Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Jak zaczê³a siê Wasza przygoda z HP?
|
|
| Liluchna |
Dodany dnia 09.08.2008 18:38
|
![]() Postów: 14 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 98 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 09.08.08 |
Ja w listopadzie, tamtego roku, posz³am sobie do szkolnej biblioteki. B³±dzi³am po ró¿nych dzia³ach, a¿ do koñca przerwy. W koñcu zdecydowa³am siê na Komnatê Tajemnic. Gdy przynios³am j± do klasy podbieg³a do mnie przyjació³ka. Mówi³a, ¿e to takie krwawe i w ogóle. A co ona mo¿e o tym wiedzieæ? Ogl±da³a tylko filmy. Ja kiedy¶ te¿ ogl±da³am. Zawsze uwa¿a³am, ¿e ten Harry Potter to jaki¶ g³upiec i nie wiem co oni (czyli my - potteromaniacy) w tym widz±. Przekona³am siê gdy czyta³am KT. Czyta³am jaki¶ tydzieñ, mo¿e dwa i skoñczy³am jak zacz±³ siê grudzieñ. Wypo¿yczy³am inne tomy, ale jak na z³o¶æ nie by³o KF. Gdzie¶ ko³o marca tego roku skoñczy³am czytaæ czê¶ci 1-6 i ci±gle prosi³am mamê, by mi kupi³a DH. No i dosta³am j± na urodziny i teraz zbieram ksi±¿ki Hp i Filmy i gry. W grudniu 2007 pokocha³am Hp i ten miesi±c odmieni³ moje ¿ycie na bardziej magiczne (wcze¶niej lubi³am Czarodziejki Witch, ale to jest ju¿ naprawdê g³upie!!) I tak zaczê³a siê moja magiczna przygoda z HP.... Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:30
|
|
|
|
| Agnesss |
Dodany dnia 10.08.2008 14:15
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 5 Ranga: Mugol Data rejestracji: 10.08.08 |
Ja dopiero w tym roku w ¶wiêta Wielkanocne zobaczy³am pierwsze trzy czê¶ci i mnie wci±gnê³o, po ¶wiêtach od razu wypo¿yczy³am nastêpne dwie. Ostatnio sobie kupi³am sobie nawet wszystkie filmy na dvd, a teraz zbieram ksi±¿ki, które te¿ mnie wci±gnê³y. S± super. Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:31
|
|
|
|
| Tonks10 |
Dodany dnia 15.08.2008 12:03
|
![]() Postów: 4 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 8 Ranga: Mugol Data rejestracji: 02.02.08 |
Trzy lata temu jak zwykle posz³am do szkolnej biblioteki. Nudzi³o mi siê wiêc "lata³am" po rega³ach. I moj± uwagê przyku³ HP. Le¿a³ tam sobie spokojnie i emanowa³ tak± energi±. Oczywi¶cie wypo¿yczy³am i przez cztery ostatnie lekcje niem mog³am siê doczekaæ, a¿ wrócê do domu. No i tak zlecia³a mi moje pierwsza noc z Harrym ;] od tego momentu zakocha³am siê w HP i ¶wiecie, który kreowa³a Rowling. Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:32
Zmiany zachodz± tylko wtedy, gdy idziemy pod pr±d, kiedy robimy co¶ ca³kowicie wbrew wszystkiemu, do czego przywykli¶my.
|
|
|
|
| izka_cz |
Dodany dnia 16.08.2008 13:01
|
![]() Postów: 162 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 338 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 30.07.08 |
Ze mn± to taka do¶æ dziwna historia. Najpierw Pottera czyta³a mi moja siostra, a ja siê pyta³am "A co to jest zgredek?", "A kto to by³ Malfoy?" i nic z tego nie jarzy³am Dopiero jak obejrza³am w kinie KF to siê na dobre wci±gnê³am, a na Komuniê dosta³am pierwsze cztery czê¶ci i ca³y dzieñ siedzia³am czytaj±c (ma³o mnie obchodzi³o, ¿e to moja Komunia ). A teraz to moja siostra pyta siê mnie "A o czym by³ KP?", "A kto to by³ ten Malfoy?" Ostatnio nawet widz±c pewnego pi³karza, przypominaj±cego trochê Rona powiedzia³a "Patrz, on wygl±da jak Neville" "Pasja jest przewodnikiem do najwiêkszych tajemnic." Pasja nr.1 - strzelanie: ![]() "Wa¿ne jest tak zwane skupienie, czyli jak blisko siebie padaj± kolejne strza³y. A celno¶æ i opanowanie r±k to kwestia treningu." *** Pasja nr.2 - taniec: ![]() "Muzyka jest niewidzialnym tañcem, a taniec nies³yszaln± muzyk±." *** "Taniec jest najwznio¶lejsz±, najbardziej wzruszaj±c±, najpiêkniejsz± ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prost± interpretacj± czy wyobra¿eniem ¿ycia; jest samym ¿yciem." Havelock Ellis *** Pasja nr.3 - przyroda: "Im bli¿ej natury jeste¶my, tym wiêcej czujemy w sobie Boga." ![]() "Najcenniejszym przymiotem natury jest jej rozmaito¶æ." Aleksander ¦wiêtochowski ![]() Monotonia jest prawem natury. Zobacz, w jaki monotonny sposób wschodzi s³oñce. ![]() "¯aden promieñ s³oñca nie ginie, lecz zieleñ, któr± on budzi, potrzebuje czasu, aby wzrosn±æ." Albert Schweitzer ******* "Nic siê nie spe³ni, je¶li nie jest wpierw marzeniem." Carl Sandburg ![]() 'Ostatecznie, dla nale¿ycie zorganizowanego umys³u, ¶mieræ to tylko pocz±tek nowej wielkiej przygody.' A.P.W.B.Dumbledore ![]() *** Wielka fanka Manchesteru United!!! ![]() Wielka fanka Wayne'a Rooney'a!!! ![]() A Cristiano Ronaldo niech siê kopnie w zadek ![]() ![]() Przepraszam wszystkich fanów Ronaldo. *** KONIEC |
|
|
|
| Cophotis |
Dodany dnia 16.08.2008 13:40
|
![]() Postów: 10 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 12 Ranga: Mugol Data rejestracji: 15.08.08 |
Hm, czytaj±c wybrane posty z jakichkolwiek w±tków, czujê ¿e zawy¿am ¶redni± wieku ;p Niewa¿ne. Moja przygoda z HP. Tego nie zapomnê nigdy, bo to by³o 7-8 lat temu kiedy le¿a³am w szpitalu. ;-) Mia³am wtedy 11-12 lat i b. wybuja³± wyobra¼nie. No, ale... Potwornie nudz±c siê w tym cholernym szpitalnym ³ó¿ku, odwiedzi³a mnie s±siadka rok m³odsza ode mnie i przynios³a mi HPiKF. S³ysz±c wcze¶niej o tej ksi±¿ce, jako¶ nie by³am do niej za bardzo przekonana. Wybieraj±c miêdzy czytaniem po raz dziesi±ty tej samej gazety, a ca³kowit± nowo¶ci± pod postaci± Pottera, wybra³am oczywi¶cie to drugie. Nie wci±gnê³o mnie na pocz±tku, pierwsze trzy rozdzia³y mnie potwornie nudzi³y, ale brnê³am dalej. ;-) Dochodz±c do rozdzia³u czwartego, co¶ zaczê³o siê dziaæ. Pó¼niej polecia³o jak z bicza strzeli³. Pi±ty, siódmy, dziesi±ty... I koniec ksi±¿ki. By³am strasznie zawiedziona, ale zaraz po wyj¶ciu ze szpitala pogna³am do tej s±siadki po HPiKT. I dalej to samo, chocia¿ to moja najmniej ulubiona czê¶æ. No i tak siê ci±gnie do dzi¶. Maj±c prawie 20 lat na karku [prawie ] nieustannie zaczytuje sie w kolejnych czê¶ciach (mimo, ¿e prawie znam je na pamiêæ). Wczoraj, robi±c sobie przerwê od ludzi wyci±gnê³am z szafy pierwszy tom i przeczyta³am go w parê godzin czuj±c niedosyt. Na odmianê chyba wygrzebiê dzi¶ HPiZF. Albo Ksiêcia Pó³krwi. Nic mi siê nie chce
Ci±gle bym tylko spa³ Seks mnie nie ³echce Nic mi siê nie chce - jestem sam Pudelsi - Jestem sam |
|
|
|
| Magdalena |
Dodany dnia 20.08.2008 18:47
|
![]() Postów: 6 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 722 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 22.01.07 |
Moja przygoda z HP zaczê³a siê 4 lata temu i ju¿ do tej pory siê przy tym trzymam i nie mam zamiaru przerywaæ, a dok³adnie zaczê³o siê to z obejrzeniem Kamienia Filozoficznego w telewizji, a potem chcia³am ksi±¿kê i tak zosta³o. Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:33
Madzia Potter
|
|
|
|
| kamilx98 |
Dodany dnia 21.08.2008 11:43
|
![]() Ostrze¿enia: 3 Postów: 13 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1234 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 29.07.08 |
Moja siostra mówi³a, ¿e film jest fajny wiêc najpierw obejrza³em 1 i 2. Spodoba³o mi siê potem obejrza³em 3 i 4, wiêc w koñcu kupi³em ksi±¿ki i jeszcze bardziej mi siê spodoba³o. Teraz czekam na film. Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:34
bez tytu³u
|
|
|
|
| madzia14 |
Dodany dnia 22.08.2008 09:17
|
![]() Postów: 6 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 37 Ranga: Char³ak Data rejestracji: 19.06.08 |
U mnie zaczê³o siê tak, ¿e by³am na wakacjach w Grecji z cioci± i kuzynk±. W po³udnie musia³y¶my siedzieæ w pokoju bo by³ za du¿y upa³. Ciocia wziê³a sobie HP i Ksi±¿ê Pó³krwi i jak skoñczy³a czytaæ, to z nudów wziê³am j± i zaczê³am czytaæ. Strasznie mnie wci±gnê³a i jak wróci³am do domu zaraz pojecha³am do biblioteki po pierwsz± czê¶æ HP . Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:35
|
|
|
|
mimid |
Dodany dnia 28.08.2008 18:03
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 1285 Dom: SlytherinPunkty: 2614 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 07.05.07 |
Byæ mo¿e wcze¶niej pisa³am w tym temacie, ale nie chce mi siê przegl±daæ tych wszystkich stron...^^ Moja przygoda z Harrym? Nie pamiêtam dok³adnie, mogê pomyliæ kolejno¶æ i lata ale zaczê³o siê chyba w pierwszej klasie. Obejrza³am film, bardzo mi siê spodoba³ i chcia³am ksi±¿kê przeczytaæ. Mama po jakim¶ czasie mi kupi³a i tyle. Potem z utêsknieniem czeka³am na nastêpne czê¶ci^^. Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:36
|
|
|
|
| Son Goku Potter |
Dodany dnia 28.08.2008 19:48
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 154 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 04.08.08 |
U mnie to wszystko siê sta³o jak poogl±da³am trzy pierwsze filmy. Wtedy postanowi³am siêgn±æ po ksi±¿kê i przeczyta³am pó³ rozdzia³u Kamienia Filozoficznego. Stwierdzi³am, ¿e jest to najg³upsza ksi±¿ka jak± mia³am w rêkach i j± od³o¿y³am, ale po pó³ roku mój brat le¿a³ chory i mnie poprosi³ ¿ebym mu poczyta³a Harego Pottera. I gdy mnie ju¿ przekona³ to zaczê³am z wielk± niechêci± mu czytaæ. I w³a¶nie dopiero wtedy zauwa¿y³am, ¿e jest to ¶wietna ksi±¿ka i kupi³am resztê czê¶æ potem filmy i inne rzeczy zwi±zane z HP. Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:37
Najpe³niejsza wdziêku jest nie¶mia³o¶æ @---
Ksi±¿ka Rowling pojawi³a siê w momencie, gdy krytycy og³osili koniec gatunku literatury m³odzie¿owej. Sukces HP obali³ ten pogl±d!! - Gazeta Wyb. 29.07.2000 |
|
|
|
| -_-ginny-_- |
Dodany dnia 28.08.2008 21:14
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 297 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 24.08.08 |
Mama najpierw wszystkie czê¶ci przeczyta³a. Wziê³am do rêki i zaczê³am czytaæ. Na pocz±tku w ogóle mi siê nie podoba³o, ale od 2 rozdzia³u 1 czê¶ci sta³am siê potteromaniakiem Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:39
|
|
|
|
| Love and hate |
Dodany dnia 29.08.2008 16:10
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 6 Ranga: Mugol Data rejestracji: 29.08.08 |
Hmm.... swoja pierwsz± ksi±¿ê o HP przeczyta³em, gdy mia³em zaledwie 7 lat Tak jako¶ nigdy nie lubi³em czytaæ. HP to by³y moje pierwsze ksi±¿ki. No a teraz mogê powiedzieæ, ¿e gdyby nie one to nadal uwa¿a³ bym je za bezu¿yteczne (mowa o ksi±¿kach. Nie tylko HP). Teraz doceniam po¿ytek z ksi±¿ek i to jak du¿o mog± mi daæ rado¶ci. Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:42
"Dedykacja Tej Ksi±¿ki jest Rozszczepiona na 7 czê¶ci..."
"...i Dla Ciebie Je¶li Wytrwa³e¶ z Harrym A¿ Do Koñca". ![]() |
|
|
|
Mosag |
Dodany dnia 06.09.2008 19:47
|
![]() Postów: 252 Dom: HufflepuffPunkty: 410 Ranga: Ulubieniec nauczycieli Data rejestracji: 19.04.07 |
Moja przygoda z HP zaczê³a siê dwa lata temu, kiedy to na j.polskim pod koniec IV kl. nauczycielka poda³a nam listê lektur do kl. V. I na tej li¶cie by³ "Harry Potter i Komnata Tajemnic". Z ciekawo¶ci po¿yczy³am sobie tê cz. od siostry ciotecznej i zaczê³am czytaæ. Kiedy skoñczy³am II cz., po¿yczy³am I, potem III i IV. W trakcie czytania tomu V, posz³am do ksiêgarni (z przecenionymi ksi±¿kami na szczê¶cie) i tam kupi³am pierwsze sze¶æ tomów (bo oczywi¶cie jeszcze VII nie by³o ). Potem w szkole dostawa³am przy omawianiu lektury najlepsze oceny, bo w czasie wakacji przeczyta³am seriê ze dwa razy. No i tak tê¿ zaczê³a siê moja przygoda z fantastyk±, pó¼niej siêgnê³am po "W³adcê Pier¶cieni", "Eragona", a teraz czytam "Wied¼mina" . Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 13:43
Kto jest ¦miercio¿erc±? Ja! Kto¶ o tym wie? Mo¿e rzucê na niego Avada Kedavra?
|
|
|
|
Iskra98 |
Dodany dnia 26.03.2013 15:34
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 1 Dom: GryffindorPunkty: 14 Ranga: Mugol Data rejestracji: 26.03.13 |
Ogl±dnê³am "Wiê¼nia Azkabanu" i zafascynowa³a mnie scena z wilko³akiem. Bardzo chcia³am siê przekonaæ, jak ona zosta³a opisana w ksi±¿ce, wiêc j± wypo¿yczy³am, nie bacz±c na to, ¿e nie czyta³am pozosta³ych czê¶ci. To by³ najwiêkszy b³±d mojego ¿ycia. Od tej pory jestem uzale¿niona od Harry'ego Pottera. ![]() ,,- Sen jest dobry. - stwierdzi³. - Ale ksi±¿ki s± lepsze." |
|
|
|
limsina |
Dodany dnia 27.03.2013 08:14
|
![]() Pochwa³y: 4 Postów: 23 Dom: RavenclawPunkty: 692 Ranga: Prefekt Ravenclawu Data rejestracji: 21.04.08 |
W szkole podstawowej wiele osób czyta³o Harry'ego i ci±gle o nim rozmawia³o. Wtedy by³ wielki sza³ na t± ksi±¿kê. By³y chyba nawet gumy z naklejkami i specjalny album do zbierania. By³am ciekawa o co w tym wszystkim chodzi i wypo¿yczy³am ksi±¿kê z biblioteki. Bardzo mi siê spodoba³a, ale nie przeczyta³am wszystkich dostêpnych czê¶ci na raz. ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 27.03.2013 14:30
|
![]() Pochwa³y: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 14.05.09 |
Ja najpierw widzia³am filmy 1-4. Ju¿ wtedy wiedzia³am, ¿e to fajna seria, ale nie wci±gnê³am siê jako¶ mocno. Dopiero jak kole¿anka przeczyta³a ZF i siê nim podnieca³a ca³y czas to ja te¿ postanowi³am. No i wtedy bum! Nic innego poza Harrym nie widzia³am. Mama mi nie chcia³a ksi±¿ek kupiæ, chocia¿ prosi³am i b³aga³am. W koñcu jako¶ tak wysz³o, ¿e w szpitalu wyl±dowa³am i wszystkim z rodziny szkoda siê mnie zrobi³o i kupili mi wszystkie czê¶ci Edytowane przez Christina dnia 27.03.2013 14:44
![]() Christian. ![]() Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku. ![]() Ale czasami warto za³o¿yæ maskê. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma" "po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzêdniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartê I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
marie90 |
Dodany dnia 27.03.2013 23:36
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 3 Dom: SlytherinPunkty: 1212 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 09.12.10 |
Mnie do przeczytania zachêci³ film, co raczej winno byæ odwrotnie. A pamiêtam, ¿e obejrza³am jako pierwszy "Komnatê Tajemnic" i to za namow± m³odszego brata. S±dzê, ¿e to jemu zawdziêczam to, ¿e teraz tutaj jestem. : ) ![]() ![]() |
|
|
|
THECardio255 |
Dodany dnia 01.04.2013 20:20
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 4 Dom: GryffindorPunkty: 25 Ranga: Char³ak Data rejestracji: 01.04.13 |
Zaczê³a siê na koñcu stycznia tego roku. Musia³em wypo¿yczyæ lekturê i pani z biblioteki kaza³a mi jeszcze co¶ wypo¿yczyæ szybko zobaczy³em HPiKF i go wypo¿yczy³em. Pojecha³em na ferie. Przewa¿nie nie mogê zasn±æ przed 1 w nocy i tak trzema wieczorami czyta³em HP i go przeczyta³em. Wczoraj skoñczy³em Harry Potter i Ksi±¿ê Pó³krwi. Pozdrawiam :hej: Dumbledore w naszych sercach. Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 12:20
|
|
|
|
plump_ginewra_17 |
Dodany dnia 01.04.2013 23:51
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 94 Dom: GryffindorPunkty: 2067 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 27.03.13 |
Do przeczytania Harry'ego Pottera namawia³y mnie kole¿anki ju¿ od podstawówki, ale ja jako¶ nie odnosi³am siê entuzjastycznie co do tej wizji. Teraz jestem ju¿ w liceum i jedna dziewczyna z mojej klasy wypo¿ycza³a Pottera z biblioteki, powiedzia³a, ¿e bêdzie go czytaæ ju¿ z pi±ty raz. Spyta³am jej co ona w nim widzi. Kiedy odpowiedzia³a mi, ¿e dziêki ksi±¿kom J.K. Rowling mo¿e siê odci±æ od ¶wiata i zatraciæ w zupe³nie magicznym ¶wiecie nie zawaha³am siê ani na chwilê. Wypo¿yczy³am od razu dwie czê¶ci (to by³o na ¶wiêta Bo¿ego Narodzenia). Po Nowym Roku wszystkie czê¶ci by³y ju¿ przeczytane. Wci±¿ by³o mi ma³o wiêc obejrza³am wszystkie czê¶ci filmów i wci±¿ mam niedosyt. Dlatego jestem tutaj Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 12:21
Zbyt ona piêkna, zbyt m±dra zarazem, zbyt m±drze piêkna, st±d isÂtnym jest g³azem.
|
|
|
|
Cordiale |
Dodany dnia 30.04.2013 22:19
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 1254 Dom: SlytherinPunkty: 9381 Ranga: Dystrybutor s³odyczy Weasleyów Data rejestracji: 11.04.13 |
U mnie by³o do¶æ dziwnie z pocz±tkiem mi³o¶ci do Harry'ego Potter'a. Ksi±¿ka w domu le¿a³a w sumie odk±d pamiêtam. Nigdy jednak nie interesowa³o mnie czytanie wiêc nawet nie zawraca³am sobie g³owy tym "innym ¶wiatem". Przeczyta³am sagê "Zmierzch" i obieca³am, ¿e nigdy nie przeczytam Potter'a skoro jest mniej wiêcej na tej samej linii co "Przed ¦witem" Czy "Ksiê¿yc w nowiu". Jednak nudzi³o mi siê a po raz trzeci nie chcia³am czytaæ tego samego no to wziê³am do rêki ksi±¿ki o Ch³opcu Który Prze¿y³ i.. Zakocha³am siê! Przeczyta³am wszystkie czê¶ci ju¿ 2 razy i mam zamiar jeszcze kolejny. Nie umiem z tego zrezygnowaæ, Harry sta³ siê moj± mi³o¶ci± :] Edytowane przez Christina dnia 12.02.2014 12:21
"Dobra, marudo, nie marud¼ ju¿ tak, bo zamarudzisz mnie na ¶mieræ." ![]() http://www.youtube.com/watch?v=dLhFDYQHDQY |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Christina

Slytherin
Hufflepuff
). Potem w szkole dostawa³am przy omawianiu lektury najlepsze oceny, bo w czasie wakacji przeczyta³am seriê ze dwa razy. No i tak tê¿ zaczê³a siê moja przygoda z fantastyk±, pó¼niej siêgnê³am po "W³adcê Pier¶cieni", "Eragona", a teraz czytam "Wied¼mina"
Gryffindor
Ravenclaw