Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

I ty możesz zostać c...

Kategoria: Świat magii
Autor: Quatromondis

Przygody Harry'ego Pottera przeczytane kilkunastokrotnie, filmy obejrzane, a gry przegrane. Mam t...
>> Czytaj Więcej

Nie lubię cyklu ksią...

Kategoria: Teorie, przemyślenia...
Autor: Infans secundo generationis

Gdyby nie rozkoszne dementory - naprawdę przemiłe stworzonka - pół-światek Harry'ego Pottera byłb...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaPaulaSmith

Wydanie stworzyli: Nedelle, Shanti Black, CoSieDzieje, Nieoryginalna, Syriusz32, Aneta02, Takoizu...
>> Czytaj Więcej

Harry Potter and the...

Kategoria: Recenzje
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Subiektywna recenzja i przemyślenia po obejrzeniu filmu o Harrym z pistoletem.
>> Czytaj Więcej

Ranking momentów z E...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem rankingu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Q&A z J&O Phelps

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

O&A z Jamesem i Oliverem Phelpsami przeprowadzone przez serwis Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Evanna Lynch

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Krótka biografia, opis kariery i ciekawostki o filmowej Lunie
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Rozdział 6 - Po...

Tytuł: Rozdział 6 - Ponowne spotkanie
Seria: Zaginiony Miecz
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNedelle

Przyjaciółki zdobyły potrzebne lekarstwo. W tym rozdziale ponownie spotkają się ze starymi znajom...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Więzień

Tytuł: Więzień
Seria: Zemsta jest najgorszym napędem
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaKrnabrny

Dalszy losy Michaela...i Alie.
>> Czytaj Więcej

Miała być zabawa

Tytuł: Miała być zabawa
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Jest to drabble.
>> Czytaj Więcej

Parry Hotter

Tytuł: Parry Hotter
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

O Harry&#8217;m krótko i na temat
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 5 - W ...

Tytuł: Rozdział 5 - W szpitalu
Seria: Zaginiony Miecz
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNedelle

Tanya, Lilianna i Niorginalle musiały opuścić dom Szarców. Potrzebowały natychmiastowej pomocy Uz...
>> Czytaj Więcej

[NZ]6. Nowy profesor

Tytuł: 6. Nowy profesor
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Harry, Ron i Hermiona wyruszają pociągiem do Hogwartu, nie spodziewają się, że w trakcie podróży ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]5. Szczury, kot...

Tytuł: 5. Szczury, koty, węże i trolle
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Harry, Weasleyowie i Grangerowie zwiedzają ulicę Pokątną. Pan Weasley opowiada rodzicom Hermiony ...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 41
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 2 osoby
Prefix użytkownikalouise60 (Dorosły czarodziej)
Prefix użytkownikaDidi Malfoy (Dorosły czarodziej)
Łącznie na portalu jest
47,133 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,085
Dodanych newsów: 10,400
Zdjęć w galerii: 21,446
Tematów na forum: 3,816
Postów na forum: 317,727
Komentarzy do materiałów: 221,317
Rozdanych pochwał: 3,286
Wlepionych ostrzeżeń: 4,159
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  RAVENCLAW!

Gryffindor
Punktów: 435
uczniów: 3737
Hufflepuff
Punktów: 561
uczniów: 3763
Ravenclaw
Punktów: 1269
uczniów: 4408
Slytherin
Punktów: 533
uczniów: 3995

Ankieta
Zostajesz na święta w Hogwarcie, jak spędzasz Boże Narodzenie?

Zakuwam, jest jeszcze tyle materiału do opanowania przed egzaminami w czerwcu!
5% [5 głosów]

Spaceruję po błoniach, może trafię na jakąś śnieżną bitwę?
13% [13 głosy]

Zabieram kocyk, herbatkę i zaszyję się z książką w Pokoju Wspólnym
28% [27 głosów]

Stymulacja intelektualna to jest to, co lubię, gra w gargulki będzie idealna!
4% [4 głosy]

Wybieram ciepłe, wygodne miejsce w kuchni, gdzie nie zabraknie pysznego jedzenia
5% [5 głosów]

Szykuję się na herbatkę u Hagrida, on ma zawsze ciekawe historie do opowiedzenia
27% [26 głosów]

Mam zamiar poszwendać się po Hogwarcie, może uda mi się zrobić psikusa Panu Filchowi?
18% [17 głosów]

Ogółem głosów: 97
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 13.12.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Hufflepuff[P]Louise Lainey ostatnio widziano 23.01.2021 o godzinie 12:09 w III piętro
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 22.01.2021 o godzinie 23:31 w Wielka Sala
Slytherin[P]Parker Roy ostatnio widziano 22.01.2021 o godzinie 23:12 w Wielka Sala
GryffindorAlex Black ostatnio widziano 22.01.2021 o godzinie 23:01 w Wielka Sala
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 22.01.2021 o godzinie 22:55 w Wielka Sala
Slytherin[P]Parker Roy ostatnio widziano 22.01.2021 o godzinie 22:47 w Wielka Sala
Nawigacja
Evanna Lynch

Evanna Lynch


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/evannalynch_art_anastazja.png


Życie prywatne


Urodziła się 16 sierpnia 1991 roku w Termofeckin w Irlandii. Jest córką Marguerite i Donala Lynchów, ma dwie starsze siostry Emily i Mairead i młodszego brata, Patricka.
W wieku 11 lat zachorowała na anoreksję, którą leczyła do 13 roku życia. To wtedy czytając Harry'ego Pottera coraz bardziej zaczęła się utożsamiać z Luną Lovegood. Pisała listy do J.K. Rowling, która wielokrotnie jej odpowiedziała. Jej chorobę nazwała "niszczycielską, nie kreatywną", a poprzez korespondencję z młodą wówczas Lynch pomogła jej przejść przez proces leczenia.
W trakcie hospitalizacji miała miejsce premiera piątej części Harry'ego Pottera i Evanna została wypuszczona ze szpitala, aby osobiście pójść kupić książkę. To podczas rozdawania autografów Lynch pierwszy raz spotkała się na żywo z Rowling i wyraziła chęć zagrania Luny w filmach. Autorka powiedziała, że dziewczyna przede wszystkim musi dojść do siebie. To właśnie ta książkowa postać pomogła Evannie odzyskać wiarę w siebie i pokonać chorobę.
W późniejszym czasie zarówno Rowling jak i Lynch zaprzeczyły jakoby aktorka dostała rolę za wstawiennictwem autorki.
W jednym z wywiadów w 2014 roku powiedziała, że w dzieciństwie rodzice wychowywali ją tak, aby żyła zgodnie ze wszystkim katolickimi zasadami. "Przestałam chodzić na msze parę lat temu, głównie dlatego, że nie zgadzam się z wieloma zasadami. Nie podoba mi się nic co jest związane z karaniem siebie i sprawianiem, że mam się poczuć źle. Zostałam wychowana w poczuciu winy za rozpieszczanie się lub robienie czegokolwiek dla przyjemności".

Kariera aktorska



Przed zagraniem Luny Lovegood, Evanna nie miała doświadczenia aktorskiego za wyjątkiem gry w szkolnym teatrze. Aby dostać rolę w Harrym Potterze musiała pokonać 15 000 innych dziewczyn, ale była tak dobra, że David Heyman, producent Zakonu Feniksa, powiedział, że "inne dziewczyny mogą grać Lunę. Evanna Lynch jest Luną".
Od czasu zakończenia przygody z Harrym Potterem Lynch regularnie pojawia się na ekranie, w większości jednak są to filmy telewizyjne lub produkcje krótkometrażowe. Wystąpiła także w kilku filmach dokumentalnych o tworzeniu Harry'ego Pottera, a w 2018 roku wzięła udział w programie Dancing with the Stars, w którym dotarła do finału. Była także zaangażowana w tworzenie kilku filmów dokumentalnych o tematyce związanej z hodowlą zwierząt.

Działalność charytatywna


Evanna jest zaangażowana w projekty na rzecz promowania weganizmu i praw zwierząt. Od 2015 roku wzięła udział w wielu demonstracjach i kampaniach w tej sprawie, jako pierwsza podpisała petycję w sprawie zakazu międzynarodowego transportu żywych zwierząt, a w 2018 roku obserwowała jak traktuje się w Indiach zagrożone słonie azjatyckie, co poskutkowało stworzeniem petycji do Ministerstwa Środowiska, Żywności i Rolnictwa Wielkiej Brytanii w sprawie zakazu reklam nieetycznych zagranicznych świąt, w których wykorzystuje się słonie.
W 2017 roku razem z Robbie Jarvisem, który w Zakonie Feniksa grał młodego Jamesa Pottera, zaczęła nagrywać podcast o weganizmie.
W 2018 roku razem z amerykańską aktorką Daniellą Monet stworzyły subskrybowane co miesiąc pudełko Kinder Beauty Box, zawierające jedynie kosmetyki wegańskie i produkowane zgodnie z zasadą cruelty-free.

Filmografia


2007 Harry Potter i Zakon Feniksa jako Luna Lovegood
2009 Harry Potter i Książę Półkrwi jako Luna Lovegood
2010 Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I Jako Luna Lovegood
2011 Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II jako Luna Lovegood
2012 Sindbad jako Alehna
2013 G.B.F. jako McKenzie Price
2013 Apex jako Regan
2013 It Don't Come Easy jako Ella
2015 Addiction: A 60's Love Story jako Theresa Bornstein
2015 My Name is Emily jako Emily
2015 Danny and the Human Zoo jako Bridget Riordan
2019 Lucia Joyce: Full Capacity jako Lucia Joyce
2019 Madness in the Method jako Abbie Fox


Ciekawostki


- W 2012 zagrała w teledysku wokalistki Birdy pt. 1901.
- Jej ulubiona kwestia Luny to: "Jesteś tak samo normalny, jak ja", a jej ulubiony rekwizyt to lwi kapelusz.
- Evanna ma zaledwie 158 centymetrów wzrostu.
- Była wielką fanką serii jeszcze przed pojawieniem się filmów, ściany w jej pokoju zdobiły ulubione cytaty z HP.
- Na casting przyszła w własnoręcznie robionych kolczykach-rzodkiewkach.
- Potrafi mówić po francusku i po irlandzku.
- Miała kotkę o imieniu Luna. Gdy ta urodziła młode, Evanna jedno z nich nazwała Dumbledore.
- Mieszka w Londynie. Wcześniej, przez 5 lat, mieszkała w Los Angeles.

Źrodło:
imdb.com
instagram.com/msevylynch
wikipedia.org


Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaSam Quest  dnia 21.08.2020 11:31
Bardzo ciekawy artykuł! Super mi się czytało, bo był jak artykuł o aktorze, a nie notka w wikipedii. Nie było sucho, co jest tylko na plus. Szkoda, że artykuł nie wleciał dwie godziny temu bo byłby idealny do piątkowej kawusi. xD

Już kiedyś słyszałam o chorobie Evanny i cieszę się, że udało jej się wyjść z zaburzeń odżywiania. Szczerze mówiąc uwielbiam ją jako Lunę, była w tej roli idealna i popieram Heymana, że była bardzo autentyczna w tej roli.

Dobra robota, proszę więcej takich artów!
avatar
Nieoryginalna  dnia 28.08.2020 18:32
Może zacznę od warstwy estetycznej, super dobrane zdjęcie i kolor pod nie, artykuł po pierwsze cieszy oko :D Mnie też bardzo dobrze czytało się samą treść, nie wyszło "sucho", jak to ujęła Sam, i dowiedziałam się kilku nowych rzeczy o Evannie. Fajnie, że ktoś odświeżył biografię Lynch, bo stary art o niej był już mocno przeterminowany ;D
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 31.10.2020 13:02
Bardzo przyjemny artykuł, nie nudziłam się przy jego lekturze, a biografie aktorów zwykle mnie nie interesują (co ciekawe, streszczenia życia postaci fikcyjnych często czytam z zainteresowaniem). Ja również dowiedziałam się kilku nowych rzeczy.

Evannę widziałam tylko w Harrym Potterze, nie słyszałam nawet o pozostałych produkcjach, w których zagrała, ale ta jedna rola myślę, że pasowała do niej znakomicie. Jej Luna była odpowiednio spokojna, rozmarzona i sympatyczna :D
avatar
Prefix użytkownikaRue Riddle  dnia 31.10.2020 18:31
Prawdę mówiąc, nigdy mnie szczególnie nie interesowały te artykuły dotyczące interesującej aktorów, no ale czego się nie zrobi dla punktów, prawda? Haha
Historię o chorobie Evanny słyszałam już parę razy i za każdym razem robi mi się ciepło, kiedy sobie o niej przypomnę. Świetnie, że udało jej się wyjść na prostą i teraz może robić coś dobrego dla świata.
Podziwiam jej zaangażowanie w prawa zwierząt i naprawdę Evanna wydaje się świetną osobą, ale widziałam ją tylko w HP. Na marginesie, uważam że to jedna z najlepiej dobranych aktorek i całkowicie zgadzam się z Heymanem ;v
avatar
Prefix użytkownikaNicram_93  dnia 31.10.2020 19:21
Artykuł bardzo ładnie napisany, przejrzysty, skromny, ale zawierający najważniejsze informacje. Akurat zdecydowaną większość fantów o Evannie wiedziałem, ale dla kogoś szukającego podstawowych informacji o tej aktorce, ten artykuł jest idealny. Zgadzam się z tym, że Evanna świetnie zagrała rolę Luny.
avatar
Prefix użytkownikaCoSieDzieje  dnia 31.10.2020 23:16
Jak mam być szczery to nie wiedziałem o Evannie nic, zwłaszcza o anoreksji. Historia o pisaniu z Rowling wydaje się bardzo ciekawa, a na pewno jest wyjątkowa. Nie każdemu w końcu udaje się popisać z pisarzem z grona swoich ulubionych :D Do tego ładnie dobrane zdjęcie, pasujące do oczu Evanny i sposób przekazywania informacji zasługują na duży plus.
avatar
Prefix użytkownikaania919  dnia 01.11.2020 22:07
Bardzo ciekawy i fajnie napisany artykuł. Czyta się go szybko i przyjemnie, dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o niej. Wcześniej nie wiedziałam o niej praktycznie nic. Zdjęcie jest bardzo ładne i pod względem wizualnym artykuł dobrze się prezentuje. Dobra robota :)
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Dystrybutor słodyczy Weasleyów
23.01.2021 11:48
Czy mogę poprosić o urodzinowy punkcik?

Pracownik Miodowego Królestwa
23.01.2021 10:51
dzisiaj sprzątanie po malowaniu, pomódlcie się za mnie

Pracownik Miodowego Królestwa
23.01.2021 10:10
Kapelusz

moje życie to mem
23.01.2021 10:08
hej

Pracownik Miodowego Królestwa
23.01.2021 09:54
a,to jak admin, to jesteś kryta!

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59592 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56555 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 45153 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43631 punktów.

5) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 40973 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 37632 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36501 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 33829 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30892 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.32