Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
"Polska, kraj, w którym żyję... tfu... gniję"
|
|
![]() |
Dodany dnia 20.11.2014 14:43
|
![]() ![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: ![]() Punkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Ja mam osobiście do tego tematu dosyć mieszane uczucia. To jasne, że nikt nie chce, żeby doszło do takich sytuacji jak w zachodnich krajach, gdzie muzułmanie stanowią ogromną część społeczeństwa, nie chcą się przystosowywać do zasad, jakie panują w tych państwach i tak dalej. Z drugiej strony ten temat w odniesieniu do Polski jest dla mnie mega odległy. Bo naprawdę, u nas się ciągle podnosi alarmy o każdą inność, która w większości przypadków nie stanowi żadnego zagrożenia. Poza tym, jeżeli mielibyśmy ich skutecznie powstrzymać przed inwazją na nasz kraj, to pewnie i tak musielibyśmy się z nimi tłuc, bo co innego zrobimy? Zamkniemy granice? Zabronimy wymian studenckich/pracowniczych, staży na stopie międzynarodowej? No i na dobrą sprawę w tym jednym jedynym przypadku możemy być dumni z tego, że nie jesteśmy specjalnie tolerancyjni dla innych i nie będziemy się chętnie podporządkowywać narodom, które są innego wyznania. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 03.01.2015 15:18
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: ![]() Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Kilka faktów w ramach życzeń szczęśliwego nowego roku - od pierwszego stycznia mamy nowy podatek paliwowy - około 6 groszy na litrze, tzw. "opłata zapasowa" - wchodzi podatek od użytkowania aut służbowych - wchodzi bzdurny wymóg jazdy ekologicznej jako OBOWIĄZKOWE kryterium zdania prawa jazdy kategorii B. W dodatku, cytuję: "Od 2016 roku zdanie egzaminu na kategorię B będzie uprawniało do otrzymania tymczasowego prawa jazdy, zaś w okresie od 4 do 8 miesięcy konieczne będzie zaliczenie dodatkowych, odpłatnych kursów - teoretycznego, z zakresu bezpieczeństwa jazdy (1 godzina w ośrodku ruchu drogowego) oraz praktycznego, w ośrodku doskonalenia techniki jazdy (2 godziny)" - 100 nowych fotoradarów - podwyżka składki zus o 100 złotych dla przedsiębiorców - wzrasta płaca minimalna (teraz 1750 brutto), ale tym samym wzrasta wysokość mandatów, usprawiedliwione jest to właśnie "większymi dochodami obywateli" - podwyżki cen prądu (koszty wzrosły zarówno w 2014 roku, jak i idą w górę w 2015) Szczerze, to nie miałam siły dalej czytać. Bierzcie i czytajcie wszyscy. Pamiętajcie też, że niedługo wybory. Nie pytajcie mnie, na kogo głosować, bo ja wam tego nie powiem, ale po prostu pamiętajcie, że obecni dymają nas bez litości, a poprzedni nic nie zrobili, bo inaczej utrzymaliby się przy władzy. Jeśli ktoś pyta o źródło, to głównie dziennik.pl, ale wystarczy wpisać w google coś w stylu "podwyżki 2015", "nowe podatki 2015" i się znajdzie. Szczęśliwego nowego roku... Edytowane przez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 03.01.2015 17:55
|
![]() ![]() Postów: 278 Dom: ![]() Punkty: 341 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 03.01.15 |
W Polsce jest taka sytuacja,że wszyscy narzekają ale nic z tym nie robią. Zauważcie,że od kilku lat Po jest cały czas u władzy. Ja się pytam co zrobiła wielkiego ta partia dla Polski? Do wyborców: Jeżeli ciągle narzekacie zróbcie coś z tym i zastanówcie się jeszcze raz czy jest sens głosować na PiS czy PO. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 04.01.2015 19:17
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: ![]() Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Chciałabym podbić temat, przede wszystkim po to, żeby uświadomić zwłaszcza tych, którzy mają już prawa wyborcze. Do czasu wyborów postaram się zrobić listę grzechów i obietnic... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 04.01.2015 19:29
|
![]() ![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: ![]() Punkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
- wchodzi bzdurny wymóg jazdy ekologicznej jako OBOWIĄZKOWE kryterium zdania prawa jazdy kategorii B. W dodatku, cytuję: "Od 2016 roku zdanie egzaminu na kategorię B będzie uprawniało do otrzymania tymczasowego prawa jazdy, zaś w okresie od 4 do 8 miesięcy konieczne będzie zaliczenie dodatkowych, odpłatnych kursów - teoretycznego, z zakresu bezpieczeństwa jazdy (1 godzina w ośrodku ruchu drogowego) oraz praktycznego, w ośrodku doskonalenia techniki jazdy (2 godziny)" Muszę się w to jeszcze zagłębić, bo nie słyszałam o tym, więc odniosę się tylko do tego, co wrzuciłaś. Rozumiem, że cała reszta, która już ma prawo jazdy, może sobie jeździć nieekologicznie? No i tak właściwie, co to znaczy jeździć ekologicznie? Sama umiejętność ma pomóc w oczyszczeniu środowiska? Będą może dofinansowywać zakup pojazdów wyposażonych w odpowiednie mechanizmy? Bo nie za bardzo kumam ![]() - wzrasta płaca minimalna (teraz 1750 brutto), ale tym samym wzrasta wysokość mandatów, usprawiedliwione jest to właśnie "większymi dochodami obywateli" Akurat co do mandatów, to niech sadzą jak największe, zwłaszcza za przekraczanie prędkości. Przydałoby się tylko, żeby to egzekwowali jak najlepiej, bo jak dalej połowie debili będzie się "śmigało", to żadne podwyżki nie będą miały znaczenia. Jeżeli chodzi o to, że znowu prąd idzie w górę i mnóstwo innych rzeczy to zgadzam się, że to jest dymanie nas równo. A może inaczej: dymanie zarabiających jakieś pieniądze, bo ja nie pracuję, więc na razie tego nie odczuwam. Natomiast napisałam wyżej, że akurat w przypadku mandatów to nie zamierzam płakać, że są wyższe. Sama jestem kierowcą, nie twierdzę, że zawsze jeżdżę przepisowo, ale niektórzy ludzie dostają za kierownicą małpiego rozumu i albo pędzą jak opętani, albo wymyślają sobie rozmawianie przez telefon w trakcie jazdy, albo cudują z wyprzedzaniem takie rzeczy, że strach w ogóle wsiadać do samochodu. Jeszcze tylko, żeby zrobili coś z tymi wszystkimi kretynami, którzy wsiadają za kółko po alkoholu, to byłoby super. Bo przecież ostatnio znowu jakiś "mądry" wjechał w ludzi na ulicy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 04.01.2015 19:41
|
Fuerte, jazda ekologiczna ma coś wspólnego z odpowiednią zmianą biegów i hamowaniem w określony sposób. Ale jest to kryterium TOTALNIE subiektywne i jeśli egzaminator będzie miał taką fanaberię,to zawsze Cię może na tym uwalić. Co do pensji minimalnej, to ja nie rozumiem jednej rzeczy - na CAŁYM ŚWIECIE ustala się stawki minimalne ZA GODZINĘ, a u nas miesięczne, to jest idiotyzm. O kosztach pracy typu zus i ubezpieczenie nie wspomnę,bo to już osobna dyskusja... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 04.01.2015 19:46
|
![]() ![]() Postów: 278 Dom: ![]() Punkty: 341 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 03.01.15 |
Ale jaki jest sens podwyższenie pensji minimalnej? Pracodawcy będą w końcu ciąć koszty i zamast dwóch będą woleli jednego pracownika. Gdyby nie było takich podatków na pensje to nie byłoby problemu a w tym momencie państwo po prostu nas okrada. Hogwart : Jese Blanco, ścigający w drużynie Krukonów GTA V : Blanco 6996 Ś.P (*) e-potter (*) lumos. "Nie jestem ideałem, nie próbuje nim być ale nikt nie będzie mówił mi jak i gdzie mam iść..." "Nie szukam ani realności, ani nierealności, ale raczej nieświadomości...." "Tak, tak! Hasztag - nowy Syzyf! Każdy z nas goni ten blask. Złoty znicz, quidditch." |
|
|
![]() |
Dodany dnia 04.01.2015 20:36
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 524 Dom: ![]() Punkty: 10699 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Każdy normalny człowiek, stara się jeździć ekologicznie. Paliwo trochę kosztuje. Do tego jednak potrzeba dróg i normalnego ich oznakowania, bo są miejsca gdzie aby "zmieścić się, w przepisach" to trzeba by ostro hamować. Potem zaraz, za 100metrów, można przyspieszyć. Ciekawe jak egzaminator będzie oceniał "ekologiczność jazdy". Każdy kto zaczyna jeździć, musi się dość długo, przyzwyczajać do samochodu. Wątpię, aby przez kurs, dobrze to opanował. Kiedy dwa lata temu zmieniłem samochód, to przez ponad tydzień, od nowa uczyłem się jeździć, taka była różnica. Urzędnikom się zdaje, że wszystko można wymusić przepisami. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 12.01.2015 18:26
|
![]() ![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: ![]() Punkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
Ja zacznę od mandatów. Sama jestem kierowcą, ale też jestem za podwyższaniem. Dlaczego? Dlatego że mimo iż jeżdżę do kilku miesięcy już kilkukrotnie omal nie zginęłam bo jakiś palant wyprzedzał na "trzeciego" albo jechał za szybko gdy było "lodowisko" na drodze i przy wyprzedzaniu go zniosło na mój pas. Na szczęście w obu przypadkach wykazałam się refleksem i udało mi się uniknąć zderzenia. A tak szpanują często Ci, którzy mandatem 500 zł się nie przejmą. Moim zdaniem mandaty powinny być uzależnione do miesięcznych dochodów i tyle. Podatku od paliwa niestety wielu nie zauważy, bo ceny ropy spadają. Wątpię też żeby udało się wprowadzić to z ekologiczną jazdą. Ogólnie zgadzam się z tym że wiele trzeba zmienić, ale uważam, że nie ma w tej chwili partii która coś poprawi lub przynajmniej nie będzie pogarszać. Każdy z nich teraz obiecuje, a jak dojdą do władzy to nic się nie zmieni. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? ![]() ![]() ![]() ![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 ![]() ![]() Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 12.01.2015 18:34
|
![]() ![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: ![]() Punkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
A ja się z wami nie zgadzam co do płacy minimalnej. Jako osoba, która pracowała w spożywczaku wiem, że jak idzie ustawa, to podwyższają wypłaty i wcale z tego tytułu nikogo nie zwalniają. Ceny idą w górę, więc podwyższenie pensji jest naturalną tego konsekwencją. Trzeźwo myślący pracodawca zdaje sobie z tego sprawę, a jak ktoś jest debilem, to żadna ustawa tego nie zmieni. Podwyżki na mandaty dla mnie spoko... skoro ktoś lubi jeździć nieprzepisowo, to niech buli kasę. Zgadzam się też z Katherine - zamiast mandatów powinny być po prostu grzywny liczone od zarobków, sytuacji materialnej etc. Tylko problem polegałby na tym, że tutaj już musiałby decydować sąd, a to z kolei czasochłonne. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 12.01.2015 18:53
