Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Uzdrowiciel Wypadków Przedmiotowych
24.09.2023 14:32
Grill

Pracownik departamentu
23.09.2023 22:34
Jak tylko macie ochotę, to możemy spróbować to forum jakoś jeszcze rozruszać. Pomysły są :)

Potęga Krwistego Steka!
23.09.2023 17:12
fuerte, na amen to nie, tylko trochę

najdroższa
22.09.2023 18:21
czy strona już zdechła na amen?

Pan Śmierci
18.09.2023 14:03
kolejny rok przegapiłam urodziny swoje na stronie..

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Alette

Posiada 59641 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 57119 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45321 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 38926 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36755 punktów.

10) Prefix użytkownikalosiek13

Posiada 34144 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Całe życie na diecie...
Alette
Jedzenie jest jedną z naszym podstawowych potrzeb, właśnie dlatego tak trudno podejść nam do tego zdrowo i z umiarem. W związku z tym pojawia się wokół nas mnóstwo diet - od tych "cudownych" po klasyczne MŻ.

No właśnie - jakie znacie diety, czy której sprawdziliście na sobie? Może macie jakieś zdanie na temat poszczególnych jadłospisów?

Co ogólnie myślicie o samym przechodzenie na dietę?

web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Temat dla mnie, bo ja od liceum jestem co chwilę na doecie. Generalnie, najzdrowiej jest udać się do dietetyka, aby ułożył zbilansowaną i dopasowaną do danej osoby dietę. Ja schudłam na razie 13kg, jeszcze 5 i dojdę do swojego celu. Jest to męczące i wymaga wyrzeczeń i samozaparcia. Wiele rzeczy w swoim stylu życia zmieniłam, ale mimo wszystko, brakuje mi czasem czekolady czy piwa. Problemem nie jest schudnąć, tylko utrzymać wagę.
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix użytkownikaErudieth
Ech, szczerze mówiąc, myślałam o przejściu na dietę. Pojawił się jednak jeden problem - anemia. I niestety, podpytywałam lekarzy, próbowali doradzić, jak ewentualnie można to pogodzić - nic nie działało, czułam się po prostu okropnie.
Ale ostatnio doszłam do wniosku, że w sumie to będę zadowolona, jeśli uda mi się utrzymać tak, jak jest teraz. Po prostu staram się zdrowo odżywiać i w miarę możliwości ćwiczyć. ;)

Aa. Jedyna dieta, która się w moim przypadku sprawdziła, to jedzenie na obozach skautowych. xD
www.harry-potter.net.pl/images/articles/eru.png

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Erudieth - przy anemii najlepiej udać się do dobrego dietetyka, który doradzi i dobierze odpowiednią dietę. Sama początkowo sceptycznie podchodziłam do idei dietetyka, ale kiedy okazało się, że mój kolega z bloku schudł 30kg, właśnie dzięki dietetyczce, to stwierdziłam, że pora i na mnie. Co prawda, co jakiś czas mam kryzysy i strasznie to długo trwa, bo po prostu nie daję rady gotować tych 4-5 posiłków dziennie i ich jeść w czasie pracy o regularnych porach, czasami po prostu mam dosyć i mam np. tydzień przerwy, w czasie którego jem dosłownie wszystko, na co mam ochotę. Zostało mi jakieś 5kg do zrzucenia. Miało być 10, ale doszłyśmy z dieteytczką do wniosku, że biorąc pod uwagę fakt, że ćwiczę siłowo i rozbudowują mi się mięśnie, to te 10kg to będzie zbyt dużo i 5 w zupełności wystarczy.
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix użytkownikaulka_black_potter
Na anemię choruje od jakichś 10 lat i odpowiednia dieta jest w tej chorobie najważniejsza, chociaż ja nie specjalnie ja stosuję, bo jestem leniwa, uparta itp. chciałabym przejść na jakąś dietę, która rzeczywiście pomogłaby mi schudnac ale nie mam w sobie hyba tyle samozaparcia. Trochę to smutne.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaMikasa
Ja jestem zwolenniczką tego, żeby wypróbować wiele sposobów żywienia na sobie. Każdy jest "na diecie", bo dieta to po prostu sposób odżywiania. Od paru lat eksperymentuję i każdego do tego zachęcam, bo można się o sobie bardzo dużo dowiedzieć.
Uważam też, że nie ma jednej diety, która jest idealna dla każdego, ale istnieją diety, które nie są dobre dla nikogo. Tak czy siak, poeksperymentować zawsze warto, z nikim nie podpisujecie cyrografu na wieczność, ale uważam, że dwa miesiące to minimum, jakie warto poświęcić na obserwację efektów.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaSam Quest
Zgadzam się z Mikasą, że wszyscy jesteśmy na diecie, mniej lub bardziej zdrowej, ale dietę każdy jakąś ma.

Ja osobiście wiele razy mówiłam sobie "od jutra się odchudzam", "od jutra nie jem słodyczy" i jak tak sobie mówiłam to czułam jeszcze większe pokusy. W pewnym momencie zrozumiałam, że sukces tkwi w myśleniu o tym co i jak jem.

Nadal jem za dużo fastfoodów, a szczególnie pizzy, do tego chipsy i alkohol. Do tego wydaje mi się, że przechodzenie na restrykcyjne diety prowadzi donikąd, bo gdy osiągamy sylwetkę jaką chcemy wraca się często do starych nawyków i kilogramy wracają.

Ja obecnie w mojej diecie stawiam na warzywa i generalnie rośliny. Jak wspominałam na sb kilka razy, ograniczam spożywanie mięsa, nie kupuję i nie gotuje, ale zamówiłam z dwa razy maczka i jak jestem u kogoś "w gościach" zdarza mi się jeść mięso. Mam zamiar w tym roku całkiem wyeliminować mięso z mojej diety, ale jestem z siebie dumna, że z codziennego spożycia przeszłam na "raz na jakiś czas".
Do tego redukuję spożywanie cukru, odrzuciłam słodzenie, energetyki i piję o wiele mniej słodkich napojów, głównie wodę.
Poprzez zmianę podejścia i stylu życia kilogramy same schodzą i w ciągu ostatniego roku, gdzie miałam mało ruchu przez pracę zdalną i lenistwo schudłam 12 kg. Pewnie mogłabym więcej, ale na dobrą sprawę nie dążyłam do straty wagi, tak wyszło. Nie jest to spektakularna zmiana, ale wiem, że sama nie zrobiłam nic by zejść więcej.

Jeszcze w kontekście diety to bardzo nie lubię takiego nachalnego namawiania ludzi do "jedynej słusznej diety". Niektórzy tak bardzo się fiksują na swoich przekonaniach i dietach, że uważają, że każdy powinien w to wchodzić.

Nie wiem czy też tak macie, że jak zmieniacie coś w jedzeniu (np. ograniczacie dane produkty, rezygnujecie z cukru) to ludzie zaraz pytają "jesteś na diecie?", "odchudzasz się?". Może to tylko ja i dostaje podprogowe informacje, że mam te odchudzanie wprowadzić. xD
www.harry-potter.net.pl/images/articles/snow-flakehp2020.png

i.imgur.com/W5nsRsW.jpg

i.imgur.com/T8lLRQU.png

Ściana uznania i miłości

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie kłam, że go nie znasz
Harry'ego Pottera zagrał
niektórych nawet nabrał,
że ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdę są niebieskiego
"Tak jak Ron" - woła Ulica
dziewczyna pięknego lica.
Potteromaniak z niej na schwał
i nie jest to żaden wał.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie każda Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to słońce, czy to deszcz
W moich myślach on wciąż jest
Myślę o nim nieustannie
Nawet gdy się kąpię w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak się to zaczęło
Lecz gdy serce moje drgnęło
Cała byłam zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnę
Nawet jeśli spotkam bombę
Jest to miłość jednostronna
Ale źle to nie wygląda

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

Ściana chwały

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Prefix użytkownikaulka_black_potter
Ej, jakby co to mój ostatni post jest z 2017 roku a nie z 2021. xD

Tak, potwierdzam. Data się zmieniła na wskutek odświeżania tematu.
Edytowane przez Prefix użytkownikamonciakund dnia 08.01.2021 09:54

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaMikasa
Do tego wydaje mi się, że przechodzenie na restrykcyjne diety prowadzi donikąd, bo gdy osiągamy sylwetkę jaką chcemy wraca się często do starych nawyków i kilogramy wracają.

Ja się tutaj nie zgodzę. Chęć utraty kilogramów to nie jest jedyna motywacja zmiany diety. Może to być też samopoczucie, problemy zdrowotne, itd. I tutaj czasami też dochodzi do "restrykcji", ale permanentnych, bo to po prostu działa. Ja nigdy nie musiałam się odchudzać, moje eksperymenty z dietą zawsze miały na celu poprawę zdrowia.

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaNieoryginalna
Mikasa, cieszę się, że Twoja zmiana diety nie była nigdy umotywowana chęcią utraty kilogramów, ale prawda jest taka, że dla zdecydowanej większości to jest właśnie motywacja do zmiany żywienia ;> I nie oszukujmy się, większość tych restrykcyjnych diet, po które ludzie w takich sytuacjach sięgają i które są promowane w internecie ma skutek dokładnie taki, o jakim pisze Sam, z dodatkiem w postaci niedoborów/ spowolnienia metabolizmu / zaburzeń odżywiania. Przez same hasło "restrykcyjne diety" zazwyczaj rozumiemy po prostu głodówki, które na dłuższą metę mają fatalne skutki.

Nie mówię tu o świadomym ograniczeniu bądź wykluczeniu danych produktów z codziennej diety dla zdrowia (bo wiem, że to kwestia indywidualna i tu się zgadzam, że każdy musi wybadać, co jest dla niego). Po prostu całkowite ignorowanie tej niebezpiecznej strony diet uważam za skrajnie nieodpowiedzialne, a restrykcje mogą działać, ale mogą być równie dobrze zgubne w skutkach. Tyle.

i.imgur.com/AqdSKcK.gif

i.imgur.com/AMSIjl0.jpg

i.imgur.com/z94JHcB.jpg

i.imgur.com/IOq4uF6.png

i.imgur.com/dj3Zj8i.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redniec20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najoryginalniejszy_nick.png

i.imgur.com/nO5N78p.png

i.imgur.com/Dcribpk.png

i.imgur.com/0OhslGx.jpg

media1.tenor.com/images/e321945b3ac887e9a7cdb51b4d824850/tenor.gif

like the coldest winter chill, heaven beside you (hell within)

Prefix użytkownikaMikasa
Po prostu całkowite ignorowanie tej niebezpiecznej strony diet uważam za skrajnie nieodpowiedzialne, a restrykcje mogą działać, ale mogą być równie dobrze zgubne w skutkach

A tu w ogóle bez dyskusji, jasne, że tak. W czasach tak łatwego dostępu do informacji warto zdobyć jak najwięcej wiedzy i obserwować reakcje organizmu, ale oczywiście, że istnieją kretyńskie "diety cud" i czasami można zrobić sobie krzywdę.

Prefix użytkownikaKlaudia Lind
Stosuję dietę od kwietnia tego roku. Jaką? Indywidualną, sama dostawałam ją do swoich potrzeb, chociaż oczywiście dietetyk ze mnie żaden i wciąż uczę się na swoich błędach.

Zaczęłam dosyć rygorystycznie, bo od diety Ketogenicznej. Dzięki niej dowiedziałam się, że mój organizm lepiej funkcjonuje bez węglowodanów. Wręcz odżyłam! Skończyły się drzemki po pracy i ziewanie co pięć minut:D Czułam się na niej świetnie, ale po trzech miesiącach wyniki badań krwi wykazały podwyższony zły cholesterol, więc musiałam zmienić sposób żywienia. Na Keto jadłam za mało błonnika, toaletę odwiedzałam raz na tydzień. Kiedy starałam się jeść więcej produktów z błonnikiem, to zaczęły się rewolucje jelitowe, a brzuch miałam jak w ciąży xD
Zaczęłam jeść wg zasad diety Fodmap, czyli krótko mówiąc eliminując produkty np. wzdymające. Do tego nadal unikam węglowodanów, ale ich całkiem nie wykluczyłam. Jem je pod postacią np. kasz, płatków kukurydzianych czy niektórych owoców.

Moje założenia to:

- ograniczanie niemal do zera węglowodanów w postaci: makaronów, ryżu, jasnego pieczywa, ziemniaków, pierogów itd. Ogólnie unikam mąki.
- nie jem słodyczy (żadnych, serio xD)
- nie pije słodkich napojów, gazowanych ani soków. Tylko woda, zwykła herbata, mięta i kawa, wszystko gorzkie ;)
- nie pije alkoholu
- nie jem fastfoodów, żadnych
- nie jem cebuli i czosnku
- mocno ograniczam rośliny strączkowe i warzywa typu kalafior, brokuły.
Ogólnie mam listę produktów, które wzmagają produkcję gazów w jelitach i staram się ich unikać.

Co w takim razie jem?
- jajka, wędliny, mięso - głównie drób, ryby
- serki wiejskie, jogurty, mleko, śmietanę - wszystko bez laktozy
- chleb proteinowy na siemieniu lnianym
- czasami chleb bezglutenowy
- warzywa: pomidory, sałaty, ogórki, rzodkiewki, rzadziej cukinię, paprykę, marchewkę
- banany, borówki, maliny, kiwi
- sery, owoce morza
- kiszonki
- przeróżne kasze
- grzyby, pieczarki, orzechy, siemię lniane ( dwie łyżeczki dziennie)

To tak mniej więcej ;) Do tego staram się pić około 2l. wody dziennie. Jem powoli, małe kawałki, mniejsze porcje, ale częściej ( pięć posiłków).

Mam aplikację, którą liczę kalorie, dzięki temu utrzymuje cały czas tą samą wagę, mimo że jem dużo więcej rozmaitych dań i posiłków niż przed dietą. Stawiam na różnorodność i nie eliminowanie żadnej grupy żywieniowej. Mam bardzo duży apetyt i zaczęłam lubić gotować, bo potrafię wreszcie dobrać do siebie smaki i je rozróżniać.
Mój brzuch nadal nie jest tak płaski, jak bym chciała, ale pracuje nad tym. Podejrzewam u siebie zespół jelita drażliwego xD Jednak to, że nie śpię w ciągu dnia jest moim sukcesem. Największym wrogiem obecnie jest dla mnie cukier, nie chce do niego nigdy wracać...

No i się rozpisałam xD

A jak to jest z waszym odżywianiem? Eat
Edytowane przez Prefix użytkownikaKlaudia Lind dnia 13.09.2021 23:11
i.ibb.co/8DTZnrV/Hogwarts-Houses.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-pedzel.png

naforum.zapodaj.net/thumbs/f427d4baf088.png

naforum.zapodaj.net/thumbs/b3f1629c56b2.jpg

naforum.zapodaj.net/thumbs/3b5d5b75c61c.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/klaudia.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/klaudialindomensmierci.jpg

O tym zawsze pogadam:D

*rysowanie*książki*anime*wiedza ezoteryczna*Saga o Ludziach LoduSerce*zdrowie*nauka*blogi*góry*konie*dinozaury*rękodzieło

Znajdziesz mnie na:

blogu:https://sagaoludz...gspot.com/
instagramie:http://www.pictam...5597626476

mrauuuu Love Ulubione anime - Noragami

media0.giphy.com/media/tBpYqkMgAPaWA/giphy.gif

Ulubione filmy - seria Jurrasic

akns-images.eonline.com/eol_images/Entire_Site/201553/rs_500x272-150603111143-rs_500x272-150522100555-giphy.gif

[color=#ffff00]Ukochane bajki

m.gifmania.com.mx/Gifs-Animados-Walt-Disney/Gif-Animadas-Peliculas-Walt-Disney/Imagenes-Animadas-Bella-Bestia/Personajes-Bella-Bestia/Rosa-Encantada-75560.gif

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2011/10/045f0cf3c2a06cb7076a1e0e0cb5aaec.gif

Dzięki za odwiedziny ^^[/color]

www.sagaoludziachlodu-rysunki.blogspot.com

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: