Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1) Alette
2) fuerte
3) Katherine_Pierce
4) Sam Quest
5) Shanti Black
6) A.
7) monciakund
8) ania919
9) ulka_black_potter
10) Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Teorie na temat powstania serii Harry Potter
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 15.08.2024 11:22
|
Pochwały: 3 Postów: 522 Dom: Ravenclaw Punkty: 10426 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 13.12.14 |
Swojego czasu było wiele teorii na temat inspiracji J. K. Rowling i źródeł z jakich zaczerpnęła pomysły na powstanie serii. Pisano o Akademii Pana Kleksa, sugerowano iż imię i nazwisko głównego bohatera też ma polskie korzenie. Tymczasem okazuje się, że "najciemniej pod latarnią". Dzięki wszechwiedzącym algorytmom You Tube, kilka dni temu otrzymałem sugestię obejrzenia jednego z filmików. Chodzi o pochodzący z 1969 roku 7 "odcinek" z serii Latający "Cyrk Monty Pytona" jest to filmik w konwencji S.F. o kosmitach zamieniających Anglików w Szkotów. Początek jest w wielu aspektach zadziwiająco zbieżny z pierwszym rozdziałem Kamienia Filozoficznego. Akcja zaczyna się w "dzień jak każdy inny" w małej miejscowości w środkowej Anglii. Na początku też jest para wyjątkowo nudnych ludzi Samuela Mózgowca i jego żony, którzy "prowadzą zwyczajne życie". "I którym nie przytrafia się nigdy nic nadzwyczajnego co mogłoby być związane z wpływem na historię ludzkości". Brzmi znajomo? Dalej jest jeszcze jedna ciekawostka, pojawia Harold Potter, typowy Anglik w garniturze i meloniku, ogrodnik i poborca podatkowy. To imię występuje także w HP i KF, gdy pan Vernon Dursley usiłuje sobie przypomnieć imię synka Potterów. Moim zdaniem warto zobaczyć ten fragment i porównać go z pierwszym rozdziałem Kamienia Filozoficznego. W każdym razie taka inspiracja dla Rowling byłaby o wiele bardziej prawdopodobna niż te wymienione wcześniej. Edytowane przez blad logiczny dnia 15.08.2024 18:42 Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 10.09.2024 20:53
|
Pochwały: 39 Postów: 3419 Dom: Hufflepuff Punkty: 36773 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 14.05.09 |
A ja uwazam, ze najpierw byly ff na wattpadzie, z ktorych Rowling czerpałar30; tyle w temacie. Christian. Bo liczy się to, co masz w środku. Ale czasami warto założyć maskę. "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
Podziel się z innymi: |
Przejdź do forum: |