Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
28.10.2021 15:32
Zgaduj zgadula złota kula

Rozwiązujcie konkursy z Proroka!
28.10.2021 15:25
jakbym miał wytłumaczyć 3klasiście co to niewiadoma to bym powiedział że liczba zagadka i trzeba ją odgadnąć xD

Praktykant w Ministerstwie Magii
28.10.2021 15:13
U mnie na wydziale jest zbiórka produktów pierwszej potrzeby dla uchodźców.

Ktoś przyniósł sporo gulaszy wieprzowych.


Kurtyna.

Pracownik Miodowego Królestwa
28.10.2021 14:47
nie wiedzieć, co to niewiadoma, to jakby wiedzieć

Najlepszy wśród szkolonych
28.10.2021 14:32
Ja ostatnio robiłam z trzecioklasistą matematykę.
Tłumaczyłam zadanie z użyciem niewiadomych, a oni nawet nie wiedzą co to przecież i nie miałam pojęcia, jak to zrobić w inny sposób xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59632 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56653 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 46583 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 44073 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38369 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36635 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 34114 punktów.

9) Prefix użytkownikaWioletta

Avatar

Posiada 32797 punktów.

10) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Gotowanie i przepisy
Prefix użytkownikaMikasa
Wygląda super, chyba zjadłabym coś takiego z bitą śmietaną :D Ja ostatnio robiłam gofry i wyszły dobre, jak znajdę kartkę z przepisem, to tutaj wstawię.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Wklejam post pod postem, bo od ostatniego minęło już trochę czasu (a kto wie, może automatycznie mi połączy)

W domu Mikasów rozpoczęto sezon grillowy. Na pierwszy ogień (hue hue) poszły moje ulubione ogródkowe potrawy - ryby oraz hamburgery. Ta zielona papka wygląda obrzydliwie, ale uwierzcie mi, że to najlepszy dodatek na świecie do rybki. Jest to sos z rukoli, miodu, musztardy,oliwy, soku z cytryny i włoskich orzechów. Pyszny wynalazek mojego kuzyna.Serwowane ryby to łosoś (dla wszystkich) i pstrąg (dla mnie,bo ja nie lubię łososia).

i60.tinypic.com/102rupk.jpg
i61.tinypic.com/2ivl5aq.jpg
i59.tinypic.com/24g2b75.jpg

Odsłona druga (dzisiejsza) - wspaniałe grillowane hamburgery. Świeżą wołowinę zmielić, dodać jajko (albo dwa,w zależności od tego,jak dużo jest mięsa - chodzi o to,żeby się dobrze kleiło), pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe, cebulkę, musztardę, sól i pieprz. To wszystko wymieszać i uformować w kotlety. Dodatki, oczywiście, jakie kto sobie życzy, ja miałam mnóstwo, niektórych nie widać na zdjęciu ;)

i58.tinypic.com/34epy12.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Angelina Johnson
Łoooo Mikasa, czadowo. Marzy mi się taki grill z prawdziwego zdarzenia, a nie tylko kiełby, kaszanki i chipsy jako dodatek. I kupny sos czosnkowy, haha. To pesto (zielona papka) muszę wypróbować, bo ja jak dotąd robiłam jedynie bazyliowe i to do makaronów. A Twoje musi być jeszcze lepsze, tym bardziej, że uwielbiam rukolę.
Poza tym jesteś pierwszą osobą, którą "znam" i która nie lubi łososia, lubiąc inne ryby. Przecież łosoś to takie delikatne, pyszne mięsko, ja uwielbiam! Za to zawsze przeraża mnie jedzenie ryby, która wygląda jak własny trup - przepraszam za niesmacznego porównanie, ale po prostu aż mnie skręca ;>

Fanką buregrów nie jestem, ale pesto będę musiała spróbować ;D


Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png


s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png


img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg


img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg


Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.



Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
No właśnie dla mnie łosoś w ogóle nie smakuje, jak ryba. Czasem lubię takiego wędzonego na kanapki, ale to rzadko. A zielony sos do ryby naprawdę polecam, najważniejsze, żeby wszystko dobrze zmielić w jakimś blenderze.

Mam w planach jeszcze grillowane krewetki, bo do tej pory zawsze je robiłam na patelni.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Smierciojadek
Jest to sos z rukoli, miodu, musztardy,oliwy, soku z cytryny i włoskich orzechów.

Brzmi smakowicie. Ja raz próbowałam zrobić pesto z rukoli i wyszło obrzydliwe... Dosłownie nie dało się tego zjeść. Dlatego moje przygody z ta zieleniną (w innej postaci niż zwykłe świeże z paczki) uważam za skończone. I zazdroszczę zjadliwego sosu. ;p
media2.giphy.com/media/6qdkSaKx2MfMA/giphy.gif

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać.

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-wydarzenie1.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadm2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/pieko.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_newsman.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick_jadek.png
www.harry-potter.net.pl/images/najoryginalniejszy_nick.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Witam ponownie!
Tym razem przedstawiam pomysł na cudowną kolację (lub przystawkę). Są to tosty w stylu włoskim, pyszne i proste. Sposób wykonania: na sam początek zagotować wodę i sparzyć pomidora. Pokroić go w kosteczkę. Tosty najpierw podpiekamy w tosterze (ale nie za mocno, tak, żeby się lekko rumieniły, a nie były całkiem ciemne). W gorące kromki wcieramy ząbek czosnku, ile tam chcemy. Na to plaster mozarelli, pokrojone pomidory, pieprz oraz kawałki szynki parmeńskiej (jamon serrano ma właściwie identyczny smak, w ostatecznosci może być też bekon, ale to już będzie trochę cięższe i nie tak włoskie ;)). Moja mama lubi dodawać jeszcze świeżą bazylię, ja wolę bez (nie lubię bazylii). Wszystko wkładamy do piekarnika na jakieś 200 stopni. Piecze się 10-15 minut. Pyszne, naprawdę.

i58.tinypic.com/bfgr2r.jpg

i58.tinypic.com/sgn3pl.jpg


Mały bonus. Znalazłam jeszcze zdjęcie deseru, który przygotowałam ostatnio dla całej rodziny. Tak mi się zachciało kompozycji owocowych, to wymodziłam coś dla każdego :D Nie jest to może dzieło sztuki, ale dla mnie deser doskonały.

i61.tinypic.com/jud91t.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Hej!

Czy znacie jakiś dietetyczny przepis na fasolkę szparagową? Dziś właśnie rozpoczynam sezon i przepadam za fasolką z bułką tartą i dużą ilością masła, ale chciałabym ograniczyć kalorie. Czy macie coś sprawdzonego, oprócz masła i sosu beszamelowego? Może sok z cytryny? Bułkę tartą planuję zastąpić sezamem.
Szukam inspiracji!
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Angelina Johnson
Ja fasolki szparagowej nie jadam, więc niestety nic Ci nie polecę. Ewentualnie mogę poszukać coś na necie, ale nie będzie to nic sprawdzonego przeze mnie ;D Z tego co wiem, wiele ludzi poleca zupę-krem z tej fasolki, ewentualnie jeszcze sałatkę z pomidorami i serem feta.


Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png


s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png


img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg


img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg


Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.



Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Oj nie,nie, nie będę marnować pysznej fasolki na zupę, a sera feta nie lubię :D Zjadłam z jedną łyżeczką masła, sezamem i sokiem z cytryny oraz pieprzem. Smaczne, chociaż tego soku to naprawde potrzeba ze trzy kropelki tylko. Jakby Ci się coś rzuciło w oczy, to pisz!
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Angelina Johnson
Jejku, umknęły mi Twoje poprzednie posty!
Twoich tostów bym raczej nie zjadła, bo ostatnio choruje po zapiekanym serze - na pizzy jeszcze ujdzie, jak go mało położą, ale w warunkach domowych zawsze się go daje dużo i potem mój brzuch boleśnie daje mi o sobie znać. Swoją drogą, bardzo lubię dania z szynką parmeńską, choć niezwykle rzadko takie jem - szynka jest droga^^
Ale deser za to cudny. Ja w ogóle mam tak mały zmysł artystyczny, że pewnie ułożyłabym z owoców uśmiechniętą buźkę i tyle by z tego wyszło. Zazdroszczę więc pomyślunku ;D

Co do zupy-krem, uwielbiam to danie, więc może i ze szparagiem bym się pogodziła w takiej wersji, kto wie. I jak można nie lubić sera feta, jejku!


Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png


s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png


img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg


img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg


Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.



Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Z dedykacją dla fanów PIKANTNEGO jedzenia, prezentuję przepis na moje ulubione danie. ZUPA TAJSKA

SKŁADNIKI

- 800-900 gramów mięsa drobiowego
- bulion drobiowy (cała porcja Knorr rozrobiona w około 3 szklankach wrzątku)
- pasta curry (zalecam czerwoną, im więcej, tym danie będzie bardziej wyraziste i pikantne)
- mleczko kokosowe (200 g)
- imbir
- papryczki chilli (ja zazwyczaj daję dwie)
- limonka lub cytryna
- pędy bambusa
- dwie duże cebule
- oliwa do smażenia
- papryka (kolor obojętny, może być wielokolorowa r11; przynajmniej kilogram, ale może być więcej, zależy, czy chcemy bardziej zupkę, czy gęste danie)
- opcjonalnie: kukurydza
- dodatek: makaron gryczany lub ryż

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początek pokroić kurczaka/indyka w kostkę i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Dodać pastę curry i również podsmażyć. Następnie wlać bulion i dodać mięso, które ma się ugotować w bulionie. Przelać zawartość do garnka. Na tę samą patelnię wrzucić dwie cebule pokrojone w drobną kostkę, a następnie paprykę. Usmażyć. Następnie wrzucić do garnka, razem z pastą i kurczakiem. Dodać pędy bambusa, papryczkę chilli (najlepiej świeżą, nie w proszku), starty imbir oraz sok z połowy limonki (lub cytryny). Do dania pasuje także kukurydza (żeby było ciekawiej, można dodać takie pokrojone mini kolbki zamiast tradycyjnej kukurydzy z puszki). Jeszcze chwilę podgotować i dodać puszkę mleczka kokosowego. Danie samo w sobie jest pyszne i sycące, ale warto dodać makaron, ale specjalny r11; cieniutkie nitki makaronu gryczanego. Alternatywnym dodatkiem jest ryż (ja tak jem, gdyż nie lubię makaronów w ogóle:))

Dwie uwagi: danie oczywiście jemy w misce i łyżką, a jeśli mamy w tym makaron, to warto sobie pomóc widelcem, jak przy spaghetti :D
Poza tym, dla wegetarian: mięso jest tutaj tylko jednym z wielu składników i myślę, że bez tego danie również jest warte uwagi.

PYCHOTA ABSOLUTNA. Może jutro wrzucę fotkę, ale to niewiele widać już w tej zupce :)
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
http://www.youtub...qICr0vD1fA

Mój ulubiony filmik o gotowaniu ;) Trwa niecałe dwie minuty i jest naprawdę mistrzostwem świata,można się pośmiać :D
Edytowane przez Prefix użytkownikaMikasa dnia 15.06.2014 00:52
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Słuchajcie, ważne pytanie! Jak przyrządzić SZPINAK? Chciałabym go dodać jutro do obiadu. Uwielbiam szpinak, ale jeszcze nigdy go nie gotowałam, a podobno bardzo łatwo zepsuć.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Angelina Johnson
A masz mrożony czy nie? Ogólnie ja szpinak robię na patelni. Podsmażam czosnek, daję szpinak, trochę masła, doprawiam, trzymam chwilkę (jeśli niemrożony) bądź dłużej (jak mrożony, wtedy pod przykryciem, by zeszła woda). Ogólnie bardzo dobry jest szpinak, gdy dodasz 2-3 łyżki śmietany 30%. Niebo w gębie po prostu.


Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png


s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png


img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg


img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg


Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.



Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png
 
Smierciojadek
Ja zawsze jadam szpinak ze śmietaną i odrobiną cytryny. Sól, pieprz - wiadomo. Ale ogólnie pycha.
media2.giphy.com/media/6qdkSaKx2MfMA/giphy.gif

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać.

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-wydarzenie1.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadm2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/pieko.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_newsman.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick_jadek.png
www.harry-potter.net.pl/images/najoryginalniejszy_nick.png
 
Prefix użytkownikaUsagiTsukino
Ja ostatnio upiekłam tort i zrobiłam trzy blaszki murzynka ;d ( jakość zdjęć jest powalająca... ) Tort z truskawkami, kremem, biszkopty i galaretka. Murzynek to czekoladowe ciasto z bakaliami polane gorzką czekoladą:) fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10481605_677303309006955_4900749426802029633_n.jpg scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/10516773_677303359006950_1322409938782167212_n.jpg
Może w Gryffindorze,

Gdzie kwitnie męstwa cnota,

Gdzie króluje odwaga

I do wyczynów ochota.


www.muzykswiecie.kei.pl/poznajsukces/ozdobnik.png

31.media.tumblr.com/bd13e0ae928516023037136ed89f833c/tumblr_mzrwfh2pfD1sukj1ko2_500.gif



31.media.tumblr.com/dd03f4e9afc29514bfe09c4f3608dce8/tumblr_myl3v8uxl31qhu3sco1_r1_500.gif


25.media.tumblr.com/8913ab05fe8423baccc0d7c5b18d156f/tumblr_mxkcgfUDg31rcajlmo2_500.gif


31.media.tumblr.com/tumblr_lv4ocyzpNj1qcxsy5.gif


38.media.tumblr.com/bdd9b213290bd41171440922838e198d/tumblr_nh3tni6gjN1tkl30lo1_500.gif


38.media.tumblr.com/18575fa4afc15c451a590a2cd839a036/tumblr_ntnbigP5uu1tk5hpho2_500.gif



66.media.tumblr.com/80ae989074e1a5d2103e7637a040d308/tumblr_o930k24Reg1tg25sbo1_500.gif
 
Prefix użytkownikalosiek13
Ostatnio udało mi się ograniczyć palenie, a w związku z tym obawiam się, że przybiorę na wadze. Dlatego też, postanowiłem wrócić do jedzenia na parze. Możecie polecić jakieś przepisy lub strony związane z tym sposobem gotowania? Wszelkie sugestie mile widziane ;>

PS Żadne potrawy bezmięsne nie wchodzą w grę! xp

Always


zapodaj.net/images/c4ff56e394964.jpg
 
Prefix użytkownikaMikasa
Hola, amigos!

Dzisiaj mam dla Was coś obłędnie pysznego. Hiszpańskie danie, którego nazwy nie pomnę, jednak możemy je nazwać "hiszpańskim leczo". Potrawa jest pyszna, zdrowa i TANIA (najdroższe jest chorizo, reszta to grosze), lecz czasochłonna. Jeśli komuś spodoba się przepis, to radzę się z nim pospieszyć i skorzystać z najlepszego sezonu na warzywa. Z podanych składników wychodzi kilka porcji.

Składniki: dwie papryki (różne kolory), bakłażan, cukinia, dwa duże pomidory, papryczka chilli, czosnek (3-5 ząbków, wedle uznania), cebula, kiełbasa chorizo (najlepiej około 400 gramów, może być więcej, ale lepiej, żeby nie było mniej niż 300 gramów), kieliszek czerwonego,wina, pieprz,sól, zioła prowansalskie, cukier.

Dodatek: pieczone ziemniaki

Sposób wykonania.

Na sam początek radzę obrać ziemniaki. Następnie je podgotować, ale najlepiej, żeby nie były jeszcze do końca ugotowane.Ziemniaki odstawiamy na później. Następnie zabieramy się za najdłuższą robotę,czyli krojenie tego wszystkiego. Pomidorów jeszcze nie kroimy. Nacinamy skórkę na krzyż i zalewamy wrzątkiem - nastepnie zdejmujemy skórkę (zejdzie bardzo łatwo) i kroimy w dowolne kawałki, lepiej takie mniejsze, bo to ma się później rozpuścić. Warto usunąć gniazda nasienne, ale mi się czasem nie chce :)

i60.tinypic.com/334uu84.jpg


Teraz ziemniaki. Smarujemy blaszkę oliwą (lub wykładamy papierem), kroimy ziemniaki w dowolne kawałki. Następnie posypujemy je obficie słodką papryką, ziołami, czym tylko chcecie. Do tego sypiemy częśc pokrojonego wcześniej czosnku, a także kilka plastrów masła, o tak:

i62.tinypic.com/2prcy6f.jpg

Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ich pieczenie trwa około 15-20 minut, warto sprawdzać i zrobić to wedle smaku.

Teraz leczo. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Patelnia musi być duża i głęboka, bo trzeba to wszystko zmieścić. Na to wrzucamy czosnek, cebulę i chilli. Smażymy ze dwie-trzy minuty. Następnie dodajemy chorizo, smażymy.

i58.tinypic.com/w2n0vr.jpg

Później idzie papryka i cukinia (zasada jest prosta - twarde warzywa na początek, na koniec te miękkie). Na tym etapie wlewamy kieliszek czerwonego wina i dajemy mu trochę odparować. Niech warzywa się trochę podgotują i zmiękną.

i58.tinypic.com/wlvmkw.jpg

Na sam koniec idzie bakłażan i pomidory. Dusimy to wszystko, często mieszając. Z warzyw i wina wytworzy się świetny sos. Kiedy już wszystko będzie miękkie, doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sól raczej nie będzie potrzebna, ale to według uznania. Dodajemy też szczyptę cukru, żeby danie nie było za kwaśne od pomidorów.

Produkt końcowy wygląda tak

i62.tinypic.com/flivcw.jpg

Mówię wam, jest to jedna z najpyszniejszych rzeczy, jakie w życiu jadłam. Ktoś się skusi?
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 
Smierciojadek
Wygląda bardzo smakowicie. Mój tata na pewno byłby zachwycony (tylko chyba musiałabym dać więcej ostrej papryki), także może kiedyś zabrałabym się za przygotowania takiej potrawy. Cukinia, bakłażan, pomidor - zestaw idealny. Ciekawi mnie to czerwone wino - w zasadzie nigdy nie dodawałam jeszcze takiego trunku podczas gotowania. Moje zacofanie... Chyba trzeba będzie spróbować. Dzięki za przepis. :)

Robiłam kilka dni temu po raz pierwszy sushi. Nie wyszło idealne, ale jak na pierwszy raz to chyba nie jest aż tak źle. W środku są: pędy bambusa, brzoskwinia, ogórek i wędzony łosoś (do surowego mnie nie ciągnie, zawsze jem albo wędzone, albo grillowane). Zdjęcia okropne, ale były robione "na szybko", bez chęci pokazywania ich publicznie.

i61.tinypic.com/qzjjmr.jpg

i61.tinypic.com/f4p8vq.jpg
Edytowane przez Smierciojadek dnia 28.07.2014 19:06
media2.giphy.com/media/6qdkSaKx2MfMA/giphy.gif

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać.

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-wydarzenie1.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadm2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/pieko.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_newsman.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick_jadek.png
www.harry-potter.net.pl/images/najoryginalniejszy_nick.png
 
Prefix użytkownikaMikasa
Zdjęcia okropne, ale były robione "na szybko", bez chęci pokazywania ich publicznie.


A co w nich okropnego? Jadku, daj spokój z taką zbędną asekuracją typu "wiem, że źle tu wyszłam, ale wrzucam, hihi" ;)

I jak Ci wyszło? Ja muszę przyznać, że sushi jeszcze nigdy nie jadłam, ale też niespecjalnie zamierzam. Jakoś mnie odrzuca to danie, aczkolwiek wizualnie jest bardzo ładne. I zaskoczyłaś mnie tą brzoskwinią :D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png
 

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum:
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 8.70