Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
Śmierciożercy
|
|
Ginny_Potter_07 |
Dodany dnia 21.08.2007 16:28
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 3 Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 600 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 11.08.07 |
Co się stało ze Śmierciożercami po upadku Lorda Voldemorta? W ostatnim rozdziale pisało, że uciekli albo zostali złapani. Chodzi mi tu o Draco Malfoya. Był na peronie. Czy to znaczy, że on jednak nie był Śmierciożercą? A prawdziwi Śmierciożercy, ci którzy zostali złapani? Są w Azkabanie? A może dementorzy ich wycałowali? Edytowane przez Smierciojadek dnia 22.09.2015 13:42 |
|
|
![]() |
Dodany dnia 21.08.2007 17:25
|
![]() ![]() Pochwały: 1 Postów: 33 Dom: ![]() Punkty: 255 Ranga: Najsprytniejszy wsród Ślizgonów Data rejestracji: 19.08.07 |
Nie wiem czy dementorzy mogli ich wycałować, bo nie było nigdzie napisane, co stało się z dementorami po upadku Voldemorta. A młody Malfoy? Prawdopodobnie został ułaskawiony ![]() |
|
|
auror14 |
Dodany dnia 21.08.2007 18:51
|
![]() ![]() Postów: 137 Dom: Brak przydziału Punkty: 241 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 31.07.07 |
Malfoy'ów pewnie ułaskawili. A Śmierciożercy... pewnie większość zginęła, bo pod koniec bitwy nie brano już jeńców. O dementorach nic nie było, ale ja na miejscu Ministerstwa bym z nich raz na zawsze zrezygnował. Edytowane przez ![]() Marti-tina :*:*:* Członek Zakonu Feniksa i Gwardii Dumbledore'a, Auror ![]() Hymn Zakonu Płoną domostwa, leje się krew Do walki zagrzewa feniksa śpiew Dumbledorem naszym mistrzem, Dumbledore naszym wodzem Który na śmierciożerców zawziął się srodze Ref:Nie pozwolimy by Zło zwyciężyło By szczelinami jak gaz się sączyło Śmierciożerstwu niczym wężowi łeb odetniemy Albo próbując w boju polegniemy Zakon Feniksa na straży Dobra stoi I go do końca zniszczyć nie pozwoli Zło i jego sługi zwyciężymy Nienawiść miłością zastąpimy Ref: Żaden z nas nigdy Zakonu nie zdradzi Chociaż ostrożność nigdy nie zawadzi Odwaga i wierność to nasze cnoty Których przestrzegamy co do joty Ref: Niech ta pieśń i feniksa śpiew Rozbrzmiewa w świecie niczym Dobra zew My w jego służbie zwyciężymy I Zło z tego świata wyplenimy Ref: |
|
|
jules202 |
Dodany dnia 04.09.2007 13:52
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 15 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.08.07 |
Ja zgadzam się z auror'em14: większość Śmierciożerców została zabita w bitwie o Hogwart, np Bella. A co do reszty... albo w Azkabanie albo ''dołączyli'' do Voldi'ego! Edytowane przez ![]() |
|
|
jetinajt |
Dodany dnia 05.09.2007 16:01
|
![]() ![]() Postów: 371 Dom: Brak przydziału Punkty: 778 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 06.08.07 |
Wątpię. Śmierciożercy to nie Japończycy, nie mają honoru. Będą uciekali, kryli się po jaskiniach i żyli jak zwierzęta dopóki nie znajdą ich aurorzy, albo ich żałosna egzystencja się nie zakończy. http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0
http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY [quote]Ridcully mlasnął z satysfakcją. - My w Ankh-Morpork wiemy, z czego się robi piwo - stwierdził. Magowie pokiwali głowami - rzeczywiście wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem. [/quote] http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s [quote]Harry shouted, "Crucio!" ![]() ...a potem (...) ściął łodygę fasoli, dodając morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcześniej przestępstw kradzieży, oszustwa i wtargnięcia na cudzy teren. Uszło mu to jednak na sucho; żył długo i szczęśliwie, bez śladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczynił. Co dowodzi, że jeśli człowiek jest bohaterem, to właściwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytań. [/quote] |
