Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: PaulaSmith

Numer stworzyli: Sam Quest, Takoizu, Krnabrny, CoSieDzieje, Angelina Johnson, Aneta02, monciakund...
>> Czytaj Więcej

Pojedynki czarodziejów

Kategoria: Świat magii
Autor: Prefix użytkownikaania potter

O sposobie rozwiązywania sporów w świecie czarodziejów
>> Czytaj Więcej

Która wiedźma? - tes...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Test zamieszczony na Pottermore.
>> Czytaj Więcej

Życie i kłamstwa Alb...

Kategoria: Inne
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Powstanie biografii Albusa Dumbledore'a napisanej przez Ritę Skeeter
>> Czytaj Więcej

Miecz Godryka Gryffi...

Kategoria: Magiczne przedmioty
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Kilka słów o tajemniczym mieczu legendy Hogwartu.
>> Czytaj Więcej

Buchorożec

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Buchorożec to jedno z magicznych stworzeń znanych głównie z filmu "Fantastyczne Zwierzęta i jak j...
>> Czytaj Więcej

14 lat HPnet!

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaRebecca Conran

Raport z najgorętszych urodzin w roku
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

To ludzie są po...

Tytuł: To ludzie są podli!
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaNedelle

Przemyślenia dziewczyny, dla której ludzie nie mieli litości. Może słusznie?
>> Czytaj Więcej

Powrót

Tytuł: Powrót
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Praca jest sprzed kilku lat, więc proszę o wyrozumiałość.
>> Czytaj Więcej

[NZ]2. James

Tytuł: 2. James
Seria: Powrót do domu
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Czasami, zamiast wyszukiwać komuś zajęć i rozrywek, wystarczy z nim posiedzieć i pomilczeć. Bądź ...
>> Czytaj Więcej

Finite

Tytuł: Finite
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Severus o miłości
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 1 - Ra...

Tytuł: Rozdział 1 - Ratunek
Seria: W poszukiwaniu lepszego jutra
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: LauraB

Pierwsza przygoda. wszystkie opowiadania pod adresem: https://w-poszukiwaniu-lepszego-jutra.blogs...
>> Czytaj Więcej

[NZ]VI

Tytuł: VI
Seria: Finite
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

Harry i Draco spotykają się w Hogsmeade. Potter mało co pamięta z poprzedniego wieczoru i boi się...
>> Czytaj Więcej

[NZ]1. Hermiona

Tytuł: 1. Hermiona
Seria: Powrót do domu
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Kochała swoje dzieci, ale tęskniła za tamtym czasem i wolałaby znowu narażać swoje życie, niż pow...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 40
Administratorzy online: 1
Aktualnie online: 8 osoby
Prefix użytkownikaCoSieDzieje (Niezwyciężony mag)
Prefix użytkownikalouise60 (Wzór do naśladowania)
Prefix użytkownikaColette (Mugol)
Prefix użytkownikaKlaudia Lind (Najlepszy wśród szkolonych)
Prefix użytkownikaNquus (Wróg ciemnej strony)
Prefix użytkownikaKrnabrny (Pracownik departamentu)
Prefix użytkownikaEmilciaka_xd (Mugol)
Prefix użytkownikaMarcus Clinton (Pan Śmierci)
Łącznie na portalu jest
44,354 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,065
Dodanych newsów: 10,110
Zdjęć w galerii: 21,317
Tematów na forum: 3,716
Postów na forum: 313,477
Komentarzy do materiałów: 219,630
Rozdanych pochwał: 3,220
Wlepionych ostrzeżeń: 4,151
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 3522
uczniów: 3299
Hufflepuff
Punktów: 2548
uczniów: 3249
Ravenclaw
Punktów: 2264
uczniów: 3998
Slytherin
Punktów: 1684
uczniów: 3342

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
10% [7 głosów]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
10% [7 głosów]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
16% [11 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
3% [2 głosy]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
7% [5 głosów]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
12% [8 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
7% [5 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
34% [23 głosy]

Ogółem głosów: 68
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffJozanri Dahini ostatnio widziano 06.04.2020 o godzinie 00:23 w Kuchnia
HufflepuffElizabeth Cooper ostatnio widziano 06.04.2020 o godzinie 00:17 w Kuchnia
HufflepuffJozanri Dahini ostatnio widziano 06.04.2020 o godzinie 00:03 w Kuchnia
HufflepuffElizabeth Cooper ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 23:54 w Kuchnia
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 23:47 w Wielka Sala
HufflepuffJozanri Dahini ostatnio widziano 05.04.2020 o godzinie 23:44 w Kuchnia
Test wiedzy o rodzinie Weasleyów
W stwierdzeniu, że Weasleyowie to jedna, WIELKA rodzina, zdecydowanie nie ma przesady. Co sprawia, że ten quiz nie będzie taki łatwy. Sprawdź się!

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_1.jpg


1. Jaką postać przybiera patronus Rona?
A. Konia
B. Łasicy
C. Psa
D. Szczura

2. Co oznaczało położenie wskazówek na godz. 12:00 na zegarze pani Weasley?
A. Szpital
B. Zaginiony
C. Śmiertelne niebezpieczeństwo
D. Dom

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_2.jpg


3. Na jakiej pozycji w Quidditchu grał Charlie?
A. Szukający
B. Obrońca
C. Ścigający
D. Pałkarz

4. Jak miała na imię sowa Percy'ego?
A. Merlin
B. Archimedes
C. Hermes
D. Penelopa

5. Jakim zaklęciem Ginny przyciągnęła uwagę Slughorna?
A. Reducto
B. Klątwą Związanych Nóg
C. Zaklęciem Patronusa
D. Upiorogackiem

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_3.jpg


6. Które z wymienionych rzeczy można było nabyć w Magicznych Dowcipach Weasleyów (kilka odpowiedzi)?
A. Mydełko z żabiego skrzeku
B. Zestaw doktora Filibustera dla początkujących - zimne fajerwerki
C. Kubki do herbaty gryzące w nos
D. Q-Py-Blok
E. Kieszonkowe bagno
F. Kanarkowe kremówki

7. Do kogo należała wcześniej pierwsza różdżka Rona?
A. Molly
B. Charliego
C. Artura
D. Billa

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_4.jpg


8. Jak brzmi panieńskie nazwisko Molly?
A. Podmore
B. Burke
C. Black
D. Prewett

9. W pobliżu jakiej wioski znajduje się Nora?
A. Ottery St Catchpole
B. Mould-on-the-Wold
C. Little Hangleton
D. Budleigh Babberton

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_5.jpg


10. Który z bliźniaków był częściej wspominany w książkach?
A. Fred
B. George

11. Jakie jest największe marzenie Artura?
A. Użyć komputera
B. Dowiedzieć się, dlaczego samoloty nie spadają
C. Naprawić elektryczny toster z szopy
D. Zdobyć mugolskie prawo jazdy

12. Pod jakim numerem na Ulicy Pokątnej znajdowały się Magiczne Dowcipy Weasleyów?
A. 112
B. 42
C. 93
D. 71

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_6.jpg


13. W jakiej drużynie Quidditcha gra Ginny jako dorosła?
A. Armaty z Chudley
B. Osy z Wimbourne
C. Harpie z Holyhead
D. Zjednoczeni z Puddlemere

14. Dlaczego Dursleyowie zdenerwowali się po otrzymaniu listu od Weasleyów?
A. List wyskoczył z kominka
B. List był niemal całkowicie pokryty znaczkami pocztowymi
C. List był dostarczony przez sowę
D. List głośno ryknął po otwarciu

15. Gdzie, według ślizgońskiej piosenki 'Weasley naszym królem', urodził się Ron?
A. W śmietniku
B. Na wysypisku
C. Na bagnie
D. W zoo

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_7.jpg


16. Kto z wymienionych zjawia się w domu Billa i Fleur w HP i Insygniach Śmierci (kilka odpowiedzi)?
A. Garrick Ollivander
B. Remus Lupin
C. Luna Lovegood
D. Gabrielle Delacour
E. Gornak
F. Dean Thomas

17. Komu pani Weasley poradziła, że "Dobre pierwsze wrażenie czasem sprawia cuda"?
A. Billowi
B. Ginny
C. Ronowi
D. Harry'emu

18. W którym roku urodzili się bliźniacy Weasley?
A. 1980
B. 1979
C. 1981
D. 1978

19. Co Ron dostał na Boże Narodzenie od Lavender?
A. Sweter z dużym, różowym sercem na środku
B. Wisiorek w kształcie serca ze zdjęciem Lavender w środku
C. Bransoletę z grawerem Mon-Ron
D. Złoty naszyjnik z plakietką "Mój ukochany"

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_8.jpg


20. Który z braci Weasley nigdy się nie ożenił?
A. George
B. Percy
C. Charlie
D. Bill

21. Kiedy Bill ma urodziny?
A. W listopadzie
B. We wrześniu
C. W październiku
D. W grudniu

22. Na kogo Ginny rzuciła zaklęcie w pociągu do Hogwartu w HP i Księciu Półkrwi?
A. Dracona Malfoya
B. Pansy Parkinson
C. Michaela Cornera
D. Zachariasza Smitha

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_9.jpg


23. Jakie jest drugie imię Percy'ego?
A. Ignacjusz
B. Augustus
C. Rufus
D. Korneliusz

24. Gdzie jest położona Muszelka?
A. W Dorset
B. W Somerset
C. W Devon
D. W Kornwalii

25. Ile lat ma ciotka Muriel podczas wesela Billa i Fleur?
A. 107
B. 94
C. 83
D. 75

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_10.jpg


26. Które z wymienionych książek można znaleźć w Norze (kilka odpowiedzi)?
A. Poradnik zwalczania szkodników domowych Gilderoya Lockharta
B. Dwanaście wskazówek jak wyczarować ciasta
C. Zaczaruj swój ser
D. Uczta w jedną minutę
E. 1001 sposobów na pozbycie się magicznych plam i zapachów

27. Który z Weasleyów nazwał swoją córkę Roxanne?
A. Percy
B. Bill
C. George
D. Ron

28. W co zmieniła się lipna różdżka bliźniaków, której dotknęła Molly?
A. Gumową rybę
B. Gumową mysz
C. Metalową papugę
D. Gumowego kurczaka

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_11.jpg


29. Na czyim oddziale w Szpitalu św. Munga wylądował pan Weasley?
A. Gwenog Jones
B. Angelusa Peela
C. Zachariasza Mumpsa
D. Daia Llewellyna

30. Co, według Rona, stało się z jego puszkiem pigmejskim?
A. Zjadł prototypową wersję Bombonierki Lesera
B. Został zjedzony przez ghula
C. Został użyty jako tłuczek
D. Został porwany przez gnomy

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/weasley_12.jpg


Spoiler :: Pokaż
Odpowiedzi:
1. C
2. C
3. A
4. C
5. D
6. D, E, F
7. B
8. D
9. A
10. A
11. B
12. C
13. C
14. B
15. A
16. A, B, C, F
17. D
18. D
19. D
20. C
21. A
22. D
23. A
24. D
25. A
26. A, C, D
27. C
28. B
29. D
30. C


Tekst jest tłumaczeniem testu z pottermore, który w oryginale znajdziecie tutaj.

Źródło: pottermore

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaCharlottePotter  dnia 30.01.2020 20:24
23/30 Troszkę słabo... Myślałam że lepiej mi pójdzie z pytankami... Jednak pytanie 30 mnie całkiem rozwaliło! Nawet nie pamiętam wzmianki o tym Puszku xD
Za to poczułam nostalgię przy pytaniu 20 :( Przypomniała mi się ostateczna Bitwa pod Hogwartem w IŚ.
avatar
Takoizu  dnia 05.02.2020 12:55
Ten test był dużo trudniejszy niż ten o Hagridzie! Może dlatego, że ta rodzina ma tak wielu członków i ciężko spamiętać niektóre szczegółowe informacje na ich temat. Zrobiłam aż 8 błędów, więc zdecydowanie powinnam sobie odświeżyć książki!
avatar
Prefix użytkownikaValeriea  dnia 05.02.2020 20:39
22/30 :( Mogło być dużo lepiej, ale test był naprawdę trudny! Nie spodziewałam się tego, ale część pytań zaskoczyła (np. 30). Wydaje mi się, że jeden z najtrudniejszych testów. Jestem właśnie jestem w trakcie audiobookowego słuchania Harry'ego od pierwszej części i nie wyłapałam znów niektórych rzeczy:(
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 11.02.2020 12:20
Ekhm, wynik może zachowam dla siebie, bo wstyd, ale za to powiem, że bardzo ładnie przetłumaczony artykuł, bez żadnych zgrzytów, wszystkie nazwy ładnie dobrane.
Oprawa graficzna dobra - bardzo dobrze, że nie autorka tłumaczenia nie użyła kolorowego tekstu, bo zdjęcia już robią co trzeba.
Myślę, że czas najwyższy ponowie przeczytać serię.
avatar
Prefix użytkownikaania potter  dnia 13.03.2020 13:57
szczerze mówiąc to wynik chyba zachowam dla siebie, bo aż wstyd xD chyba pora przeczytać cała serię od nowa, totalnie zapomniałam niektórych wręcz oczywistych faktów. totlanie na przykład zapomniałam o istnieniu puszkow, a co dopiero co się z nim stało ahahahaa, ale test zroviony naprawdę super i tylko pogratulować takiej znajomości rodzinki weasleyöw!!
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 18.03.2020 19:50
19/30, wstyd i hańba Facepalm Test faktycznie był trudny, trudniejszy, niż się spodziewałam, tak więc, no, chyba ich nie doceniłam. Na ostatnie pytanie odpowiedź znałam aż za dobrze, bo podałam tę informację jako ciekawostkę w moim artykule o pufkach pigmejskich. Tak traktować biedną, niewinną, puchatą kulkę? Jeszcze większy wstyd i hańba niż mój wynik!
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
06.04.2020 10:29
Muszę zrobić zakupy babci, drugiej babci, rodzicom i sobie. Cudnie. Może do czwartku wyjdę z marketu xD

Wzór do naśladowania
06.04.2020 10:28
No właśnie moje tygodniowe zakupy opiewaja na 30 zł ;x ja w stolicy

Młodszy doradca ds. zaopatrzenia
06.04.2020 10:20
Jeżeli idziesz kupić rzeczy za 50 zl,to się pewnie nie opłaca, ale przy dużych zakupach może Ci to oszczędzić pół dnia

Młodszy doradca ds. zaopatrzenia
06.04.2020 10:20
louise60, nie wiem,gdzie mieszkasz,ale sprawdź,czy w Twoim mieście nie ma kogoś,kto świadczy uslugi dowożenia zakupów.

Wzór do naśladowania
06.04.2020 10:14
Muszę iść dzisiaj na zakupy i jestem chora na sama myśl

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59187 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 55379 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 43221 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41953 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 35582 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 35281 punktów.

7) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 32976 punktów.

8) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 32934 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30719 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.06