Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Hip-hop, rap, komercha, etc...
|
|
| Limonka |
Dodany dnia 13.07.2008 02:05
|
![]() Postów: 6322 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 28147 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 26.02.07 |
Dyskusja wywi±za³a siê w innym temacie, wiêc cytujê ostatnie posty i zapraszam do dyskusji... hiphopowa napisa³/a: Mój nick wzi±³ siê z tego, ¿e kocham taniec hip-hop, mieszankê muzyki hip-hop z rapem i popem oraz, ¿e uwielbiam styl hip-hop. Jestem dziewczyn± wiêc dlatego hiphopowa. Limonka napisa³/a: muzyki hip-hop z rapem Ee... A co to jest muzyka hip-hop? I jak niby wygl±da po³±czenie tego z rapem? Limonka napisa³/a: muzyki hip-hop z rapem Ee... A co to jest muzyka hip-hop? I jak niby wygl±da po³±czenie tego z rapem? Lady Mary Jane napisa³/a: ekhm... Tiaaa... bo 50 Cent to rzeczywi¶cie prawdziwy, undergroundowy producent. I nagrywa naprawdê ¶wietne kawa³ki. Bosz, dziewczyno, zastanów siê co piszesz! Przecie¿ ostatnimi czasy 50 Cent to tylko komercja. A Justin timberlake? Có¿.. pop. Rozumiem, gdyby¶ mi poda³a takie przyk³ady jak Masta Ace 'Take a walk' ale Ayo Technology? Nie zgodzê siê z tym, ¿e to jest prawdziwy, czarny rap. A poza tym - rap a hip hop. Zauwa¿ na pozór subteln± ró¿nicê miêdzy pojêciami. PS Nie ma takiego czego¶ jak muzyka hip-hop. Hip hop to hip hop i nic teo nie zmieni. Tylko jestem ciekawa, czy prawdziwy, podziemny hip hop kiedykolwiek trafi³ do Twoich uszu. Limonka napisa³a: Limonka napisa³a: Ee... A co to jest muzyka hip-hop? I jak niby wygl±da po³±czenie tego z rapem? hiphopowa napisa³a: Wystarczy ¿e przes³uchasz piosenki "Ayo Technology". Utwór 50 Cent i Justina Timberlaka We¼ przeczytaj mojego posta jeszcze raz. I bardzo proszê, wyja¶nij mi, jak niby chcesz ³±czyæ hip-hop z rapem. Mary Jane napisa³a: A poza tym - rap a hip hop. Zauwa¿ na pozór subteln± ró¿nicê miêdzy pojêciami. O, w³a¶nie o to mi chodzi³o. Hip-hop to ca³a kultura, rap to nale¿±ca do niej muzyka. Wiêc, hiphopowa, nie mo¿esz po³±czyæ w piosence kultury z nale¿±c± do niej muzyk±. A jeszcze co do posta MJ, to ¿e piosenka jest komercyjna, a raper bogaty, nie znaczy, ¿e przestaje to nale¿eæ do rapu. Lady Mary Jane napisa³/a: Rozumiem Limy, tutaj nawet nie chodzi o to, czy raper ¶pi na kasie, ale o to z kim nagrywa, w jakich krêgach muzycznych siê obraca. Owszem, 50 Cent nadal niezaprzeczalnie nalezy do rapu, chocia¿by za stare, dobre kawa³ki. Ale to, co nazywa siê 'rapem maczanym w hip hopie' nidy nie wyjdzie na ekran telewizorów, na listy przebojów, bo normalnie ludzie chc± melodii, które wpadaj±w ucho. A takie tworzy 50 Cent. Limonka napisa³/a: A co nazywa siê 'rapem maczanym w hip hopie', bo ja chyba nie kminiê. Ogólnie to ja te¿ wolê, jak piosenka ma fajny, wpadaj±cy w ucho bit... Z Twojego posta wynika, i¿ uwa¿asz, ¿e takie piosenki ju¿ nie nale¿± do prawdziwego rapu, tego te¿ nie rozumiem. Lady Mary Jane napisa³/a: A co nazywa siê 'rapem maczanym w hip hopie', bo ja chyba nie kminiê. A to w sumie takie... wyra¿enie wymy¶lone przeze mnie. Co do wyja¶nieñ: Po prostu ciêzkie klimaty, w których nie liczy siê bit, bo jest zapewne kradziony ( ) ale tre¶æ i przekaz.Z Twojego posta wynika, i¿ uwa¿asz, ¿e takie piosenki ju¿ nie nale¿± do prawdziwego rapu, tego te¿ nie rozumiem. Y-y. No³. Bêdê utrzymywaæ, ¿e 50 Cent to nadalrap. Tyle, ¿e w.. hmmm... ³agodniejszym wydaniu. Limonka napisa³/a: A to w sumie takie... wyra¿enie wymy¶lone przeze mnie. Co do wyja¶nieñ: Po prostu ciêzkie klimaty, w których nie liczy siê bit, bo jest zapewne kradziony ( ) ale tre¶æ i przekaz.Ja wci±¿ nie rozumiem, dlaczego by spychaæ bit do drugiej kategorii... Tre¶æ i przekaz nie przecz± przecie¿ dobremu bitowi. Y-y. No³. Bêdê utrzymywaæ, ¿e 50 Cent to nadalrap. Tyle, ¿e w.. hmmm... ³agodniejszym wydaniu. On te¿ kiedy¶ nagrywa³ nielegale, o ¿yciu ulicy, braku kasy i w ogóle... Teraz jest bogaty, wiêc bardzo dobrze, ¿e zmieni³a siê tematyka jego utworów. Gdyby mia³ mnóstwo siana i dalej nawija³ o biedzie i ulicy - to dopiero by³aby czysta komercja. Lady Mary Jane napisa³/a: Ja wci±¿ nie rozumiem, dlaczego by spychaæ bit do drugiej kategorii... Tre¶æ i przekaz nie przecz± przecie¿ dobremu bitowi. w sumie to masz racjê, aczkolwiek wydaje mi siê, ¿e niektóre, podziemne kawa³ki s± prawdziwsze od tych, w których opisywane s± rzeczy, o których nawet nie mog± marzyæ ludzie ze slumsów. Prawdziwsze? Spójrz, to normalne, ¿e dla ludzi ze slumsów prawdziwsze bêd± piosenki o slumsach. Ale np. bogate, rozpieszczone, amerykañskie dzieciaki niekoniecznie bêd± uwa¿a³y za prawdziwe piosenki o biedzie. Dla nich to bêdzie raczej odleg³e, jak dla ludzi ze slumsów ¿ycie tych bogatych. Tak¿e prawdziwo¶æ to kwestia wzglêdna. Niew±tpliwie kawa³ki o laskach, seksie i imprezach maj± przes³anie do¶æ marne, ale przecie¿ nie ka¿da piosenka musi byæ g³êboka. Ja na imprezie nie chcê bawiæ siê, s³uchaj±c jakie to okropne jest ¿ycie w blokach i jaki to nasz kraj jest be. Uwa¿am, ¿e potrzebna jest i muzyka stricte rozrywkowa, jak i ambitniejsza, to pos³uchania i przemy¶leñ. Inna sprawa, ¿e na p³ycie jakiego¶ znanego amerykañskiego rapera mo¿emy znale¼æ ambitny kawa³ek, a w podziemiu na numer "o dupach" ;] Posty z tamtego tematu usuwam, zapraszam do dyskusji tutaj. |
|
|
|
Lady Mary Jane |
Dodany dnia 13.07.2008 09:48
|
![]() Postów: 541 Dom: RavenclawPunkty: 1379 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 31.03.08 |
Ale np. bogate, rozpieszczone, amerykañskie dzieciaki niekoniecznie bêd± uwa¿a³y za prawdziwe piosenki o biedzie. Ju¿ widzê te dzieci, z bogatych domów, w czystej po¶cieli, ze s³uchawkami na uszach w których leci Busta Ryhmes, Ja Rule, Masta Ace albo chocia¿by Notorius B.I.G. (¶p.) Inna sprawa, ¿e na p³ycie jakiego¶ znanego amerykañskiego rapera mo¿emy znale¼æ ambitny kawa³ek, a w podziemiu na numer "o dupach" ;] Ach. I tutaj widzê problem. Czêsto nielegale s± robione pod producenckie wymagania. I rap nie p³ynie z serca. Teksty s± o tym jak ''Eee... zioom, zczaj to.... butelka szampana polecia³a, kolejna niunia nawinê³a, godzina nie minê³a, ja ju¿ j± posuwam, do rana nie czuwam, wymykam siê z pokoju i idê na melan¿, obiæ lufkê, wci±gn±æ krechê, pod³apaæ nastêpn± kobietê. Lajf tak siê krêci na lufce, na bicie, na kobietach - to jest ¿ycie" (tekst wymy¶lony na poczekaniu, nie ¶miaæ siê z mojego niskiego warsztatu ) To mnie martwi! Bo zamiast pisaæ o tym jakie jest ¿ycie, na co powinno siê uwa¿aæ, to niektórzy pisz± o laskach, ¿e fajnie - kasa, kasa i w ogóle wszystko jest zajebi¶cie. Do dupy pomys³ z takimi piosenkami. I uwa¿am, ¿e w tym temacie do porozumienia nie dojdziemy Limy, bo to naprawdê kwestia gustu ^^.Ja na imprezie nie chcê bawiæ siê, s³uchaj±c jakie to okropne jest ¿ycie w blokach i jaki to nasz kraj jest be. Okropne jest ¿ycie w blokach? O ile pamiêtam tylko Peja o tym nagrywa³ I chyba Molesta te¿. Ale kiiit z tym ;]. Z reszt± ja wolê te piosenki, które czego¶ mnie w ¿yciu naucz±. Bo wiesz z jakimi zamierzeniami wyszed³ hip hop? Aby pisaæ pouczaj±ce piosenki. O ¿yciu. Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:14
Chcê z Tob± przej¶æ przez piek³o...
|
|
|
|
| ishar |
Dodany dnia 13.07.2008 10:53
|
![]() Postów: 243 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1645 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 26.08.07 |
Nie s³ucham hip hopu, rapu i tym podobnych, z racji, ¿e wiêkszo¶æ z jakimi mia³em kontakt, wygl±da³a podobnie jak powy¿sza radosna twórczo¶æ LMJ . Gardzê takim ¶cierwem. S³ysza³em te¿ jakie¶ utwory Peji i paru innych kolesi, z których nazwy ¿adnego nie pamiêtam (tylko Donio, Dêbiec 52), czasem próbuj± chyba nakrêciæ co¶ g³êbszego, ale jak dla mnie wychodzi to chyba jeszcze ¿a³o¶niej, ni¿ rapowanie o tym, jakim jest siê zajebistym raperem i ho³ maj miuzik help poor pipyl. Mo¿e zabra³em siê od ty³ka strony, poproszê fanów, o ile takowi siê znajd±, o jakie¶ tytu³y, które nios± jakie¶ przes³anie, m±dro¶æ - bo szczerze mówi±c, nie wierzê, ¿e takie s±, a nie chcê ¿yæ w b³êdzie ![]() Bo wiesz z jakimi zamierzeniami wyszed³ hip hop? Aby pisaæ pouczaj±ce piosenki. O ¿yciu. No to jego pionierzy pewnie niez³e zdziwko teraz maj±. Edytowane przez ishar dnia 13.07.2008 10:54 |
|
|
|
| Veela |
Dodany dnia 13.07.2008 11:12
|
![]() Postów: 1155 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1432 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 30.08.07 |
O³. Ja siê na tym typie muzyki kompletnie nie znam, ale siê wypowiem. Dla mnie wykonawca, który jest na listach przebojów i leci sobie w jaki¶ 'Eskach' nie mo¿e byæ nie-komercyjny. Czasy s± takie, ¿e piosenka dostosowana do 'potrzeb konsumenta' jest nie ambitna, bez przekazu, za to z fajnym bitem i wpadaj±c± w ucho melodi±. I wszystkie s± na jedno kopyto. Potem tylko, zale¿nie od wizerunku gwiazdki, szufladkuje siê jej muzykê do gatunku. Tak Avril Lavinge powsta³a jako punk-rockmenka, a 50 cent jako raper. A wszystko to i tak pop i koniec. Uwa¿am, ¿e potrzebna jest i muzyka stricte rozrywkowa, jak i ambitniejsza, to pos³uchania i przemy¶leñ. Ale sama powiedz, jak chcesz pos³uchaæ 'ambitniejszej' muzyki to w³±czysz sobie radio, czy raczej jak±¶ star± p³ytê niezbyt popularnego, ale szanowanego w swoich krêgach wykonawcy? No w³a¶nie. A takich nie puszczaj± w radio. Dlatego te wszystkie Eminemy, 50 centy i inne takie to pop. Poza tym mi zawsze rap kojarzy³ siê z komarowatym 13-latkiem w czapeczce z daszkiem i szerokich spodniach, z wypasion± komórk± od tatusia biznesmana z której leci jaki¶ tam Mezo, czy inny Peja. A mieszkam w takiej dzielnicy, ¿e mogê sobie poobserwowaæ 'dzieci ulicy' jak gdzie¶ wyjdê, w obrêbie osiedla. I zawsze leci u nich jakie¶ techno. No, chyba, ¿e o inne dzieci nam chodzi ( ). Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:15
Ten rodzaj szczê¶cia, który czyni nas lepszym od wszystkich, niezale¿nie od tego, czy maj± go wiêcej od nas. |
|
|
|
| hiphopowa |
Dodany dnia 13.07.2008 11:57
|
![]() Postów: 37 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 138 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 19.04.08 |
Moim zdaniem Lady Mary Jane nie ma ¿adnego pojêcia na temat muzyki. Ile ja przes³ucha³am piosenek które nie trafi³y na ¦wiatowe Listy Przebojów Tygodnia wolê nawet nie mówiæ. I jak siê pó¼niej okaza³o s± to mieszanki stylu muzyki. Bo tak siê to nazywa. Mieszanka stylu muzyki popu, rapu, hip-hopu itp. jest np. w piosenkach do filmów: * Step Up * Step Up 2 - The Streets. To s± TAK genialne po³±czenia, ¿e ja tego s³ucham z przyjemno¶ci±. A jak chcia³am zauwa¿yæ, ¿e "¶piew" hip-hopu jest podobny do rapu. Dlatego style muzyczne siê ³±czy, tworz±c przez to co¶ innego i nowego. Teraz ju¿ nie liczy siê tekst piosenki. Teraz liczy siê muzyka. Ca³o¶æ utworu. Czy wszystko jest zgrane ze sob± i czy mo¿na bêdzie siê przy nim bez koñca bawiæ. Dobrym przyk³adem jest utwór: "Low" - Flo Rida & T - Pain Po co dwa posty, zmie¶ci³o siê w jednym. Christina Edytowane przez Christina dnia 09.01.2013 21:30
Step Up 2 - The Streets
"Shawty is a killa But I really want him And I gotta have him Tonight Shawty a heartbreaker But it really donr17;t matter r16;Cause I really want him Tonight" ![]() |
|
|
|
| Harry_Jadek |
Dodany dnia 13.07.2008 13:25
|
![]() Postów: 481 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 617 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 15.09.07 |
Je¿eli chodzi o hip - hop to tylko to s³ucham (nio mo¿e czasami co¶ innego ale rzadko)... Mo¿e hiphopowa masz trochê racji ¿e teraz liczy siê tylko muzyka...Ale ja w hip-hopie szukam tylko dobrych tekstów...To mi siê w nim podoba to ¿e jest o jakim¶ wydarzeniu tak jak np. Powoli robi³o siê jasno - Trzeci wymiar (Szad solo) Gdyby nie te teksty nie s³ucha³ bym hip hopu...W³a¶nie te teksty zostaj± mi w pamiêci... Pozdro dla fanów hip-hopu |
|
|
|
| Limonka |
Dodany dnia 13.07.2008 13:36
|
![]() Postów: 6322 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 28147 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 26.02.07 |
MJ napisa³a: Ach. I tutaj widzê problem. Czêsto nielegale s± robione pod producenckie wymagania. Nielegale robione pod producenckie wymagania? Chyba nie rozumiem... ''Eee... zioom, zczaj to.... butelka szampana polecia³a, kolejna niunia nawinê³a, godzina nie minê³a, ja ju¿ j± posuwam, do rana nie czuwam, wymykam siê z pokoju i idê na melan¿, obiæ lufkê, wci±gn±æ krechê, pod³apaæ nastêpn± kobietê. Lajf tak siê krêci na lufce, na bicie, na kobietach - to jest ¿ycie" Maryyy, to jest bossskie! Od kilku dni w moim mie¶cie dzia³a Pracownia D¼wiêku - ka¿dy mo¿e wpa¶æ i co¶ nagraæ, wbijaj! Zrobisz karierê! ![]() I uwa¿am, ¿e w tym temacie do porozumienia nie dojdziemy Limy, bo to naprawdê kwestia gustu ^^ Ale takie piosenki wcale nie s± w moim gu¶cie, my¶lê, ¿e s± szanse, ¿e jednak siê dogadamy. ![]() Okropne jest ¿ycie w blokach? O ile pamiêtam tylko Peja o tym nagrywa³ I chyba Molesta te¿. Ale kiiit z tym ;]. Ee. Jest ca³a masa kawa³ków o tym. Nie wiem, czy znajdzie siê choæby jednego rapera, który nie nagra³ nic o ³awce, blokach, etc. Z reszt± ja wolê te piosenki, które czego¶mnie w ¿yciu naucz±. Bo wiesz z jakimi zamierzeniami wyszed³ hip hop? Aby pisaæ pouczaj±ce piosenki. O ¿yciu. Ja te¿ bardzo lubiê takie piosenki. Ale, tak jak pisa³am wcze¶niej, czasem mam ochotê pos³uchaæ czego¶, jakby to powiedzieæ, lu¼nego. ;] Veela napisa³a: Ale sama powiedz, jak chcesz pos³uchaæ 'ambitniejszej' muzyki to w³±czysz sobie radio, czy raczej jak±¶ star± p³ytê niezbyt popularnego, ale szanowanego w swoich krêgach wykonawcy? No w³a¶nie. A takich nie puszczaj± w radio. Dlatego te wszystkie Eminemy, 50 centy i inne takie to pop. Zawsze mnie irytowa³o takie my¶lenie. Znany artysta - komerchaaaaa. Nieznany artysta, stara p³yta - ambitna, tru muzyka. Irytuje mnie równie¿ przekonanie, ¿e rap to tylko jakie¶ podziemie, a jak ju¿ kto¶ stanie siê znany - zaczyna tworzyæ pop. Nie mam pojêcia, na jakiej podstawie nazywasz Eminema i 50 Centa popem, jak mi to racjonalnie wyja¶nisz, to bêdê pe³na podziwu. Nie sposób siê nie zgodziæ, to co serwuje nam wiêkszo¶æ stacji muzycznych to muzyka niezbyt ambitna. Ale to jest banalnie proste, KOMERCYJNA stacja -> KOMERCYJNA muzyka. S± podziemne, niekomercyjne radia (Korzeeeeeñ! <3) i wiadomo, tam sprawa ma siê inaczej. Poza tym mi zawsze rap kojarzy³ siê z komarowatym 13-latkiem w czapeczce z daszkiem i szarokich spodniach, z wypasion± komórk± od tatusia biznesmana z której leci jaki¶ tam Mezo, czy inny Peja. Zawia³o hipokryzj±. Wielka pogromczyni emo-stereotypów. Ale okej, ludzie s³uchaj±cy rapu to pozerskie dzieciaki, z Mezo w s³uchawkach - tak samo jak emo to p³aczliwi ludzie z problemami, nak³adaj±cy pó³ czarnej kredki na jedno oko i tn±cy siê, bo ¿ycie jest takie zue. Chcesz ¿yletkê? hiphopowa napisa³a: Moim zdaniem Lady Mary Jane nie ma ¿adnego pojêcia na temat muzyki. Moim zdaniem Ty nie masz. W przeciwieñstwie do Mary. Ile ja przes³ucha³am piosenek które nie trafi³y na ¦wiatowe Listy Przebojów tyo wole nawet nie mówiæ. I jak siê pó¼niej okaza³o s± to mieszanki stylu muzyki. Bo tak siê to nazywa. Miszanka stylu muzyki popu, rapu, hip-hopu itp. jest np. w piosenkach do filmów: * Step Up * Step Up 2 - The Streets. Tak, tak, muzyka ze Step Up jest baaaaaardzooo ambitna i baaardzo podziemna... Oczywi¶cie, nie jest to z³a muzyka, jest ¶wietna, kilka kawa³ków sama bardzo lubiê... Ale ja w ogóle Ciê nie rozumiem i nie mam pojêcia, o co Ci chodzi. I co z tego, ¿e te piosenki nie trafi³y na listy przebojów? To s± TAK genialne po³±czenia, ¿e ja tego s³ucham z przyjemno¶ci±. A jak chcia³am zauwa¿yæ, ¿e "¶piew" hip-hopu jest podobny do rapu. Pyta³am o to ju¿ wcze¶niej, ale nie odpowiedzia³a¶. Co to niby jest ¶piew hiphopu? I jak mo¿na ³±czyæ rap i hip-hopem, skoro rap to muzyka hip-hopu? Teraz ju¿ nie liczy siê tekst piosenki. Dla Ciebie siê nie liczy. Ale na szczê¶cie dla wielu ludzi owszem. Teraz liczy siê muzyka. Ca³o¶æ utworu. Czy wszystko jest zgrane ze sob± i czy mo¿na bêdzie siê mo¿na przy nim bez koñca tañczyæ. Taka opinia a¿ mnie boli. Ta przez takich ludzi jak Ty muzyka spada na coraz ni¿szy poziom. Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:18
|
|
|
|
| Miss Bagwell |
Dodany dnia 13.07.2008 13:50
|
![]() Postów: 869 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 2954 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 12.04.07 |
Ja mam tylko pytanie i proszê o odpowied¼ choæ jednego usera: Co rozumiecie pod tytu³em ''ambitna muzyka''? Có¿ to za muzyka? Jakimi kryteriami j± oceniacie? Bjork ![]() All Is Full Of Love You'll be given love you'll be taken care of you'll be given love you have to trust it maybe not from the sources you've poured yours into maybe not from the directions you are staring at twist your head around it's all around you all is full of love all around you all is full of love you just ain't receiving... Siobhan Donaghy ![]() Ghost Full mug my friends certainly familiar Ah, hear that glitch say search the orbs Tree-ann said it his seize the circus Ram's wool that cause way a cricus Full mug my friends certainly familiar Warmy funny Anna say say maluska Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Phwoar so spirit smother me in Ah, hear that glitch fought and ought Fuel full fat her glass of milk Warm sitting here, sitting in bed Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Fever Ray If I Hard A Heart This will never end cause I want more More give me more give me more This will never end cause I want more More give me more give me more If I had a heart I could love you If I had a voice I would sing After the night when I wake up Ir17;ll se what tomorrow brings Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing Dangling feet from window frame Will they ever ever reach the floor More give me more give me more Cushion filled with all I found Underneath and inside just to come around More give me more give me more Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing ![]() The Knife - Heartbeats One night to be confused One night to speed up truth We had a promise made Four hands and then away Both under influense We had demons in To know what to say Mind is a razorblade To call for hands of above To lean on Wouldn't be good enough For me, no One night of magic rush The start of simple touch One night to push and scream And make believes. Ten days of perfect tunes The colors red and blue We had a promise made We were in love |
|
|
|
| Limonka |
Dodany dnia 13.07.2008 14:02
|
Ja mam tylko pytanie i proszê o odpowied¼ choæ jednego usera: Co rozumiecie pod tytu³em ''ambitna muzyka''? Có¿ to za muzyka? Jakimi kryteriami j± oceniacie? O, dobre pytanie, w dobrym momencie. Chyba pierwszy raz co¶ takiego Ci siê uda³o, Miss! Przyjê³o siê po prostu mówienie "ambitna muzyka" bez wiêkszego zastanawiania siê, co to w³a¶ciwie jest. Dla mnie, podkre¶lam, DLA MNIE, jest to muzyka z przes³aniem, sk³aniaj±ca do przemy¶leñ, inteligentna. I chyba ka¿dy powinien oceniaæ sam, co dla niego jest ambitne. Chocia¿ wiadomo, ¿e jak np. Nowator ¶piewa "moja panienka jest taka piêkna, ka¿dy j± (ch)wali i nikt nie wymiêka" to ambitne to nie jest. |
|
|
|
Lady Mary Jane |
Dodany dnia 13.07.2008 14:07
|
![]() Postów: 541 Dom: RavenclawPunkty: 1379 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 31.03.08 |
hiphopowa napisa³a: Moim zdaniem Lady Mary Jane nie ma ¿adnego pojêcia na temat muzyki. Dziecko. Podpieranie siê takimi ¿a³osnymi tytu³ami jak 'Step up' to po prostu dziecinada. Proszê zastanów siê co piszesz, bo teksty w stylu: nie masz zielonego pojêcia o danym temacie, kierowane do mnie, niesamowicie mnie irytuj±. Chyba logiczne, ¿e nie wypowiada³abym siê tutaj, gdybym nie mia³a zielonego pojêcia o muzyce. A poza tym znasz jeszcze jakiego¶ rapera oprócz 50 Centa i Eminema? Tylko nie wymieniaj Snoop Dogga i innych takich. Poproszê undergroundowców. A jak chcia³am zauwa¿yæ, ¿e "¶piew" hip-hopu jest podobny do rapu. Czy ty do jasnej ciasnej, wiesz co piszesz!? Wiesz co to jest hip hop? wiesz, czy nie wiesz? Nie istnieje co¶ takiego_jak ¶piew hip hopu. hip hop to jest kultura skarbie. Kultura, w któr± wchodz±: grafficiarze, raperzy, beatowcy, skejci itd. W Kulturê Hip Hop wchodzi: graffiti, muzyka rap, podziemie, nielegale itp. Wiêc nie pieprz, ¿e hip hop to jest muzyka. I ¿e ma swój ¶piew. Bo widaæ ty nie masz pojêcia o czym piszesz. Teraz ju¿ nie liczy siê tekst piosenki. Teraz liczy siê muzyka. Ca³o¶æ utworu. Czy wszystko jest zgrane ze sob± i czy mo¿na bêdzie siê mo¿na przy nim bez koñca tañczyæ. Dobrym takim przyk³adem jest utwór "Low" - Flo Rida & T - Pain Bo dla Ciebie liczy siê tylko melodia, wiêc nie uogólniaj, bo dla mnie licz± siê s³owa, które nas pouczaj± i daj± prawdê. Wrrrr ! Czy ten przyk³ad, który w tej chwili poda³a¶, uwa¿asz za rap? Proszê Ciê. Jak ju¿ podchodzi to pod dance po³±czony z popem.Je¿eli ja nie znam siê na muzyce, to ty tym bardziej nie masz o niej pojêcia. Limy napisa³a: Nielegale robione pod producenckie wymagania? Chyba nie rozumiem... Chodzi mi o to, ¿e gdy nagrywasz utwór na legalu, to producenci zazwyczaj nie dawaj± Ci wolnej rêki. Narzucaj± tematy. I s± to tematy komercyjne, które 'zg³adzi³y' kiedy¶ dobrych raperów. Owszem, Mezo ma flow, ale có¿ z tego, skoro pisze cholerne piosenki o mi³o¶ci, których mogê pos³uchaæ w radiu? ¯eby siê wybiæ, m³odzi arty¶ci zaczynaj± nawijaæ o tych samych, powtarzaj±cych siê sprawach: mi³o¶ci, mi³o¶ci zranionej, mi³o¶ci szczê¶liwej itd. A¿ rzygaæ siê chce. Maryyy, to jest bossskie! Od kilku dni w moim mie¶cie dzia³a Pracownia D¼wiêku - ka¿dy mo¿e wpa¶æ i co¶ nagraæ, wbijaj! Zrobisz karierê! ![]() Kiedy¶ wpadnê, nagram i wyp³ynie to na ca³y kraj i wsadz± mnie za kartki, bo mam ochotê nagraæ co¶ o polskim rz±dzie DDPrzyjê³o siê po prostu mówienie "ambitna muzyka" bez wiêkszego zastanawiania siê, co to w³a¶ciwie jest. Dla mnie, podkre¶lam, DLA MNIE, jest to muzyka z przes³aniem, sk³aniaj±ca do przemy¶leñ, inteligentna. I chyba ka¿dy powinien oceniaæ sam, co dla niego jest ambitne. Chocia¿ wiadomo, ¿e jak np. Nowator ¶piewa "moja panienka jest taka piêkna, ka¿dy j± (ch)wali i nikt nie wymiêka" to ambitne to nie jest. Zgadzam siê w zupe³no¶ci. Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:20
|
|
|
|
| Limonka |
Dodany dnia 13.07.2008 14:11
|
Chodzi mi o to, ¿e gdy nagrywasz utwór na legalu, to producenci zazwyczaj nie daj± Ci wolnej rêki. Narzucaj± tematy. I s± to tematy komercyjne, które 'zg³adzi³y' kiedy¶ dobrych raperów. Owszem, Mezo ma flow, ale có¿ z tego, skoro pisze cholerne piosenki o mi³o¶ci, których mogê pos³uchaæ w radiu? ¯eby siê wybiæ, m³odzi arty¶ci zaczynaj± nawijaæ o tych samych, powtarzaj±cych siê sprawach: mi³o¶ci, mi³o¶ci zranionej, mi³o¶ci szczê¶liwej itd. A¿ rzygaæ siê chce. Aa, ju¿ rozumiem. Mo¿e i tak siê dzieje, nie wiem. Bydgoskie podziemie trzyma siê dobrze, wiêc nie rzuci³o mi siê to w oczy . Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:21
|
|
|
|
| Claire |
Dodany dnia 13.07.2008 14:13
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 643 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 2346 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 10.03.08 |
Eee, ja tu za wiele nie mam do powiedzenia. Poza jednym. Jako osoba, która jako tako zna siê na kinie, powiadam wam ( ): Step Up to denny film, bez przes³ania, w którym w w zbiorowych ujêciach tañcz± manekiny. To nie przeno¶nia. Nie ludzie, tañcz±cy jak manekiny, tylko zwyczajne manekiny, pó¼niej podrasowane komputerowo. To jest film o pasji do hip-hopu? To jest plastik.I nie bêdê siê ju¿ tu udzielaæ i za¶miecaæ wam tematu I'm burning up a sun just to say goodbye. ![]() |
|
|
|
Lady Mary Jane |
Dodany dnia 13.07.2008 14:15
|
Ober¿ynka napisa³a :Eee, ja tu za wiele nie mam do powiedzenia. Poza jednym. Jako osoba, która jako tako zna siê na kinie, powiadam wam ( ): Step Up to denny film, bez przes³ania, w którym w w zbiorowych ujêciach tañcz± manekiny. To nie przeno¶nia. Nie ludzie, tañcz±cy jak manekiny, tylko zwyczajne manekiny, pó¼niej podrasowane komputerowo. To jest film o pasji do hip-hopu? To jest plastik.¯e jak? To s± na serio manekiny? DD Chcê z Tob± przej¶æ przez piek³o...
|
|
|
|
| Claire |
Dodany dnia 13.07.2008 14:19
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 643 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 2346 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 10.03.08 |
¯e jak? To s± na serio manekiny? DDNo. Dok³adnie tak. Tylko, ¿e zaraz siê na mnie kto¶ rzuci, bo nie mogê znale¼æ ¼ród³a. Wiem, ¿e czyta³am o tym w recenzji, jak film wchodzi³ do kin. W ka¿dym razie - szukam. EDIT: Wiem! To by³o w magazynie FILM. Czyli, kochani, ¼ród³a nie u¶wiadczycie. Mimo tych manekinów, rzeczywi¶cie g³ówna para bohaterów tañczy³a okej, ale film jest... No, dno. Nie bêdê pisaæ tu recenzji, bo to nie ten temat Edytowane przez Claire dnia 13.07.2008 14:23 I'm burning up a sun just to say goodbye. ![]() |
|
|
|
| Veela |
Dodany dnia 13.07.2008 14:41
|
![]() Postów: 1155 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1432 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 30.08.07 |
Chcesz ¿yletkê? Poproszê. Dwie. Ta przez takich ludzi jak Ty muzyka spada na coraz ni¿szy poziom. Nie mo¿na powiedzieæ, ¿e muzyka spada na ni¿szy poziom. Po_prostu taka staje siê popularna, co nie znaczy, ¿e nikt teraz nie tworzy dobrej muzyki, bo nie ma na ni± zapotrzebowania. Jest. Tylko nie u takich ludzi, jak Hiphopowa. Czy ty do jasnej ciasnej, wiesz co piszesz!? Wiesz co to jest hip hop? wiesz, czy nie wiesz? Nie istnieje co¶ takiego_jak ¶piew hip hopu. hip hop to jest kultura skarbie. Kultura, w któr± wchodz±: grafficiarze, raperzy, beatowcy, skejci itd. W Kulturê Hip Hop wchodzi: graffiti, muzyka rap, podziemie, nielegale itp. Wiêc nie pieprz, ¿e hip hop to jest muzyka. I ¿e ma swój ¶piew. Bo widaæ ty nie masz pojêcia o czym piszesz. Amen. To jest plastik. Nie s±dzê, ¿eby w ³apki Hiphopowej dosta³ siê kiedy¶ film o mi³o¶ci do hiphopu, bo wtedy mia³a by inne zdanie o Step Up i Step Up 2. Dla mnie to to samo, co High School Musical, czyli najni¿sza kategoria. Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:23
Ten rodzaj szczê¶cia, który czyni nas lepszym od wszystkich, niezale¿nie od tego, czy maj± go wiêcej od nas. |
|
|
|
| szpaner a2 |
Dodany dnia 13.07.2008 16:33
|
![]() Postów: 150 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 344 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 23.06.08 |
Do hip-hopu nic nie mam, bo na nim siê wychowa³em. I mogê powiedzieæ, ¿e 8 lat temu by³ nieporównywalnie lepszy ni¿ obecnie. Mam na my¶li ogó³, bo wiêkszo¶æ tekstów by³a jednak podobna do wyobra¿eñ Mary (ale nie wszystkie). Z Mary muszê siê równie¿ zgodziæ co do tego, ¿e hip-hop nie jest muzyk±, ale kultur±. W jej sk³ad wchodz±: rap, graffiti i break dance. Mo¿na równie¿ zaliczyæ klasyczny strój - czapka z daszkiem, szerokie spodnie z niskim krokiem i bluza z kapturem. Limonka pisa³a, ¿e "Moja panienka" nie jest piosenk± ambitn±. Jak przeczytasz oryginalny tekst tej piosenki (kiedy nie chcieli jaj puszczaæ w radiu), to siê dowiesz, ¿e ta piosenka nie jest o dziewczynie tylko o jakim¶ trunku. Oryginalny tytu³ z tego co pamiêtam brzmia³ "Moja butelka". Zmienili kilka s³ów, ¿eby puszczali j± w radiu. Wiêc masz racjê. Piosenka nie jest ambitna. Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:24
|
|
|
|
| hiphopowa |
Dodany dnia 13.07.2008 16:33
|
![]() Postów: 37 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 138 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 19.04.08 |
Rok a morze dwa lata temu lecia³ taki program o muzyce. Puszczali takie ró¿ne bity. I w pewnym momencie zapowiedzieli taki typowy hip-hop. "Ale zanim us³yszymy najnowszy utwór ********(nie pamiêtam kogo, ale imiê, nazwisko i tytu³ piosenki oznaczj± **...) to pos³uchajmy opinii jednego z najlepszych twórców muzyki hip-hop" - powiedzia³ tak prowadzacy program. Ten twórca powiedzia³ tak: "zanika ju¿ ten typowy hip-hop. Nawet najwiêksi polskiego hip-hopu jak np. Jeden Osiem L próbuje nowych kombinacji z muzyk± pop. Taki typowy hip-hop kryje siê jeszcze w najmniejszych zak±tkach ¶wiata, ale nie wszyscy maj± ochotê pokazaæ jak brzmi ten prawdziwy d¼wiêk muzyki hip-hop". "Wracaj±c do nowego utworu ********** czy to jest tylko sam hip-hop czy raczej mieszanka d¼wiêków?" - zapyta³ prowadz±cy "Nie. Tak jak ju¿ wspomina³em, ¿e na rynku muzycznym nie ma ju¿ tego prawdziwego hip-hopu. Ale pamiêtajmy, ¿e muzyka hip-hop jest w nas. I to my mo¿emy j± odkryæ piêkno tak wspania³ej i niepowtarzalnej muzyki hip-hop w ka¿dej niemal¿e piosence." Po przes³uchaniu tego utworu przyzna³am temu twórcy(nie ma takiego s³owa jak 'twórcowi' , ¿e tak naprawdê zanika albo jest "kaleczony" po przez mieszanie go z innymi stylami muzyki. Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:30
Step Up 2 - The Streets
"Shawty is a killa But I really want him And I gotta have him Tonight Shawty a heartbreaker But it really donr17;t matter r16;Cause I really want him Tonight" ![]() |
|
|
|
Lady Mary Jane |
Dodany dnia 13.07.2008 18:18
|
najwiêksi polskiego hip-hopu jak np. Jeden Osiem L Ja chcê poprzeklinaæ!!! Do cholllerrrrryyyy! Dziewczyno, przestañ, proszê, przestañ i nie mêcz mnie ju¿. Bo zaczynasz mnie bardzo, ale to bardzo wk.. wnerwiaæ. Wiesz co Ci teraz powiem? Cytuj±c takie bzdety o¶mieszasz siebie i swój nick. Co Ty w ogóle wiesz na temat polskiego hh!? Znasz tylko ¿a³osne 18L, Meza i innych peda³ów? Pos³uchaj sobie do jasnej ciasnej anielki klasyków, pod postem dam Ci parê linków, i za¶wiadczam, ¿e nie spodoba Ci siê to, czego s³uchasz. Rzygaæ mi siê chce, jak widzê to, co teraz napisa³a¶. 18L to 'Najwiêksi Polskiego hh' ? Poczytaj trochê na stronach o hip hopie na temat tych [ aaa! ] 'wykonawców' [ /aaa! ] i zastanów siê nad tym co piszesz. Bo¿e kochany. Nie mam s³ów, Zabrak³o. http://pl.youtube...NoMVaQ2X7I - Nag³y Atak Spawacza (Aleja nr 6 grób nr 4) http://pl.youtube...7XWd6sXlOg - Kaliber 44 (Plus i minus) http://pl.youtube...re=related - Kaliber 44 (Normalnie o tej porze) http://pl.youtube...E_1oGYsKUk - AbradAb ft Joka (Rap to nie zabawa ju¿) - wersja ocenzurowana, a jak¿e. Przecie¿ lecia³a na Vivie =.= http://pl.youtube...xZ13eVsmCM - Paktofonika (Jestem Bogiem) http://pl.youtube...1UOHiIu3AI - Molesta Ewenement (Powrót) http://pl.youtube...iEJf1maBD0 - Peja (Co ciê boli?) http://pl.youtube...8kRZHqIZzY - Pokahontaz (Wstrz±s dla mas) Proszê. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii na temat tych wszystkich kawa³ków. EDIT: przypomnia³a mi siê Mistrzyni, proszê C iê, Ty s³uchasz rapu, powiedz, ¿e Jedne Osiem L, to nie 'Najwiêksi polskiego hip hopu' Proooszê. Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:31
|
|
|
|
| Miss Bagwell |
Dodany dnia 13.07.2008 18:24
|
![]() Postów: 869 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 2954 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 12.04.07 |
O, dobre pytanie, w dobrym momencie. Chyba pierwszy raz co¶ takiego Ci siê uda³o, Miss! Bardzo mi mi³o. ![]() Przyjê³o siê po prostu mówienie "ambitna muzyka" bez wiêkszego zastanawiania siê, co to w³a¶ciwie jest. Dla mnie, podkre¶lam, DLA MNIE, jest to muzyka z przes³aniem, sk³aniaj±ca do przemy¶leñ, inteligentna. I chyba ka¿dy powinien oceniaæ sam, co dla niego jest ambitne. Chocia¿ wiadomo, ¿e jak np. Nowator ¶piewa "moja panienka jest taka piêkna, ka¿dy j± (ch)wali i nikt nie wymiêka" to ambitne to nie jest. Owszem przyjê³o siê, ale sêk w tym ¿e ka¿dy s³uchacz ma inne ambicje. Dla mnie na przyk³ad ambitn± muzyk± jest i bêdzie to co tworzy Britney Spears. Ha , i mówi to dziewczyna która wychowa³a siê g³ównie na starym poczciwym rocku. ![]() A co do przes³ania....có¿ Britney tak jak i absolutna wiêkszo¶æ artystów mówi o mi³o¶ci. Nawet ci tzw. ambitni. Tylko, ¿e ka¿dy robi to inaczej. Tak jak czuje, jak mu hula w duszy. Dlatego nazywanie jakiego¶ rodzaju muzyki za ambitny jest moim zdaniem bezsensowne. A co do hip-hopu... Sama pozna³am ten rodzaj muzyki dopiero w wieku 11 lat kiedy siê przeprowadzi³am do innego miasta. Nie mog³am siê d³ugo do niego przekonaæ a¿ trafi³am na twórczo¶æ Missy Elliott. Kocham jej piosenki, teledyski i w ogóle to co robi. To, ¿e jest nie tyle co genialn± producentk±, ale kobiet± która niepodzielnie rz±dzi w ¶wiecie hip- hopu. Pó¼niej zaczê³am s³uchaæ artystów takich jak Nas, Eminem, 2Pac, Eve, Lil Kim, Dr. Dre, Outkast etc. Ogólnie rzecz bior±c lubiê rap i hip- hop , ale tylko i wy³±cznie amerykañski. Polski to dno. Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:33
Bjork ![]() All Is Full Of Love You'll be given love you'll be taken care of you'll be given love you have to trust it maybe not from the sources you've poured yours into maybe not from the directions you are staring at twist your head around it's all around you all is full of love all around you all is full of love you just ain't receiving... Siobhan Donaghy ![]() Ghost Full mug my friends certainly familiar Ah, hear that glitch say search the orbs Tree-ann said it his seize the circus Ram's wool that cause way a cricus Full mug my friends certainly familiar Warmy funny Anna say say maluska Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Phwoar so spirit smother me in Ah, hear that glitch fought and ought Fuel full fat her glass of milk Warm sitting here, sitting in bed Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Fever Ray If I Hard A Heart This will never end cause I want more More give me more give me more This will never end cause I want more More give me more give me more If I had a heart I could love you If I had a voice I would sing After the night when I wake up Ir17;ll se what tomorrow brings Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing Dangling feet from window frame Will they ever ever reach the floor More give me more give me more Cushion filled with all I found Underneath and inside just to come around More give me more give me more Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing ![]() The Knife - Heartbeats One night to be confused One night to speed up truth We had a promise made Four hands and then away Both under influense We had demons in To know what to say Mind is a razorblade To call for hands of above To lean on Wouldn't be good enough For me, no One night of magic rush The start of simple touch One night to push and scream And make believes. Ten days of perfect tunes The colors red and blue We had a promise made We were in love |
|
|
|
HE |
Dodany dnia 13.07.2008 18:50
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 1 Postów: 23 Dom: SlytherinPunkty: 128 Ranga: Postrach pierwszaków Data rejestracji: 09.01.08 |
... nie s³ucham "hip hopu" z tego samego powodu co Ishar jest dla mnie p³ytka, bez polotu epatuj±ca tanim kiczem. Co do ambitnej muzyki? Hah ka¿dy inaczej patrzy na muzykê, to kwestia gustu i nie da siê sprowadziæ tego do jednego gatunku czy utworu.Hip-hopowa b³agam cie nie pisz ju¿ wiêcej bo po ujrzeniu "morze" zebra³o mi siê na wymioty... Edytowane przez Christina dnia 29.03.2013 14:35
|
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

) ale tre¶æ i przekaz.
Ravenclaw
Christina
. Gardzê takim ¶cierwem. 

Slytherin