Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Wróg ciemnej strony
12.12.2024 07:47
RazorBMW, taaa, win11, jeśli będzie gorzej, to zreinstaluję, na razie nie ma wielkiej tragedii

Harrych świąt!
12.12.2024 01:12
MorfinGaunt, win11? Peszek/losowy sprzęt, u mnie działa, windows 10 podobnie.

I tak wymagania się nie zmieniły, jak cos to reinstalacja ; )

Wróg ciemnej strony
11.12.2024 23:04
u mnie cały komputer zaczął zacinać, jak tylko wyszła nowa wersja systemu. Pszypadeg? Nie sondze...

Ponury Żniwiarz
11.12.2024 21:44
Duszek

Pracownik departamentu
11.12.2024 21:27
Awaria Facebooka, kiepsko chodzi, a tu pustki?

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 57438 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 38932 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
II wojna światowa (szukam)
Prefix użytkownikaulka_black_potter
Hej, wiem, ze na stronie jest wielu zapalonych czytelników, z których każdy posiada inny gust. Zakładamy ten temat ponieważ poszukuje książek na temat II wojny światowej. Nie chodzi mi tu o żadne cegły historyczne, bo historie znam. Chciałabym cos co mrozi krew w żyłach, może jakieś historie z obozów, jakieś wielkie miłości w czasie wojny. Bez różnicy czy książka będzie raczej smutna czy z humorem. Chociaż lubię popłakać nad czymś dobrym. Kojarzy cie coś? Potraficie polecić?

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaMarcus Clinton
Ostatnio przeczytałem książkę "Azyl" ze względu na swoje zwierzęce zamiłowania. Książka ta opowiada o małżeństwie, które prowadzi ogród zoologiczny i w czasie okupacji próbują ocalić jak największą liczbę osób. Chowają ich po klatach, piwnicach itp. Historia prawdziwa i w sumie polecam. Wiem, że powstał film na podstawie tej książki, ale niestety nie widziałem go.
Po prostu Marcin

images82.fotosik.pl/1011/7aa87cb1da994ba8med.jpg

Takie cudo dostałem <3

i.imgur.com/0u16lZe.png

imageshack.com/a/img923/4417/HkXkFm.gif

Takie miłe słowa mnie spotkały Love

i.imgur.com/QrjCRNM.png

Mój ranking najcudowniejszych nóg!

1. Edyta!

images92.fotosik.pl/319/9827bac25b48a187med.jpg

2. Livka!
Tu cenzura zdjęcia

3. Scarlett!

images90.fotosik.pl/319/42d14ae8e08607d7med.jpg
https://zapodaj.n...83bd62.jpg

Ogłaszam wszem i wobec, iż GiHP to moja siostra bliźniaczka. Dedykuję jej tego gifa Edki, bo mi się podoba i jej też musi się spodobać
Love
imageshack.com/a/img922/6528/dy1EEC.gif

Edyta <3 Moja motywatorka!
imageshack.com/a/img924/2810/KzL3IE.gif

United <3
imageshack.com/a/img923/9488/ketnkt.gif

Śląsk!
imageshack.com/a/img921/3372/6I8rgn.gif

You laugh at me because I'm different, I laugh at you because you're all the same.

imageshack.com/a/img924/953/bciSei.gif

"Śmierć będzie ostatnim
wrogiem, jaki będzie pokonany"

imageshack.com/a/img923/8085/HrtRvj.gif

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/921/HZ1lIM.jpg

"Każdy ma fanów, ale ja mam najlepszych fanów, ja to wiem. Tak się stało, że moja muzyka odnalazła najpiękniejsze, najfajniejsze, najbardziej szlachetne i wartościowe serca. "
-
Edyta Górniak

Prefix użytkownikaBellatrix L
Ja nawet teraz czytam książkę "Słowik". Akcja dzieje się w okupowanej Francji. Jest to historia dwóch sióstr, z których jedna wstępuje do ruchu oporu, a druga jakby poddaje się okupacji i wpuszcza do swojego domu Niemca na kwaterę... To chyba nawet była Książka Roku 2016 z kategorii historyczna xD Osobiście bardzo polecam. Wciągająca.
ღ ღ ღ

media.tenor.com/images/08c10a421fe8817e02a2cdcebcf5944a/tenor.gif

ღ ღ ღ

media.giphy.com/media/tFDWhOyUlTaw0/giphy.gif

ღ ღ ღ

W Hogwarcie Ellen Ripley.
Od 27.07.2015 (14. edycja) dumna pani prefekt Ravenclawu

Redaktorka w 3. numerze Proroka Niecodziennego, wakacje 2015
Korektor w 13. numerze Proroka Niecodziennego, wakacje 2017

Bellatrix L napisał(a):

Ja nawet teraz czytam książkę "Słowik". Akcja dzieje się w okupowanej Francji. Jest to historia dwóch sióstr, z których jedna wstępuje do ruchu oporu, a druga jakby poddaje się okupacji i wpuszcza do swojego domu Niemca na kwaterę... To chyba nawet była Książka Roku 2016 z kategorii historyczna xD Osobiście bardzo polecam. Wciągająca.

Tez jestem właśnie w trakcie jej czytania, ha ha.

Marcus, w sumie polecasz czy serio Ci sie podobało? Bo ja szukam książek porywających, dla których mogę zarwac noc:D jeżeli jest tam dużo o zwoerzakach to pewnie średnio mi sie spodoba, wole ludzi ;(

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikagne
Uwielbiam książki o II Wojnie Światowej, ale nie wiem czy takie opisujące walki żołnierzy na linii frontu przypadły by Ci do gustu - z naciskiem na historie ludzi, to co się dzieje w ich głowach w obliczu niebezpieczeństwa (a nie aspekt historyczny),a wszystko to okraszone walką z wrogiem. Cienka czerwona linia Jamesa Jonesa jest warta przeczytania, tak samo Nadzy i martwi Normana Mailera.
Bez strzelania z karabinów to koniecznie Król Szczurów. Stąd do wieczności Jonesa też było spoko, ale wcześniej wymienione książki jak dla mnie bardziej wartościowe.

Ale to są duże książki, które wymagają poświęcenia im trochę czasu i skupienia.

Jeszcze Das Boot jest cudowna, ale tego ci akurat nie polecam :D

Erich Maria Remarque napisał wiele książek o wojnie, a w szczególności emigracji. W większości z nich znajdziesz wątki romantyczne i takie tam. Nie potrafię polecić jakiejś jednej, bo czytałam ich wiele i do tego wiele lat temu. Muszę sama je sobie przypomnieć. Myślę że mogłabyś przeczytać Iskrę życia (obóz koncentracyjny). Z tych z romansem w tle i emigracją, to bodajże Noc w Lizbonie była okej.

Z takich lekkich książek to czytam ostatnio trylogię Parabellum Mroza - łatwe i przyjemne, ale wiele tym książkom brakuje. To takie spoko czytadła do pociągu, niewiele więcej. Ja mam im wiele do zarzucenia, ale w zależności czego szukasz.

A czy ktoś siedzący w tej tematyce poleciłby mi jakieś książki bardziej historyczne, które byłyby równie interesujące co pozycje Corneliusa Ryana? Przez encyklopedię nie przebrnę, ale taka forma jaką prezentuje Ryan np. w Najdłuższym dniu bardzo mi się podoba.

Tak właściwie to chętnie przyjmę wszelkie propozycje książek wojennych. Fajnie jeśli będą skupiać się na przeżyciach, dylematach żołnierzy. Wskazane opisy akcji na linii frontu, ale może być cokolwiek innego.
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

Prefix użytkownikaMikasa
Polecam książkę "Miła 18" (Leon Uris), chociaż dośc trudno ją dostać. To najbardziej wstrząsający obraz II wojny, z jakim miałam okazję się zapoznać. Czytałam to w gimnazjum i nie wiem, czy nie za wcześnie. Opisy okrucieństwa są tak plastyczne, a jednoczesnie pozbawione patosu czy jakichś ubarwień... po prostu taka bezlitosna prawda. Jeżeli masz ochotę na coś okrutnego, co jednocześnie pozwoli Ci lepiej zrozumieć doświadczenia ludzi z tamtych dni... Do tej pory nie znalazałam książki, która takie zadanie spełniłaby lepiej niż Miła 18.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Asia, dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź, na pewno sprawdzenia sobie te książki w domu. Ogólnie to walki tak średnio mnie interesują, chyba, ze ruch oporu ma cos do powiedzenia. Nie polece Ci tego o co prosisz, ale juz dawno temu mialas przeczytać 5latt kacetu! Ta książka jest świetna, chociaż nie napisana przez mistrza prozy. Jednak ta chaotyczna fabula i gorzki humor sprawiają, ze człowiek może się zastanowić nad sobą. Jet to książka raczej lekka ale bardzo ciekawa.

O dzięki Mikasa, o cos takiego mi właśnie chodzi. Chce poczuć to co sie wtedy działo. Na pewno sprawdze!

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaAlette
Ja chętnie polecę "Miasto złodziei" Davida Benioffa (to jest ogólnie scenarzysta, pisze do sporej liczny odcinków Gry o tron, o czym się dowiedziałam, jak już przeczytałam książkę haha). Akcja ma miejsce w Rosji podczas II WŚ i chociaż nie dotyka ona samego problemu walk, to pojawia się to, co dzieje się w tle bitwy, czyli przede wszystkim głód i stacjonujący żołnierze na każdym kroku.

Książka jest dynamiczna i lekka, dużo w niej humoru (już sam opis na to wskazuje, no bo w sumie... jaka ;p), ale właśnie w ten lekki i zabawny sposób przekazuje podstawowe wartości.
Nie wiem, na ile jest ona autentyczna, w końcu napisał ją człowiek w niewielkim stopniu z wojną związany, ale mnie poruszyła, no i jest jedną z niewielu, które przeczytałam w kilka dni.

Wspomnianego "Króla szczurów" też polecam, tylko że to właśnie trzeba przeczytać na spokojnie, bo jest dosyć trudne. Nie trudne językowo, ale jest tam poruszony pewien problem, na którym trzeba się skupić. Z drugiej strony to książka mocno inspirująca, która zmienia spojrzenie na wiele spraw.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaRon Mulek
Jerzy Kwiatkowski "485 dni na Majdanku" - wspomnienia byłego więźnia obozu koncentracyjnego na Majdanku;
Michał Wójcik, Emil Marat "Ptaki drapieżne. Historia Lucjana "Sępa" Wiśniewskiego, likwidatora z kontrwywiadu AK" - wspomnienia likwidatora z AK;
Richard Siegert "Tygrys z Poznania" - wspomnienia celowniczego jedynego walczącego w Poznaniu czołgu typu Tiger;
Jewgienij Marinski "Byłem pilotem Airacobry na froncie wschodnim. Wspomnienia radzieckiego pilota myśliwca 1941-1945".

Prefix użytkownikaCoffee Sugar
Złodziejka Książek jest super :D jak dla mnie smutna, ale nie wiem jak dla innych... niestety autora za nic nie mogę sobie przypomnieć :( w każdym razie według mnie książka świetna, a szczególnie, że z trochę mało spotykanej pośród książek tego typu które czytałam perspektywy, bo niemieckiej dziewczynki. Pokazuje, że cywile w Niemczech też przeżywali w czasie II wojny światowej tragedie, i choć trudno mi powiedzieć, czy jest to w jakimś stopniu wartościowa książka, to mi się bardzo podobała :D

Prefix użytkownikaSarahis
Nigdy jakoś szczególnie nie interesowałam się tym okresem i nie budził we mnie jakichś szczególnych emocji, do momentu aż w ręce trafila mi "Brunatna Kołysanka" Anny Malinowskiej. Nie wiem czy wpisuje się w twoje oczekiwania, bo książka nie skupia się na historiach więźniów ani walce na froncie, ale na losach polskich dzieci odebranych rodzicom i uprowadzonych do Niemiec, do ośrodków hodowli rasy białej/nordyckiej (to brzmi tak cholernie obrzydliwie...). Dla mnie było to szczególnie interesujące, bo wcześniej nie czytałam żadnej publikacji na ten temat, ba, nawet w swojej ignorancji nie byłam świadoma, że taki proceder w ogóle miał miejsce. Odcinane od swoich korzeni, germanizowane dzieci (oczywiście spełniające pewne wymagania) trafiały do niemieckich rodzin, bądź tułały się po ośrodkach latami. W książce zawarte są ich historie, napisane w bardzo przystępny sposób (serio, nawet dla mnie, a ja zasypiam na samo wspomnienie o II wojnie).

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

no one expects to stay in school forever

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/241071402/original.gif

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

media.giphy.com/media/12fgztS23saCVa/giphy.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/187528943/original.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/101292005/original.gif

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/kdYhNomVFvgfC/giphy.gif

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

>>>*<<<

I just decided by the grace of the God Poseidon

that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in

>>>*<<<

whatever feeds your fear is closer than you think

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/9U1eND52C37S8/source.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

Prefix użytkownikagne
ale juz dawno temu mialas przeczytać 5latt kacetu

No przecież przeczytałam! Nawet sięgnęłam po inną książkę Grzesiuka, choć wcale o wojnie nie była ;p

Polecam książkę "Miła 18" (Leon Uris), chociaż dośc trudno ją dostać.

Eh, już mi kiedyś polecałaś i od tamtego czasu się na nią czaję, ale tak jak piszesz ciężko ją dostać. U mnie w bibliotece niestety nie ma. W antykwariacie też się nigdy nie natknęłam.
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

Alette napisał(a):

Ja chętnie polecę "Miasto złodziei" Davida Benioffa (to jest ogólnie scenarzysta, pisze do sporej liczny odcinków Gry o tron, o czym się dowiedziałam, jak już przeczytałam książkę haha). Akcja ma miejsce w Rosji podczas II WŚ i chociaż nie dotyka ona samego problemu walk, to pojawia się to, co dzieje się w tle bitwy, czyli przede wszystkim głód i stacjonujący żołnierze na każdym kroku.

Książka jest dynamiczna i lekka, dużo w niej humoru (już sam opis na to wskazuje, no bo w sumie... jaka ;p), ale właśnie w ten lekki i zabawny sposób przekazuje podstawowe wartości.
Nie wiem, na ile jest ona autentyczna, w końcu napisał ją człowiek w niewielkim stopniu z wojną związany, ale mnie poruszyła, no i jest jedną z niewielu, które przeczytałam w kilka dni.

Na pewno sprawdzę tę książkę, ale chyba najbardziej napaliłam się na na tego Króla Szczurów. Wojna w Azji też bardzo mnie interesuje i w sumie na samą myśl co tam się działo robi mi się smutno.

@Ron Mulek, dzięki!

@Coffe Sugar, słyszałam o tej książce, i wydaję mi się, że mogłaby mi się spodobać. Chyba alette mi nawet o niej kiedyś opowiadała, albo ktoś inny. Dzięki za przypomnienie!

@Sarahis, czytałam może nie do końca podobną książke o tzw. Sierocych Pociągach w Ameryce. Jednak jako, że chodzi tu o Polaków to może się skuszę, musze o niej poczytać. Dzięki!

gne napisał(a):

ale juz dawno temu mialas przeczytać 5latt kacetu

No przecież przeczytałam! Nawet sięgnęłam po inną książkę Grzesiuka, choć wcale o wojnie nie była ;p

No i jak? Nic nie mówiłaś:< Zdaj relację, haha.
Edytowane przez Prefix użytkownikaAlette dnia 01.09.2017 19:44

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaaLmanaC
Jeśli wciąż szukasz jakiegoś tytułu to od siebie mogę polecić książkę obozową, Jan Michalak nr 3273 miał szesnaście lat, świetnie się czyta no i wiele też się dzieje

Prefix użytkownikaColorfulDreams
Ja od siebie osobiście polecam Galop' 44 Moniki Kowaleczko-Szumowskiej. Książka jest dość specyficzna.. Ponieważ akcja rozgrywa się w naszych czasach ale i również w sierpniu 1944 kiedy to Warszawa zrywa się do Powstania. Jest to dość ciekawa książka o podróży w czasie. Bohaterami są 13 letni Mikołaj i 17 letni Wojtek.
Nie będę zdradzać szczegółów, ale na prawdę polecam mocno. Sięgnęłam do tej książki czystym przypadkiem i na prawdę się zachwyciłam. Ale oczywiście kto co lubi xD
i.imgur.com/5FGbkpN.png

,, To zabawne - jako dzieci wierzymy, że możemy zostać, kim chcemy, znaleźć się tam, gdzie zapragniemy, bez ograniczeń. Oczekujemy czegoś niezwykłego, wierzymy w magię. Potem dorastamy i mijają lata niewinności. W nasze życie wkrada się rzeczywistość i nagle zdajemy sobie sprawę, że nie możemy zostać tym, kim chcemy, i musimy się zadowolić czymś pośledniejszym.''

----- Kącik uwielbienia!------
Wielbię Cie Scarllet za pokazanie mi tej stronki! Serce

----------------

W Hogwarcie jestem wspaniałym osobnikiem płci przeciwnej, podrywającą każdą napotkaną dziewczynę ^^ Czarownice strzeżcie się! xD

Prefix użytkownikaAnastazja Schubert
Odgrzebię trochę stary temat, ale bardzo mnie interesuje druga wojna światowa, więc chętnie przyłączę się do polecania takich książek. Ostatnio czytałam "Igły. Polskie agentki, które zmieniły historię" Marka Łuszczyny. Tu jedna z historii odnosi się też do pierwszej wojny, natomiast głównie mowa o drugiej.
Autor opisał kobiety, które w czasie wojny miały związek z Polską i szpiegowały na jej rzecz. Pokazuje ich spryt i to jak wiele informacji dzięki nim udało się zdobyć, nieraz zupełnie niespostrzenie. Historie są prawdziwe, jednak autor wprowadza elementy opisowe takie, aby można było poczuć jakby się z daną bohaterką było, jakby się razem szło po ulicy lub uciekało przed Gestapo. Autorowi udało się także dotrzeć do jednej z kobiet (niestety większość bohaterek nie dożyła wydania książki), jedynej zresztą, która była Cichociemną, ale pomimo tyłu lat, które minęły od zakończenia wojny, dalej nie chciała opowiadać o sekretach jej powierzonych.

Polecam bardzo mocno. Reportaż historyczny, pewne wydarzenia są odtworzone, dzięki czemu nie czujemy sztuczności bądź tylko suchych faktów.

Prefix użytkownikaColette
Anastazja Schubert napisał(a):

Odgrzebię trochę stary temat, ale bardzo mnie interesuje druga wojna światowa, więc chętnie przyłączę się do polecania takich książek. Ostatnio czytałam "Igły. Polskie agentki, które zmieniły historię" Marka Łuszczyny. Tu jedna z historii odnosi się też do pierwszej wojny, natomiast głównie mowa o drugiej.
Autor opisał kobiety, które w czasie wojny miały związek z Polską i szpiegowały na jej rzecz. Pokazuje ich spryt i to jak wiele informacji dzięki nim udało się zdobyć, nieraz zupełnie niespostrzenie. Historie są prawdziwe, jednak autor wprowadza elementy opisowe takie, aby można było poczuć jakby się z daną bohaterką było, jakby się razem szło po ulicy lub uciekało przed Gestapo. Autorowi udało się także dotrzeć do jednej z kobiet (niestety większość bohaterek nie dożyła wydania książki), jedynej zresztą, która była Cichociemną, ale pomimo tyłu lat, które minęły od zakończenia wojny, dalej nie chciała opowiadać o sekretach jej powierzonych.

Polecam bardzo mocno. Reportaż historyczny, pewne wydarzenia są odtworzone, dzięki czemu nie czujemy sztuczności bądź tylko suchych faktów.

Ciekawa recenzja! Z chęcią sięgnę i po tą. Jestem po lekturze "Łączniczek" Wiktora Krajewskiego. Na książkę składa się kilka opowieści, każda prezentująca inną bohaterkę. Zdaje się, jakby każda z tych dziewczyn i kobiet była wyjątkową osobistością na kartach historii, a one tylko walczyły o to co kochają - po to, żeby żyć.

Zabieram się jeszcze od dłuższego czasu za "Dziewczyny z powstania" Anny Herbich. Też zapowiada się poruszająco :) Do listy dopiszę też "Igły" !
66.media.tumblr.com/9c817c6cfbdead0b488c15000db5ae69/tumblr_os65pxJxzU1u8hhilo1_500.gif
data.whicdn.com/images/296097536/original.gif

Prefix użytkownikaAnastazja Schubert
Cieszę się, że zachęciłam :) Poszukałam szybko "Dziewczyn z powstania", bo kojarzyłam tytuł. Widzę, że to jedna z książek z całej serii historycznej Znaku, czytałam z niej tylko "Upadłe damy II Rzeczpospolitej". Autorzy są co prawda różni, ale jeśli wydawnictwo pilnowało, żeby cała seria była utrzymana w podobnym tonie, to chyba czas się zabrać i za "Dziewczyny", bo będzie warto.

klaudar
Przeczytaj sobie "Religię Hitlera" Michaela Hesemanna, świetna pozycja.
Bardzo mocne "Łaskawe" Jonathana Littella.
A jeśli Ci chodzi o książki historyczne XXw.to idź trochę na wschód i poczytaj Simona Sebaga Montefiore, np."Młody Stalin", "Dwór Czerwonego Cara", czy "Trylogia moskiewska". Świetne książki historyka z pasją i dziennikarza.
Książki Anny Applebaum, np. "Głód"
Anna Bikont "My z Jedwabnego".
"Płuczki" Pawła Piotra Reszke.
Jest masa wartościowych książek z tego okresu. Więcej takich rekomendacji znajdziesz tutaj https://targiksia...alystok.pl
Edytowane przez klaudar dnia 16.02.2024 10:23

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: