Pomieszczenie, w którym przygotowywane są posiłki dla uczniów I nauczycieli.

Wiele przepisów ułożyła sama Helga Hufflepuff, jedna z założycielek Hogwartu. To właśnie ona wpadła na pomysł przyjęcia do pracy skrzatów domowych - współczuła im z powodu traktowania, którego doświadczały w czarodziejskich rodzinach i chciała, żeby chociaż niektóre z nich mogły uniknąć takiego losu.
Skrzaty domowe odpowiadają nie tylko za przygotowywanie codziennych posiłków, ale również organizowanie uczt świątecznych, powitalnych i pożegnalnych.
W 1992r. po uratowaniu Ginny Weasley z Komnaty Tajemnic, Albus Dumbledore wysłał profesor McGonagall, aby przekonała skrzaty do zorganizowania bankietu z tej okazji.
Dwa lata później, Hermiona Granger odkryła wejście do kuchni i starała się przekonać pracujące tam skrzaty do przyjmowania zapłaty i odpoczynku świątecznego. Była bardzo zawiedziona ich postawą, ale nastrój poprawił jej spotkany tam Zgredek. Później w kuchni spotkali się z nią Ron i Harry i odbyli razem ze skrzatem krótką, przyjacielską rozmowę.
W następnym roku, Fred i George Weasleyowie przynieśli do Pokoju Wspólnego Gryffindoru przekąski z kuchni. Podczas świętowania wygranej Pucharu Quidditcha wyznali, że tak długo jak było się miłym i uprzejmym w stosunku do skrzatów, łatwo było zdobyć od nich trochę jedzenia.

Kuchnia znajduje się pod Wielką Salą na dole klatki schodowej prowadzącej do Piwnicy Hufflepuffu.
Aby wejść do kuchni, należy podejść do obrazu przedstawiającego miskę z owocami i połaskotać gruszkę. Będzie się ona skręcać i marszczyć, a następnie zamieni się w zieloną klamkę - tym samym uformuje drzwi, które prowadzą do kuchni.
- Harry Potter, sir! Harry Potter!"
Kuchnia była wielkim, wysokim pomieszczeniem z pięcioma stołami, identycznymi jak w Wielkiej Sali.
Ściany kuchni były wykonane z kamienia, a na blatach i piecach pełno było naczyń i potraw.
Wszystkie posiłki podawane w Wielkiej Sali były przygotowywane przez skrzaty domowe. Stoły umiejscowione w kuchni były magicznie połączone z tymi znajdującymi się piętro wyżej, w sali jadalnej - każde danie umiejscowione na stole w kuchni było transportowane do Wielkiej Sali.
Podczas Turnieju Trójmagicznego wprowadzono kilka zmian w funkcjonowaniu kuchni. Serwowano więcej, bardziej różnorodnych potraw, by trafić w gusta uczniów Durmstrangu i Beauxbatons. Ponadto, podczas Balu Bożonarodzeniowego uczniowie sami wybierali potrawy, posługując się zaczarowanymi menu.

Zacznę od strony wizualnej (jak zawsze
Jeśli chodzi o tekst to jestem usatysfakcjonowana. Jest historia, jest wejście, jest wygląd, są cytaty. Myślę, że wyciągnęłaś z tego maksimum. Ode mnie leci PO.