Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
03.02.2025 19:39
cześć moje Potterowe demony! jak leci? ja siedzę teraz w domu i robię za pełnoetatową pielęgniarkę, moja mama złamała biodro i leży w łóżku

Pracownik departamentu
30.01.2025 18:10
Ale stypa

Żywy worek treningowy
12.01.2025 09:29
Nicram_93, napisz, ja nie mam weny ;)

Harrych świąt!
12.01.2025 08:23
MorfinGaunt, jakoś mnie to ominęło, napiszesz newsa czy samemu napisać?

Żywy worek treningowy
11.01.2025 19:37
nowa okołopotterowa książka

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39456 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Książka czy film?
HeRmIoNa_GrAnGeR_WeAsLeY
Według mnie książka jest lepsza niż film.Między innym dlatego ,że w filmie dużo rzeczy zostaje pominiętych ,ale oczywiście nie jest to niczyja wina ponieważ gdyby mieli nakręcić film nie wycinając żadnej sceny ,byłby on strasznie długi.Uważam iż najlepszy film nakręcony na podstawie sagi J.K.Rowling to ,,Harry Potter i Więzień Azkabanu".
Zostałam przydzielona do Gryffindoru
www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Malicious Lady
Oczywiście książki. W ekranizacjach pomijają zbyt wiele wątków, a to mnie cholernie drażni. Przyznam, że efekty, grafika, efekty dźwiękowe etc. w filmach są bardzo dobre, lecz te "braki" są irytujące, dlatego wolę książki.

Atlantyda
Tak wolę książkę, ale muszę przyznać że niektóre wątki poruszane w filmie też są ciekawie przedstawione. Warto przeczytać i książkę i obejrzeć film - bez zaznajomienia się z książką nie wszystkie informacje w nim zawarte będą zrozumiałe dla oglądacza, po za tym wiele epizodów jest tam ominiętych lub po prostu zmienionych. Dlatego zachęcam do książki - jest naprawdę ciekawie napisana, ale nie odrzucam też od filmu, bo obraz ogólny Hogwartu jest tam świetnie pokazany i również rozwija wyobraźnie:).
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:51

Arry
Na pewno książka jest ciekawsza i jak ktoś napisał pobudza wyobraźnie. To co jest w książce nie jest na ekranie, te dialogi, zabawne sytuacje tego jest mało w filmie bo książka jest gruba, a film nie może trwać też za długo. Dlatego dużo fajnych wątków w książce nie ma na ekranie.
Ale film też lubi, warto jest po prostu przeczytać książkę, a później obejrzeć film jeśli chce się naprawdę zrozumieć o czym jest naprawdę ta opowieść i o co w niej chodzi.
Poza tym książkę się czyta długo (jeśli chcemy przeżywać każdy rozdział jezyk), a film oglądamy 2-3 godziny i koniec.
Książka ma swoje plusy i film ma swoje plusy.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:52

Czerwona Sonja
Książka zawsze przewyższa film - ten drugi nie pozostawia miejsca wyobraźni, nie daje nam możliwości swobodnego fantazjowania, kreowania własnych wizerunków bohaterów i świata. Zubaża nas. Książka jest poza tym medium dokładniejszym, film z racji bycia filmem, opuszcza wiele mniej znaczących wątków, które nas tak samo bawią i interesują, jak te główne. Nie twierdzę, że filmy o Harrym są złe - im dalej w las, tym lepiej. Ale stanowczo wolę sobie poczytać.
No man may have me, unless he's beaten me in a fair fight.

Hermiona1334
Książka jest o niebo lepsza! Filmy o HP są tak słabe nieraz, że aż mnie to wkurza. Niektóre sceny w ogóle nie zgadzają się z książką, są przeinaczone, skrócone na maxa ub w ogóle wycięte. To strasznie wkurza. Trzecia część była nawet niezła, ale czwarta... Tam było fajne tylko odrodzenie Voldemorta. Nie wspominając już o tym, że film jest po prostu zbyt ogólny. Nie daje tych wspaniałych przeżyć co książka, nie pobudza wyobraźni. Oglądając film nigdy nie można "odlecieć" w swój świat HP. Nie lubię ich. Kiedy czyta się książkę można wyobrażać sobie jak wyglądają bohaterowie, przeżyć wspaniałą przygodę, zżyć się z nimi, przenieść się do swojego świata HP! ~ Książki są boskie!:D
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:49
"Wyglądasz bardzo zdrowo Potter,więc wybacz mi,ale nie zwolnię cię z obowiązku odrobienia pracy domowej.
Chyba żebyś umarł,wtedy możesz śmiało czuć się zwolniony"
"Będziemy na tyle silni,na ile będziemy zjednoczeni i na tyle słabi na ile będziemy podzieleni"
"Co ma być to będzie a jak już będzie to trzeba się z tym zmierzyć"

www.huncwots-world.blog.onet.pl
Ginny Potter94
Moim zdaniem książki są najlepsze, więcej się dzieje, wszystko jest dokładnie opisane. W filmie wiele fragmentów zostało pominiętych. Chociaż przyznam, że też bardzo mi się podobały.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:48

Hermiona1334
Książka jest 100 razy lepsza. W filmie mnóstwo rzeczy jest pominiętych, wyciętych lub zmienionych. To nie sztuka obejrzeć film i według mnie, jak ktoś tylko ogląda filmy, nie czytając książek, to jest po prostu leniwy i nie ma prawa nazywać się Potteromaniakiem. Filmy są nieraz tak przerobione, że w ogóle nie wiadomo o co w nich chodzi. Nie lubię za bardzo filmów, a do kina idę tylko po to by skrytykować potem to jak bardzo film różnił się od książki.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:47
"Wyglądasz bardzo zdrowo Potter,więc wybacz mi,ale nie zwolnię cię z obowiązku odrobienia pracy domowej.
Chyba żebyś umarł,wtedy możesz śmiało czuć się zwolniony"
"Będziemy na tyle silni,na ile będziemy zjednoczeni i na tyle słabi na ile będziemy podzieleni"
"Co ma być to będzie a jak już będzie to trzeba się z tym zmierzyć"

www.huncwots-world.blog.onet.pl
Lucky_Twice
Zdecydowanie wole książkę od filmu. Film nie oddaje tego wszystkiego co jest w książce, no i w filmie jest wszystko tak jak sobie to wyobraził reżyser. Kto wie jak by to wyglądało z perspektywy innej osoby.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:46
I'm so lucky lucky
I'm so lovely lovely

Dumbledore is not die....

Tonks91
Oczywiście wolę książkę, jest dłuższa, ma więcej szczegółów, działa na wyobraźnię. Film też nie jest zły ale to nie książka! Strasznie dużo rzeczy jest w nim pomijanych, trwa strasznie krótko...
Ron uniósł wysoko odznakę. - Nie wierzę! Nie wierzę! Och, Ron, to cudownie! Prefekt! Jak każdy w naszej rodzinie?
- A ja i Fred to, co, jesteśmy tylko sąsiadami?" hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg

Libby
Książka! Więcej szczegółów, można samemu sobie to wszystko wyobrazić, przemyśleć, zrozumieć...
Poza tym po przeczytaniu jakiejś książki z serii HP, zawsze mam wrażenie, że oglądałam film... Np. teraz po części 6 i 7, a jeszcze filmu nie było, to po prostu moja wyobraźnia ; P
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:45
amazing and magic harry potter's world.

emigratka
Ewidentnie książki są lepsze. Po pierwsze filmy nie są zbyt dokładne i często niezgodne z książką, po drugie książki pobudzają wyobraźnię, a w filmie masz już gotowy obraz wszystkich bohaterów i miejsc, nie możesz nic zmienić. Po trzecie książkę się dłużej czyta...a to daje więcej emocji i więcej rozrywki i po czwarte książka wciąga, jak zacznę czytać wieczorem to nie skończę dopóki nie przeczytam i dzięki temu noc spędzam w świecie magii...
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:43

Wielki Inkwizytor Hogwartu
Osobiście uważam, że lepsza jest książka, ponieważ zawiera więcej ciekawych szczegółów niż film i podczas jej czytania można sobie wszystko wyobrazić. A poza tym książka bardzo wciąga.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:42

Prefix użytkownikaKaskaPMNokturn
Książki... Filmy są źle nakręcone: pominięte szczegóły, zmieniane sytuacje... Najgorszym filmem dla mnie był Zakon Feniksa... Okropne rozczarowanie. Dobrym filmem był WA, wiec jedynie on dla mnie mógł by ''zastąpić'' książkę.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:40

Prefix użytkownikaSiwann
Nie wyróżnię się bo odpowiem....książka, filmy są ok (chociaż ZF mnie totalnie rozczarował), ale chociaż wiem, że nie da się w nich wszystkiego umieścić to i tak uważam, że za dużo w nich pominięto, a po za tym książka ma zawsze swój niepowtarzalny klimat i ukrytą magię.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:39
img.photobucket.com/albums/v378/creamtheory13/HPBanner15.png

http://siwann.tumblr.com/
Luke James Potter
Mogę powiedzieć, że wszystkie książki są świetne. Jednak co do filmów mam mieszane uczucia. Od 1 do 4 bardzo mi się podobały, ale Zakon Feniksa jest słaby. Twierdze tak dlatego, że książka jest bardzo obszerna i zawiera wiele wątków. Niestety film pokazuje tylko niektóre z nich, co ma niekorzystny wpływ na tą ekranizację.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:39
"Jeśli sądzisz,
że w dobie komputerów
sztuka czytania zanikła,
zwłaszcza wśród dzieci,
to niezawodny znak,że jesteś
MUGOLEM!"

"Ostatnie kłęby pary rozwijały się w jesiennym powietrzu. Pociąg powoli zniknął za zakrętem. Harry wciąż unosił rękę w geście pożegnania.
- Da sobie radę - powiedziała Ginny.
Harry spojrzał na nią, opuścił rękę i z roztargnieniem dotknął nią blizny na czole.
- Wiem.
Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu.
Wszystko było dobrze."

severus malfoy
Zdecydowanie książki! W każdym filmie jest coś zmienione lub wręcz dodane. Na przykład kompletnie skrócony finał w quiddichu. A po za tym to zgadzam się, że książki czyta się o wiele dłużej i jest więcej radości z jej czytania.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:38

Son Goku Potter
Rzadko się zdarza, żeby film był lepszy od książki. W tym przypadku też tak jest.
Uważam, że wszystkie filmy o HP nie są dobre, no może poza 1 i 2, ale książki i tak są o wiele lepsze i bardziej ciekawe.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:35

kamilx98
Zależy od której części, bo jedynka lepsza niż książka. A 4 lepszy film niż książka. Zależy od reżysera. Najlepszy David Yetes. 5 mu wyszła, ciekawe jak 6 mu wyjdzie i podzielona 7 na dwie części.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:35
bez tytułu

Prefix użytkownikaCordiale
A więc ja osobiście uważam, że lepsza jest książka. Jest dużo ciekawych fragmentów, które w filmie zostały opuszczone, narrator, który przedstawia wygląd wszystkiego, gdzie bohater się znajduje - co pomaga w rozszerzeniu wyobraźni, wytłumaczenia, które w ekranizacji nie zostały zawarte. Poza tym film od trzeciej części staje się szary, ciemny, smutny... Poza tym Irytek oraz wiele innych postaci jakich do filmu nie włączono.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:33
"Dobra, marudo, nie marudź już tak, bo zamarudzisz mnie na śmierć."

31.media.tumblr.com/a4680331a0e696af3a51b345db3fc2b3/tumblr_mfvcyqBCrE1ra5xmxo1_500.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=dLhFDYQHDQY

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: