Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1) Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
losiek13
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Harry Potter - wodna wieża
|
|
banasiewicz |
Dodany dnia 03.05.2023 23:50
|
![]() ![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 5 Ranga: Mugol Data rejestracji: 03.05.23 |
Znalazłam zdjęcie wieży ciśnień z USA, która jest ucharakteryzowana motywami z filmu. Wieże ciśnień, zwane również podwyższonymi zbiornikami magazynowymi, to wysokie konstrukcje podtrzymujące zamknięte zbiorniki, które mogą pomieścić od 150 000 do 4 milionów galonów wody. Oczyszczalnie filtrują i odkażają wodę, wysyłając czystą, pitną wodę do wysoko położonej stacji pomp. Stacja przenosi wodę w górę rury do zbiornika na szczycie wieży wodnej. Kolejna linia prowadzi w dół struktury, łącząc się z siecią wodociągową w okolicy. W niektórych projektach jedna rura pełni podwójną funkcję, napełniając zbiornik i rozprowadzając wodę po mieście. Nie cała woda w mieście przechodzi przez wieżę ciśnień. Zamiast tego, zbiornik działa jako system rezerwowy, aby zaspokoić szczytowe zapotrzebowanie na wodę w określonych porach dnia. Stacja pomp, która napełnia wieżę wodną, rozprowadza również wodę do rur zasilających bezpośrednio podłączonych do różnych budynków i punktów poboru wody. Jeśli stacja pomp nie jest w stanie nadążyć za zużyciem wody na danym obszarze, system pobiera wodę z wieży, aby wyrównać różnicę. W nocy, kiedy ludzie śpią i zapotrzebowanie jest niskie, wydajność pompy kieruje wodę wyłącznie do wieży ciśnień, uzupełniając ją w ramach przygotowań do następnego dnia. ![]() |
|
|
Anastazja Schubert |
Dodany dnia 06.05.2023 13:07
|
![]() ![]() Pochwały: 6 Postów: 327 Dom: ![]() Punkty: 9065 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 11.04.20 |
Pierwszy raz na tej stronie widzę, że ktoś stworzył konto, żeby podzielić się z nami ciekawostką, a nie wrzucić reklamę cudownej diety albo niewyczerpywalnych baterii. Dziękuję, tajemnicza osobo, że to zrobiłaś. Bardzo lubię ciekawostki, bo nawet jeśli niczego w moim życiu nie zmieniają, to przyjemnie się je czyta i miło jest się dowiedzieć o czymś, co nie jest popularne. Ciekawe co stało za pomysłem autora, żeby pomalować akurat wieżę ciśnień. Nie jest to pierwsze miejsce, o którym pomyślałabym robiąc graffiti. Z drugiej strony może była to największa niewykorzystana przestrzeń w okolicy? Nigdy nie robiłam graffiti (zresztą nawet rysować nie umiem), więc nie wiem na jakiej podstawie decyduje się gdzie ono powstanie. Mówię tu o prawdziwym graffiti - street arcie, nie o wandalizmie, który dziś zobaczyłam na wymalowanym przystanku koło mnie ![]() No i samo wykonanie jest fantastyczne. Aż w zasadzie zaczynam się zastanawiać czy to aby na pewno graffiti, ale nie wiem jaka inną technika mogłaby tu zostać wykorzystana. ![]() ![]() Czasem coś piszę Artykuły: Historia pod skórą zapisana Fan-fiction Drugie życie Gilderoy'a Lockharta Podanie o przyjęcie do Hogwartu |
|
|
dudclrsen |
Dodany dnia 23.05.2023 17:27
|
![]() ![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 23.05.23 |
Dzień dobry wszystkim |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |