Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1) Alette
2) fuerte
3) Katherine_Pierce
4) Sam Quest
5) Shanti Black
6) A.
7) monciakund
8) ania919
9) ulka_black_potter
10) Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Co ostatnio przeczytaliście?
|
|
Zireael |
Dodany dnia 30.07.2015 22:51
|
Pochwały: 5 Postów: 766 Dom: Gryffindor Punkty: 12754 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 14.07.14 |
Ostatnio przeczytałam ostatnią część z serii "Wybrani". Świat Allie legł w gruzach. Jej ukochany brat zaginął, a ona została aresztowana - kolejny raz. Rodzice podejmują desperacką decyzję o wysłaniu dziewczyny do elitarnej szkoły z internatem. Akademia Cimmeria nie jest jednak zwyczajną szkołą. Panują tu dziwne zasady, a uczniowie to w większości bogate dzieci wpływowych rodziców. Kiedy jedna z uczennic zostaje zamordowana, Allie zaczyna rozumieć, że Akademia Cimmeria skrywa mroczny sekret. Czy w jego odkryciu pomoże dziewczynie przystojny Sylvain? A może outsider Carter? Jaką tajemnicę kryje historia rodziny dziewczyny? Kim tak naprawdę jest Allie? Książka typowo detektywistyczna. Ogólnie seria ma 5 części, a następna jeszcze lepsza niż poprzednia. Doskonale widać, jak bohaterka zmienia się na przestrzeni kolejnych tomów, a niektóre rzeczy naprawde bardzo zaskakują. Oczywiście pojawia się również trójkąt miłosny, więc do zwykłych problemów dokładamy jeszcze miłosne rozterki. Bardzo polecam tą serię i mogę was zapewnić, że się nie zawiedziecie. Uważaj, komu się narażasz, bo nie znasz dnia ani godziny, kiedy przyjdzie po Ciebie mafia.. Jeśli bóg, to tylko jeden Prawdziwy rycerz powinien się w swoim życiu wykazywać pięcioma cechami: 1. Hojnością 2. Mądrością 3. Walecznością 4. Honorem 5. Współczuciem przede wszystkim jednak.. ...powinien pozostawać w naszych sercach bez względu na wszystko Jak gdyby jedynym właściwym czasem życia była przeszłość... MOJA KAPLICZKA *Wyznawczyni Borszewicza!* szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę gdzie szewc chodzi w butach gdzie jak cię widzą to dzień dobry szukam świata w którym człowiek człowiekowi człowiekiem *** czasem chciałbym zostawić to wszystko i ta głupia nadzieja że mam coś jeszcze do zostawienia *** *Orędowniczka Happysad!* Bo wszystkie drogi stąd Prowadzą na tory Wszystkie drogi stąd Na kolejowy most.. Już do Ciebie biegnę Ile w płucach mam sił Chociaż patrzę przed siebie I nie widzę nic Tak często Cię widzę Choć tak rzadko spotykam Smaku Twego nie znam Choć tak często Cię mam Na końcu języka I już się modlę Do spadających gwiazd Bo mi brakuje ciepła Twych rozchylonych warg Hej Ja przed Tobą się rozbieram Zrzucam zmięte brudne myśli I przed Tobą umieram Chore serce otwieram Bez znieczulenia O, udupienie totalne Niewiasty nosisz imię Ile Cię trzeba dotknąć razy Żeby się człowiek poparzył Koncerty: - festiwal, Poznań; pierwsze zetknięcie z zespołem - festiwal, Swarzędz; deszcz; znałam prawie każdą piosenkę - Poznań; pierwszy zamknięty koncert; ~zmęczony~<3 *Wierny członek Overwatch!* ]Bohaterowie nigdy nie umierają. Zhakować można wszystko.. i wszystkich. *Od lat na liście rezerwowej Avengersów!* - Żołnierzyk. Postać nie z tej epoki. - Ale za to z tej planety. - Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną... - Wielki mi bóg. - Tu holograficzny sobowtór Tony'ego Starka. Nagraj wiadomość. - To pilne. - To nagraj się pilnie. O, włamanie! *Winter is coming..* Jeśli dostaniesz jakieś imię, przyjmij je, uczyń swoim, a wtedy już nigdy cię nim nie zranią. Ten, kto boi się przegrać, już przegrał. Mój ukłon w stronę starych, cudownych bajek Mulan - za pokazanie, że bycie sobą jest najważniejsze<3 Planeta Skarbów - bo nauczyła wierzyć we własne siły<3 Zakochany kundel - za zaszczepienie w sercu tej bezinteresownej miłości<3 Herkules - za udowodnienie, że ciężką pracą można osiągnąć wszystko<3 Alladyn - nauczył, że powinno się podążać za marzeniami<3 Tabliczka cytatów! Strach nauczy się mnie bać ~Dotyk Julii Miłość - zabije Cię i jednocześnie Cię ocali ~Delirium Piekło jest puste, a wszystkie demony są tutaj ~William Shakespeare Usta twoje: ocean różowy. Spojrzenie: fala wzburzona. A twoje szerokie ramiona: Pas ratunkowy... ~Portret Niektórzy twierdzą, że bogów nie ma i po śmierci jest jedynie pustka. Ja już poznałem tę pustkę, nie boję się umrzeć ~Wiedźmin: Dziki Gon - Jesteś psychopatą. - Wolę określenie "człowiek z wyobraźnią" ~Szeptem -Chcesz posiąść moje ciało? -Chciałbym z nim zrobić wiele rzeczy, poza tą jedną.. ~Szeptem Kpop to styl życia ~Stałem w drzwiach garderoby i patrzyłem na członków zespołu, wiedząc, że nie mogę do nich dołączyć. Przepraszam.. Naprawdę chciałem wyjść na scenę. Na scenę, która jest moim życiem. Dziękuję wam i... kocham was...~ ~Nawet jeśli języki są różne, muzyka pozostaje ta sama~ ~Mam parę nóg na których mogę stanąć, nawet gdy upadnę osiem razy~ Avatar: Legenda Aanga + inne animopodobne rzeczy - No coś Ty.. Ja to zrobiłam? - Tak. Właśnie awansowałaś z wariatki na świruskę. Moje gratulacje! - Pij sok z kaktusa, jest bardzo mokry! Nic nie jest bardziej mokre od tego soku!! - Kto to jest Zuko? - To taki jeden facet w kucyku, który nas goni. - Co masz do kucyków, kucyku? - To jest wilczy ogon wojownika! - Nienawidzę cię stryju, śmierdzisz! - Chyba tak nie powiedziałeś? - Tak, powiedziałem.. Zemsta to tylko piękne słowo, które zwyczajnie usprawiedliwia samolubne czyny. Lepiej zostać zranionym niż ranić innych. Dobrzy ludzie będą szczęśliwi na przekór wszystkiemu. Możesz o mnie mówić, ile chcesz, ale nie waż się powiedzieć słowa o moim barcie! Gry, do których chętnie wracam: - Heroes (III najlepsza) - Wiedźmin - Civilization (głównie IV) - Overwatch - Skyrim - Battlefield - Leauge of Legends - Uncharted - Tomd Raider Jeśli chcesz pogadać o grach, uderzaj do mnie Członkini redakcji czwartego, piętnastego i szesnastego numeru Proroka! |
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 31.07.2015 10:19
|
Pochwały: 39 Postów: 3418 Dom: Hufflepuff Punkty: 36771 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 14.05.09 |
Droga Królów Brandon Sanderson "Chirurg, zmuszony do porzucenia swej sztuki i zostania żołnierzem w najbardziej brutalnej wojnie od niepamiętnych czasów. Skrytobójca, morderca, który płacze, kiedy zabija. Oszust, młoda kobieta, skrywająca za płaszczem z kłamstw swoją prawdziwą naturę. Arcyksiążę, wojownik, owładnięty żądzą krwi. Świat może się zmienić. Ta czwórka jest kluczem do przyszłości. Jeden z nich może przynieść zbawienie. Drugi doprowadzi do zagłady." Nie potrafię Wam powiedzieć o czym jest ta książka... O honorze? O podziale na lepszych i gorszych? O bohaterach czy nieudacznikach życiowych? Ta powieść po prostu jest i już na zawsze pozostanie w moim sercu. Szczerze powiedziawszy, pół roku leżała na półce, a ja z niechęcią patrzyłam na rycerza z okładki. Ani trochę mnie do niego nie ciągnęło. Jednak dostałam tę książkę od bliskiej mi osoby i się przełamałam. Dzięki Bogu zagłębiłam się w świat Rosharu (Śródziemie może zacząć się bać o swoją pozycję). Książka przedstawia nam zupełnie nowy świat, w którym kurczaki i truskawki są czymś egzotycznym, a konie są zastrzeżone dla elit (przecież są chulle). To świat gdzie w niektórych królestwach najważniejsi są rolnicy, a wojsko jest na szarym końcu lub na odwrót. To świat pociągający i pełen tajemnic, niczym Pustkowcy, Świetliści i Heroldowie razem wzięci. Droga Królów to książka genialna, wybitna, rewelacyjna! Sanderson przedstawia nam wiele postaci, ale każda z nich jest indywidualnością. Nikt nie jest nudny i każdy ma coś do zrobienia. Każdy szuka swojego miejsca by stanąć do walki. Nadchodzi Wieczna Burza... Z całego serca polecam ten tytuł, przy którym Harry Potter to opowiastka dla dzieci, a pan Martin może się obawiać, że ktoś będzie chciał stworzyć serial na podstawie książki o wiele bardziej wartościowej od jego dzieł. Zachęcam do czytania! Christian. Bo liczy się to, co masz w środku. Ale czasami warto założyć maskę. "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
fuerte |
Dodany dnia 01.10.2015 16:17
|
Pochwały: 30 Postów: 3225 Dom: Ravenclaw Punkty: 57438 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
David Lagercrantz - Co nas nie zabije Mikael Blomkvist przechodzi kryzys i rozważa porzucenie zawodu dziennikarza śledczego. Lisbeth Salander podejmuje duże ryzyko i bierze udział w zorganizowaniu ataku hakerów. Ich drogi krzyżują się, kiedy profesor Balder, ekspert w dziedzinie badań nad sztuczną inteligencją, prosi Mikaela o pomoc. Profesor posiada szokujące informacje na temat działalności amerykańskich służb specjalnych. Mikael zaczyna pracę nad sensacyjnym artykułem, który może uratować jego karierę. Książka jest kontynuacją słynnej sagi Stiega Larssona - Millennium. Początkowo podchodziłam sceptycznie do lektury, czytając niekoniecznie pochlebne komentarze. Muszę jednak przyznać, że nie zawiodłam się wcale, a książka trzyma bardzo dobry poziom i właściwie tylko momentami można odczuć, że to nie Larsson jest autorem. Jest dużo wątków, które płynnie się ze sobą splatają, a zawiłości dotyczące świata informatyki, matematyki i dziedzin, co do których zwykły człowiek nie ma nawet bladego pojęcia, są przedstawione zrozumiale, przystępnie i piekielnie interesująco. Pojawia się wątek prywatności, nie tylko w sieci, ale w ogóle, każąc się zastanowić nad tym, jak zaawansowana jest inwigilacja zwykłego obywatela w tych czasach. Nie brakuje także intryg, korupcji i obrzydliwej wręcz żądzy władzy na najwyższych szczeblach organizacji, które normalnie powinny zapewnić państwu bezpieczeństwo. Żałuję jednak, że autor zmiękczył nieco postaci, które w poprzednich tomach były świetnie stworzone. O ile Mikaela Blomkvista polubiłam bardziej, bo przynajmniej w tym tomie nie pukał kilku lasek w przeciągu kilkuset stron, to Lisbeth Salander mi trochę szkoda. Za mało w niej Lisbeth, nie pasuje mi do niej to, że stała się zdecydowanie bardziej "ucywilizowana". Natomiast świetnie została nakreślona nić porozumienia między nią, a autystycznym chłopcem - Augustem. To były zdecydowanie dwie moje ulubione postaci w tej części. Wreszcie poznajemy też Camillę - bliźniaczkę Lisbeth, chociaż nie do końca wiem, czy chciałabym jeszcze o niej czytać. W każdym razie, jeżeli ktoś jest fanem trylogii Larssona i boi się sięgnąć po książkę Lagercrantza, niech przełamie strach i zatopi się lekturze. Jest naprawdę dobrze! 7/10 |
|
|
Raven444 |
Dodany dnia 01.10.2015 16:50
|
Pochwały: 2 Postów: 75 Dom: Gryffindor Punkty: 4202 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 13.11.11 |
W wakacje przeczytałam taką fajną książkę ,,Plugawy spisek" francuskiego autora Maxime Chattam. ,,Seria bestialskich morderstw wstrząsa Francją. Uznawszy wreszcie swoją bezsilność, żandarmeria paryska decyduje się poprosić o pomoc emerytowanego kryminologa, Richarda Mikelisa. Dołącza on do trojga śledczych: Alexisa Timée, Ludivine Vancker i olbrzymiego Segnona. Detektywi nie nadążają jednak za rozwojem wypadków, częstotliwość morderstw i ich brutalność wyraźnie wzrasta niemal z dnia na dzień. Uduszona i zgwałcona dziewczyna, przypadkowi podróżni strąceni z peronu pod pędzący pociąg przez nastolatka, zakatowani turyści, prostytutka obdarta ze skóry. łączy ich tylko jeden element: symbol *e wyryty na ciele ofiar lub namalowany sprayem na ścianie. Droga śladami przestępców prowadzi śledczych przez Szkocję, Polskę, aż do Kanady, a także przez obwarowane hasłami czeluście Internetu i tajne akta porzucone przez niemieckich żołnierzy po II Wojnie światowej." Książka bardzo mi się podobała, akcja trzyma w napięciu, opisy zbrodni dość szczegółowe, więc jak ktoś lubi aż czuć zapach krwi podczas czytania to zachęcam do lektury. |
|
|
JuliaGranger |
Dodany dnia 01.10.2015 17:56
|
Postów: 32 Dom: Ravenclaw Punkty: 87 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 13.08.15 |
Powtarzam sobie Harr'ego Nie wiem, który raz już przestałam liczyć Ostatnio skończyłam Zakon Feniksa i jutro (lub dziś) biorę się za Księcia Półkrwi - moją ulubioną część. Już nie mogę się doczekać Zaczęła bym dziś ale no wiecie praca domowa sama się nie zrobi |
|
|
Bellatrix L |
Dodany dnia 02.10.2015 16:12
|
Pochwały: 1 Postów: 299 Dom: Ravenclaw Punkty: 7101 Ranga: Morderca Pająków Data rejestracji: 18.04.15 |
Kamienie na szaniec - Aleksander Kamiński Nie, nie przeczytałam jej z własnej woli. Musiałam, ponieważ jest to lektura w III gimnazjum. Bardzo nie chciałam czytać tej książki. Zraziły mnie już pierwsze zdania. Jest to książka o trzech chłopcach Alku, Rudym i Zośce, którzy zmagali się z okupantem w Warszawie podczas drugiej wojny światowej. Sama książka jest nudna jak flaki z olejem. Cały czas jest takie powiem brzydko "pieprzenie". Ja rozumiem, że to jest książka opisująca losy ludzi w tym okropnym dla Polski czasie, ale no... Jedyne, co mi się podoba to to, że czegoś się dowiedziałam Że było coś takiego jak Mały Sabotaż, że wypisywali na murach "Tylko świnie siedzą w kinie" i wiele innych akcji w ramach Małego Sabotażu. ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ W Hogwarcie Ellen Ripley. Od 27.07.2015 (14. edycja) dumna pani prefekt Ravenclawu Redaktorka w 3. numerze Proroka Niecodziennego, wakacje 2015 Korektor w 13. numerze Proroka Niecodziennego, wakacje 2017 |
|
|
BlueAri |
Dodany dnia 02.10.2015 17:32
|
Postów: 83 Dom: Ravenclaw Punkty: 417 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 16.08.15 |
Zygmunt Miłoszewski - Domofon Niezbyt straszny horror, ale wspaniale napisany. Poleciła mi go moja polonistka (taaak, mam fajną polonistkę). Horror - trochę o zjawiskach paranormalnych, snach, piwnicy i domofonie. Bywały momenty mrożące krew w żyłach, ale ogólnie to można czytać do poduszki [center]Przysięgam uroczyście, że knuję coś niedobrego A może w Ravenclawie Zamieszkać wam wypadnie Tam płonie lampa wiedzy, Tam mędrcem będziesz snadnie. Idź tam, gdzie prowadzi cię serce, inaczej utracisz wszystko Bo to tak jest, że dla siebie, owszem, można coś tam zrobić, ale la drugiego człowieka to już można coś niesamowicie pięknego zrobić, wszystko. Wszystko. Kto czyta książki, żyje podwójnie. Koniec psot [/center] |
|
|
Niaja |
Dodany dnia 03.10.2015 14:06
|
Postów: 61 Dom: Slytherin Punkty: 1676 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 16.12.14 |
Bellatrix L napisał(a): Kamienie na szaniec - Aleksander Kamiński Nie, nie przeczytałam jej z własnej woli. Musiałam, ponieważ jest to lektura w III gimnazjum. Bardzo nie chciałam czytać tej książki. Zraziły mnie już pierwsze zdania. Jest to książka o trzech chłopcach Alku, Rudym i Zośce, którzy zmagali się z okupantem w Warszawie podczas drugiej wojny światowej. Sama książka jest nudna jak flaki z olejem. Cały czas jest takie powiem brzydko "pieprzenie". Ja rozumiem, że to jest książka opisująca losy ludzi w tym okropnym dla Polski czasie, ale no... Jedyne, co mi się podoba to to, że czegoś się dowiedziałam Że było coś takiego jak Mały Sabotaż, że wypisywali na murach "Tylko świnie siedzą w kinie" i wiele innych akcji w ramach Małego Sabotażu. Śmiesznie się składa, właśnie chciałam się pochwalić przeczytaniem jej. Muszę się zgodzić, że nie jest napisana najlepiej - co przyznaje nawet moja polonistka - prawdopodobnie gdyby ktoś inny zajął się napisaniem tej książki byłaby ona znacznie lepszej jakości, może stałaby się nawet bestsellerem. Cała powieść - po ominięciu pierwszych 50 stron, które streszczają całą książkę - przybiera formę gawędy harcerskiej. Podobno znacznie lepsze wrażenie wywiera w formie audiobooka(Dobrze to napisałam?). Trzeba sobie wyobrazić czarne nocne niebo, rozświetlane przez złociste gwiazdy, radosne płomyki ogniska oraz przyjaciół wokół nas i zacząć słuchać. Co do samej treści: ja przecież wiedziałam, że oni umrą, ale i tak płakałam! Uwielbiam historię i język polski, do tego posiadam - chcąc, nie chcąc - cechy typowego Gryfona - czułam, jak podczas czytania, one mnie rozpierają - jakkolwiek idiotycznie to brzmi. Wczoraj dokończyłam czytać i stwierdziłam, spragniona więcej Zośki, Rudego i Alka, że od razu obejrzę ekraniz... film o tym samym tytule. Tekst na podryw: "popraw mi kompres". Może jestem jeszcze za młoda, ale nie rozumiem, dlaczego kompres leżał 3 sekundy później na ziemi zapomniany . Dotrwałam połowy filmu i kilku późniejszych scen. Nie twierdzę, że jest film zły, może się nie znam, mi się najzwyczajniej nie podobał. Miał kompletnie inny klimat niż książka. |
|
|
fuerte |
Dodany dnia 04.10.2015 11:39
|
Pochwały: 30 Postów: 3225 Dom: Ravenclaw Punkty: 57438 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Katarzyna Surmiak-Domańska -Ku Klux Klan. Tu mieszka miłość. Jeżeli do białego lukru dostanie się choć jedna ciemniejsza kropla, lukier nigdy już nie będzie biały - królowa Ku Klux Klanu uczy dzieci, jak przygotować bożonarodzeniowy tort. Chociaż dziś Amerykanie odruchowo wzdrygają się na hasło KKK, ten ma się całkiem nieźle i działa w pełni legalnie. Katarzyna Surmiak-Domańska, gość Zjazdu Partii Rycerzy KKK z Arkansas, ma okazję przyjrzeć się Klanowi z bliska. Rozmawia z Wielkimi Magami i Smokami. Zakłada biały kaptur, staje pod płonącym krzyżem. Obraz, który wyłania się z jej podróży, to portret Pasa Biblijnego - południowych stanów, które pomimo porażki w wojnie z Północą nigdy się nie poddały. To tutaj sto pięćdziesiąt lat temu narodził się Klan. Tu rysowano czarne muły symbolizujące "miasta zachodzącego słońca". Tu krążyły pocztówki upamiętniające lincze. To w tutejszych lasach, dziś coraz częściej, rycerze z pochodniami zbierają się w kuklos. To "tu mieszka miłość" - jak głosi reklama radia dla dumnych z siebie białych. Nie wiem do końca, co mogłabym napisać o tej książce. Nie jestem właściwie wstrząśnięta, bo spodziewałam się, jaki obraz Pasa Biblijnego może się wyłonić z jej treści. A jednak ciężko czytało mi się o indoktrynowanym ośmio- czy dziewięciolatku, który w programie telewizyjnym przekonywał inne dzieci, że nie wolno im mieć czarnoskórych przyjaciół, że czarni są gorsi i zbrukani. Wszystko to padało z ust chłopca, który nigdy nie widział na oczy czarnoskórego, bo mieszka w mieście zachodzącego słońca. Biali mieszkańcy stanowią sto procent populacji. Szczerze mówiąc, podziwiam autorkę, że udało jej się zachować obiektywizm przy opisywaniu zdarzeń, których była świadkiem. Dzisiejszy klan co prawda nikogo już nie wiesza na drzewach, nie podpala i nie obcina genitaliów i co ciekawe - działa w pełni legalnie. Wszystko to dzięki pierwszej poprawce do konstytucji US. Zamiast tego klansmani prowadzą wykłady, jeżdżą po kraju i przekonują, że czarni są głupsi, niezdolni do życia w społeczeństwie, a zbrukanie krwi przez związek z czarnoskórym to największy grzech. Klansmani podziwiają Hitlera, część z nich twierdzi, że Holocaust to wymysł Żydów, podczas każdego spotkania wykonują na scenie gest Bellamy'ego, który my znamy jako "sieg heil". Dzisiejszy klan nadal brzydzi się czarnymi, ale nie tylko. Katolicy, Żydzi, niewierzący, czy w ogóle ludzie innej rasy - nie tylko Afroamerykanie - są uznawani za gorszych. Nie są mile widziani w miastach zachodzącego słońca. KKK znów się odradza, znów głosi, że upadek białej rasy jest blisko. Środowiska czarnoskórych już zaczynają to wykorzystywać, media grzeją obie strony do walki. Klan, który nigdy nie walczył o sprawiedliwość i równość, a o wyższość białej rasy, wygrywa na razie tylko w tym, że nadal nie ma sprawiedliwości. Świat staje w opozycji; początek XIX wieku i ponad połowa XX wieku to były egzekucje na czarnoskórych, którzy w znacznej części przypadków byli niewinni, albo zwyczajnie nie popełniali przestępstw, które zasługiwałyby na karę śmierci. W całej historii Ku Klux Klanu tylko jeden jego członek został skazany na karę śmierci za morderstwo czarnoskórego. Teraz cała ta historia i wątek rasizmu odbija się w wielu procesach czarnych obywateli, którzy popełniają rozmaite przestępstwa. Wystarczy przypomnieć przypadek O.J. Simpsona, który w latach 90. XX zabił dwoje ludzi i nie poniósł kary w dużej mierze przez to, że podniesiono wątek rasizmu. Historia zaczyna zataczać koło, ale ono kręci się teraz w drugą stronę. Tak czy siak, nadal nie ma równości, którą Stany mają zapisaną w Konstytucji. Nadal nie ma sprawiedliwości - zbyt duża presja na sędziów, którzy muszą skazać czarnoskórych przestępców powoduje, że część z nich odstępuje od wyroków. A biali znów czują zagrożenie. Nie przyjdzie im tylko do głowy pomyśleć, że sami sobie zgotowali taki los. Polecam, jeśli ktoś chce zrozumieć myślenie członków klanu. Autorka niczego nie narzuca, każdy może wyciągnąć własne wnioski. |
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 04.10.2015 12:00
|
Pochwały: 39 Postów: 3418 Dom: Hufflepuff Punkty: 36771 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 14.05.09 |
Shani Boianjiu stworzyła rzeczywistość, jakiej nie powstydziliby się najbardziej znani korespondencji wojenni i wojskowi. Yael, Avishag i Lea dorastają w małej pustynnej wiosce w Izraelu, gdzie uczęszczają do szkoły średniej złożonej z przyczep kempingowych służących za sale lekcyjne. Ich życie zmienia się drastycznie, kiedy wszystkie trafiają do armii: pobór i wojsko nieodwracalnie wywracają ich codzienność do góry nogami. W wojsku Yael szkoli strzelców wyborowych i flirtuje z chłopakami. Avishag pełni straże, przyglądając się, jak uciekinierzy rzucają się na drut kolczasty. Stojąca na posterunku Lea dzień w dzień ogląda te same twarze, próbując wyobrazić sobie kryjące się za nimi ludzkie historie. Dziewczęta plotkują o chłopakach i poszeptują o groźnym świecie pozostającym poza ich polem widzenia. Nieustannie ćwiczą, przygotowując się na chwilę, która być może nigdy nie nadejdzie. Żyją w owym krótkim, pełnym napięcia momencie tuż przed tym, zanim eksploduje zagrożenier30; Kupiłam tę książkę, ponieważ zachęciła mnie okładka. Jest taka miła w dotyku, a i zdjęcie tej izraelskiej dziewczyny jest bardzo przyjemne dla oka. Opis również wydawał się zachęcający. Niestety, obraz żołnierek i nastojów panujących w kobiecej armii ani trochę do mnie nie przemówił. Bohaterki wydawały mi się wulgarne i niezbyt przyjazne. Nawet jeśli działo im się coś złego to zazwyczaj na własne życzenie. Nie było siły, żeby się z nimi zaprzyjaźnić. Nie jest to historia oparta na faktach, jednak autorka musiała mieć chyba jakiś punkt odniesienia. Jeżeli go miała to jestem załamana. Większość tych żołnierek zachowywała się jak amerykańskie nastolatki, tylko trochę bardziej ogarnięte i widzące, że ciągle stoją w obliczu zagrożenia. Myślę, że obrazy ukazujące śmierć poszczególnych osób miały być wstrząsające, niestety nie były. Niestety nie polecam tej książki, gdyż w tym przypadku, trzeba chyba sięgać po jakieś źródła oparte na faktach. Christian. Bo liczy się to, co masz w środku. Ale czasami warto założyć maskę. "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
OpenSpaceCircus |
Dodany dnia 04.10.2015 17:37
|
Postów: 23 Dom: Slytherin Punkty: 450 Ranga: Najsprytniejszy wsród Ślizgonów Data rejestracji: 19.08.15 |
Kamienie na Szaniec-Aleksander Kamiński Powieść jest wstrząsającym dokumentem poświęcenia, oddania i patriotyzmu młodych Polaków. Rudy, Alek i Zośka oraz wielu ich przyjaciół ginie w obronie niepodległej Polski. Oddają życie ofiarnie i bez protestów, nie mają wątpliwości, że trzeba walczyć. Stanowią wzór wzajemnego oddania i przyjaźni - organizują Akcję pod Arsenałem, by odbić Rudego z rąk Gestapo, a on sam, mimo nieludzkich tortur, nie wydaje nazwisk kolegów. Trzej główni bohaterowie książki giną: Rudy zamęczony przez Gestapo umiera niemal na rękach swoich kolegów, którzy odbili go w Akcji pod Arsenałem. Alek - ranny w czasie tej akcji umiera prawie jednocześnie z Rudym. Od tego czasu Zośka nie może sobie znaleźć miejsca. Pisze pamiętnik, bliscy mają nadzieję, że uda mu się przeboleć śmierć przyjaciół. Jednak i on ginie - jako jedyny w akcji pod Sieczychami. Prawdopodobnie postanowił dołączyć do swoich przyjaciół. |
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 02.11.2015 19:06
|
Z mgły zrodzony, cykl: Ostatnie Imperium - Brandon Sanderson Przez tysiąc lat popiół zasypywał kraj, nie kwitły kwiaty. Przez tysiąc lat skaa wiedli niewolnicze życie w nędzy i strachu. Przez tysiąc lat Ostatni Imperator, "Skrawek Nieskończonościr1;, posiadając władzę absolutną, rządził i stosował terror, niezwyciężony jak bóg. A kiedy nadzieja została porzucona już tak dawno, że nie pozostały z niej nawet wspomnienia, pokryty bliznami pół-skaa ze złamanym sercem odkrywa ją na nowo w piekielnym więzieniu Ostatniego Imperatora. Tam poznaje moce Zrodzonego z Mgły. Znakomity złodziejaszek i urodzony przywódca, wykorzystuje swoje talenty w intrydze, która ma pozbawić tronu i władzy samego Ostatniego Imperatora. - lubimyczytać.pl Jest to historia niesamowicie wciągająca, jednak zasypana popiołem. Trzeba tylko troszkę oczyścić teren i mamy to na co czekaliśmy, choć nie wiedzieliśmy co to. Mgła, Mgliści, Z Mgły Zrodzeni... To coś obok czego nie można przejść obojętnie. Autor wprowadził nas w taki klimat, że ciężko się stamtąd wydostać. W końcu staliśmy się członkami tej szajki. A kto wie, może i przełamiemy się, stając się Mglistymi albo Zrodzonymi? Książka jest cudowna i z nerwów trzeba ją przeczytać na raz. Końcówka zaskakująca, ale nie przygnębia jak można by zakładać. Jest nadzieja i jest strach o przyszłość. Głębia trochę przypomina mi Wieczną Burzę (Archiwum Burzowego Światła), przez co boję się "tego czegoś". Czy to nie niesamowite, że autor potrafi tak zamiesza czytelnikowi w głowie? Jeśli ktoś liczy na coś w stylu Drogi Królów to tego nie dostanie. W tym wypadku autor postawił na szarą rzeczywistość z odrobiną magii. Z niecierpliwością wyczekuję możliwości przeczytania kolejnego tomu. Christian. Bo liczy się to, co masz w środku. Ale czasami warto założyć maskę. "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
Neterin |
Dodany dnia 15.11.2015 19:04
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 270 Dom: Slytherin Punkty: 6381 Ranga: Pomocnik Filcha Data rejestracji: 09.09.14 |
Keri Arthur - Wschodzący księżyc, cykl Zew nocy. Riley Janson, na co dzień zatrudniona w biurze Departamentu Innych Ras w Melbourne, skrywa niezwykłą tajemnicę. Jest rzadko spotykanym połączeniem wilkołaka i wampira, ale jej wilcza natura dominuje. Nie chce być Strażnikiem, jak jej brat bliźniak, Rhoan, który musi zabijać, aby ochraniać ludzi. Jednak nie zawsze okoliczności sprzyjają naszym planom, czasem życie decyduje za nasr30; Zbliża się pełnia, która wilczą część Riley bierze w posiadanie i doprowadza do burzy zmysłów. Gdy Rhoan znika w trakcie misji, a tajemniczy, nagi i niezmiernie pociągający wampir staje na progu jej mieszkania, Riley wie, że zbliżają się kłopoty. Aby odszukać brata, angażuje się w sprawę tajemniczej śmierci Strażników Departamentu. Jakby tego było mało, pojawia się niebezpieczny szaleniec ogarnięty obsesyjną myślą stworzenia doskonałej istoty powstałej z połączenia kilku genów nieludzir30; Wschodzący księżyc jest pierwszą książką z cyklu Zew nocy. Chciałem poczytać coś lekkiego w klimacie fantasy i znajoma poleciła mi ten cykl. Początkowo wzbraniałem się przed rozpoczęciem, bo dostałem kilka spoilerów, ale teraz wiem, że warto było się przełamać xd Autorka naprawdę się postarała. Udało się jej stworzyć świat całkowicie inny od tych, które już poznaliśmy. Wampiry i wilkołaki, mimo że oklepane są inaczej przedstawione niż w pozostałych dziełach poruszających tę tematykę. Główna bohaterka jest hybrydą wampira i wilkołaka. Spodziewałem się kolejnej ciapy czekającej na wybawiciela, ale dzięki Bogu miło się rozczarowałem. Riley jest mieszanką wybuchowego charakteru, która za wszelką cenę wykona postawione jej zadanie. Cała książka jest pełna akcji, Jest to jedna z tych, które najchętniej przeczytałoby się za jednym razem, bez robienia zbędnych przerw:D Jedynym minusem jest nadmiar erotyki, który wybija trochę z rytmu. W odpowiednich ilościach takie sceny byłyby całkiem miłym odetchnięciem od głównego wątku, ale autorka przegięła w drugą stronę i jesteśmy tym zasypani. Usprawiedliwia to gorączką księżycową - tydzień przed pełnią księżyca każdego miesiąca, w którym wilkołaki tracą głowę i najchętniej rzucałyby się na każdego w wiadomym celu. Na szczęście w kolejnych częściach wszystko jest bardziej wyważone i czyta się znacznie lepiej. Obecnie czytam ostatnią część - " Moon Sworn " i zmuszam się, żeby czytać wolniej, bo nie chcę jej za szybko skończyć. Przedstawiony świat jest niesamowicie rozbudowany. Co jakiś czas poznajemy nowe istoty, przeżywamy z Riley jej sprawy sercowe i rozwiązujemy coraz to nowe zagadki dotyczące morderstw itd. Z czystym sumieniem mogę polecić xd PS. Oficjalnie wydane zostały tylko 4 części. Resztę (5-9) można znaleźć po polsku w internecie. |
|
|
Pan_Aston |
Dodany dnia 15.11.2015 20:03
|
Postów: 34 Dom: Ravenclaw Punkty: 1420 Ranga: Dorosły czarodziej Data rejestracji: 23.07.15 |
teraz czytam: PERCY JACKSON I BOGOWIE OLIMPIJSCY Bitwa W Labiryncie jest to 4 tom z cyklu Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy. Książka opowiada o młodym herosie któremu przytrafiają się różne przygody itd. Ogólnie cały cykl ( tyle co na razie przeczytałem ) jest bardzo podobny do serii Harrego Pottera. np. główny bohater chyba jest wybrańcem i chyba jego dotyczy przepowiednia. Jest owiele więcej innych podobieństw. książkę polecam po przeczytaniu cyklu można sobie ją porównać do serii o czarodzieju jedna sprawa: FILM ZOSTAŁ NAKRĘCONY FATALNIE. Gorzej niż ekranizacja Pottera ale może gdy przeczytam ten i jeszcze ostatni tom to dam o tym temat pozdrawiam tych co przeczytali a współczuje tym którzy obejrzeli |
|
|
hermiona03 |
Dodany dnia 15.11.2015 20:19
|
Postów: 172 Dom: Ravenclaw Punkty: 513 Ranga: Prefekt Ravenclawu Data rejestracji: 29.08.15 |
Ostatnio przeczytałam Dziewczyne Ognia i Cierni całą Zaczęłam czytać trylogie Mroczne Materie, ale nie do jechałam do końca W tym momencie moją lekturą osobistą jest Harry Potter i Kamień Fizoloficzny (czytam po raz setny ) Lektura szkolna to Czarne Stopy Mam nie długo zabrać się za Wilkena - czas złego wilka Witam!!!
Więc tak, jestem rezolutną nastolatką o imieniu Maja, która kocha swoich najbliższych, muzykę i podróże. Muzyka którą wielbię to przede wszystkim rock, hard rock i metal. Do best zespołów można zaliczyć między innymi Red Hot Chili Peppers, Metallica, Led Zeppelin, Deep Purple, Pearl Jam, Nirvana, Depeche Mode, Pink Floyd, Beirut. Zakochałam się w Open'erze. Potrafię grać na gitarze i trochę na pianinie. Nie mam pojęcia co jeszcze napisać o sobie... lubię książki...AMEN! Jestem również dzielną działaczką w grupie Hermionki78 w której domagamy się śniegu. Pozdrawiam wszystkich jej członków. CHCEMY WIĘCEJ ŚNIEGU!!! Teraz za prezentuje ważne cytaty: ,,Książka to Twój najlepszy przyjaciel, nie wyśmieje, nie zostawi - a nauczy wiele'' Maria Kowalewska ,,Czytanie książek to najlepsza zabawa jaką sobie ludzkość wymyśliła'' Wisława Szymborska ,,Mówi się LewiOsa a nie LewioSA!'' Hermiona Granger'' Teraz jeszcze podziękowania: Fenris, za bycie najlepszą partnerką do rozmowy Only Dream, za to że mam Cię w znajomych i można z Tobą pogadać i ogólnie za wszystko Hermionka78, kochana, za wszystkie miłe słowa, za każde ,,Hejjo''. batalion_88, za zachęcanie by iść na boisko Kiera Karkarow, za nasze wspólne, długie, rozmowy. kkinga123, za uwielbianie Wspaniałego Stulecia Katherine_Pierce, za gadanie o Twojej pracy EmilyWright, za uciekanie by oglądać The Voice'a Całemu HP - netowi, za to że, razem dzielimy się wielbieniem HP... W Hogusiu jestem Maja Choda |
|
|
Christina |
Dodany dnia 24.11.2015 21:37
|
Pochwały: 15 Postów: 3325 Dom: Slytherin Punkty: 25495 Ranga: Niezwyciężony Mag Data rejestracji: 27.05.07 |
Która kobieta nie zna Casanowy i która by nie chciała spędzić nocy w jego objęciach? Czarujący uwodziciel, który doskonale wie jak zaspokoić siebie i kobiety. Co robi w Warszawie? Uwodzi. Ciekawie oddane realia Warszawy, za panowania ostatniego króla. Dość ciekawa fabuła. Interesująco poprowadzona erotyczna część książki, chociaż spodziewałam się czegoś więcej. Jak na takiego boga seksu, to szybko dochodził... Końcówka mnie niestety rozczarowała. Pod względem technicznym, pisanie dialogów przerosło zarówno autora, korektora jak i wydawnictwo. Bardzo, ale to bardzo przeszkadzało w odbiorze. Kto to dopuścił do druku?! Od szkicu, poprzez model, aż do sukienki, która wyrywana jest przez zniecierpliwione klientki. Jak to wszystko wygląda, za zamkniętymi drzwiami szwalni, przymierzalni i biur. Jeden z największych domów mody staje przed nami otworem, za sprawą swojego stwórcy, Christiana Diora. Lekko napisana autobiografia, w której można doszukiwać się zabawnego stylu. Dior z przymrużeniem oka opowiada nam o sobie samym i o swoim bracie, Christianie Diorze. Dzięki niemu możemy odkryć jak kiedyś wyglądały pokazy, jak się pracowało nad kolekcją. Im więcej potu na ćwiczeniach, tym mniej krwi w boju. Oko, luneta, muszka, cel. Tak wygląda linia, która łączy snajpera z jego ofiarą. Jedna sekunda może przesądzić o życiu człowieka. Człowieka, który zabije cię przy najbliższej okazji. No, chyba, że ty trafisz pierwszy. Książka opowiada o drodze, jaką żołnierz musi przejść, aby dostać się do legendarnej jednostki SEAL Team Six. Ukazuje nam również realia życia później, w terenie, podczas akcji. Najlepszą recenzją książki jest fakt, że podczas pięciogodzinnej jazdy pociągiem nie oderwałam się od niej na sekundę. Cały czas miałam nos w dół i czytałam. A jak raz podniosłam oczy, to przede mną przemaszerował żołnierz ; ) Przypadek? Potem lawinowo zaczęłam oglądać wojenne filmy i przypomniałam sobie, że jako mała dziewczynka lubiłam strzelać do Niemców w Medal of Honor. Dzieciństwo <3 Książka jest przegenialnie napisana, ciekawym językiem, który może i nie operuje górnolotnymi sformułowaniami, ale dzięki temu daje nam jasny przekaz jak to było naprawdę. Zdecydowanie godne polecenia. Myślę, że dziewczynom też się spodoba. Strach potrafi zmieniać Einsteinów w ameby. That's all they really want Some fun When the working day is done All girls - they want to have fun Nagroda za Najlepszą Miniaturkę Wojenną - Niebo pośrodku piekła Nagroda za Najlepszą Serię o Ciemnej Stronie - Krwawy Zmierzch |
|
|
Hermionka78 |
Dodany dnia 30.12.2015 14:44
|
Pochwały: 6 Postów: 1108 Dom: Ravenclaw Punkty: 8296 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 10.08.15 |
Ja ostatnio przeczytałam... Przeczytałam HP i komnata tajemnic, no chyba każdy wie co się dzieje w tej książce. Więc dam swoją opinię na ten temat: Byłam zaskoczona (tak jak po przeczytaniu HP i kamień filozoficzny) W książce jest zupełnie inaczej niż w filmie niektórych scen które są w książce w ogóle nie ma no i takie rzeczy.. Najbardziej podobała mi się scena gdzie były pokazane pytania (to było na lekcji OPCM jak ktoś nie zoriętowany) te pytania o wszystko co możliwe związane z Lokhartem. W ogóle podoba mi się książka. |
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 30.12.2015 15:49
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: Ravenclaw Punkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
O wow, Christina, czytałaś Snajpera? Jeśli spodobałą Ci się ta tematyka,to polecam "Czerwony krąg"!! Przeczytałam 4 książki o sealsach i Czerwony Krąg jest zdecydowanie na piewszym miejsu. "Przetrwałem Afganistan" również niezłe. Książkę, o której piszesz,też czytałam. |
|
|
Rose Lancaster |
Dodany dnia 30.12.2015 16:19
|
Pochwały: 1 Postów: 80 Dom: Slytherin Punkty: 2124 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 01.01.15 |
Ja ostatnio przeczytałam "Trzynaście powodów" autorstwa Jay'a Ashera "Clay Jensen wraca do domu ze szkoły i przed drzwiami znajduje dziwną paczkę. W środku jest kilka taśm magnetofonowych nagranych przez Hannah, koleżankę z klasy, która dwa tygodnie wcześniej popełniła samobójstwo. Dziewczyna wyjaśnia, że istnieje trzynaście powodów, dla których zdecydowała się odebrać sobie życie. Clay jest jednym z nich i jeśli wysłucha nagrania, dowie się dlaczego. Chłopak przez całą noc kluczy po mieście, a za przewodnika służy mu głos Hannah. Staje się świadkiem jej bólu i osamotnienia, a przy okazji poznaje prawdę o sobie i otaczających go ludziach, której nigdy nie chciał stawić czoła. Z przeraźliwą jasnością dociera do niego, że nie da się cofnąć przeszłości, podobnie jak nie da się powstrzymać przyszłości..." Z całą świadomością stwierdzam, że książka jest warta polecenia. Przeczytałam ją w niecały dzień, a co najmniej przez kolejny tydzień nie mogłam wyrzucić jej z głowy. Wiele razy czytając ją po prostu płakałm, ponieważ opowiadane w niej historie, gdyby nie jedno wydarzenie nie miały by miejsca, a co za tym idzie Hannah by żyła. Kilka cytatów: "Trudno mówić o rozczarowaniu, gdy potwierdzają się twoje oczekiwania" "Samobójstwo. Takie wstrętne słowo." "Nikt nie wie ze stuprocentową pewnością, w jakim stopniu jego postępowanie odbija się na życiu innych. Bardzo często nie mamy choćby bladego pojęcia. Mimo to, robiny wszystko co nam się żywnie podoba." "Najwspanialsze w takich pamiątkowych zdjęciach (..) jest to, że wszyscy dzielą z tobą ten jeden moment...już na zawsze." "Czasem plotka (...) inicjuje reakcję łańcuchową, daje efekt śnieżnej kuli." |
|
|
BumSzakalaka |
Dodany dnia 14.01.2016 17:55
|
Pochwały: 9 Postów: 1359 Dom: Ravenclaw Punkty: 17304 Ranga: Pogromca Parchatego Trolla Data rejestracji: 30.11.15 |
Właśnie skończyłam sagę Zmierzch Stephenie Meyer. Myślę, że większość wie o czym jest książka. A jeśli nie to przynajmniej oglądała film, tudzież jego zapowiedź. Film niesamowicie różni się od książki, jak zresztą każda ekranizacja utworu literackiego. Autorka napisała także (na podstawie Zmierzchu) książkę pt. "Drugie życie Bree Tanner", po którą chętnie sięgnęłam, ponieważ ciekawiły mnie losy dziewczynki ułaskawionej przez Carlisle'a, podczas bitwy żółtookich z armią Victorii. Chociaż dziwnie się ją czytało, z myślą, że Bree i tak miała umrzeć. Jeśli ktoś już czytał, bądź oglądał Zmierzch, polecam przeczytać "Drugie życie Bree Tanner". Edytowane przez BumSzakalaka dnia 14.01.2016 20:31 03.01.2019 r. - Pogromca Parchatego Trolla W Hogwarcie: Madison Dixie _____________________~*~_____________________ - I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587. - My name is OLIVER QUEEN. _____________________~*~_____________________ - Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem? - Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej. _____________________~*~_____________________ BumSzakalaka Przyjaciółko ma najdroższa! Pisać wiersze sprawa "prosta" W dniu miłości coś wypada, Prawie głowa mi odpada... Gdzieś zniknęłaś, takie życie.. I na pewno nie w Madrycie. Nasz rysunek gdzieś zgubiłem, Jestem Ci go jednak winien. Szkoła chyba cię wykańcza, Jednak lepsza niż szarańcza ;D Kwaśne żelki mam pod biurkiem, Nie otworze ich więc z hukiem, Bo z tęsknoty już usycham I w te kąty je upycham. Wszędzie różu, kiczu schyłki Życie, zabierz Walentynki. Ps. Z tym obrazkiem to serio XOXO ~ Erynia. Wielkie serducho |
|
Podziel się z innymi: |
Przejdź do forum: |