Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
03.02.2025 19:39
cześć moje Potterowe demony! jak leci? ja siedzę teraz w domu i robię za pełnoetatową pielęgniarkę, moja mama złamała biodro i leży w łóżku

Pracownik departamentu
30.01.2025 18:10
Ale stypa

Żywy worek treningowy
12.01.2025 09:29
Nicram_93, napisz, ja nie mam weny ;)

Harrych świąt!
12.01.2025 08:23
MorfinGaunt, jakoś mnie to ominęło, napiszesz newsa czy samemu napisać?

Żywy worek treningowy
11.01.2025 19:37
nowa okołopotterowa książka

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39456 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Czytelnicze podsumowanie roku
Prefix użytkownikaAneta02
Rok 2022 był dla mojej czytelniczej duszy raczej...mało bogaty, raczej ubogi. No dobrze, tragiczny.
Przez kilka pierwszych miesięcy nie ciągło mnie do lektury, przez kilka następnych brakło czasu. Długo męczyłam się z powieścią Trygve Gulbranssena A lasy wiecznie śpiewają i ostatecznie jej nie skończyłam. Była to całkiem ciekawa opowieść o szanowanym rodzie skandynawskim - niezależnym, silnym i rozwijającym się. O przerwaniu powieści zadecydował fakt, że nie podobał mi się sposób przedstawiania fabuły (wszystko działo się zbyt szybko, na przestrzeni wielu dziesiątek i nawet setek lat) i pojawienie się na horyzoncie nowej pozycji: Podpalaczki Stephena Kinga.

Tutaj odkryłam na nowo fascynację jego powieściami (już wcześniej zdarzało mi się je poczytywać w sporej ilości) i Podpalaczkę przeczytałam z wielką przyjemnością. Po opiniach przeczytanych na różnych portalach spodziewałam się, że będzie powodowała dreszczyk strachu przebiegający po plecach, jednak po lekturze stwierdzam, że była ona raczej niepokojąca - jeśli to odpowiednie słowo. Jakby nie patrzeć, dziwnie się czyta o niespełna dziesięcioletniej morderczyni z przypadku - lub i nie.

Trzecią i zarazem ostatnią przeczytaną książką była Zielona Mila Kinga. Być może była jeszcze jakaś powieść na przestrzeni tamtego roku, o której zapomniałam, jednak najistotniejszy był dla mnie fakt, że w tej się zakochałam. Dawno nie czytałam tak poruszającej i ciekawej, przerażającej, łzawej i jednocześnie momentami zabawnej i przyjemnej pozycji, przy czym wspomnę, że cały jej zarys był w klimacie, który ogólnie lubię. Śmiało mogę powiedzieć, że zakończyłam rok świetną książką!

https://www.wattpad.com/user/Lavender_Potter
Anastazja Schubert
W 2021 roku zapisywałam sobie w kalendarzu wszystkie książki, które przeczytałam. W 2022 o tym zapomniałam, więc nie jestem pewna jakie książki czytałam i ile ich było. Mam poczucie, że było ich mniej niż rok wcześniej, choć miałam nadzieję, że uda się przeczytać więcej.
Zabrałam się za to za książki, które dostałam lub pożyczyłam i wypadałoby je nareszcie oddać i planuję to kontynuować w tym roku - przy czym w 2023 zamierzam ponownie zapisywać swoje lektury w kalendarzu i zrobić podsumowanie na koniec roku.

Bardzo w pamięć zapadły mi dwa tytuły. Jednym był zbiór krótkich reportaży Tu drzwi trzeba otwierać powoli. Opowiada o historiach działaczy i działaczy w społecznych z małych miasteczek i wsi w różnych miejscach w Polsce. Każde z nich zajęło się innym tematem lub problemem, ale łączy ich jedno - pokazali, że jeśli się chce, to można wiele działać w każdym miejscu, a narzekanie, że się nie da, zostawili innym ludziom. Inspirujące i interesujące.

Drugim tytułem jest seria Jutro, którą zaczęłam czytać pod koniec roku, a aktualnie zaczynam szóstą część. Pierwszą książkę z serii pożyczyłam od kuzynki 10 lat temu, i to najdłużej przetrzymana przeze mnie książka, dlatego też postanowiłam jej wreszcie ją oddać, ale po przeczytaniu. Od razu niesamowicie wsiąknęłam w historię o wymyślonej wojnie w Australii, w czasie której grupa nastolatków świetnie stawia opór wrogowi, jednak nie bez znacznych strat ze swojej strony. Seria nie jest nowa, więc podejrzewam, że część z Was ją zna, ale jeśli nie mieliście okazji jej przeczytać, a szukacie dobrej przygodówki, które trzyma w napięciu, to uważam Jutro za dobry wybór.

Prefix użytkownikafuerte
Cześć, rok 2023 jest już historią, więc przyszedł czas na podsumowanie czytelnicze.

W zeszłym roku udało mi się znacznie poprawić wynik z 2022 roku. Miało to wymiar zarówno ilościowy, jak i jakościowy i to z tego drugiego cieszę się najbardziej. Przeczytałam 31 książek, a poniżej przedstawiam dziesiątkę, która podobała mi się najbardziej.

1. Głusza, Anna Goc
2. Chrobot, Tomasz Michniewicz
3. Fjaka. Sezon na Chorwację, Aleksandra Wojtaszek
4. Grabarki, Taina Tervonen
5. Ten się śmieje, kto ma zęby, Zyta Rudzka
6. Milczące bliźniaczki, Marjorie Wallace
7. Pustostany, Dorota Kotas
8. Niebezpieczeństwa palenia w łóżku, Mariana Enriquez
9. Sekretne życie pobożnych kobiet, Deesha Philyaw
10. Wszyscy tak jeżdżą, Bartosz Józefiak

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaCoSieDzieje
Zepsułem się i przestałem w tym roku notować, co mi się udało przeczytać. Wiem tylko tyle, że kolorowo nie było, więc machnę kilka słów o pisarzach, z których książkami spędziłem kilka chwil. Pozwolę sobie na moment zapomnieć takie wspaniałe pozycje jak "Metodologia badań psychologicznych" Brzezińskiego lub "Anatomia człowieka tom I" pod redakcją Bochenka i Reichera.

Mario Vargas Llosa
Rok temu pokochałem go za "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" a następnie straciłem nieco tej miłości po "Pantaleonie i wizytantkach". W 2023 było podobnie - wielką sympatią obdarzyłem raczej lekkiego "Dyskretnego bohatera", za to nie przemogłem "Miasta i psów", które dotykały zauważalnie poważnej tematyki. Nie mówię, że książki o tematyce społecznej autorstwa Llosy są złe. Podejrzewam, że może być wręcz przeciwnie, ale brakuje mi znajomości peruwiańskiego kontekstu.

Rafał Kosik
Wszystko po staremu, "Felixa, Neta i Nikę" kocham niezmiennie. Być może trochę z sentymentu, bo dwa najnowsze tomy nie były idealne. Ale czy to ma znaczenie, jeśli bawiłem się doskonale? Tak samo mam z Terrym Pratchettem, którego też w tym roku przeczytałem*.

Kawaguchi Toshikazu
"Zanim wystygnie kawa" miała nieśpieszny i melancholijny klimat, który kocham w książkach. Miałem trochę przygód egzemplarzem, który czytałem, bo nie umiem zakręcać butelek. Za to dzięki temu mam na półce pozycję więcej (tylko nieco zniszczoną), co zwiększa szansę na mój powrót do pewnej tajemniczej tokijskiej kawiarni, gdzie podobno... można podróżować w czasie.

Grzegorz Piątek
Uwielbiam reportaże o tematyce architektonicznej i urbanistycznej, a mimo to byłem nieco zaskoczony, że "Gdynia obiecana" aż tak przypadła mi do gustu. Po prostu nie spodziewałem się, że tak dobrze można opisać historię budowy miasta. Budowy otoczonej mitem o wizjonerstwie. Przy bliższym spojrzeniu wychodzi na wierzch dziki zachód na placach budowy (wiele razy myślałem podczas lektury, że niektóre rzeczy nie zmieniły się do tych 100 lat) i na rynku pracy. Niesamowite losy miejsca, gdzie według ówczesnej prasy każdy mógł zostać kowalem własnego losu, a w praktyce nigdzie indziej w II RP tyle osób nie mieszkało w ziemiankach.

Zygmunt Miłoszewski
Zaczęło się od "Bezcennego". Zupełnie mnie zaskoczył, bo nie spodziewałem się, że będzie aż tak dobry. A potem w ciągu tygodnia wciągnąłem trylogię o Szackim. Co tu dużo mówić - nic lepszego w tym roku nie przeczytałem. Mam w domu wszystkie trzy tomy wydane jako jedna książka. Planowałem przeczytać tylko pierwszy tom i potem odłożyć całość na półkę - no nie wyszło. Szacki jako bohater jest wspaniały, także dlatego, że momentami niemiłosiernie irytuje. Jedyne czego żałuję, to te że 150 stron przed końcem trzeciego tomu spojrzałem na ostatnie strony.

Szczególne miejsce w moim sercu ma Marek Krajewski, który przejechał 3500 kilometrów w moim plecaku, a ja go nawet nie otworzyłem. Chciałbym też wspomnieć o Bułhakowie - mam plan w 2024 w końcu skończyć "Mistrza i Małgorzatę". Żałuję, że nie udało się w zeszłym roku, bo to mocny kandydat na jedną z 3 najlepszych książek mojego życia.

Możliwe, że o kimś zapomniałem. Możliwe, że jednak nie, bo ten rok to była trochę czytelnicza posucha.

* - a inaczej mam z Nele Neuhaus, ale o obojgu chyba pisałem, w którymś z wcześniejszych podsumowań, więc nie będę się rozwodził :D
Edytowane przez Prefix użytkownikaCoSieDzieje dnia 07.01.2024 21:03
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zabawny.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redniec20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktor.jpg

Wcześniejszych nie mogę znaleźć i dobrze

"Życie jak tandetny jarmark" - złota kryją się nawet w szkolnych notatkach

Prefix użytkownikaMorfinGaunt
Poniżej przedstawiam swoje top 10, choć łatwo nie było. W tym roku przeczytałem 53 książki i przesłuchałem 10, więc mój wynik to 63 z czego jestem bardzo zadowolony.

Gatunkowo czytałem bardzo różnie. Najwięcej fantasy, ale sporo było tez literatury młodzieżowej, kryminału, biografii, dziecięcej czy popularnonaukowej oraz kilka innych.

Moje top 10 przedstawia się następująco:

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000079/w-pierscieniu-ognia-igrzyska-smierci-tom-2.jpg
1.
W pierścieniu ognia - Suzanne Collins
10/10

Drugi tom Igrzysk śmierci - ja odkrywam dopiero te książki, nigdy mnie do nich nie ciągnęło, aż do teraz. Jaram się jak pochodnia czytając o Catniss i jej walce na śmierć i życie. Pomysły pani Collins sypią się z rękawa na każdej stronie i mam nadzieję, że trzeci tom mnie nie zawiedzie.

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000078/osobliwy-dom-pani-peregrine.jpg
2.
Osobliwy dom pani Peregrine - Ransom Riggs
9/10

Przeczytałem na początku poprzedniego roku i aż do dzisiaj wspominam bardzo dobrze tę historię. Aktualnie czytam drugi tom, który jest słabszy od części pierwszej, ale jestem dopiero w 1/3 książki, więc zobaczymy. Jednak historia Jacoba i osobliwych dzieci mnie kupiła. Najciekawszą postacią wg mnie jest sama pani Peregrine.

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000031/marsjanin.jpg
3.
Marsjanin - Andy Weir
9/10

Science fiction w najlepszym wydaniu. Astronauci badają Marsa. Nadciąga burza piaskowa tak silna, że wszyscy muszą się stamtąd ewakuować. Co może pójść nie tak? Ano jeden z nich zostaje uderzony przez wyrwaną antenę i nie daje znaku życia. Reszta go zostawia i odlatuje, jednak ten co został, żyje. Ale co z tego, skoro jest sam, a żywność się kurczy z każdym dniem. Co robi zatem nasz "marsjanin"? Ano zaczyna uprawę ziemniaków. I obmyśla jak skontaktować się z Ziemią. Brzmi surrealistycznie, ale lektura mnie wciągnęła tak bardzo, że przeczytałem w 3 dni. Bardzo polecam.

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000079/freddie-mercury-i-ja.jpg
4.
Freddie Mercury i ja - Jim Hutton
9/10

Historia Freddy'ego opowiedziana przez jego partnera od ich spotkania do śmierci piosenkarza. Poleciały łzy na końcu. Najlepsza biografia jaką przeczytałem od bardzo bardzo dawna.

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000061/o-polnocy-w-czarnobylu-nieznana-prawda-o-najwiekszej-nuklearnej-katastrofie.jpg
5.
O północy w Czarnobylu - Adam Higginbotham
9/10

Super reportaż o katastrofie reaktora jądrowego w Czarnobylu w 1986 roku i jego następstwa. Czytało się jak thriller, ale wszystko było prawdziwe. Książka kloc, ale czyta się bardzo szybko.

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000079/straznicy-cytadeli-ksiega-axlin-854450.jpg
6.
Księga Axlin - Laura Gallego
8/10

Wymyślony świat, ludzie mieszkają w małych wioskach, a co dzień próbują zabić ich różne potwory. Axlin uczy się pisać i czytać i tworzy księgę, która staje się kompedium wiedzy o spotkanych potworach. Razem z nią udaje się do Cytadeli, wielkiego miasta, którego strzegą Strażnicy. Świetne fantasy o przetrwaniu i szukaniu sposobu na walkę z zagrożeniem. Długo nie mogła wyjść mi z głowy, a już za niedługo zaczynam drugi tom. Nie mogę się doczekać!

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000079/folwark-zwierzecy.jpg
7.
Folwark zwierzęcy - George Orwell
8/10

Smutna historia zwierząt farmy, nad którą władze przejmują świnie. Dosłownie. Choć bardzo krótka w treści, daje bardzo do myślenia. Podczas lektury miałem wrażenie, że czytam o naszych czasach.

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000079/kontroler-ruchu-lotniczego.jpg
8.
Kontroler ruchu lotniczego - p.o. autora
8/10

Reportaż o pracy kontrolera ruchu lotniczego. Wiele ciekawostek, smaczków i kilka historii które wydarzyły się na prawdę. Jeśli interesujecie się szeroko pojętym lotnictwem, ta książka jest właśnie dla was.

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000079/wiezien-labiryntu-wiezien-labiryntu-tom-1-wyd-2023.jpg
9.
Więzień labiryntu - James Dashner
8/10

Kolejny staroć, którego nie znałem wcześniej, a się zachwycam, jakbym miał 15 lat. Historia nastoletnich chłopców (i jednej dziewczyny), którzy znaleźli się w środku tytułowego labiryntu. Nie wiedzą co tam robią, kto ich tam wpuścił, nie pamiętają swojej historii sprzed wejścia do labiryntu. Pamiętają tylko swoje imię. Trzyma w napięciu przez cały czas, chce się wiedzieć, co kryje się za murami labiryntu i czy jest z niego wyjście, a jeśli tak, to jak tego dokonać.

i.postimg.cc/NjZYzcnt/Wladca-pierscieni-druzyna-pierscienia.jpg
10.
Drużyna pierścienia - J.R.R. Tolkien
8/10

W końcu! Książka przeleżała na mojej półce rekordowe 17 lub 18 lat(!) zanim ją przeczytałem w całości (pierwsza próba skończyła się na stronie 139). Początek nudny, cała sprawa z urodzinami Bilba i szykowaniem się Froda do drogi była słaba, ale im dalej w las, tym lepiej. Od momentu pojawienia się Aragorna czytało mi się bardzo dobrze. Niestety, nie dałem rady przebrnąć przez pieśni, dlatego je omijałem. Przyspiesza to całe czytanie.

Na wyróżnienie zasługują jeszcze inne tytuły, które otrzymały ode mnie ocenę 8/10:

Biografia J.K. Rowling - Sean Smith
Gregor i przepowiednia zagłady - Suzanne Collins
Czerwone słońce - Paulina Hendel
Siła niższa - Marta Kisiel
Baśniobór. Gwiazda wieczorna wschodzi - Brandon Mull
Zadanie domowe - Liza Wiemer
Park Jurajski - Michael Crichton
Dziedzictwo Hawthorne'ów - Jennifer Lynn Barnes
Smocze proroctwo - Tui T. Sutherland
Nawiedzony dom - John Boyne
Tyle słońca. Anna Jantar. Biografia - Marcin Wilk
Miasto Jadeitu - Fonda Lee
Morderstwo w Boże Narodzenie - Agatha Christie

A teraz top 4 najsłabszych książek poprzedniego roku (wszystkie z oceną 5/10):

1. Felix, Net i Nika oraz Gang Niewidzialnych Ludzi - Rafał Kosik
2. Zapytaj filozofa - Ian Olasov
3. Liceum ogólnomagiczne - Krzysztof Piersa
4. Mroźny szlak - Marcin Mortka

Cały rok czytelniczy oceniam pozytywnie. 63 książki, średnia ocen 7,175. Wiele dobrych książek, które przyniosły mi mnóstwo rozrywki, a tego przede wszystkim szukam w czytaniu. Chcę się oderwać od codziennego życia, zapomnieć o pracy i codziennych obowiązkach. Te książki mi to zapewniły.

Ile książek zaś kupiłem w zeszłym roku, tego nie potrafię zliczyć. Na ten moment moja biblioteczka liczy ok. 800 tytułów, więc czytania mi nie zabraknie na długie lata. A coraz bardziej się w to wkręcam! Zauważyłem, że częściej sięgam po książkę niż po telewizor i zmniejszyłem bezcelowe przesiadywanie na komputerze. Ot, skutki uboczne czytania, które bardzo lubię.

MorfinGaunt

i.postimg.cc/gkk79Ch8/rowling.png

i.postimg.cc/15GVmCdR/ornamentline.png

Jeśli ktoś ci mówi, że czuje się benowo, albo do bena z takim życiem, to wiedz, że to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma żartów!

i.postimg.cc/yxJC8bjf/poster.png

zapodaj.net/images/f1efe2ea40db3.png

Prefix użytkownikablad logiczny
Będzie krótko, bo choć przeczytałem jak na mnie całkiem dużo, to w pamięć zapadło mi nie wiele. Nadal najlepszą przeczytaną książką ubiegłego roku pozostała autobiografia Toma Feltona "Po drugiej stronie różdżki". Oprócz tego jeszcze dobrze oceniam "Cykl wiecznego cesarza" oraz Hyperiona". Tajemne bractwo pana Benedykta zaczęło się co prawda ciekawie, ale im dalej tym bardziej robiło się sztampowo i schematycznie. Było jeszcze kilka pozycji ale jakoś nie bardzo zapadły mi w pamięć jak np. Dłoń króla słońca lub 'Kontakt". Dziwną pozycją było "Ślepowidzenie", bo choć trochę się męczyłem, to po kilku miesiącach przypomniałem sobie iż pewien dziwny pomysł autora ma odniesienie do rzeczywistości. W książce oprócz kosmitów i modyfikowanych ludzi występują wampiry, takie typowe zapożyczenie z klasyki (bardzo starożytna rasa, niebezpieczne niezwykle szybkie istoty ze zdolnością do hibernacji), ale mają jeden słaby punk nazwany "skazą krzyżową". Otóż na widok czegokolwiek co ma kąty proste np. krzyż, powoduje iż doznają potwornych zaburzeń i aby tego uniknąć muszą brać pewien lek. Dlatego są w pewien sposób kontrolowane, a ich materiał genetyczny używany jest do poprawiania ludzi wysyłanych w kosmos, aby mogli znieść hibernację. Ciekawe, bo w realnym świecie istnieją ludzie z równie dziwnym zaburzeniem. Źle znoszą nie kąty proste, ale proporcje otoczenia, np. wąskie uliczki otoczone wysokimi szarymi budynkami, wąskie leśne drogi wśród bardzo wysokich drzew, wąskie pomieszczenia gdzie do sufitu jest ok. 3m lub więcej, nie lubią wysokich lecz wąskich okien w pomieszczeniach. Z tego powodu warto było przeczytać tę napisaną dziwnym stylem i naszpikowaną bez żadnego umiaru terminami naukowymi książkę. Przynajmniej ja tak uważam, bo problem o którym napisałem w pewnym stopniu mnie dotyczy. Zabawne jak z kiepskiej książki można coś wynieść:D
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Anastazja Schubert
Czas też na moje podsumowanie roku. Popatrzyłam na swoje listy z poprzednich dwóch lat i nie idzie mi lepiej, raczej ciągle tak samo. Co przeczytałam?

Jutro 6 John Marsden
Jutro 7 John Marsden
Kroniki Ellie John Marsden
Kroniki Ellie 2 John Marsden
Kira Kira Cynthia Kadohata
W.I.T.C.H. księgi 1-6
Po drugiej stronie różdżki Tom Felton
Będzie bolało Adam Kay
Jak nakarmić dyktatora Witold Szabłowski
Rowerem przez II RP Bernard Newman
Chłopki Joanna Kuciel-Frydryszak

Mocno przeciętny wynik. Jako-tako poprawia sytuację odkrycie przeze mnie Empik Go i słuchanie audiobooków, kiedy się da, dlatego też na tej liście dokładnie połowa to były tytuły przeczytane w papierze, a połowa przesłuchana. Spędzam dużo czasu w komunikacji miejskiej, więc audiobooki traktuję jak złoto.
Widzę u siebie duży rozstrzał między pierwszą połową roku, którą poświęciłam na czytanie książek typowo dla przyjemności, a drugą połową, którą poświęciłam prawie wyłącznie na reportaże. Prawie, dlatego, że między poważnymi tytułami przeczytałam też sześć tomów komiksów W.I.T.C.H., których wydanie zostało wznowione z okazji 20-lecia istnienia serii.

Jak zawsze, mam plan, aby w tym roku więcej czytać, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co chciałabym chociaż przeczytać i oddać książki, które już dawno pożyczyłam od znajomych.

Prefix użytkownikaulka_black_potter

Moje top 10 przedstawia się następująco:

dadada.pl/Photos/1/MEDIUM/000079/w-pierscieniu-ognia-igrzyska-smierci-tom-2.jpg
1.
W pierścieniu ognia - Suzanne Collins
10/10

Drugi tom Igrzysk śmierci - ja odkrywam dopiero te książki, nigdy mnie do nich nie ciągnęło, aż do teraz. Jaram się jak pochodnia czytając o Catniss i jej walce na śmierć i życie. Pomysły pani Collins sypią się z rękawa na każdej stronie i mam nadzieję, że trzeci tom mnie nie zawiedzie.

Hej, też przeczytałam tę książkę pierwszy raz w grudniu zeszłego roku i mam nieodparte wrażenie, że przypomina to wszystko Zmierzch. Podoba mi się cała ta historia, jednak Katniss jest zdecydowanie wyraźniejsza postacią w filmie niż w książce. Poza tym wydaje się mieć większego farta we wszystkim niż Harry Potter xD No i te rozterki miłosne i życiowe rodem wyjęte ze Zmierzchu, serio, polecam porównać :D Igrzyska Śmierci były super, W pierścieniu ognia ok, ale przez Kosogłosa narazie nie mogę przebrnąć.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Anastazja Schubert
Ulka, nigdy w życiu nie porównałabym Igrzysk Śmierci do Zmierzchu xD Nie tak dawno czytałam Zmierzch drugi raz, Igrzyska czytałam po raz pierwszy dwa lata temu i nie zwróciłam aż tak uwagi na miłosne przemyślenia Katniss, choć być może po prostu nie zrobiły na mnie wrażenia w porównaniu do reszty fabuły. Nie wiem, czy będzie Ci się podobała ostatnia część, to kwestia gustu, ale ja bym na Twoim miejscu dokończyła serię. Raz, że nie lubię niedokończonych historii, dwa, że byłabym po prostu ciekawa. Z tej samej ciekawości chcę w najbliższej przyszłości przeczytać prequel do Igrzysk, czyli Balladę ptaków i węży. Nie byłam na nim w kinie, więc jako jedyną część serii mogę najpierw tę historię przeczytać, a dopiero potem zobaczyć.

Prefix użytkownikaMorfinGaunt
Kolejny rok, kolejne podsumowanie. Poprzedni rok mogę zaliczyć czytelniczo do bardzo udanych. Udało mi się przeczytać 77 książek (papierowych 62, przesłuchanych 14 i 1 e-book) - mój rekord!.

Gatunkowo znów czytałem różnie, jednak najwięcej było fantastyki (prawie 25%). Inne gatunki to literatura młodzieżowa, kryminał, literatura dziecięca, literatura piękna, reportaż i kilka innych.

Moje top 10 przedstawia się następująco (od końca):

s.lubimyczytac.pl/upload/books/5072000/5072298/1078650-352x500.jpg
10.
Wojna o jadeit - Fonda Lee
8/10

Drugi tom Sagi o Zielonych Kościach. Rozkręca się powoli, ale jak już przyspieszy, to chce się szybko dotrwać do końca. Mamy tu porachunki pomiędzy dwoma największymi klanami gangowymi o tytułowy jadeit. Jedni chcą ograniczyć wydobywanie cennego kruszcu i rozdzielenie go między swoich, drudzy sprzedają go nielegalnie za granicę, by zniszczyć tych pierwszych. Brutalna gra obu stron.

s.lubimyczytac.pl/upload/books/5082000/5082388/1092868-352x500.jpg
9.
Prawdziwie, do szaleństwa - Alan Rickman
8/10

Bardzo osobiste dzienniki Alana, które i tak chciał, by zostały opublikowane po jego śmierci. Czytało się to nadzwyczaj dobrze. Kilka ciekawych rzeczy, jak działa branża filmowa i teatralna od kuchni. Mało tu o Harrym Potterze. Czytając dzienniki, można odnieść wrażenie, że Alan był wielkim marudą. Wiele rzeczy mu się nie podobało, ale nie siedział cicho, tylko walczył o wszystko, co miało dla niego jakąś wartość i/lub jeśli był do czegoś przekonany. Dzięki niemu, sam zacząłem pisać coś na wzór dziennika, co bardzo mi pomogło uporać się z moją frustracją dotyczącą życia codziennego. Spróbujcie, to pomaga.

s.lubimyczytac.pl/upload/books/299000/299505/466965-352x500.jpg
8.
Titanic. Pamiętna noc - Walter Lord
9/10

Niby reportaż o katastrofie najsłynniejszego tranatlantyka, a czytało się tak, jakby to była powieść. Znakomita! Jestem wielkim fanem tego statku, jego historii i wszystko co z nim związane i jest to najlepsza pozycja, jaką czytałem o nim do tej pory. Jeśli ktoś lubi Titanica i nie przeszkadzają mu różne statystyki wplecione w tekst o feralnej nocy, to ta książka sprawi mu przyjemność. Zwłaszcza, że jest króciutka.

s.lubimyczytac.pl/upload/books/5047000/5047764/1189504-352x500.jpg
7.
Cieszę się, że moja mama umarła - Jennette McCurdy
9/10

Jedyna biografia w tym zestawieniu (dzienników Alana nie zaliczam do tej kategorii). Ależ to była lektura! Znacie może takie seriale dziecięce z Nickelodeon jak iCarly oraz Sam i Cat? To właśnie aktorka z tych seriali, ta zwariowana. Opisuje swoje życie od dziecka do dorosłości, jak bardzo ograniczała ją matka. Myła ją, spała z nią, nie chciała się nią z nikim dzielić, wszędzie były razem. Nie pozwalała jej dużo jeść, by nie przytyła i przez to nie dostała roli. Aktorka popadła więc w bulimię. Jennette była przez wiele lat ubezwłasnowolniona. Kontrolę nad swoim życiem odzyskała dopiero po jej śmierci.

s.lubimyczytac.pl/upload/books/5095000/5095853/1163605-352x500.jpg
6.
Genialne umysły - Jennifer Lynn Barnes
9/10

Przeczytane rzutem na taśmę w ostatnim tygodniu grudnia, nieplanowana lektura. Ale za to jaka dobra! Historia nastolatki, która została zwerbowana przez FBI w roli profilerki, by pomagać rozwiązywać niewyjaśnione zbrodnie sprzed lat. Ale nie jest w tym sama, bo takich nastolatków z nią jest jeszcze czworo. Po jakimś czasie, ktoś chce ją zabić... Plot twisty, to najlepsze, co wychodzi autorce. Choć domyśliłem się dość szybko, kto chcę zabić główną bohaterkę, to te zwroty akcji wbijały mnie w fotel. Jest to początek serii i zdecydowanie chcę wiedzieć, co będzie dalej!

s.lubimyczytac.pl/upload/books/4943000/4943435/1122889-352x500.jpg
5.
Sekret Xeina - Laura Gallego
9/10

Pierwszy tom w zeszłym roku był na miejscu 6, ten jest oczko wyżej. Poziom został utrzymany. Axlin dalej mieszka i pracuje w Cytadeli, jednak jej miłość, tytułowy Xein, trafia do Strażników, a ci nie mogą posiadać rodziny i mieć jakiegokolwiek związeku z mieszkańcami miasta. Oni mają ich chronić przed potworami. Jednak Axlin zostaje uwikłana w konflikt kilku ważnych rodów miasta, a Xein nadal coś do niej czuje, choć nie powinien. Dowiadujemy się więcej o samych strażnikach i mamy tu nowe potwory. Choć tych ostatnich jest dużo mniej, niż w pierwszej części, to nadal czyta się bardzo dobrze.

s.lubimyczytac.pl/upload/books/5065000/5065692/1065369-352x500.jpg
4.
Królowa Charlotta - Julia Quinn, Shonda Rhimes
9/10

Jedyny romans przeczytany przeze mnie w tym roku. Ale za to jaki! Prequel Bridgertonów. Historia o miłości królowej Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz (zwanej Charlottą) i króla Wielkiej Brytanii Jerzego III Hanowerskiego. Serial obejrzałem jako pierwszy, a że mi się spodobał, to kupiłem i przeczytałem książkę. Uwielbiam historię królów, zwłaszcza tych angielskich i brytyjskich. A tu dodatkowo przemawiał do mnie konflikt między królową a królem i cała historia z chorobą Jerzego III (co również, bardzo mnie interesuje). Lekka, momentami zabawna, dużo w niej momentów jednak nie jest to tylko dla dorosłych w stylu 50 twarzy... czy 365 dni. Romantyczna historia, która kończy się happy endem i jak wiemy z historii, piętnastorgiem dzieci. Idealna na odmóżdzenie po jakiejś cięższej lub dłuższej lekturze. Serial również polecam!

s.lubimyczytac.pl/upload/books/4965000/4965583/895196-352x500.jpg
3.
Jedyny samolot na niebie - Garrett M. Graff
9/10

Najlepszy reportaż, jaki przeczytałem w 2024 roku. Historia opowiedzana przez ocalałych z ataków na World Trade Center i Pentagon w 2001 roku. Mnóstwo ciekawostek i momentów opisanych, jak to wyglądało od środka, kiedy samoloty uderzyły w bliźniacze wieże. Czyta się szybko, a jest to duży kloc. Obszerna relacja nie tylko z momentu ataków, lecz także co się działo na godziny i minuty przed atakami oraz co się działo tuż po zawaleniu się wież i później.

s.lubimyczytac.pl/upload/books/231000/231216/1135772-352x500.jpg
2.
Hyperion - Dan Simmons
9/10

Mało czytam książek scince fiction, ale ta była cudowna. Siedmiu pielgrzymów udających się w ostatniej pielgrzymce na tytułową planetę Hyperion do bytu zagłady, jakim jest Dzierzba. Każdy z nich może przedstawić mu jedną prośbę, lecz wysłuchany zostanie tylko jeden z nich. Reszta zginie. Każdy z pielgrzymów w trakcie podróży opowiada swoją historię, która popchnęła go do spotkania się z Dzierzbą. Dla mnie najlepszą historią była ta Uczonego, ale Kapłan i Poeta też mieli niezłe opowiadania. Do najlżejszych książka nie należy, czytało mi się ją dość wolno, ale im dalej w las, tym lepiej. Czekam aż zacznę czytać drugą część, bo ta skończyła się u końca podróży i historia nagle się urywa.

s.lubimyczytac.pl/upload/books/5053000/5053814/1123697-352x500.jpg
1.
Kosiarze - Neal Shusterman
9/10

Historia o osobach, które odbierają innym ludziom życie. Całkowicie legalnie! Świat uporał się z chorobami i śmiercią. Wszyscy są nieśmiertelni i nawet jak popełnią samobójstwo, zostają odratowani. Jedynie Kosiarze mogą kogoś zabić na amen. To oni kontrolują populację. I na takich kosiarzy uczy się dwoje nastolatków. Każdy z innym mentorem i o bardzo różnych podejściach. Pod koniec szkolenia jedno z nich musi zabić tego drugiego, na skutek intrygi Zgromadzenia Kosiarzy. Ja taką fantastyke kocham i taką chciałbym czytać za każdym razem. Nietuzinkową, oryginalną i niespodziewaną.

Na wyróżnienie zasługują jeszcze inne tytuły, które otrzymały ode mnie ocenę 8/10:

Numer drugi - David Foenkinos - o chłopcu, który przegrał casting na Harry'ego Pottera z Danielem Radcliffem. Jest to jednak fikcja literacka, pokazująca, jak mogło to wyglądać zakulisowo.
Po drugiej stronie różdżki - Tom Felton
Pustka wietrzna. Polowanie na Morrigan Crow - Jessica Townsend
Teoria Wielkiego Podrywu. Za kulisami... - Jessica Radloff
Mężczyzna imieniem Ove - Fredrik Backman
Świąteczna mordercza gra - Alexandra Benedict
Małe kobietki - Louisa May Alcott
Stulecie chirurgów - Jürgen Thorwald
Pomoc domowa - Freida McFadden
Przypadkowe odkrycia medyczne - Robert W. Winters

A teraz top 4 najsłabszych książek poprzedniego roku:

1. Zatonięcie Titanica - Aleksandra Liszka (2/10)
Króciutki e-book na 64 strony. Ilość błędów i niepotwierdzonych informacji porażała. Jak kocham Titanica, tak odradzam z całego serca to dzieło, za które zapłaciłem ok. 4 zł i bardzo tego żałuję.)

2. Cały ten czas - Hania Czaban (4/10)
Niedokończona. Strasznie infantylna, nudna i mdła.

3. - "Podróż na księżyc - Juliusz Verne (5/10)
Ilość obliczeń, liczb i różnych detali konstrukcyjnych jest porażająca. Bardzo psuło to odbiór lektury i miało się wrażenie, że czyta podręcznik inżyniera.

4. Grając w kalmara - Minjoon Park (5/10)
Skrócony opis odcinków i gier z pierwszego sezonu Squid Game na plus, ale cała reszta zbędna, nudna i nic nie wnosząca.

77 książek, średnia ocen 7,234 (o 0,059 więcej, niż w 2023 - uwielbiam statystki Heart dance ).

I znów mnóstwo książek kupionych, ostatnią paczkę dostałem ledwie wczoraj (31 grudnia). Biblioteczka liczy niecałe 1000 książek (myślę, że w styczniu przekroczę tę barierę).

MorfinGaunt

i.postimg.cc/gkk79Ch8/rowling.png

Jeśli ktoś ci mówi, że czuje się benowo, albo do bena z takim życiem, to wiedz, że to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma żartów!

i.postimg.cc/yxJC8bjf/poster.png

zapodaj.net/images/f1efe2ea40db3.png

Prefix użytkownikablad logiczny
W minionym roku przeczytane jakieś kilkanaście książek. Najlepsza to "Instytut Absurdu", choć to debiut, a książka pierwotnie była publikowana na Wattpadzie, była dla mnie tym co tytuł obiecywał. Absurdalna i momentami nawet dziwna, ale dla mnie zabawna. Oprócz niej przeczytałem jeszcze dwie z serii Marvellers, "Cudmistrzowie", oraz "Złodzieje pamięci", które oceniam średnio, jednak zamierzam kontynuować. Natomiast serii "Magisterium" mimo dobrego stylu autorek nie zamierzam, doczytałem do końca pierwszy tom i wystarczy. Mam problem z ocenianiem "W cieniu błyskawic" przeczytałem mniej więcej do 2/3 i dalej mi nie idzie. Podobnie jest z "Akademią Windsor" której pierwszoosobowa narracja, kompletny brak warsztatu debiutującej autorki i irytująca główna bohaterka sprawia, że czyta się opornie, ale doczytałem pierwszy tom. Liczę iż autorka się rozwinie, bo sam pomysł miała znakomity. Mam pretensję do wydawcy, że nie poprosił autorki o jej przeredagowanie i chyba nie pomógł. Natomiast rozczarowaniem okazał się Harry Potter i Zakon Filozofów, jedna z bardzo ładnie wydanych publikacji około potterowych. Może dla kogoś będzie odkrywcze takie analizowanie HP od strony filozoficznej, ale jako, że studiowałem filozofię w bardzo klasycznym wydaniu, to dla mnie była średnia. Przeczytałem jeszcze "J.R.R. Tolkien i Jego Światy" piękne albumowe wydanie dla osób interesujących się powstaniem Hobbita i Władcy Pierścieni. Bardzo dokładnie analizuje postacie, miejsca, dzieła literackie i wydarzenia jakie miały wpływ na pisarza.
W tym roku oczekuję na czwarty tom Nevermoor który nareszcie się ukaże, po pięciu latach lawirowania i odkładania o kolejny rok, oraz drugą część Instytutu Absurdu, bo też została zapowiedziana. Być może Marvellers też będzie miało kontynuację.
Edytowane przez Prefix użytkownikablad logiczny dnia 11.01.2025 15:21
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Prefix użytkownikafuerte
Dzień dobry, pora na podsumowanie z mojej strony.

W 2024 roku przeczytałam 27 książek, z czego TOP5 prezentuje się następująco:

1. Cokolwiek powiesz, nic nie mów, Patrick Raden Keefe
2. Nameryka, Martin Caparros
3. Genialna przyjaciółka, Ellena Ferrante (cała seria)
4. Noc szpilek, Santiago Roncagliolo
5. Białe noce, Urszula Honek

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo