Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1) Alette
2) fuerte
3) Katherine_Pierce
4) Sam Quest
5) Shanti Black
6) A.
7) monciakund
8) ania919
9) ulka_black_potter
10) Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Co sądzicie o parodiach Harry'ego Pottera?
|
|
jedyny |
Dodany dnia 07.02.2008 20:23
|
Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Osia napisał/a: Nienawidzę parodii!!! Dla mnie to stek bzdur. Książka to książka i nie powinna być zmieniana. Ja jednak twierdzę troche inaczej. Książka tego typu nie może być stekiem bzdur, bo jest czysta fikcją. Równie dobrze można mówić, że HP to bzdury, ale w obu przypadkach nie ma na to żadnego dowodu. Poza tym parodia traktuje o całkiem innych postaciach. Może dla Ciebie to jest Harry, ale dla mnie - Barry. Mimo to mają ze sobą wiele wspólnego. :smilewinkgrin: Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?
|
|
|
GinevraPotter |
Dodany dnia 04.05.2008 12:34
|
Postów: 128 Dom: Brak przydziału Punkty: 502 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 27.04.08 |
Nie czytałam parodii, ale ja tam nic nie mam do Barrego. Skoro już jest parodia HP to znaczy, że to naprawdę kultowa książka! Trzeba mieć do tego dystans, ja tam bym chętnie przeczytała BT i pośmiałabym się trochę. Kretyni pozostaną kretynami. Ale to już nie moja sprawa.
|
|
|
Harry Potter 33 |
Dodany dnia 25.08.2008 14:10
|
Pochwały: 1 Postów: 39 Dom: Ravenclaw Punkty: 106 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 07.04.08 |
Ja zbytnio za parodiami HP nie przepadam. Takie filmiki, w których Dumbledore przeklina, albo te durne Barry Trotery mnie wkurzają. Ale są też fajne parodie, np. taka jedna... Snape, Ron, Hermiona, Harry i Dumbledore w niej śpiewają i nagle wszystko wybucha... Na scenę wkracza Voldemort i śpiewa niezastąpioną serenadę o sobie. To jest genialne. |
|
|
Kerle |
Dodany dnia 01.09.2008 22:39
|
Pochwały: 2 Postów: 37 Dom: Ravenclaw Punkty: 2002 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 12.06.08 |
Jestem wielką fanką HP i uwielbiam te książki. Parodje nie przeszkadzają mi w tym, że są. Nie lubie jak ktoś przedrzeźnia HP lub się z niego naśmiewa, ale mam dystans do tej książki i uwarzam, że parodje jej nie popsują. Podając przykład Barry'ego Trottera - nie wiem, bo nie czytałam, może dlatego, że nie spotkałam się jeszcze w rękach z tą książką. Nie mam nic przeciwko temu, że istnieje. Wręcz przeciwnie, może kiedyś przeczytam. Jeżeli będą mnie irytować - odłoże je i zapomnę, nie będę walić nimi po ścianach i rwać w kawałkach do kosza. Może mi się spodobają... Trochę śmiechu nie zaszkodzi . Ale bez przesady, nie aż do tego stopnia, żeby śmiać się z plugawienia HP, tego napewno nie zniosę... Pamiątka ze strony:
Zarejestrowanych: 14,781 Najnowszy Użytkownik: Kerle I love her... ... and her... ...and him! SO MUCH <3 *** "W wieku sześciu lat chciałem zostać kucharką. Gdy miałem siedem - Napoleonem. Odtąd moja ambicja nie przestawała rosnąć, podobnie jak moja mania wielkości." - Salvador Dali "Magia nie zmienia zbytnio świata. Właściwie jeszcze bardziej go komplikuje. " - Joanne Kathleen Rowling "Życie jest niewiele warte, ale nic nie jest warte życia." - Andre Malraux "Pamiętasz ten moment, kiedy jako dziecko, w wieku koło siedmiu lat, malujesz obrazek i niebo to niebieski pasek u góry kartki? I wtedy przychodzi ten moment rozczarowania, kiedy nauczyciel mówi ci, że tak naprawdę niebo zajmuje cała wolną przestrzeń na rysunku. I to jest ta chwila, kiedy życie zaczyna być coraz bardziej skomplikowane i nieco nudniejsze, ponieważ zamalowywanie kartki na niebiesko jest raczej nużącym zajęciem." - Alan Rickman "Zawsze udawaj głupiego."- Terry Pratchett "Mówienie jest rzeczą głupców, milczenie - tchórzy, a słuchanie rzeczą mędrców." - Carlos Ruíz Zafón "Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy." - Éric-Emmanuel Schmitt "Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. "- Albert Einstein "Nie pragnij być lepszym od innych, najpierw bądź samym sobą." - Fiodor Dostojewski "To co oczywiste, przeczytaj jeszcze raz." - Piotr Szreniawski "Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie." - Terry Pratchett "Nie ma pokoju bez sprawiedliwości, nie ma sprawiedliwości bez przebaczenia." - Jan Paweł II (Karol Wojtyła) "Patrząc na ciemność lub śmierć boimy się nieznanego - niczego więcej." - Joanne Kathleen Rowling |
|
|
BlueBerry |
Dodany dnia 02.09.2008 14:18
|
Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 8 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.09.08 |
A ja wprost uwielbiam parodie Harry'ego Pottera! Szczególnie fragmenty filmów z podkładem głosowym polskiego translatora :lol: Są baaaaardzo śmieszne Parodię napisaną czytałam tylko raz i też była wyborna, ale to nie to samo co przerobiony film! Nie można do wszystkiego na serio podchodzić, a parodie na pewno są tego przykładem :lol: |
|
|
panizvengerberg |
Dodany dnia 27.12.2012 11:46
|
Pochwały: 3 Postów: 9 Dom: Slytherin Punkty: 91 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 26.12.12 |
Jak miałam gdzieś z 13 lat to poprosiłam kogoś z rodziców, w empiku, by mi kupili Barry'ego Trottera. Potem w nowym gimnazjum puszyłam się z tą książką i pożyczałam znajomym, ale za 2 zł. Czasami jak było więcej chętnych to za 5 zł. Niezły interes - ludzie lubili takie ...'niegrzeczne' książki. Książka sama w sobie była trochę głupia, ale zabawna dla mnie, jak pamiętam. W końcu ktoś wziął tą książkę i nie oddał. Szkoda. Tak samo miałam z 1 częścią HP, dlatego ostatnio nabyłam z Nim na spółę 1 część. Tym razem w grubej okładce. Btw. nowe okładki są okropne. |
|
|
Ferula |
Dodany dnia 05.01.2013 21:46
|
Postów: 9 Dom: Hufflepuff Punkty: 220 Ranga: Pomocna dłoń Data rejestracji: 30.12.12 |
Nienawidzę takich osób.! Po prostu zazdroszczą tym, co stworzyli bardzo dobry film a tagze pani Rowling co stworzyła Harrego Pottera. Wogóle nie oglądam takich bzdur. (tych parodii oczywiście). Przewijam dalej.:upset: Ferula
|
|
|
Sasume |
Dodany dnia 10.01.2013 14:39
|
Pochwały: 6 Postów: 81 Dom: Ravenclaw Punkty: 3238 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 07.09.08 |
NIE NIE NIE i jeszcze raz NIE! zwłaszcza te amerykańskie cyrki. Nie cierpię ich humoru i naprawdę nie trafia to do mnie. Zbyt prostackie. Wiadomo trzeba mieć dystans do tego co się lubi i kocha ale mimo wszystko nawet jakbym chciała to nie potrafię się przemóc. Edytowane przez Sasume dnia 10.01.2013 14:41 |
|
|
jackpotter |
Dodany dnia 02.02.2013 19:27
|
Pochwały: 1 Postów: 11 Dom: Ravenclaw Punkty: 85 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 18.01.13 |
Ja wprost nienawidzę parodii Pottera oraz ludzi, którzy śmieją się z niego i wymyślają różne takie jak '' Chory Portier '' ... Czytałem, że po wydaniu angielskiej wersji KF jakiś chińczyk napisał kilka parodii Harry'ego i sprzedawał je na ulicy za kilkanaście centów. Dopiero po jakimś czasie go dorwali i mu sprawę w sądzie wytoczyli. A on jeszcze, zamiast skruchę okazać, upierał się, że to nie parodia Itp... |
|
|
JMARTA |
Dodany dnia 15.02.2013 21:09
|
Pochwały: 9 Postów: 138 Dom: Gryffindor Punkty: 1639 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 30.11.12 |
Pomyślcie tak: tylko klasyki są parodiowane. Ludzie trochę humoru. Te parodie nie miały nikogo obrazić, zostały stworzone, aby ludzie mogli się z nich pośmiać. A tak w ogóle, czy ktoś z was czytał Barr'ego, bo jeśli nie, to nie macie prawa mówić, że wam się nie podoba, bo niby skąd to wiecie? ?? "Dorśli nie pamiętają,
jak to jest być dzieckiem. Naprawdę nie pamiętają, wierz mi. Zapomnieli o ile większy wydawał się wtedy świat. Jak trudno było wdrapać się na krzesło. I jak to było zawsze patrzeć do góry. Zapomniel. Już tego nie wiedzą. Ty tez zapomnisz. Czasami dorośli opowiadają, jak to było pięknie być dzieckiem. Nawet marzą o tym, by znów nim być. Ale o czym marzyli będąc dziećmi? Jak myślisz? Sądzę, że marzyli o tym, by w końcu dorosnąć". Koń jest bogiem, Galop nałogiem, kłus podstawą, Skoki zabawą, Upadek zwątpieniem, Jazda pocieszeniem, palcat pomocą, Łydki całą mocą, Ostrogi zbytkiem, siodło nabytkiem, Grzywa uchwytem, Kask jeźdźca bytem. |
|
|
yersinia |
Dodany dnia 29.12.2013 20:34
|
Pochwały: 4 Postów: 328 Dom: Gryffindor Punkty: 3481 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
A tak w ogóle, czy ktoś z was czytał Barr'ego Tak, ja czytałam. To był jeden z moich najgłupszych pomysłów, całkowicie stracony czas i w ogóle żałuję, że w ogóle miałam tę książkę w rękach. Nie mam nic przeciwko parodiom, o ile są w miarę ciekawie zrobione i jest zachowany jakiś poziom, natomiast w Barrym poziom jest żenujący. Nie chcę krytykować niczyjego poczucia humoru, więc napiszę w ten sposób: do mnie tego rodzaju żarty nie przemawiają. |
|
|
Ana_Black |
Dodany dnia 29.12.2013 21:19
|
Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 8 Postów: 4391 Dom: Gryffindor Punkty: 24016 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 06.02.10 |
Ja czytałam kiedyś pierwszą cześć Barry'ego na pdf., ale nie wytrwałam do końca. Najbardziej żenująca parodia jaką kiedykolwiek czytałam. Osobiście lubię parodie, ale to już przesada. Parodie takie jak "Jak powinien się skończyć Harry Potter" czy "Harry Potter - podsumowanie" podobają mi się i śmieszą, a o to chyba chodzi w parodiach. Loki: Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną... Hulk: Wielki mi bóg. Hulk ziewać ~ Łapa Uwielbiam też jak dostajesz szału i zamieniasz się w tę wielką zieloną bestię.. Zdradzę ci moją tajemnicę. Zawsze jestem zły. Nieźle. Chcą mnie zamknąć w metalowym pudle i zanurzyć w wodzie. Nie. Jest gorzej niż myślałem. No bo czym jesteśmy? Zespołem? Nie, nie, nie. Mieszanką wybuchową niosącą chaos. *** Nie bądź jeleń, nie fikaj. Matka wie że ukradłeś jej szaty? - Jarvis, znasz przypowieść o Jonaszu? - Traktowałbym ją raczej jako metaforę. - Thor walczy na 6. - Nie zaprosił mnie? Co, stawaliście na siusiu? Niech wyskakuje z ciuchów. Przenoszę imprezę do was. Weź mnie nie strasz. Co to było, robił mi usta usta? Phil? Ale on ma na imię Agent! J.A.R.V.I.S: Dostępne 400% mocy. Iron-Man: Dzięki. Nie gniewam się, pączuszku. Masz niezły prosty. Ta wiedźma miesza ci w głowie. Jesteś od niej silniejszy, mądrzejszy. Jesteś Banner. On jest szefem. Ja tylko za wszystko płacę, wszystko buduję i dbam żebyśmy byli cool. Stark! Potrzebny jest plan ataku! Mam plan: atakować! *** - Ja bym sobie odpuściła, to faceci nie z tego świata, bogowe czy coś. - Bóg jest tylko jeden! I głowę dam, że tak się nie ubiera. - No jasne. Złoty chłopiec w złotej zbroi. Co zostanie jak ją zdejmiesz? - Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jesteś wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmieściło się do probówki. *** Zabijesz mnie? Ustaw się w kolejce. Kto znajdzie ten młot i okaże się go godny posiądzie moc Thora. Thor: Loki może i jest nieobliczalny, ale jest Asgardczykiem i moim bratem. Natasha: Zabił 80 ludzi w ciągu dwóch dni. Thor: Był adoptowany. - Nie będę z tobą walczył bracie. - Nie jesteśmy braćmi. Piekło rozbrzmiewa jękami jego ofiar. - O, kontratakują. - No wiesz, młodzi są. - Do stu piorunów, szanuj mowę ojczystą - Długo mi tego nie wybaczą. To bardzo, bardzo ciekawa teoria, ale ja mam prostszą. Nie jesteście godni. - A jakby wsadzić młot do windy? Uniesie ją. - Winda nie jest godna. Zobaczyłem coś we śnie. Muszę to wyjaśnić. Tutaj się nie da. - Jak tam kosmos? - Kosmos ma się dobrze. - I myślisz, że możesz mi zaufać? - Nie ufam ci. Matka ci ufała. W przeszłości. Nawet mimo naszych ciągłych sporów. Zawsze miała nadzieję, że gdzieś w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja już nie istnieje i już cię nie chroni. Mojego życia... Tato, nie nadaję się na króla. Będę bronić Asgardu i innych światów do ostatniego tchu... ale nie mogę tego robić z tronu. Mimo swego szaleństwa Loki rozumiał władzę w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osiągnę. *** O nie, będę żył wiecznie i będę cały z plastiku. Kto okaże się godzien moc młota posiądzie. Bez jaj, stary, to sztuczka. Rekalibracja kognitywna... Zdzieliłam cię w czaszkę Mam go spowolnić? Czy wyślesz mu więcej sparingpartnerów? Lepiej wydaj rozkaz, bo zaczynam mu kibicować. Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade? Przerabiałem hipnozę. Nie lubię. *** Stoimy w obliczu globalnej katastrofy. Hej malutki. Słonko już zachodzi. Cicho blaszak, ja nie mam rakiety w tyłku. - Steve nie lubi takiego słownictwa. - A kopnąć cię w tą... Nie jest taki zły, tylko trochę nerwus. Drugiego takiego nie ma na całym świecie. Wszyscy lubią wygrywać, a ten mój facet robi co może by walki uniknąć, bo wie że walkę wygra. - Co ci się śniło? - Że jestem Avengersem, że jestem kimś więcej niż tylko posłuszną maszynką do zabijania. Kocha to się dzieci, ja mam u niego dług. *** *** *** *** Wstąp do T.A.R.C.Z.Y, poznaj dalekie kraje, niezwykłych ludzi... i zabij ich. Ja się nie pocę. Ja błyszczę. Thor mógłby choć raz przysłać boga sprzątania po sobie. Na pewno ma jakąś magiczną miotłę. Zawsze nosisz whisky? Ten dom miał wytrzymać siłę Hulka. - Jak nas znaleźli? - Zaprosiłem ich. Nie poddam się. Odzyskam Skye i T.A.R.C.Z.Ę, ale jeep od Eddiego to za mało. Nasza kiepska opcja. Grant Ward. *** Bez ciebie nie ma T.A.R.C.Z.Y. - Służysz Coulsonowi czy T.A.R.C.Z.Y? - To to samo. Kogo jak kogo, ale Coulsona nie zlikwidujesz. Dyrektor T.A.R.C.Z.Y zawsze ma tajemnice. *** Nie wierzę w strach. Wierzę w zaufanie. *** I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new. Nie byłam w waszym durnym "S.H.I.E.L.D. Hogwarcie". *** Nie jestem dobrym człowiekiem, Skye. . Long time to see. Jestem Agent Grant Ward. *** *** *** Jeśli to jeszcze aktualne, to poproszę tego drinka. - Żołnierzyk. Postać nie z tej epoki. Ale za to z tej planety. Nigdy nie chciałem tronu. Chciałem być równym tobie. - A ty co? Błyskawic się boisz? - Nie darzę miłością tego, co zwiastują. - Chcesz zabrać mi ukochaną planetę w odwecie za rzekomą zniewagę? Nie. Sprawuję nad nią opiekę. - No rzeczywiście, wspaniale się nią opiekujesz. Ludzie wyżynają się milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzę tu porządek. Kto mnie powstrzyma? - Jesteś potworem. - O nie. Potwór jest wśród was. - A, Banner. To twój plan. Że urodziłem się by zostać królem. No dobrze. To może wolisz kogoś ze swoich nowych przyjaciół? Wydaje się, że jesteś do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sobą cnót! Jakiż to wielki zaszczyt! Czuję, że aż szaleję od sprawiedliwości. Chcesz usłyszeć mowę o prawdzie, honorze i patriotyźmie? Boże chroń Amer... Zaufaj mojemu gniewowi. Nie zrobiłem tego dla niego. Uuuu. A była już na wyciągnięcie ręki. Dzięki Tesseractowi mogliście mieć władzę, nieograniczoną moc. A wy co? Ciepło i światło dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie się, co znaczy prawdziwa władza. Przynoszę wam dobrą nowinę. Czeka was wyzwolenie. *** *** Nie miałem prawa cię winić. Wiem, że chciałeś mi pomóc, chronić mnie. Od tego są przyjaciele. Możemy żyć z godnością - nie możemy z nią umrzeć. Człowiek jest najgorszym źródłem prawdy o sobie. Wszystko się zmienia. To nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. |
|
|
Emma Lewis |
Dodany dnia 07.01.2014 19:59
|
Postów: 31 Dom: Gryffindor Punkty: 254 Ranga: Nieustraszony Gryfon Data rejestracji: 15.12.13 |
Nie czytałam i nie zamierzam tego zmienić .To jest pisane tylko dla pieniędzy,jest wymuszone i na silę próbuje być śmieszne .Nie mam nic przeciwko książkom na podstwie HP jesli oczywiscie mają sens i czegos ciekawego mozna się z nich dowiedzieć w tym przypadku to ani jedno ani drugie |
|
Podziel się z innymi: |
Przejdź do forum: |