Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Harrych świąt!
01.12.2024 18:13
Wrozka

Harrych świąt!
01.12.2024 18:12
kibic

Ponury Żniwiarz
30.11.2024 14:19
Wrozka

Potęga Krwistego Steka!
30.11.2024 13:20
Wszystkiego najlepszego z okazji dnia śmieciożarcia Eat

Harrych świąt!
30.11.2024 11:33
Nie ma ekipy od pogaduszek Grumpy cat

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 57438 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45361 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 38932 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Co sądzicie o miejscach, w których ukryte były horkruksy?
Which he Her
Moim zdaniem Voldemort mógłby bardziej pieczołowicie wybierać miejsca ukrycia horkruksów. Mam tutaj na myśli skarbiec w banku Gringota i węża, kto miał dobre wiadomości mógł je odnaleźć i zniszczyć. Czekam na opinie. :)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:41

hermionaginny
Właściwie, jak wiemy, nasz Voldemort popełnił wiele błędów. Myślał, że nikt się nie dowie o jego horkruksach. Moim zdaniem Bank Gringotta był świetnym miejscem; przecież było to miejsce najbezpieczniejsze po Hogwarcie. Jaskinia też była dobrze strzeżona, ale już dom i wąż - eeech, słabizna. No, ale Voldemort nie rozumiał wielu rzeczy...
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:41
Auror to ja xD

Słucham:
Matalliki
Nirvany

Odpowiednik w HP: Hermiona
Dom: Gryffindor
Patronus: Kot
Animag: Kot
Zwierzę: Krzywołap i Hedwiga
Nazywam się Kasia :).

malinka_09
No właśnie...Voldemort był zbyt pewny siebie i to go zgubiło. Myślał, że nikt nigdy nie domyśli się gdzie są horkruksy. W końcu to on, Wielki i Nadęty Pan Voldi sam wybierał miejsca, więc niemożliwością jest by ktoś je odnalazł...:)

lenne
Tak szczerze to nic o nich się sadziłam. Do teraz, aż zaciekawiłaś mnie tematem.

Mi miejsca, w których były one ukryte wcale nie wadziły. Przynajmniej nie aż tak, jak fakt, że troje 17-latków bez większych problemów (wiadomo - jakieś tam były) wykradło horkrusy, które moim zdaniem będąc cząstkami duszy Voldemorta powinny być bardziej niedostępne dla nieletnich ^^

A bank Gringotta, jak Hagrid wspominał w 1 części, był dosyć bezpiecznym miejscem. (przynajmniej wystarczająco, żeby ukryć w nim horkrusa.) Zdanie zmieniłam po lekturze części 7. Jakby tak łatwo można było się tam dostać to włamań byłaby o wiele więcej. A co do horkrusa w postaci węża to przesadzili. Kto w gada cząstkę siebie wsadzi? xD Już lepiej w przedmioty martwe zainwestować.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:42
img23.imageshack.us/img23/7834/1dcd56cbf57ee244304927f.jpg

Gucia
Voldi wybierał miejsca ważne dla siebie nie patrząc na bezpieczeństwo, bo według niego tylko on był na tyle genialny, żeby wpaść na coś takiego jak Horkruksy ^^

W Gringottcie pomógł też fakt, ze świat czarodziejów był w stanie wojny, więc do obrony były tylko gobliny. Gdyby to się stało w normalny dzień ochrona byłaby CHYBA większa.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:42
Czy tylko mnie denerwuje imię ojca Luny przez "Ks"? >.<

hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg

Prefix użytkownikaAlSev
Ja uważam, że miejsca w których były ukryte horkrusy, zupełnie nie pasowały do Voldemorta. W samym Voldemorcie widzę dwie postacie: Toma Marvolo Riddle'a i właśnie samego Voldemorta. W różnych sytuacjach zachowywał się inaczej i gdy był Riddlem i gdy już przyjął imię Lorda Voldemorta te osobowości były inne i splatały się ze sobą. Przy "chowaniu" horkruksów użył tej błędnej osobowości - Voldemorta. Dziwnie to brzmi i wielu może tego nie zrozumieć, ale podejrzewam, że gdyby spojrzał z punktu widzenia "młodego, sprytnego i chytrego chłopaka", a nie "wroga śmierci numer jeden" to miejsca byłyby odpowiedniej dobrane. Ale to jeszcze nie to. Te miejsca były głupsze od wszystkiego co Voldemort mógłby wymyślić, a uważam że był całkiem mądry, choć popełniał mnóstwo błędów. Dla mnie to wszystko jest dziwne, ale cóż... Voldemort co chwilę się tak naprawdę zmieniał. I wiem, że to dziwnie brzmi, ale... jezyk
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:37

malinka_09
AlSev zauważył coś bardzo istotnego. Jak się nad tym teraz zastanawiam, to dochodzę do wniosku, że rzeczywiście Voldemort zachowywał się jakby w dwóch "postaciach". Raz jak zadufany i przez to nieostrożny Pan Życia i Śmierci, a drugim razem jako bystry, okrutny i piekielnie inteligentny Tom Riddle. Myślę, że warto o tym podyskutować...

Gucia
AlSev, faktycznie, jak się tak zastanowię, to Voldi miał takie napady rozdwojenia jaźni. Tom był przebiegły, sprytny, a przede wszystkim myślał. Z kolei Voldemort biegł na oślep do upragnionego celu nie patrząc na to, co niszczy po drodze - swoich czy "naszych". Może tego rozdwojenia dorobił się zaraz po wyjściu z Hogwartu. Wtedy też zaczęła się jego przemiana fizyczna. Tom ubiegający się o posadę był jeszcze jasno myślącym geniuszem zła.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:36
Czy tylko mnie denerwuje imię ojca Luny przez "Ks"? >.<

crreeyz
Jeśli chodzi o horkuksy to czytaliście Księcia Półkrwi? Bo wydaje mi się, że tam bardzo dobrze było wyjaśnione dlaczego horkuksy były w takich, a nie innych miejscach.

Jeśli chodzi o rozdwojenie jaźni, to ja bym tego tak nie nazwał, po prostu w miarę rozszczepiania duszy zmieniał się z inteligentnego i bystrego, w pewnego siebie dążącego po trupach do celu. Zanim stworzył horkuksy musiał uważać na różne rzeczy, ale jak już je miał to myślał, że jest niepokonany wiec czym się przejmować?
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:35

G Gryffindor
Dla mnie najlepszym miejscem ukrycia horkruksa była ta jaskinia z inferiusami, a najgłupsze w Pokoju Życzeń. Trochę dziwnym dla mnie się wydało, że kiedy Ron zniszczył medalion z częścią duszy Voldemorta, Voldemort nie wiedział o tym. Trochę dziwne, że zniszczyli część jego duszy, czyli czegoś najważniejszego, a on nie wiedział.
Edytowane przez G Gryffindor dnia 01.02.2008 11:42

Mitzi Caspar
No właśnie, nie wiedział. Faktycznie dziwne.
A miejsca wybrał chyba niezbyt szczęśliwe. Mógł je poukrywać po całym świecie, a tutaj parę 17-latkow tak łatwo je znalazło.
Ale trzeba też dodać, że Voldemort nie spodziewał się, że tak dużo o nim wiedzą.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:32
"From childhood's hour I have not been
As others were: I have not seen
As others saw..."

/Edgar A. Poe/

crreeyz
G Gryffindor napisał/a:
Dla mnie najlepszym miejscem ukrycia horkruksa była ta jaskinia z inferiusami, a najgłupsze w Pokoju Życzeń. Trochę dziwnym dla mnie się wydało, że kiedy Ron zniszczył medalion z częścią duszy Voldemorta, Voldemort nie wiedział o tym. Trochę dziwne, że zniszczyli część jego duszy, czyli czegoś najważniejszego, a on nie wiedział.

O tym dlaczego nie wiedział, że zniszczył jego dusze tez było w książce, tylko nie wiem, w którym tomie, ale chyba w Księciu Półkrwi, a Pokój Życzeń był świetnym miejscem, bo z opisów wygląda na to, że był ogromny i było tam masa wszelakiego rupiecia, a to że go znaleźli to wina przypadku, Potterek miał farta, że widział ten diadem jak chował książkę, bo inaczej to można by to miesiącami przeszukiwać.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:34

Glob3r
A ja myślę, że były całkiem nieźle ukryte.
- Pokój Życzeń - niewielu o nim wiedziało.
- Gringotta - Prawie najbardziej bezpieczne miejsce w świecie czarodziejów. Pełno zabezpieczeń, w dodatku skrytka Bellatriks była na samym dole.
- Nagini - No tu chyba nie trzeba nic pisać, prawie cały czas przy swoim panu :).

Pierścień, dziennik, medalion - Też fajnie pomyślane, zwłaszcza medalion.
No a Harry to przypadkiem ;)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:37

Adela
A mnie zastanowiło coś innego. A mianowicie to, że horkruksy do których najtrudniej było się dostać odkrył akurat Dumbledore. Pisząc "najtrudniej" mam namyśli, że strzegło ich najwięcej zaklęć. Medalion chroniły inferiusy i ten eliksir, pierścienia też strzegły jakieś klątwy, a resztę? Na czarę w ogóle nie były rzucone żadne dodatkowe zaklęcia (tylko zwykłe zaklęcia banku), zresztą tak samo diadem czy dziennik. Czy zbiegiem okoliczności było to, że trafili na "najłatwiejsze" horkruksy, a te dwa najlepiej strzeżone były już unieszkodliwione? Nie sądzę, żeby trzech nastolatków potrafiło znaleźć w ogóle wejście do tej jaskini i domyślić się, że trzeba ukrytym drzwiom zapłacić, albo odnaleźć łódkę czy złamać potężne klątwy chroniące pierścień. Nawet powiem, że jestem pewna, że medalionu by nie odnaleźli (nie wiedzieli przecież, że już zabrano go stamtąd). Dostanie się do jaskini było na pewno ponad ich siły, a z resztą horkruksów sobie poradzili, bo nie mieli do czynienia z groźnymi klątwami czy eliksirami. Przypadek, że akurat te horkruksy zostały unieszkodliwione (albo zabrane)?
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:38
One Ring to rule them all, One Ring to find them.
One Ring to bring them all and in darkness bind them.

img507.imageshack.us/img507/1860/16390it4.png

Draco_123
A wy gdzie byście ukryli siedem horkusów i jakie byście zastosowali środki ostrożności ,żeby je chronić. Tak bardzo mówicie, że źle je ukrył to powiedzcie jak wy byście je ukryli?
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:38
Płoną domostwa, leje się krew
Do walki zagrzewa feniksa śpiew
Dumbledorem naszym mistrzem, Dumbledore naszym wodzem
Który na śmierciożerców zawziął się srodze

Ref:Nie pozwolimy by Zło zwyciężyło
By szczelinami jak gaz się sączyło
Śmierciożerstwu niczym wężowi łeb odetniemy
Albo próbując w boju polegniemy

Zakon Feniksa na straży Dobra stoi
I go do końca zniszczyć nie pozwoli
Zło i jego sługi zwyciężymy
Nienawiść miłością zastąpimy

Ref:

Żaden z nas nigdy Zakonu nie zdradzi
Chociaż ostrożność nigdy nie zawadzi
Odwaga i wierność to nasze cnoty
Których przestrzegamy co do joty

Ref:

Niech ta pieśń i feniksa śpiew
Rozbrzmiewa w świecie niczym Dobra zew
My w jego służbie zwyciężymy
I Zło z tego świata wyplenimy

Ref:

Kto chce być w moim zakonie feniksa niech się zapisuje juz jest nowy Zakon
[img]gryffindor.gif[/img]
i.aeri.pl/f/0/33/h/2621.jpg
i.aeri.pl/f/0/38/h/1027.jpg
i.aeri.pl/f/0/39/h/1066.jpg
i.aeri.pl/f/0/39/h/7563.jpg
i.aeri.pl/f/0/39/h/6369.jpg
i.aeri.pl/f/0/39/h/7371.jpg
i.aeri.pl/f/0/39/h/7609.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/80449.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/81355.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/80445.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/45538.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/81227.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/45536.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/68392.jpg
i.aeri.pl/f/0/82/h/74941.jpg
i.aeri.pl/f/0/39/h/72165.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/66964.jpg
i.aeri.pl/f/2/2446/h/45545.jpg
i.aeri.pl/f/0/82/h/6714.jpg
i.aeri.pl/f/0/82/h/7326.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/518.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/511.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/498.jpg
swiatpottera.fm.interia.pl/zamek_hogwart.gif

Adela
Na pewno nie byłyby to miejsca w jakikolwiek sposób ze mną powiązane, ponieważ zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś się o nich dowie. I na każdy horkruks rzuciłabym zaklęcia ochronne.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:39
One Ring to rule them all, One Ring to find them.
One Ring to bring them all and in darkness bind them.

img507.imageshack.us/img507/1860/16390it4.png

Bebiko
Wszystkie miejsca były świetne.. LV nie myślał, że ktokolwiek dowie się o horkruksach, więc nie planował jakoś jeszcze bardziej ich zabezpieczać.
* medalion - świetnie ukryty
* czarka - Gringott to najbezpieczniejsze miejsce, jeśli chcesz coś ukryć.. poza Hogwartem
* Nagini - cały czas była przy LV, więc nikt nie mógł jej tak po prostu zabić i nie narazić się na gniew Lorda..
* diadem - o Pokoju Życzeń wiedziało niewielu uczniów, a poza tym był ukryty gdzieś gdzie było multum rupieci
* pierścień - b. mało osób wiedziało, ze Riddle jest spokrewniony z Gauntami..

A poza tym, nawet jeśli Harry je odnalazł, to musiał jeszcze wpaść na to, jak je zniszczyć. Bez pomocy Fineasa by się nie obyło.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:40

AlterEgo
Im więcej zamków, więcej zaklęć ochronnych - tym większe prawdopodobieństwo, że schowany został cenny przedmiot :lol:

Horkruksy raczej nie powstały w krótkich odstępach czasu, poza tym ich stworzenie wymagało zbrodni, więc każdy z nich został stworzony jakby przez innego człowieka (upływ czasu, wpływ popełnianych morderstw, coraz bardziej rozdarta dusza...).

Kto wie? Może te najłatwiej schowane były pierwszymi a medialion ostatnim (jeżeli w książce jest inaczej - wybaczcie moje błądzenie)?

Moim zdaniem Tom Riddle nie spodziewał się, że ktokolwiek domyśli się, iż stworzył sobie horkruksy. Właściwie to mógł podejrzewać tylko Slughorna. Z drugiej strony - n a pewno miał więcej niż 7 morderstw na sumieniu, więc Slughorn mógł się domyślać, iż horkruksów było od 1 do...? No, właśnie? Do ilu?

Zakładając, że ktoś już domyślił się o istnieniu horkruksów, że zgadł ich liczbę - to musiałby jeszcze wiedzieć gdzie ich szukać oraz złamać zaklęcia ochronne.

Summa summarum - to chyba zbyt trudne dla czarodziejów. No, poza Albusem :)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:43

MarlenQa
Ja myślę, że kryjówka horkrusów był bardzo dobra.
Jaskinia - gdzie był ukryty medalion trzeba było najpierw oddać krew żeby wejść, potem przepłynąć przez jezioro pełne interfiusów, a następnie wypić truciznę.
Hogwart - diadem był ukryty w Pokoju Życzeń, do którego trudno się dostać (i trafić do odpowiedniego miejsca), a wiadomo, że był on potem bardzo dobrze strzeżony.
Bank Gringotta - puchar, też bardzo dobrze ukryty.
Jedynie nie postarał się z tym pierścieniem i Nagini. Ale wszystkie te miejsca były bardzo dobrze strzeżone a to, że udało się do nich dotrzeć Harry'emu, Ronowi i Hermionie, to jedynie zasługa ich i wyobraźni Rowling.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:46
''W Gryffndorze kwitnie męstwa cnota, króluje odwaga i do wyczynów ochota'' :)

hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg

Imperius
Wszystkie miejsca, w których Lord Voldemort schował swoje horkuksy były bezpieczne, ale jak było wcześniej wspomniane Voldemort nie rozumiał wielu rzeczy, pozostawił za sobą zbyt dużo śladów, dlatego Harry je odnalazł.
Ja osobiście schował bym horkruksa w banku Gringotta, albo na Antarydzie zamrożony na dnie lodowca. W ogóle miejsce, w którym chciałbym schować horkruksa nie mogło by być powiązane w jakikolwiek sposób ze mną, było by to miejsce bezpieczne, ale wbrew pozorom przypadkowe.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 11.02.2014 19:49
Trzeba być bardzo dzielnym,
by stawić czoło wrogom,
ale tyle samo męstwa wymaga
wierność przyjaciołom
www.mediarodzina.com.pl/img/but_hp.gif

http://www.fotka.pl/profil/kowall55/

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: