Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Harry Potter i Więzi...

Kategoria: Recenzje
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Zapraszam Was na moją prywatną listę 10 powodów, dla których "Więzień Azkabanu" jest najlepszą ek...
>> Czytaj Więcej

Lista przyborów szko...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Artykuł jest tłumaczeniem quizu zamieszczonego na pottermore.
>> Czytaj Więcej

Istoty

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaania919

Artykuł na temat istot - jednej z trzech grup magicznych stworzeń
>> Czytaj Więcej

Śmierciotula

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaania919

Artykuł zawiera informacje o śmierciotulach - jednych z najgroźniejszych stworzeń w czarodziejski...
>> Czytaj Więcej

Baśnie Barda Beedle'a

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Wszystko, co musisz wiedzieć o Baśniach Barda Beedle'a. Tłumaczenie z Pottermore.
>> Czytaj Więcej

Chris Rankin

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Aktor znany z roli Percy'ego Weasleya
>> Czytaj Więcej

Harry Potter i Przek...

Kategoria: Streszczenia
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Streszczenie dwóch pierwszych aktów książki - scenariusza "Harry Potter i Przeklęte Dziecko" opub...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Rozdział 1 - Ci...

Tytuł: Rozdział 1 - Cisza nocna
Seria: Opowieści z Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaRachel Otterly

Początek przygód Rachel. Potraktujcie to jak rozdział wstępny czy coś.
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział II

Tytuł: Rozdział II
Seria: Niewolnik własnych myśli
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Allie decyduje się na ucieczkę od narzeczonego. Gdzie poprowadzi ją ścieżka?
>> Czytaj Więcej

To ma sens

Tytuł: To ma sens
Gatunek: Humor
Autor: Prefix użytkownikaAlette

Naprawdę ma. Uwierzcie mi!
>> Czytaj Więcej

Amicitia

Tytuł: Amicitia
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

O przyjaźni Rona i Harry'ego
>> Czytaj Więcej

Czy pozostała c...

Tytuł: Czy pozostała choć nadzieja?
Gatunek: Miniaturka
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Stłamszony nienawiścią i strachem Hogwart. Niepewność i panika ogarniająca mieszkańców zamku nie ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Ostatnia Wiecze...

Tytuł: Ostatnia Wieczerza Hovertów
Seria: Zemsta jest najgorszym napędem
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaKrnabrny

Ostatni wieczór szanowanej rodziny Hovertów. I nie tylko ich.
>> Czytaj Więcej

Ku chwale!

Tytuł: Ku chwale!
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaKrnabrny

Ku chwale najpotężniejszego z domów oczywiście :D
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 42
Administratorzy online: 2
Aktualnie online: 4 osoby
Prefix użytkownikaOnly Dream (Praktykant w Św Mungu)
Prefix użytkownikaCoSieDzieje (Niezwyciężony mag)
Prefix użytkownikalouise60 (Wzór do naśladowania)
Prefix użytkownikaSam Quest (Znawca magicznego towaru)
Łącznie na portalu jest
44,829 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,072
Dodanych newsów: 10,209
Zdjęć w galerii: 21,329
Tematów na forum: 3,749
Postów na forum: 315,428
Komentarzy do materiałów: 220,584
Rozdanych pochwał: 3,244
Wlepionych ostrzeżeń: 4,155
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 2032
uczniów: 3387
Hufflepuff
Punktów: 1206
uczniów: 3339
Ravenclaw
Punktów: 694
uczniów: 4068
Slytherin
Punktów: -5
uczniów: 3454

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
17% [34 głosy]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
9% [18 głosów]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
19% [39 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
8% [17 głosów]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
5% [11 głosów]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
8% [17 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
4% [9 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
28% [57 głosów]

Ogółem głosów: 202
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 03.07.2020 o godzinie 22:36 w Hogsmeade
RavenclawIvette Mitchell ostatnio widziano 03.07.2020 o godzinie 22:32 w Hogsmeade
RavenclawRuby Anderson ostatnio widziano 03.07.2020 o godzinie 22:14 w Hogsmeade
HufflepuffElizabeth Cooper ostatnio widziano 03.07.2020 o godzinie 22:01 w Hogsmeade
SlytherinDidi Roy ostatnio widziano 03.07.2020 o godzinie 21:57 w Hogsmeade
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 03.07.2020 o godzinie 21:55 w Hogsmeade
Gra Match Harry Potter - krótka recenzja
Niedawno weszłam w posiadanie (corpus i animus) gry planszowej o tajemniczej nazwie Match: Harry Potter. Od dłuższego czasu obserwować możemy wzmożoną ilość magicznych produktów dostępnych w polskich sklepach - zaczynając właśnie od różne maści gier, kończąc na kolekcjach ubraniowych (tutaj przoduje choćby Sinsay czy House) - dlatego być może przyda się Wam słów kilka recenzujących wyżej wspomnianą grę, co by szybko dokonać wartościowania i ewentualnego wpisania na listę . Będzie krótko i na temat! Czyli to, co leniuszki lubią najbardziej.

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/gra_hp_match.jpg


Na początek garść najistotniejszych informacji:
Nazwa: Match: Harry Potter
Wydawca: Winning Moves (pozdrawiamy!)
Liczba graczy: 2
Czas gry: około 15 minut
Cena: 60-70 zł
Co mówi nam pudełko: Jeżeli lubisz szybkie i emocjonujące gry, to Match jest właśnie dla Ciebie! To doskonała gra, w której liczy się nie tylko logiczne myślenie oraz spryt, ale również szczęście! Top Trumps Match to rozbudowana gra przypomina kółko i krzyżyk oraz statki, gdzie dwóch graczy rywalizuje ze sobą nie widząc nawzajem swoich plansz. Chcesz wygrać? Ułóż MATCH, czyli rząd 5 jednakowych postaci, kombinuj tak, aby pokrzyżować szyki przeciwnikowi!

No to zaczynamy!

Przygotowanie do gry i jej przebieg

W zasadzie nie potrzeba wielkiego planowania. Otwieramy żółte pudełko i naszym oczom ukazuje się pionowa plansza z 25 otworami na kwadratowe kostki. Na każdej ścianie pojedynczej kostki znajduje się 6 różnych postaci z Harry'ego Pottera. Takich postaci jest łącznie 15. Weryfikujemy, czy z jednej i drugiej strony planszy nie ma sytuacji, aby dana postać była dwukrotnie w pionie, poziome lub na ukos. Jeśli tak się dzieje, likwidujemy to niedociągnięcie, a jeśli nie, to możemy zabierać się do gry. Najpierw każdy z graczy losuje po dwie papierowe karty i nie podglądając, jakie postacie się na nich znajdują, odkłada na na specjalnie wyznaczonym miejscu na planszy.

Właściwą rozgrywkę zaczyna najmłodszy gracz (ale duchem? jeśli tak, to to zawsze będę ja), wypychając na stronę przeciwnika kostkę z lewego górnego rogu. I tak już tymi kostkami będziemy przerzucać się do końca. Celem jest ułożenie 5 kostek z podobizną tej samej postaci pionowo, poziomo lub na ukos. Dlatego też gra ta przypomina Kółko i krzyżyk, Statki, a mnie najbardziej grę mojego dzieciństwa - 4 w linii. W trakcie tej wymiany kostek panuje jedna zasada - nie można wypchniętej uprzednio kostki włożyć w miejsce, z którego właśnie została brutalnie wyrzucona.

Kto wygra, pytacie? Zaskoczę Was. Pewnie pomyśleliście, że ta osoba, która jako pierwsza ułożyła 5 postaci w rzędzie? To pół-prawda i pół-fałsz. Otóż gdy gracz umieści po swojej stronie sekwencję postaci i krzyknie Kocham Smierciojadka (a tak naprawdę to według zasad Match), przeciwnik nie jest jeszcze na straconej pozycji. Pyta się bowiem gracza siedzącego na przeciwko, jaką to postać ma w pięciokrotności, a następnie odwraca swoje dwie karty, które wylosował na samym początku gry. Jeżeli ułożona przez przeciwnika postać zgadza się z postacią z karty, wygrywa gracz, który de facto miał przegrać. Los bywa przewrotny!

Wrażenia z gry

Na pudełku od gry napisane jest, że preferowana kategoria wiekowa graczy to... 4+. Trochę się przeraziłam, bo faktycznie mam +, ale 25. Z tego powodu sądziłam, że gra będzie zbyt infantylna i mogłaby posłużyć jedynie dla dużo młodszego rodzeństwa (którego nie mam). Ale to nieprawda. Podczas rozgrywki trzeba trochę pogłówkować, obrać swoją taktykę. Moim przeciwnikiem podczas gry była osoba również 25+ i obie bawiłyśmy się świetnie (dopóki wygrywałam, hehe). Dlatego też z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że gra jest także dla starych koni. Jedynym minusem, choć głównie konstrukcyjnym, było to, że niektóre kostki dość opornie wychodziły ze swoich dziurek i należało wtedy trzymać całą planszę i próbować do skutku, mając nadzieję, że nie wylecą pozostałe kostki.

Podsumowując, gra jest prosta, ładnie wykonana i powinna przypaść do gustu wszystkim potteromaniakom. Pamiętajcie, że szykują się długie jesienne i zimowe wieczory, więc dobrze będzie zaopatrzyć się w coś oprócz gorącej herbaty lub co do tych starszaków - grzanego wina!

Znacie tę grę? A może macie ją na swojej półce? Dajcie znać!

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
monciakund  dnia 13.10.2019 14:03
Muszę przyznać, że na początku myślałam, że jest to coś w stylu "Zgadnij kim jestem?", tylko potterowa edycja (swoją drogą, to byłoby super). Gra wygląda w sumie fajnie, ciekawy pomysł na wypychanie tych kostek. Reguły wydają się proste, więc jak dla mnie tym bardziej na plus :D

A krzyczenie Kocham Smierciojadka zamiast Match powinno być w oryginalnych zasadach, zupełnie nie rozumiem czemu wydawcy tego tam nie zawarli jezyk
avatar
Prefix użytkownikaulka_black_potter  dnia 13.10.2019 19:19
BWidziałam, że bardzo droga ta gra. Dotknęłam jej sobie w sklepie The Boy Wizard i w sumie ma troche brzydki kolor i nieciekawe wykonanie. Taka chińszczyzna.
avatar
Prefix użytkownikafuerte  dnia 13.10.2019 19:28
Graczem 25+ byłam ja i wygrałam 2:1. Ta kwestia zdecydowanie wymagała wyjaśnienia. Gra jest spoko, również serdecznie polecam. Jest sporo postaci i to nie tylko te "główne". Można sobie np. wybrać, że wypycha się kogoś, kogo się nie lubi i od razu milej się gra.
avatar
Nieoryginalna  dnia 13.10.2019 20:30
Fajnie, że gra trafia w różne przedziały wiekowe i nie jest jednocześnie ani zbyt infantylna dla starszych, ani zbyt trudna dla młodszych graczy. Chętnie zagrałabym ze swoją młodszą siostrą, która zazwyczaj mnie ogrywa w takich rzeczach (mimo sporej różnicy wiekowej), ale może miałabym szansę znając sekretne hasło kończące grę.
avatar
Prefix użytkownikaKatherine_Pierce  dnia 16.10.2019 17:15
Zasady mnie przerażają więc nie może być tak prosto xD chętnie bym pograła, bo brzmi jak niezły ubaw.
Jak widywałam opakowanie tej gry to też byłam przekonana, że to na zasadzie "zgadnij kim jestem" czy coś, a tu takie zaskoczenie (miłe).
Gry raczej nie kupię bo Potterowe przedmioty lubię dostawać xD (urodziny mam w maju, a jakby komuś się spieszyło to na święta też przyjmę xD )
avatar
Prefix użytkownikaCoSieDzieje  dnia 27.10.2019 16:49
Gra niby prosta, a ja po przeczytaniu recenzji jej zupełnie nie rozumiem :D
Nigdy nie byłem jakoś szczególnie zainteresowany potterowymi edycjami gier, tym bardziej, gdy mają tandetnie wyglądają na zdjęciach, więc to, że i tej sobie nie kupię nie powinno być żadnym zaskoczeniem.

Tyle o samej grze - co do artykułu, chcę więcej takich! I pod względem treści i grafiki. No i jakbyś poszukiwała gracza 12+ do testów, to wiesz o kogo dzwonić :D
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Wyrodniaczek
03.07.2020 22:39
A nie, w kwietniu

Wyrodniaczek
03.07.2020 22:37
Przed marcem, chyba

Niezwyciężony mag
03.07.2020 22:36
Kiedy była mafia?

Wyrodniaczek
03.07.2020 22:34
Ale duszno

Naczelna sóweczka
03.07.2020 22:17
Nquus, kibic

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59540 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 55686 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 44039 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 42043 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 36776 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36313 punktów.

7) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 33863 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 32993 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30768 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.42