Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

halo, regulamin
02.12.2021 21:19
Ja jestem team książki. Już wysłałam rodzinie listę (zrobioną z małą pomocą kumpla fuer) Wrozka

Praktykant w Ministerstwie Magii
02.12.2021 21:18
Też muszę kupić kuzynowi +/- 20 lat coś do 50 zł. Ostatnio mi doradzono tego kaktusa, co śpiewa Cypisa xD Byłoby spoko, tylko trochę przypał go odpalić przy babci.

halo, regulamin
02.12.2021 21:16
Wait, jak kuzyn pełnoletni i lubi gry (chyba lubi, jak dobrze pamiętam), to polecam dyleman wagonika. Brat z bratową mają i bardzo polecają

halo, regulamin
02.12.2021 21:14
Nie wiem, nie mam kuzynów plus minus w twoim wieku

Ale witowi planuję kupić bluzę Uniwersytetu papieskiemu (jak się zorientuję czy jest możliwe), bo bardzo chciał xD

Selbstverwirklichung
02.12.2021 21:12
co sie kupuje kuzynom (plus minus w moim wieku) na swieta....

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59638 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56706 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 46736 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 44138 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38369 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36638 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 34114 punktów.

9) Prefix użytkownikaWioletta

Avatar

Posiada 32797 punktów.

10) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Gotowanie i przepisy
Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Ostatnio znalazłam prosty przepis na pyszną zapiekankę tortellini :D.
Sos:
2 puszki pomidorów (całych)
1-2 papryki czerwone
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula (ja daję czerwoną, ale może być zwykła)
500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
ok g selera
2 średnie marchewki

Marchewki i seler trzemy na tarce albo kroimy na drobne platry/kostkę, paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka i podsmażamy na maśle/oleju/oliwie. Po podsmażeniu dodajemy pomidory z puszki (razem z sokiem) i dusimy pod przykrywką.
Cebulę kroimy w kostkę albo piórka, czosnek drobno siekamy. Czosnek prażymy na patelni, następnie dodajemy tłuszcz i cebulę, podsmażamy, dodajemy mięso mielone i smażymy.
Wszystko ze sobą łączymy i blendujemy.

W międzyczasie gotujemy paczkę tortellini i trzemy ser (nie wiem ile, na oko :D.)

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem/oliwą/olejem, wrzucamy ugotowane tortellini, dodajemy sos i posypujemy serem. Całość zapiekamy w piekarniku, do momentu rozpuszczenia sera.

Polecam! :
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."
 
Prefix użytkownikaMikasa
Jeżeli masz ochotę na bezmięsny obiad, albo po prostu uwielbiasz szpinak tak jak ja, zrób kotleciki ziemniaczano-szpinakowe! :D Przepis wzięłam stąd:

http://bibliasmak...zpinakowe/

Danie jest banalne jak jajecznica,ale zabiera sporo czasu, no i syf sie w kuchni robi. I polecam wbić dwa jajka, jedno to trochę za mało. Można to jeść np. ze śmietaną, z mizerią, surówką z kiszonej kapusty... co tam wam pasuje. Można jeszcze formować kotlety i oklepać je bułką tartą jak mielone. Ale naprawdę pychotka i jest duża szansa, że nikt wam nie zje, bo większość ludzi nie lubi szpinaku ;<

Z siedmiu ziemniaków i niecałych dwóch paczek świeżego szpinaku wyszło mi jakieś 12 placków.

OM NOM NOM Eat
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaNedelle
No to może czas na deser? Przedstawiam być może niepełny przepis na egzotyczne banany, które naprawdę są świetne!

Co jest potrzebne?
*Banany, ile chcesz zjeść, tyle przygotuj,
*mleczko kokosowe,
*miód
*cytryna
* jakiś cynamon, cukier itp. dla poprawienia smaku :D

Kroimy banany wzdłuż na dwie części, możemy posypać je cynamonem czy cukrem, ale nie przesadzajmy. Na patelnię grillową kładziemy nasze owoce i czekamy, aż pojawi się na nich chrupiąca skórka (tylko jedną stronę robimy!). Nakładamy je na jakiś talerz.

W między czasie w jakimś kubeczku, filiżance czy miseczce przygotowujemy sos, którym polejemy banany - do naczynia wlewamy trochę mleka kokosowego, miód i sok z cytryny, po czym mieszamy, ma on być rzadki, więc można dolać wody.

W ten sposób zrobiliśmy fajną odmianę deseru, która jest zdrowsza od czekolady, haha :D Eat
Sława, przyjacielu!


"Z pokojem wspólnym Ravenclaw była taka fanowska teoria, że uczniowie starszych roczników mają tak bardzo gdzieś te zagadki (bo chcą po prostu wejść do siebie, czy po coś jak mówiliście), że odpowiadają na nie na olewkę. Przykładowo:
- Co ma wspólnego budzik i wiosło?
- Obu tych rzeczy nie powinno się wsadzać sobie w du...
- No.... w sumie racja.
A pierwszoroczni patrzą wtedy na nich ze zgrozą i traktują jak bohaterów :D"


Jesteśmy winni Szeregowemu przeprosiny. Szkoda, że nie pieniądze!


Co to jest? Błyszczy i jest niepokojąco duże!
Na pierwszy rzut oka to krystaliczny węgiel. Wynik oddziaływania ciśnienia i wysokiej temperatury.
Kowalski! W prostych żołnierskich słowach!
Inaczej najlepszy przyjaciel kobiety.
Paralizator?


Life's a piece of shit
When you look at it
Life's a laugh and death's a joke, it's true
You'll see it's all a show
Keep 'em laughin' as you go
Just remember that the last laugh is on you

i.pinimg.com/originals/97/35/3f/97353fe4cf71f36b7c09cda9a76458eb.gif


Cóż za draka, jaka farsa
Knedel nam odwala dansa
Sznejp aż oczy swe przeciera.
gdy do niego ta dociera.

Kluska bierze Sznejpa w tany
Slughorn cały uhahahany
Zaraz z nimi tańczyć chce
a to wszystko sen, hehe
- SQ <3


funkyimg.com/i/2vvaP.gif


Knedlu! Orędowniku Klusek! ty jesteś jak zdrowie.
Ile Cię trzeba wielbić, ta Kluska się dowie,
Co w Twą niełaskę wpadnie. Dziś wielkość Twą i chwałę
Widzę i opisuję, bo mam nadzieję, że literkę dostanę!
 
Prefix użytkownikaSam Quest
Klopsiki ze szpinakiem na pewno zrobię, tylko mnie zastanawia co do tego... może jakieś piersi? Albo skrzydełka czy pałki w piekarniku?

A co do deseru, to nie jest mdłe? Bo banany o cukier i mleczko kokosowe. Zastanawia mnie czy to nie jest za mało wyraziste? Te trochę cytryny starczy by nadać smak?
www.harry-potter.net.pl/images/articles/snow-flakehp2020.png


i.imgur.com/W5nsRsW.jpg


i.imgur.com/T8lLRQU.png


Ściana uznania i miłości


www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png


Daniel Radclffe to mój crush
Nie kłam, że go nie znasz
Harry'ego Pottera zagrał
niektórych nawet nabrał,
że ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdę są niebieskiego
"Tak jak Ron" - woła Ulica
dziewczyna pięknego lica.
Potteromaniak z niej na schwał
i nie jest to żaden wał.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie każda Samica marzy.


www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to słońce, czy to deszcz
W moich myślach on wciąż jest
Myślę o nim nieustannie
Nawet gdy się kąpię w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak się to zaczęło
Lecz gdy serce moje drgnęło
Cała byłam zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnę
Nawet jeśli spotkam bombę
Jest to miłość jednostronna
Ale źle to nie wygląda

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_



i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif


Ściana chwały

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg
 
Prefix użytkownikaMikasa
W poszukiwaniu dietetycznych przepisów trafiłam na jedno z najpyszniejszych odkryć w ostatnich latach - bardzo, bardzo prosty, zdrowy i kolorowy wynalazek. Przedstawiam... PASTĘ WARZYWNĄ! Cudowna na kanapki, zapiekanki czy nawet podkład pod pizzę.

Bierzmy: 2 papryki, 4 duże cebule, 6 ząbków czosnku. Cebulę kroimy w ćwiartki, a paprykę na duże kawałki (im mniejsze, tym szybciej zmiękną, ale niech to nie będzie mała kostka czy słupki, bo się spali). Pryskamy oliwą i BUM - do piekarnika (150-180 stopni), na 20 minut.

Trzeba sprawdzać. Wyjąć warzywa, jak już będą miękkie. Wrzucamy to wszystko do blendera, dodajemy oliwę (takie "spoiwo", im więcej, tym rzadsze smarowidło), ulubione zioła (świeże czy suszone), i dodajemy kawałki suszonych pomidorów (dowolna ilość). Blendujemy i już.

Uwierzcie mi, to jest PRZEPYSZNE. Można jeść np. z pieczywem chrupkim, na grzankach, jak chcecie. Można też wprowadzać dowolne modyfikacje, rzecz jasna. Oryginalny przepis był np. z pietruszką, ale ja nie lubię. Soli też nie dodaję, solę osobno każdą kanapkę. Serio, serio, jeśli lubicie warzywne smaki, to zróbcie taką pastę. Eat
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikahannamarin7
Nigdy nie przepadałam za orientalną kuchnią, ale kilka dni temu postanowiłam się przełamać. Moim postanowieniem noworocznym było zadbanie o zdrowie, a co za tym idzie zdrowe odżywianie. Po niecałych dwóch tygodniach miałam dosyć jedzenia ciągle tego samego, więc w końcu zaczęłam eksperymentować. Na stronie wittamina.pl znalazłam przepis na zwykłą chińszczyznę- dietetyczną i bogatą w witaminy.
" 1 szkl. siekanej kapusty pekińskiej (110 g)
3/4 papryki czerwonej (105 g)
100 g pora
100 g piersi z kurczaka (mała pierś)
plaster ananasa/melona (80 g)
1/2 paczki ryżu białego lub brązowego (50 g)
2,5 łyżki kukurydzy (38 g r11; świeża lub konserwowa)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej (8 g)
sól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy

Paprykę i pora umyć, pokroić i dusić w garnku. Dodać posiekaną kapustę pekińską, później kukurydzę i wszystko razem dusić. Kurczaka pokroić, obtoczyć w mące ziemniaczanej i usmażyć na patelni, dodać do warzyw. Melona pokroić i dodać do warzyw, podlać sosem. Doprawić. Oddzielnie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu."

I to tyle... Danie przygotowuje się szybko.
Czas gotowania to ok. 40 minut. :)
 
Prefix użytkownikaMikasa
Kilka osób mnie prosiło, więc wstawiam tutaj przepis na kotleciki z soczewicy i pieczarek - przepis z cyklu "banalne" :)

Szklanka czerwonej soczewicy (ilość przed ugotowaniem)
200g pieczarek
duża cebula
mąka, 2 jajka
pietruszka, słodka papryka proszkowana, sól, pieprz

Soczewicę należy oczyścić i ugotować (około 8 minut). Pieczarki z cebulą usmażyć. Połączyć to wszystko, dodać jajka, przyprawy, pietruszkę i tyle mąki, żeby kotlety się skleiły. Nie próbujcie ich formować w dłoni, to raczej nie wyjdzie. Nabierzcie trochę na dużą łyżkę i formujcie już na patelni, będzie łatwiej.

Do tego pasuje np. klasyczna surówka z marchewki i jabłka lub też z kiszonej kapusty :) Dobry pomysł na prosty i niecodzienny bezmięsny obiad.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Jakiś czas temu odwiedziłam wegańską knajpę, w której zjadłam burgera szpinakowego - i była to jedna z najpyszniejszych rzeczy, jakie ostatnio miałam na talerzu. Postanowiłam zrobić takiego w domu, a na dodatek - z własnoręcznie robioną bułką.

Bułki zrobiłam, ale niestety nie nadawały się do hamburgerów :D Takie bardziej śniadaniowe, do jajecznicy. Ogólnie smaczne, ale za mało "nadmuchane" jak na hamburgery. Więc poratowaliśmy się gotowymi.

Burgera sklepałam ze świeżego szpinaku i kaszy kuskus. Do tego jajko, trochę mąki, granulowany czosnek, ostra i słodka papryka, sól i pieprz. Wyszedł smaczny, a wyglądał tak:

i68.tinypic.com/24zznkh.jpg


Jak widzicie, obok smaży się wołowina, jak Pan Bóg przykazał. I jako że jeden kotlecik został, zrobiłam sobie burgera-wieżę, ze szpinakiem i mięsem. Do tego warzywa, dużo zieleniny (rukola i sałaty) i jakiś sos hamburgerowy kupiony w sklepie (to żółte to sos, w hamburgerze nie ma sera). Oto smakowity efekt. Zjedzony w stylu Alette, bo o 18:58 :D

i65.tinypic.com/23lnx4.jpg


ZAZDROŚĆCIE Diabeł
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikagne
Jak widzicie, obok smaży się wołowina, jak Pan Bóg przykazał.


Dzięku Bogu, bo już miałam hejtować! Burger wygląda super, ale zdecydowanie bardziej wolałabym szpinakowego kotleta z wołowiną niż z kaszą :v
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg
 
Prefix użytkownikaMikasa
Całkowicie spontanicznie postanowiłam zrobić hiszpańską tortillę ze szpinakiem. Poza zielskiem potrzebujecie tylko jajek, cebuli i ziemniaków - chyba taniej się już nie da :D Tortilla hiszpańska to taki omlet, nie "naleśnik", jak w przypadku tortilli meksykańskiej.

Przepis wzięłam stąd: http://agata-cook...ami-i.html

Danie jest proste w przygotowaniu, ale robi się przy nim dużo bałaganu (a może to po prostu moje zdolności, nie wiem). Mistrzem przewracania omletów nie jestem,ale nawet jak się trochę "złamie", to i tak można to później naprawić i dosmażyć. Moja wyglądała tak

i64.tinypic.com/2cfvad2.jpg

Wyszła naprawdę pysznie, jak w tapas barze, w którym bywam. Najbardziej pasuje do tego sos czosnkowy, ale ja nie lubię, więc wzięłam sobie jakiś pomidorowo-śmietanowy (nie wiem, z butelki gotowiec ;p)
 
Prefix użytkownikaMikasa
Wegetariańskie curry
Zanim zaczniecie na mnie krzyczeć... :D To jest, cholera, naprawdę przepyszne. zrobiłam to tak w ramach braku chęci na mięso, ale nie spodziewałam się,że to będzie AŻ TAK DOBRE. Pikante, ze słodkimi ziemniakami (batatami) pieczonymi z solą i pieprzem cayennne. Normalnie-niebo-wgębie.

Składniki: 1 łyżka czerwonej pasty curry (im więcej, tym ostrzejsze, to jasne), 1 papryka, 1 cukinia, małe mleko kokosowe (165-200 ml), 1 duży pomidor, trochę wody lub bulionu, 1/4 szklanki czerwonej soczewicy, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, starty imbir (świeży). Tak naprawdę możecie tam wrzucić wszystko, warzywa i przyprawy jakie lubicie.

Najpierw podsmaża się pastę, cebulę, czosnek i imbir. Albo na sporej ilości oliwy,albo w wodzie, bo to łatwo przywiera. Potem wrzucacie twarde warzywa (u mnie cukinia i papryka), soczewicę (suchą, nie trzeba gotować), zalewacie to bulionem i mlekiem kokosowym i się gotuje. Na koniec jeszcze pomidora dla koloru (sparzonego, bez skórki), można dorzucić łyżeczkę cukru.

Bataty kroimy, posypujemy solą i pieprzem cayenne (jeśli nie chcecie pikantnego, to np. ziołami), polewamy oliwą i pieczemy mniej więcej 30 minut w 180-200 stopniach.

Ogólnie danie bardzo proste,ale zabiera trochę czasu i późniejszego sprzątania, bo to wszystko trzeba kroić, obierać, itd.

Focia tutaj:

https://pbs.twimg....jpg:large

Proszę nie panikować, nadal jem mięso. Ale czasami lubię takie wynalazki :D Ktoś wypróbuje?
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaBumSzakalaka
Nie mam smykałki do gotowania, zazwyczaj robi to moja mama. Ale... potrafię ugotować parówki!
W każdym razie daję przepis na pierożki z ciasta francuskiego, nadziewane grzybami. Zawsze cudownie pachną kiedy mama wyjmuje je z piekarnika i jeszcze lepiej smakują! Dałabym coś słodkiego, ale po co, skoro istnieje takie cudo, jak czekolada? Love


1 płat świeżego ciasta francuskiego
500 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól morska
pieprz czarny
1 jajko
2-3 łyżki mleka
1-2 łyżki oleju

Zaczynamy od przygotowania farszu.
Pieczarki siekamy w cienkie plasterki, osobno kapelusze i osobno nóżki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i przesmażamy aż stracą objętość, a woda spod pieczarek odparuje.
Dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyłączamy grzanie i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm.
Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek.
Piekarnik rozgrzewamy.
Każdy pierożek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją góra-dół.
Najlepiej smakują podane na gorąco.

03.01.2019 r. -
Pogromca Parchatego Trolla
www.harry-potter.net.pl/images/articles/bum.png

W Hogwarcie: Madison Dixie
www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/ao9yo2no.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkombum.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20201.jpg


_____________________~*~_____________________


- I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587.
- My name is OLIVER QUEEN.


66.media.tumblr.com/4363f636607b153051dee48f88fc8d96/tumblr_pi5gvmEQ8N1vq3qe1o2_540.gif
data.whicdn.com/images/216550281/original.gif

_____________________~*~_____________________

- Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem?
- Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej.


i.pinimg.com/originals/77/1c/bf/771cbf249ac2523f149efe9619045a26.gif

_____________________~*~_____________________

BumSzakalaka


Przyjaciółko ma najdroższa!
Pisać wiersze sprawa "prosta"
W dniu miłości coś wypada,
Prawie głowa mi odpada...
Gdzieś zniknęłaś, takie życie..
I na pewno nie w Madrycie.
Nasz rysunek gdzieś zgubiłem,
Jestem Ci go jednak winien.
Szkoła chyba cię wykańcza,
Jednak lepsza niż szarańcza ;D
Kwaśne żelki mam pod biurkiem,
Nie otworze ich więc z hukiem,
Bo z tęsknoty już usycham
I w te kąty je upycham.
Wszędzie różu, kiczu schyłki
Życie, zabierz Walentynki.

Ps. Z tym obrazkiem to serio Wstydniś
XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love
 
Prefix użytkownikafuerte
Jako że jem kurczaka tonami i chyba mam go już zwyczajnie dość, postanowiłam sobie dzisiaj odpalić na obiad krewetki. Ściślej mówiąc krewetki w curry.

Składniki:
- krewetki (kupiłam paczkę w biedrze),
- czerwona pasta curry - pół łyżki - łyżka, w zależności od upodobań co do ostrości
- mleko kokosowe 180 ml
- kurkuma - 1 łyżeczka
- imbir 1/2 łyżeczki
- czosnek - ząbek
- oliwa; u mnie olej rzepakowy, dwie łyżki
dodatek: - ryż; najlepszy jest basmati, ja akurat miałam brązowy i też się nadał.

Przygotowanie:
Gotujecie ryż; basmati koło 12-14 minut, brązowy - około 30 minut. Krewetki rozmrażacie, myjecie z tych wszystkich fusów. Wylewacie oliwę na dobrze rozgrzaną patelnię, dorzucacie czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażacie chwilę. Później obsmażacie krewetki i dodajecie czerwoną pastę curry. Jak pasta już trochę zmięknie dolewacie około 180 ml mleka kokosowego, dodajecie łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki imbiru. Mieszacie wszystko dokładnie i dusicie na małym ogniu parę minut. Nie siedziałam z zegarkiem w ręce, ale wydaje mi się, że krewetki dusiły się maksymalnie z 10 minut. Trzeba uważać, żeby ich nie przesmażyć, bo robią się twarde.
Podajecie z ryżem.


images75.fotosik.pl/649/bc282bdb0424aff4med.jpg

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png


media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif



www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg
 
http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaMikasa
Brzmi ŚWIETNIE *_* Akurat mam trochę mleka kokosowego do zużycia, curry też jest, brakuje tylko krewetek... może jutro takie coś zrobię :eyebrows2:
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikadominikamalgorzata
Może to bardzo proste, ale na takie upalne dni pychota! Zblendować truskawki, banany, kiwi, borówki amerykańskie i MIĘTE . Możecie mi wierzyć że wychodzi naprawdę pycha , no chyba , że kupicie truskawki z supermarketu . Jak pierwszy raz to robiłam nie byłam przekonana do tego żeby mieszać truskawki i kiwi , ale teraz nie żałuje że spróbowałam.:D Jeżeli ktoś chciałby, aby to było bardziej syte można dodać otręby owsiane i jogurt naturalny tupu greckiego , połączenie idealne !
 
Prefix użytkownikaSam Quest
Podziele się z Wami czymś jakby przepisem na mój ulubiony, od tygodnia obiad. Tydzień temu dowiedziałam się, że umiem to robić i jest pyszne, więc się dzielę xD
Jest to kurczak z ryżem i sosem pomidorowym.
Ryż wiadomo jak ugotować.
Kurczaka kroję na mega małe kawałeczki, bo takie lubię, tu wiadomo, dowolność i smażę, posypuję przyprawa do kurczaka i daje mu odetchnąć.
Sos pomidorowy biorę ze słoika. Żarcik, nie lubię sloikowych bo to czuję, więc robię sama.
Kroję bardzo drobno cebulę i przesmażam, żeby nie robić sobie więcej sprzątania przesmazam w garneczku. Gdy jest stosunkowo miękka, co trwa jakieś 1,5 minuty, dodaje pomidory z puszki. Ja kupuję krojone, ale zanim je dodam jakby przecieram przez sitko, jeśli wiecie o co chodzi. Wszystko to gotuję bo wtedy sos zgęstnieje. Jak ma się blender warto użyć wtedy jest bardziej aksamitny. Doprawiam do smaku, sól, pieprz, bazylia/ziola prowansalskie, co jest i co lubicie. Do tego skomplikowanego sosu dodaję kurczaka i ryż, wszystko mieszam i jest bardzo smacznie. Wiadomo można nie mieszać ryżu, ale moim zdaniem jest smaczniejsze.

To mój pierwszy przepis i jak widzicie poziom trudności 2/10, bo raz mi patelnia zapłonela, ale chociaż kurczak był natychmiast usmażony.

Ten sos jest super, ja go jeszcze dodaję na ciasto do pizzy jak robię albo do makaronu i warzyw. Polecam, niektórzy wiem, że dosladzaja, zależy jakie kupicie pomidory.

Wybaczcie chaos, ale robię to pierwszy raz, w sensie daje przepis xD
www.harry-potter.net.pl/images/articles/snow-flakehp2020.png


i.imgur.com/W5nsRsW.jpg


i.imgur.com/T8lLRQU.png


Ściana uznania i miłości


www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png


Daniel Radclffe to mój crush
Nie kłam, że go nie znasz
Harry'ego Pottera zagrał
niektórych nawet nabrał,
że ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdę są niebieskiego
"Tak jak Ron" - woła Ulica
dziewczyna pięknego lica.
Potteromaniak z niej na schwał
i nie jest to żaden wał.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie każda Samica marzy.


www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to słońce, czy to deszcz
W moich myślach on wciąż jest
Myślę o nim nieustannie
Nawet gdy się kąpię w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak się to zaczęło
Lecz gdy serce moje drgnęło
Cała byłam zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnę
Nawet jeśli spotkam bombę
Jest to miłość jednostronna
Ale źle to nie wygląda

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_



i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif


Ściana chwały

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg
 
Prefix użytkownikaWika Herondale
Przepis iście harcerski :D dla tych, którzy lubią ogniska... I banany.
A więc banana naciąć wzdłuż (w skórce ). W środku tego rozcięcia posmarować Nutellą i dodać jakieś orzechy, rodzynki albo inne bakalie czy kto co chce. Banana (w skórce) zawinąć w folię aluminiową i dać gdzie na brzeg ogniska. Po około minucie powinno być gotowe. Wszyscy harcerze życzą smacznego jezyk
Najukochańsza kuzynka Halszki Urodziny

http://leominorcz...gspot.com/

Moja własna plantacja grzybków halucynków Eyebrows

"Błąd nie jest po prostu błędem. Stanowi coś większego. Błąd myślenia. To sprawia że jesteś kim jesteś."
~ Mr Robot



i65.tinypic.com/29fuptt.jpg
i.makeagif.com/media/9-06-2015/VjfiIw.gif
38.media.tumblr.com/29d214c2e1ce742744baf7850b32f9f9/tumblr_nrleb4pofj1solmk0o1_400.gif
i.imgur.com/DCTc326.gif
media.giphy.com/media/BbBYfhduY1u3m/giphy.gif
lh3.googleusercontent.com/-i2wuwnxlTVc/Ufcwm6RoMbI/AAAAAAAA1YU/YE75-S_AEgY/Spongebob.gif
33.media.tumblr.com/tumblr_lnghnb59p31qaqps8o1_500.gif
static1.squarespace.com/static/5543cd1fe4b0a65de4ec73d2/t/5751f7e4b09f95345f7846d5/1464989738632/?format=500w.gif
oneofus.net/wp-content/uploads/2013/11/Katniss.gif
31.media.tumblr.com/8eb68f04e28b2dc27a917625c5dc9b25/tumblr_n4p1sjC1OS1sbfg7no2_500.gif
66.media.tumblr.com/1d4b95cbd03a5f0e644b11faee114b59/tumblr_n2kt2oYXNT1tsvbbno1_500.gif
67.media.tumblr.com/40b89217530f2db59d2c40e9dfae3683/tumblr_inline_o5uod21lhI1u2rlms_500.gif
66.media.tumblr.com/2a7bad4b1bc3de291f3ab9869814c60c/tumblr_n0cxw3m4oQ1tq4of6o1_500.gif
 
Prefix użytkownikaMikasa
Jestem szczerze dumna z tego, co wymodziłam dzisiaj w kuchni :D Każdy z elementów robiłam po raz pierwszy i wszystko wyszło naprawdę bardzo smacznie. Oto kotleciki z kalafiora plus surówka z marchewki i sos z awokado :)

Kotleciki: kalafiora gotujemy do miękkości, tłuczemy na miazgę jak ziemniory, dodajemy 2 jajka, trochę mąki, pietruszkę, koperek, ząbek czosnku (zgnieciony, oczywiście), sól i pieprz. Panierka to bułka tarta i słodka papryka. Smażymy i jest. Z jednego kalafiora wyszło mi kilkanaście grubych placków.

Surówka: 2 marchewki, pół kwaśnego jabłka, pół łyżeczki chrzanu, 2 łyżeczki cukru, odrobina jogurtu naturalnego. Wszystko blendujemy (chyba że chce się wam trzeć ręcznie, proszę bardzo) i jest.

Sos: 1 awokado, kilka ziaren kolendry, sok z cytryny lub limonki (takie 3-4 wyciśnięcia :D), ząbek czosnku. Blendujemy i jest :D Dolej więcej jogurtu, jeśli chcesz rzadsze.

Ogólnie wszystko dość proste, ale smaczne i zdrowe. No i robi dużo bałaganu, ale może to tylko kwestia tego, że ja mam tendencję do robienia totalnego burdelu. Focia na smak.


i63.tinypic.com/2eyjh2b.jpg
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaNeterin
Przepis Mikasy mnie zachwycił i musiałem wypróbować :D Kotlety wyszły genialnie. Nawet młodsze siostry, które na zwykłego kalafiora mają długie zęby wszystko zjadły.

Przepis trochę zmieniłem - zamiast mąki dałem kaszki manny, odpuściłem sobie pietruszkę i dodałem żółty ser. (na zdjęciu tego nie widać, ale przy przekrawaniu widać nitki ciągnącego się sera <3)
Spoiler :: Pokaż


Tak więc z czystym sercem polecam. Świetna alternatywna do mięsnych kotletów :D

PS. Strasznie się przy tym syfi. Jedyny minus xD
Edytowane przez Prefix użytkownikaNeterin dnia 20.12.2016 19:16
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_nick.png

i.imgur.com/1jQBv6y.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Joł,joł,joł! Specjalnie dla Sam, pomysł na faszerowane jajka, bardzo dobre na okres świąteczny.

Gotujemy jajka na twardo, przekrajamy na pół i delikatnie usuwamy żółtko. Wszystkie żółtka wrzucamy do miski, dodajemy majonez (na 4 jajka jakieś dwie małe łyżeczki, nie wiem, na wyczucie), ketchup (odrobinkę), prażoną cebulkę (można zrobić samemu, można kupić gotowca, ale musi być prażona, czyli panierowana niejako), nasiona słonecznika (można uprażyć, ale mi się nigdy nie chce i to niczego nie zmienia). Wszystko dokładnie wymieszać, żółtka rozpaćkać. Jeżeli chodzi o proporcje to naprawdę trudno powiedzieć, po prostu zrób tak, żeby była zwarta masa, która daje się nałożyć do wydrążonych łódek jajka. Próbuj po drodze i kombinuj ;d

Jako że się naprodukowałam, to masz zrobić i wstawić focię.

Smacznego kibic
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum:
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 1.19