Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Naczelna Emotikonka <3
07.06.2023 08:08
Nowe FF!

Pan Śmierci
06.06.2023 23:47
Albus

Niezwyciężony mag
03.06.2023 16:44
Emilywilde, już nie pamiętam dokładnie, ale nie było tam możliwości, że z dysku? Chyba najlepsza opcja.

Mugol
03.06.2023 11:10
Wiecie z jakiej strony mogę dać awatar bo żaden nie chce mi się zapisać?

Pan Śmierci
03.06.2023 08:57
na takiej drodze by nie przyspieszyć

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Alette

Posiada 59641 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 57119 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45321 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 38920 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36755 punktów.

10) Prefix użytkownikalosiek13

Posiada 34144 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Harry Potter - wodna wieża
banasiewicz
Znalazłam zdjęcie wieży ciśnień z USA, która jest ucharakteryzowana motywami z filmu. Wieże ciśnień, zwane również podwyższonymi zbiornikami magazynowymi, to wysokie konstrukcje podtrzymujące zamknięte zbiorniki, które mogą pomieścić od 150 000 do 4 milionów galonów wody. Oczyszczalnie filtrują i odkażają wodę, wysyłając czystą, pitną wodę do wysoko położonej stacji pomp. Stacja przenosi wodę w górę rury do zbiornika na szczycie wieży wodnej. Kolejna linia prowadzi w dół struktury, łącząc się z siecią wodociągową w okolicy. W niektórych projektach jedna rura pełni podwójną funkcję, napełniając zbiornik i rozprowadzając wodę po mieście.

Nie cała woda w mieście przechodzi przez wieżę ciśnień. Zamiast tego, zbiornik działa jako system rezerwowy, aby zaspokoić szczytowe zapotrzebowanie na wodę w określonych porach dnia. Stacja pomp, która napełnia wieżę wodną, rozprowadza również wodę do rur zasilających bezpośrednio podłączonych do różnych budynków i punktów poboru wody.

Jeśli stacja pomp nie jest w stanie nadążyć za zużyciem wody na danym obszarze, system pobiera wodę z wieży, aby wyrównać różnicę. W nocy, kiedy ludzie śpią i zapotrzebowanie jest niskie, wydajność pompy kieruje wodę wyłącznie do wieży ciśnień, uzupełniając ją w ramach przygotowań do następnego dnia.

pm1.narvii.com/6276/9e081b556c60b5aaed844d2e86f4f6a22de3fc33_hq.jpg

Anastazja Schubert
Pierwszy raz na tej stronie widzę, że ktoś stworzył konto, żeby podzielić się z nami ciekawostką, a nie wrzucić reklamę cudownej diety albo niewyczerpywalnych baterii. Dziękuję, tajemnicza osobo, że to zrobiłaś. Bardzo lubię ciekawostki, bo nawet jeśli niczego w moim życiu nie zmieniają, to przyjemnie się je czyta i miło jest się dowiedzieć o czymś, co nie jest popularne.

Ciekawe co stało za pomysłem autora, żeby pomalować akurat wieżę ciśnień. Nie jest to pierwsze miejsce, o którym pomyślałabym robiąc graffiti. Z drugiej strony może była to największa niewykorzystana przestrzeń w okolicy? Nigdy nie robiłam graffiti (zresztą nawet rysować nie umiem), więc nie wiem na jakiej podstawie decyduje się gdzie ono powstanie. Mówię tu o prawdziwym graffiti - street arcie, nie o wandalizmie, który dziś zobaczyłam na wymalowanym przystanku koło mnie :(

No i samo wykonanie jest fantastyczne. Aż w zasadzie zaczynam się zastanawiać czy to aby na pewno graffiti, ale nie wiem jaka inną technika mogłaby tu zostać wykorzystana.

dudclrsen
Dzień dobry wszystkim

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: