Logowanie
Instagram
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Shanti Black
5)
Sam Quest
6)
ania919
7)
ulka_black_potter
8)
losiek13
9)
batalion_88
10)
Marcus Clinton
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Portrety
|
|
Morsmorde |
Dodany dnia 02.04.2008 20:28
|
![]() ![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 29 Ranga: Charłak Data rejestracji: 06.02.08 |
Chciałem się zapytać, co sądzicie o portretach tzn. czy po śmierci postaci jej świadomość zostaje przeniesiona do portretu, i ta postać jest tam i normalnie się "czuje" i "jest", czy też jest to coś nieświadomego, niezależnego? W sumie przy pierwszej opcji każdy byłby jakby nieśmiertelny skoro jego świadomość byłaby w obrazie, i możnaby rozmawiać ze zmarłymi... Ale przecież portret Dumbledore`a pomagał Snape`owi w planowaniu różnych rzeczy... Co o tym myślicie? Edytowane przez Smierciojadek dnia 22.09.2015 13:43 |
|
|
syrjusz |
Dodany dnia 04.04.2008 15:37
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 37 Dom: Brak przydziału Punkty: -40 Ranga: Irytek Data rejestracji: 07.11.07 |
No tak, każdy byłby nieśmiertelny... Też się nad tym zastanawiałam, ale przecież Dumbledore po śmierci, ze swojego portretu mówił Snape'owi, co ma robić. Szerze mówiąc, to nie wiem co myśleć. ;) Edytowane przez Limonka dnia 04.04.2008 15:59 |
|
|
![]() |
Dodany dnia 14.05.2008 22:15
|
![]() ![]() Postów: 960 Dom: ![]() Punkty: 1352 Ranga: Dorosły czarodziej Data rejestracji: 10.01.08 |
Możliwe, że postacie na nim czuja się jak duchy. Nie jedzą, nie piją, pewnie nie oddychają. Co do Dumbledore'a i innych portretów w Hogwarcie to one przecież nie mogły opuszczać murów szkoły, chyba, że miały swój jeszcze jeden portret gdzieś na zewnątrz. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 15.05.2008 17:32
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 96 Dom: ![]() Punkty: 462 Ranga: Ulubieniec nauczycieli Data rejestracji: 21.02.08 |
Nie wydaje mi się żeby osoby na portretech były "żywe" czy świadome. To raczej pozostawiony "ślad" kogoś kto żył, jego przyzwyczajenia i sposób zachowania. Dumbledore ten swój plan realizował przecież przez lata, odkąd Harry pojawił się w Hogwarcie, więc mimo wszystko stał się, tak jakby, częścią jego samego. |
|
|
Insygnia |
Dodany dnia 16.05.2008 11:14
|
![]() ![]() Postów: 12 Dom: Brak przydziału Punkty: -55 Ranga: Więzień Azkabanu Data rejestracji: 14.05.08 |
Gdyby te portrety były ''jak żywe'' to Harry by tak nie rozpaczał, że nie zadał mu tyle pytań ile chciał - mógłby zapytać portretu, jednakże to nie to samo. Może jest jakaś część w tych portretach duszy zmarłego, która miała jakieś swoje nie dokończone sprawy, była bardzo ważną osobą, która mogłaby wnieść jeszcze wiele dobrego. Doprawdy trudno odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. ![]() |
|
|
Sabinka1991 |
Dodany dnia 05.07.2008 17:33
|
![]() ![]() Postów: 26 Dom: Brak przydziału Punkty: 114 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 30.05.08 |
Też się nad tym zastanawiałam, bo niby Harry pod koniec Księcia Półkrwi rozpacza, że nie może porozmawiać z Dumbledore'em, a tyle miał jeszcze do niego pytań, to o ile pamiętam rozmawia pod koniec tomu siódmego na temat berła śmierci właśnie z Dumbledore'em z portretu. Chyba nigdy do końca nie dowiemy sie jak naprawdę jest z tymi portretami. |
|
|
Wielki Inkwizytor Hogwartu |
Dodany dnia 16.07.2008 21:09
|
![]() ![]() Postów: 9 Dom: Brak przydziału Punkty: 100 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 11.07.08 |
Też się nad tym zastanawiałam ale sadze, że portret nie jest "żywy". Zgadzam się z Sabinka1991 przecież bo śmierci Dumbledor'a Harry mógł go o to wszystko zapytać co go dręczyło. Ale nie zapytał więc może to jest jakiś dowód na to. |
|
|
Santino |
Dodany dnia 30.07.2008 06:16
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 58 Dom: Brak przydziału Punkty: 889 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 24.03.08 |
Wiesz to jest Twój kolejny ,,świetny" post, który napisałeś. Weź zwróć uwagę na to co piszesz i rozwijaj swoje wypowiedzi. Na tych portretach jest odciśnięty ślad po jakiejś osobie, o czym już tu kiedyś pisałem. Szkoda, że nie ma takich portretów w rzeczywistości ![]() |
|
|
Lucio |
Dodany dnia 19.08.2008 20:56
|
![]() ![]() Postów: 19 Dom: Brak przydziału Punkty: 763 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 04.11.07 |
Zacytuje słowa Sir Nicolasa de Mimsy- Parpingtona: "Nie wiem co jest po drugiej stronie, bałem się..." Temat dość ciekawy ale i również wyczerpujący; skoro człowiek umiera, może jednak istnieć w formie ducha ( tyczy się to wyłącznie czarodziejów), ale co się stanie jeśli będzie błąkał się po miejscach, w których uczęszczał za życia? Czy będzie mógł porozumiewać się ze swoim obrazem? Wątpię, w taką hipotezę. Być może umarli znajdujący się "za progiem" mogą się w taki sposób komunikować ze światem czarodziejów. Nie tracą oni świadomości co działo się za ich życia tylko istnieją gdzieś w jakiejś formie. 'Ostatecznie, dla należycie zorganizowanego umysłu, śmierć to tylko początek nowej wielkiej przygody...'
|
|
|
![]() |
Dodany dnia 09.05.2014 18:32
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 3 Postów: 641 Dom: ![]() Punkty: 4098 Ranga: Sprzedawca prac domowych Data rejestracji: 10.03.14 |
Portrety...Najlepiej podobał mi się ten, w którego ramach 'zasiadał' pradziadek Syriusza Blacka ( Nigellus ? )...Miał te swoje szpileczki ^^ - potrafił dowalić, a najlepiej Wybrańcowi w Kwaterze Głównej ;p Co do samego pytania...Dumbek jako 'obrazek' coś tam działał, podobnie inni, ale czy są to duchy, odbicia życia, czy co tam innego, to już nie wiem. Aż tak szczegółowo się tym nie pasjonowałem ;p ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 09.05.2014 19:11
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 303 Dom: ![]() Punkty: 3877 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 13.06.13 |
Był tu artykuł chyba z pottermore na temat portretów i tam było coś że dyrektorzy byli uwiecznieni juz wcześniej na portretach, były one trzymane chyba w ich gabinecie np w szafie i ten dyrektor uczył akby ten swoj portret, przelewał w niego ważne informacje jak również cechy swojego charakteru i sposobu bycia. Mnie natomiast zastanawia czy w gabinecie drektora hogwartu pojawił si eportret Snape'a, wie ktoś coś o tym??? Pottermore - dom:Gryffindor, różdżka: głóg, włos jednorożca,14.5 cala, względnie giętka
http://www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_harry7potter.png ![]() "Dotknij mnie tylko, to cię zabiję do krówki nędzy" "Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności." "Im więcej ludzi pokochasz tym będziesz słabsza" "Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie." "-Emocje, kaprysy, fascynacja i gra. Uczucia i ich brak...Dary, których nie wolno przyjąć...Kłamstwo i prawda. Czym jest prawda? Zaprzeczeniem kłamstwa? Czy stwierdzeniem faktu? A jeżeli fakt jest kłamstwem, czym jest wówczas prawda?Kto jest pełen uczuć, które nim targają a kto pustą skorupą zimnego czerepu?Kto? Co jest prawdą, Geralt?Czym jest prawda? - Nie wiem, Yen. Powiedz mi! - Nie- powiedziała i spuściła oczy. Po raz pierwszy. Nigdy przedtem nie widział, by to robiła. Nigdy. -Nie- powtórzyła, -Nie mogę Geralt. Nie mogę ci tego powiedzieć. Powie ci to ten ptak, zrodzony z dotknięcia twojej dłoni. Ptaku? Czym jest prawda? - Prawda - powiedziała pustułka- jest okruchem lodu. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 09.05.2014 19:38
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 8 Postów: 4391 Dom: ![]() Punkty: 24016 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 06.02.10 |
Mnie natomiast zastanawia czy w gabinecie drektora hogwartu pojawił si eportret Snape'a, wie ktoś coś o tymPytanie? Tak, Harry o to zadbał. Co do tematu. Portret na pewno nie jest w pełni świadomy. Wyobraźcie sobie, że jesteście w pełni świadomi, że jesteście martwi, a jedyne co po was pozostało to portret. Przez całą wieczność możecie poruszać się tylko między portretami w tym samym miejscu lub przenieść się na inny w innym miejscu, pod warunkiem, że to też będzie wasz portret. To raczej nie byłoby zbyt przyjemne "życie". No i portrety, przynajmniej dyrektorów, były malowane przed ich śmiercią. Gdyby te portrety miały pełną świadomość, to człowiek musiałby się czuć jakby miał dwie świadomości - swoją i z portretu. Jakby rozdwojenie jaźni, choć jaźń ta sama. Myślę, że portret może mówić i robić tylko to, co robił za życia. Dumbledore pewnie zaplanował wszystko za życia, dlatego mógł udzielać rad Snape'owi. ![]() ![]() ![]() Pojawił się pomysł stworzenia nieprzeciętnych jednostek, które wzywalibyśmy w sytuacjach zagrożenia przerastających nas, zwykłych śmiertelników. HULK MIAŻDŻYĆ! ![]() Loki: Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną... Hulk: Wielki mi bóg. ![]() ![]() Hulk ziewać ~ Łapa ![]() Uwielbiam też jak dostajesz szału i zamieniasz się w tę wielką zieloną bestię.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdradzę ci moją tajemnicę. Zawsze jestem zły. ![]() ![]() Nieźle. Chcą mnie zamknąć w metalowym pudle i zanurzyć w wodzie. Nie. Jest gorzej niż myślałem. ![]() No bo czym jesteśmy? Zespołem? Nie, nie, nie. Mieszanką wybuchową niosącą chaos. *** ![]() Nie bądź jeleń, nie fikaj. ![]() Matka wie że ukradłeś jej szaty? ![]() - Jarvis, znasz przypowieść o Jonaszu? - Traktowałbym ją raczej jako metaforę. ![]() - Thor walczy na 6. - Nie zaprosił mnie? ![]() Co, stawaliście na siusiu? ![]() Niech wyskakuje z ciuchów. Przenoszę imprezę do was. ![]() Weź mnie nie strasz. Co to było, robił mi usta usta? ![]() Phil? Ale on ma na imię Agent! ![]() J.A.R.V.I.S: Dostępne 400% mocy. Iron-Man: Dzięki. ![]() Nie gniewam się, pączuszku. Masz niezły prosty. ![]() Ta wiedźma miesza ci w głowie. Jesteś od niej silniejszy, mądrzejszy. Jesteś Banner. ![]() W plecy? Świnia z ciebie. ![]() On jest szefem. Ja tylko za wszystko płacę, wszystko buduję i dbam żebyśmy byli cool. ![]() Stark! Potrzebny jest plan ataku! Mam plan: atakować! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() - Ja bym sobie odpuściła, to faceci nie z tego świata, bogowe czy coś. - Bóg jest tylko jeden! I głowę dam, że tak się nie ubiera. ![]() - No jasne. Złoty chłopiec w złotej zbroi. Co zostanie jak ją zdejmiesz? - Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jesteś wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmieściło się do probówki. ![]() Ja nie walczę, nie zawiodę kumpla. *** ![]() ![]() Zabijesz mnie? Ustaw się w kolejce. ![]() Kto znajdzie ten młot i okaże się go godny posiądzie moc Thora. ![]() Thor: Loki może i jest nieobliczalny, ale jest Asgardczykiem i moim bratem. Natasha: Zabił 80 ludzi w ciągu dwóch dni. Thor: Był adoptowany. ![]() - Nie będę z tobą walczył bracie. - Nie jesteśmy braćmi. ![]() Piekło rozbrzmiewa jękami jego ofiar. ![]() - O, kontratakują. - No wiesz, młodzi są. - Do stu piorunów, szanuj mowę ojczystą - Długo mi tego nie wybaczą. ![]() To bardzo, bardzo ciekawa teoria, ale ja mam prostszą. Nie jesteście godni. ![]() - A jakby wsadzić młot do windy? Uniesie ją. - Winda nie jest godna. ![]() Zobaczyłem coś we śnie. Muszę to wyjaśnić. Tutaj się nie da. ![]() - Jak tam kosmos? - Kosmos ma się dobrze. ![]() - I myślisz, że możesz mi zaufać? - Nie ufam ci. Matka ci ufała. W przeszłości. Nawet mimo naszych ciągłych sporów. Zawsze miała nadzieję, że gdzieś w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja już nie istnieje i już cię nie chroni. ![]() Mojego życia... Tato, nie nadaję się na króla. Będę bronić Asgardu i innych światów do ostatniego tchu... ale nie mogę tego robić z tronu. Mimo swego szaleństwa Loki rozumiał władzę w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osiągnę. *** ![]() O nie, będę żył wiecznie i będę cały z plastiku. ![]() ![]() Kto okaże się godzien moc młota posiądzie. Bez jaj, stary, to sztuczka. ![]() Rekalibracja kognitywna... Zdzieliłam cię w czaszkę ![]() Mam go spowolnić? Czy wyślesz mu więcej sparingpartnerów? ![]() Lepiej wydaj rozkaz, bo zaczynam mu kibicować. ![]() Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade? ![]() Przerabiałem hipnozę. Nie lubię. *** Stoimy w obliczu globalnej katastrofy. ![]() Hej malutki. Słonko już zachodzi. ![]() Cicho blaszak, ja nie mam rakiety w tyłku. ![]() - Steve nie lubi takiego słownictwa. - A kopnąć cię w tą... ![]() Nie jest taki zły, tylko trochę nerwus. Drugiego takiego nie ma na całym świecie. Wszyscy lubią wygrywać, a ten mój facet robi co może by walki uniknąć, bo wie że walkę wygra. ![]() - Co ci się śniło? - Że jestem Avengersem, że jestem kimś więcej niż tylko posłuszną maszynką do zabijania. ![]() Kocha to się dzieci dzieci, ja mam u niego dług. *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Wstąp do T.A.R.C.Z.Y, poznaj dalekie kraje, niezwykłych ludzi... i zabij ich. ![]() ![]() Ja się nie pocę. Ja błyszczę. ![]() Thor mógłby choć raz przysłać boga sprzątania po sobie. Na pewno ma jakąś magiczną miotłę. ![]() ![]() Zawsze nosisz whisky? ![]() Ten dom miał wytrzymać siłę Hulka. ![]() - Jak nas znaleźli? - Zaprosiłem ich. ![]() Nie poddam się. Odzyskam Skye i T.A.R.C.Z.Ę, ale jeep od Eddiego to za mało. ![]() Nasza kiepska opcja. Grant Ward. *** ![]() ![]() Bez ciebie nie ma T.A.R.C.Z.Y. ![]() - Służysz Coulsonowi czy T.A.R.C.Z.Y? - To to samo. ![]() Kogo jak kogo, ale Coulsona nie zlikwidujesz. ![]() Dyrektor T.A.R.C.Z.Y zawsze ma tajemnice. *** Nie wierzę w strach. Wierzę w zaufanie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new. ![]() Nie byłam w waszym durnym "S.H.I.E.L.D. Hogwarcie". ![]() ![]() *** ![]() ![]() Nie jestem dobrym człowiekiem, Skye. ![]() Long time to see. ![]() Jestem Agent Grant Ward. ![]() *** ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Jeśli to jeszcze aktualne, to poproszę tego drinka. ![]() - Żołnierzyk. Postać nie z tej epoki. Ale za to z tej planety. ![]() Nigdy nie chciałem tronu. Chciałem być równym tobie. ![]() - A ty co? Błyskawic się boisz? - Nie darzę miłością tego, co zwiastują. ![]() - Chcesz zabrać mi ukochaną planetę w odwecie za rzekomą zniewagę? Nie. Sprawuję nad nią opiekę. - No rzeczywiście, wspaniale się nią opiekujesz. Ludzie wyżynają się milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzę tu porządek. Kto mnie powstrzyma? ![]() - Jesteś potworem. - O nie. Potwór jest wśród was. - A, Banner. To twój plan. ![]() Że urodziłem się by zostać królem. ![]() No dobrze. To może wolisz kogoś ze swoich nowych przyjaciół? Wydaje się, że jesteś do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sobą cnót! Jakiż to wielki zaszczyt! Czuję, że aż szaleję od sprawiedliwości. Chcesz usłyszeć mowę o prawdzie, honorze i patriotyźmie? Boże chroń Amer... Zaufaj mojemu gniewowi. Nie zrobiłem tego dla niego. ![]() Uuuu. A była już na wyciągnięcie ręki. Dzięki Tesseractowi mogliście mieć władzę, nieograniczoną moc. A wy co? Ciepło i światło dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie się, co znaczy prawdziwa władza. ![]() Przynoszę wam dobrą nowinę. Czeka was wyzwolenie. *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Nie miałem prawa cię winić. Wiem, że chciałeś mi pomóc, chronić mnie. Od tego są przyjaciele. Możemy żyć z godnością - nie możemy z nią umrzeć. Człowiek jest najgorszym źródłem prawdy o sobie. Wszystko się zmienia. To nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 17.05.2016 15:48
|
![]() ![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: ![]() Punkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Mi się wydaje, że te portrety z Hogwartu miały ograniczoną świadomość ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |