Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
losiek13
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Czy chcielibyście. żeby Harry'ego wprowadzono do kanonu lektur?
|
|
| Hermiona2909 |
Dodany dnia 20.06.2008 11:59
|
![]() Postów: 405 Dom: Brak przydziału Punkty: 636 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 09.06.08 |
Myślę, że było by super... tylko niektórzy uważają, że to dziecinada, książeczki dla dzieci. Już to widzę, jak uczniowie reagują na wiadomość, że mają przeczytać V tom, jak wielu nawet nie chce się przeczytać książki która ma 70 stron... Ale ja bym się bardzo ucieszyła.. :smilewinkgrin: ...::Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu, dobrze widzi się tylko sercem::...
"Usłyszał triumfalny krzyk Bellatriks. Nie przejął się nim - przecież Syriusz tylko wpadł za zasłonę, zaraz się pojawi po drugiej stronie... Ale Syriusz się nie pojawił" |
|
|
|
| Darth Nihilus |
Dodany dnia 26.06.2008 11:11
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 10 Ranga: Mugol Data rejestracji: 25.06.08 |
Nie, nie, nie. Skoro wiele wspaniałych książek nie trafiło na liste lektur to Harry Potter tym bardziej na to nie zasługuje. W podstawówce czasami ktoś przerabia Kamień Filozoficzny. PS. Cos sie tu działo? Z rok mnie tu nie było na stronie nawet hasło i nick do starego konta zapomniałem. Victory, you say, Master Obi-Wan? Not victory. The shroud of the Dark Side has fallen. Begun the Clone War has.
|
|
|
|
| Arry |
Dodany dnia 02.07.2008 12:00
|
![]() Postów: 36 Dom: Brak przydziału Punkty: 468 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 05.06.08 |
Nie wiem tak naprawde. Bo z jednej strony NIE, a z drugiej TAK. NIE ponieważ to nie byłoby to samo, czytam Harrego bo lubie i lubie czytać długo aby się tą książką "nasycić" i cieszyć, bo to ma być przyjemność. A lektura kojarzy mi się z czymś wymuszonym i wiadomo przeczytać do określonego terminu. Poza tym nie wyobrażam sobie aby nauczyciele byli zafascynowani tą książką tak jak my, i pisanie kartkówek z Harrego, to byłby koszmar. A TAK ponieważ lubie prowadzić dyskusje na temat tego co mnie interesuje, więc dyskusje w klasie na temat Harrego i naszych poglądów byłyby ciekawe. Jeśli oczywiście kogoś to interesuje, bo u mnie w klasie jest mało fanów HP. Dlatego chyba jednak jestem na nie Edytowane przez Arry dnia 02.07.2008 12:02 |
|
|
|
| Tonks91 |
Dodany dnia 05.07.2008 22:54
|
![]() Postów: 27 Dom: Brak przydziału Punkty: 231 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 30.07.07 |
Oczywiście jestem za tym, niestety w szkole średniej raczej nie będziemy tego przerabiać. Po za tym moim rówieśnikom nie chce się czytać książek, które liczą 200 stron a co dopiero gdyby mieli przeczytać HP i Zakon Feniksa. Szkoda, że współczesna młodzież <oczywiście nie wszyscy> nie sięga po dobrą książkę zamiast po alkohol czy papierosy... |
|
|
|
RazorBMW |
Dodany dnia 06.07.2008 20:02
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 561 Dom: HufflepuffPunkty: 3368 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 30.08.07 |
IMHO nie ma sensu... lepiej LOTR'a... jak se teraz pomyślę, to jest lepszy od HP... bo HP i tak czy siak jest [DH] pisany na szybko... dziecinny... A LOTR jest realniejszy... dopracowany bardzo dobrze przez Tolkiena. Edytowane przez RazorBMW dnia 06.07.2008 20:03
![]() ![]() ![]() ![]() Mikołaj Święty wielu przyjaciół posiadał Wielu walniętych, jednego wiernego miał Skrzata wspaniałego, zawsze zaufanego Zgryzika onego, zaiste rozrywkowego Umilacza czasu, pracownika wybitnego Co zawsze w potrzebie rozweseli... A i pomoże na Pomorzu, również tym po kądzieli. The enemy is among us The enemy is among us And nobody is doing anything about it They don't care So we had to take matters into our own hands A WORLD NOT OF MY MAKING YET A WORLD OF MY DESIGN SO STRANGE AND SO FAMILIAR BUT NO MATTER HOW DISTANT IN TIME OR SPACE ONE CONSTANT REMAINS CHAOS |
|
|
|
| Hermiona1123 |
Dodany dnia 07.07.2008 11:55
|
![]() Postów: 92 Dom: Brak przydziału Punkty: 164 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 13.07.07 |
Oczywiście! Ja czytałam Harry'ego Pottera jako lekturę w piątej klasie, gdyż przerobiliśmy wszystkie przewidziane przez naszą polonistkę książki,a zostało nam jeszcze dużo czasu do zakończenia roku, no i (prawie) jednogłośnie wybraliśmy Harry'ego Pottera Wiem, że mój nick jest idiotyczny, więc jakby co, to w Internecie jestem Afrą lub Estą.
"Uśmiech się Policz dobra czas Zły duch mieszka tak daleko stad!" ![]() "Spróbuj choć raz odsłonić twarz I spojrzeć prosto w słońce Zachwycić się po prostu tak I wzruszyć jak najmocniej Nie bój się bać, gdy chcesz to płacz Idź szukać wiatru w polu Pocałuj noc, najwyższą z gwiazd Zapomnij się i...tańcz!" ____ "Wierzę, że wyobraźnia jest mocniejsza niż wiedza, że mit jest mocniejszy niż historia, (...)że nadzieja zawsze triumfuje nad doświadczeniem, że śmiech jest jedynym lekarstwem na cierpienie. Wierzę też, że miłość jest mocniejsza niż śmierć." ____ Jeden uśmiech- i już jesteś piękniejszy." ![]() "Istnieją jeszcze na tym świecie anioły. Są nimi i, którzy w ciemne życie innych wznoszą promień słońca, iskierkę radości z raju" ____ "Ludzie są jak wiatr. Jedni lekko przelecą przez życie i nic po nich nie zostanie, drudzy dmą jak wichry, więc zostają po nich serca złamane, jak jakieś drzewa po huraganie. A inni wieją jak trzeba Tyle, żeby wszystko na czas mogło kwitnąć i owocować. I po tych zostaje piękno naszego świata..." Krystyna Siesicka ![]() [color=white]"Rozpaczliwie usiłując odciągnąć uwagę krewnych od swojego stanu cywilnego, zdobyła się w ostatnim odruchu obronnym na zainteresowanie kondycją proboszczowskiego kurnika. -To... osobiste?- zapytała, trzymając półmisek jaj i patrząc w poczciwe oblicze kuzyna. Cisza pogłębiła się. -No nie, osobiste to raczej nie...-chrząknął niewyraźnie ksiądz Wojtek. Cholera, cholera!-jęknęła w duchu Grażynka.-Tych jaj tam jest z piętnaście". Kocham twojego wujka, Ewa Janczewska ![]() |
|
|
|
| Herma155 |
Dodany dnia 09.07.2008 11:28
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 32 Ranga: Charłak Data rejestracji: 09.07.08 |
Byłoby super:) byłaby to jakaś miła odmiana,zamiast przerabiać co poniektóre nudziarstwa:D ale niestety to jest nie możliwe:no: i choć w mojej szkole na języku polskim możemy wybrać jakąś książke z poza kanonu lektur, oprócz mnie i mojej kumpeli nkkt nie przepada za tymi książkami:confused: |
|
|
|
| szpaner a2 |
Dodany dnia 09.07.2008 12:37
|
![]() Postów: 150 Dom: Brak przydziału Punkty: 344 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 23.06.08 |
Fajnie by było, ale ja jestem już w drugiej klasie liceum i to raczej niemożliwe. W tym roku do kanonu lektur obowiązkowych weszło kilka nowych lektur w tym 5-tomowe "Noce i Dnie". Ale i tak nikt tego nie przeczyta. |
|
|
|
| Scorpion22 |
Dodany dnia 09.07.2008 16:32
|
![]() Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 124 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 26.04.08 |
Oczywiście bardzo bym hcaiał aby to była lektóra obowiązkowa bym chyba dostał 6 ze sprawdzianu lecz raczej jest to niemożliwe by kiedykołwiek HP stało się lektórą szkolną |
|
|
|
| madzia777 |
Dodany dnia 02.08.2008 13:13
|
![]() Postów: 48 Dom: Brak przydziału Punkty: 104 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 31.03.08 |
Szczerze mówiąc to chciałabym, ale to jest nierealne żeby mi w 2 klasie technikum za lekturę dali HP. Pamiętam, że jak chodziłam do 6 klasy i omawialiśmy 'Ten obcy' czy 'Ania z Zielonego Wzgórza' to sąsiednia szkoła podstawowa (szóstoklasiści) omawiali Pottera. |
|
|
|
| Aleksandrcia |
Dodany dnia 03.08.2008 00:22
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 18 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.08.08 |
Oczywiście że bym tego chciała napewno miałabym duża wiedzę bo buym musiała sobie tylko pare żeczy po przyominać ale poza tym to pragnę tego z samego serca Ale z powodu tego żę mamy bardzą miłą panią z polskiego przerobiliśmy z nią 6 wybranych przez nas roździałów oz pierwszego tomu o poterze Kocham panią kasię![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W życiu piękne są tylko chwile...
|
|
|
|
| Snivellus |
Dodany dnia 06.08.2008 18:14
|
![]() Postów: 16 Dom: Brak przydziału Punkty: 96 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 07.07.08 |
Pewnie sporo osób by chciało mieć Pottera jako lekturę, ale z drugiej strony słowo "lektura" dość negatywnie się kojarzy dla co poniektórych i mogłoby wywołać niechęć wobec jej przeczytania tak czy siak mnie to już bez różnicy, bo ja z lekturami skończyłam
|
|
|
|
| Liluchna |
Dodany dnia 09.08.2008 18:50
|
![]() Postów: 14 Dom: Brak przydziału Punkty: 98 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 09.08.08 |
ja chce aby do lektur wprowadzona zakon feniksa i komnatę tajemnic i wieżnia azkabanu ciekawostka : zakon czytałam całymi dniami i w domu było tak jakby mnie nie było
|
|
|
|
| Maciej-Potter |
Dodany dnia 11.08.2008 18:17
|
![]() Postów: 6 Dom: Brak przydziału Punkty: 97 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.07.08 |
Według mnie ksiązka Harry Potter powinna byc lektura, ponieważ poucza wiele i. HP3 też powinna byc ,bo może pokazac , że z przyjaciółmi można dużo zdziałac.:smilewinkgrin: Jestem przydzielony do Gryffindor
Kto chce aby Claire była administratorem ??Pozdro for you!!!!! Ps lubie rihanne i timbalanda!!!! |
|
|
|
| Neville Longbottom |
Dodany dnia 22.08.2008 14:55
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 25.07.08 |
To wyobraźmy sobie co by się stało, gdyby Harry stanął obok "Tajemniczego Ogrodu" Hehe, akurat nie rozumiem nauczycieli, że utrzymują to coś (czyt. "Tajemniczy ogród" w kanonie, to jedna z najgorszych lektur jakie czytałem (a właściwie nie czytałem). Przy tym, HP to arcydzieło (a IMHO do arcydzieła tym książkom troszkę brakuje ). Jestem za, bo wprowadzenie tych ciekawych książek wzmocni chęć czytania u tych, którzy nie czytają w ogóle. Poza tym chyba wszyscy chcą, żeby lektury były ciekawe, nie? |
|
|
|
| Marigold |
Dodany dnia 24.08.2008 23:56
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 18 Dom: Brak przydziału Punkty: 179 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 24.08.07 |
No raczej nie. A już na pewno nie w Polsce, gdzie wielu nawiedzonych ludzi dopatruje się w HP jakichś symboli satanistycznych, czy powiązań z okultyzmem. Zresztą książki w kanonie lektur wiecie jakie są- patetyczny styl, opisy na pół książki, nie wspominając już o przypisach i w ogóle przekazują zepsutej młodzieży ponadczasowe wartości i sraty taty. Ja osobiście jestem za, bo wszystkie lektury są nudne jak flaki z olejem i przydałaby się jakaś jedna normalna, przyjemna w czytaniu. "Legendy się nie zabija"
|
|
|
|
Lapa15 |
Dodany dnia 09.05.2013 21:07
|
![]() Pochwały: 19 Postów: 2670 Dom: GryffindorPunkty: 20150 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 01.12.12 |
Och, tak bardzo bym chciała. Miała bym same 5 i 6 ![]() Po za tym moim rówieśnikom nie chce się czytać książek, które liczą 200 stron a co dopiero gdyby mieli przeczytać HP i Zakon Feniksa. Haha, moi tak samo Podobno HP jest gdzieś szkolną lekturą, tylko sobie nie mogę przypomnieć gdzie. U mnie może by ta książka była, ale biblioteka szkolna nie posiada (niestety) wystarczająco dużo egzemplarzy. Myślę, że to też biorą pod uwagę.
|
|
|
|
kunivers |
Dodany dnia 09.05.2013 23:04
|
![]() Ostrzeżenia: 3 Pochwały: 4 Postów: 33 Dom: GryffindorPunkty: 40 Ranga: Charłak Data rejestracji: 29.08.12 |
Lapa15 napisał(a): Podobno HP jest gdzieś szkolną lekturą, tylko sobie nie mogę przypomnieć gdzie. U mnie może by ta książka była, ale biblioteka szkolna nie posiada (niestety) wystarczająco dużo egzemplarzy. Myślę, że to też biorą pod uwagę. Sądzę, że to działa w drugą stronę. Gdyby Harry'ego Pottera ustanowiono obowiązkową lekturą, biblioteka zyskałaby na jego egzemplarzach. Jednak póki co droga dzieląca Pottera od kanonu lektur jest długa i męcząca. I bardzo dobrze. Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja.
Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo. Dzięki zwycięstwu zrywam łańcuchy. Moc mnie wyzwoli. |
|
|
|
Ayris |
Dodany dnia 10.05.2013 11:27
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 19 Dom: SlytherinPunkty: 41 Ranga: Charłak Data rejestracji: 07.05.13 |
A ja bym nie chciała, żeby była lekturą. Po prostu straciłaby swój urok. Omawiałam w gimnazjum "Drużynę Pierścienia" i cały czas kłóciłam się z polonistą, o to "co Tolkien miał na myśli" i nawet wyjeżdżałam mu z jego cytatami, ale oczywiście trzeba uznać, że nauczyciel ma rację, jeśli nawet autor twierdzi wyraźnie co innego. No i pewnie gdybyście musieli pisać plan wydarzeń do HP i charakterystykę tak, żeby trafić w klucz, to już nie byłoby tak fajnie. : P |
|
|
|
SyriuszWhite |
Dodany dnia 10.05.2013 11:31
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 34 Ranga: Charłak Data rejestracji: 09.05.13 |
Ja również uważam że wprowadzenia HP do kanonu lektur było by błędem. Nie przyspożylo by to fanów HP a rozmonożyło marnej jakości streszczenia i opracowania. Suma sumarum wychodzi na -. Idea pięnka lecz nieralna. |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka

tylko niektórzy uważają, że to dziecinada, książeczki dla dzieci. Już to widzę, jak uczniowie reagują na wiadomość, że mają przeczytać V tom, jak wielu nawet nie chce się przeczytać książki która ma 70 stron... Ale ja bym się bardzo ucieszyła.. :smilewinkgrin: 
nawet hasło i nick do starego konta zapomniałem. 
Hufflepuff

Gryffindor
Slytherin
Ravenclaw