Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywy worek treningowy
12.01.2025 09:29
Nicram_93, napisz, ja nie mam weny ;)

Harrych świąt!
12.01.2025 08:23
MorfinGaunt, jakoś mnie to ominęło, napiszesz newsa czy samemu napisać?

Żywy worek treningowy
11.01.2025 19:37
nowa okołopotterowa książka

Żywy worek treningowy
11.01.2025 19:37

Pasjonat Opieki Nad Magicznymi Stworzeniami
08.01.2025 09:45
u mnie obowiązkowo pod koniec roku czytanie lub słuchanie całej serii HP

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39456 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Wybory/Polityka
Prefix użytkownikaNeterin
Wybieram się, chociaż nie ma za bardzo na kogo głosować. Obecny burmistrz, który został złapany na jedzie pod wpływem, młodzik, który tylko dużo mówi i stary dziad z ramienia PiSu :';) Ciężka decyzja, ale potem nikt mi nie zarzuci, że narzekam a na wybory nie chodze :D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_nick.png

i.imgur.com/1jQBv6y.png

Prefix użytkownikaSarahis
Ok, no i po wyborach samorządowych, jesteście zaskoczeni wynikami? Frekwencją, podobno rekordową? Ja, tak jak już mówiłam, nie zagłosowałam. Natomiast śledzę sytuację polityczną w naszym kraju i czytałam artykuł o tym, jak Polska podzieliła się niemal na pół. Wiem, źródło "gazeta.pl", ale to tylko graficzne przedstawienie wskaźników procentowych (a raczej tylko przewagi). I wygląda to tak:

bi.gazeta.pl/im/69/f5/16/z24074089Q,Wyniki-wyborow-do-sejmikow-wg-wojewodztw.jpg

Jak myślicie, z czego to wynika? Nadal istnieje Polska A i Polska B?
Z drugiej strony mamy takie Warmińsko-Mazurskie, gdzie chyba nadal jest najwyższe bezrobocie w kraju i w ogóle to jednak takie wiejskie rejony, a jednak głosowali na Koalicję Obywatelskią i niby takie postępowe Mazowieckie, które jest za PiSem :o. Albo Łódzkie? Gdzie prezydent wygrała z 70? procentowym poparciem, a ostatecznie i tak przewagę zdobyła partia rządząca.

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

no one expects to stay in school forever

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/241071402/original.gif

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

media.giphy.com/media/12fgztS23saCVa/giphy.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/187528943/original.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/101292005/original.gif

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/kdYhNomVFvgfC/giphy.gif

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

>>>*<<<

I just decided by the grace of the God Poseidon

that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in

>>>*<<<

whatever feeds your fear is closer than you think

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/9U1eND52C37S8/source.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

Prefix użytkownikafuerte
Przede wszystkim nie mylmy pojęć. Województwa nie składają się tylko z dużych miast czy w ogóle z miast. Wybory na wójta (prezydenta, burmistrza) to jest w ogóle coś innego, niż wybory do sejmików. Do sejmików głos oddają mieszkańcy całego województwa, nie tylko "stolicy" województwa. PiS nigdy nie miał dobrej passy w miastach wojewódzkich, więc to nie jest jakieś wielkie zaskoczenie. Natomiast z pewnością pokazuje różnice w głosowaniu przez miastowych i w głosowaniu przez mieszkańców mniejszych miast, miasteczek i wsi.

Co do mazowieckiego; postępowa, to tam jest głównie Warszawa, nic poza tym. Poza tym to jest tak wielkie województwo, że też trzeba inaczej na to patrzeć.

Premier Morawiecki ostatnio jeździł po Polsce i przekonywał, że nie ma Polski A i B. Chodziło mu oczywiście o zupełnie inne kwestie niż wyniki wyborów, no ale tak czy siak. Moim zdaniem trudno nie dostrzegać tego, że wschód Polski zawsze był bardziej konserwatywny. Chociaż też trzeba przyznać, że w żadnym z miast wojewódzkich w tamtym rejonie największej liczby głosów nie zdobywał nikt z PiS. Natomiast coś jest w tym, że wsie czy małe miasteczka na tych terenach bardziej rolniczych, czy po prostu biedniejszych i słabiej rozwiniętych zawsze głosują na jakąś konserwę. Dolnośląskie (przepraszam wszystkich xD) też wbrew pozorom nie jest bogatym województwem i poza Wrocławiem i kilkoma większymi miastami też jest raczej konserwatywnie. Nie wspominając o stężeniu narodowców na metr kwadratowy.

W ogóle to głosowanie do sejmików to jest dziwna sprawa, bo rzadko kiedy wie się, na kogo się głosuje. I dużo głosów jest dziełem przypadku albo tego, że nam czyjeś nazwisko zapadnie w pamięci. Ja np. nie znałam ani jednej osoby, która startowała do sejmiku, więc oddałam głos po prostu losowo, na kogoś z listy partii, która jest mi jakoś tam najbliżej. Dlatego się wszyscy tak ekscytują tymi wynikami z sejmików, bo one pod względem "podobieństwa" oddawania głosów są najbliższe wyborom parlamentarnym. Tutaj chyba najbardziej wychodzi ta przynależność partyjna, bo tych ludzi się po prostu nie zna.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaBruja
Natomiast coś jest w tym, że wsie czy małe miasteczka na tych terenach bardziej rolniczych, czy po prostu biedniejszych i słabiej rozwiniętych zawsze głosują na jakąś konserwę.

No jest, głównie to, że PO miało jedynie pomysł na duże miasta i tam faktycznie, żyje się lepiej. Na rozwój mniejszych miejscowości, pomysłów brak. Ludzie, którzy zostali w tych miejscowościach, nie widzą teraz sensu głosowania na PO, które nic albo bardzo niewiele dla nich nie zrobiło.

Nie mówiąc już o tym, że często w tych małych miastach zostają starsze osoby, które pamiętają transformację z lat 90 i całe lata ogromnego bezrobocia, zamykania zakładów pracy, etc. O ile do dużych miast sprowadzały się zagraniczne firmy i istniała szansa awansu społecznego, to w mniejszych miejscowościach zamykane były zakłady pracy, na miejsce których często nie powstawało nic nowego.

Poza tym nie żeby PO to była jakaś wielce progresywna partia. To partia centroprawicowa.

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
W nadchodzących wyborach chyba pierwszy raz będę miała na kogo zagłosować. O kim mówię? O Robercie Biedroniu. Może i nie zgadzam się ze wszystkimi jego poglądami, ale z większością zdecydowanie tak. Dodatkowo, to bardzo ciepły człowiek, który odniósł ogromny sukces zarządzając Słupskiem, rozwijając to miasto i przede wszystkim - wyprowadzając ze sporego zadłużenia. Jutro odbywa się spotkanie w Bydgoszczy, na którym niestety nie mogę się pojawić, ale może ktoś z Was będzie i będzie mógł zdać mi relację?
Wydaje mi się, może nieco naiwnie, że osoba taka jak on, jest w stanie coś wreszcie zmienić w tym kraju. Nawet jeśli nie będą to od razu diametralne zmiany, to liczę najbardziej na zmiany światopoglądowe wśród społeczeństwa. Byłoby świetnie, gdyby chociaż do małego ułamka narodu dotarło, że osoba homoseksualna nie jest gorsza i może równie dobrze, a może nawet lepiej sprawować ważne państwowe urzędy.
Bardzo podoba mi się też idea burz mózgów i spotkań z ludźmi, którzy mogą powiedzieć, co ich wkurza i czego oczekują.
Obiecujący jest też dla mnie pomysł ograniczenia wpływu kościoła na politykę, bo to jest chore, żeby miliardy były ładowane w koscioły, podczas gdy mamy ogromne zadłużenie, braki sprzętów w szpitalach itpZ
A Wy co myślicie o kandydaturze Roberta?
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix użytkownikafuerte
No z Biedroniem to na razie nie wiadomo co się jeszcze będzie działo. Na razie buduje struktury, a trudno stwierdzić, ile osób uda mu się zebrać do współpracy w skali całego kraju. W Warszawie na razie ma dwieście osób, ale co będzie dalej? Słyszałam, że spotkania z nim pękają w szwach, że są pełne sale. Fajnie. Ja mu ogólnie bardzo kibicuję, czego by nie robił, ale na razie trudno mi się odnieść do tego, co będzie reprezentować jego ugrupowanie. Poza tym mam ten problem, że wymyślił sobie hasło "ponad podziałami" a sam był (bo teraz na czas tworzenia struktur trochę ucichł) bardzo głośnym i aktywnym krytykiem nie tylko rządu, ale też właściwie swoich ludzi. Nie podoba mi się sposób, w jaki potraktował Barbarę Nowacką, a raczej słowa jakich użył. Bo jeżeli chce promować polityczną nomenklaturę bez mowy nienawiści, to powinien chyba jednak bardziej panować nad tym, jakich słów używa. Szczególnie wobec kobiet, skoro tak często podkreśla, że nasze dobro mu bardzo leży na sercu.

Nie wiem, niech próbuje, może wyjdzie z tego coś sensownego. Może się okaże, że to tylko wzmocni PiS przy następnych wyborach, bo jeżeli Biedroń ma komuś zabrać głosy, to zabierze je Koalicji Obywatelskiej, a ona ma największe szanse na nawiązanie jakiejkolwiek walki z PiS. Nawet jeśli się tak stanie, to i tak życzę mu, żeby jego ugrupowanie zdobyło jak najwięcej mandatów do sejmu, bo parlament bez lewicowej partii to jest jakiś żart. Jeżeli z mojego okręgu wystawi kogoś sensownego, nie wykluczam, że być może zagłosuję. Na razie trudno jednak coś konkretnego powiedzieć.

Prefix użytkownikaMikasa
A może ktoś naświetlić temat i powiedzieć, do czego dokładnie Biedroń startuje?
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikafuerte
Z tego co wiem, zakłada ugrupowanie, na razie buduje struktury i będzie chciał startować (nie wiem czy sam, czy będzie wystawiał swoich ludzi) do PE i w wyborach parlamentarnych w przyszłym roku.

Prefix użytkownikaMikasa
No to już wiemy... Biedroń wystartował ze swoją partią. Zupełnie przypadkiem tak się stało, że wczoraj słuchałam dużej części jego wystąpienia w ramach konwencji założycielskiej. I tak szczerze, to trochę heheszki. Tzn. nie zrozumcie mnie źle, zawsze chętnie wysłucham kogoś, kto nie jest z tego parlamentarnego kółka wzajemnej adoracji, ale po tym, jak media przez parę lat pompowały Biedronia (a nie oszukujmy się, pompowały mocno), spodziewałam się czegoś lepszego...

Tymczasem:

- no charyzmy to ziomek nie ma za grosz
- program typu "zrobimy, żeby było miło i damy wam wszystko za darmo".

Dla mnie to jest PiS BIS, tylko lgbt-friendly. To oczywiście żadne zaskoczenie, bo wiadomo było, że chcą wystartować z programem społecznie liberalnym, i moim zdaniem dobrze, bo ludzie o takich poglądach też potrzebują przedstawicieli. To ten rozbuchany socjalizm mnie boli i naprawdę trudno mi sobie wyobrazić, że taki program trafi do jakiejś szerszej grupy odbiorców, chyba że

a) ktoś ma 18 lat i jeszcze nie wie do końca, na czym rozdawnictwo polega
b) ktoś stawia sprawy społeczne wyżej w hierarchii od spraw gospodarczych albo ma podejście, że i tak nie wygrają, a niech chociaż do sejmu wejdą, żeby mnie reprezentować

Chętnie posłucham, co o tym myślicie.

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaBruja
Zobaczymy jak Biedroniowi pójdzie.

Sama nie mam nic przeciwko ofercie socjalnej. W krajach, gdzie to jest dobrze zorganizowane, żyje się dobrze - Norwegia, Szwecja, Niemcy.

Natomiast kraje bardziej neoliberalne wcale nie są takim rajem jak się niektórym wydaje. Np. parę dni temu koleżanka ze Stanów powiadomiła mnie, że wycięcie wyrostka to tak przyjemność za prawie 50 tysięcy dolarów. Koleżanka pracuje i ma tam ubezpieczenie. Ponadto dowiedziałam się, że są często dwa cenniki za usługi medyczne. Jeden dla tych, co mają ubezpieczenie, a drugi dla tych, co nie mają.

Dla tych, co mają jest drożej, prawdopodobnie ponieważ mają pracę i można ich wyciskać jak cytrynę z tej kasy. To tak jakby ktoś uważał, że prywatne zawsze super i nigdy patologiczne. :)

Prefix użytkownikaMikasa
Akurat system opieki zdrowotnej w USA jest mega skomplikowany i to jest własnie niezdrowy mix prywatnego z państwowym. Sama próbuję go zrozumieć od ponad 2 lat i jeszcze do końca tego nie rozkminiłam (zwłaszcza, że najpierw wprowadzili Obamacare, potem częściowo wycofywali, itd., jest o to ciągła kłótnia).

A kraje typu Norwegia, Szwecja i Niemcy, to kraje bardzo bogate (a w przypadku Skandynawii również małe), które nakładają na obywateli ogromne obciążenia podatkowe. Polski na to kompletnie nie stać, co widać już po PiSie.

Prefix użytkownikagordian119
Sama nie mam nic przeciwko ofercie socjalnej. W krajach, gdzie to jest dobrze zorganizowane, żyje się dobrze - Norwegia, Szwecja, Niemcy.

Tylko zauważ jedną rzecz - kraje które tutaj wymieniłaś to gospodarcze potęgi, które mogą sobie na takie rzeczy pozwolić. A Polska? Polska to nie dość że nie jest gospodarczą potęgą, to jeszcze ma społeczeństwo wychowane na komunizmie i podejściu "czy się stoi, czy się leży, dwa tysiące się należy".

Nie pamiętam kto to powiedział, ale twierdzenie bardzo mądre: "Polska nie może zachowywać się jak bogaty kraj zachodni, bo Polska nie jest bogatym krajem zachodnim. Polska powinna zachowywać się tak, jak zachowywały się bogate kraje zachodnie wtedy, kiedy były takie jak Polska" (cytuję z pamięci, więc pewnie coś pokręciłem). Polsce potrzebna jest nasza Margaret Thatcher, a nie kolejny rząd populistów. No ale wiem, niestety to bardzo mało prawdopodobne, bo przyzwyczajeni do socjalizmu Polacy nigdy w życiu by kogoś takiego nie wybrali...
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

www.harry-potter.net.pl/images/articles/gordian.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najpow2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-powazny.png

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/12/d8/e5/12d8e53b202c07dd261102bf53ad10c5.jpg

A jeśli chcecie zdobyć
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie cenią sobie fortele.

Posycz sobie, mała żmijko
Wij się, żmijko, wij
Bądź milutka dla Gordiana
Bo cię przybije do drzwi!

pobierak.jeja.pl/images/3/5/8/235806_coachingowe-brednie.jpg

Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) :D
i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018)
Prefekt Slytherinu 2017/2018

Bruno Boccanegra (od 8.07.2018)

Prefix użytkownikaPaulaSmith
Słuchałam wczoraj trochę Biedronia, przeczytałam jego główne postulaty i szczerze mówiąc no rozczarowanie wielkie. Mam wrażenie, że to taki PIS do potęgi z tym dawaniem wszystkiego wszystkim. Czy już tylko na tym będą polegać kampanie? Kto da więcej, ale totalnie nierealnie? Bo normalnie włos się na głowie jeży, jak.się widzi to rozdawnictwo i się człowiek zastanawia Kiedy to wszystko rąbnie, jak w Grecji.

Niestety ludziom już się Biedroń podoba, narobi on szumu, jak Kukiz, który po wyborach poleciał za Pisem, głosy ludzi znów się rozłożą i zostaniem znów z tym rządem, który jest. A

Dodatkowo pojawia się coraz więcej głosów z Słupska, a mieszkańcy mówią, że Biedroń przez cztery lata nic tam nie zrobił oprócz dobrego pijaru.

Więc no dla mnie Wiosna nie nastała.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wyd2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminpaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admingadulapaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/objawienie.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/paula.png

78.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Prefix użytkownikablad logiczny
Biedroń kolejny socjalista, który chce budować PiS-bis w wersji o obniżonej zawartości elementów toksycznych ( jak papierosy "Light";). Połączyć PiSowskie rozdawnictwo z PO-wską polityką miłości i dodać coś od siebie. Od około pół roku mam na pieńku z PiSem, ale już tak naprawdę ostro, bo tchórzostwo i głupota polityczna kierownictwa tej partii, przekroczyła wszelkie granice. Nawet moi znajomi, fanatyczni PiS-owcy też to dostrzegli. Najgorsze jednak, że nie ma jakiejś zdecydowanie innej realnej siły politycznej. Trzeba rozwalić ten system i wywalić całą klasę polityczną, inaczej nic się nie zmieni. Kukiz miał pewien niezrealizowany pomysł. PiS przed wyborami jeszcze "poprawił" bardziej upolityczniając samorządy zwłaszcza w dużych miastach, ale się cwaniaczki przeliczyły. Biedroń nic nie zmieni, bo to już nie te czasy, koniunktura się skończyła.
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Prefix użytkownikaMikasa
Z tej okazji mam dla was mały żarcik.

Czy wiecie, czego państwa socjalistyczne używały jako źródła światła przed świeczkami?
Elektryczności

Biedroń nic nie zmieni, bo to już nie te czasy, koniunktura się skończyła.

Na co się skończyła, na nowe twarze, czy na Biedronia jako takiego? Mnie najbardziej śmieszy, jak próbuje się go porównywać do Macrona w momencie, kiedy Macron lata z pęcherzem i ratuje co się da, bo ludzie we Francji mają go dość.

Prefix użytkownikaPaulaSmith
Ja wczoraj wieczorem oglądałam wywiad z Biedroniem i szczerze mówiąc drażniło mnie, że cały czas się cieszy, jak głupi do sera, i tak słuchając go sobie myślałam, że chyba coś mu się pokiełbasiło. Bo serio albo gada o rozdawnictwie albo o tym, co wszyscy od lat np. Skrócenie kolejek do lekarza xD
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wyd2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminpaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admingadulapaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/objawienie.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/paula.png

78.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Prefix użytkownikablad logiczny
Skończyła się na obiecywanie wszystkiego wszystkim. Na nowe partyjki i "nowe facjaty" też, bo twarz Biedronia nie jest nowa i jak pisałaś media zrobiły mu darmowe show i to już, kiedy został prezydentem Słupska. Kreowano go na zbawcę i "człowieka z po za układu". To porównanie do Macrona to naprawdę dobre Śmiech Naobiecywać ogłosić się mężem opatrznościowym, budowniczym Wielkiej Francji, bla, bla, bla. Żółte kamizelki? To policja i "młócić" jak za dawnych czasów.
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Prefix użytkownikafuerte

Obiecałam, że się wypowiem, więc to robię.

Po pierwsze, z Biedroniem ogólnie zgadzam się pewnie w większej ilości kwestii niż się nie zgadzam. Natomiast nie ukrywam, że ostatnio coraz więcej rzeczy mi w nim zgrzyta. No i problem Biedronia polega na tym, że on niestety w wielu kwestiach ma spore braki i to niestety wyszło w momencie przedstawiania programu.

Rozumiem, że chodzi o przekonanie masy ludzi do programu, a najlepiej sprzedają się hasła proste i trafiające od razu do głowy. Natomiast nie ogarniam przy tym, jak człowiek, który zapraszany na wywiady miał w niektórych kwestiach do powiedzenia ciekawe rzeczy, poparte merytorycznie, organizuje konwencję partii i robi dokładnie to samo co PiS. To znaczy wychodzi i mówi zrobię to, to i to, ale nie ma w tym nigdzie "jak". Biedroń chyba myśli, że jak poda kwotę potrzebną do wykonania jego obietnic, tj. 35 miliardów złotych, to wszyscy będą zadowoleni, no bo przecież wiadomo, ile to będzie kosztowało.

No otóż nie, nie wystarczy.

W każdym razie, ja nie mam, co do zasady, zastrzeżeń do tego, jakie on chce zmieniać sfery. Zdaję sobie sprawę, że to wszystko jest powtórzeniem tego, co proponowały czy też proponują nadal inne partie. Natomiast mimo tych poprzednich obietnic, dalej zapominamy o wykluczonych grupach, więc hasła o ludziach starszych (uważam akurat, że gwarancja tej minimalnej emerytury ma większy sens niż "nagradzanie" niepracujących matek za urodzenie czwórki dzieci), o osobach nieheteronormatywnych, najbiedniejszej części społeczeństwa zawsze będą nośne. Bo o tych grupach gada się przy okazji każdych wyborów i one po każdych wyborach znowu są zapominane i czekają do następnej kampanii, aż ktoś się nimi zainteresuje.

Dlatego ja bym się za bardzo nie czepiała tego, jakich grup dotyczą postulaty Biedronia i nie stawiałabym tez, że to są postulaty skrajne czy nie skrajne. Bo już prawica piszczy, że na dostępie do aborcji i związkach partnerskich wyborów się nie wygra. No może i się nie wygra, ale w końcu osoby zainteresowane tymi kwestiami mają możliwość wyboru. Bo podejrzewam, że w programie Koalicji Obywatelskiej też pojawi się kwestia związków partnerskich i za sprawą Nowackiej zapewne liberalizacji tego nieszczęsnego "kompromisu aborcyjnego". Tylko w tym momencie można sobie wyciągnąć wnioski z poprzednich kampanii i poprzednich wyborów i już w takim pojedynku do Biedroń staje się bardziej wiarygodny niż Schetyna i spółka.

Dalej, kwestia reformowania programu "500+" w taki sposób, żeby objął wszystkie dzieci, to też kosmos. Ale z drugiej strony Biedroń wyprzedza tym postulatem PiS, a przecież to ich program. Chociaż nie uważam, żeby wyborcy PiS w jakimkolwiek scenariuszu wyborczym mogliby w choć małym procencie przejść na głosowanie na ugrupowanie Biedronia.

Pozytywnie bym oceniła postulat powrotu do finansowania in vitro, który teraz też jest nośny, bo PiS mając większość w większości sejmików teraz te dotacje obcina. Opodatkowanie tacy w Kościele - też nie widzę w tym nic zdrożnego.

Ogólnie, podsumowując, Biedroń tworzy zaplecze pod to, żeby wejść do parlamentu. Na pewno ocenia realnie swoje możliwości i wie, że nie ma szansy wygrać. Natomiast ważne jest przy okazji tych wyborów, żeby wprowadzić w końcu lewicowe ugrupowanie do parlamentu, bo teraz ta liberalna światopoglądowo część społeczeństwa - wcale nie taka mała - nie ma tam żadnej reprezentacji.

No i znamienna jest bardzo głośna krytyka Biedronia i jego Wiosny przez Koalicję Obywatelską, której z pewnością nowa partia odbierze sporo głosów. Szczególnie od tych osób, którymi Platforma i te ościenne partie sobie wycierały mocno gębę w kampaniach politycznych, obiecując gruszki na wierzbie, a potem zapominając na długie lata o ich istnieniu. A wszystko to ze strachu przed utratą centrowego i konserwatywnego elektoratu. Więc cóż, niech teraz potrzęsą portkami przed utratą elektoratu lewicowego, którego sprawy są wiecznie przez nich poświęcane na rzecz dobrych stosunków z Kościołem.

Miałam chyba coś jeszcze napisać, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć, więc najwyżej wyjdzie później w dyskusji.

Prefix użytkownikaBruja
gordian119 napisał(a):

Tylko zauważ jedną rzecz - kraje które tutaj wymieniłaś to gospodarcze potęgi, które mogą sobie na takie rzeczy pozwolić. A Polska?

Nie do końca tak. Te kraje są bogatsze, ale polityka jaką prowadzą, jest prowadzona od dawna. Po drugiej wojnie światowej partie prawicowe były skompromitowane w oczach sporej części ludności, bo kolaborowały z nazistami, więc latami rządziła socjaldemokracja.

Wiadomo, że nie będzie od razu tak jak w Niemczech i trzeba będzie brać pod uwagę, na co nas stać, ale i 12 zł to nie 9 euro (jeśli się nie mylę obecna minimalna w Niemczech).

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Sama jestem nieco rozczarowana, z uwagi na dosyć utopijne podejście do wzrostu minimalnej płacy i rozszerzenia programu 500+.
Pomysł może i brzmi dobrze, ale takie pomysły to ogromne koszty. Mimo wszystko, uważam, że jest to dobre posunięcie ze strony Biedronia. Dlaczego? Ponieważ odebranie świadczeń socjalnych pozbawiłoby go wyborców, a z kolei PiS wymyślił by kolejne 1000+ i socjal dalej by kwitł.
Poza tym, jest to dobra kiełbasa wyborcza, wiadomo, że ludzie nie pozwolą teraz odebrać sobie świadczeń socjalnych.
Minimalna krajowa to z kolei coś, co byłoby świetne, gdyby tylko można było to zrealizować bez podnoszenia kosztów wszystkiego wokół. Jak wiadomo wzrost minimalnej płacy = większe koszty dla pracodawców = wyższe koszty podstawowych produktów. Z drugiej strony, gdyby zwiększenie minimalnej płacy wynikało z obniżania podatków, to mogłoby to mieć sens. Przedsiębiorcy płaciliby mniejsze podatki, ludzie mogliby więcej zarabiać, tym, którzy nie pracują opłacałoby się podjąć pracę, bo wreszcie praca byłaby bardziej opłacalna od dostawania 500+. Zmniejszenie podatków spowodowałoby też, że mniej pracodawców zatrudniałaby na czarno lub pół czarno (np. ja mam 1/4 na umowie, a pracuję cały etat. Nie chcę tak pracować, ale albo tak, albo wcale). Takie działanie poskutkowało w Rumunii.

Bardzo podoba mi się nacisk na równość i zacieranie granic, bo tego w naszym społeczeństwie brakuje.
Poza tym, podoba mi się też plan na zastąpienie energii węglowej innymi, bardziej ekologicznymi rozwiązaniami.
No i oczywiście plan odcięcia kościoła od koryta :).
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: