Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

The House of Gaunt

Kategoria: Recenzje filmów
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Jak wyglądało życie Gauntów? Powstał film, który Wam to pokaże.
>> Czytaj Więcej

HPnet istnieje naprawdę

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

W sierpniu HPnetowicze mieli okazję spotkać się w Krakowie. Jak było?
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Syriusz32

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, louise60, Zireael, Aneta02, Anastazja Schubert, Lilyatte, Syrius...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, Hanix082, Sam Quest, louise60, PaulaSmith, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

Historia pod skórą z...

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Każdy tatuaż niesie ze sobą jakąś historię. Jakie niosą te fanowskie, związane z młodym czarodzie...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Syriusz32

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, Sam Quest, Mikasa, Roksolana Delakur, Shanti Black, Krnabrny, Co...
>> Czytaj Więcej

I ty możesz zostać c...

Kategoria: Świat magii
Autor: Quatromondis

Przygody Harry'ego Pottera przeczytane kilkunastokrotnie, filmy obejrzane, a gry przegrane. Mam t...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Confessiones motus

Tytuł: Confessiones motus
Seria: Vita Floris
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaClaraOswinOswald

Lily Potter po powrocie powoli łapie kontakt ze światem, jednak przed nią długa droga. Otwierają ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Byle wydostać s...

Tytuł: Byle wydostać się z lasu
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Nie ma wątpliwości, że Villemo znalazła się w śmiertelnym niebezpieczeństwie, czy uda jej się uci...
>> Czytaj Więcej

W mroku

Tytuł: W mroku
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownika_LadyChaos_

Gdy śpisz...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Strach, śmierć ...

Tytuł: Strach, śmierć i Tengel Zły
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

W tej części jest więcej elementów, które nawiązują do poprzednich rozdziałów, więc jeśli ktoś ic...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 3. Zdj...

Tytuł: Rozdział 3. Zdjęcie
Seria: Nowszy, wspanialszy świat
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikagordian119

Trzecia historia
>> Czytaj Więcej

[NZ]Vita Floris Prolog

Tytuł: Vita Floris Prolog
Seria: Vita Floris
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaClaraOswinOswald

Lily Potter dawno nie czuła się taka... Żywa.
>> Czytaj Więcej

[NZ]Komnata, ołtarz...

Tytuł: Komnata, ołtarz i mroczny znak
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Ten rozdział nie będzie obfity w akcję, jednak wiele rzeczy się w nim wyjaśni.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 44
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 1 osoba
Prefix użytkownikaLiliana2194 (Żywa legenda)
Łącznie na portalu jest
47,972 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 289
Było: 24.11.2021 17:55:12
Napisanych artykułów: 1,092
Dodanych newsów: 10,500
Zdjęć w galerii: 21,472
Tematów na forum: 3,899
Postów na forum: 319,564
Komentarzy do materiałów: 222,254
Rozdanych pochwał: 3,323
Wlepionych ostrzeżeń: 4,166
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 685
uczniów: 4060
Hufflepuff
Punktów: 597
uczniów: 3811
Ravenclaw
Punktów: 257
uczniów: 4462
Slytherin
Punktów: 320
uczniów: 4094

Ankieta
Jak spędzisz jesienne miesiące?

Brzydka pogoda to nie wymówka, więc zakładam ciepłe skarpety i ruszam na boisko!
4% [2 głosy]

Ciepły kocyk, książka i kakao już na mnie czekają w pokoju wspólnym...
42% [24 głosy]

Nauka, nauka, nauka! Nie mogę zrobić sobie zaległości już na początku.
16% [9 głosów]

Jesienne spacery po błoniach, w towarzystwie znajomych to jest to co lubię!
18% [10 głosów]

W kuchni z piwem kremowym, jesień to najlepszy czas na granie w butelkę.
14% [8 głosów]

Do imprezy sylwestrowej mało czasu, muszę znaleźć partnera/kę na ten wieczór!
2% [1 głos]

Jak każdy inny miesiąc, unikając nauki i zapewniając rozrywkę Panu Filchowi!
5% [3 głosy]

Ogółem głosów: 57
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 29.09.21

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
GryffindorMorpheus Killian Blake ostatnio widziano 20.11.2021 o godzinie 01:30 w Londyn
HufflepuffElizabeth Cooper ostatnio widziano 19.11.2021 o godzinie 23:19 w Londyn
GryffindorMorpheus Killian Blake ostatnio widziano 18.11.2021 o godzinie 22:05 w Londyn
HufflepuffElizabeth Cooper ostatnio widziano 18.11.2021 o godzinie 16:32 w Londyn
Hufflepuff[P]Louise Lainey ostatnio widziano 26.10.2021 o godzinie 14:42 w Kuchnia
Gryffindor[P]Natalie Swan ostatnio widziano 22.10.2021 o godzinie 20:26 w Kuchnia
Nawigacja
Evanna Lynch

Evanna Lynch


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/evannalynch_art_anastazja.png


Życie prywatne


Urodziła się 16 sierpnia 1991 roku w Termofeckin w Irlandii. Jest córką Marguerite i Donala Lynchów, ma dwie starsze siostry Emily i Mairead i młodszego brata, Patricka.
W wieku 11 lat zachorowała na anoreksję, którą leczyła do 13 roku życia. To wtedy czytając Harry'ego Pottera coraz bardziej zaczęła się utożsamiać z Luną Lovegood. Pisała listy do J.K. Rowling, która wielokrotnie jej odpowiedziała. Jej chorobę nazwała "niszczycielską, nie kreatywną", a poprzez korespondencję z młodą wówczas Lynch pomogła jej przejść przez proces leczenia.
W trakcie hospitalizacji miała miejsce premiera piątej części Harry'ego Pottera i Evanna została wypuszczona ze szpitala, aby osobiście pójść kupić książkę. To podczas rozdawania autografów Lynch pierwszy raz spotkała się na żywo z Rowling i wyraziła chęć zagrania Luny w filmach. Autorka powiedziała, że dziewczyna przede wszystkim musi dojść do siebie. To właśnie ta książkowa postać pomogła Evannie odzyskać wiarę w siebie i pokonać chorobę.
W późniejszym czasie zarówno Rowling jak i Lynch zaprzeczyły jakoby aktorka dostała rolę za wstawiennictwem autorki.
W jednym z wywiadów w 2014 roku powiedziała, że w dzieciństwie rodzice wychowywali ją tak, aby żyła zgodnie ze wszystkim katolickimi zasadami. "Przestałam chodzić na msze parę lat temu, głównie dlatego, że nie zgadzam się z wieloma zasadami. Nie podoba mi się nic co jest związane z karaniem siebie i sprawianiem, że mam się poczuć źle. Zostałam wychowana w poczuciu winy za rozpieszczanie się lub robienie czegokolwiek dla przyjemności".

Kariera aktorska



Przed zagraniem Luny Lovegood, Evanna nie miała doświadczenia aktorskiego za wyjątkiem gry w szkolnym teatrze. Aby dostać rolę w Harrym Potterze musiała pokonać 15 000 innych dziewczyn, ale była tak dobra, że David Heyman, producent Zakonu Feniksa, powiedział, że "inne dziewczyny mogą grać Lunę. Evanna Lynch jest Luną".
Od czasu zakończenia przygody z Harrym Potterem Lynch regularnie pojawia się na ekranie, w większości jednak są to filmy telewizyjne lub produkcje krótkometrażowe. Wystąpiła także w kilku filmach dokumentalnych o tworzeniu Harry'ego Pottera, a w 2018 roku wzięła udział w programie Dancing with the Stars, w którym dotarła do finału. Była także zaangażowana w tworzenie kilku filmów dokumentalnych o tematyce związanej z hodowlą zwierząt.

Działalność charytatywna


Evanna jest zaangażowana w projekty na rzecz promowania weganizmu i praw zwierząt. Od 2015 roku wzięła udział w wielu demonstracjach i kampaniach w tej sprawie, jako pierwsza podpisała petycję w sprawie zakazu międzynarodowego transportu żywych zwierząt, a w 2018 roku obserwowała jak traktuje się w Indiach zagrożone słonie azjatyckie, co poskutkowało stworzeniem petycji do Ministerstwa Środowiska, Żywności i Rolnictwa Wielkiej Brytanii w sprawie zakazu reklam nieetycznych zagranicznych świąt, w których wykorzystuje się słonie.
W 2017 roku razem z Robbie Jarvisem, który w Zakonie Feniksa grał młodego Jamesa Pottera, zaczęła nagrywać podcast o weganizmie.
W 2018 roku razem z amerykańską aktorką Daniellą Monet stworzyły subskrybowane co miesiąc pudełko Kinder Beauty Box, zawierające jedynie kosmetyki wegańskie i produkowane zgodnie z zasadą cruelty-free.

Filmografia


2007 Harry Potter i Zakon Feniksa jako Luna Lovegood
2009 Harry Potter i Książę Półkrwi jako Luna Lovegood
2010 Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I Jako Luna Lovegood
2011 Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II jako Luna Lovegood
2012 Sindbad jako Alehna
2013 G.B.F. jako McKenzie Price
2013 Apex jako Regan
2013 It Don't Come Easy jako Ella
2015 Addiction: A 60's Love Story jako Theresa Bornstein
2015 My Name is Emily jako Emily
2015 Danny and the Human Zoo jako Bridget Riordan
2019 Lucia Joyce: Full Capacity jako Lucia Joyce
2019 Madness in the Method jako Abbie Fox


Ciekawostki


- W 2012 zagrała w teledysku wokalistki Birdy pt. 1901.
- Jej ulubiona kwestia Luny to: "Jesteś tak samo normalny, jak ja", a jej ulubiony rekwizyt to lwi kapelusz.
- Evanna ma zaledwie 158 centymetrów wzrostu.
- Była wielką fanką serii jeszcze przed pojawieniem się filmów, ściany w jej pokoju zdobiły ulubione cytaty z HP.
- Na casting przyszła w własnoręcznie robionych kolczykach-rzodkiewkach.
- Potrafi mówić po francusku i po irlandzku.
- Miała kotkę o imieniu Luna. Gdy ta urodziła młode, Evanna jedno z nich nazwała Dumbledore.
- Mieszka w Londynie. Wcześniej, przez 5 lat, mieszkała w Los Angeles.

Źrodło:
imdb.com
instagram.com/msevylynch
wikipedia.org


Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaSam Quest  dnia 21.08.2020 11:31
Bardzo ciekawy artykuł! Super mi się czytało, bo był jak artykuł o aktorze, a nie notka w wikipedii. Nie było sucho, co jest tylko na plus. Szkoda, że artykuł nie wleciał dwie godziny temu bo byłby idealny do piątkowej kawusi. xD

Już kiedyś słyszałam o chorobie Evanny i cieszę się, że udało jej się wyjść z zaburzeń odżywiania. Szczerze mówiąc uwielbiam ją jako Lunę, była w tej roli idealna i popieram Heymana, że była bardzo autentyczna w tej roli.

Dobra robota, proszę więcej takich artów!
avatar
Nieoryginalna  dnia 28.08.2020 18:32
Może zacznę od warstwy estetycznej, super dobrane zdjęcie i kolor pod nie, artykuł po pierwsze cieszy oko :D Mnie też bardzo dobrze czytało się samą treść, nie wyszło "sucho", jak to ujęła Sam, i dowiedziałam się kilku nowych rzeczy o Evannie. Fajnie, że ktoś odświeżył biografię Lynch, bo stary art o niej był już mocno przeterminowany ;D
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 31.10.2020 13:02
Bardzo przyjemny artykuł, nie nudziłam się przy jego lekturze, a biografie aktorów zwykle mnie nie interesują (co ciekawe, streszczenia życia postaci fikcyjnych często czytam z zainteresowaniem). Ja również dowiedziałam się kilku nowych rzeczy.

Evannę widziałam tylko w Harrym Potterze, nie słyszałam nawet o pozostałych produkcjach, w których zagrała, ale ta jedna rola myślę, że pasowała do niej znakomicie. Jej Luna była odpowiednio spokojna, rozmarzona i sympatyczna :D
avatar
Prefix użytkownikaRue Riddle  dnia 31.10.2020 18:31
Prawdę mówiąc, nigdy mnie szczególnie nie interesowały te artykuły dotyczące interesującej aktorów, no ale czego się nie zrobi dla punktów, prawda? Haha
Historię o chorobie Evanny słyszałam już parę razy i za każdym razem robi mi się ciepło, kiedy sobie o niej przypomnę. Świetnie, że udało jej się wyjść na prostą i teraz może robić coś dobrego dla świata.
Podziwiam jej zaangażowanie w prawa zwierząt i naprawdę Evanna wydaje się świetną osobą, ale widziałam ją tylko w HP. Na marginesie, uważam że to jedna z najlepiej dobranych aktorek i całkowicie zgadzam się z Heymanem ;v
avatar
Prefix użytkownikaNicram_93  dnia 31.10.2020 19:21
Artykuł bardzo ładnie napisany, przejrzysty, skromny, ale zawierający najważniejsze informacje. Akurat zdecydowaną większość fantów o Evannie wiedziałem, ale dla kogoś szukającego podstawowych informacji o tej aktorce, ten artykuł jest idealny. Zgadzam się z tym, że Evanna świetnie zagrała rolę Luny.
avatar
Prefix użytkownikaCoSieDzieje  dnia 31.10.2020 23:16
Jak mam być szczery to nie wiedziałem o Evannie nic, zwłaszcza o anoreksji. Historia o pisaniu z Rowling wydaje się bardzo ciekawa, a na pewno jest wyjątkowa. Nie każdemu w końcu udaje się popisać z pisarzem z grona swoich ulubionych :D Do tego ładnie dobrane zdjęcie, pasujące do oczu Evanny i sposób przekazywania informacji zasługują na duży plus.
avatar
Prefix użytkownikaania919  dnia 01.11.2020 22:07
Bardzo ciekawy i fajnie napisany artykuł. Czyta się go szybko i przyjemnie, dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o niej. Wcześniej nie wiedziałam o niej praktycznie nic. Zdjęcie jest bardzo ładne i pod względem wizualnym artykuł dobrze się prezentuje. Dobra robota :)
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Praktykant w Ministerstwie Magii
03.12.2021 13:47
Dzień dobry! A ja siedzę na statystyce i nic nie rozumiem. To i makroekonomia. Dwie najgorsze rzeczy w tym semestrze :|

Selbstverwirklichung
03.12.2021 12:12
odświeżyłam świąteczne tematy, zapraszam do dyskusji! Heart dance

Selbstverwirklichung
03.12.2021 12:06
pokoj posprzarany, najbardziej znienawidzone zajecia odwolane, siedzę na niemieckim i wieczorem lecę do pracy na kilka godzin

siemka

halo, regulamin
03.12.2021 10:19
Smierciojadek, Tak

niektóre karty są tam absurdalne, ale przynajmniej można się pośmiać :D

Naczelna Emotikonka <3
03.12.2021 10:02
monciakund, zapisałam sobie na listę te grę ,,dylemat wagonika", bo brzmi fajnie. :D

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59638 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56706 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 46736 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 44138 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38369 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36638 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 34114 punktów.

9) Prefix użytkownikaWioletta

Avatar

Posiada 32797 punktów.

10) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 3.21