Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Książka czy film?
|
|
Zoxks |
Dodany dnia 25.03.2008 13:02
|
![]() ![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: 15 Ranga: Mugol Data rejestracji: 25.03.08 |
Książki to chyba normalne. Tak każdy może sobie wyobrazić to samą akcje/osobę na kilka rodzajów. Książka wpływa na wyobraźnie jak lenne powiedziała. Ktoś kto sądzi, że film jest lepszy to w tym momencie chyba ma tęmperature. W książce jest o wiele więcej szczegółów.:lol: Edytowane przez ![]() |
|
|
SabinaPotterKhan |
Dodany dnia 26.03.2008 20:57
|
![]() ![]() Postów: 22 Dom: Brak przydziału Punkty: 89 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 26.03.08 |
Mi jest obojętne, ale książki lubię z tego powodu, że jak się czyta, to się zawsze czyta dłużej, niż ogląda film ![]() Edytowane przez ![]() |
|
|
Albus Persiwal |
Dodany dnia 26.03.2008 22:20
|
![]() ![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 9 Ranga: Mugol Data rejestracji: 25.03.08 |
Na pewno książki. W filmach pominięto sporo szczegółów, Syriusz wyszedł jakiś taki "piękny", a wilkołak był nieprzekonujący. ![]() |
|
|
carolinca92 |
Dodany dnia 27.03.2008 14:40
|
![]() ![]() Postów: 9 Dom: Brak przydziału Punkty: -18 Ranga: Irytek Data rejestracji: 26.03.08 |
Ja wolę książkę z jednego prostego powodu: scenariusz jest, w porównaniu z książką, bardzo "skrojony", a czytając książkę mamy możliwość dowiedzenia się o kilku istotnych rzeczach, nie pokazanych w filmie. Edytowane przez ![]() Carolinca
|
|
|
Nat_Evans |
Dodany dnia 27.03.2008 16:36
|
![]() ![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 9 Ranga: Mugol Data rejestracji: 27.03.08 |
Ja szczerze mówiąc zaczęłam od oglądania filmów... podobało mi się (; a teraz jak się przeniosłam na książki i czytam je przed wydaniem filmu na ekrany kin twierdzę, że książka jest lepsza, zawiera więcej informacji. Po za tym one są tak pisane, że bardzo szybko się je czyta, prawie jakby oglądało się film (; wzbudzają wyobraźnie. takie jest moje zdanie na ten temat. Edytowane przez ![]() |
|
|
Santino |
Dodany dnia 28.03.2008 20:29
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 58 Dom: Brak przydziału Punkty: 889 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 24.03.08 |
Książki są zdecydowanie lepsze....ale fajnie jest też obejrzec ekranizacje ksiązkowego przeboju...ale mimo wszystko w filmie wiele wątków jest pominiętych...dlatego wybrałbym zdecydowanie książke... |
|
|
karolakhp |
Dodany dnia 28.03.2008 20:45
|
![]() ![]() Postów: 110 Dom: Brak przydziału Punkty: 529 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 24.03.08 |
Oczywiście że książkę ![]() ![]() Edytowane przez ![]() "-... A teraz zwracam się do ciebie, Harry Potterze. Pozwoliłeś by twoi przyjaciele zginęli za ciebie,zamiast
otwarcie stawiać mi czoło. Będę na ciebie czekał w Zakazanym Lesie. Przez godzinę.Jeśli się tam pojawisz,jeśli się nie poddasz, bitwa znowu rozgorzeje,ale tym razem ja sam ruszę do boju, Harry Potterze odnajdę cię i ukarzę każdego mężczyznę,kobietę i dziecko, którzy będą próbowali ukryć cię przede mną.Masz godzinę" ^^^^ "-Byłeś taki dzielny. Nie mógł mówić. Pochłaniał ją wzrokiem,myśląc,że mógłby tak stać i patrzeć na nią wiecznie. Tylko patrzeć,nic więcej. -Jesteś już blisko-powiedział James.-Bardzo blisko.Jesteśmy ciebie tacy dumni. -Czy to boli ? To dziecinne pytanie wymknęło mu się z ust, za nim zdołał je powstrzymać. -Umieranie?Nie,w ogóle nie boli- odrzekł Syriusz-To takie coś jak zaśnięcie, tylko jest szybsze i łatwiejsze. -A on będzie chciał zrobić to szybko. Żeby już było po wszystkim-odezwał się Lupin. -Nie chciałem,żebyście umarli- powiedział Harry,a te słowa też wyrwały mu się bez udziału woli.-Żadne z was. Przepraszam..." ^^^^ "-Zostaniecie ze mną? -Do samego końca-odrzekł James. -Nie zobaczą was ? -Jesteśmy częścią ciebie- powiedział Syriusz.-Nikt inny nie może nas zobaczyć. Harry spojrzał na swoją matkę. -Bądź blisko mnie-szepnął. I wszedł w mroczny las." ^^^^ |
|
|
_Syriusz_Harry_Remus_ |
Dodany dnia 30.03.2008 14:31
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 229 Dom: Brak przydziału Punkty: 359 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 23.08.07 |
Książki są lepsze, ponieważ w filmach jest mniej akcji, mniej rzeczy opisanych w książce i ogólnie mniej wszystkiego. Książkę warto przeczytać, więcej się dzieje, więcej informacji możemy zdobyć itp. Edytowane przez ![]() *** _Syriusz_Harry_Remus_ http://www.smolarek-ebi-7.aaf.pl/news.php -moja stronka *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Wchodźcie: http://world3.monstersgame.pl/?ac=vid&vid=167015702 *** Jestem 4642 użytkownikiem tej strony: http://www.harry-potter.net.pl/profile.php?lookup=4642 *** *** ![]() *** My Elite is Fucking Elite *** Niektóre z moich ulubionych fan ficków o Harrym Potterze: - Harry Potter i Odzyskana nadzieja - http://hpion.blog.onet.pl/ - Harry Potter, zabójca doskonały - http://hp-zd.blog.onet.pl/ - HP i Amulet Śmierci - http://hp-i-as.blog.onet.pl/2,ID116990333,index.html - HP i Anioł Śmierci - http://hpianiolsmierci.blog.onet.pl/ - HP i Wyrocznia cienie/ Kariera Zawodowa - Blog Aniki - http://anika6.blog.onet.pl - Harry Potter i Wybrańcy Zniszczenia - http://hp-i-wz.blog.onet.pl/ - Strona Selen- fan fick : HP i Żródło Mocy, Skradzione Chwile - http://www.selen.friko.pl/ *** Bowiem najtrudniej na świecie Zwyciężać pośród milczenia I cieszyć się z tego w sekrecie W.B.Yeats *** Ebi i Pepsi: ![]() Powrót do Muehlheim po meczu z Portugalią : ![]() BVB: Borussia Dortmund : ![]() Ebi w Racingu Santander: ![]() A tu w reprezentacjii Polski: ![]() |
|
|
klaudunia114 |
Dodany dnia 30.03.2008 16:11
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 155 Dom: Brak przydziału Punkty: 254 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 18.03.08 |
Ja zdecydowanie wole książki. Można sobie wiele wyobrazić i to jest fajne, a nie tylko oglądać jak daną książkę wyobraził sobie reżyser. Oczywiście lubię oglądać filmy z serii HP i czekam z utęsknieniem na film HP i KP, ale i tak zawsze wracam do książek, bo to przy nich mogę oderwać się od tego, zwykłego świata. ![]() |
|
|
AgaP |
Dodany dnia 13.04.2008 13:18
|
![]() ![]() Postów: 15 Dom: Brak przydziału Punkty: 18 Ranga: Mugol Data rejestracji: 05.03.08 |
Czytając książkę rozwijamy wyobraźnię, a w naszej głowie układa się nasz własny film. Dlatego ja wolę najpierw przeczytać książkę, niż przejść na łatwiznę i oglądać film, w którym na dodatek jest pominiętych wiele wątków. -And what will you give me in return, Severus?
-Anything. |
|
|
Hermiona1334 |
Dodany dnia 18.04.2008 18:15
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 77 Dom: Brak przydziału Punkty: 787 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 09.03.08 |
KSIĄŻKI! 1000000000 razy bardziej. Dlaczego? To proste. Czytając książkę ma się przyjemność odkrywania licznych tajemnic świata magii. W filmie są tylko urywki książki. W dodatku często są one nieprawdziwe (zmienione by uatrakcyjnić film). Poza tym jak powstawał HP nie było mowy o filmach. Filmy mi psują wyobraźnie! Edytowane przez ![]() |
|
|
SaraSnape |
Dodany dnia 25.04.2008 18:29
|
![]() ![]() Postów: 29 Dom: Brak przydziału Punkty: 55 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 25.04.08 |
Książka bo moim zdaniem lepiej jest sobie wszystko wyobrazić to jest rozrywka intelektualna. W książce jest zawsze więcej szczegółów. A w filmie zawsze coś nie gra a to opuszczą ulubiony fragment a to bohater inaczej wygląda... Lepiej czytać książki bo film nie zawsze jest tak udany i niejednokrotnie nie spełnia oczekiwań ![]() Edytowane przez ![]() |
|
|
Ewa_Granger |
Dodany dnia 25.04.2008 18:58
|
![]() ![]() Postów: 4 Dom: Brak przydziału Punkty: -49 Ranga: Irytek Data rejestracji: 06.03.08 |
Zdecydowanie wolę książki!! Filmy też mogą być ale książki na pierwszym miejscu!! Kocham książki!! W książkach jest wiele opisane, możemy sobie wszystko po swojemu wyobrazić, a film? mamy wszystko na gotowe! W książce jest więcej szczegółów a w filmie nie!! Np. w książce o Harrym Potterze Fred i George są niscy i grubi a Ron wysoki i szczupły, w filmie bliźniacy są wysocy i szczupli a Ron niższy od nich. ![]() Edytowane przez ![]() Ewunusia93
|
|
|
klaudunia114 |
Dodany dnia 25.04.2008 20:58
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 155 Dom: Brak przydziału Punkty: 254 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 18.03.08 |
Książki... zdecydowanie one. Uwielbiam je czytać i wyobrażać sobie to, co w danym momencie czytam. To jest nie do porównania z filmem. Jak oglądam film to po cichu wyliczam to co bym zmieniła w filmie, bo lepiej sobie to wyobraziłam. Edytowane przez ![]() |
|
|
Hermiona1334 |
Dodany dnia 28.04.2008 15:44
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 77 Dom: Brak przydziału Punkty: 787 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 09.03.08 |
Książka bezkonkurencyjnie! Obejrzałam wszystkie filmy i 1000000000 razy bardziej wolę książkę dlaczego? Oto powody: - książka zawiera więcej przydatnych i bardzo ważnych szczegółów, które w filmie są niejednokrotnie pomijane - w filmie wiele rzeczy jest poprzeinaczanych (tj:nie zgadza się z treścią książki) i zmienionych by go uatrakcyjnić - ogromna część książki jest w nich pominięta - psują mi wyobrażenie. Kiedy czytam przenoszę się w swój własny świat HP, widzę w wyobraźni wszystkie postacie, zwierzęta itp. a nie tak jak w filmie w świat stworzony przez reżysera HP - podczas czytania przeżywa się wszystko razem z bohaterami, a podczas oglądania filmu nie ma takiej możliwości - film potrafi obejrzeć każdy,choć nie do końca wie o co w nim chodzi nawet 3 letnie dziecko to potrafi W mojej opinii jeżeli ktoś tylko ogląda filmy nie czytając książek nie jest godzien, by nazwać go Potteromaniakiem. Edytowane przez ![]() |
|
|
goradesk |
Dodany dnia 01.05.2008 16:23
|
![]() ![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 51 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 23.04.08 |
Mi bardziej podoba się książka. Uzasadnienie jest krótkie, bo mam jedno. W książce jest więcej szczegółów, a w filmie pominięta jest ich połowa. Więc jak z największą stanowczością mogę powiedzieć, że na sto procent wole książkę. Aa jeszcze jedno książka zajmuje więcej czasu niż film dzięki czemu nie nudzi się przez dłuższy czas. Edytowane przez ![]() |
|
|
Rafal804 |
Dodany dnia 05.05.2008 00:18
|
![]() ![]() Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 17 Ranga: Mugol Data rejestracji: 28.04.08 |
Jak dla mnie to książki nie ma co porównywać z filmem. Kiedy się czyta książkę czuje się to coś, można wyobrazić sobie wiele szczegółów które w filmie zostały pominięte. Ale oczywiście filmy również mi się podobają![]() |
|
|
Vemyana |
Dodany dnia 21.05.2008 16:46
|
![]() ![]() Postów: 252 Dom: Brak przydziału Punkty: 746 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 19.05.08 |
Lubię książki jak i filmy, ale z tą różnicą, że książkę przeczytać przed obejrzeniem filmu. Oglądając film, mogę zobaczyć jak sprawdziła się moja wyobraźnia. Fakt, że w filmie jest ominięte kilka epizodów, ale co w tym dziwnego? Film nie może trwać 10 godzin. A przynajmniej jeśli, połowa oglądaczy ma nie usnąć przed monitorem. |
|
|
Serpensortia |
Dodany dnia 21.05.2008 17:46
|
![]() ![]() Postów: 42 Dom: Brak przydziału Punkty: 1198 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 24.09.07 |
Zdecydowanie książka! Pobudza wyobraźnię (a to chyba najważniejsze!), jest oficjalna, wszystkie informacje są tym, co autor miał na myśli, bez pobocznej ingerencji jakiegoś reżysera, któremu zachciało się działać na własną rękę... Są czasami filmy doskonałe, które adaptuje się na książki, jak chociażby "Stowarzyszenie umarłych poetów", ale są to pojedyncze perełki... Nie mówię, że filmy inspirowane książkami są złe, jednak ja wolę sama ruszyć szarymi komórkami i stwarzać opisane światy we własnej głowie, ewentualnie później skonfrontować to z filmem, chociaż ten drugi narzuca punkt widzenia reżysera... Oh oh :) Wybór jak zawsze zależy od odbiorcy, ja biorę książki :D Ślizgonka, Snaperka, Lupinistka, Malfoy'istka.
* Totally obsessed Snupin fangirl! * 'The right song can turn an emperor into a laughing stock, can bring down dynasties. A song can last long after the events and people in it are dust and dreams are gone.' |
|
|
![]() |
Dodany dnia 22.05.2008 15:20
|
![]() ![]() Pochwały: 1 Postów: 39 Dom: ![]() Punkty: 106 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 07.04.08 |
Książka jest lepsza! 1. Była pierwsza. 2. Są w niej same fakty, bo jest pierwsza 3. Dłuższa 4. Lepsza treścią I kilka innych powodów. Choć filmy też są fajne. Podsumowując, książka jest lepsza, i to o wiele. Edytowane przez ![]() |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |