Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Książka czy film?
|
|
HeRmIoNa_GrAnGeR_WeAsLeY |
Dodany dnia 22.05.2008 17:17
|
![]() ![]() Postów: 11 Dom: Brak przydziału Punkty: 66 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 20.03.08 |
Według mnie książka jest lepsza niż film.Między innym dlatego ,że w filmie dużo rzeczy zostaje pominiętych ,ale oczywiście nie jest to niczyja wina ponieważ gdyby mieli nakręcić film nie wycinając żadnej sceny ,byłby on strasznie długi.Uważam iż najlepszy film nakręcony na podstawie sagi J.K.Rowling to ,,Harry Potter i Więzień Azkabanu". |
|
|
Malicious Lady |
Dodany dnia 29.05.2008 16:34
|
![]() ![]() Postów: 260 Dom: Brak przydziału Punkty: 347 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 29.05.08 |
Oczywiście książki. W ekranizacjach pomijają zbyt wiele wątków, a to mnie cholernie drażni. Przyznam, że efekty, grafika, efekty dźwiękowe etc. w filmach są bardzo dobre, lecz te "braki" są irytujące, dlatego wolę książki. |
|
|
Atlantyda |
Dodany dnia 18.06.2008 12:16
|
![]() ![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 59 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 16.06.08 |
Tak wolę książkę, ale muszę przyznać że niektóre wątki poruszane w filmie też są ciekawie przedstawione. Warto przeczytać i książkę i obejrzeć film - bez zaznajomienia się z książką nie wszystkie informacje w nim zawarte będą zrozumiałe dla oglądacza, po za tym wiele epizodów jest tam ominiętych lub po prostu zmienionych. Dlatego zachęcam do książki - jest naprawdę ciekawie napisana, ale nie odrzucam też od filmu, bo obraz ogólny Hogwartu jest tam świetnie pokazany i również rozwija wyobraźnie:). Edytowane przez ![]() |
|
|
Arry |
Dodany dnia 18.06.2008 19:36
|
![]() ![]() Postów: 36 Dom: Brak przydziału Punkty: 468 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 05.06.08 |
Na pewno książka jest ciekawsza i jak ktoś napisał pobudza wyobraźnie. To co jest w książce nie jest na ekranie, te dialogi, zabawne sytuacje tego jest mało w filmie bo książka jest gruba, a film nie może trwać też za długo. Dlatego dużo fajnych wątków w książce nie ma na ekranie. Ale film też lubi, warto jest po prostu przeczytać książkę, a później obejrzeć film jeśli chce się naprawdę zrozumieć o czym jest naprawdę ta opowieść i o co w niej chodzi. Poza tym książkę się czyta długo (jeśli chcemy przeżywać każdy rozdział ![]() Książka ma swoje plusy i film ma swoje plusy. Edytowane przez ![]() |
|
|
Czerwona Sonja |
Dodany dnia 18.06.2008 19:46
|
![]() ![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 10 Ranga: Mugol Data rejestracji: 18.06.08 |
Książka zawsze przewyższa film - ten drugi nie pozostawia miejsca wyobraźni, nie daje nam możliwości swobodnego fantazjowania, kreowania własnych wizerunków bohaterów i świata. Zubaża nas. Książka jest poza tym medium dokładniejszym, film z racji bycia filmem, opuszcza wiele mniej znaczących wątków, które nas tak samo bawią i interesują, jak te główne. Nie twierdzę, że filmy o Harrym są złe - im dalej w las, tym lepiej. Ale stanowczo wolę sobie poczytać. No man may have me, unless he's beaten me in a fair fight.
|
|
|
Hermiona1334 |
Dodany dnia 18.06.2008 21:55
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 77 Dom: Brak przydziału Punkty: 787 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 09.03.08 |
Książka jest o niebo lepsza! Filmy o HP są tak słabe nieraz, że aż mnie to wkurza. Niektóre sceny w ogóle nie zgadzają się z książką, są przeinaczone, skrócone na maxa ub w ogóle wycięte. To strasznie wkurza. Trzecia część była nawet niezła, ale czwarta... Tam było fajne tylko odrodzenie Voldemorta. Nie wspominając już o tym, że film jest po prostu zbyt ogólny. Nie daje tych wspaniałych przeżyć co książka, nie pobudza wyobraźni. Oglądając film nigdy nie można "odlecieć" w swój świat HP. Nie lubię ich. Kiedy czyta się książkę można wyobrażać sobie jak wyglądają bohaterowie, przeżyć wspaniałą przygodę, zżyć się z nimi, przenieść się do swojego świata HP! ~ Książki są boskie!![]() Edytowane przez ![]() "Wyglądasz bardzo zdrowo Potter,więc wybacz mi,ale nie zwolnię cię z obowiązku odrobienia pracy domowej.
Chyba żebyś umarł,wtedy możesz śmiało czuć się zwolniony" "Będziemy na tyle silni,na ile będziemy zjednoczeni i na tyle słabi na ile będziemy podzieleni" "Co ma być to będzie a jak już będzie to trzeba się z tym zmierzyć" |
|
|
Ginny Potter94 |
Dodany dnia 11.07.2008 10:51
|
![]() ![]() Postów: 6 Dom: Brak przydziału Punkty: 29 Ranga: Charłak Data rejestracji: 10.07.08 |
Moim zdaniem książki są najlepsze, więcej się dzieje, wszystko jest dokładnie opisane. W filmie wiele fragmentów zostało pominiętych. Chociaż przyznam, że też bardzo mi się podobały. Edytowane przez ![]() |
|
|
Hermiona1334 |
Dodany dnia 11.07.2008 11:10
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 77 Dom: Brak przydziału Punkty: 787 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 09.03.08 |
Książka jest 100 razy lepsza. W filmie mnóstwo rzeczy jest pominiętych, wyciętych lub zmienionych. To nie sztuka obejrzeć film i według mnie, jak ktoś tylko ogląda filmy, nie czytając książek, to jest po prostu leniwy i nie ma prawa nazywać się Potteromaniakiem. Filmy są nieraz tak przerobione, że w ogóle nie wiadomo o co w nich chodzi. Nie lubię za bardzo filmów, a do kina idę tylko po to by skrytykować potem to jak bardzo film różnił się od książki. Edytowane przez ![]() "Wyglądasz bardzo zdrowo Potter,więc wybacz mi,ale nie zwolnię cię z obowiązku odrobienia pracy domowej.
Chyba żebyś umarł,wtedy możesz śmiało czuć się zwolniony" "Będziemy na tyle silni,na ile będziemy zjednoczeni i na tyle słabi na ile będziemy podzieleni" "Co ma być to będzie a jak już będzie to trzeba się z tym zmierzyć" |
|
|
Lucky_Twice |
Dodany dnia 12.07.2008 15:07
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 5 Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 150 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 12.07.08 |
Zdecydowanie wole książkę od filmu. Film nie oddaje tego wszystkiego co jest w książce, no i w filmie jest wszystko tak jak sobie to wyobraził reżyser. Kto wie jak by to wyglądało z perspektywy innej osoby. Edytowane przez ![]() I'm so lucky lucky
I'm so lovely lovely Dumbledore is not die.... |
|
|
Tonks91 |
Dodany dnia 12.07.2008 22:46
|
![]() ![]() Postów: 27 Dom: Brak przydziału Punkty: 231 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 30.07.07 |
Oczywiście wolę książkę, jest dłuższa, ma więcej szczegółów, działa na wyobraźnię. Film też nie jest zły ale to nie książka! Strasznie dużo rzeczy jest w nim pomijanych, trwa strasznie krótko... |
|
|
Libby |
Dodany dnia 13.07.2008 12:08
|
![]() ![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 35 Ranga: Charłak Data rejestracji: 11.07.08 |
Książka! Więcej szczegółów, można samemu sobie to wszystko wyobrazić, przemyśleć, zrozumieć... Poza tym po przeczytaniu jakiejś książki z serii HP, zawsze mam wrażenie, że oglądałam film... Np. teraz po części 6 i 7, a jeszcze filmu nie było, to po prostu moja wyobraźnia ; P Edytowane przez ![]() amazing and magic harry potter's world.
|
|
|
emigratka |
Dodany dnia 15.07.2008 16:52
|
![]() ![]() Postów: 70 Dom: Brak przydziału Punkty: 321 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 20.04.08 |
Ewidentnie książki są lepsze. Po pierwsze filmy nie są zbyt dokładne i często niezgodne z książką, po drugie książki pobudzają wyobraźnię, a w filmie masz już gotowy obraz wszystkich bohaterów i miejsc, nie możesz nic zmienić. Po trzecie książkę się dłużej czyta...a to daje więcej emocji i więcej rozrywki i po czwarte książka wciąga, jak zacznę czytać wieczorem to nie skończę dopóki nie przeczytam i dzięki temu noc spędzam w świecie magii... Edytowane przez ![]() |
|
|
Wielki Inkwizytor Hogwartu |
Dodany dnia 16.07.2008 18:38
|
![]() ![]() Postów: 9 Dom: Brak przydziału Punkty: 100 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 11.07.08 |
Osobiście uważam, że lepsza jest książka, ponieważ zawiera więcej ciekawych szczegółów niż film i podczas jej czytania można sobie wszystko wyobrazić. A poza tym książka bardzo wciąga. Edytowane przez ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 17.07.2008 17:49
|
![]() ![]() Pochwały: 1 Postów: 9 Dom: ![]() Punkty: 625 Ranga: Prefekt Hufflepuffu Data rejestracji: 22.05.08 |
Książki... Filmy są źle nakręcone: pominięte szczegóły, zmieniane sytuacje... Najgorszym filmem dla mnie był Zakon Feniksa... Okropne rozczarowanie. Dobrym filmem był WA, wiec jedynie on dla mnie mógł by ''zastąpić'' książkę. Edytowane przez ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 31.07.2008 14:22
|
![]() ![]() Postów: 13 Dom: ![]() Punkty: 320 Ranga: Ulubieniec nauczycieli Data rejestracji: 31.07.08 |
Nie wyróżnię się bo odpowiem....książka, filmy są ok (chociaż ZF mnie totalnie rozczarował), ale chociaż wiem, że nie da się w nich wszystkiego umieścić to i tak uważam, że za dużo w nich pominięto, a po za tym książka ma zawsze swój niepowtarzalny klimat i ukrytą magię. Edytowane przez ![]() ![]() |
|
|
Luke James Potter |
Dodany dnia 06.08.2008 21:35
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 5 Postów: 9 Dom: Brak przydziału Punkty: 1855 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 02.08.08 |
Mogę powiedzieć, że wszystkie książki są świetne. Jednak co do filmów mam mieszane uczucia. Od 1 do 4 bardzo mi się podobały, ale Zakon Feniksa jest słaby. Twierdze tak dlatego, że książka jest bardzo obszerna i zawiera wiele wątków. Niestety film pokazuje tylko niektóre z nich, co ma niekorzystny wpływ na tą ekranizację. Edytowane przez ![]() "Jeśli sądzisz, że w dobie komputerów sztuka czytania zanikła, zwłaszcza wśród dzieci, to niezawodny znak,że jesteś MUGOLEM!" "Ostatnie kłęby pary rozwijały się w jesiennym powietrzu. Pociąg powoli zniknął za zakrętem. Harry wciąż unosił rękę w geście pożegnania. - Da sobie radę - powiedziała Ginny. Harry spojrzał na nią, opuścił rękę i z roztargnieniem dotknął nią blizny na czole. - Wiem. Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu. Wszystko było dobrze." |
|
|
severus malfoy |
Dodany dnia 11.08.2008 17:16
|
![]() ![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 12 Ranga: Mugol Data rejestracji: 10.08.08 |
Zdecydowanie książki! W każdym filmie jest coś zmienione lub wręcz dodane. Na przykład kompletnie skrócony finał w quiddichu. A po za tym to zgadzam się, że książki czyta się o wiele dłużej i jest więcej radości z jej czytania. Edytowane przez ![]() |
|
|
Son Goku Potter |
Dodany dnia 18.08.2008 22:58
|
![]() ![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 154 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 04.08.08 |
Rzadko się zdarza, żeby film był lepszy od książki. W tym przypadku też tak jest. Uważam, że wszystkie filmy o HP nie są dobre, no może poza 1 i 2, ale książki i tak są o wiele lepsze i bardziej ciekawe. Edytowane przez ![]() |
|
|
kamilx98 |
Dodany dnia 21.08.2008 11:55
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 3 Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 1234 Ranga: Dorosły czarodziej Data rejestracji: 29.07.08 |
Zależy od której części, bo jedynka lepsza niż książka. A 4 lepszy film niż książka. Zależy od reżysera. Najlepszy David Yetes. 5 mu wyszła, ciekawe jak 6 mu wyjdzie i podzielona 7 na dwie części. Edytowane przez ![]() bez tytułu
|
|
|
![]() |
Dodany dnia 01.06.2013 16:41
|
![]() ![]() Pochwały: 9 Postów: 1254 Dom: ![]() Punkty: 9381 Ranga: Dystrybutor słodyczy Weasleyów Data rejestracji: 11.04.13 |
A więc ja osobiście uważam, że lepsza jest książka. Jest dużo ciekawych fragmentów, które w filmie zostały opuszczone, narrator, który przedstawia wygląd wszystkiego, gdzie bohater się znajduje - co pomaga w rozszerzeniu wyobraźni, wytłumaczenia, które w ekranizacji nie zostały zawarte. Poza tym film od trzeciej części staje się szary, ciemny, smutny... Poza tym Irytek oraz wiele innych postaci jakich do filmu nie włączono. Edytowane przez ![]() "Dobra, marudo, nie marudź już tak, bo zamarudzisz mnie na śmierć." ![]() http://www.youtube.com/watch?v=dLhFDYQHDQY |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |