Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
03.02.2025 19:39
cześć moje Potterowe demony! jak leci? ja siedzę teraz w domu i robię za pełnoetatową pielęgniarkę, moja mama złamała biodro i leży w łóżku

Pracownik departamentu
30.01.2025 18:10
Ale stypa

Żywy worek treningowy
12.01.2025 09:29
Nicram_93, napisz, ja nie mam weny ;)

Harrych świąt!
12.01.2025 08:23
MorfinGaunt, jakoś mnie to ominęło, napiszesz newsa czy samemu napisać?

Żywy worek treningowy
11.01.2025 19:37
nowa okołopotterowa książka

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39456 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Najbardziej irytująca postać
Prefix użytkownikaCookie
Pierwsze miejsce ma CHO CHANG:
Wiecznie jęczące dziecko. Rozumiem, może miała ciężko ale zrobiono z niej taką ofiarę, że... brak słów. Raz do Digoriego raz do Pottera. Ghh. Dziewczyno, ogarnij się!

Drugie miejsce ma GINNY WEASLEY:
Może była dzieckiem, za to jakże nieodpowiedzialnym dzieckiem. Pisała w dzienniku, który jej odpisywał. Nie wiedziała czego chce. W książce może i wykazała jaką taką wyrozumiałość, ale mimo wszystko za nią nie przepadam.

Trzecie miejsce ma DOLORES UMBRIGE i GLIZDOGON:
Ohydna, różowa landryna. Nic dodać, nic ująć.
Glizda, zdrajca ze śluzu i patyków. Może i zawahał się jak Harry szedł ratować Hermionę, ale mimo wszystko pawam do niego tylko i wyłącznie nieprzyjemnnymi uczuciami.

Czwarte miejsce dostaje KORNELIUSZ KNOT:
On mnie wkurzał tą swoją osobą. Nie będę wymieniać bo szkoda czasu. Po prostu uważał się za króla i władcę. Władać to on mógł na prywatnym tronie *U know what i mean?*

cibeles.net/imagenes/separator.gif

78.media.tumblr.com/057241507fa7712b870a783e61fac291/tumblr_ovtfl3nOj21qjv5nyo1_1280.gif

68.media.tumblr.com/37b9b60fd4ba9c902ca5b053e0459652/tumblr_oun3dbSw011tyh4luo4_400.gif
68.media.tumblr.com/937af71c74b830841789ea3e5c2cabd0/tumblr_oun3dbSw011tyh4luo3_400.gif

DZIAŁ NARCYZA:
Postać: Jev "Patch" Cipriano
Ścigający i kapitan w drużynie Kruka.
BLOG.

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_zakrecony_uzytkownik.png

http://rev-from-wonderland.blogspot.com/
Prefix użytkownikaRon Mulek
Jak dla mnie irytujący był Percy Weasley. To typ formalisty kurczowo trzymającego się przepisów. To taki typowy krawaciarz, a krawaciarzy mówiąc oględnie nie trawię.
Dość irytujący był profesor Binns z prostego powodu - już bardziej nudnego osobowości nie można mieć.
Gilderoy Lockhart - typowy goguś, którego z miejsca ma się ochotę strzelić w jego wypacykowaną buźkę.

Prefix użytkownikaRossa
Mnie najbardziej irytowała Rita Skeeter. Po prostu swoim istnieniem. Wciąż pisała nieprawdę o Harrym, a po prostu jak napisała w 4 części o jego "związku" z Hermioną... ręce opadają. Następnie irytuje mnie Percy Weasley. Typowy lamus i przemądrzały krawaciarz. Nie wiem, jak można opuścić rodzinę dla pracy.

Prefix użytkownikaBruja
Alette napisał(a):[/url]

Ginny nie była była idealna, a jedynie wyidealizowana przez Harry'ego, który się w niej zakochał. Nie miała typowych cech dla Mary Sue. Oczywiście rozumiem, że można jej nie lubić, ale jednak Mary Sue to coś zupełnie innego. Uważam, że ludzie zbyt często stosują to porównanie

Ale nigdy nie wspominano o tym, że miała wyjątkową urodę, czy że wszyscy ją lubili. Można powiedzieć za to, że była bardzo przemądrzała. O czym nie wspominałam, Hermiona swoim zachowaniem też często mnie irytowała.

Ale wspomniano o tym, że była bardzo ładna : )
To że nie była lubiana tylko podkreśla jej boskość - ona jest taka mądra i złe i niedobre pospólstwo tego nie rozumie. Ogólnie strasznie denerwują mnie osoby, które się nie mylą i zawsze dobrze się zachowują. Są nieludzkie. Przez całe 7 lat w Hogwarcie Hermiona prawie nic nie zawaliła, nie przekonuje mnie to.

Ale została napisana jak Mary Sue. Ginny, której urodą zachwycają się Ślizgoni (więc nie, nie dowiadujemy się wszystkiego z perspektywy zakochanego Harrego). Ginny wielka sportsmenka, w końcu dostała się nawet do drużyny. Ginny, o której słyszymy jaka to ona nie jest potężna. Inna sprawa, że nie zrobiła absolutnie nic co by na to wskazywało. Ginny przedstawiana jako inteligentna, szkoda tylko, że nigdy nie widzieliśmy, żeby zrobiła coś inteligentnego. Cały szósty tom to wszyscy się Ginny zachwycają, nawet McGonagall jej darowała jakie przewinienie za które inni uczniowie dostaliby szlaban.

Nie przypominam też sobie, żeby Hermiona była przedstawiana jako bardzo ładna. Wyglądała ładnie na tym balu w czwartej klasie, więc jak chciała to mogła się nieźle zaprezentować, ale to wszystko. Aktorka, która ją gra jest na pewno ładna, ale książkowa Hermiona nigdy nie była przedstawiana jako ósmy cud świata. Wady też miała. Chociażby zarozumiałość. A że miała dobre stopnie i dużo wiedziała. Jak dużo czytała i była pracowita to nie było w tym nic dziwnego. I tak lepsze to niż Ron, który chciałby być kimś sławnym, wyjątkowym, ale najlepiej, żeby mu to z nieba samo spadło, bo absolutnie nic nie robił w tym kierunku.

Prefix użytkownikaAlette
Bruja, pewnie nie będziemy się w tej kwestii zgadzać i nigdy do zgody nie dojdziemy, ale podejmuję wyzwanie :D

Ginny, której urodą zachwycają się Ślizgoni (więc nie, nie dowiadujemy się wszystkiego z perspektywy zakochanego Harrego).

Ginny była nie tyle piękna, co po prostu pewna siebie. A wiadomo, że to dodaje nam blasku - dlatego właśnie podobała się w szkole. Od kiedy to bycie popularnym w szkole świadczy o byciu Mary Sue? Już kiedyś napisałam, że ludzie zdecydowanie nadużywają tego pojęcia.
Nie dostrzegłam, żeby ludzie nazywali ją super inteligentną, piękną, potężną, a jak już napisałeś (napisałaś?) - nic takiego wielkiego nie zrobiła. Ona była po prostu "hej do przodu", bo wychowała się z samymi chłopakami. Tylko właśnie poza tą pewnością siebie ona była umiarkowanie mądra, umiarkowanie uzdolniona i umiarkowanie ładna.

Nie przypominam też sobie, żeby Hermiona była przedstawiana jako bardzo ładna.

Jeśli ktoś jest brzydki, to stylizacja "na bal" w niczym mu nie pomoże. Skoro na balu każdy Hermionę nazywał ładną, to znaczy, że właśnie taka była. Może nie jakoś ujmująco piękna, gdzie każdy padał na twarz przed jej urodą ale jednak uganiał się za nią najpopularniejszy na świecie szukający i największy zarozumialec w Hogwarcie. Od momentu w którym wyprostowała sobie zęby, nikt już w szkole nie nazwał jej brzydką, a przecież inni zawsze szukali okazji, żeby jej dogryźć.

Wady też miała. Chociażby zarozumiałość.

Poza kilkoma fragmentami nigdzie tego zarozumialstwa nie podkreślono. Hermiona nie miała żadnego problemu z tym, że Harry jest od niej lepszy w Obronie, potrafiła przyznać się do błędu, uznać, że ktoś jest od niej mądrzejszy. Dla mnie to słaba i licha wada, skoro ma być tą dominującą, a nawet specjalnie jej nie widać.

A że miała dobre stopnie i dużo wiedziała. Jak dużo czytała i była pracowita to nie było w tym nic dziwnego.

Ona była tak super mądra, że rozwiązywała wszystkie ich problemy i prawie nigdy się nie pomyliła. Dla mnie to jednak przesada, jeśli mówimy o osobie, która oprócz tego miała czas na milion innych rzeczy.

I tak lepsze to niż Ron, który chciałby być kimś sławnym, wyjątkowym, ale najlepiej, żeby mu to z nieba samo spadło, bo absolutnie nic nie robił w tym kierunku.

On nie chciał być wyjątkowy i sławny. Po prostu nie chciał być czyimś cieniem, a to jednak różnica. Ron wychował się z piątką bardziej uzdolnionych braci, zaprzyjaźnił się z super idealną dziewczyną i super odważnym i sławnym chłopakiem - nic dziwnego, że czasami wpadał w dołki. Każdy by wpadł.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaKatherine_Pierce
Właśnie czytałam HPiKP (taaa moja magisterka się pisze). I Znalazłam świetny przykład na to, że Hermiona też się myliła :D gdy Harry podejrzewał Malfoya ona prawie, że go wyśmiewała. No może nie wyśmiewała, ale w ogóle nie przyjmowała do świadomości, że Harry może mieć rację.
Nie wierzyła też w istnienie Insygni.
Hermiona może i znała odpowiedź na wiele pytań, ale zawsze kierowała się logiką, co w świecie magii nie zawsze się sprawdzało.
Moja chrisowa TOP5 Love
1. Always&Forever Chris Wood
i.imgur.com/y6jpCsU.gif

2. Chris Hemsworth
i.imgur.com/8WsQeui.gif

3. Chris Evans
i.imgur.com/j1wiwO2.gif

4. Chris Pratt
i.imgur.com/HnITXik.gif

5. Chris Pine
i.imgur.com/hq2Slb8.gif

Maybe, you don't know Katherine at all.
Did it ever occur to you that you have no idea who I really am?

i.imgur.com/VgiX9PY.gif i.imgur.com/qBg6eY4.gif

florenceandthemachine.pl/wordpress/wp-content/uploads/2014/06/separator.png[/center]

i.imgur.com/jKG5o7X.jpg

Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja
staram się klecić słowa aby była w tym finezja.
Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy
admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy?
Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze
aby nie popaść w wieczna nędzę.
Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą,
nie chciałam aby osoba z miasta zginęła.
Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana,
wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana.
Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa,
mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa.
Rozkazali głosować wbrew mojej woli,
musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli.
Swojego słowa bronić miałam zacięcie,
najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie.
Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina,
głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina.
Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić,
szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić.

Z najszerszymi przeprosinami, Tako.

Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa
I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste
Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone
Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa

To z trzech części całość misternie złożona
Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi
I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi
Zielonym długim poddupcem połączona

A każdy człon tego przedziwnego bytu
Nie przez Boga do życia powołanego
Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego
Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu

Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie
Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona
A zabawna tak, że aż strach
Oto jest Kath

Gne - Twoje przedtyłcze <3

Ołtarzyk uwielbienia Chrisa

i.imgur.com/BaZgQJY.jpg
Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3

i.imgur.com/FYC58AY.gif i.imgur.com/ItxKXYK.gif

Chris to dupa jakich wiele,
Męski facet w fajnym ciele,
Serial o nim Kath ogląda,
Lecz na tyłek wciąż spogląda.
Na nic próby oderwania
Wzroku od słodkiego drania,
Uśmiech jego mówi wiele
Aż mam ciarki na całym ciele!

By Sam Quest

i.imgur.com/oRNUlDF.gif

i.imgur.com/yYIWd7f.gif

i.imgur.com/nZLkFvK.gif

i.imgur.com/bkpMkhj.gif

i.imgur.com/bNMFy91.gif

i.imgur.com/zjAUjeo.gif i.imgur.com/RxeMExN.gif

The wasted years, the wasted youth
The pretty lies, the ugly truth
And the day has come where I have died
Only to find, I've come alive

~Teen idle

i.imgur.com/1jQBv6y.png

I was angry with my friend;
I told my wrath, my wrath did end.
I was angry with my foe:
I told it not, my wrath did grow.

And I waterd it in fears,
Night & morning with my tears:
And I sunned it with smiles,
And with soft deceitful wiles.

And it grew both day and night.
Till it bore an apple bright.
And my foe beheld it shine,
And he knew that it was mine.

And into my garden stole,
When the night had veild the pole;
In the morning glad I see;
My foe outstretched beneath the tree.

Do hymnu!
Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie,
Katherine zostanie z nami po wsze czas.
Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała,
bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja.

Refren:
Chwała Ci nasza, Katherino!
Filmowcu najlepszy, kochana userko!
Znajomość TVD największą masz!
Chwała Ci, nasz pierniczku!

Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród.
Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud.
Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia.
Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś!

Refren.

Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie,
lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla.
Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim,
w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król.

Refren x2
~ Pszemek - łosiek <3

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydarzenieroku1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmarudakath.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_gadula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_gadua.png

i.imgur.com/MMUs8xt.png

i.imgur.com/wSAFrPI.png

i.imgur.com/wcX950I.png

i.imgur.com/ahcM1ve.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najsympatyczniejszy_uzytkownik.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_gawedziarz.png

i.imgur.com/ZWQLEsq.jpg

https://www.youtube.com/channel/UClbnb5X3J_Gh8r-AT
Prefix użytkownikaBruja
Uroda Ginny była bardzo wyraźnie podkreślana w szóstym tomie, kilka cytatów. Żaden też nie jest z punktu widzenia Harrego.
"One for your little girl, madam?" he called at Mrs. Weasley as they passed, leering at Ginny. "Protect her pretty neck?"

"and this charming young lady tells me she knows you!" Slughorn finished.

"Potter, precious Potter, obviously he wanted a look at 'the Chosen One,'" sneered Malfoy, "but that Weasley girl! What's so special about her?"
"A lot of boys like her," said Pansy, watching Malfoy out of the corner of her eyes for his reaction. "Even you think she's good-looking, don't you, Blaise, and we all know how hard you are to please!"

Harry now saw red hair flying like flames in front of him: Ginny was locked in combat with the lumpy Death Eater, Amycus, who was throwing hex after hex at her while she dodged them: Amycus was giggling, enjoying the sport: "Crucio - Crucio - you can't dance forever, pretty-"

Co do jej potęgi tutaj są trzy cytaty, w których bohaterowie zachwycają się jej zaklęciem

"Oh dear!" chuckled Slughorn comfortably, looking around at Ginny, who was glaring at Zabini around Slughorn's great belly. "You want to be careful, Blaise! I saw this young lady perform the most marvelous Bat-Bogey Hex as I was passing her carriage! I wouldn't cross her!"

"ENOUGH!" bellowed Harry, who had seen Ginny glowering in Ron's direction and, remembering her reputation as an accomplished caster of the Bat-Bogey Hex, soared over to intervene before things got out of hand

"He saw me hex Zacharias Smith," said Ginny. "You remember that idiot from Hufflepuff who was in the D.A.? He kept on and on asking about what happened at the Ministry and in the end he annoyed me so much I hexed him... when Slughorn came in I thought I was going to got detention, but he just thought it was a really good hex and invited me to lunch! Mad, eh?"

Nie dość, że nie dostała szlabanu, to Slughorn jeszcze ją do swojego snobskiego klubu zaprosił. O którym dowiadujemy się od Harrego, że:

It was as Harry had suspected. Everyone here seemed to have been invited because they were connected to somebody well-known or influential... everyone except Ginny.

No i właśnie z tym miałam problem. Widać było nachalną chęć wciśnięcia czytelnikowi Ginny do gardła jako ósmego cudu świata.

Cytaty są po angielsku, bo nie mam książki w polskiej wersji.
Edytowane przez Prefix użytkownikaBruja dnia 10.12.2014 23:32

Prefix użytkownikaAlette
gdy Harry podejrzewał Malfoya ona prawie, że go wyśmiewała. No może nie wyśmiewała, ale w ogóle nie przyjmowała do świadomości, że Harry może mieć rację.

Harry popadł wręcz w obsesję, jeśli idzie o Malfoy'a i raczej nie pochwalałabym jego działań. Hermiona być może nie miała racji, ale nie wpłynęło to na fabułę w negatywny sposób. Bądź co bądź słusznie uważała, że Harry powinien się skupić na innych rzeczach ;p

Nie wierzyła też w istnienie Insygni.

Nie tyle co nie wierzyła, ale poddawała pod wątpliwość ich istnienie. Poza tym ona tutaj też miała rację - chciała, żeby skupili się na horkruksach, a nie marzeniach o insygniach.

Bruja, od razu ci napiszę, że nie lubię czytać w języku angielskim. Mogę to robić, ale nie lubię. Rozumiem twoją chęć sięgnięcia do oryginału, ale tutaj tłumaczenie było chyba całkiem niezłe.

Nie będę może cytować wszystkiego po kolei, ale podane przez ciebie cytaty bardziej pokazują ją jako osobę pewną siebie, a nie chodzący ideał. Slughorn lubił otaczać się osobami, które stawiają sobie wysoko poprzeczkę. A Ginny taka była - chciała być świetnym zawodnikiem na boisku i zdobyć serce chłopca Wybrańca. Nie mogła być przeciętna. Dlatego też zwracała na siebie uwagę innych... i tak na serio to ja jej się nie dziwię. Jak się chce związać swoje życie z osobą naprawdę nieprzeciętną, nie można sobie pozwolić na bycie "nijakim".

Ale naturalnie nie została obdarzona wyjątkową urodą - bycie piegowatym raczej o tym nie świadczy. Nikt też nie działał na zasadzie "oł, to najfajniejsza laska w szkole". Ginny związała się raz z takim sobie chłopakiem, który zaczepił ją na balu, potem z kolegą. To raczej nie świadczy o nieskończonej liście kandydatów. Brzydka nie była na pewno, ale to nie Mary "przeciętna, miała tylko szmaragdowozielone oczach otoczonych gęstymi rzęsami i sięgające pasa, niesforne włosy" Sue. Ginny była ruda i... była ruda. Pewnie ładna, skoro się podobała, ale to nie było wcale natrętne w książce.

Przejdźmy do potęgi hehe
To ostatecznie żona Wybrańca - musiała być waleczna. Natomiast niczym się nie wsławiła podczas bitwy o Hogwart. To nie była Hermiona, która rozwaliła horkruksa ani Neville, który miał palącą się tiarę na głowie. Rzucała klątwy, bo była właśnie taką hm... typową, pewną siebie babką. Ale nikt nie postawił ją pod ścianą, gdzie musiała wybierać między życiem swoim a swoich przyjaciół, nie rozgromiła też jednym palcem żadnego Śmierciożercy - a to naznaczało ją jako Maru Sue... a nie że powaliła jakiegoś kretyna na korytarzu.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaBruja
Ja odebrałam to inaczej. Może i bym nie miała nic przeciwko temu, że na urodę Ginny zwraca uwagę Sulghorn, jakiś śmierciożerca i ślizgoni, gdyby nie to, że jeszcze dodatkowo są zachwyty nad jej zaklęciem, itd. Zgadzam się, że Ginny nie jest potężna, ale właśnie nie podobała mi się ta reakcja otoczenia i ten nieproporcjonalny zachwyt, jakby co najmniej tym zaklęciem jakiegoś śmierciożercę powaliła. Zachwyty nad jej poczuciem humoru, nazywanie Flour flegmą, itp. To, że nie dostawała szlabanu, kiedy na to zasługiwała. Wszystko razem sprawiło, że czułam jakby ktoś nade mną stał i nachalnie mówił. "Patrz jaka to fajna postać! Lub ją, lub ją!"

Z Hermioną nie miałam takiego problemu. Poza tym balem, to nie przypominam sobie, żeby jej dobry wygląd był potem jakoś podkreślany. Nie przeszkadzało mi też to, że rozwiązywała sporo zagadek, bo często było napisane, że wkłada sporo pracy w znalezienie informacji. Pracy, do której nie rwał się ani Ron, ani Harry. Zresztą nie sądzę, żeby Hermiona była jakaś szczególnie inteligentniejsza od Harrego czy Rona. Była po prostu od nich bardziej pracowita. Nie była też przy tym wszystkim gwiazdą sportową. Gdzieś w książce jest nawet wspomniane, że była kiepska w sporcie. Ogólnie nie jawiła się mi jako idealna osoba. Pracowita, momentami zarozumiała, ambitna, ale nie idealna.

Co do cytatów, nie mogłam ich dać po polsku, bo nie mam tej książki w polskiej wersji.
Edytowane przez Prefix użytkownikaBruja dnia 11.12.2014 22:48

Prefix użytkownikaSophieMuffiliato
Teodora napisał(a):

Glizdogon bardzo mnie drażnił. Taka typowa gnida. Nie lubię ludzi, którzy tylko żerują na innych i na tym co inni osiągnęli. Nie znosiłam też Cho Chang bo była taka jakaś płaczliwa i jakaś rozmemlana, kompletnie bez charakteru. No i oczywiście Dolores Umblidge! Te jej uśmieszki, przesłodzony głosik i podły charakter. Wstrętna purchawka!

Co do Umbrige
Nieważne jak zły i okrutny był Voldemort i tak dużo ludzi bedzie bardziej nienawidzić Umbrige.
Dziewczyna która igra z ogniem. Diabeł
sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/-i-am-the-mockingjay.png

Sprawdź czy twój przyjaciel nie jest twoim wrogiem.
warto-nie-warto.pl/wp-content/uploads/2013/04/intruz-5.png[center]

[center]"He was their friend"
miliardowo.pl/wp-content/uploads/2014/09/Harry-Potter-kitkatlex-gigibear16-and-peppergirl30-30758182-500-302.gif

Nie trzeba nic dodawać-Ideał.
cdn01.cdnwp.celebuzz.com/wp-content/uploads/2014/07/30/robert-pattinson-esquire-uk-september-2014-07302014-02-600x450.jpg

Prefix użytkownikafullmoon
Ja typowo. Umbrige, Gilderoy Lockhard (przed tym jak okazało się, że jest kłamliwym idiotą i po) no i nasza Skeeter... Matko, jak ja tej baby nienawidzę. Nawet bardziej niż Umbridge. Reeta była taka... No nie potrafie tego wyrazić słowami. Liczył się dla niej tylko rozgłos i pieniądze, które z tego miała.
~ W Hogwarcie ~
Elizabeth Robertson
pani Prefekt Naczelna i pałkarka dryżyny Gryfonów

www.thenug.com/sites/default/pub/031315/thenug-tl2dA1QqpQ.gif

25.media.tumblr.com/b3ac60b0f7b120c4ed9c7690b5780c06/tumblr_mzrs0lMz8q1se9fcoo4_500.gif

Prefix użytkownikaNathika
Mnie irytuje Dumbledore. Rowling chyba go kreowała na tego najmądrzejszego, ale coś się nie udało. Popełnił głupie błędy, no ale był tylko człowiekiem, rozumiem, ale wystawił Harry'ego tak jakby... na śmierć? Dumbledore chyba myślał, że Harry umrze, sama nie wiem. Jeszcze faworyzował Harry'ego i Gryffindor - irytujące. Wystarczy wpisać Dumbledore logic w necie xD

-
Prefix użytkownikabatalion_88
Kto to mógłby mnie irytować... Myślę, że w pewien sposób Molly Weasley. Nie cierpiałem tej jej nadopiekuńczości, ciągłego traktowania Harry'ego jak malutkiego dzidziusia. Te jej sweterki, chęć, żeby Potter nigdy się nie dowiedział jak w śmiertelnym niebezpieczeństwie się znajduje (Zakon Feniksa), wyrzucanie Syriuszowi, że żaden z niego ojciec chrzestny, bo w Azkabanie siedział tyle (jakby to jego wina była).

Rita mnie też strasznie irytowała. Te jej wywiady, manipulacje, pogoń za sensacją. Po prostu krew mnie zalewała jak czytałem fragmenty głównie CO, w których były opisywane jej rewelacje.

Cho Chang Strasznie mnie irytowała w tej śmiesznej herbaciarni. Na miejscu Pottera po prostu bym wyszedł od razu. Później to już było żałosne. Te sceny zazdrości o Hermionę... Ale lipa. U boku takiej panny zwariowałbym na pewno.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: