi jedną nogą po lewej stronie, to już nie wypada mieć centrowych poglądów, tylko trzeba już myśleć tak jak lewicowcy. Ten sam mechanizm funkcjonuje po prawej stronie.

Ja w ogóle nie uznaję podziału na lewicę i prawicę. Dla mnie zdrowo myślący człowiek to taki, który potrafi weryfikować poglądy jednej i drugiej strony - a jedna i druga strona ma pomysły dobre i złe.

Najtrudniej jest dostrzec, że zmienianie kraju powinniśmy rozpocząć od nas samych. Nie wiem, chyba się z wrażenia do jakiegoś ruchu zapiszę xD.

Ja to poczułam wczoraj xD
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaulka_black_potter
Ciekawy temat.

Co mogę powiedzieć o Polsce... Jestem patriotką z krwi i kości i dostrzegam wszystko to co dobre dzieje się w naszym kraju. Widzę jak rozwijają się moje rodzinne strony w sumie z miesiąca na miesiąc. A to powstanie nowa droga, a to zrobią nowe połączenie SKM, a to oczyszczą stary park. Coraz więcej jest też organizowanych różnych eventów, festiwali, koncertów. Jednak to wszystko nie może przysłonić w jak tragicznej sytuacji znajdują się ludzie szukający pracy... Mam kilku znajomych na studiach, którzy dorabiają sobie w weekendy i czasami po zajęciach. Robią po kilkanaście godzin dziennie zarabiając przy tym marne grosze... Jestem zdołowana tym, że miałam bym dostawać jakieś kilka złotych za ciężką pracę. Jestem zdołowana tym, że nie jestem w stanie znaleźć pracy, która nie wykończyłaby mnie fizycznie... Jestem zdołowana tym, że nie widzę dla siebie żadnych perspektyw w Polsce: )

Hmm, byłam za granicą miesiąc i nie powiem, bardzo mi się podobało... Jednak jak wróciłam do domu to uśmiech nie chciał zejść mi z twarzy. Tu była rodzina, przyjaciele. Nie wyobrażam sobie, żeby moi rodzice wyjechali gdzieś za granicę pracować. jest to dla mnie tak nierealne, że aż niemożliwe.

Moje serce chce tu zostać, ale rozum podpowiada, że jest coraz gorzej i trzeba spadać.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Smierciojadek
Nienawidzę ludzi, którzy będąc nikim w Polsce (zazwyczaj brak elementarnego wykształcenia, chęci do pracy, czegokolwiek), wyjeżdżają za granicę, najczęściej jest to UK, zarabiają grosze w funtach na zmywaku, państwo płaci im za gromadę dzieci, a oni czują się jak bogowie. Wracają do Polski na święta i pieprzą, za przeproszeniem, jak tu jest źle. Dla mnie ci ludzie są nikim. Chciałabym, żeby Cameron pokazał fakera wszystkim takim cwaniakom.
media2.giphy.com/media/6qdkSaKx2MfMA/giphy.gif

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać.

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-wydarzenie1.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadm2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/pieko.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_newsman.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick_jadek.png
www.harry-potter.net.pl/images/najoryginalniejszy_nick.png

Prefix użytkownikafuerte
Chciałabym, żeby Cameron pokazał fakera wszystkim takim cwaniakom.

Haha, no może pokaże, chociaż będzie musiał chyba wymyślić coś innego, niż ograniczenie przypływu emigrantów, bo mu Unia nie pozwoli. To znaczy, zawsze może z niej odejść, ale chyba ma za dużo do stracenia.
W każdym razie się zgadzam, że ludzie, którzy są nierobami i jadą do innego kraju po to, żeby nadal się opieprzać i tylko zbierać pieniądze z zasiłków, nie zasługują na żaden szacunek.

Moje serce chce tu zostać, ale rozum podpowiada, że jest coraz gorzej i trzeba spadać.

W ogóle najgorsze jest to, że większość, czy część z nas korzysta jeszcze z pomocy finansowej rodziców w mniejszym lub większym stopniu i tak naprawdę najgorsze zderzenie z rzeczywistością dopiero przed nami xD. I chyba wszystko, co tak naprawdę się teraz dzieje w Polsce, dotrze do nas jak pokończymy te cholerne studia i okaże się, że trzeba się będzie usamodzielnić w stu procentach, zapłacić sobie za mieszkanie, znaleźć pracę, opłacić rachunki i inne duperele.

Prefix użytkownikaMikasa
Fuerte - dokładnie tak. I dla większości z nas naturalną koleją rzeczy będzie czasowe obniżenie poziomu życia, to na pewno nie będzie łatwe. Ale to co mi się podoba na zachodzie to to, że jak już MASZ pracę,to nawet z niskiej pensji jesteś w stanie opłacić podstawowe potrzeby.

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaulka_black_potter
fuerte napisał(a):

W ogóle najgorsze jest to, że większość, czy część z nas korzysta jeszcze z pomocy finansowej rodziców w mniejszym lub większym stopniu i tak naprawdę najgorsze zderzenie z rzeczywistością dopiero przed nami xD. I chyba wszystko, co tak naprawdę się teraz dzieje w Polsce, dotrze do nas jak pokończymy te cholerne studia i okaże się, że trzeba się będzie usamodzielnić w stu procentach, zapłacić sobie za mieszkanie, znaleźć pracę, opłacić rachunki i inne duperele.

Nie wyobrażam sobie sama na siebie zarabiać. Nie mieści sie to jeszcze w mojej głowie. Mogę sie wypowiadać w tym temacie i przytaczać górnolotne myśli, ale jak przyjdzie mi pójść do pracy z braku środków do życia to będę musiała robić to co dadzą, a nie wybrzydzać. : ( Nie zmienia to faktu, że w Polsce z pracą dupowato.

edit Ku pokrzepieniu serc:
http://polska.new...2,1,2.html
Edytowane przez Prefix użytkownikaAlette dnia 18.01.2014 16:36

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaMikasa
Ulka, widzę, że masz podobne podejście do pracy jak ja ;p Też jakoś nie ogarniam, że miałoby mi na wszystko wystarczyć - od rachunków po wyjście do knajpy.

EDIT

Planowanie dzieci bez stabilnej sytuacji finansowej to głupota i brak poczucia odpowiedzialności.
Edytowane przez Prefix użytkownikaAlette dnia 18.01.2014 16:40

Smierciojadek
To dorzućcie do tego jeszcze fakt, że kiedyś pewnie pojawią się dzieci. xD
To dopiero wydatek.

EDIT

Tez uważam, ze to głupota, ale zeby to wszystkie dzieci rodziły sie w w stabilnych finansowo rodzinach, które sa gotowe na wychowanie... Stawiam, ze to mniejszość. Oczko Poza tym zawsze jest możliwość wpadki, mimo ogromnych ambicji zawodowych.
Edytowane przez Prefix użytkownikaAlette dnia 18.01.2014 16:40
media2.giphy.com/media/6qdkSaKx2MfMA/giphy.gif

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać.

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-wydarzenie1.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadm2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/pieko.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_newsman.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick_jadek.png
www.harry-potter.net.pl/images/najoryginalniejszy_nick.png

Prefix użytkownikaPenelope
Ja jestem straszną patriotka i nie wyobrażam sobie wyjechać z Polski. Jak dla mnie to tu jest mój dom i nigdzie indziej go nie znajdę. Co do pracy to faktycznie w Polsce jest masakra, wiem bo próbowałam już wielu rzeczy in żadna z nich nie pozwoliła mi na samodzielne utrzymanie się. No ale cóż sami sobie ten świat zbudowaliśmy (znaczy nasi rodzice i dziadkowie) sami musimy go naprawić. Nie ma co uciekać za granice, lepiej coś zmienić tu. Jak się dużo ludzi do kupy weźmie i zechce coś polepszyć to może się uda. Ja przynajmniej w to wierzę ;]
oi60.tinypic.com/2m3hd88.jpg

s1.fotowrzut.pl/1OPRWPHCXN/1.jpg

W kategorii Najlepsza Seria Obyczajowa, wygrywa Penelope - Trudny Wybór

oi64.tinypic.com/eheyy0.jpg

Wiersz mojej ulubionej poetki i to jeszcze o mnie Love

Sonet Dziękczynno-pochwalny

Jest taka osoba, co pięknie słowa plecie.
Entuzjazmu pełna, w każdej chwili miła,
Z potoku błahych słów się przy mnie wynurzyła
I pomaga mi przetrwać w liter srogim świecie.

Któż to taki? To Pene! Wszyscy dobrze wiecie!
Cóż ja bym kochana bez Ciebie zrobiła?
Co tu dużo gadać... Pewnie wciąż bym żyła.
Ale żyłabym tutaj jak zgubione dziecię.

Bezczynnie bym siedziała w beznamiętnej toni.
Czy cokolwiek bym zrobiła gdyby nie Twa głowa?
Czy cokolwiek bym stworzyła bez Twej boskiej dłoni.

Więc dziękuję Ci Królowo, za Twe wielkie słowa,
Że jesteś tutaj, że piszesz, chociaż czas Cię goni,
I że dzięki Tobie, znowu zaczęłam od nowa...

I love Smaug Serce

33.media.tumblr.com/f3baad52837cbdb8ccfb45000b8f8db6/tumblr_n4r14ilUuK1ttlvdio7_500.gif

th02.deviantart.net/fs70/PRE/f/2014/088/c/0/the_hobbit_smaug_03_by_jd1680a-d7c3t7n.jpg

38.media.tumblr.com/3880b9f22c39935778a2099f2a351228/tumblr_myixektcvu1t4oykno1_r1_500.gif

- O czym marzysz?- zapytał w końcu.
- Marzę o lepszym życiu. O tym, by ludziom bardziej zależało na ludziach, niż na pieniądzach, by mieli honor i nie łamali obietnic. Marzę o tym, by przyjaźń była prawdziwa, a miłość nie bolała. - Odpowiedziała bez zastanowienia.
- A jeśli ci powiem, że mogę ci to dać, pójdziesz ze mną? - Wyraz jego twarzy nie zdradzał uczuć, ale w oczach tliła się iskierka nadziei.
- Pójdę. Dlatego, że będę chciała uwierzyć w to, że mówisz prawdę. Szkoda tylko, że taki świat nie istnieje.
- Istnieje, a ja ci go pokażę, jeżeli tylko zechcesz otworzyć oczy. - Nieznajomy wyciągnął do niej rękę, a ona ją ujęła, po raz pierwszy wierząc, że może być szczęśliwa.[/color]

Dedykacja dla mnie od pewnej bardzo sympatycznej osoby ;]

Jest takie miejsce na oceanie, gdzie pewna wyspa się mieści,
nierzadko kto się na niej pojawia, bo zwą ją wyspą boleści.
Zamek potężny na niej góruje, co w dawnych czasach wzniesiony
przez władcę wyspy Odysa, dla Penelopy - żony.

Wiele już lat w domu nie bywał, a ona tęskni wciąż szczerze,
co dzień wychodzi w bezkres spoglądać, czy wraca na swej galerze.
Smutek w jej sercu, samotność w duszy, kiedy to wreszcie ustanie,
rozmyśla nieustannie czy jeszcze szansa będzie ujrzeć go w żywym stanie.

Odys na krańcach lądów przebywa, tułaczka go bowiem czekała
na długie lata, przez boską karę ta sytuacja się stała.
Wspomnienie żony cierniem mu w sercu się stało,
ach jakże trudne bez niej życie być musiało.

static1.wikia.nocookie.net/__cb20140124024445/vampirediaries/images/c/cf/Klaus_and_Caroline_5x11...gif

25.media.tumblr.com/tumblr_m1imclTliw1qbyrbao1_500.gif

Nie ma zbyt wiele cza­su, by być szczęśli­wym.
Dni prze­mijają szyb­ko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpi­suje­my marze­nia, a ja­kaś niewidzial­na ręka nam je przek­reśla. Nie ma­my wte­dy żad­ne­go wy­boru. Jeżeli nie jes­teśmy szczęśli­wi dziś, jak pot­ra­fimy być ni­mi jutro?
Wy­korzys­taj ten dzień dzi­siej­szy. Obiema ręko­ma obej­mij go. Przyj­mij ochoczo, co niesie ze sobą: światło, po­wiet­rze i życie, je­go uśmiech, płacz, i cały cud te­go dnia.
Wyjdź mu nap­rze­ciw.

Wiersz Anciol, mój ulubiony :D

Syrenka z łazienki prefektów

Pośród szklanej toni,
Uśmiecham się skromnie.
Stoję tu na straży,
Wielu ludzkich wspomnień.

O czym chcesz bym śpiewała?
Znam historii wiele.
Wiem czym jest wierność,
I kim są przyjaciele.

Potrafię powiedzieć,
O morskich przygodach.
Strasznych wodnych stworach,
Walecznych załogach.

Do skarbów sekretnych,
Jedyne znam drogi.
Do wysp tych magicznych,
I przełęczy trwogi.

Poproś mnie o słowa,
Od dawna tu czekam...
Nie znam swoich braci,
I serce mam człowieka.

Nie zapominaj o mnie!
Nie chcę być tu sama!
Utrwalona na szkle...
A całkiem zapomniana...

Robak gne :D

oi59.tinypic.com/jjtmrc.jpg

kibic

Prefix użytkownikafuerte
Co do tego fragmentu tekstu z Newsweeka...

To, że do przedszkola uczęszcza mniej niż trzecie dziecko, to nie jest akurat wina tego, że mamy katolickie poglądy w kraju, tylko tego, że nie ma miejsc w przedszkolach albo jest ich za mało. A nie każdego stać na prywatne, sorry. I tu wychodzi kolejna rzecz, która mnie wpienia - wszystko to jest albo wina Tuska, albo wina "katoli" albo wina "lewaków". To, że się ludzie coraz częściej opowiadają za laickim państwem nie sprawi, że na każdym roku zaczną wyrastać publiczne przedszkola z miejscem dla dzieciaków.

Co do całej reszty, czyli związków zawodowych, grup uprzywilejowanych (górnicy, rolnicy) to się zgadzam, że przez święte krowy cierpi cała reszta. A co do polityki demograficznej, to chyba już każdy czai, że dopóki ludzie nie będą się czuli stabilnie finansowo, to nie zaczną się masowo decydować na dzieci. Jedno, dwa maksymalnie, albo wcale.

Prefix użytkownikaAlette
zanim cokolwiek napiszę, chciałabym prosić, abyście nie tworzyły tutaj postów na jedną linijkę, bo dokładanie mi roboty. Następnym razem zamiast edytować po prostu skasuję.

No właśnie ty chyba jest pies pogrzebany. Bo moje serce jest ciut bardziej dominujące niż rozum.

Wracają do Polski na święta i pieprzą, za przeproszeniem, jak tu jest źle. Dla mnie ci ludzie są nikim. Chciałabym, żeby Cameron pokazał fakera wszystkim takim cwaniakom.

tacy ludzie potem robią nam fantastyczną opinię na świecie. Potem gadają, że Polak to cwaniak czy właśnie leń.
Prędzej czy później WB się wkurzy i tych wszystkich nierobów wywali. Nie wiem tylko kiedy. A czy Unia będzie miała coś do powiedzenia. Czy ja wiem. Dla mnie obecnie jest sporo tendencji antyeuropejskich, więc kto wie czy ta UE w końcu się nie rozpierdzieli.

Ale to co mi się podoba na zachodzie to to, że jak już MASZ pracę,to nawet z niskiej pensji jesteś w stanie opłacić podstawowe potrzeby.

Dobra, ale też nie popadajmy w przesadę. Może nie jest łatwo utrzymać rodziny z najniższej pensji, ale jedna osoba spokojnie da sobie radę. Po prostu my teraz jesteśmy pokoleniem leniuchów, którym rodzice przez bardzo długo pomagają. Naszych rodziców po szkole wywalało się z domu i "radź sobie". A oni jakoś sobie za te wtedy 1000zł na miesiąc radzili i jeszcze dzieciaki chowali.
Zależy też kto ma jakie wymagania, co do poziomu życia. Jeśli ktoś chce mieć na jedzenie, swoje mieszkanie, jeszcze wyjście do knajpy, kina i kupno jakiś ciuchów no to sorry - najniższa krajowa nie starczy. Ale nikt ci nie da na początek 5000zł. Trudno. Ja mogę sobie te kino odpuścić.

Planowanie dzieci bez stabilnej sytuacji finansowej to głupota i brak poczucia odpowiedzialności.

A co to znaczy stabilna sytuacja finansowa? Bo dla mnie to pojęcie względne. Moim zdaniem do zakładania rodziny wcale nie jest potrzebne posiadanie mieszkania, samochodu i trzech awansów. Znam sporo rodzin, które powstały jeszcze przed skończeniem studiów a obecnie są szczęśliwe - kto wie, czy nie bardziej niż większość z nas. Nie wiem dlaczego kogoś krytykujesz za to, że ma inne priorytety niż ty. A moim zdaniem dziecku wcale nie jest potrzebne Bóg wie ile pieniędzy. Wcale nie potrzebuje wózka za 3000zł ani ciuszków ze sklepu. Człowiek stabilny emocjonalnie jest w stanie w miarę szybko zorganizować sobie życie tak, by jego rodzinie zapewnić wszystko to, co mu potrzebne. A gdyby tak czekać na "stabilną sytuację finansową" to by się okazało, że dziecka w ogóle nie można mieć, bo obecnie niczyja sytuacja w pracy nie jest pewna.

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Prefix użytkownikafuerte
A oni jakoś sobie za te wtedy 1000zł na miesiąc radzili i jeszcze dzieciaki chowali.
Zależy też kto ma jakie wymagania, co do poziomu życia.

Nie no, Alette, nie porównujmy kosztów życia sprzed 20 czy 30 lat z tymi, jakie mamy teraz, no proszę d; Zgadzam się z tym, że nasi rodzice byli o wiele bardziej zaradni od nas i nikt ich tak długo za rękę nie trzymał, ale jednak koszty życia wtedy i teraz to jest zupełnie inna bajka. Nie twierdzę, że tysiąc złotych wtedy wystarczał bez problemu, ale na pewno było łatwiej im wyżyć, niż komuś teraz za 1200.

A co to znaczy stabilna sytuacja finansowa? Bo dla mnie to pojęcie względne. Moim zdaniem do zakładania rodziny wcale nie jest potrzebne posiadanie mieszkania, samochodu i trzech awansów. Znam sporo rodzin, które powstały jeszcze przed skończeniem studiów a obecnie są szczęśliwe - kto wie, czy nie bardziej niż większość z nas. Nie wiem dlaczego kogoś krytykujesz za to, że ma inne priorytety niż ty. A moim zdaniem dziecku wcale nie jest potrzebne Bóg wie ile pieniędzy. Wcale nie potrzebuje wózka za 3000zł ani ciuszków ze sklepu. Człowiek stabilny emocjonalnie jest w stanie w miarę szybko zorganizować sobie życie tak, by jego rodzinie zapewnić wszystko to, co mu potrzebne. A gdyby tak czekać na "stabilną sytuację finansową" to by się okazało, że dziecka w ogóle nie można mieć, bo obecnie niczyja sytuacja w pracy nie jest pewna.

Ja tam się zgadzam z Jadkiem w tej kwestii. I nie wiem, czy ktokolwiek tutaj mówi o zarabianiu kokosów, tylko o tym, że jak się nie ma z czego utrzymać rodziny, to nie powinno się jej zakładać. Pieniądze nie są najważniejszą rzeczą na świecie, spoko. Tylko, że jak wiem, że nie mam z czego utrzymać dziecka i zapewnić mu godnego bytu, to sorry, nie zdecyduję się. Nie każdy może liczyć na pomoc rodziców, czy przyjaciół w takim zakresie, żeby sobie poradził. Jeżeli ktoś uważa, że wykarmi dziecko samą miłością, to fajnie, życzę mu powodzenia.

Prefix użytkownikaAlette
Nie no, Alette, nie porównujmy kosztów życia sprzed 20 czy 30 lat z tymi, jakie mamy teraz, no proszę d;

Tak, ale ja podałam 1000zł bardziej w odniesieniu do dzisiejszych kosztów, bo wiadomo, że nasi rodzice zarabiali mniej. Z tego co mi opowiadali rodzice 700-900zł i też bieda była straszna, jeśli nie gorsza.

Jeżeli ktoś uważa, że wykarmi dziecko samą miłością, to fajnie, życzę mu powodzenia.

To jest chyba właśnie ta niestabilna sytuacja emocjonalna. Bo każdy kto ma dziecko i jest odpowiedzialny, to wie, że czas wziąć się za siebie. Że zamiast sukienki trzeba kupić pampersy.
Ale nie zgadzam się, że na dziecko trzeba się przygotowywać finansowo. Jak już napisałam, wtedy na dziecko byśmy czekali do 50 roku życia, bo może... może wtedy jakoś by to wyglądało. Na obecnym rynku ludzie mają mieszkania na kredyt, a pracę mogą stracić z dnia na dzień. Więc nie liczy się to, jak wygląda czyjaś sytuacja przed pojawieniem się dziecka. Liczy się to, jak ktoś się zachowuje, gdy ta rodzina już się pojawi. Bo rodzina wymaga poświęcenia, więc musimy być na nią gotowi psychicznie, nie finansowo.

Oczywiście większość z nas będzie chciała sobie poukładać jakoś finanse, żeby było nam łatwiej. Ale w żadnym razie nie jest to wyznacznikiem dobrego/złego rodzica. Bo ten rodzic bez kasy po urodzeniu dziecka będzie skłonny do poświęcenia i zapewni temu dziecko wszystko, co najlepsze. A kiepski rodzic niby ze stabilną sytuacją finansową (niby, bo jak napisałam, dla mnie obecnie takie coś nie istnieje), nagle pieniądze straci i co wtedy? Gdzie ta jego unormowana sytuacja i jakie to wtedy ma znaczenie?

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Prefix użytkownikaMikasa
Mnie chodziło o to,że paranoją wydaje mi się planowanie dziecka, podczas gdy małżeństwo np. mieszka u rodziców albo gdy ledwo wystarcza im na własne potrzeby (życie od wypłaty do wypłaty). Niestety, na polskich wsiach wciąż funkcjonuje pogląd w stylu "Bóg dał dzieci, to i da na dzieci" i to jest tragedia, bo stąd się bierze bieda, z której bardzo ciężko wyjść. Małe dziecko, oprócz pieniędzy rodziców, bezwzględnie wymaga ich uwagi i czasu, którego NIE MOŻNA poświęcić pracy.

Osobiście znam skrajny przypadek, gdzie młode małżeństwo ze wsi mieszkało u rodziców żony i tylko mąż pracował. Żona nie mogła znaleźć zatrudnienia i w końcu zaczęła myśleć, że brak pracy to kara od Boga za to,że jeszcze nie mają potomka O_o Więc zaczęli się o niego starać. Serio, szczęka mi opadła. Ale nie wiem, jak to się skonczyło.

Prefix użytkownikafuerte
Wszystko fajnie, wystarczy wziąć się za siebie. Tylko właśnie o to chodzi, że to nie wystarcza. Skoro nie ma pracy dla ludzi po studiach, to co dopiero dla takich, którzy są tylko po technikum czy liceum. O zawodówkach nie wspomnę. Jak się komuś uda, to może zarobi taką sumę, że będzie sobie dawał radę. I sobie, to może dawać, ale dziecko to jest spory wydatek, nawet jak nie chcemy mu zapewniać luksusów, no niestety. Nie wiem, ja mam widocznie inne doświadczenia, inne obserwacje ludzi w moim mieście czy nawet moich znajomych. Moim zdaniem finanse są w tej sytuacji bardzo ważne, może nie najważniejsze, ale jednak. I jeżeli mam do wyboru poczekać, aż moja sytuacja finansowa będzie wyglądała w miarę dobrze, a przynajmniej na tyle, żebym mogła zapewnić dziecku wszystko, co mi potrzebne, to poczekam. A nie zdecyduję się (bo pomijam teraz wszystkie wpadki, itd) w chwili, gdy zarabiam jakieś śmieszne pieniądze. Trudno, być może ja wymagam trochę innego standardu, ale też wiem jak to jest mieć pieniądze i jak to jest ich nie mieć. I dzięki temu wiem, czego bym chciała dla dziecka, a czego nie.

Mnie chodziło o to,że paranoją wydaje mi się planowanie dziecka, podczas gdy małżeństwo np. mieszka u rodziców albo gdy ledwo wystarcza im na własne potrzeby (życie od wypłaty do wypłaty). Niestety, na polskich wsiach wciąż funkcjonuje pogląd w stylu "Bóg dał dzieci, to i da na dzieci" i to jest tragedia, bo stąd się bierze bieda, z której bardzo ciężko wyjść. Małe dziecko, oprócz pieniędzy rodziców, bezwzględnie wymaga ich uwagi i czasu, którego NIE MOŻNA poświęcić pracy.

No i właśnie o to mi chodzi, więc nie będę się już produkować. d;

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: