Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Co s±dzicie o parodiach Harry'ego Pottera?
|
|
| jedyny |
Dodany dnia 07.02.2008 20:23
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 137 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Osia napisa³/a: Nienawidzê parodii!!! Dla mnie to stek bzdur. Ksi±¿ka to ksi±¿ka i nie powinna byæ zmieniana. ![]() Ja jednak twierdzê troche inaczej. Ksi±¿ka tego typu nie mo¿e byæ stekiem bzdur, bo jest czysta fikcj±. ![]() Równie dobrze mo¿na mówiæ, ¿e HP to bzdury, ale w obu przypadkach nie ma na to ¿adnego dowodu. Poza tym parodia traktuje o ca³kiem innych postaciach. Mo¿e dla Ciebie to jest Harry, ale dla mnie - Barry. Mimo to maj± ze sob± wiele wspólnego. :smilewinkgrin: Jaki z tego po¿ytek, skoro kto¶ bêdzie utrzymywa³, ¿e wierzy, a nie bêdzie spe³nia³ uczynków?
|
|
|
|
| GinevraPotter |
Dodany dnia 04.05.2008 12:34
|
![]() Postów: 128 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 502 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 27.04.08 |
Nie czyta³am parodii, ale ja tam nic nie mam do Barrego. Skoro ju¿ jest parodia HP to znaczy, ¿e to naprawdê kultowa ksi±¿ka! Trzeba mieæ do tego dystans, ja tam bym chêtnie przeczyta³a BT i po¶mia³abym siê trochê. Kretyni pozostan± kretynami. Ale to ju¿ nie moja sprawa.
|
|
|
|
Harry Potter 33 |
Dodany dnia 25.08.2008 14:10
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 39 Dom: RavenclawPunkty: 106 Ranga: Mol ksi±¿kowy Data rejestracji: 07.04.08 |
Ja zbytnio za parodiami HP nie przepadam. Takie filmiki, w których Dumbledore przeklina, albo te durne Barry Trotery mnie wkurzaj±. Ale s± te¿ fajne parodie, np. taka jedna... Snape, Ron, Hermiona, Harry i Dumbledore w niej ¶piewaj± i nagle wszystko wybucha... Na scenê wkracza Voldemort i ¶piewa niezast±pion± serenadê o sobie. To jest genialne. |
|
|
|
Kerle |
Dodany dnia 01.09.2008 22:39
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 37 Dom: RavenclawPunkty: 2002 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 12.06.08 |
Jestem wielk± fank± HP i uwielbiam te ksi±¿ki. Parodje nie przeszkadzaj± mi w tym, ¿e s±. Nie lubie jak kto¶ przedrze¼nia HP lub siê z niego na¶miewa, ale mam dystans do tej ksi±¿ki i uwarzam, ¿e parodje jej nie popsuj±. Podaj±c przyk³ad Barry'ego Trottera - nie wiem, bo nie czyta³am, mo¿e dlatego, ¿e nie spotka³am siê jeszcze w rêkach z t± ksi±¿k±. Nie mam nic przeciwko temu, ¿e istnieje. Wrêcz przeciwnie, mo¿e kiedy¶ przeczytam. Je¿eli bêd± mnie irytowaæ - od³o¿e je i zapomnê, nie bêdê waliæ nimi po ¶cianach i rwaæ w kawa³kach do kosza. Mo¿e mi siê spodobaj±... Trochê ¶miechu nie zaszkodzi . Ale bez przesady, nie a¿ do tego stopnia, ¿eby ¶miaæ siê z plugawienia HP, tego napewno nie zniosê... Pami±tka ze strony:
Zarejestrowanych: 14,781 Najnowszy U¿ytkownik: Kerle ![]() I love her... ![]() ... and her... ![]() ...and him! ![]() SO MUCH <3 *** "W wieku sze¶ciu lat chcia³em zostaæ kuchark±. Gdy mia³em siedem - Napoleonem. Odt±d moja ambicja nie przestawa³a rosn±æ, podobnie jak moja mania wielko¶ci." - Salvador Dali "Magia nie zmienia zbytnio ¶wiata. W³a¶ciwie jeszcze bardziej go komplikuje. " - Joanne Kathleen Rowling "¯ycie jest niewiele warte, ale nic nie jest warte ¿ycia." - Andre Malraux "Pamiêtasz ten moment, kiedy jako dziecko, w wieku ko³o siedmiu lat, malujesz obrazek i niebo to niebieski pasek u góry kartki? I wtedy przychodzi ten moment rozczarowania, kiedy nauczyciel mówi ci, ¿e tak naprawdê niebo zajmuje ca³a woln± przestrzeñ na rysunku. I to jest ta chwila, kiedy ¿ycie zaczyna byæ coraz bardziej skomplikowane i nieco nudniejsze, poniewa¿ zamalowywanie kartki na niebiesko jest raczej nu¿±cym zajêciem." - Alan Rickman "Zawsze udawaj g³upiego."- Terry Pratchett "Mówienie jest rzecz± g³upców, milczenie - tchórzy, a s³uchanie rzecz± mêdrców." - Carlos RuÃz Zafón "Codziennie patrz na ¶wiat, jakby¶ ogl±da³ go po raz pierwszy." - Éric-Emmanuel Schmitt "Je¿eli moja teoria wzglêdno¶ci oka¿e siê s³uszna, Niemcy powiedz±, ¿e jestem Niemcem, a Francuzi, ¿e obywatelem ¶wiata. Je¶liby mia³a siê okazaæ b³êdna, Francja o¶wiadczy³aby, ¿e jestem Niemcem, a Niemcy, ¿e jestem ¯ydem. "- Albert Einstein "Nie pragnij byæ lepszym od innych, najpierw b±d¼ samym sob±." - Fiodor Dostojewski "To co oczywiste, przeczytaj jeszcze raz." - Piotr Szreniawski "K³opot z ¿yciem polega na tym, ¿e nie ma okazji go przeæwiczyæ i od razu robi siê to na powa¿nie." - Terry Pratchett "Nie ma pokoju bez sprawiedliwo¶ci, nie ma sprawiedliwo¶ci bez przebaczenia." - Jan Pawe³ II (Karol Wojty³a) "Patrz±c na ciemno¶æ lub ¶mieræ boimy siê nieznanego - niczego wiêcej." - Joanne Kathleen Rowling |
|
|
|
| BlueBerry |
Dodany dnia 02.09.2008 14:18
|
![]() Postów: 2 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 8 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.09.08 |
A ja wprost uwielbiam parodie Harry'ego Pottera! Szczególnie fragmenty filmów z podk³adem g³osowym polskiego translatora :lol: S± baaaaardzo ¶mieszne Parodiê napisan± czyta³am tylko raz i te¿ by³a wyborna, ale to nie to samo co przerobiony film! Nie mo¿na do wszystkiego na serio podchodziæ, a parodie na pewno s± tego przyk³adem :lol: |
|
|
|
panizvengerberg |
Dodany dnia 27.12.2012 11:46
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 9 Dom: SlytherinPunkty: 91 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 26.12.12 |
Jak mia³am gdzie¶ z 13 lat to poprosi³am kogo¶ z rodziców, w empiku, by mi kupili Barry'ego Trottera. Potem w nowym gimnazjum puszy³am siê z t± ksi±¿k± i po¿ycza³am znajomym, ale za 2 z³. Czasami jak by³o wiêcej chêtnych to za 5 z³. Niez³y interes - ludzie lubili takie ...'niegrzeczne' ksi±¿ki. Ksi±¿ka sama w sobie by³a trochê g³upia, ale zabawna dla mnie, jak pamiêtam. W koñcu kto¶ wzi±³ t± ksi±¿kê i nie odda³. Szkoda. Tak samo mia³am z 1 czê¶ci± HP, dlatego ostatnio naby³am z Nim na spó³ê 1 czê¶æ. Tym razem w grubej ok³adce. Btw. nowe ok³adki s± okropne. |
|
|
|
Ferula |
Dodany dnia 05.01.2013 21:46
|
![]() Postów: 9 Dom: HufflepuffPunkty: 220 Ranga: Pomocna d³oñ Data rejestracji: 30.12.12 |
Nienawidzê takich osób.! Po prostu zazdroszcz± tym, co stworzyli bardzo dobry film a tagze pani Rowling co stworzy³a Harrego Pottera. Wogóle nie ogl±dam takich bzdur. (tych parodii oczywi¶cie). Przewijam dalej.:upset: Ferula
|
|
|
|
Sasume |
Dodany dnia 10.01.2013 14:39
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 81 Dom: RavenclawPunkty: 3238 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 07.09.08 |
NIE NIE NIE i jeszcze raz NIE! zw³aszcza te amerykañskie cyrki. Nie cierpiê ich humoru i naprawdê nie trafia to do mnie. Zbyt prostackie. Wiadomo trzeba mieæ dystans do tego co siê lubi i kocha ale mimo wszystko nawet jakbym chcia³a to nie potrafiê siê przemóc. Edytowane przez Sasume dnia 10.01.2013 14:41
|
|
|
|
jackpotter |
Dodany dnia 02.02.2013 19:27
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 11 Dom: RavenclawPunkty: 85 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 18.01.13 |
Ja wprost nienawidzê parodii Pottera oraz ludzi, którzy ¶miej± siê z niego i wymy¶laj± ró¿ne takie jak '' Chory Portier '' ... Czyta³em, ¿e po wydaniu angielskiej wersji KF jaki¶ chiñczyk napisa³ kilka parodii Harry'ego i sprzedawa³ je na ulicy za kilkana¶cie centów. Dopiero po jakim¶ czasie go dorwali i mu sprawê w s±dzie wytoczyli. A on jeszcze, zamiast skruchê okazaæ, upiera³ siê, ¿e to nie parodia Itp... |
|
|
|
JMARTA |
Dodany dnia 15.02.2013 21:09
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 138 Dom: GryffindorPunkty: 1639 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 30.11.12 |
Pomy¶lcie tak: tylko klasyki s± parodiowane. Ludzie trochê humoru. Te parodie nie mia³y nikogo obraziæ, zosta³y stworzone, aby ludzie mogli siê z nich po¶miaæ. A tak w ogóle, czy kto¶ z was czyta³ Barr'ego, bo je¶li nie, to nie macie prawa mówiæ, ¿e wam siê nie podoba, bo niby sk±d to wiecie? ?? "Dor¶li nie pamiêtaj±,
jak to jest byæ dzieckiem. Naprawdê nie pamiêtaj±, wierz mi. Zapomnieli o ile wiêkszy wydawa³ siê wtedy ¶wiat. Jak trudno by³o wdrapaæ siê na krzes³o. I jak to by³o zawsze patrzeæ do góry. Zapomniel. Ju¿ tego nie wiedz±. Ty tez zapomnisz. Czasami doro¶li opowiadaj±, jak to by³o piêknie byæ dzieckiem. Nawet marz± o tym, by znów nim byæ. Ale o czym marzyli bêd±c dzieæmi? Jak my¶lisz? S±dzê, ¿e marzyli o tym, by w koñcu dorosn±æ". Koñ jest bogiem, Galop na³ogiem, k³us podstaw±, Skoki zabaw±, Upadek zw±tpieniem, Jazda pocieszeniem, palcat pomoc±, £ydki ca³± moc±, Ostrogi zbytkiem, siod³o nabytkiem, Grzywa uchwytem, Kask je¼d¼ca bytem. |
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 29.12.2013 20:34
|
![]() Pochwa³y: 4 Postów: 328 Dom: GryffindorPunkty: 3481 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
A tak w ogóle, czy kto¶ z was czyta³ Barr'ego Tak, ja czyta³am. To by³ jeden z moich najg³upszych pomys³ów, ca³kowicie stracony czas i w ogóle ¿a³ujê, ¿e w ogóle mia³am tê ksi±¿kê w rêkach. Nie mam nic przeciwko parodiom, o ile s± w miarê ciekawie zrobione i jest zachowany jaki¶ poziom, natomiast w Barrym poziom jest ¿enuj±cy. Nie chcê krytykowaæ niczyjego poczucia humoru, wiêc napiszê w ten sposób: do mnie tego rodzaju ¿arty nie przemawiaj±. |
|
|
|
Ana_Black |
Dodany dnia 29.12.2013 21:19
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 8 Postów: 4391 Dom: GryffindorPunkty: 24016 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 06.02.10 |
Ja czyta³am kiedy¶ pierwsz± cze¶æ Barry'ego na pdf., ale nie wytrwa³am do koñca. Najbardziej ¿enuj±ca parodia jak± kiedykolwiek czyta³am. Osobi¶cie lubiê parodie, ale to ju¿ przesada. Parodie takie jak "Jak powinien siê skoñczyæ Harry Potter" czy "Harry Potter - podsumowanie" podobaj± mi siê i ¶miesz±, a o to chyba chodzi w parodiach. ![]() Loki: Do¶æ tego! Wszyscy stoicie ni¿ej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzê siê, aby pomiata³ mn±... Hulk: Wielki mi bóg. ![]() ![]() Hulk ziewaæ ~ £apa ![]() Uwielbiam te¿ jak dostajesz sza³u i zamieniasz siê w tê wielk± zielon± bestiê.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdradzê ci moj± tajemnicê. Zawsze jestem z³y. ![]() ![]() Nie¼le. Chc± mnie zamkn±æ w metalowym pudle i zanurzyæ w wodzie. Nie. Jest gorzej ni¿ my¶la³em. ![]() No bo czym jeste¶my? Zespo³em? Nie, nie, nie. Mieszank± wybuchow± nios±c± chaos. *** ![]() Nie b±d¼ jeleñ, nie fikaj. ![]() Matka wie ¿e ukrad³e¶ jej szaty? ![]() - Jarvis, znasz przypowie¶æ o Jonaszu? - Traktowa³bym j± raczej jako metaforê. - Thor walczy na 6. - Nie zaprosi³ mnie? ![]() Co, stawali¶cie na siusiu? ![]() Niech wyskakuje z ciuchów. Przenoszê imprezê do was. ![]() We¼ mnie nie strasz. Co to by³o, robi³ mi usta usta? ![]() Phil? Ale on ma na imiê Agent! ![]() J.A.R.V.I.S: Dostêpne 400% mocy. Iron-Man: Dziêki. ![]() Nie gniewam siê, p±czuszku. Masz niez³y prosty. ![]() Ta wied¼ma miesza ci w g³owie. Jeste¶ od niej silniejszy, m±drzejszy. Jeste¶ Banner. ![]() On jest szefem. Ja tylko za wszystko p³acê, wszystko budujê i dbam ¿eby¶my byli cool. ![]() Stark! Potrzebny jest plan ataku! Mam plan: atakowaæ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() - Ja bym sobie odpu¶ci³a, to faceci nie z tego ¶wiata, bogowe czy co¶. - Bóg jest tylko jeden! I g³owê dam, ¿e tak siê nie ubiera. ![]() - No jasne. Z³oty ch³opiec w z³otej zbroi. Co zostanie jak j± zdejmiesz? - Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jeste¶ wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmie¶ci³o siê do probówki. *** Zabijesz mnie? Ustaw siê w kolejce. ![]() Kto znajdzie ten m³ot i oka¿e siê go godny posi±dzie moc Thora. ![]() Thor: Loki mo¿e i jest nieobliczalny, ale jest Asgardczykiem i moim bratem. Natasha: Zabi³ 80 ludzi w ci±gu dwóch dni. Thor: By³ adoptowany. - Nie bêdê z tob± walczy³ bracie. - Nie jeste¶my braæmi. ![]() Piek³o rozbrzmiewa jêkami jego ofiar. ![]() - O, kontratakuj±. - No wiesz, m³odzi s±. - Do stu piorunów, szanuj mowê ojczyst± - D³ugo mi tego nie wybacz±. ![]() To bardzo, bardzo ciekawa teoria, ale ja mam prostsz±. Nie jeste¶cie godni. ![]() - A jakby wsadziæ m³ot do windy? Uniesie j±. - Winda nie jest godna. ![]() Zobaczy³em co¶ we ¶nie. Muszê to wyja¶niæ. Tutaj siê nie da. ![]() - Jak tam kosmos? - Kosmos ma siê dobrze. ![]() - I my¶lisz, ¿e mo¿esz mi zaufaæ? - Nie ufam ci. Matka ci ufa³a. W przesz³o¶ci. Nawet mimo naszych ci±g³ych sporów. Zawsze mia³a nadziejê, ¿e gdzie¶ w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja ju¿ nie istnieje i ju¿ ciê nie chroni. ![]() Mojego ¿ycia... Tato, nie nadajê siê na króla. Bêdê broniæ Asgardu i innych ¶wiatów do ostatniego tchu... ale nie mogê tego robiæ z tronu. Mimo swego szaleñstwa Loki rozumia³ w³adzê w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osi±gnê. *** ![]() O nie, bêdê ¿y³ wiecznie i bêdê ca³y z plastiku. ![]() ![]() Kto oka¿e siê godzien moc m³ota posi±dzie. Bez jaj, stary, to sztuczka. ![]() Rekalibracja kognitywna... Zdzieli³am ciê w czaszkê ![]() Mam go spowolniæ? Czy wy¶lesz mu wiêcej sparingpartnerów? ![]() Lepiej wydaj rozkaz, bo zaczynam mu kibicowaæ. ![]() Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade? ![]() Przerabia³em hipnozê. Nie lubiê. *** Stoimy w obliczu globalnej katastrofy. ![]() Hej malutki. S³onko ju¿ zachodzi. ![]() Cicho blaszak, ja nie mam rakiety w ty³ku. ![]() - Steve nie lubi takiego s³ownictwa. - A kopn±æ ciê w t±... ![]() Nie jest taki z³y, tylko trochê nerwus. Drugiego takiego nie ma na ca³ym ¶wiecie. Wszyscy lubi± wygrywaæ, a ten mój facet robi co mo¿e by walki unikn±æ, bo wie ¿e walkê wygra. ![]() - Co ci siê ¶ni³o? - ¯e jestem Avengersem, ¿e jestem kim¶ wiêcej ni¿ tylko pos³uszn± maszynk± do zabijania. ![]() Kocha to siê dzieci, ja mam u niego d³ug. *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Wst±p do T.A.R.C.Z.Y, poznaj dalekie kraje, niezwyk³ych ludzi... i zabij ich. ![]() ![]() Ja siê nie pocê. Ja b³yszczê. ![]() Thor móg³by choæ raz przys³aæ boga sprz±tania po sobie. Na pewno ma jak±¶ magiczn± miot³ê. ![]() ![]() Zawsze nosisz whisky? ![]() Ten dom mia³ wytrzymaæ si³ê Hulka. ![]() - Jak nas znale¼li? - Zaprosi³em ich. ![]() Nie poddam siê. Odzyskam Skye i T.A.R.C.Z.Ê, ale jeep od Eddiego to za ma³o. ![]() Nasza kiepska opcja. Grant Ward. *** ![]() Bez ciebie nie ma T.A.R.C.Z.Y. ![]() - S³u¿ysz Coulsonowi czy T.A.R.C.Z.Y? - To to samo. ![]() Kogo jak kogo, ale Coulsona nie zlikwidujesz. ![]() Dyrektor T.A.R.C.Z.Y zawsze ma tajemnice. *** Nie wierzê w strach. Wierzê w zaufanie. ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new. ![]() Nie by³am w waszym durnym "S.H.I.E.L.D. Hogwarcie". ![]() ![]() *** ![]() ![]() Nie jestem dobrym cz³owiekiem, Skye. ![]() Long time to see. ![]() Jestem Agent Grant Ward. ![]() *** ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Je¶li to jeszcze aktualne, to poproszê tego drinka. ![]() - ¯o³nierzyk. Postaæ nie z tej epoki. Ale za to z tej planety. ![]() Nigdy nie chcia³em tronu. Chcia³em byæ równym tobie. ![]() - A ty co? B³yskawic siê boisz? - Nie darzê mi³o¶ci± tego, co zwiastuj±. - Chcesz zabraæ mi ukochan± planetê w odwecie za rzekom± zniewagê? Nie. Sprawujê nad ni± opiekê. - No rzeczywi¶cie, wspaniale siê ni± opiekujesz. Ludzie wy¿ynaj± siê milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzê tu porz±dek. Kto mnie powstrzyma? ![]() - Jeste¶ potworem. - O nie. Potwór jest w¶ród was. - A, Banner. To twój plan. ![]() ¯e urodzi³em siê by zostaæ królem. ![]() No dobrze. To mo¿e wolisz kogo¶ ze swoich nowych przyjació³? Wydaje siê, ¿e jeste¶ do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sob± cnót! Jaki¿ to wielki zaszczyt! Czujê, ¿e a¿ szalejê od sprawiedliwo¶ci. Chcesz us³yszeæ mowê o prawdzie, honorze i patrioty¼mie? Bo¿e chroñ Amer... Zaufaj mojemu gniewowi. Nie zrobi³em tego dla niego. Uuuu. A by³a ju¿ na wyci±gniêcie rêki. Dziêki Tesseractowi mogli¶cie mieæ w³adzê, nieograniczon± moc. A wy co? Ciep³o i ¶wiat³o dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie siê, co znaczy prawdziwa w³adza. ![]() Przynoszê wam dobr± nowinê. Czeka was wyzwolenie. *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Nie mia³em prawa ciê winiæ. Wiem, ¿e chcia³e¶ mi pomóc, chroniæ mnie. Od tego s± przyjaciele. Mo¿emy ¿yæ z godno¶ci± - nie mo¿emy z ni± umrzeæ. Cz³owiek jest najgorszym ¼ród³em prawdy o sobie. Wszystko siê zmienia. To nie znaczy, ¿e na lepsze. Trzeba sprawiæ, by by³o lepiej. Nie mo¿na tylko gadaæ i mieæ nadziejê, ¿e samo siê poprawi. |
|
|
|
Emma Lewis |
Dodany dnia 07.01.2014 19:59
|
![]() Postów: 31 Dom: GryffindorPunkty: 254 Ranga: Nieustraszony Gryfon Data rejestracji: 15.12.13 |
Nie czyta³am i nie zamierzam tego zmieniæ .To jest pisane tylko dla pieniêdzy,jest wymuszone i na silê próbuje byæ ¶mieszne .Nie mam nic przeciwko ksi±¿kom na podstwie HP jesli oczywiscie maj± sens i czegos ciekawego mozna siê z nich dowiedzieæ w tym przypadku to ani jedno ani drugie |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Ravenclaw

panizvengerberg
Slytherin
Hufflepuff
Gryffindor