Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
07.08.2022 15:18
Hejka! Pozdrawiam z DE, Frankfurt już zwiedzony, kolejne miasta czekają.
Nie wiedziałam, że krety gryzą, ale chyba bym go nie wzięła w rękę, bo bym się bała jakiejś choroby :|

Wielki mag
06.08.2022 11:38
W sumie to nic wielkiego się nie stało z wyjątkiem zachlapania krwią posadzki w mieszkaniu i łazience. A rozcięcie zdezynfekowałem. Bo to zwierzę podziemne i pewnie może przenosić jakiej bakterie.

Wielki mag
06.08.2022 11:34
Klaudia Lind, one zwykle tak się nie zachowują. To nie pierwszy kret którego ratowałem lub wynosiłam. Ten jednak był wyjątkowo nerwowy to był młody ale wyrośnięty i wyjątkowo agresywny samiec.

Pan Śmierci
06.08.2022 10:58
blad logiczny, współczuję, nigdy nie wiedziałam kreta na oczy, ale po tym co przeczytałam, nie chcę widzieć

Wielki mag
06.08.2022 10:36
przypadku. Zwykle łapie krety za ogon ale tym razem zbytnio się pośpieszyłem. Gdybym teraz umarł na jakieś zakażenie miałbym piękny i unikalny wpis w akcie zgonu :D Miłych wakacji.

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Alette

Avatar

Posiada 59641 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56913 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 47239 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 44578 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 42671 punktów.

7) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38406 punktów.

8) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36651 punktów.

9) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 34141 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Avatar

Posiada 33504 punktów.

Zobacz temat
Drukuj temat
Gotowanie i przepisy
Prefix użytkownikaAnastazja Schubert
W pandemii mocno rozwijam swoje kulinarne umiejętności, więc przyszedł czas, żebym i ja się podzieliła z Wami tym, co dobrego ugotowała. Dziś przedstawiam Wam

Buraczki z curry i mlekiem kokosowym


Składniki:

1 burak
Łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki pasty curry
100 ml bulionu
100 ml mleka kokosowego
limonka

Sposób przygotowania:

Buraka obieramy i kroimy w jak najcieńsze paseczki - to pomoże mu się szybko ugotować. Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy do niego buraki. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Całość musi się zagotować, potem przykręcamy gaz i na małym ogniu gotujemy do zmięknięcia buraków. W tym czasie mleko kokosowe mieszamy z curry.
W czasie gotowania buraków bulion najprawdopodobniej się cały lub prawie cały wygotuje i wówczas dodajemy mleko kokosowe z curry. Mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy całość na gazie, żeby się "przegryzło" (wystarczą 2-3 minuty).

Voila, gotowe! Podajemy z ryżem, sokiem z limonki i miętą lub kolendrą.

Polecam zmieniać przepis wedle życzenia. Olej może być dowolny, niekoniecznie kokosowy, curry w przepisie, z którego korzystałam, miało być czerwone, ale ja miałam zielone i też było dobre, poza tym nie dodałam limonki, a w wyborze pomiędzy kolendrą a miętą stanęło na mięcie. Wyszło pycha!

zapodaj.net/images/d8511621538d6.jpg
 
Prefix użytkownikaMikasa
Keto ciasteczka marchewkowo-korzenne

Składniki:

360 gramów marchewki
100 gramów migdałów (lub mąki migdałowej)
przyprawa korzenna/do piernika (cała saszetka)
dodatkowe pół łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie ten smak)
2 jajka
proszek do pieczenia
30 gramów kakao
30 gramów ziaren sezamu
słodzik
odrobina soli

Marchewkę i migdały zmielić/zetrzeć na małych oczkach. Dodać kakao, przyprawy i proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę. Rozbić żółtka, dodać do masy. Na końcu wymieszać z ubitą pianą. Dodać szczyptę soli i słodzik do smaku. Może się wydawać, że te dwa jajka to będzie za mało, żeby skleić ciasteczka, ale po wymieszaniu powinna być konsystencja mokrej ziemi.

Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Bardzo pasuje do nich dodatek jogurtu naturalnego.

i.imgur.com/4nmTJFe.jpg
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaKlaudia Lind
To mój pierwszy wpis w tym temacie, więc zacznę skromniutko:D

Keto naleśniki bez mąki

Jest to banalny przepis, do którego potrzebujemy następujące składniki:
- jajka sztuk 4,
- serek mascarpone 3 łyżeczki,
- masło 3 łyżki,
- łyżka oleju,
- przyprawy wg uznania, ja dałam pół łyżeczki stevi i było spoko, ale następnym razem dam sól i pieprz.

Mieszamy serek, masło i jajka na gładką masę. Wylewamy cienką porcję ciasta na rozgrzany olej, po zrumienieniu obracamy.

Naleśniki się smaży krótko, nie przywarły do patelni i nie rozwaliły się przy obracaniu. Z podanej ilości składników wyszły mi 4 placki. Można na placek natrzeć ser gouda i złożyć na pół w trójkąt, żeby ser się rozpuścił. Odgrzewałam też naleśniki w mikrofali i też były dobre:) W smaku są jak zwykłe naleśniki, czuć tylko trochę bardziej jajka, jak w omlecie.

Edit: Robiłam te placki ponownie i wyszło aż 7 placków. Im cieńsze tym smaczniejsze:D Trzeba uważać, żeby za długo nie smażyć, bo im bardziej brązowe, tym gorsze w smaku i twardsze.

naforum.zapodaj.net/thumbs/88d06114ffb0.jpg
Edytowane przez Prefix użytkownikaKlaudia Lind dnia 30.04.2021 21:02
 
www.sagaoludziachlodu-rysunki.blogspot.com
Prefix użytkownikaKlaudia Lind
Keto pralinki czekoladowe lub czekoladowo-orzechowe

Potrzebne składniki:
- serek mascarpone, 125 g
- łyżka masła
- 125 g czekolady gorzkiej 75 %
- opcjonalnie masło orzechowe zamiast masła
- 5 łyżeczek słodzika, ja użyłam stewi

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli, dodajemy stewię (lub inny słodzik). Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Serek mascarpone mieszamy z masłem lub masłem orzechowym na gładką masę. Łączymy czekoladę i masło z serkiem, mieszamy.

Odstawiamy do lodówki na około godzinę, wyjmujemy i formujemy małe kulki. Potem pralinki trzymamy w lodówce.

Można do masy dodać mielone orzechy, lub obtoczyć pralinki dodatkowo gorzką polewą czekoladową.

Jestem też wersja z kokosem, czyli pralinki a'la Rafaello, zamiast czekolady dodajemy oczywiście dużą ilość kokosu;)

naforum.zapodaj.net/thumbs/eca7fb4c9f87.jpg


Pralinki Rafaello

Będą potrzebne:
- 3 łyżki wiórków kokosowych (30 g)
- 3 łyżki odżywki białkowej (30 g) lub równowartość wiórków kokosowych
- łyżka miękkiego masła (20 g)
- 2 łyżki mascarpone (50 g)
- opcjonalnie słodzik (dałam 3 łyżeczki stewi)
- 1 łyżka wiórków kokosowych do obtoczenia (10 g)

Aby zmiękczyć wiórki kokosowe, blendowałam je kilka minut. Dorzuciłam resztę składników i miksowałam chwilę. Masę wstawiłam na godzinę do lodówki, po tym czasie formowałam małe kulki i obtaczałam w wiórkach kokosowych. Gotowe! Pralinki trzymamy w lodówce.

naforum.zapodaj.net/thumbs/562308c2bb49.jpg
Edytowane przez Prefix użytkownikaKlaudia Lind dnia 30.04.2021 21:01
 
www.sagaoludziachlodu-rysunki.blogspot.com

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum:
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.82