Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1) Alette
2) fuerte
3) Katherine_Pierce
4) Sam Quest
5) Shanti Black
6) A.
7) monciakund
8) ania919
9) ulka_black_potter
10) Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Newsy - komentarze
|
|
Nicram_93 |
Dodany dnia 09.11.2024 20:16
|
Pochwały: 9 Postów: 311 Dom: Gryffindor Punkty: 27873 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 15.04.18 |
Tutaj drugi temat służący komentarzom dotyczącym newsom. W miarę możliwości starajmy się komentować newsy tutaj, by nie zaśmiecać tematu dotyczącego samych newsów. Łatwiej będzie je wtedy przeglądać, niż gdyby trzeba było przebijać się jeszcze przez komentarze pomiędzy nimi. Dom Gryffindor "Może w Gryffindorze, Gdzie kwitnie męstwa cnota, Gdzie króluje odwaga I do wyczynów ochota." Postać w Hogwarcie Natalie Swan (Prefekt Gryffindoru) Harry, Ron, Hermiona - czyli przyjaźń, która przetrwa wszystko Severus Snape, czyli człowiek zagadka Kluby piłkarskie Juventus F.C. Wisła Kraków Korona Kielce AKS 1947 Busko-Zdrój Filmy: Harry Potter Gwiezdne Wojny Władca Pierścieni Piraci z Karaibów Indiana Jones Kiler Mistrz kierownicy ucieka Muzyka |
|
|
Anastazja Schubert |
Dodany dnia 19.11.2024 17:25
|
Pochwały: 6 Postów: 336 Dom: Ravenclaw Punkty: 9555 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 11.04.20 |
Czytałam newsy dotyczące nowego serialu i zastanawiam się, kogo bym widziała w głównych rolach. Tak naprawdę to... nikogo, bo jestem tak bardzo przywiązana do oryginalnej obsady, jak pewnie wiele z nas. Ale Mark Rylance może całkiem nieźle wypaść w roli Dumbledore'a. Nie wiem, czy nie jest trochę za młody na tę rolę, ale od czego jest charakteryzacja W kontekście dat premiery w pewnym sensie cieszy mnie to, że pierwsza, książkowa część Harry'ego wychodziła w roku, w którym się rodziłam, a nowy serial wyjdzie wtedy, gdy skończę równe 30 lat. Czasem coś piszę Artykuły: Historia pod skórą zapisana Fan-fiction Drugie życie Gilderoy'a Lockharta Podanie o przyjęcie do Hogwartu |
|
|
Nicram_93 |
Dodany dnia 21.11.2024 09:45
|
Pochwały: 9 Postów: 311 Dom: Gryffindor Punkty: 27873 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 15.04.18 |
Co do samego serialu póki co ciężko mi być większym optymistą. Byłem sceptykiem od początku, bo przede wszystkim mi wychowanemu na książkach i filmach, ciężko będzie się przyzwyczaić do wersji z innymi aktorami, scenografią czy muzyką, nawet gdyby to było super wierne książkom. Co według mnie jest podstawowym warunkiem, żeby ten serial mógł się jakkolwiek obronić. Ale właśnie, czy będzie wierny? Po wielu plotkach pojawiających się ostatnio mam duże wątpliwości, jeśli za wszystko mają odpowiadać osoby, które np. w ogóle nie znają książek i ich nie czytały. W dodatku jest to fatalny czas na taki serial, w dobie czasów, gdzie poprawność polityczna jest ważniejsza niż treść i jakość samego serialu/filmu. Natomiast co do newsa Morfina... No chętnie bym sobie sprawił taką książkę, ale brak już miejsc na półkach . Ale chętnie bym to przeczytał, więc może w drodze wyjątku w jakiejś wersji mobilnej jeśli będzie dostępna? Sam jestem ciekaw na ile będzie to porządnie napisane. Dom Gryffindor "Może w Gryffindorze, Gdzie kwitnie męstwa cnota, Gdzie króluje odwaga I do wyczynów ochota." Postać w Hogwarcie Natalie Swan (Prefekt Gryffindoru) Harry, Ron, Hermiona - czyli przyjaźń, która przetrwa wszystko Severus Snape, czyli człowiek zagadka Kluby piłkarskie Juventus F.C. Wisła Kraków Korona Kielce AKS 1947 Busko-Zdrój Filmy: Harry Potter Gwiezdne Wojny Władca Pierścieni Piraci z Karaibów Indiana Jones Kiler Mistrz kierownicy ucieka Muzyka |
|
|
ania919 |
Dodany dnia 21.11.2024 21:01
|
Pochwały: 11 Postów: 1228 Dom: Ravenclaw Punkty: 38932 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
Co do książki to sama nie wiem czy warto ją przeczytać. Z jednej strony fajnie by było poznać życiorys Dumbledore'a, zobaczyć jego mroczną stronę. Ale z drugiej strony na ile to będzie prawdziwe i zgodne z kanonem? To raczej taki fan fick tylko porządnie napisany i rozgłośniony żeby zarabiać na fanach. Jeszcze jest czas na zastanowienie się. Może pojawią się jakieś bardziej konkretne recenzje i opinie. Co do serialu to też ciężko stwierdzić jak to wyjdzie. Na pewno będzie inaczej z innymi aktorami. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. |
|
|
MorfinGaunt |
Dodany dnia 05.12.2024 09:56
|
Pochwały: 3 Postów: 644 Dom: Hufflepuff Punkty: 6704 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 07.12.16 |
Komentarz do newsa o Tezaurusie: Mam! Kupiłem na Targach Książki w Krakowie. Piękne wydanie. Nie miałem żadnego poprzedniego Tezaurusa, ani pierwszego (cz. I-IV), ani drugiego (cz. I-VII) - na alledrogo kosztowało miliony monet. Niestety nową wersję kupiłem za okładkową cenę, ale i tak nie żałuję, bo kupiłem z miesięcznym wyprzedzeniem! Jeszcze nie czytałem, ale przejrzałem. Prawdziwa encyklopedia tylko o HP! Coś jak mini słowniczek w książkach, ale dużo, dużo obszerniejszy. Polecam! Must have dla każdego potteromaniaka! MorfinGaunt
Jeśli ktoś ci mówi, że czuje się benowo, albo do bena z takim życiem, to wiedz, że to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma żartów! |
|
|
Nicram_93 |
Dodany dnia 05.12.2024 13:28
|
Czyli jednym słowem polecasz? Sam się bardzo nad nią zastanawiam, bo wygląda wstępnie świetnie. Jedyne co mnie powstrzymuje to czy właśnie te hasła to nie są "wypisz-wymaluj" w większości przepisane z tyłu z książek, czy sporo rzeczy jest jednak rozbudowane? Zwłaszcza, że cena do niskich nie należy (głównie ta sugerowana, bo widziałem, że na upartego idzie dorwać w okolicach 70 zł), no i już zupełnie indywidualnie, coraz mniejsze miejsce na półkach Dom Gryffindor "Może w Gryffindorze, Gdzie kwitnie męstwa cnota, Gdzie króluje odwaga I do wyczynów ochota." Postać w Hogwarcie Natalie Swan (Prefekt Gryffindoru) Harry, Ron, Hermiona - czyli przyjaźń, która przetrwa wszystko Severus Snape, czyli człowiek zagadka Kluby piłkarskie Juventus F.C. Wisła Kraków Korona Kielce AKS 1947 Busko-Zdrój Filmy: Harry Potter Gwiezdne Wojny Władca Pierścieni Piraci z Karaibów Indiana Jones Kiler Mistrz kierownicy ucieka Muzyka |
|
|
MorfinGaunt |
Dodany dnia 05.12.2024 14:07
|
Pochwały: 3 Postów: 644 Dom: Hufflepuff Punkty: 6704 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 07.12.16 |
Oczywiście, że polecam! Tu masz przykładowe zdjęcia (pomniejszone, żeby forum nie zamulało): Link do większych zdjęć: KLIK To "T" na niebieskim tle jest baaaardzo słabo widoczne, pewnie nie przemyśleli, że będzie się zlewało z tłem lub zapomnieli poprawić. Są tam, jak widać na obrazkach, terminy i nazwy angielskie, terminy w innych przekładach, skąd wzięły się hasła (nie tylko z siedmioksięgu) i chronologia wydarzeń. MorfinGaunt
Jeśli ktoś ci mówi, że czuje się benowo, albo do bena z takim życiem, to wiedz, że to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma żartów! |
|
|
Nicram_93 |
Dodany dnia 05.12.2024 19:54
|
Dzięki wielkie za podesłanie zdjęć, rzeczywiście wygląda to ciekawie, chyba ciężko mi się będzie oprzeć żeby nie zamówić Dom Gryffindor "Może w Gryffindorze, Gdzie kwitnie męstwa cnota, Gdzie króluje odwaga I do wyczynów ochota." Postać w Hogwarcie Natalie Swan (Prefekt Gryffindoru) Harry, Ron, Hermiona - czyli przyjaźń, która przetrwa wszystko Severus Snape, czyli człowiek zagadka Kluby piłkarskie Juventus F.C. Wisła Kraków Korona Kielce AKS 1947 Busko-Zdrój Filmy: Harry Potter Gwiezdne Wojny Władca Pierścieni Piraci z Karaibów Indiana Jones Kiler Mistrz kierownicy ucieka Muzyka |
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 05.12.2024 20:03
|
Pochwały: 3 Postów: 523 Dom: Ravenclaw Punkty: 10428 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 13.12.14 |
Też już kupiłem Tezaurus. Zdążyłem go zaledwie szybko przejrzeć. O ile samo wydanie jest znakomite, okładka, wklejki, odcień papieru, kolorystyka może z wyjątkiem zlewania się z tłem, na co zwrócił uwagę Morfin. To już do zawartości mam pierwsze zastrzeżenia. Zauważyłem jedno powtórzenie hasła na dodatek na tej samej stronie, (korekta zawaliła) oraz kilka nieścisłości. Po za tym niektóre hasła są maksymalnie okrojone z treści. Ktoś kto średnio zna treść serii HP będzie zachwycony, ale osoby bardzo dobrze obeznane ze światem HP mogą być nieco rozczarowane. Książka jednak świetnie prezentuje się na półce i jest w mojej opinii najładniej wydaną publikacją z książek około potterowych. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
Podziel się z innymi: |
Przejdź do forum: |