Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Jak Wy zakoñczyliby¶cie "HP i Insygnia ¦mierci?"
Wielki Inkwizytor Hogwartu
Jak dla mnie Harry powinien d³udo walczyæ zVoldemortem i przyszli by jego rodzice jako duchy... bla bla bla i dodali mu otuchy i zabi³ by go Avada Kedavra a po¼niej walczy³ by ze ¶miercio¿ercami i mog³y by przybiegn±æ centaury i przylecieæ hipogryfy i by mu pomog³y a pó¼niej wróci³by do Hogwartu z cia³em Voldemorta no i trochê by powalczyli jeszcze ze ¶miercio¿ercami no i by wygrali. I powinien byæ o wiele d³u¿szy rozdzia³ albo co najmniej 5 o przysz³o¶ci bohaterów.

asasynn
Chcia³bym ¿eby walka by³a efektywniejsza no i co za tym idzie d³u¿sza. A po drugie WIÊCEJ TOMÓW SERII! Wiem, ¿e to trudno wymy¶liæ co¶ czego siê nie widzia³o, ale Jo jest jedn± z najlepszych pisarek w historii fantasy i pewnie wymy¶li³a by jeszcze z 3 tomy.

Panna Bella Fist
Nie podoba³ mi siê epilog. Mniej wiêcej wiadomo, co siê sta³o z Potterem,Ginny, Hermion±, Ronem i Malfoyem, a co z reszt±? Rowling mog³aby te¿ co nieco o innych wspomnieæ. Poza tym ciekawi mnie jeszcze, jak ¶wiat magiczny zareagowa³ na klêskê Voldemorta i kto zosta³ dyrektorem Hogwartu.
"ewentualnie trochê bardziej j± lubi³, albo mniej nienawidzi³ ni¿ innych.... "

www.wszystko-inaczej.mylog.pl
Grzesiek Malfoy
A ja bym zrobi³ tak fred ,lupin,tonks,syriusz i rodzice harryego o¿ywaj± .
Voldemort ukrad³miot³e by uciec ale wszyscy uczniowie wyjeli ró¿d¿ki , wycelowali w niego i powiedzieli by : Avada kedavra!

Prefix u¿ytkownikaKaskaPMNokturn
[quote]Grzesiek Malfoy napisa³/a:
A ja bym zrobi³ tak fred ,lupin,tonks,syriusz i rodzice harryego o¿ywaj± .
Voldemort ukrad³miot³e by uciec ale wszyscy uczniowie wyjeli ró¿d¿ki , wycelowali w niego i powiedzieli by : Avada kedavra![/quot

Je¶li by³o by tak jak Ty chcesz to zrobi³a by siê z tego typowa bajka... Nagle kto¶ kto umar³ o¿ywa, z³y zostaje pokonany... Brakuje jeszcze tylko zdania: i ¿yli d³ugo i szczê¶liwie.

Prefix u¿ytkownikaStefa
Stanowczo wyrzuci³abym ¶mieræ Remusa i Tonks. To by³o kompletnie niepotrzebne. Potter móg³by d³u¿ej walczyæ z Voldemortem i potraktowaæ go Avad±, a nie tym ¿a³osnym Expeliarmusem. No i epilog powinien zawieraæ o wiele wiêcej informacji.
"A wiêc zabij mnie Voldemorcie, z ochot± powitam ¶mieræ! Tyle ¿e moja ¶mieræ nie da ci tego czego szukasz... jest tyle rzeczy, których nie pojmujesz..."

izka_cz
Ja wyrzuci³abym ten w±tek - Voldemort zabija Harry'ego, ale ten jednak nie umiera. To by³o bardzo naci±gane i nierealne. Rozmowê Harry - Dumbledore przeprowadzi³abym w gabinecie dyrektora (Harry rozmawia³by z portretem na ¶cianie), a z wspomnieñ Snape'a usunê³abym to o Harrym jako horkruksie. Chodzi³oby tylko o to, ¿eby Harry dowiedzia³ siê, ¿e Snape by³ zawsze po ich stronie. Dziwne wyda³o mi siê te¿ to, ¿e dzieci Harry'ego nie wiedzia³y nic o jego zwyciêstwie nad Voldemortem.
"Pasja jest przewodnikiem do najwiêkszych tajemnic."

Pasja nr.1 - strzelanie:

imageshack.us/photo/my-images/705/pict0674t.jpg

"Wa¿ne jest tak zwane skupienie, czyli jak blisko siebie padaj± kolejne strza³y. A celno¶æ i opanowanie r±k to kwestia treningu."

Pasja nr.2 - taniec:

img111.imageshack.us/img111/6960/z18430080771sk1.jpg

"Muzyka jest niewidzialnym tañcem, a taniec nies³yszaln± muzyk±."

"Taniec jest najwznio¶lejsz±, najbardziej wzruszaj±c±, najpiêkniejsz± ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prost± interpretacj± czy wyobra¿eniem ¿ycia; jest samym ¿yciem."
Havelock Ellis

Pasja nr.3 - przyroda:

"Im bli¿ej natury jeste¶my, tym wiêcej czujemy w sobie Boga."

img175.imageshack.us/img175/160/obraz047ud0.jpg

"Najcenniejszym przymiotem natury jest jej rozmaito¶æ."
Aleksander ¦wiêtochowski

img175.imageshack.us/img175/4695/obraz041gb9.jpg

Monotonia jest prawem natury. Zobacz, w jaki monotonny sposób wschodzi s³oñce.

img142.imageshack.us/img142/6043/2001071hj4.jpg

"¯aden promieñ s³oñca nie ginie, lecz zieleñ, któr± on budzi, potrzebuje czasu, aby wzrosn±æ."
Albert Schweitzer

"Nic siê nie spe³ni, je¶li nie jest wpierw marzeniem."
Carl Sandburg

img111.imageshack.us/img111/1791/rx9n974142139l1xe4.jpg

'Ostatecznie, dla nale¿ycie zorganizowanego umys³u, ¶mieræ to tylko pocz±tek nowej wielkiej przygody.'
A.P.W.B.Dumbledore

img142.imageshack.us/img142/1069/arkadiuszgolas7806971ab4.jpg

Wielka fanka Manchesteru United!!!

img232.imageshack.us/img232/1351/manchesterunitedmf0.jpg

Wielka fanka Wayne'a Rooney'a!!!

img232.imageshack.us/img232/1646/wayneroonebz7.jpg

A Cristiano Ronaldo niech siê kopnie w zadek :D

img211.imageshack.us/img211/772/manutdcristianoronaldosx2.jpg

Przepraszam wszystkich fanów Ronaldo.

KONIEC

Snivellus
Ja te¿ bym nie zabija³a Remusa i Tonks - niepotrzebna ¶mieræ wg mnie; Freda te¿ mi szkoda... Snape'a zreszt± te¿ bym nie u¶mierci³a - fajnie by by³o, gdyby Harry móg³ po tym wszystkim porozmawiaæ tak szczerze ze Snapem ;)
No i ten epilog..te¿ bym chcia³a wiêcej informacji w nim!

michael112
Na pewno bym nie zrobi³ Harrego horkruksem. To dla mnie zbyt pokrêcone, zbyt wiele H mia³ w tym szczê¶cia.
W chwili dzisiejszej trudno mi nie oprzeæ siê czê¶ciowo na opisach Rowling, ale przed "ujawnieniem siê HP" w Wielkiej Sali "kaza³bym" Harremu rozbroiæ Voldemorta pod peleryn± niewidk±. I pozwoli³bym Harremu ten jeden, jedyny raz u¿yæ zaklêcia Avada Kedavra. Zastanawiam siê, czy nie by³oby fajniej, gdyby przy okazji Harry zrobi³ sobie... horkruksa - z Czarnej Ró¿d¿ki.
Na pewno bym nie u¶mierci³ tylu postaci, m.in. Snapa.

A ostatnio przysz³o mi do g³owy alternatywna wersja - Snape zabija Voldemorta:D
Edytowane przez michael112 dnia 07.08.2008 19:02

ShazzyMag
Lepiej Pani Rowling mog³a napisaæ zakoñczenie. Wszystko za szybko siê dzieje. Ca³y rok przesiedzieli w lesie. A na koniec tyle horkruksów likwiduj±. Mogli przecie¿ du¿o wcze¶niej pój¶æ do Doliny Godryka i Hogwartu, chocia¿ na ma³y zwiad. Chcia³oby siê komu¶ w koñcu siedzieæ tyle czasu bezczynnie w lesie? To ju¿ na ich miejscu bym poprosi³a ¿eby jacy¶ czarodzieje z Zakonu Feniksa zarezerwowali dla mnie i przyjació³ (tu Rona i Hermiony) jaki¶ dom, który mia³by taki czar jak dom Syriusza i Muszelka. Tam mogli sobie o wszystkim my¶leæ w ukryciu. A Harry, Ron i Hermiona mogli byæ Stra¿nikami Tajemnicy. Pani Rowling mog³a u¶mierciæ Georga a nie Freda, albo lepiej ¿adnego z nich. Epilog mi siê nie podoba³. Napisany od niechcenia. Nic iê nie dzieje. Za du¿o dzieci im siê urodzi³o. Czemu akurat 19 LAT PÓ¬NIEJ? CZEMU?
Wa¿ne jest, aby poznaæ w³a¶ciw± magiê. Nie zabawy w wymy¶lanie zaklêæ, nie tworzenie wyimaginowanych historyjek o przesz³o¶ci przyjació³ HP, ale czar ich przyja¼ni, moc mi³o¶ci i potêgê wiecznej tajemniczo¶ci.

Katara
Krzychu_110 napisa³/a:
Zmieni³ bym tylko jedno zamiast u¶mierciæ Voldemorta zaklêciem rozbrajaj±cym, u¶mierci³bym go Avad± Kedavr±.. bo to by³o bez sensu jak dla mnie [...]

Wcale nie
Harry pokazuje, ¿e nie zni¿y siê do poziomu Voldzia i ¶miercio¿erców, nie bêdzie u¿ywa³ zaklêæ zakazanych.
Avada Kedavra rozdziera duszê na czê¶ci.

Co do tematu:

W MOJEJ WERSJI:

Draco nawraca siê i, znaj±c oklumencjê*, ok³amuje Czarnego Pana, by pomóc Harry'emu go pokonaæ .

Na moje oko Draco nie jest z³y, jest wrêcz, ¿e to tak nazwê, "podatny na przeprogramowanie".

Prefix u¿ytkownikaSasume
Ba³am siê, ¿e Jo u¶mierci Harry'ego.. tak bardzo tego nie chcia³am. Pogodzi³am siê z koñcem serii i ¿e nie bêdzie kontynuacji, dlatego tak bardzo zale¿a³o mi, aby moja ulubiona postaæ prze¿y³a i wreszcie mog³a byæ szczê¶liwa, spokojna i otoczona rodzin±, aby spe³ni³o siê to czego zawsze Harry tak pragn±³. Dlatego jak najbardziej zakoñczenie bardzo mi siê podoba i nie zmieni³abym w nim niczego :)
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 12.01.2013 13:14

Prefix u¿ytkownikaMarvin Aristow
Zgredziu napisa³/a:
Zgadam siê z Krzychu_110. To by³o bez sensu.. zabiæ Voldemorta zaklêciem rozbrajaj±cym... Liczy³em na to ¿e go u¶mierci avada kadavr±... A i nie u¶mierca³bym Freda, zamiast niego móg³ zgin±æ Percy :D

Czyta³e¶ ksi±¿kê? Bo mo¿e Tobie siê co¶ pomyli³o Zgredziu ? w ksi±¿ce wyra¼nie jest napisane ¿e Voldemort zgin±³ od w³asnego odbitego zaklêcia. Wydaje mi siê ¿e zaklêcie odbi³o siê poniewa¿ Czarna Ró¿d¿ka, któr± mia³ Czarny Pan (jak zreszt± wyja¶ni³ mu Harry) nale¿a³a w³a¶nie do Ch³opca, który prze¿y³ poniewa¿ jej w³a¶cicielem by³ wcze¶niej Dumbledore, który wiedzia³ jak± mia³a krwaw± historie i ¿e poprzedni w³a¶ciciele zabijali siê nawzajem aby j± posi±¶æ, a Dumbledore wiedz±c ju¿ wtedy ¿e nie zosta³o mu wiele ¿ycia , po tym jak próbowa³ w³o¿yæ na palec pier¶cieñ Marlvoro Gaunta , kaza³ zabiæ siê swojemu wiernemu przyjacielowi Severusowi. Wiedzia³ ¿e Voldemort bêdzie chcia³ j± zdobyæ. Olivander mówi³ ¿e to ró¿d¿ka wybiera czarodzieja. I ¿e nie trzeba wcale zabijaæ w³a¶ciciela ró¿d¿ki ¿eby byæ jej panem . Tego nie rozumia³ Voldemort. A by³y dyrektor Hogwartu wiedzia³ ¿e je¶li dobrowolnie odda siê ¶mierci, to ró¿d¿ka utraci sw± moc i bêdzie zwyk³± ró¿d¿ka jak wszystkie inne. Lecz jego plan sie nie powiód³, poniewa¿ rozbroi³ go Draco Malfoy w wie¿y astronomicznej i tak naprawde jemu by³a pos³uszna, a gdy w Dworze Malfoy'ów Harry zabra³ mu si³± jego ró¿d¿kê to tak jakby sta³ siê panem Czarnej Ró¿d¿ki. I je¶li Voldemort wycelowa³ w Harrego Zaklêciem U¶miercaj±cym ró¿d¿k± która nale¿a³a do Harrego to jakby nie pos³ucha³a go i odbi³± zaklêcie. Poza tym Harry tym ¿e poszed³ do zakazanego lasu i pokaza³ ¿e nie lêka siê ¶mierci, tak jak jego matka i chce po¶wiêciæ ¿ycie za przyjació³ i bliskich , to chroni³o go równie¿ zaklecie tarczy. W ksi±¿ce jest napisane ze po tych wydarzeniach Voldemort nie robi³ wcale swoimi czarami nikomu wielkiej krzywdy, bo byli chronieni zaklêciem tarczy jak Harry przed laty gdy Lily odda³a za niego ¿ycie.

P.S. Ale mnie ze¼li³ ten komentarz tego typa...

A no w³a¶nie, a co do tematu. To jest jej w³asna interpretacja nie chcia³bym, aby siê co¶ zmienia³o, no mo¿e poza tym ¿eby Dumbledore ¿y³. I autorka nie mog³aby u¶mierciæ Harrego. Ca³a fabu³± nie mia³aby sensu. Pokazuje ona odwieczny motyw walki dobra ze z³em. Ma g³ebokie i niejednoznaczne przes³anie. Nawet czytaj±c ostatnio ksi±¿kê znalaz³em fajny cytat Remusa Lupina: Ch³opiec, Który Prze¿y³ pozostaje symbolem wszystkiego, o co walczymy: triumfu dobra nad z³em, potêgi niewinno¶ci, wytrwa³o¶ci w oporze
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaMarvin Aristow dnia 23.01.2013 15:36

Prefix u¿ytkownikajackpotter
tyaa , najlepiej zabiæ Pottera jak najszybciej , Voldek zniszczy ca³y ¶wiat i bêdzie mu siê ta jego p³aska mordka cieszy³a ... Ale to by³oby bez sensu.Nie rozumiem czemu wy chcecie zabiæ Harry'ego, to wszystko by³o przecie¿ dobrze pomy¶lane. Nie bêdê teraz t³umaczy³ o co chodzi³o w tym, ze Harry nie zgin±³ jednak w lesie, bo to skomplikowane.
Na youtubie ostatnio ogl±da³em filmik w³a¶nie o zakoñczeniu ca³ej serii Pottera i mnie rozwali³, fajny by³ ;P.A tak po za tym to bym tu nic nie zmieni³, no mo¿e Draco zosta³by w jaki¶ sposób nagrodzony za to, ¿e nie chcia³ robiæ tych z³ych rzeczy.

Prefix u¿ytkownikaPanna_Elisabeth_
Mo¿e ogl±dali¶my ten sam filmik? :D Snape cofn±³ siê w czasie i zabi³ ma³ego Voldemorta (zawsze siê zastanawia³am, czemu nikt tego nie zrobi³ :rol: W koñcu od czego s± zmieniacze czasu? Drops na to nie wpad³?)

Marvin, faktycznie, to by³o odbite zaklêcie Voldemorta, jednak ja te¿ mam pewien... Niedosyt? Czarny Pan strzeli³ Avad±, a Potter jak zwykle - Expelliarmous. Postara³by siê na koniec i u¿y³ czego¶ mocniejszego!! :upset: :rip: Ale tak czy tak Riddle zosta³ zabity i happy end.

Co zmieni³abym:

1. W inny sposób zniszczy³abym horkruksy - czarkê i diadem. Rowling zaczê³a siê bardzo spieszyæ. Ogólnie zmieni³abym trochê zakoñczenie. Wszystko dzieje siê tam... Za szybko? Jo wyra¼nie by³a pod naciskiem gdy pisa³a zakoñczenie. Zniszczenie medalionu zajê³o jej po³owê ksi±¿ki, a pozosta³ych czterech (dobrze mówiê?) drug±. W ksi±¿kach nienawidzê po¶piechu!
2. Mój "ulubiony" fragment, który nazywam "masakr± pod Hogwartem". JAK JO MOG£A ZABIÆ FREDA?! Jeden z fajniejszych bohaterów, który niejednokrotnie wywo³ywa³ u¶miech na mojej twarzy umar³..? Fred i George to wed³ug mnie postaci kultowe! Bli¼niacy powinni prze¿yæ - "jeden nie mo¿e ¿yæ", gdy drugi umrze B)
3. Cia³o Voldemorta powinno zmieniæ siê w mnóstwo jadowitych wê¿y :D
Podobno Bóg kocha cz³owieka mi³o¶ci± bezwarunkow±. Jak na bezwarunkow± mi³o¶æ, to cholernie du¿o tych warunków.

Prefix u¿ytkownikajackpotter
Ja tam zgadzam sie z toba tylko co do drugiego ;P Jo niepotrzebnie zabi³a Freda. Je¶li chodzi o horkruksy to fajnie to urz±dzi³a, bo gdyby robi³a to wszystko powoli to by siê ludziom to znudzi³o. A co tych wê¿y to jestem najbardziej sceptyczny, to po prostu nie pasowa³oby do Pottera, by³oby jak z innej bajki. I tak, masz racjê, ogl±dali¶my ten sam filmik :D

Je¶li chodzi o zakoñczenie to mo¿e jednak bym co¶ zmieni³, ale to i tak mi siê podoba.A mianowicie chodzi mi o to :

Dumbledore prze¿y³by do 7 czê¶ci, do pojedynku Voldka z Harrym. Walczy³by zamiast Harry'ego z Voldim, tak jak walczyli w MM, tylko jeszcze bardziej za¿arcie i rozwaliliby po³owe zamku.W pewnym momencie Voldek by rzuci³ ¶miertelne zaklêcie na Harry'ego ( który sta³by z prawej strony Dumbledora) i Dumbek by obroni³ Harry'ego, ods³aniaj±c swoj± pier¶ i dosta³by prosto w serce. Harry by co¶ krzykn±³ ( ja jestem za '' O, w mordê je¿a.. Zabije ciê, Tomie Riddlu ! '' ) i sam zacz±³by walczyæ z Voldkiem. Pokona³by go i wszystko potoczy³oby siê dalej tak samo.

Panna_Elisabeth_ napisa³(a):

Mo¿e ogl±dali¶my ten sam filmik? :D Snape cofn±³ siê w czasie i zabi³ ma³ego Voldemorta (zawsze siê zastanawia³am, czemu nikt tego nie zrobi³ :rol: W koñcu od czego s± zmieniacze czasu? Drops na to nie wpad³?)

Marvin, faktycznie, to by³o odbite zaklêcie Voldemorta, jednak ja te¿ mam pewien... Niedosyt? Czarny Pan strzeli³ Avad±, a Potter jak zwykle - Expelliarmous. Postara³by siê na koniec i u¿y³ czego¶ mocniejszego!! :upset: :rip: Ale tak czy tak Riddle zosta³ zabity i happy end.

Co zmieni³abym:

1. W inny sposób zniszczy³abym horkruksy - czarkê i diadem. Rowling zaczê³a siê bardzo spieszyæ. Ogólnie zmieni³abym trochê zakoñczenie. Wszystko dzieje siê tam... Za szybko? Jo wyra¼nie by³a pod naciskiem gdy pisa³a zakoñczenie. Zniszczenie medalionu zajê³o jej po³owê ksi±¿ki, a pozosta³ych czterech (dobrze mówiê?) drug±. W ksi±¿kach nienawidzê po¶piechu!
2. Mój "ulubiony" fragment, który nazywam "masakr± pod Hogwartem". JAK JO MOG£A ZABIÆ FREDA?! Jeden z fajniejszych bohaterów, który niejednokrotnie wywo³ywa³ u¶miech na mojej twarzy umar³..? Fred i George to wed³ug mnie postaci kultowe! Bli¼niacy powinni prze¿yæ - "jeden nie mo¿e ¿yæ", gdy drugi umrze B)

Wiesz jak ju¿ mówi³em to ksi±¿ka, i mo¿na by ci±gle spekulowaæ "co by by³o gdyby" móg³bym pisaæ godzinami o tym, dlatego nie podejmuje tematu.
Szczerze mówi±c te¿ mnie ¶mieszy, ¿e Harry taki wspania³y czarodziej , walczy ze ¶miercio¿ercami nie jednokrotnie tak samo z Voldemortem, hoho, a tu te ¶mieszne expelliarmus, zdaje mi siê ¿e Rowling chcia³a chyba podkre¶liæ symbolikê oraz ¿e nie trzeba wielkich zaklêæ aby zniszczyæ Voldemorta, ¿e to tak naprawde mi³o¶æ Harrego przezwyciê¿y³a go. Ale to tylko moje zdanie.

Co do tego, ¿e mówisz ¿e siê spieszy³a to nie my¶la³em tak nigdy o tym. Hmm. No rzeczywi¶cie masz racje. Dla mnie ksi±¿ka mog³aby mieæ jeszcze raz tyle stron, (fascynuj± mnie fantastyczne ¶wiaty jak tu lub u Tolkiena, albo Sapkowskiego) nie potrzebnie tak "skraca³a" drug± czê¶æ ksi±¿ki( druga po³owie Insygniów) mog³a troszkê jeszcze zachachmêciæ, aby akcja by³a jeszcze bardziej dynamiczna. No i fajnie kombinujesz, np. z t± ¶mierci± Voldemorta :D. No i nie zniszczy³bym te¿ diademu w sposób taki, ¿e od diabelskiej po¿ogi po prostu siê zniszczy³, a Hermiona uzasadnia to tak, ¿e wiedzia³a, ¿e ten czar mo¿e niszczyæ horkruksy, ale nigdy by go nie u¿y³a, kiedy oni tyle czasu wcze¶niej g³ówkowali, jak je zniszczyæ... Je¶li nie chcia³a sama tego u¿yæ mog³a Harremu powiedzieæ... On rzuca³ ju¿ takie zaklêcia jak crucio wiêc dlaczego by nie to? Taki ma³y paradoks. No i nie rozumiem pewnej sprawy... Jak to jest ¿e Harry, Ron i Hermiona wiedzieli, ¿e jest 7 horkruksów i mówili ¿e ostatni to Nagini, wtedy jeszcze nie wiedzieli, ¿e Harry jest równie¿ horkruksem... Dziwnie jest to rozwi±zane. Przecie¿ umiej± liczyæ i wychodzi³o 6 z tym wê¿em.

Wg mnie równie¿ mog³a autorka trochê bardziej opisaæ niektóre rzeczy, jak np.: ¶mieræ poszczególnych osób. Zarówno dobrych jak i z³ych. Mnie poirytowa³ zbyt krótki opis ¶mierci Moody'ego, by³ przecie¿ ¶wietnym czarodziejem. Powinna tej chwili po¶wieciæ troszkê wiêcej uwagi. Tak samo Lupina, Tonks etc. Jak równie¿ na zakoñczenie nie wiadomo w koñcu, kto ze ¶miercio¿erców umar³, a kto nie. Mnie to przyk³adowo ciekawi jak równie¿ mog³aby dodaæ opisy takich miejsc jak podziemia Gringotta i wiêcej zakamarków Hogwartu lub opisaæ walkê Grindelwalda z Dumbledorem. ;)

Aaa.. no i co do tego ¿e u¶mierci³a Freda to jako¶ mnie strasznie nie dotknê³o. Takie jest prawo wojny... nie ma regu³y, czasem mog± zgin±æ nawet Ci, którzy nie zdawa³o by siê ze odejd±.

P.S.
Kurde trochê gryz± siê moje dwa posty ¿e jednak nic bym nie zmieni³. Lecz w sumie wychodzi na to ¿e raczej doda³bym opisy i ¿e niektóre rzeczy s± dla mnie niezrozumia³e, co nie znaczy ¿e bym co¶ zmienia³ :D
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaMarvin Aristow dnia 28.02.2013 14:13

Prefix u¿ytkownikaPanna_Elisabeth_
Marvin Aristow napisa³(a):

Panna_Elisabeth_ napisa³(a):

Co zmieni³abym:

Wiesz jak ju¿ mówi³em to ksi±¿ka, i mo¿na by ci±gle spekulowaæ "co by by³o gdyby" móg³bym pisaæ godzinami o tym, dlatego nie podejmuje tematu.
Szczerze mówi±c te¿ mnie ¶mieszy, ¿e Harry taki wspania³y czarodziej , walczy ze ¶miercio¿ercami nie jednokrotnie tak samo z Voldemortem, hoho, a tu te ¶mieszne expelliarmus, zdaje mi siê ¿e Rowling chcia³a chyba podkre¶liæ symbolikê oraz ¿e nie trzeba wielkich zaklêæ aby zniszczyæ Voldemorta, ¿e to tak naprawde mi³o¶æ Harrego przezwyciê¿y³a go. Ale to tylko moje zdanie.

Co do tego, ¿e mówisz ¿e siê spieszy³a to nie my¶la³em tak nigdy o tym. Hmm. No rzeczywi¶cie masz racje. Dla mnie ksi±¿ka mog³aby mieæ jeszcze raz tyle stron, (fascynuj± mnie fantastyczne ¶wiaty jak tu lub u Tolkiena, albo Sapkowskiego) nie potrzebnie tak "skraca³a" drug± czê¶æ ksi±¿ki( druga po³owie Insygniów) mog³a troszkê jeszcze zachachmêciæ, aby akcja by³a jeszcze bardziej dynamiczna. No i fajnie kombinujesz, np. z t± ¶mierci± Voldemorta :D. No i nie zniszczy³bym te¿ diademu w sposób taki, ¿e od diabelskiej po¿ogi po prostu siê zniszczy³, a Hermiona uzasadnia to tak, ¿e wiedzia³a, ¿e ten czar mo¿e niszczyæ horkruksy, ale nigdy by go nie u¿y³a, kiedy oni tyle czasu wcze¶niej g³ówkowali, jak je zniszczyæ... Je¶li nie chcia³a sama tego u¿yæ mog³a Harremu powiedzieæ... On rzuca³ ju¿ takie zaklêcia jak crucio wiêc dlaczego by nie to? Taki ma³y paradoks. No i nie rozumiem pewnej sprawy... Jak to jest ¿e Harry, Ron i Hermiona wiedzieli, ¿e jest 7 horkruksów i mówili ¿e ostatni to Nagini, wtedy jeszcze nie wiedzieli, ¿e Harry jest równie¿ horkruksem... Dziwnie jest to rozwi±zane. Przecie¿ umiej± liczyæ i wychodzi³o 6 z tym wê¿em.

Wg mnie równie¿ mog³a autorka trochê bardziej opisaæ niektóre rzeczy, jak np.: ¶mieræ poszczególnych osób. Zarówno dobrych jak i z³ych. Mnie poirytowa³ zbyt krótki opis ¶mierci Moody'ego, by³ przecie¿ ¶wietnym czarodziejem. Powinna tej chwili po¶wieciæ troszkê wiêcej uwagi. Tak samo Lupina, Tonks etc. Jak równie¿ na zakoñczenie nie wiadomo w koñcu, kto ze ¶miercio¿erców umar³, a kto nie. Mnie to przyk³adowo ciekawi jak równie¿ mog³aby dodaæ opisy takich miejsc jak podziemia Gringotta i wiêcej zakamarków Hogwartu lub opisaæ walkê Grindelwalda z Dumbledorem. ;)

Aaa.. no i co do tego ¿e u¶mierci³a Freda to jako¶ mnie strasznie nie dotknê³o. Takie jest prawo wojny... nie ma regu³y, czasem mog± zgin±æ nawet Ci, którzy nie zdawa³o by siê ze odejd±.

P.S.
Kurde trochê gryz± siê moje dwa posty ¿e jednak nic bym nie zmieni³. Lecz w sumie wychodzi na to ¿e raczej doda³bym opisy i ¿e niektóre rzeczy s± dla mnie niezrozumia³e, co nie znaczy ¿e bym co¶ zmienia³ :D

To co kocham w ksi±¿kach - rozleg³e opisy, zapieraj±ce dech w piersiach, wywo³uj±ce rumieniec podniecenia na twarzy. Mo¿e takie jakie s± w HP wystarcza³y mi, gdy mia³am 9 lat, ale teraz... Wiadomo - Rowling chcia³a napisaæ tê ksi±¿kê w sposób przystêpny, tak aby wszyscy mogli siê dobrze znale¼æ w jej klimacie. Gdy niedawno, po d³ugiej przerwie wziê³am pierwsz± czê¶æ do rêki, po przeczytaniu kilku pierwszych rozdzia³ów, po prostu j± od³o¿y³am. Brakuje mi... Odrobiny takich g³êbokich rozterek duchowych bohaterów ich osobistych wewnêtrznych prze¿yæ, czego¶ takiego mocniejszego od wrzeszczenia/szlochania/trzaskania kogo¶ po mordzie etc. O, mam! Przyda³oby siê rozbudowaæ psychologiê wszystkich postaci, która stoi na do¶æ s³abym poziomie. Jedyn± tak naprawdê osob±, której Rowling nada³a powa¿niejszy rys charakteru jest Snape... Tylko po¶wiêci³a mu strasznie ma³o czasu. Wiadomo - Harry to g³ówny bohater, wszyscy to ci±gle powtarzamy, ale ja mam straszny niedosyt. Za du¿o "ch³opca, który strzeli³", a wiadomo, ¿e co za du¿o to nie zdrowo. Dzi¶, po przeczytaniu siedmiu czê¶ci po prostu rzygam Harry'm - to dobry ch³opak, ale gdy cz³owiek ju¿ milion razy czyta tê sam± pozycjê zaczyna siê zastanawiaæ nad pytaniem, które od wieków nurtuje ludzko¶æ - "co by by³o gdyby...". To z cia³em Voldemorta, to te¿ w rodzaju... Ma³ej niejasno¶ci. Pochowano go? Czy nie? A je¿eli tak, to gdzie, kto i kiedy? Rowling nie udzieli³a ¿adnych informacji, prócz tego, ¿e jego zw³oki schowano w "jakiej¶ komórce, z dala od cia³ Tonks, Lupina, Freda i innych poleg³ych". No i co, zgni³ tam? Zawsze mnie to bardzo ciekawi³o... Rowling chyba pod koniec mia³a kryzys twórczy, naprawdê... -.-
A odbiegaj±c od tematu, to czy Dementorzy ¿ywi± siê tylko szczê¶ciem? Je¿eli tak to s± samo¿ywne, czy cudzo¿ywne? Maj± jak±kolwiek tkankê t³uszczowo/miê¶niow± i czy w ich ¿y³ach (o ile je maj±) p³ynie co¶ podobnego do krwi? Czy wykonuj± wszystkie czynno¶ci ¿yciowe? I najwa¿niejsze - jak rodzi siê Dementor i czy mo¿e umrzeæ? ^.^

W stu procentach zgadzam siê z Tob± w sprawie pojedynku Grindewalda i Dumbledora. My¶lê, ¿e Rowling op³aci³oby siê to napisaæ, bo czytelników z pewno¶ci± by zafascynowa³ obraz tak spektakularnego wydarzenia... Chyba ¿e Jo znów ma siê spieszyæ. Je¿eli tak to serdecznie podziêkujê.
¦mieræ wielu osób by³a totalnie niewyja¶niona i ostatecznie nie wiemy kto zgin±³, kto prze¿y³. Epilog jest nie-fajny. Ostatnie trzy zdania s± w porz±dku. Ale gdybym ja mia³a to zmieniæ... Ooo! Ju¿ to widzê. Zrobi³abym co¶ w stylu "najnowszy numer Proroka Codziennego" z ilustracjami. Dok³adna lista nazwisk, kto zosta³ teraz ministrem, odbudowa Hogwartu (No w³a¶nie... Jak go odbudowano po Bitwie?) i wiele ciekawych informacji. Doda³abym co¶ oczywi¶cie o Harrym, no bo to tradycja, ¿e wykaza³ siê mêstwem i "co¶tam co¶tam" o jego wspania³omy¶lno¶ci i m±dro¶ci w stylu Zgredka. Do tego jeszcze parê rozdzia³ów na koniec z perspektywy ró¿nych osób... Lubiê takie zabiegi.

I trochê mnie zastanawia ca³y sens postaci Czarnego Pana. Czy on by³ tak prze¿arty z³em, ¿e my¶la³ TYLKO o Harrym i TYLKO o tym jak wcieliæ swoje plany w ¿ycie? Rowling ukaza³a nam go jako cz³owieka nieskoñczenie z³ego, ale w koñcu ka¿dy odczuwa jakie¶ przyjemno¶ci z ¿ycia... Chodzi mi o to, ¿e nawet Voldemort ma uczucia i co¶ tam w sobie prze¿ywa. Jego postaæ jest przedstawiona bardzo stereotypowo...
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaPanna_Elisabeth_ dnia 01.03.2013 21:09
Podobno Bóg kocha cz³owieka mi³o¶ci± bezwarunkow±. Jak na bezwarunkow± mi³o¶æ, to cholernie du¿o tych warunków.

To z tymi dementorami je¶li chodzi o ich narodziny i ¶mieræ ciekawe... Chocia¿ pewnie Rowling prêdziutko by to wyja¶ni³a je¶li takie pytanie pad³oby w wywiadzie. :) No mi te¿ brakowa³o wielu opisów jak ju¿ mówi³em. Sama Rowling powiedzia³a ¿e nie ma zamiaru pisaæ wiêcej czê¶ci HP, ale powiedzia³a ¿e napisze Encyklopedie , w której wiele rzeczy i niejasno¶ci mia³oby siê wyja¶niæ. To by by³o naprawdê nieg³upie. Co¶ w stylu "Niedokoñczonych opowie¶ci" jakie napisa³ Tolkien do "W³adcy Pier¶cieni" i "Hobbita". Je¶li by co¶ takiego wysz³o to ok nie mam ¿alu. Ale tak to wiele sytuacji zostaje niewyja¶nionych i wiele rzeczy nie jest opisanych(moim zdaniem) zbyt obszernie. To ¿e Harry jest taki wspania³y, cudowny etc. etc. to nie mo¿na mieæ w sumie pretensji bo ca³y ¶wiat jest obserwowany z jego perspektywy i mo¿na by³o siê domy¶leæ ¿e to on bêdzie zawsze praktycznie gór±. No ale có¿. :) Te¿ mnie siê to nie podoba do koñca bo jest wiele innych postaci naprawdê ciekawych.
Wszystkie moje uwagi ju¿ chyba napisa³em w poprzednim po¶cie, wiêc bêdê koñczy³. Mo¿e masz jakie¶ swoje spostrze¿enia co do tego co napisa³em wcze¶niej to proszê o Twoj± opiniê. :)

Prefix u¿ytkownikagne
Sama Rowling powiedzia³a ¿e nie ma zamiaru pisaæ wiêcej czê¶ci HP, ale powiedzia³a ¿e napisze Encyklopedie , w której wiele rzeczy i niejasno¶ci mia³oby siê wyja¶niæ.

Mówi³a o tym chyba ju¿ do¶æ dawno. Nie ¶ledzê uwa¿nie poczynañ Rowling, wiêc nie wiem czy nadal podtrzymuje chêæ napisania czego¶ takiego, ale my¶lê ¿e porzuci³a ten pomys³ na rzecz pottermore. Decyduj±c siê na encyklopedie musia³aby podej¶æ do tego bardzo powa¿nie - w koñcu to encyklopedia. My¶lê, ¿e s± pytania, na które ona sama nie zna odpowiedzi i wymy¶lenie czego¶ naprêdce by³oby k³opotliwe. ;P Pottermore daje jej wiêksze pole manewru.
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: