Logowanie
Instagram
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Shanti Black
5)
Sam Quest
6)
ania919
7)
ulka_black_potter
8)
losiek13
9)
batalion_88
10)
Marcus Clinton
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Dumbledore
|
|
agatqa92 |
Dodany dnia 19.08.2007 17:40
|
![]() ![]() Postów: 486 Dom: Brak przydziału Punkty: 1509 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 01.07.07 |
Postać Dumbledora była dość szczegółowo przedstawiona w siódmej części jak pewnie każdy z was zauważył. Co o niej sądzicie? Ja bardzo sie rozczarowałam. Zawsze uważałam Albusa za osobe "bez skazy". Strasznie zdenerwował mnie fakt, że wystawił Harrego na pewną śmierć, że dążył do tego, żeby w końcu "sam" się zabił. Uważam również, że powinnien opowiedzieć Harremu troszkę chociaż o swojej przeszłości. To, że zataił przed nim istotny fakt, iż w dzieciństwie mieszkał w Dolinie Godryka był trochę nie fair. Tak sądzę. Za to co Potter zrobił chyba mu się to należało. Przy okazji mógł mu opowiedzieć więcej o jego rodzicach (Harrego), w koncu mieszkał blisko nich... Tłumaczy go fakt, że Harry sam mu się o to nie pytał, ale jednak.. W przed ostatnim rozdziale DH Albus płakał.. a ja razem z nim.. To było straszne, te łzy Dumbledora.. takie szczere, prawdziwe.. wybaczam mu wszystko ![]() I na tym kończe swój wywód ![]() Edytowane przez Smierciojadek dnia 22.09.2015 13:50 'Nie wiem czego szukam, ale jestem pewna, że to znajdę'
|
|
|
auror14 |
Dodany dnia 19.08.2007 19:49
|
![]() ![]() Postów: 137 Dom: Brak przydziału Punkty: 241 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 31.07.07 |
No cóż, nie ma ludzi idealnych. Moim zdaniem powinien więcej wyjaśnić Harry'emu. Może chciał to zrobić, ale nie zdążył? Nie wiadomo. Po przeczytaniu 7 części zacząłem go jeszcze bardziej podziwiać. To był WIELKI STRATEG. Ten plan mający na celu wprowadzenia Harry'ego w posiadanie Różdżki Przeznaczenia przed ostatecznym starciem z Voldemortem to strategiczny majstersztyk. Wiem co mówię, bo interesuję się historią i gram w gry strategiczne i wiem, ile trzeba się natrudzić, żeby stworzyć dobry plan, który zadziała![]() ![]() ![]() Marti-tina :*:*:* Członek Zakonu Feniksa i Gwardii Dumbledore'a, Auror ![]() Hymn Zakonu Płoną domostwa, leje się krew Do walki zagrzewa feniksa śpiew Dumbledorem naszym mistrzem, Dumbledore naszym wodzem Który na śmierciożerców zawziął się srodze Ref:Nie pozwolimy by Zło zwyciężyło By szczelinami jak gaz się sączyło Śmierciożerstwu niczym wężowi łeb odetniemy Albo próbując w boju polegniemy Zakon Feniksa na straży Dobra stoi I go do końca zniszczyć nie pozwoli Zło i jego sługi zwyciężymy Nienawiść miłością zastąpimy Ref: Żaden z nas nigdy Zakonu nie zdradzi Chociaż ostrożność nigdy nie zawadzi Odwaga i wierność to nasze cnoty Których przestrzegamy co do joty Ref: Niech ta pieśń i feniksa śpiew Rozbrzmiewa w świecie niczym Dobra zew My w jego służbie zwyciężymy I Zło z tego świata wyplenimy Ref: |
|
|
melody |
Dodany dnia 20.08.2007 12:42
|
![]() ![]() Postów: 28 Dom: Brak przydziału Punkty: 55 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.06.07 |
"Bez skazy"? Nie istnieją ludzie "bez skazy". A ja akurat cieszę się, że Jo pokazała Dumbledore'a jak człowieka, który ma własne tajemnice, wątpliwości, pokusy. Brakowało mi jego przeszłości w poprzednich częściach, bo przecież to wiekowy czarodziej, o niesamowitej inteligencji i wiedzy, dlatego jego życie z pewnością było ciekawe. A co do zatajenia wielu rzeczy przed Potterem, to fakt uważam, że mieszkając w sąsiedztwie jego rodziców, mógłby mu coś powiedzieć, ale może obawiał się, że zdradzi zbyt wiele |
|
|
volta |
Dodany dnia 20.08.2007 14:50
|
![]() ![]() Postów: 201 Dom: Brak przydziału Punkty: 422 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 19.08.07 |
mnie zawiódł. wyszło na to, że przez 7 (może 17) lat kłamał. harry był marionetką w jego rękach. nie wiem, czy na jego miejscu bym mu wybaczyła... rozumiem, że skończyło się wszystko pomyślnie. ale on był tą osobą, której ufało się w 100 %. i on zawiódł. mnie wtedy strasznie serce zabolało. wybaczam, ale nie zapominam. no i tyle na ten temat ode mnie :) i belong to here where no-one cares and no-one loves a place called hate the city of fear |
|
|
jetinajt |
Dodany dnia 21.08.2007 18:58
|
![]() ![]() Postów: 371 Dom: Brak przydziału Punkty: 778 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 06.08.07 |
Dobrze, że Rowling pokazała ciemną stronę Dumbledora i zrobiła to bardzo dobrze. Pokazała jaki wpływ miały wydarzenia z młodości na dalsze losy profesora. Kto wie czy gdyby nie doszło do znajomości z Grindewaldem i śmierci siostry, to czy zamiast lorda Voldemorta nie mielibyśmy tandemu Dumbledore- Grindenwald. |
|
|
michalowska1 |
Dodany dnia 23.08.2007 12:47
|
![]() ![]() Postów: 70 Dom: Brak przydziału Punkty: 1767 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 17.06.07 |
w poprzednich tomach naprawde malo wiedzielismy o dumbledorze, zawsze uwazalam ja za osobe bardzo dobra i wogole, ale po przeczytaniu ksiazki bylo male rozczarowanie ale nie wazne co bylo kiedys wazne co zrobil pozniej, po prostu popełnił kilka bledow w przeszlosci ale to i tak mialo wielki wplyw na to co dzialo sie pozniej ![]() Członek zakonu feniksa i GD Szczególnie polubiłam: tonks 15 i lav oraz DEMONA Patronus-Motyl Jestem Monika!! HYMN ZAKONU Płoną domostwa, leje się krew Do walki zagrzewa feniksa śpiew Dumbledorem naszym mistrzem, Dumbledore naszym wodzem Który na śmierciożerców zawziął się srodze Ref:Nie pozwolimy by Zło zwyciężyło By szczelinami jak gaz się sączyło Śmierciożerstwu niczym wężowi łeb odetniemy Albo próbując w boju polegniemy Zakon Feniksa na straży Dobra stoi I go do końca zniszczyć nie pozwoli Zło i jego sługi zwyciężymy Nienawiść miłością zastąpimy Ref: Żaden z nas nigdy Zakonu nie zdradzi Chociaż ostrożność nigdy nie zawadzi Odwaga i wierność to nasze cnoty Których przestrzegamy co do joty Ref: Niech ta pieśń i feniksa śpiew Rozbrzmiewa w świecie niczym Dobra zew My w jego służbie zwyciężymy I Zło z tego świata wyplenimy Ref: ![]() W klubie NieLovanych ![]() |
|
|
Lara |
Dodany dnia 24.08.2007 23:27
|
![]() ![]() Postów: 90 Dom: Brak przydziału Punkty: 1032 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.06.07 |
A mnie sie wydaje ze dobrze Rowling zrobila ukazujac jego ciemna strone. Tak jak ktos powyzej napisal nikt nie jest perfekcyjny, nawet Dumledore i kazda ma swoja wlasna strone ;] W koncu czlowiek to tylko czlowiek. Teraz przynajmniej wiadomo, ze Dumbledore nie byl inny. Choc troszeczke mnie zabolalo i zszokowalo, gdy skonczylam czytac wspomnienia Snape'a. Myslalam, ze naprawde zdradzi Harrego. Ale na koncu wszsytko sie ladnie wyjasnilo ;] Bardzo dobrze pani Rowling zrobila, ze najpierw ukazala go jako, ze tak powiem zdrajce ![]() |
|
|
LunaMadness |
Dodany dnia 31.08.2007 18:15
|
![]() ![]() Postów: 60 Dom: Brak przydziału Punkty: 135 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 29.08.07 |
nie rozumiem waszego oburzenia, może widzieliście Matrix? jest tam powiedziane, że jedno, to znać swoje przeznaczenie, a drugie je wypełnić uważam, że wiedział co robi, a jego wady i błędy dodają mu wiarogydności |
|
|
hermionaginny |
Dodany dnia 19.01.2008 14:57
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 55 Dom: Brak przydziału Punkty: 202 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 17.04.07 |
Trochę zwątpiłam w Dumbledore'a, czytając siódmą część. Jednak podoba mi się, że nie był taki "idealny", jak to go zwykła przedstawiać Rowling. Głównym bohaterem tej książki jest sama śmierć- Dumbledore'a, bliskich Harry'ego i jego samego. Po przeczytaniu rozdziału "King's Cross" stał się on noją ulubioną postacią. Auror to ja
![]() Słucham: Matalliki Nirvany Odpowiednik w HP: Hermiona Dom: Gryffindor Patronus: Kot Animag: Kot Zwierzę: Krzywołap i Hedwiga Nazywam się Kasia ![]() |
|
|
Akazasona |
Dodany dnia 19.01.2008 17:14
|
![]() ![]() Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 25 Ranga: Charłak Data rejestracji: 15.01.08 |
Dumbledore... Zawsze był taki niekazitelny, i dobrze, że go rowling takiego nie pozostawiła. Choć przez kilka rozdziałów byłam oburzona jego postępowaniem, cieszę się, że jednak pozostał dobry. Od początku go lubiłam, a gdyby okazało się, że jest zły, podejrzewam, iż straciłby w moich oczach. No i zawsze był odrobinę stuknięty![]() ![]() |
|
|
Albus _ Dumbledore |
Dodany dnia 24.01.2008 18:29
|
![]() ![]() Postów: 81 Dom: Brak przydziału Punkty: 164 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 20.01.08 |
To moja najulubieńsza postać z książki i z filmu oczywiście. Jak czytam z nim sceny to ciarki mnie przechodzą co tym razem Dumby ma do powodzenia. Bardzo podobała mi się jego walka z Voldemortem. Jak na moje wygrał. Ale powracając do tematu to tak jak powiedział Dumbledore każdy człowiek popełnia błędy.:| Albus Perciwal Wulfryk Brian Dumbledore
Zastępca Szefa Kwatery Głównej Zakonu Feniksa Dyrektor szkoły Magii i Czrodziejstwa w Hogwarcie Różdżka: Elder Wand (rożdżka o potężnej mocy) Rdzeń: Pióro Feniksa Patronus: Feniks |
|
|
syllwiaaa |
Dodany dnia 27.01.2008 16:27
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 295 Dom: Brak przydziału Punkty: 608 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 17.07.07 |
Ja się strasznie zawiodłam. Do tej pory Dumbledore był moim idolem, był idealny, żadnej wady. A teraz okazuje się, że od dawna wiedział, że Harry musi umrzeć. Z jednej strony cieszę się, że Dumbledore jest trochę bardziej ludzki z tymi wadami, ale jednak wolałam go jak był tym idealnym. "Och, wspaniale, Potter - przerwał mu Snape, krzywiąc wargi w drwiącym uśmiechu. - Tak, to miłe, że nauczyłeś się czegoś przez prawie sześć lat. DUCHY Są PRZEZROCZYSTE. |
|
|
Which he Her |
Dodany dnia 28.01.2008 12:07
|
![]() ![]() Postów: 15 Dom: Brak przydziału Punkty: 9 Ranga: Mugol Data rejestracji: 23.12.07 |
Nie wyobrażałem sobie Dumbledore'a marzącego o Insygniach Śmierci. Zawsze byl idealny mądry a okazało się że czytając poprzednie częśći praktycznie w ogóle go nie poznaliśmy. Uważam iż dobrze zrobił nie mówiąc Harre'emu całej prawdy chłopak by się załamał z resztą ja na jego miejscu także..... |
|
|
Muriel |
Dodany dnia 28.01.2008 21:26
|
![]() ![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: 5 Ranga: Mugol Data rejestracji: 28.01.08 |
volta napisał/a: mnie zawiódł. wyszło na to, że przez 7 (może 17) lat kłamał. harry był marionetką w jego rękach. nie wiem, czy na jego miejscu bym mu wybaczyła... rozumiem, że skończyło się wszystko pomyślnie. ale on był tą osobą, której ufało się w 100 %. i on zawiódł. mnie wtedy strasznie serce zabolało. wybaczam, ale nie zapominam. no i tyle na ten temat ode mnie ![]() Ja mam inne zdanie na ten temat, ja również uważałam, że zawiódł, ze to niemożliwe żeby wystawił Harrego na śmierć... I miałam racje przecież wszystko zostało wyjaśnione we fragmencie gdzie Voldemort trafił Harrego zaklęciem a on ocknął się w jakimś "miejscu", gdzie czekał na niego Dumbledor! I tam mu wszystko wyjaśnił. Poza tym ujawnionych zostało kilka faktów, które nie stawiają Dumbledora w dobrym swietle, ale jeżeli od samej młodości po starczy wiek byłby taki idealny jego postać byłaby po prostu sztuczna, dzięki temu że się zmieniał miał wiele doświadczeń, które były mu pomocne... Edytowane przez Muriel dnia 28.01.2008 21:28 |
|
|
5yriusz Black |
Dodany dnia 28.01.2008 22:09
|
![]() ![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: 211 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 15.05.07 |
Fajnie, że pokazała go jako zwykłego, ale potęzniejszego i bardziej doświadczonego człowieka...z drugiej strony, skoro stworzyła postac jednoznacznie złą(Voldemort), to mogłaby stworzyc dla równowagi jednoznacznie dobrą. Poświęciła trochę baśniowego klimatu na rzecz realizmu, ale mi to akurat nie przeszkadza. |
|
|
scarlett |
Dodany dnia 29.01.2008 19:05
|
![]() ![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: 4 Ranga: Mugol Data rejestracji: 29.01.08 |
Dumbledore miał być bez skazy, miał być nieskalanie białą postacią. Dziwnie będzie się teraz wracało do wcześniejszych części, znając jego tajemnice ujawnione w 7. Tak, porozmawiał z Harrym, wyjaśnili sobie, tylko szkoda, że Dumbledore stać było na to dopiero po śmierci. A gdyby Rowling wskrzesiłaby w Voldemorcie jakieś dobre uczucia? Sprawiłaby, że okazałaby na końcu skruchę? No właśnie. Także Dumbledore powinien pozostać bez skazy do końca. Żal mi było niezmiernie, ale ja także mu wybaczyłam, chociaż było trudno; ) |
|
|
malinka_09 |
Dodany dnia 30.01.2008 15:39
|
![]() ![]() Postów: 62 Dom: Brak przydziału Punkty: 184 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 08.11.07 |
Ja tam Dumbledore'owi jeszcze nie wybaczyłam. Dlaczego? Bo wykorzystał miłość Snape'a do Lily dła własnych celów, bo nie powiedział Harry'emu tyle istotnych rzeczy, bo oddalił się od swojego brata, który w końcu okazał się lepszy od niego. Ja rozumiem, że każdy ma prawo popełniać błędy, ale nie umiem już lubić starego Dropsa tak jak kiedyś. |
|
|
jackjack |
Dodany dnia 01.02.2008 17:26
|
![]() ![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 20 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.02.08 |
jetinajt napisał/a: Dobrze, że Rowling pokazała ciemną stronę Dumbledora i zrobiła to bardzo dobrze. Pokazała jaki wpływ miały wydarzenia z młodości na dalsze losy profesora. Kto wie czy gdyby nie doszło do znajomości z Grindewaldem i śmierci siostry, to czy zamiast lorda Voldemorta nie mielibyśmy tandemu Dumbledore- Grindenwald. Czy z tego jak to czytales nie wydaje Ci się że Dumbledor byl homoseksualista a jego zwiazek z Grindewaldem to ni byl tylko friendship? że to nie tylko wspolne zainteresowania? teraz jest w europie moda na homoseksualizm, wydaje mi sie ze rowling troche uległa |
|
|
malinka_09 |
Dodany dnia 01.02.2008 18:31
|
![]() ![]() Postów: 62 Dom: Brak przydziału Punkty: 184 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 08.11.07 |
Wiesz jackjack, chyba nie istnieje nic takiego jak moda na homoseksualizm. Po prostu jest teraz większa tolerancja i mi się to podoba. Nie przeszkadza mi, że Dumbledore jest gejem. Ja go nie lubię z innych powodów: wykorzystał Snape'a, Harry'ego do swoich celów i nie dbał o własną rodzinę. |
|
|
jackjack |
Dodany dnia 01.02.2008 23:16
|
![]() ![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 20 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.02.08 |
wcale nie przestalem go lubic z tego powodu poprostu chcialem sie dowiedziec czy innym tez udalo sie cos takiego wyczytac. a ja dumbledora polubilem jeszcze bardziej bo okazal sie bardziej ludzki. okazal sie nie byc aniolem strozem Harrego okazal sie byc wiernym swojej ideologii "dla wiekszego dobra" |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |