Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
20.03.2025 19:05
I jak? Zdecydowałaś się, żeby iść?

Harrych świąt!
16.03.2025 00:40
a kanon nie kanon....

ludzie naprawdę, serio mają wywalone w takie rzeczy teraz xD

Harrych świąt!
16.03.2025 00:39
Se możesz pójść a nic nie zaszkodzi, przynajmniej se będziesz mogła powiedzieć że
e jo byłam na żywo.

Pracownik departamentu
16.03.2025 00:18
Lecę 20.03 do Londynu i mocno się zastanawiam czy by nie pójść na "Przeklęte dziecko" przy okazji. Nie kanon, ale kusi. Co myślicie? Tylko bilety w dobrych miejscach są drogie :|

Pracownik departamentu
14.03.2025 21:13
Fajnie że wciąż tu zaglądamy. Wszystkiego dobrego wam ;)

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39458 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Drukuj temat
Książka czy film?
Przemek_HGRS
Na pewno książka jest o wiele lepsza, chociaż film też warto zobaczyć. W książce jest napisane o wiele więcej, a w filmie dosyć że jest dużo mniej to jeszcze dużo przekręcają. Jeśli chcemy naprawdę poznać historie Harry'ego bez przeczytania książki nie da rady. Mój Kolega kiedyś mi powiedział, że nie lubi czytać Harry'ego tylko oglądać film bo w książce wszystko przekręcają :-)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 20:21

Joanne
Hej! Według mnie lepsze są książki niż filmy, a zwłaszcza w czwartej części "Harry Potter i Czara Ognia" dubbing jest fatalny, nie dość, że słowa polskie nie są dopasowane do ruchu ust aktorów i w ogóle często treść dużo się różni od angielskiego oryginału...

http://slodziutkiekoniki.blog.onet.pl/
Mitzi Caspar
Książka, wiadomo. Filmy są okrojony i jak już ktoś napisał, psują wyobrażenia.
Zakon Feniksa to była świetna książka, a film to wyjątkowa porażka...

Tak więc: książki górą:)

EDIT

Mnie filmy aż tak nie pasują... 1 była trochę nudna, 2 też, 3 totalnie pozmieniana, 4 była dobra, chociaż książka akurat nieprzypadła mi do gustu no i teraz ta fatalna 5...
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 20:16
"From childhood's hour I have not been
As others were: I have not seen
As others saw..."

/Edgar A. Poe/

Limonka
Osobiście uważam, że to nie są rzeczy, które można porównywać. To znaczy, można, ale nie ma w tym sensu. Lubię książki i lubię filmy, ale nie potrafiłabym wybrać między nimi. Dlaczego? Bo każde daje mi coś innego. Książki to możliwość użycia wyobraźni, przyjemność wymyślania różnych teorii itd. A ekranizacje to dodatek do tego - przyjemnie się ogląda, a i oczekiwanie na nie mnie bawi xD. Podsumowując, równie dobrze możemy porównywać chomika i kaczkę - jedno i drugie zwierze xP.

anek-love-danek
Lepsze są książki, kiedy czytamy, pobudzamy swoją wyobraźnię więc samemu można sobie wyobrazić jak to wszystko wygląda. Filmy też są niezłe, ale przeważnie pomijają dużo rzeczy które zdarzyły się w książce.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 20:14
Anka-Potteromanka=)

-
Marigold
Jasne, że książki i to bez dwóch zdań. Filmy nie są złe, ale nie można powiedzieć, że to idealne adaptacje. Najbardziej podobała mi się Czara Ognia, a najmniej to chyba Zakon feniksa, bo ominęli tyle fajnych epizodów. Oczywiście wiem, że nie można całej fabuły idealnie przedstawić w 2-godzinnym filmie :) chociaż dla mnie mógłby trwać nawet 5. Może reżyser pomyśli nad tym i stworzy dla nas wersje rozszerzone. Byłoby fajnie.Tak
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:45

Lara
Dla mnie również książka lepsza. Lecz... filmy najbardziej odpowiadające książką są dwa pierwsze. Tak mniej więcej je sobie wyobrażałam. Natomiast 3 cześć w ogolę sobie inaczej wyobrażałam. 4 i 5 ujdą.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:43
,, Jeżeli zabijasz spraw by ofiara czuła, że umiera'' - Bellatrix

img444.imageshack.us/img444/2754/bellajb9.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=a7IWiOeAyiA&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=SAFtF4ldeMU&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=pchB66yW7EI&mode=related&search=

b1ala.znajomi.interia.pl
HermionaBlack
Z całą pewnością KSIĄŻKA ;] W filmie za dużo rzeczy się opuszcza albo co gorsze zmienia ;/. Wiem, że jakby przedstawili całą książkę to film trwałby godzinami, ale jednak...
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:47

-To bardzo wzruszające, Severusie -powiedział z powagą Dumbledore. -A więc w końcu dojrzałeś do tego, by przejmować się losem tego chłopca?
-Jego losem? -wykrzyknął Snape. -Expecto patronum! [...]
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze...

herma_007
Książki zawsze będą lepsze od filmów, choćby nie wiem co.
Książki można czytać wiele razy i za każdym z nich znajdujemy coś nowego. Film obejrzymy kilka, czy kilkanaście i już nam się nudzi ...
Ekranizacje są tylko po to by, dla czytelników o mało bujnej wyobraźni, ułatwić sprawę.
Takie jest moje zdanie. :smilewinkgrin:
Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło
Kupię nóż, zostawię nas dwoje

Bo ja kocham Bukę!

Camer
Filmy są rewelacyjne, ale przecież nawet najlepszy film nie jest w stanie przebić książki J.K.Rowling. Cieszę się, że książka dojrzewa wraz z czytelnikiem. Moim zdaniem wszystkie tomy są równie ciekawe

Prefix użytkownikaGoszka
Tak Camer... popieram w całości! To jest... po prostu żałosne... jeżeli ktoś myśli, że filmy są lepsze od książek! Bo to na podstawie książki są filmy i jeżeli taka osoba istnieje, to automatycznie nie jest fanem HP, tylko maniakiem kinowym!
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 20:20

68.media.tumblr.com/fc2672d87f07e294d318933ac747d7f0/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo2_500.jpg

68.media.tumblr.com/1247c5965fe4e3bf9a88f2bfbed35765/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo3_500.jpg

http://www.filmweb.pl/user/Goszka_
hermionaginny
Książki są zawsze lepsze. Filmy nie oddają ich uroku, niesamowitego trzymania w napięciu oraz klimatu. Moim zdaniem nikomu nigdy nie uda się stworzyć filmu na podstawie książki, który byłby lepszy. To po prostu niemożliwe.
Auror to ja xD

Słucham:
Matalliki
Nirvany

Odpowiednik w HP: Hermiona
Dom: Gryffindor
Patronus: Kot
Animag: Kot
Zwierzę: Krzywołap i Hedwiga
Nazywam się Kasia :).

Kapitan menel
Gdy oglądałem film czułem pewien niesmak w stosunku do tego co się działo na ekranie, a do tego co było w książce.
Oczywiście wolę książkę (mało już jest takich osób na świecie).
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 20:17
www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.<-- A czy Ty możesz powiedzieć to samo?

herma_007
My tak uważamy, my potteromaniacy. Są jednak ludzie, którzy nie lubią czytać książek i wolą filmy. Są też tacy, którym się tylko obiło o uszy, ze jest książka. Ale to nie zmieni mojego zdania, i tak wolę książki ....
Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło
Kupię nóż, zostawię nas dwoje

Bo ja kocham Bukę!

Prefix użytkownikaGoszka
Moja siostra, nie przeczytała HP, ale mówi, że woli filmy. I jak oglądam, to lata, i się dopytuje o szczegóły książki. Mam z nią problemy... x( Ale ja wolę książki.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 20:18

68.media.tumblr.com/fc2672d87f07e294d318933ac747d7f0/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo2_500.jpg

68.media.tumblr.com/1247c5965fe4e3bf9a88f2bfbed35765/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo3_500.jpg

http://www.filmweb.pl/user/Goszka_
Kapitan menel
Ja tam wolę patrzeć na wszystko swoimi oczami, a nie oczami reżysera i jego wyobraźnią. Reżyser ucina dużo ciekawych fragmentów. Kiedy byłem w kinie zawiodłem się na filmie, bo nie było tam takich momentów jakie chciałem ujrzeć.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 20:18
www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.<-- A czy Ty możesz powiedzieć to samo?

jedyny
Wg. mnie w filmach o HP ( zwłaszcza w 3,4 i 5 części) Pominięto strasznie dużo szczegółów, skupiając się tylko na głównych wątkach. Wynikało to oczywiście z ich mnogości w książce. Przez to filmy były o wiele gorsze od książek. Brakowało im tej atmosfery o napięcia.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:40
Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?

Prefix użytkownikaSlayerka
Zazwyczaj wolę książki niż filmy... Tak jest i tym razem. Muah xD Uwielbiam czytać...
W filmach zwykle nie pokazują wszystkiego... Np. w HP wycinają wiele istotnych fragmentów. Wszystko pokazują, po prostu... Się ogląda. I na tym koniec.
Książki pozostawiają więcej miejsca na naszą wyobraźnię. Czytając opisy, dodając coś od siebie, widzę dokładnie miejsce, postać... Oczami wyobraźni widzę, co się tam dzieję. I mogę to widzieć w różnoraki sposób... Film tak nie pozwala. Jeden obraz, taki, jaki go przedstawi reżyser. Żadnego naszego wpływu^^

Prefix użytkownikamimid
Tjaa... Zgadzam się ze Slay^^ Ja też jak najbardziej wolę książki niż filmy. Błędem było na początku obejrzeć 1 i 2 część Harrego Pottera i dopiero potem przeczytać. Wiedziałam już jak kto/co mniej więcej wygląda itd.
W filmach nigdy nie będzie tyle informacji ile jest w książkach, bo w końcu filmy oparte są na książkach, a nie na odwrót. Dzięki książką nasza wyobraźnia jest bardziej rozbudowana i w ogóle.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:39

Prefix użytkownikaSlayerka
mimid napisał/a:
Błędem było na początku obejrzeć 1 i 2 część Harrego Pottera i dopiero potem przeczytać. Wiedziałam już jak kto/co mniej więcej wygląda itd.

Mhm... Na początku mi się przyjęło że Potter wygląda jak Daniel, Hermiona jak Emma, Ron jak Rupert, Dumbledore jak Richard, Severus jak Alan, czy Draco jak Tom. Potem to się zmieniło... Jednak i tak nie całkiem. Teraz mam trochę inne wyobrażenia tych postaci... Jednak i tak prawie identyczne do tych^^
Pamiętam jeszcze, że pierwszą część zaczęłam czytać po filmie. W filmie Diabelskie Sidła wciągały ludzi pod siebie, w książce groziło to śmiercią. Trzeba było szybko wstać i wskoczyć na skalną półkę. Gdy przeczytałam ten moment, dosłownie widziałam tę scenę. Ale nie wiedziałam o co chodzi, bo w filmie było przecież inaczej xP
W ogóle najlepiej było przeczytać książkę... Chociaż gdyby nie film, moja fascynacja Potterem (jako książka, nie jako bohater) nie miałaby pewnie miejsca ;)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 19:39

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: