Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Potęga Krwistego Steka!
12.02.2025 19:13
Sharllottka, moja mama już nie złamie bo ma sztuczne

He
He

Sprzedawca prac domowych
03.02.2025 19:39
cześć moje Potterowe demony! jak leci? ja siedzę teraz w domu i robię za pełnoetatową pielęgniarkę, moja mama złamała biodro i leży w łóżku

Pracownik departamentu
30.01.2025 18:10
Ale stypa

Żywy worek treningowy
12.01.2025 09:29
Nicram_93, napisz, ja nie mam weny ;)

Harrych świąt!
12.01.2025 08:23
MorfinGaunt, jakoś mnie to ominęło, napiszesz newsa czy samemu napisać?

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39458 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36773 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Harry Potter i Kamień Filozoficzny
Prefix użytkownikaBeatrice
Harry Potter i Kamień Filozoficzny bardzo mi się podobał, mimo że niektórzy mówią, że jest dziecinny. Może i tak , ale chyba jesteśmy dziećmi? Może nie wszyscy , ale na pewno znajdzie się parę osób które mają mniej niż 18 lat. Zapewne to większość ,ale nie wiem. Przeczytałam go i Kamień Filozoficzny podczas tygodniowego pobytu na wakacjach. Czytałam nawet na basenie i naprawdę mnie wciągnęła. Polecam, Beatrice

Prefix użytkownikaBellatrix L
Mówicie, że pierwsza część jest dziecinna. A jaka ma być?? Harry ma tutaj 11 lat i to oczywiste, że książka wydaje wam się dziecinna. Taka ma być. Jak dla mnie, J.K Rowling dobrze zrobiła, że skromnie zaczęła sagę. Wraz z kolejnymi częściami pokazuje swój potencjał, zwiększając znacznie ilość stron :) Bohaterowie są starsi i dojrzalsi. Zauważyłam, że książki są proporcjonalne do wieku bohaterów. Im starsi, tym "poważniejsze" i "dojrzalsze". Nikt ani nic mnie nie przekona, że jakakolwiek część Harry'ego Pottera (choćby naprawdę taka była) jest nudna czy zła!
ღ ღ ღ

media.tenor.com/images/08c10a421fe8817e02a2cdcebcf5944a/tenor.gif

ღ ღ ღ

media.giphy.com/media/tFDWhOyUlTaw0/giphy.gif

ღ ღ ღ

W Hogwarcie Ellen Ripley.
Od 27.07.2015 (14. edycja) dumna pani prefekt Ravenclawu

Redaktorka w 3. numerze Proroka Niecodziennego, wakacje 2015
Korektor w 13. numerze Proroka Niecodziennego, wakacje 2017

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Pierwszy tom serii, to on zadecydował o tym, że chciałam sięgnąć po kolejne części. Podoba mi się, ale w moim rankingu jest na ostatnim miejscu. Dlaczego? Dlatego, że każda kolejna część niosła ze sobą coraz to ciekawsze wydarzenia.
Nie mniej jednak uwielbiam motywy z początkami nauki Harry'ego, Rona i Hermiony w Hogwarcie, ich pakowanie się w kłopoty i dążenie z uporem maniaka do tego, aby udowodnić, że Snape jest winny wszystkim nieszczęściom w szkole :D
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix użytkownikabatalion_88
U mnie "Harry Potter i Kamień Filozoficzny" był samym początkiem (niby logiczne, ale słyszałem, że niektórzy zaczynali przygodę z młodym czarodziejem od V tomu;p). Faktycznie jest dosyć dziecinna, ale chyba tak miało to być. Nie od razu Rowling chciała, żeby trup się gęsto ścielił. Czytelnika trzeba było wprowadzić pomału. Bardzo spodobała mi się ulica Pokątna (szczególnie sklep z różdżkami u Ollivandera). Polubiłem też Hagrida, Rona (mniej Hermionę) no i opiekunkę Gryffindoru. I tom przeczytałem bodajże 3 razy (ostatnio chyba 2 lata temu). Nie wiem ile zajęło mi czasu przeczytanie Kamienia Filozoficznego, ale chyba nie więcej niż 3 dni. Początkowo byłem jakoś zniechęcony, jednak z każdym rozdziałem przekonywałem się do magicznego świata "Chłopca z blizną".
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaAnimag37
Kamień Filozoficzny należy do moich ulubionych ze względu na klimat poznania Hogwartu i wielu osób związanych z Harrym. Ta część mnie bardzo zmotywowała do czytania innych. Podoba mi się też długość książki, która jest świetna na pierwszą część.

Prefix użytkownikaPan_Aston
Pierwsza część była fajna pod względem że wszystko dopiero można było poznać (magie, hogwart, zasady).Każda kolejna część było coraz ciekawsza ale i było więcej smutku. Choć KF najmniej mi się podobała to nie mogę o tej częsci powiedzieć źle. Może była trochę dziecinna, ale przecież bohaterami byli wtedy dzieci po 11 lat więc autorka nie mogła przedstawić ich tak jak dorosłych

:D :)

Prefix użytkownikaInga Clinton
Bellatrix L napisał(a):

Mówicie, że pierwsza część jest dziecinna. A jaka ma być?? Harry ma tutaj 11 lat i to oczywiste, że książka wydaje wam się dziecinna. Taka ma być. Jak dla mnie, J.K Rowling dobrze zrobiła, że skromnie zaczęła sagę. Wraz z kolejnymi częściami pokazuje swój potencjał, zwiększając znacznie ilość stron :) Bohaterowie są starsi i dojrzalsi. Zauważyłam, że książki są proporcjonalne do wieku bohaterów. Im starsi, tym "poważniejsze" i "dojrzalsze". Nikt ani nic mnie nie przekona, że jakakolwiek część Harry'ego Pottera (choćby naprawdę taka była) jest nudna czy zła!

Bella popieram cię bo też twierdzę, że nie trzeba robić geniusza z małego chłopca.
naforum.zapodaj.net/thumbs/9274c9d6c552.jpg

imageshack.com/a/img923/3857/utQs1H.gif

#TeamMafia
Valkyrie

Prefix użytkownikaDebbie
Jej, KF to początek naszej magicznej historii. :3
Podobała mi się ta część. Była wciągająca i zachęcająca do przeczytania następnej. Choć nie było tutaj tyle akcji, jako w następnych, książka była ciekawa. Już tutaj było można odczuć tę magię. Choć może historia była krótsza i może dla kogoś "dziecinna", podobała mi się. Nie ma czemu się dziwić, gdy Harry miał dopiero 11 lat, ale tym bardziej było to interesujące.

Prefix użytkownikaKasjopea
Gdyby nie pierwsza część nie było by HP. He,he.
A tak na serio: Lubię tą książkę, ale nie tak bardzo jak np. WA, CO lub IŚ.
Bohaterowie są jeszcze dziećmi i mało umieją. Ale tak to jest na serio świetna. ;)
Panowie Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz przedstawiają... profil Kasjopei!

Może i długo tu nie jestem, ale mam tu parę osób, które wprost uwielbiam.
NOW_OR_NEVER
Shanti Black
Lilyatte
julietta115

Angelina Johnson
Ja mam kilka pytań, ponieważ przeglądając Wasze posty w tym temacie, nie znalazłam na nie odpowiedzi ;D

Co jakiś czas wracam do serii o Harrym Potterze. Dotąd zawsze zaczynałam od Komnaty Tajemnic, ponieważ nie mam na własność Kamienia Filozoficznego, jednak ostatnio udało mi się go pożyczyć od przyjaciela. Szczerze mówiąc Kamień Filozoficzny czytałam najmniejszą ilość razy (nic dziwnego, skoro nie posiadam egzemplarza), dlatego byłam ciekawa swoich odczuć po tak długim czasie rozstania z tym tomem.

Obawiałam się, że mnie znudzi. W końcu, jak słusznie tutaj wielu z Was zauważyło, pierwsza część jest... dziecinna. Mimo to bardzo przyjemnie się zaskoczyłam. Co prawda miejscami czułam delikatne zażenowanie, bowiem nie da się ukryć, że ta część jest skierowana raczej do dużo młodszych czytelników, ale tak naprawdę świetnie bawiłam się podczas czytania. Najbardziej urzekło mnie właśnie to wprowadzanie w świat magii. Zauważyłam przy tym ciekawą tendencję - w każdym kolejnym tomie sam opis magii, Hogwartu, lekcji jest coraz bardziej pomijany na rzecz rozwijającej się akcji i ważniejszych wydarzeń. Kamień Filozoficzny idzie swoim spokojnym jeszcze rytmem. Człowiek czytając, wprowadza się w ten świat magii, który go zachwyca. I mnie on zachwycił po raz kolejny, a nigdzie tak dobrze nie jest on opisany, jak właśnie w tej części.

Jestem ciekawa czy macie podobne odczucia, jeżeli chodzi o pierwszy tom przygód naszego czarodzieja ; ) Wracając do serii zawsze zaczynacie od KF, a może celowo ją pomijacie? Jak oceniacie ją na tle innych tomów? Podzielcie się także swoimi odczuciami podczas pierwszego czytania tej książki, o ile oczywiście to pamiętacie. Może też Wam to kiedyś zdradzę ;>

Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png

s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png

img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg

img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg

Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.

Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png

Prefix użytkownikaMonicMalfoyWeasley
Kamień Filozoficzny jest jedną z moich ulubionych części. Myślę, że jest ciekawa, chociaż jest wiele opinii, że jest nudna czy dziecinna. Dla mnie jest super i zachęca do czytania innych części co jest na plus :)
W Ravenclawie tylko ci
Których umysł pięknem lśni.

"Prawda to cudowna i straszliwa rzecz, więc trzeba się z nią obchodzić ostrożnie." ~ Albus Dumbledore

"Czasem trzeba być w życiu ofiarą, żeby kiedyś stać się zwycięzcą." ~ Autor Nieznany

"Telewizja to tylko zastępcza rozrywka dla mózgu, kto nie czyta, ten właściwie nie potrzebuje już głowy, nie mówiąc oczywiście o wyobraźni i fantazji"

Billie Joe

Prefix użytkownikaMagicelle
Jako 12 latka przeczytałam Kamień Filozoficzny i wtedy dosłownie pochłaniałam te książki. Co prawda na początku było trochę nudne ale potem się rozkręciło :) Mi się podobała. Oceniam ją na 9/10 :D

Prefix użytkownikaExpecto_Patronum
To była moja pierwsza książka o Harry Potterze.Dostałem ją na moje 7 urodziny wraz z Komnatą Tajemnic.Obie książki kosztowały 25 zł dodam, że mam je nadal i są w miękkiej oprawie .Wracając do tematu jest taka no ... prosta i nie ma jakiś drastycznych momentów takich jak w 2 części.Moimi ulubionymi rozdziałami, do których chętnie wracam to :
1) Ulica Pokątna
2) Peron numer 9 i 3/4
3) Tiara przydziału
4) Mistrz eliksirów
Pytanie co by tu jeszcze napisać.Jest ok, gdyż ma wartką treść i przyjemnie się ja czyta.Otrzymuje ode mnie mocne Powyżej Oczekiwań .

Prefix użytkownikaFenris
Wtedy wszystko się zaczęło! Do tej pory uwielbiam tę plastyczną narrację! Bez problemu wyobrażałam sobie wszystkie miejsca, kolorystykę postaci. Podoba mi się sposób pokazania magicznego świata, mimo że jest "dla dzieci" - z chęcią do niej wracam. No i Hermiona była jeszcze taka Hermionowata Serce
2.bp.blogspot.com/-vCt57ZbDfAk/URrRbhEQhwI/AAAAAAAABA0/XRmZtvEYF_I/s1600/szczerbatek.gif

Pottermore:
Slytherin
Sekwoja, pióro feniksa, 12 i 3/4 cala, giętka

i66.tinypic.com/15qfevn.png

Prefix użytkownika32Polak
Moim zdaniem pierwsza część jest bardziej przeznaczona dla dzieci, niż dla młodzieży, czy starszych czytelników. Osoba rozpoczynająca przygodę z Harrym, Ronem i Hermioną powinna dorastać razem z nimi, dlatego jest ona przeznaczona bardziej dla osób w wieku od 10 do 12/13 lat. Jednak jeśli chodzi tylko o jej treść, to mnie bardzo się ona spodobała. Książka jest spokojna, jednak miewa czasami ciekawe sceny, a inne zaś przyprawiają o gęsią skórkę. Osobiście nie zaliczam jej do ulubionych części, jednak bez przeszkód przeczytałbym ją znowu i polecił komuś innemu.

http://pl.harrypotter.wikia.com
Prefix użytkownikablad logiczny
Jak na początek tak długiej historii, całkiem dobra. Tylko właśnie te skróty, jakby Rowling panicznie bała się kogoś zanudzić. Bardzo zawiodła mnie ceremonia przydziału. Taki genialny pomysł, z tą myślącą i mówiąca Tiarą, a tak niewykorzystany. Aż się prosiło, o szczegółowe opisanie przydziału Hermiony i Neville. Co się wtedy działo, w ich głowach. Przydziały Draco i Rona choć przewidywalne, też mogłyby być opisane ciekawie. Dotkliwy brak istotnych informacji o wcześniejszym życiu niektórych bohaterów, mam tu na myśli zwłaszcza Hermionę i Draco. Prostacki schemat, super cudowny Gryffindor i zawsze zły i bardzo cwaniacki Slytherin. Książka niby dla dzieci, ale to wysłanie jedenastolatków, w nocy do bardzo niebezpiecznego lasu jako kara. To jakby z innej bajki Czarodziej.
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Damiano_0
Cały urok pierwszej części :) Fabuła dojrzewa razem z bohaterami. Rzadkie dziś spojrzenie i uważam, że to jeden z wielkich atutów serii

Prefix użytkownikaRescent1
Kamień Filozoficzny jest trochę dziecinny - ale na tym polega chyba urok początków. W końcu jest to pierwsza część, która ma mieć w sobie magię, zabawę i dziecinność. Właśnie te rzeczy według mnie nadają tej książce klimat jakiego żadna inna część Harry'ego nie ma. :)

Prefix użytkownikaBumSzakalaka
Nie wiem co wy ciągle o tej dziecinność ;D KF to początek, więc chyba jasne, że zaczyna się od dziecka. A jak piszesz książkę o dziecku, to raczej nie używasz, żadnych poważniejszych "wyrazów", bo wtedy by nie pasowało. Zgodzę z bladem (czy też błędem xD) logicznym, trochę zawalono Tiarę. Też mi czegoś brakowało. Przede wszystkim właśnie przeszłości Draco. Jego wychowania, choćby namiastkę. Ale w sumie to książka miała być o Harry'm, a nie o innych czarodziejach, więc nie dziwię się, że niektóre rzeczy pominięto ;p

03.01.2019 r. -
Pogromca Parchatego Trolla
www.harry-potter.net.pl/images/articles/bum.png

W Hogwarcie: Madison Dixie
www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/ao9yo2no.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkombum.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20201.jpg

_____________________~*~_____________________

- I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587.
- My name is OLIVER QUEEN.

66.media.tumblr.com/4363f636607b153051dee48f88fc8d96/tumblr_pi5gvmEQ8N1vq3qe1o2_540.gif
data.whicdn.com/images/216550281/original.gif

- Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem?
- Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej.

i.pinimg.com/originals/77/1c/bf/771cbf249ac2523f149efe9619045a26.gif

BumSzakalaka

Przyjaciółko ma najdroższa!
Pisać wiersze sprawa "prosta"
W dniu miłości coś wypada,
Prawie głowa mi odpada...
Gdzieś zniknęłaś, takie życie..
I na pewno nie w Madrycie.
Nasz rysunek gdzieś zgubiłem,
Jestem Ci go jednak winien.
Szkoła chyba cię wykańcza,
Jednak lepsza niż szarańcza ;D
Kwaśne żelki mam pod biurkiem,
Nie otworze ich więc z hukiem,
Bo z tęsknoty już usycham
I w te kąty je upycham.
Wszędzie różu, kiczu schyłki
Życie, zabierz Walentynki.

Ps. Z tym obrazkiem to serio Wstydniś
XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Prefix użytkownikabatalion_88
Nie wiem co wy ciągle o tej dziecinność

Ja też nie wiem xD HP i KF musiał być tak a nie inaczej napisany, bo ciężko, żeby powieść o jedenastolatku była jakoś "skomplikowanie napisana" i przesiąknięta górnolotnościami. Fabuła całkiem prosta, ale to według mnie nie czyni z pierwszej części tej najgorszej. Jeżeli już chodzi o jakieś braki czy też niedociągnięcia, to kilka takich jest. Na pewno Mcgonagall z latarką (jak Draco doniósł, że Ron z Harrym smoka chcą oddać, którego z wieży miał przejąć Charlie z kolegami). A gdzie lumos i różdżka? No i Filch, który bandażuje nogę po pogryzieniu przez Puszka Snape'owi - czarodziejowi, który gorsze rany Malfoyowi w VI tomie od tak "załatał". Draco i "matka szukając różdżki" to też tak jakoś... Może błąd w tłumaczeniu, ale na dobrą sprawę czytało się całkiem fajnie. Z Quirellem kwestia chyba wielokrotnie już była wyjaśniana, więc nie ma co się powtarzać.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: