Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1) Alette
2) fuerte
3) Katherine_Pierce
4) Sam Quest
5) Shanti Black
6) A.
7) monciakund
8) ania919
9) ulka_black_potter
10) Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Czy Harry Potter jest głupi?
|
|
syrjusz |
Dodany dnia 21.12.2007 17:19
|
Ostrzeżenia: 2 Postów: 37 Dom: Brak przydziału Punkty: -40 Ranga: Irytek Data rejestracji: 07.11.07 |
Przeczytałam wszystkie części Harrego Pottera i zastanawiam się czy nie są to po prostu średnio inteligentne książki, których jedyną zaletą jest szybka, ciekawa akcja?? Piszcie, co myślicie na ten temat, czy te książki wnoszą coś nowego do naszego społeczeństwa, czy coś nam dają?? Czekam na wasze komentarze Edytowane przez Smierciojadek dnia 22.09.2015 13:49 |
|
|
Paladyn |
Dodany dnia 21.12.2007 20:27
|
Ostrzeżenia: 1 Postów: 77 Dom: Brak przydziału Punkty: 95 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 23.11.07 |
Według mnie książki pani Rowling sa pisane kiepskim stylem, a czytelników przyciąga głównie banalnie prosty, wręcz podwurkowy język i niezwykły świat przedstawiony. Akcja nie jest nawet zbyt szybka ( poza momentami kulminacyjnymi ), ale z powodu jej niezwykłości czytelnik jest ciekawy co się zaraz wydarzy. "Alicja w Krainie Czarów" jest w porownaniu do tego wielkim dzielem literackim. Niech Was Bóg błogosławi!
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 21.12.2007 21:31
|
Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: Slytherin Punkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Nacia1234 , znów popieram! Kto takie debilskie tematy wprowadza? O co w tym wogóle chodzi? Jeżeli ty uważasz , że Harry jest głupi , to po co wogóle siedzisz na tej stronie? :rip::mad: |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 22.12.2007 17:44
|
Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Nacia1234 napisał/a: I nie jest głupi, wam się nie podoba. No cóż. Jedni umieją budować zdania, a inni nie:lol: Podobnie jest z poczuciem smaku. Jedni go mają, inni nie. Ci pierwsi potrafią odróżnić porządną książkę od farsy i bohaterstwo od głupoty. Tym drugim podoba się wszystko, co zdoła przyciągnąć ich uwagę. Książka o Potterze jest takim czymś. Goszka napisał/a: Kto takie debilskie tematy wprowadza? Tą prostą informację możesz znaleźć u początków tematu(nie wymaga to zbyt wiele trudu:smilewinkgrin: ), więc pisanie tego typu pytań jest tylko obrazą osoby, która chce poruszyć dany temat. Zamiast popisywać się wulgaryzmami i dawać świetny przykład całkowitego braku kultury podajcie jakieś kontrargumenty. Goszka napisał/a: O co w tym wogóle chodzi? Jeżeli ty uważasz , że Harry jest głupi , to po co wogóle siedzisz na tej stronie? :rip::mad: Drodzy liberałowie! Mamy wolność słowa, więc każdy może mówić co chce i komu chce chociażby dla tego, że tak chce. A może syriusz po prostu chce ukazać Wam, że nie ma sensownego powodu do zachwycania się Harrym Potterem. Dziwny jest aż tak wielki zachwyt dla książki, która nie przedstawia sobą nic, co można by nazwać dziełem literackim. |
|
|
Serea |
Dodany dnia 22.12.2007 17:54
|
Postów: 1400 Dom: Brak przydziału Punkty: 3927 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 17.06.07 |
Harrym może nie. Sama za nim nie przepadam. Ale naprawde czasem niektóre osoby poprostu przesadzają z krytyką Harry'ego Pottera i bohaterów występujących w tej książce. Podobnie jest z poczuciem smaku. Jedni go mają, inni nie. Ci pierwsi potrafią odróżnić porządną książkę od farsy i bohaterstwo od głupoty. Tym drugim podoba się wszystko, co zdoła przyciągnąć ich uwagę. Książka o Potterze jest takim czymś. Słyszałeś kiedyś, że o gustach się nie dyskutuje? Czy to, że komuś podoba się Harry Potter znaczy od razu, że nie ma wyczucia smaku. Uwielbiam Pottera ale czytam też inne ksiązki. Między innymi kryminały Agathy Chirstie, Wichrowe Wzgórza, tylko do literatury polskiej mnie nie ciągnie. Czy przez jedną książke od razu mam być uważana za kogoś kto się nie zna na literaturze? Zresztą czyta go wiele mądrych osób. Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie. FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid * Io * Sarahis! (dopisałam się sama, sorry ) Esey * losiek13 * E-Vaire * Kyinra Zapisy czynne ; P OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA. I odrobinę mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworzą Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko. PseudoBETA do wynajęcia -> Sarahis poleca Wielbicielka palantowatych tworów wyobraźni Serei i Sarahis |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 22.12.2007 18:34
|
Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Serea napisał/a: Czy przez jedną książke od razu mam być uważana za kogoś kto się nie zna na literaturze? Zresztą czyta go wiele mądrych osób. Każdy człowiek może czytać HP, np: żeby mieć porównanie, albo żeby mieć się z czego pośmiać. Nie uważam, że bez smaku są wszyscy ci, którzy czytają HP, ale tylko ci, których ta książka zachwyca ( wynika to w oczywisty sposób z treści mojego postu i nie wiem po co się mnie o to pytasz ). Brak jakiegokolwiek zainteresowania literatura polską jest jawnym przykładem braku patriotyzmu:smilewinkgrin:. |
|
|
Bubi |
Dodany dnia 22.12.2007 18:41
|
Postów: 151 Dom: Brak przydziału Punkty: 287 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 26.08.07 |
Uwierz mi na słowo, z tej serii można wyciągnąć dużo. Poddaj ją analizie i zobaczysz. Miałem Harry'ego jako temat na maturę i zdziwiłbyś się ile można nawijać na temat kompozycji i wątków i ich związkiem z mitologią itp. Co do stylu: lepszy niż Sapkowskiego, gorszy niż Tolkiena (to były dla mnie zawsze takie wyznaczniki, pomiędzy nimi da się wstawić 80% fantasy). NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA.
Wygrywaj nagrody. to jest link polecający Kliknij tutaj, jeśli nie chcesz klikać linku polecającego |
|
|
Serea |
Dodany dnia 22.12.2007 19:09
|
Postów: 1400 Dom: Brak przydziału Punkty: 3927 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 17.06.07 |
Brak jakiegokolwiek zainteresowania literatura polską jest jawnym przykładem braku patriotyzmu. Dziękuje, ze to zauważyłeś! Nigdy nie czułam się jakoś związana z Polską. Z geografi polski jestem beznadziejna. Co innego Włochy! Każdy człowiek może czytać HP, np: żeby mieć porównanie, albo żeby mieć się z czego pośmiać. Nie uważam, że bez smaku są wszyscy ci, którzy czytają HP, ale tylko ci, których ta książka zachwyca ( Nieładnie się śmiać z dzieł innych osób. Przyznaje HP jest gorszy od Władcy Pierścieni, ale nie mozna mu zarzucić, że jest złą książką. Zresztą najczęściej uważają tak ci, którzy biorą tą książke dosłownie. A według mnie to poprostu zbieranina metafor i symboli. Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie. FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid * Io * Sarahis! (dopisałam się sama, sorry ) Esey * losiek13 * E-Vaire * Kyinra Zapisy czynne ; P OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA. I odrobinę mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworzą Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko. PseudoBETA do wynajęcia -> Sarahis poleca Wielbicielka palantowatych tworów wyobraźni Serei i Sarahis |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 22.12.2007 19:15
|
Bubi napisał/a: Miałem Harry'ego jako temat na maturę i zdziwiłbyś się ile można nawijać na temat kompozycji i wątków i ich związkiem z mitologią itp. Co do stylu: lepszy niż Sapkowskiego, gorszy niż Tolkiena (to były dla mnie zawsze takie wyznaczniki, pomiędzy nimi da się wstawić 80% fantasy). Zgadzam się, styl gorszy niż u Tolkiena. W HP wątków jest sporo, ale to nie świadczy o poziomie książki. Ale za to jakie słownictwo! Po prostu nic nie warte. Ale nie! Książka to tylko kompozycja i wątki! Po co ja w ogóle odpisuję na tym forum? Po co? Żeby uzmysłowić wam kiepskość i niski poziom HP. Jeżeli o całej książce można powiedzieć w 15 minut ( chodzi o maturę ustną, prawda? ) to znaczy, że jest nic nie warta. A, i jeszcze jedno! Bubi, gratuluję zdania matury! Jeżeli nie chodzi o nową maturę ustną, to przepraszam. Proszę o podanie namiarów, a dodam nowy komentarz. Serea napisał/a: Przyznaje HP jest gorszy od Władcy Pierścieni, ale nie mozna mu zarzucić, że jest złą książką. Zresztą najczęściej uważają tak ci, którzy biorą tą książke dosłownie. A według mnie to poprostu zbieranina metafor i symboli. Przynajmniej zgadzamy się co do WP. A książka o Harrym jest pełna metafor i symboli. Zawsze ciekawiło mnie, co symbolizjue rzucanie uroków lub czysta, bezinteresowna nienawiść. Możesz mnie oświecić:lol: Edytowane przez jedyny dnia 22.12.2007 19:29 |
|
|
Bubi |
Dodany dnia 22.12.2007 19:57
|
Postów: 151 Dom: Brak przydziału Punkty: 287 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 26.08.07 |
Książka to oczywiście nie tylko kompozycja i wątki, oczywiście wcale nie chodziło mi o mnogość ale o wyczucie gdzie jaki wątek ma się pojawić. Jeśli słownictwo jest wyznacznikiem, to w takim razie najlepiej napisaną książką jest encyklopedia. Jeśli myślisz, że na maturze opowiada się książkę (streszcza) to może poczytaj o wymaganiach maturalnych. Jeśli chodziło o to, że da się tak szybko przedstawić wątki to ja zdążyłem przedstawić fragmentarycznie trzy. NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA.
Wygrywaj nagrody. to jest link polecający Kliknij tutaj, jeśli nie chcesz klikać linku polecającego |
|
|
Serea |
Dodany dnia 22.12.2007 20:03
|
A ty mógłbyś nie wyśmiewać się z moich przekonań? bo wystarczy, ze robią to wszystkie dziewczyny w mojej klasie, które postawiły sobie za punkt honoru nawrócić mnie na chrześcijaństwo. Rzucanie uroków w Hogwarcie to coś podobnego do bójek w naszych szkołach. Co do nienawiści to hmm...mógłbyś mi wyjaśnić co rozumiesz pod tym pojęciem? Bo nie zawsze występuje ono w znaczeniu dosłownym Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie. FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid * Io * Sarahis! (dopisałam się sama, sorry ) Esey * losiek13 * E-Vaire * Kyinra Zapisy czynne ; P OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA. I odrobinę mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworzą Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko. PseudoBETA do wynajęcia -> Sarahis poleca Wielbicielka palantowatych tworów wyobraźni Serei i Sarahis |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 23.12.2007 16:17
|
Serea napisał/a: Rzucanie uroków w Hogwarcie to coś podobnego do bójek w naszych szkołach. Ale bójki w "waszych" szkołach są, a przynajmniej powinny być surowo karane, a w Hogwardzie różnie z tym jest. Jedyne kary zastosowane względem uczniów były w piątym tomie ( nie żebym je popierał, ale cos sensownego w nich było) Serea napisał/a: Co do nienawiści to hmm...mógłbyś mi wyjaśnić co rozumiesz pod tym pojęciem? Bo nie zawsze występuje ono w znaczeniu dosłownym Chodzi o nienawiść: Harry-Malfoy, Harry-Snape,(że akurat ciągle ten Harry) Gryffindor-Slytherin, chwilowa nienawiść Harrego do Rona spowodowana różnicą zdań... Na razie zatrzymajmy się na tym. Jaka jest tego symbolika? Edytowane przez jedyny dnia 23.12.2007 16:18 Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?
|
|
|
Limonka |
Dodany dnia 23.12.2007 16:56
|
Postów: 6322 Dom: Brak przydziału Punkty: 28147 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 26.02.07 |
Ale bójki w "waszych" szkołach są, a przynajmniej powinny być surowo karane, a w Hogwardzie różnie z tym jest. Jedyne kary zastosowane względem uczniów były w piątym tomie ( nie żebym je popierał, ale cos sensownego w nich było) Szlabany i odejmowanie punktów były stosowane w Hogwarcie dość często. Żadna szkoła nie jest idealna, Hogwart też nie. I zupełnie nie rozumiem dlaczego czepiacie się dzieci piszących, że magia jest fajna. Magia była, jest i będzie częstym motywem w bajkach. Ale przez to raczej mało kto zainteresuje się prawdziwą magią. Tego typu opowieści raczej utwierdzają dzieci w tym, że magia to fikcja. Chodzi o nienawiść: Harry-Malfoy, Harry-Snape,(że akurat ciągle ten Harry) Gryffindor-Slytherin, chwilowa nienawiść Harrego do Rona spowodowana różnicą zdań... Na razie zatrzymajmy się na tym. Jaka jest tego symbolika? Co ma do tego magia? Chciałbyś czytać książkę, w której wszyscy się kochają i żyją w idealnej zgodzie? No, ty może byś chciał, ale taka książka byłaby zwyczajnie nudna. Czy tego chcemy czy nie, nienawiść towarzyszy nam i w codziennym życiu. I przepraszam bardzo, czy ja mam zacząć przytaczać fragmenty Biblii, w których występuje nienawiść i bezsensowna przemoc? Bo takich jest całkiem sporo, ba, pod tym względem Biblia bije Pottera na głowę. |
|
|
ishar |
Dodany dnia 23.12.2007 20:38
|
Postów: 243 Dom: Brak przydziału Punkty: 1645 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.08.07 |
Padło stwierdzenie , że HP jest pisany językiem prostym, pospolitym, zrozumiałym dla każdego. Czy to świadczy o niskim poziomie książki, lub jej autorki? Jedni potraktują to jako mankament, będą to raczej zwolennicy literatury pięknej. Miłośnicy książek przygodowych, fantastycznych i jakichkolwiek innych będą zadowoleni, bo nie podniosły język książki do niej przyciąga, ale jej treść. Osobiście uważam, że geniusz Rowling polega właśnie na niesamowicie lekkim, łatwym do przyjęcia zarówno przez dzieci, jaki i przez dorosłych, języku. Nie sądzę, żeby książka przyciągała do siebie tylko magią, bo ile przecież książek o podobnej tematyce, które przepadły bez echa było? Co w niej jeszcze może przyciągać? Może to, że postacie są złożone, nie są idalenie dobre, lub złe (może za wyjątkiem kilku potaci z "ciemnej storny mocy", jak Voldemort, Fenrir), co można zarzucić np postaciom we Władcy pierścieni (był o tym krótki wątek na forum w dziale Książki). Rowling opisuje okres 7 lat nauki w Hogwarcie. W tym czasie bohaterowie dorastają, podejmują swoje pierwsze decyzje, u samodzielniają się, popełniają błędy, min na skutek działania hormonów i emocji, także tych "złych". Może ich siła tkwi w tym, że są podobni do nas, a nie wyidealizowani? Nie przyciąga zło w postaciach, ale nasze podobieństwo do nich. |
|
|
_Remus_Lupin_ |
Dodany dnia 27.12.2007 19:53
|
Ostrzeżenia: 2 Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 6 Ranga: Mugol Data rejestracji: 26.12.07 |
Harry Potter to najlepsza książka czytana przeze mnie. Ludzie którzy dużo czytają żyją 2 razy: 1 swoim życiem 2 życiem bohaterów i tak właśnie się czuję |
|
|
jetinajt |
Dodany dnia 09.01.2008 09:14
|
Postów: 371 Dom: Brak przydziału Punkty: 778 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 06.08.07 |
Mało czytałeś. Jak dla mnie książka jest typowym komercyjnym dziełkiem, które owszem przyjemnie się czyta, ale nic się z niego nie wynosi. Większość postaci jest płaska jak deska (poza Snapem i Dumbim w ostatnim tomie), w książce pełno jest banałów, fabuła często razi nielogicznościami (dlaczego Harry w 5 tomie nie użył lusterka to skontaktowania się z Syriuszem, albo dlaczego rana zadana Malfoyowi przez Sectuasemprę sie zagoiła, skoro podobno szkód wyrządzonych przez czarną magię nie da się naprawić). Z tą książka jest jak z typowymi produkcjami z Hollywood- efekty specjalne zasłaniają brak treści (co nie zmienia faktu, że czasem fajnie jest przeczytać taką książkę lub oglądnąć taki film, by na chwilę oderwać się od rzeczywistości). http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0
http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY [quote]Ridcully mlasnął z satysfakcją. - My w Ankh-Morpork wiemy, z czego się robi piwo - stwierdził. Magowie pokiwali głowami - rzeczywiście wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem. [/quote] http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s [quote]Harry shouted, "Crucio!"...)"I see what Bellatrix meant," said Harry, the blood thundering through his brain, "you need to really mean it." ...a potem (...) ściął łodygę fasoli, dodając morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcześniej przestępstw kradzieży, oszustwa i wtargnięcia na cudzy teren. Uszło mu to jednak na sucho; żył długo i szczęśliwie, bez śladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczynił. Co dowodzi, że jeśli człowiek jest bohaterem, to właściwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytań. [/quote] |
|
|
Miss Bagwell |
Dodany dnia 09.01.2008 12:25
|
Postów: 869 Dom: Brak przydziału Punkty: 2954 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 12.04.07 |
Jedni widzą w niej kawałek swojego życia inni jak to napisał mój przedmówca, ''typowe komercyjne dziełko'' Chcąc nie chcąc muszę przyznać ci rację; postać Harryego to jdna z najbardziej komercyjnych i najlepiej sprzedających się postaci ostatnich lat. Niestety Rowling poddała się prądowi komercji wpadała na dobre , sprzedając to co sama stworzyła. Czuję wobec niej pewnien respekt , bo zrobiła kawał dobrej roboty. Potter to świetna fantastyka i nawet największy krytyk nie może tego odmówić. Nie zgodzę się co do płaskości bohaterów bo w HP jest mnóstwo godnych uwagi osób; Ballatrix, Voldemort, Hermiona, Lupin, McGonagall, Malfoy etc. Harry ma urok uniwersalny; zaczarowywuje (nie ważne jak, ale ludzie nie pozostaną wobec niego obojętni) i nie pozwala o sobie zapomnieć. A to że ktoś jego magii nie widzi- to już jego problem i mnie to nie obchodzi. Po co wy sie w ogóle rejestrujecie na stronie o tematyce, której nie lubicie? To przecież bez sensu. Ale każdy ma własne zdanie, nie będę wnikać w powody rejestracji tu Ale jednak weszli na jego stronę i piszą o nim!!!To jest najważniejsze P.S. jetinajta nie wyganiaj bo to wporzo ziomuś (co za określenie)B) Edytowane przez Miss Bagwell dnia 09.01.2008 12:27 Bjork All Is Full Of Love You'll be given love you'll be taken care of you'll be given love you have to trust it maybe not from the sources you've poured yours into maybe not from the directions you are staring at twist your head around it's all around you all is full of love all around you all is full of love you just ain't receiving... Siobhan Donaghy Ghost Full mug my friends certainly familiar Ah, hear that glitch say search the orbs Tree-ann said it his seize the circus Ram's wool that cause way a cricus Full mug my friends certainly familiar Warmy funny Anna say say maluska Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Phwoar so spirit smother me in Ah, hear that glitch fought and ought Fuel full fat her glass of milk Warm sitting here, sitting in bed Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Fever Ray If I Hard A Heart This will never end cause I want more More give me more give me more This will never end cause I want more More give me more give me more If I had a heart I could love you If I had a voice I would sing After the night when I wake up Ir17;ll se what tomorrow brings Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing Dangling feet from window frame Will they ever ever reach the floor More give me more give me more Cushion filled with all I found Underneath and inside just to come around More give me more give me more Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing The Knife - Heartbeats One night to be confused One night to speed up truth We had a promise made Four hands and then away Both under influense We had demons in To know what to say Mind is a razorblade To call for hands of above To lean on Wouldn't be good enough For me, no One night of magic rush The start of simple touch One night to push and scream And make believes. Ten days of perfect tunes The colors red and blue We had a promise made We were in love |
|
|
herma_007 |
Dodany dnia 28.01.2008 22:09
|
Postów: 264 Dom: Brak przydziału Punkty: 4776 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 18.06.07 |
Trzeba przyznać, że "Harry Potter" ma dość prostą budowę jeśli chodzi o względy typowo językowe. Podobno treść w j.angielskim jest bardzo "uboga" i nasz tłumacz naprawdę się spisał. Jednak HP to saga, w której można odnaleźć swoją duszę. Możemy odreagować, odpocząć od świata realistycznego. Dla mnie tylko to się liczy. Są to jedne z niewielu, w które bardzo lubię. Dla mnie są bardzo ważne i np. nie wyobrażam sobie, że kiedyś dorosnę i mogę już przestać wierzyć w ten Świat Magii stworzony przez Rowling. Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło Kupię nóż, zostawię nas dwoje Bo ja kocham Bukę! |
|
|
Ania 95 |
Dodany dnia 29.01.2008 16:50
|
Postów: 1235 Dom: Brak przydziału Punkty: 1635 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.12.07 |
herma_007, myślę, że Skazanej nie chodziło o HP. Ona powiedziała, że niektóre książki dla nastolatek są głupie, a ona je czyta z nudów. Ona nie powiedziała: "HP jest głupi!"! Powiedziała, że wie jak się kończą te powieści dla nastolatek. A jak się kończą? Słodko i z happy endem. To nudne... Ja tak zrozumiałam posta skazanej. Jeśli się mylę to mnie poprawcie... |
|
|
Paladyn |
Dodany dnia 29.01.2008 17:00
|
Ostrzeżenia: 1 Postów: 77 Dom: Brak przydziału Punkty: 95 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 23.11.07 |
SkazanaNaHarrego napisał/a: Nie harry potter nie jest "głupi" xxxhermioonaxxx napisał/a: o jejku . Kto ma takie głupie pomysły na tak GŁUPIE tematy ?! Harry Potter nie jest głupi . ;D no i takie jest moje zdanie . ! Fajnie, ale czy poza "Harry Potter nie jest głupi" potraficie jakoś uargumentować swoje zdanie? Moim zdaniem Potter jest głupi ponieważ: - jeżeli chodzi o postać - jest półanalfabetą, który skończyl tylko podstawówkę ( 4 klasy ). Resztę edukacji poświęcił magii. Opanował tylko cztukę czytania i pisania w stopniu podstawowym. Ma gdzieś wielkich twórców mugolskich (bo przecież Bach, Chopin, Rafael, Rembrendt itd są ciemnymi mugolami:lol: ), a zadawala się marną pseudokulturą magów. Jest niewychowanym (bo kto miał go wychować, przecież nie szkoła:rol: ) snobem, a jego nauczyciele w ważnych życiowych sprawach swego podopiecznego zdają się jedynie na jego "instynkt moralny". - jeśli chodzi o książkę - w większości swój sukces zawdzięcza reklamie. Pierwsze cztery części przynajmniej mają w sobie pewne napięcie i niepewność związaną z tym kto naprwedę jest "tym złym". Pozostałe części są przewidywalne jak "głupie książki dla nastolatek". Zgadzam się z dwoma pierwszymi zdaniami napisanymi przez herma_007 w 01/29/2008 , następne pozostawię bez komentaża. Będę wdzięczny jeżeli podacie jakieś własne argumenty. Niech Was Bóg błogosławi!
|
|
Podziel się z innymi: |
Przejdź do forum: |