|
|
Draco_123 |
Dodany dnia 26.03.2008 21:16
|
![]() ![]() Postów: 235 Dom: Brak przydziału Punkty: 593 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 02.09.07 |
Dementorzy nie są w Azkabanie. Kingsley z nich ostatecznie zrezygnował i nie można ich zniszczyć tylko zmniejszyć jego ilości. A Malfoy'owie zostali ułaskawieni za to że pomogli Harry'emu w walce. Przeczytajcie sobie artykuły/wywiady z J.K.Rowling po wydaniu 8 tomu i wszystkiego się dowiecie. Edytowane przez ![]() Płoną domostwa, leje się krew
Do walki zagrzewa feniksa śpiew Dumbledorem naszym mistrzem, Dumbledore naszym wodzem Który na śmierciożerców zawziął się srodze Ref:Nie pozwolimy by Zło zwyciężyło By szczelinami jak gaz się sączyło Śmierciożerstwu niczym wężowi łeb odetniemy Albo próbując w boju polegniemy Zakon Feniksa na straży Dobra stoi I go do końca zniszczyć nie pozwoli Zło i jego sługi zwyciężymy Nienawiść miłością zastąpimy Ref: Żaden z nas nigdy Zakonu nie zdradzi Chociaż ostrożność nigdy nie zawadzi Odwaga i wierność to nasze cnoty Których przestrzegamy co do joty Ref: Niech ta pieśń i feniksa śpiew Rozbrzmiewa w świecie niczym Dobra zew My w jego służbie zwyciężymy I Zło z tego świata wyplenimy Ref: Kto chce być w moim zakonie feniksa niech się zapisuje juz jest nowy Zakon [img]gryffindor.gif[/img] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 12.05.2008 20:26
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 3 Pochwały: 3 Postów: 86 Dom: ![]() Punkty: 1135 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 30.03.08 |
Nimfadora Lupin napisał/a A ja myślę, że śmierciozercy popełnili samobujstwo aby dołączyć do Czarnego Pana. Malfoyowie ztchóżyli i żyją w śród dobrych Nie pogrążaj mnie! Wiesz, że istnieje coś takiego, jak słownik ortograficzny? Po pierwsze: wyraz 'samobójstwo' pisze się przez 'ó' z kreską. Po drugie w wyrazie 'stchórzyli' na początku jest 's' a nie 'z', a w środku nie 'ż' tylko 'rz'! Jeżeli masz dysortografię, to ściągnij sobie Firefox'a, który podkreśla błędy... Teraz do tematu. Według mnie, Śmierciożercy zostali złapani i umieszczeni w Azkabanie. Draco, on jednak nie był do końca zły, musiał działać dla Voldemorta, bo ten wywierał na nim presję (choć trzeba przyznać, iż był tchórzem...). Kto wie, czy dementorzy nie złożyli pocałunków na najgorszych Śmierciożercach? AGA! Wystrzelali ich? Buahah! Może dementorzy ich ucałowali, ale nie wystrzelali! Bo z czego? A co znowu za dementoidzi? Buahahah! Dziś sama mi mówiłaś coś o dementorach i ani razu nie wypaliłaś o dementoidach. Edytowane przez ![]() ![]() Es 22:30:53 ale masz ladne oczy Es 22:30:57 przypominaja mi konia Lastfm! Ja 17:19:53 luna z filmu? ; o Mateusz 17:19:57 z filmu 17:20:05 dobra gerl Ja 17:20:10 przeciez nie jest ladna Mateusz 17:20:17 : D 17:20:17 ale mowie fajnie zagrala 17:20:17 =o 17:20:20 ladna nie ladna 17:20:24 dla mnei by mogla byc 17:20:34 taka piekna nie jest 17:20:34 ale z takim charakterem 17:20:40 'ide puknac twoja kolezanke' 17:20:45 'ok, zjem budyn w tym czasie' 17:20:47 ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 13.05.2008 10:06
|
![]() ![]() Pochwały: 1 Postów: 318 Dom: ![]() Punkty: 455 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 23.04.08 |
A ja myślę, że śmierciożercy popełnili samobójstwo aby dołączyć do Czarnego Pana. Malfoyowie stchórzyli i żyją wśród dobrych. Wybaczcie, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie poprawić tych błędów. Lipiec 26 1991 Słoneczko, pewna jesteś, że to Twoja data urodzenia? Odczepcie się wszyscy od Draco. On nie popierał Śmierciożerców. W ogóle to wydaję mi się, że każdy Śmierciożerca pragnął po cichu klęski Voldemorta [może z wyjątkiem Bellatriks]. A pozostali to albo zginęli albo przeszli na dobrą stronę Ludzie nie dzielą się na ludzi dobrych i Śmierciożerców. |
|
|
Gizmolina |
Dodany dnia 13.05.2008 11:31
|
![]() ![]() Postów: 181 Dom: Brak przydziału Punkty: 1629 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 20.02.08 |
Nieliczni pewnie się ukryli, a ci, którzy mają trochę oleju w głowach i którzy w końcu przejrzeli na oczy, pewnie dołączyli do tej 'Dobrej Strony', tak jak np. Draco Malfoy z rodziną. I wszystko dla wszystkich skończyło się dobrze... Przynajmniej aż do pojawienia się kolejnego groźnego czarodzieja-szaleńca. ![]() WWW.VERITASERUM.CBA.PL
|
|
|
Insygnia |
Dodany dnia 14.05.2008 17:54
|
![]() ![]() Postów: 12 Dom: Brak przydziału Punkty: -55 Ranga: Więzień Azkabanu Data rejestracji: 14.05.08 |
No cóż, trudno stwierdzić co się stało ze Śmierciożercami. Cieszę się, że Draco żyje i ma się dobrze. Jestem tylko ciekawa jakie były potem stosunki między Harrym i Lucjuszem... Edytowane przez ![]() |
|
|
Aberforth |
Dodany dnia 20.05.2008 19:30
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 6 Dom: Brak przydziału Punkty: 253 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 04.02.08 |
Część Śmierciożerców została złapana, część uciekła a Draco, Lucjusz i Narcyza zostali uniewinnieni, ponieważ nie walczyli z Voldemortem do końca. Edytowane przez ![]() Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
|
|
|
Agusia Grenger |
Dodany dnia 06.06.2008 14:47
|
![]() ![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 74 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 13.02.08 |
Pewnie po prostu uznali swoją klęskę. Niektórzy udowodnili, że byli zmuszeni np. Imperiusem albo że pozabijają ich rodziny i żyją normalnie, inni są w Azkabanie, może niektórzy ukrywają się za granicą... A co do Draco to został ułaskawiony za to, że jego matka ostatecznie pomogła Potterowi, a on sam nie był zły, tylko tchórzliwy. Dementorzy siedzą w Azkabanie tak na wszelki wypadek, np. gdyby jakiś ukrywający się Śmiercorzerca zebrał armię i chciał zrobić zamach stanu to mogliby dać mu buzi albo następcy Voldiego... Moje ulubione cytaty:
" Chłopiec, Który Przeżył pozostaje symbolem wszystkiego, o co walczymy : triumfu dobra nad złem, potęgi niewinności, wyrwania w oporze" " Może jest, a może go niem ma, ale pozostaje faktem, że potrafi poruszać się szybciej niż Severus Snape, gdy mu się pogrozi szamponem..." |
|
|
AlterEgo |
Dodany dnia 11.06.2008 00:34
|
![]() ![]() Postów: 14 Dom: Brak przydziału Punkty: 17 Ranga: Mugol Data rejestracji: 28.04.08 |
jules202 napisał/a: ja zgadzam się z auror'em14: większość śmierciożerców zabita w bitwie o Hogwart,np Bella. a co do reszty...albo w Azkabanie albo ''dołączyli'' do Voldi'ego! Co za bzdury. Bellatrix nie zginęła, bo dostała zaklęciem Expelliarmus a nie Avada Kedavra. Kolejna osoba wmawia forumowiczom, że członkowie Zakonu Feniksa używali zaklęć niewybaczalnych! palec napisał/a: draco malfoy pewnie walnął skruche a także jego matka pomogła harremu przedtym jak zabił voldemorta:smilewinkgrin: Przecież Harry nie zabił Voldemorta. Potter użył zaklęcia Expelliarmus a nie Avada Kedavra. Natomiast Voldemort zginął od rykoszetu własnego zaklęcia, śmiertelnej Avada Kedavra. Czy nikt tu nie czyta ze zrozumieniem...? |
|
|
Nimfadora777 |
Dodany dnia 12.06.2008 09:49
|
![]() ![]() Postów: 58 Dom: Brak przydziału Punkty: 610 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 02.02.08 |
E tam, ważne jest to że została pokonana.. Chociaż Bellatrix mi się bardzo podobała - szczególnie w filmie " Harry Potter i Zakon Feniksa". Dobrze odegrała swoją rolę i jeszcze ten śpiew "zabiłam Syriusza Blacka" - Extra. A wracając do tematu, to Malfoy'owie zostali uniewinnieni, no bo to dzięki Narcyzie Harry dostał się do zamku żywy, a reszta Śmierciożerców uciekła... Edytowane przez ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 12.06.2008 16:53
|
![]() ![]() Pochwały: 2 Postów: 37 Dom: ![]() Punkty: 2002 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 12.06.08 |
Nimfadora777 całkowicie się z tobą zgadzam, jeżeli chodzi o Lastrange - osoba, która się w nią wcieliła w piątej części świetnie odegrała tą role, szczególnie spodobał mi się tekst: Ecie, pecie ... - to było niezłe. Jeżeli chodzi o Draco to myślę, że dostał taryfę ulgową - być może współpracował z Ministerstwem Magii i nie wsadzili go do Azkabanu. Ale jest jeszcze inna możliwość; Epilog był 19 lat później, więc Draco mógł już wysiedzieć swoje i go wypuścili. Reszta Śmierciożerców pewnie uciekła, albo powiesiła się za swojego pana załamując się... Wszystko jest możliwe, to właśnie jest ten minus HP 7 - Rowling nie wyjaśniła wszystkiego, być może odpowie nam na te pytania w Encyklopedii - jeśli ją napisze myślę, że tak będzie. Edytowane przez ![]() Pamiątka ze strony:
Zarejestrowanych: 14,781 Najnowszy Użytkownik: Kerle ![]() I love her... ![]() ... and her... ![]() ...and him! ![]() SO MUCH <3 *** "W wieku sześciu lat chciałem zostać kucharką. Gdy miałem siedem - Napoleonem. Odtąd moja ambicja nie przestawała rosnąć, podobnie jak moja mania wielkości." - Salvador Dali "Magia nie zmienia zbytnio świata. Właściwie jeszcze bardziej go komplikuje. " - Joanne Kathleen Rowling "Życie jest niewiele warte, ale nic nie jest warte życia." - Andre Malraux "Pamiętasz ten moment, kiedy jako dziecko, w wieku koło siedmiu lat, malujesz obrazek i niebo to niebieski pasek u góry kartki? I wtedy przychodzi ten moment rozczarowania, kiedy nauczyciel mówi ci, że tak naprawdę niebo zajmuje cała wolną przestrzeń na rysunku. I to jest ta chwila, kiedy życie zaczyna być coraz bardziej skomplikowane i nieco nudniejsze, ponieważ zamalowywanie kartki na niebiesko jest raczej nużącym zajęciem." - Alan Rickman "Zawsze udawaj głupiego."- Terry Pratchett "Mówienie jest rzeczą głupców, milczenie - tchórzy, a słuchanie rzeczą mędrców." - Carlos Ruíz Zafón "Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy." - Éric-Emmanuel Schmitt "Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. "- Albert Einstein "Nie pragnij być lepszym od innych, najpierw bądź samym sobą." - Fiodor Dostojewski "To co oczywiste, przeczytaj jeszcze raz." - Piotr Szreniawski "Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie." - Terry Pratchett "Nie ma pokoju bez sprawiedliwości, nie ma sprawiedliwości bez przebaczenia." - Jan Paweł II (Karol Wojtyła) "Patrząc na ciemność lub śmierć boimy się nieznanego - niczego więcej." - Joanne Kathleen Rowling |
|
|
Draco_123 |
Dodany dnia 13.06.2008 12:59
|
![]() ![]() Postów: 235 Dom: Brak przydziału Punkty: 593 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 02.09.07 |
AlterEgo napisał/a: [quote]jules202 napisał/a: ja zgadzam się z auror'em14: większość śmierciożerców zabita w bitwie o Hogwart,np Bella. a co do reszty...albo w Azkabanie albo ''dołączyli'' do Voldi'ego! Co za bzdury. Bellatrix nie zginęła, bo dostała zaklęciem Expelliarmus a nie Avada Kedavra. Kolejna osoba wmawia forumowiczom, że członkowie Zakonu Feniksa używali zaklęć niewybaczalnych! To ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem był taki moment w książce gdzie Lestrange się śmieje, a Harry wiedział co się zaraz stanie. To samo co z Syriuszem, więc zginęła. Edytowane przez ![]() Płoną domostwa, leje się krew
Do walki zagrzewa feniksa śpiew Dumbledorem naszym mistrzem, Dumbledore naszym wodzem Który na śmierciożerców zawziął się srodze Ref:Nie pozwolimy by Zło zwyciężyło By szczelinami jak gaz się sączyło Śmierciożerstwu niczym wężowi łeb odetniemy Albo próbując w boju polegniemy Zakon Feniksa na straży Dobra stoi I go do końca zniszczyć nie pozwoli Zło i jego sługi zwyciężymy Nienawiść miłością zastąpimy Ref: Żaden z nas nigdy Zakonu nie zdradzi Chociaż ostrożność nigdy nie zawadzi Odwaga i wierność to nasze cnoty Których przestrzegamy co do joty Ref: Niech ta pieśń i feniksa śpiew Rozbrzmiewa w świecie niczym Dobra zew My w jego służbie zwyciężymy I Zło z tego świata wyplenimy Ref: Kto chce być w moim zakonie feniksa niech się zapisuje juz jest nowy Zakon [img]gryffindor.gif[/img] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
AlterEgo |
Dodany dnia 14.06.2008 00:32
|
![]() ![]() Postów: 14 Dom: Brak przydziału Punkty: 17 Ranga: Mugol Data rejestracji: 28.04.08 |
Draco_123 napisał/a: To ty nie umiesz czytac ze zrozumieniem byl taki moment w ksiazce gdzie lestrange sie smieje a Harry wiedzial co sie zaraz stanie to samo co z Syriuszem wiec zginela [quote]palec napisał/a: Niby chcesz polemizować ze mną, a nawet nie chciało Ci się znaleźć odpowiedniego fragmentu. A może to strach, że ten fragment nie jest Twoim atutem...? Zatem przytoczę Ci go: Bellatrix zaniosła się takim samym szyderczym śmiechem jak jej kuzyn Syriusz, gdy padał do tyłu przez czarną zasłonę w Sali Śmierci... i nagle Harry poczuł, że już wie, co się zaraz stanie, zanim to się stało. Zaklęcie Molly przemknęło pod wyciągniętą ręką Bellatrix i ugodziło ją w pierś, prosto w serce. Szyderczy śmiech Bellatrix zamarł, oczy wyszły jej na wierzch i zaledwie zrozumiała, co się stało, runęła na posadzkę Nie ma tu nic o śmierci... |
|
|
Imperius |
Dodany dnia 22.07.2008 19:37
|
![]() ![]() Postów: 9 Dom: Brak przydziału Punkty: 203 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 13.07.08 |
Duża część Śmierciorzerców zginęła, część siedzi w Azkabanie i trochę uciekło, jeżeli chodzi o najbardziej czarne charaktery, które zostały na wolności i ułożyły sobie życie, to oni i tak pozostali źli i jak tylko pojawi się nowy imperator to mu będą służyć, ale może już nie jako Śmierciorzercy, ale pod inną nazwą. Najbardziej złożone zdanie jakie kiedykolwiek widziałam ^^.Ch Edytowane przez ![]() Trzeba być bardzo dzielnym, by stawić czoło wrogom, ale tyle samo męstwa wymaga wierność przyjaciołom ![]() |
|
|
Darth Revan |
Dodany dnia 26.07.2008 13:11
|
![]() ![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: 20 Ranga: Mugol Data rejestracji: 26.07.08 |
Jak sami dobrze wiemy, wraz ze śmiercią Voldemorta, Śmierciożercy nie rozpłynęli się![]() Edytowane przez ![]() |
|
|
Draco_123 |
Dodany dnia 26.07.2008 13:59
|
Bellatrix zaniosła się takim samym szyderczym śmiechem jak jej kuzyn Syriusz, gdy padał do tyłu przez czarną zasłonę w Sali Śmierci... i nagle Harry poczuł, że już wie, co się zaraz stanie, zanim to się stało. Zaklęcie Molly przemknęło pod wyciągniętą ręką Bellatrix i ugodziło ją w pierś, prosto w serce. Szyderczy śmiech Bellatrix zamarł, oczy wyszły jej na wierzch i zaledwie zrozumiała, co się stało, runęła na posadzkę Nie ma tu nic o śmierci... Czy tobie to trzeba wszystko napisać, że ktoś umarł? Bellatrix zginęła, tak samo jak Syriusz. Śmiali się oboje i zostali trafieni morderczym zaklęciem i umarli. Czy gdyby Rowling napisała w książce, że Dumbledore został trafiony morderczym zaklęciem i na dodatek spadł z wieży, bez różdżki i pomocy niczyjej zleciał stamtąd. To byś nie chciał uwierzyć, że umarł? Po prostu ona nie musiała pisać, że umarła bo to było już jasne. No chyba, że źle czytałeś. Czy po Tobie trzeba wszystko poprawiać? Ch. Edytowane przez ![]() Płoną domostwa, leje się krew
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Strona 1 z 2: 12
Przejdź do forum: |