|
![]() ![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: ![]() Punkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
Alette no wiem właśnie, ale np nie mówię o jakiś drobnych przewinieniach, gdzie prędkość jest lekko przekroczona czy coś, ale o tych poważniejszych. Ja np mam znajomego, dokładnie mówiąc to znajomy ojca, który zarabia tyle, że jadąc gdzieś dalej, wlicza z góry w koszty 3000 zł na mandaty. Bo wie że będzie się spieszył, że pewnie go złapią, albo fotoradar. No i mi fotoradary też nie przeszkadzają. Jasne, służy to nabijaniu kasy, ale jeśli ludzie jeżdżą jak wariaci to czemu na tym nie korzystać? Ja staram się jeździć przepisowo z dwóch powodów: 1. nie stać mnie na mandaty, nie zarabiam, stypendium to moje jedyne "dochody" 2. mimo wszytko jeżdżę od kilku miesięcy a raczej należę do odpowiedzialnych osób. Z płacą minimalną to jest kilka problemów, kilka stron. Wiadomo, ceny rosną, wynagrodzenie też powinno, jednak czasem pracodawca jak ma płacić więcej to woli zwolnić... oczywiście to wszystko zależy od tego o ile pensja minimalna wzrośnie. Wzrosty cen? Niestety, to się nazywa inflacja i tego się nie uniknie. Deflacja (spadek cen) nie jest wcale zjawiskiem pozytywnym. Oczywiście np dla nas spadek cen ropy jest na plus, bo płacimy mniej, ale kraj z którego pochodzi już ma gorzej. I pewnie, w czterech literach mam władze innego kraju, ale w takich przypadkach obrywają zwykli ludzie. Tak samo jak na spadku cen zyskują chociażby rządzący. Jak z tą ropą. Spada cena, mogą sobie wprowadzić nowy podatek i większość społeczeństwa nawet się o tym nie dowie. Od kilku lat "siedzę" w ekonomii (najpierw 4 lata technikum, teraz 5 rok studiów) i rozumiem że np zlikwidowanie podatku dochodowego (ktoś wyżej o tym pisał) byłoby katastrofalne w skutkach dla państwa, gospodarki, a w konsekwencji dla nas. Czy uważam, że w wielu przypadkach nas naciągają? Jasne, że tak. Ale czasem, jak chcą wprowadzić jakąś zmianę, która pozytywnie wpłynie na gospodarkę, to musi to w kogoś uderzyć i taka grupa się burzy. Np obecna sytuacja z górnikami. Chcą zamknąć kilka kopalni bo są nierentowne, nie tylko nie przynoszą zysków, ale wręcz trzeba do tego dopłacać. Ja rozumiem, że górnicy strajkują, ale z drugiej strony co ma zrobić państwo? Jak prywaciarz ma sieć sklepów, w kilku z nich nie ma popytu na towar, ceny są niekonkurencyjne, koszta za duże, to zamyka te sklepy. I mimo iż żal mi tych ludzi, to jak mama mojej koleżanki po 20 lata pracy w prywatnym sektorze straciła pracę to zamiast narzekać to się przekwalifikowała i znalazła inną. Nikt nie myślał o tym żeby strajkować bo zamykają ten oddział. A tutaj ma być inaczej bo to państwowe? No sory, ale właśnie dlatego wręcz trzeba zamknąć te kopalnie, bo dopłacamy do nich my wszyscy. I nie mówię tego żeby bronić obecny rząd, bo nie. Ale uważam, że to jedna z niewielu (każdemu się zdarza ![]() Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? ![]() ![]() ![]() ![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 ![]() ![]() Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 08.02.2015 17:04
|
Pozwolę sobie zacząć dyskusję własnym krótkim felietonem. Zapraszam do przeczytania http://pl.blastin...63401.html Muszę przyznać, że ta sprawa znowu wywołała u mnie wściekłość połączoną ze zwyczajnym smutkiem. I naprawdę, nie mówcie, że to jest z mojej strony zwykłe narzekanie, bo to jest poważny problem i dobry wskaźnik globalnego walenia w tyłek, jakie odbieramy każdego dnia od polityków. Co o tym myślicie? Wiedzieliście w ogóle, że tak tragicznie wypadamy na tle innych krajów? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 08.02.2015 20:21
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 524 Dom: ![]() Punkty: 10699 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Podobno Hiszpania i Portugalia były/są na granicy bankructwa? Jakoś jednak, nie obniżyły z tego powodu kwoty wolnej od podatku. Ale w Polsce musi być inaczej. To pewnie, z powodu dużej liczby osób, żyjących na granicy ubóstwa i emerytów. Od nich trzeba też coś wydrzeć. Ja tam mam taka prostą zasadę. "Jak mam, to staram się dzielić, z potrzebującymi". Nie z dobroci serca, bo zły jestem i dlatego uznaję prawo innych do bycia permanentnie wkurzonymi. Tylko dlatego, że taki jest mój obowiązek i to jest normalne, rozsadne oraz pożyteczne. Swoja drogą ciekawe, dlaczego nie przyjąć prostej zasady. Płaca minimalna x 12 miesięcy= kwota wolna od podatku. Albo jakiś rozsądny ekonomicznie "próg ubóstwa" x 12. Politycznie daleko jestem od TR i partii lewicowych i wydaje mi się, że inicjatywa, w takim czasie to raczej "kiełbasa wyborcza". Sama idea jest jednak słuszna. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 29.03.2015 12:42
|
Tym razem postanowiłam zrobić nieco inaczej i dać artykuł w tym temacie, bo uważam, że warto o tym wiedzieć, zwłaszcza przed wyborami. http://pl.blastin...26323.html ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 29.03.2015 13:19
|
![]() ![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: ![]() Punkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Tak całkiem szczerze to nie do końca przypadł mi ten felieton. Może dlatego, że jestem uczulona na wszelkie pojęcia prawne, które są użyte w jakimś dziwnym kontekście. Nie wiem chociażby, co ma domniemanie niewinności do całej sprawy z fiskusem. Nie wiem też co dokładnie ma do tego "prawo nie działa wstecz". Po prostu kompletnie nie pasuje m to do tekstu, jego treści. Że podatki są przejawem złodziejstwa to wiadomo nie od dziś. Niewiele można z tym zrobić i to w zasadzie też wiadomo nie od dziś. Jakiś tam bełkot Kopacz przed wyborami średnio mnie interesuje, bo wiadomo - kiełbasa wyborcza. Ogólnie całe prawo finansowe to jedna wielka machina stworzona to oszustw, łapówkarstwa, kradzieży i robienia ludzi w wała. Tylko że tutaj premier nic nie zmieni, bo trzeba by było całą ustawę o finansach publicznych napisać od nowa, to samo tyczy się pozostałych kwestii jak ordynacja podatkowa, PIT, VAT, CIT, nieruchomości, darowizny itd. A napisanie tego to też nie jest łatwa sprawa, bo nie wiadomo, jak to wpłynie na nasz kraj, który obecnie i tak nie jest zbyt stabilny jeśli chodzi o kasę. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 29.03.2015 15:07
|
Oczywiście, że warto wiedzieć. To chyba ciąg dalszy tej "polityki miłości", ludzi władzy do obywateli. Wcześniej, jak sobie przypominam, komendanci wydali jakąś dyrektywę, o ilości mandatów nakładanych, przez policjantów. Kto nie "wyrobił normy" miał kłopoty. Więc dla dobra urzędników i policjantów powinniśmy łamać prawo, aby mogli uczciwie wywiązywać się ze swoich obowiązków. Wspaniały kraj, nawet ilość przestępstw można odgórnie zadekretować. Błąd mam zawsze przed sobą.
|
|
![]() |
Dodany dnia 29.03.2015 20:08
|
A ja nie odwołam się do teksu Mikasy, nie dlatego, że mnie to nie interesuje w ogóle, ale dlatego, że przed wyborami oni zawsze różne głupoty gadają i mam je gdzieś. Ostatnio zaczęłam zastanawiać się co mnie najbardziej przeraża jeśli chodzi o przyszłość polityczną kraju i doszłam do jednego wniosku... nie jest to prezydent Komorowski/Duda/Ogórek/Ktoś, nie są to dalsze rządy PO czy ewentualne rządy PiSu - oni wszyscy są "po jednych pieniądzach"... ale jest to ktoś związany z PiSem (niestety) i nie, nie chodzi mi o Kaczyńskiego, a o Macierewicza. Nic, ale to nic w polityce nie przeraża mnie tak jak fakt, że po ewentualnej wygranej PiSu w wyborach parlamentarnych, będziemy mieć Ministra Macierewicza, albo jeśli nie Ministra to jakiegoś tam doradcę Premiera, czy po prostu kogoś, kto będzie blisko i będzie miał wpływ na jakieś decyzje Premiera. A nie można ukrywać, że Macierewicz ma ogromny wpływ na Kaczyńskiego, nawet jeśli w każdej kampanii jest spychany w cień (taki chwyt, bo wielu wizja tego człowieka u władzy przeraża). Może się mylę, mam nadzieję, że się mylę, ale dla mnie ten człowiek to po prosu człowiek zły. Działający na niekorzyść naszego kraju (kiedyś ktoś powiedział, że jego stosunek do Rosji jest przykrywką, że tak naprawdę działa na rzecz Rosji... nie twierdzę, że tak jest, po prostu kiedyś padały takie hasła). Wiem, temat z tyłka wzięty, po prostu naszła mnie taka refleksja i chciałam się nią podzielić ![]() Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? ![]() ![]() ![]() ![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 ![]() ![]() Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 29.03.2015 21:06
|
Takich złych polityków jest sporo i to nie tylko w PiSie, ale Macierewicz jest faktycznie na skalę światową. Moja czujność ostatnio jest w sumie uśpiona, bo przestałam sobie szarpać nerwy polityką, ale trudno pozostać obojętnym na to, co się dzieje. I na to, że w wyborach, czy to prezydenckich, czy parlamentarnych po prostu nie ma kandydatów, na których mogłabym oddać głos. Nasza scena polityczna to porażka, aż się płakać chce, jak przychodzi do wybrania elity w państwie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 29.03.2015 21:49
|
fuerte tak, zgadzam się, że jest ich sporo. Sporo jest tych złych, ale w Macierweiczu jest coś takiego... no nie wiem, ale coś co sprawia iż panikuję na myśl, że ten człowiek może mieć wpływ bezpośredni (jako jakiś minister) lub pośredni (jako doradca premiera) na władzę. Inni źli, mniej lub bardziej, skupiają się na doładowaniu swoich kieszeni, okradaniu obywateli itd (tak, są w każdej partii), jest to coś co nas dotyka bezpośrednio, ale w jakiś tam sposób nie zagraża naszemu życiu, a Macierewicz to człowiek, który będąc u władzy, z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do wojny, co bezpośrednio zagrozi naszemu życiu. To nie tak, że ja hejtuje PiS, bo mimo iż jest tam wielu polityków, na których patrzeć nie mogę, to ma też ludzi inteligentnych. Ten mój paniczny strach przed ich wygraną dotyczy tylko i wyłącznie Macierewicza. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? ![]() ![]() ![]() ![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 ![]() ![]() Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 15.05.2015 21:43
|
Ja się na pewno w jakiś sposób zgadzam z Tobą, jeżeli chodzi o tego Macierewicza. Po prostu dla każdego inny polityk będzie stanowić ogromne zagrożenie, nawet takie, które w jakiś tam sposób będzie wpływać na codzienne życie. Mnie na przykład przeraża cała prawica, o skrajnej nie wspominając, bo nie zgadzam się z nimi w fundamentalnych sprawach i wiem, że jak przejmą władzę, to nie będzie mi z tego powodu wesoło. Natomiast cały ten strach pozostanie, dopóki nie przestaniemy się bać głosować na tych, których naprawdę uważamy za słuszny wybór, a nie wrzucimy do urny kartkę z nazwiskiem człowieka, który stanowi mniejsze zło od jakiegoś innego. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |