Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywy worek treningowy
12.01.2025 09:29
Nicram_93, napisz, ja nie mam weny ;)

Harrych świąt!
12.01.2025 08:23
MorfinGaunt, jakoś mnie to ominęło, napiszesz newsa czy samemu napisać?

Żywy worek treningowy
11.01.2025 19:37
nowa okołopotterowa książka

Żywy worek treningowy
11.01.2025 19:37

Pasjonat Opieki Nad Magicznymi Stworzeniami
08.01.2025 09:45
u mnie obowiązkowo pod koniec roku czytanie lub słuchanie całej serii HP

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39456 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Książka czy film?
Prefix użytkownikaWioletta
za wiele to nie mam do powiedzenia, bo dla mnie to oczywisty wybór, że książki. nawet nie ma innej opcji. dlaczego? a to dlatego, że w książkach jest więcej szczegółów, bardziej wczuwam się w postać i w jej uczucia, bo nie musze obserwować tej sztucznej gry aktorskiej, bo w mojej głowie wszystko wychodzi naturalnie, ogólnie super. bohaterowie są mniej zabawni, i żałośni. lubię oglądać te filmy, ale uważam, że są klapą. :D
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mogłeś..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicząca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Członek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z żywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w ręczniku na głowie. <3
- od wspaniałej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacją dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacją dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcześniej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
różdżka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: półkrwi.
Quidditch: Obrońca Gryffindoru oraz Zastępca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
różdżka: heban, 12¼ cala, włos jednorożca.

Prefix użytkownikaYodaZgredek
Książki dużo lepsze. Aczkolwiek pierwsze trzy części Harry Potter i Kamień Filozoficzny Harry Potter i Komnata Tajemnic Harry Potter i Więzień Azkabanu. Prawie im dorównują... ale od 4 części. Sporo z książek pominięto ważnych rzeczy przez co filmy tracą na wartości.
Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi Serce

www.barnesandnoble.com/blog/sci-fi-fantasy/wp-content/uploads/sites/4/2017/04/Last-jedi-8.gif

media.giphy.com/media/f6KWp9EiVerlu/giphy.gif

stream1.gifsoup.com/view5/2538209/yoda-vs-sidious-o.gif

imgup.pl/di/MN09/ezgif.gif

images6.fanpop.com/image/photos/34100000/Hermione-GIF-s-hermione-granger-34185686-500-200.gif

imagizer.imageshack.us/a/img924/8786/vpJsiH.gif

imagizer.imageshack.us/a/img923/5771/sfDmyH.gif

i1.kwejk.pl/k/obrazki/d02ddfc699b23f6913836bbb95e5f2b2.gif

image.blingee.com/images18/content/output/000/000/000/758/734986458_1295233.gif

Prefix użytkownikaRue Riddle
Jasne że książka! Więcej szczegółów, postaci, miejsc... Więcej... Magii!
Nie chcę żeby to zabrzmiało dziecinnie ale jak czyta się książki to się czuje taki magiczny klimat...Wrozka
A jak ogląda się filmy to po prostu omija się mnóstwo frajdy!:D
No i jeszcze przy książce rozwijamy wyobraźnię;)
Film według mnie to takie uzupełnienie książki, żeby sobie to wszystko poukładać w głowieWiedzma
No i nic nie zastąpi zimowych wieczorów w wygodnym fotelu, z miękkimi poduszkami, cieplutkim kocykiem, gorącą czekoladą, jakimś pysznym jedzonkiem i książką HP... Mmmmmm...:laczka:
Edytowane przez Prefix użytkownikaRue Riddle dnia 23.06.2017 13:22
Sen też jest bardzo wartościowy, a na pewno bardziej niż edukacja zdalna ~ CoSieDzieje
16.04.2020

Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna że w Hogwarcie trafiłabym Slytherinu. Szczerze jednak mówiąc, jestem hybrydą, mianowicie Krugonką xD
Wprowadziłam emotkę "Wiedzma" zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb Cwaniak
(No dobra, nie zrewolucjonizowało, ale i tak jestem z tego dumna xD)

Moja HPnetowa twórczość Wizard

Fanarty:
Meropa Gaunt
Trytonka
Chiński Ogniomiot
Molly Weasley
Hagrid i Aragog
Hagrid i Sfinks

Fan ficki:
Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdziały.
Moja seria o początkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdział.
Moje drabble o... A zresztą sami się przekonajcie :D

Artykuły:
Patriotycznie, czyli artykuł o Ravenclawie.
Ten artykuł o Wiktorze Krumie pisałam razem z Lorką - pozdro! Wino
A w tym wydaniu Proroka odpowiadałam za rozrywkę:D W tym też ;p

A tu są takie (nie)miłe rzeczy o mnie z sb Starstruck

Ostatnio przychodzę tu nie dla punktów, tylko aby z tobą pogadać ~ potterkking

Oczywiście, że to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle

Chociaż ja tam ubóstwiam twoją trytonkę i twierdzę, że jest najpiękniejsza Love ~ Bad wolf

Witaj księżniczko rozrywki Kapelusz ~ Prorok Niecodzienny

Biorę przykład z najlepszych :D (czyt. Ciebie) xD ~ AdersYooo

Mówiłam Ci kiedyś, że mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, miła kulka puchu xD ~ ulka_black_potter

Ona jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciętych ripost, to z nią wszystko możliwe xD ~ Bad wolf

Jesteś świetną męską postacią Cwaniak ~ Angelina Johnson

Uważaj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny strażnik HPneta! ~ Livka
(Moja nowa fucha Cwaniak )

Rue na władcę Hogwartu! ~ Angelina Johnson

No chyba już widzę kto będzie miał Hogwardzkiego Awardsa xD ~ Roksolana Delakur
(Nie miałam)

Facepalm
Ale wiesz co? lubię Cię za ten Twój nieogar xD
~
gordian119

Są tacy ludzie, którym się nie odmawia, a ty jesteś jedną z takowych Chmurka ~ Roksolana Delakur

Awwww <3 jesteś jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka

Jeny, co to się zadziało, żeby ktoś poprawiał Rue Riddle xD ~ BumSzakalaka

Jesteś tak wyrodna, że ciotka Petunia już bardziej kochała Harry'ego niż ty swoje dzieci xD ~ MorfinGaunt

I mistrzowski tekst Adersa:
Jak można nie pić, jak tu wchodzisz. Ja tego na trzeźwo nie zniosę... xD ~ AdersYooo

A oto niezbity dowód na moją fajową fajowatość i śmiesznośćCwaniak
- Uwielbiam Cię xD
- Za co? Cwaniak
- Za twoje teksty xD

By Shanti Black Love

A to jest po prostu śmieszne Śmiech
Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrraśny. Taki ponury i nieociosany, męski... zostaw kluchę Neville'a i bierz Bułgara! ~ Angelina Johnson

Nie sprowadzajcie Rue na złą drogę... może będą z niej ludzie! ~ ulka_black_potter
... Dzięki, ulka xD

- Pff, Krukoni są wredni ~ Didi Malfoy
- Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte
Eyebrows

- Rue jest łatwa do wołania xD ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]
- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krańcu Polski reaguje Wrozka~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]

Moja HPnetowa rodzinka :D
Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybliźniaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa Dłoń (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka).
Może kiedyś też tu trafisz? :tanczy:

A to rysunki z dedykacją dla mnie, autorstwa Ewki Potter Serce
Podziwiajcie Ksiazka

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-03-10-10-43-1_1.png

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-04-15-51-26-1-1.png

A to od Klaudii Lind Love
Czyż nie wspaniałe? Starstruck

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20171008_173442-952x699_t2.jpg

A tutaj, moi Szanowni Państwo widzimy wielkie dzieło utalentowanej Zireael Wizard
Piękne i już Motylki

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/r0tb14.jpg

i.postimg.cc/BZR8pL9C/hermiona.png

Prefix użytkownikaDebbie
Nie potrafię do końca traktować filmu i książki jako jedną historię. Mimo to zdecydowanie wolę książkę, jako historię oryginalną. Pozwala na wyobrażanie sobie wydarzeń, sytuacji, bohaterów po swojemu. Można lepiej wczuć się w postacie. Zawiera ważne szczegóły i świat magii przedstawiony jest dokładnie przez autorkę.
Natomiast w filmie lwiele scen maj swój urok (np. Harry lecący na Hardodziobie), przybliżają nam niektóre okoliczności, podkreśla akcję, ale juz to stanowi pewne ograniczenia. Często pominięte są w nim ważne fakty, inne zostały zmienione, albo dodane niepotrzebnie. Na przykład scena przybycia Voldemorta z martwym ciaem Wybrańca do Hogwartu - osobiście wydała mi się sztuczna, przesadzona, a nie wprowadzała mnie w ów klimat. Poza tym, w ekranizacji wszystko odgrywa się może aż za szybko, przez co na coś zwraca sie mniejszej uwagi.

Prefix użytkownikaKlaudia Lind
Książki o niebo przewyższają filmy. Oczywiście zgadam się z przedmówczyniami, że jest wszystkiego więcej, ale jest coś, czego nigdy film nie zastąpi chociażby był wierny w 100 % książce. Opis myśli i uczuć bohaterów. Dopiero w książce można zrozumieć, co tak na prawdę nimi targało, jakie mieli odczucia, myśli itd.
Jest jednak kilka scen, które w filmie mi się bardziej podobały, są to: lekcja o Hardodziobach, walka Harrego z Rogogonem Węgierskim w Turnieju, oraz to, że to Neville podpowiedział Harry'emu o Skrzelozielu;)
i.ibb.co/8DTZnrV/Hogwarts-Houses.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-pedzel.png

naforum.zapodaj.net/thumbs/f427d4baf088.png

naforum.zapodaj.net/thumbs/b3f1629c56b2.jpg

naforum.zapodaj.net/thumbs/3b5d5b75c61c.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/klaudia.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/klaudialindomensmierci.jpg

O tym zawsze pogadam:D

*rysowanie*książki*anime*wiedza ezoteryczna*Saga o Ludziach LoduSerce*zdrowie*nauka*blogi*góry*konie*dinozaury*rękodzieło

Znajdziesz mnie na:

blogu:https://sagaoludz...gspot.com/
instagramie:http://www.pictam...5597626476

mrauuuu Love Ulubione anime - Noragami

media0.giphy.com/media/tBpYqkMgAPaWA/giphy.gif

Ulubione filmy - seria Jurrasic

akns-images.eonline.com/eol_images/Entire_Site/201553/rs_500x272-150603111143-rs_500x272-150522100555-giphy.gif

[color=#ffff00]Ukochane bajki

m.gifmania.com.mx/Gifs-Animados-Walt-Disney/Gif-Animadas-Peliculas-Walt-Disney/Imagenes-Animadas-Bella-Bestia/Personajes-Bella-Bestia/Rosa-Encantada-75560.gif

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2011/10/045f0cf3c2a06cb7076a1e0e0cb5aaec.gif

Dzięki za odwiedziny ^^[/color]

www.sagaoludziachlodu-rysunki.blogspot.com
Prefix użytkownikagordian119
Bardzo bym się zdziwił, gdyby ktoś wybrał film, bo żadna, nawet najlepsza ekranizacja nie odda tego, co jest w książce i oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami powyżej. Z filmów dobrze trzymają się tylko pierwsze trzy części, Czara Ognia jako film jest bardzo dobra, jednak pod względem zgodności z książką wypada blado. Natomiast ostatnie cztery filmy to już totalna katastrofa...
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

www.harry-potter.net.pl/images/articles/gordian.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najpow2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-powazny.png

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/12/d8/e5/12d8e53b202c07dd261102bf53ad10c5.jpg

A jeśli chcecie zdobyć
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie cenią sobie fortele.

Posycz sobie, mała żmijko
Wij się, żmijko, wij
Bądź milutka dla Gordiana
Bo cię przybije do drzwi!

pobierak.jeja.pl/images/3/5/8/235806_coachingowe-brednie.jpg

Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) :D
i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018)
Prefekt Slytherinu 2017/2018

Bruno Boccanegra (od 8.07.2018)

Prefix użytkownikaNicram_93
Zdecydowanie książki, żadna część filmu nie może rywalizować z jakąkolwiek książką. Po prostu nie oddaje w pełni tego magicznego świata. Przede wszystkim dla mnie filmy są dodatkiem, ale przecież robione na podstawie książek. W książkach mamy tego wiele, wiele więcej. Filmy, a zwłaszcza następne części są znacznie skrócone. Nie raz się zastanawiałem jakby to było nie znać książek i połapać się dokładnie w tej historii tylko na podstawie filmów. Moim zdaniem ciężko to zrobić, bo filmy są strasznie "ucięte" w stosunku do książek, w niektórych miejscach nawet nieznacznie zmienione. Mimo to zarówno po filmy i po książki sięgam często. Książki przeczytałem już dziesiątki razy i mimo to mniej więcej co roku zaczynam od nowa czytanie całej sagi, bo ciągle mimo, że znam ją na pamięć to mi się nie nudzi.

Prefix użytkownikaxblvck
Zdecydowanie książka. Film ma zawsze jak wiemy limity czasowe, plus po prostu nie jesteśmy w stanie przedstawić wszystkich szczegółów, które znajdują się w książce. Czytając książkę każdy wyobraża sobie zupełnie inne rzeczy, wygląd bohaterów, miejsc, wiele scen. Film pokazuje swoją wersję co jest jak dla mnie minusem większości ekranizacji. Nie zmienia to faktu, że filmy HP są naprawdę niesamowite i nie mogę się do niczego przyczepić, jednak książka zawsze będzie numerem jeden. Prawdziwa ucieczka od rzeczywistości :)

Prefix użytkownikaBeatrice
Chyba nie potrafię wybrać, bo jednak książka ma więcej szczegółów, lepiej jest rozegrany wątek miłosny Harry'ego i Ginny. Filmy za to szybciej można obejrzeć, niż przeczytać książkę i zawsze dobrze się bawię. Nie zawsze mam ochotę coś czytać, bo łatwo wchodzę w zastój czytelniczy. Zresztą mam pamięć fotograficzną, więc pamiętam wszystkie sceny (a w większości też i dialogi).
Gryffindor

65.media.tumblr.com/aa8b71fcdfdebc48240dbdc533fd0477/tumblr_inline_nuj64pRGBX1rybbfs_500.gif

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: