Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Voldemort i Mapa Huncwotów
|
|
![]() |
Dodany dnia 15.10.2020 05:59
|
![]() ![]() Postów: 76 Dom: ![]() Punkty: 859 Ranga: Wzór do naśladowania Data rejestracji: 14.08.18 |
Mam taką zagwostkę. Jak myślicie, jak na Mapie Huncwotów podpisana byłaby osoba Voldemorta? Voldemort, Tom Riddle czy Ten Którego Imienia nie Wolno Wymawiać? A może jako "niepełna" osoba z rozszczepioną duszą nie byłby widoczny? ![]() ![]() Mam prawie 30 lat a wciąż czekam na list z Hogwartu... ![]() ![]() Moje dzieci zamiast dobranocki będą oglądały Harrego Pottera ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 17.10.2020 12:13
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 3593 Dom: ![]() Punkty: 14121 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Moim zdaniem byłby podpisany jako Tom Riddle. Mapa miała w nosie wszystkie pseudonimy i zmiany imion, w końcu pokazywała Petera Pettigrew, a nie Parszywka czy Glizdogona, prawda? Właśnie a propos Parszywka, to ja mam taką zagwozdkę - dlaczego Fred i George, którzy korzystali z mapy przez 4,5 roku, nigdy nie zauważyli, że w towarzystwie ich młodszego brata zawsze porusza się uważany za zmarłego czarodziej... Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chcecie zdobyć Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie cenią sobie fortele. Posycz sobie, mała żmijko Wij się, żmijko, wij Bądź milutka dla Gordiana Bo cię przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
![]() |
Dodany dnia 17.10.2020 17:37
|
![]() ![]() Pochwały: 11 Postów: 1229 Dom: ![]() Punkty: 39458 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
Też myślę, że byłby podpisany jako Tom Riddle, a właściwie Tom Marvolo Riddle. Tak jak miał naprawdę na imię. Mapa pokazuje zawsze prawdziwe imię i nazwisko, a Lord Voldemort to była tylko jego ksywka. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 19.10.2020 19:30
|
![]() ![]() Pochwały: 6 Postów: 1033 Dom: ![]() Punkty: 30037 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 20.08.17 |
Mam nieodparte wrażenie, że zależałoby to tylko od humoru Rowling w czasie pisania ![]() Nie no, myślę, że byłby widoczny i to raczej pod głównym imieniem, a nie jako "Voldziu Mordziu". Parszywek to powalony wyjątek i może udało mu się oszukać mapę przez to, że kilkanaście lat był w tej samej formie. Niewykluczone, że utracił coś ze swojego człowieczeństwa ;p ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wcześniejszych nie mogę znaleźć i dobrze "Życie jak tandetny jarmark" - złota kryją się nawet w szkolnych notatkach |
|
|
![]() |
Dodany dnia 19.10.2020 19:46
|
![]() ![]() Pochwały: 11 Postów: 1229 Dom: ![]() Punkty: 39458 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
Parszywek też był widoczny pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem, przecież Harry go zobaczył. Faktycznie dziwne, że Fred i George tego nie zauważyli, może nie zwrócili uwagi, w końcu tyle osób się tam pałęta, że łatwo go było przeoczyć. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 19.10.2020 20:24
|
![]() ![]() Pochwały: 6 Postów: 1033 Dom: ![]() Punkty: 30037 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 20.08.17 |
Nie pamiętam w sumie za wiele, co do Mapy :v No bo czy ona pokazywała centaury? A inne magiczne istoty, duchy itd.? Serio nie pamiętam takich rzeczy Mimo tego braku mogę powiedzieć jedno - w Hogwarcie musiało być kilkuset uczniów. Wypatrzenie w tym natłoku kropek i nazwisk jednej, konkretnej osoby, nie mogło być proste. Zwłaszcza jak się jej nie szukało. No i zawsze pozostaje opcja, że Bliźniaki uznały, że to zbieg okoliczności lub przewidzenie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wcześniejszych nie mogę znaleźć i dobrze "Życie jak tandetny jarmark" - złota kryją się nawet w szkolnych notatkach |
|
|
![]() |
Dodany dnia 20.10.2020 22:30
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 18 Postów: 1510 Dom: ![]() Punkty: 30436 Ranga: cierń krzyża Data rejestracji: 26.01.14 |
Wypatrzenie w tym natłoku kropek i nazwisk jednej, konkretnej osoby, nie mogło być proste. Zwłaszcza jak się jej nie szukało. No i zawsze pozostaje opcja, że Bliźniaki uznały, że to zbieg okoliczności lub przewidzenie Przecież fakt, że Voldemort naprawdę nazywał się Tom Riddle, to też nie była jakaś wiedza powszechna, z tego co pamiętam. Myślę, że pokazywał się na Mapie Huncwotów, tylko pytanie, od którego momentu? Trudno mi sobie wyobrazić, że już od samego początku, czyli akcji "Kamienia", kiedy chowa się jeszcze w turbanie Quirrela ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() like the coldest winter chill, heaven beside you (hell within) |
|
|
Anastazja Schubert |
Dodany dnia 21.10.2020 18:31
|
![]() ![]() Pochwały: 6 Postów: 340 Dom: ![]() Punkty: 9785 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 11.04.20 |
Też myślę, że koncept tej mapy nie został do końca przemyślany przez samą autorkę. Wprowadziła ją w trzeciej części i właśnie przez takie numery jak z Peterem widać, że nie myślała o tym wcześniej. Z każdą kolejną częścią rozwijała swoje pomysły długofalowe i zaczęła wrzucać "smaczki" o rzeczach, które rozwinęły się kilka tomów później. Tu najwyraźniej ten koncept dopiero raczkował. I też uważam, że Voldemort byłby podpisany jako Tom Riddle, a Nieor słusznie zauważyła, że jego prawdziwe nazwisko nie było jakąś powszechną wiedzą. Mimo to, rzeczywiście ciekawe jak się pokazywał będąc pod turbanem Quirrela. Może się nie pokazywał, jak duchy? Z drugiej strony, o ile dobrze pamiętam, to Prawie Bezgłowego Nicka chyba Harry widział na mapie. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 21.10.2020 19:21
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 3593 Dom: ![]() Punkty: 14121 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Też sobie przypominam, że chyba Harry szukał Nicka, żeby mu powiedział, czy wie coś o diademie Ravenclaw, ale nie jestem pewny, a w tej chwili nie mam jak sprawdzić. A Pettigrew został zauważony przez Harry'ego tylko w filmie, w książce to nie miało miejsca, w książce został złapany przez Snape'a z mapą po tym, jak Malfoy doniósł mu, że widział Harry'ego w Hogsmeade. Pettigrewa na mapie zobaczył Lupin, kiedy Syriusz wciągał Rona i Parszywka do tunelu pod Bijącą Wierzbą. A co do Voldemorta pod turbanem Quirella... Też ciekawa sprawa, którą trudno rozstrzygnąć. Nie wiem, co o tym myśleć... Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chcecie zdobyć Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie cenią sobie fortele. Posycz sobie, mała żmijko Wij się, żmijko, wij Bądź milutka dla Gordiana Bo cię przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
![]() |
Dodany dnia 21.10.2020 20:31
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 524 Dom: ![]() Punkty: 10699 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Gordian słusznie zauważył, że Harry widzi na mapie Petera tylko w filmie, nie zaś w książce i to ma sens. Istnieje bowiem taka bardzo dobra teoria, że Huncwoci tworząc mapę specjalnie zabezpieczyli ją przed wykryciem swoich "nocnych wycieczek" w wypadku otwarcia jej przez kogoś z innego oprócz jednego z nich. To by też wyjaśniało dlaczego Snape mógł zobaczyć na mapie Lupina, który otworzył mapę ale z wrażenia zapomniał jej zamknąć zaklęciem. Więc mapa potem cały czas pokazywała osoby, tak jak by je miał prawo widzieć Remus Lupin. Co do Voldemorta to faktycznie mógł być widziany jako Tom Riddle, albo z powodu bycia niepełnym człowiekiem nie pokazywać go wcale. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 21.10.2020 21:45
|
Skłaniam się ku temu, że Voldemort z ciałem był po prostu Tomem. Określenie co z momentem, gdy był tyłem głowy Quirella to już inne kwestia. Bo czym on właściwie wtedy był? Duszą która znalazła swojego nosiciela? Jeżeli tak, to podejrzewam, że zasady dotyczące duchów go nie dotyczyły i po prostu pojawiał się jako swój żywiciel/nosiciel/sługa. blad logiczny, dobrze rozumiem, że dążysz do tego, że Huncwotów widzieli tylko oni sami? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wcześniejszych nie mogę znaleźć i dobrze "Życie jak tandetny jarmark" - złota kryją się nawet w szkolnych notatkach |
|
|
![]() |
Dodany dnia 23.10.2020 19:42
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 524 Dom: ![]() Punkty: 10699 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Nie dążę, po prostu znalazłem w Internecie taką teorię wyjaśniającą mi. sprawę dlaczego Bliźniacy przez dwa lata nie odkryli jakiegoś nieznanego Petera w dormitorium Gryfindoru. Wydaje mi się logiczne, że takie zdolne cwaniaczki jak James, lub Syriusz zabezpieczyły się jakoś, przed odkryciem, że nocami wałęsają się po okolicy. Gdyby mapa wpadła w ręce np. Mc Gonagall, tak zdolna nauczycielka pewnie po pewnym czasie np. z pomocą Dumbledore'a i Flitwicka pewnie w końcu odkryła by jej tajemnicę Chyba, że sama przemiana w animagiczną postać czyniła ich niewidzialnymi dla mapy. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 26.10.2020 09:51
|
Chyba, że sama przemiana w animagiczną postać czyniła ich niewidzialnymi dla mapy. Nie czyniła, ponieważ Lupin zobaczył Syriusza wciągającego Rona i Glizdogona do tunelu pod wieżą. I nie sądzę, żeby oni widzieli mapę inaczej, niż inni, co najwyżej mogli faktycznie tam widzieć swoje "animagiczne" postacie, które w końcu tylko oni mogli rozpoznać, co nawet i byłoby logiczne. Ale z drugiej strony, w takim wypadku mapa pokazywałaby Glizdogona, a nie Parszywka, co też mogłoby się wydać podejrzane. Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chcecie zdobyć Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie cenią sobie fortele. Posycz sobie, mała żmijko Wij się, żmijko, wij Bądź milutka dla Gordiana Bo cię przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |