Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
|
Najszybciej przeczytana ksi±¿ka
|
|
| Smierciojadek |
Dodany dnia 22.02.2014 12:30
|
![]() Pochwa³y: 14 Postów: 6913 Dom: GryffindorPunkty: 60618 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 22.04.07 |
W tym temacie mo¿ecie napisaæ, któr± ksi±¿kê uda³o Wam siê przeczytaæ najszybciej. Czy macie tak± lekturê, któr± czytali¶cie dzieñ i noc, aby tylko dowiedzieæ siê, co wydarzy siê dalej? Mo¿e uda³o Wam siê przeczytaæ co¶ na miarê Harry'ego Pottera w jeden dzieñ? Lub ogólnie bardzo szybko czytacie ksi±¿ki - jak tylko zaczniecie, nie mo¿ecie skoñczyæ, póki nie dojdziecie do ostatniego rozdzia³u? ![]() Nie mo¿na zap³aciæ za co¶, co nie ma ceny. Niektórzy twierdz±, ¿e ka¿da, absolutnie ka¿da rzecz na ¶wiecie ma swoj± cenê. To nieprawda. S± rzeczy, które ceny nie maj±, s± bezcenne. Naj³atwiej poznaæ takie rzeczy po tym, ¿e raz utracone, s± utracone na zawsze. ![]() Nie wiesz, co pamiêtasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieæ. I nie wiesz, co tak naprawdê s±dzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz siê o to z kim¶ k³óciæ. W samotno¶ci nie jeste¶ nawet ¶wiadomy swoich sprzeczno¶ci. ![]() Pamiêtaj. W ¶nie nie da siê szeptaæ. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Sixth Gun |
Dodany dnia 22.02.2014 12:34
|
![]() Pochwa³y: 5 Postów: 1071 Dom: RavenclawPunkty: 15461 Ranga: ¯ywa legenda Data rejestracji: 24.07.13 |
Igrzyska ¶mierci przeczyta³am jeden dzieñ i W pier¶cieniu ognia te¿ w jeden. Z pozosta³ymi ksi±¿kami bywa³o ró¿nie, mój rekord to To S.Kinga, któr± czyta³am 3 miesi±ce i zosta³o mi jeszcze 200 stron z hakiem. Glanek, jopro - jak zwa³, tak zawa³ ![]() Je¿eli jeste¶ amatorem (lub amatork±) twórczo¶ci Borszewicza, to mo¿emy siê o¿eniæ |
|
|
|
Barlom |
Dodany dnia 22.02.2014 12:38
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 1037 Dom: HufflepuffPunkty: 15578 Ranga: ¯ywa legenda Data rejestracji: 16.07.11 |
Ja najintensywniej czyta³em "Czarê ognia". Robi³em sobie tylko przerwy na sen. Do ostatniej strony dotar³em po czterech dniach, ale bior±c pod uwagê, ¿e mia³em wtedy jakie¶ 12 lat, to uwa¿am, ¿e to by³o bardzo szybko Mistrz opisów Mistrz podpadania wszystkim je¶li chcesz siê na kim¶ zawie¶æ pisz, a na pewno w czm¶ podpadnê ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Ana_Black |
Dodany dnia 22.02.2014 13:31
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 8 Postów: 4391 Dom: GryffindorPunkty: 24016 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 06.02.10 |
Ja przeczyta³am lekturê "Latarnik" w dwa dni, znaczy dwa wieczory, ale to króciutka nowela, wiêc to ¿aden wyczyn. Zreszt± ja mam tak± zasadê, ¿e czytam rozdzia³ dziennie, chyba ¿e jest krótki to jeszcze jeden albo jak bardzo d³ugi i rodzice ka¿± gasiæ ¶wiat³o, to wtedy po³owê czytam na drugi dzieñ. ![]() Loki: Do¶æ tego! Wszyscy stoicie ni¿ej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzê siê, aby pomiata³ mn±... Hulk: Wielki mi bóg. ![]() ![]() Hulk ziewaæ ~ £apa ![]() Uwielbiam te¿ jak dostajesz sza³u i zamieniasz siê w tê wielk± zielon± bestiê.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdradzê ci moj± tajemnicê. Zawsze jestem z³y. ![]() ![]() Nie¼le. Chc± mnie zamkn±æ w metalowym pudle i zanurzyæ w wodzie. Nie. Jest gorzej ni¿ my¶la³em. ![]() No bo czym jeste¶my? Zespo³em? Nie, nie, nie. Mieszank± wybuchow± nios±c± chaos. *** ![]() Nie b±d¼ jeleñ, nie fikaj. ![]() Matka wie ¿e ukrad³e¶ jej szaty? ![]() - Jarvis, znasz przypowie¶æ o Jonaszu? - Traktowa³bym j± raczej jako metaforê. - Thor walczy na 6. - Nie zaprosi³ mnie? ![]() Co, stawali¶cie na siusiu? ![]() Niech wyskakuje z ciuchów. Przenoszê imprezê do was. ![]() We¼ mnie nie strasz. Co to by³o, robi³ mi usta usta? ![]() Phil? Ale on ma na imiê Agent! ![]() J.A.R.V.I.S: Dostêpne 400% mocy. Iron-Man: Dziêki. ![]() Nie gniewam siê, p±czuszku. Masz niez³y prosty. ![]() Ta wied¼ma miesza ci w g³owie. Jeste¶ od niej silniejszy, m±drzejszy. Jeste¶ Banner. ![]() On jest szefem. Ja tylko za wszystko p³acê, wszystko budujê i dbam ¿eby¶my byli cool. ![]() Stark! Potrzebny jest plan ataku! Mam plan: atakowaæ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() - Ja bym sobie odpu¶ci³a, to faceci nie z tego ¶wiata, bogowe czy co¶. - Bóg jest tylko jeden! I g³owê dam, ¿e tak siê nie ubiera. ![]() - No jasne. Z³oty ch³opiec w z³otej zbroi. Co zostanie jak j± zdejmiesz? - Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jeste¶ wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmie¶ci³o siê do probówki. *** Zabijesz mnie? Ustaw siê w kolejce. ![]() Kto znajdzie ten m³ot i oka¿e siê go godny posi±dzie moc Thora. ![]() Thor: Loki mo¿e i jest nieobliczalny, ale jest Asgardczykiem i moim bratem. Natasha: Zabi³ 80 ludzi w ci±gu dwóch dni. Thor: By³ adoptowany. - Nie bêdê z tob± walczy³ bracie. - Nie jeste¶my braæmi. ![]() Piek³o rozbrzmiewa jêkami jego ofiar. ![]() - O, kontratakuj±. - No wiesz, m³odzi s±. - Do stu piorunów, szanuj mowê ojczyst± - D³ugo mi tego nie wybacz±. ![]() To bardzo, bardzo ciekawa teoria, ale ja mam prostsz±. Nie jeste¶cie godni. ![]() - A jakby wsadziæ m³ot do windy? Uniesie j±. - Winda nie jest godna. ![]() Zobaczy³em co¶ we ¶nie. Muszê to wyja¶niæ. Tutaj siê nie da. ![]() - Jak tam kosmos? - Kosmos ma siê dobrze. ![]() - I my¶lisz, ¿e mo¿esz mi zaufaæ? - Nie ufam ci. Matka ci ufa³a. W przesz³o¶ci. Nawet mimo naszych ci±g³ych sporów. Zawsze mia³a nadziejê, ¿e gdzie¶ w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja ju¿ nie istnieje i ju¿ ciê nie chroni. ![]() Mojego ¿ycia... Tato, nie nadajê siê na króla. Bêdê broniæ Asgardu i innych ¶wiatów do ostatniego tchu... ale nie mogê tego robiæ z tronu. Mimo swego szaleñstwa Loki rozumia³ w³adzê w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osi±gnê. *** ![]() O nie, bêdê ¿y³ wiecznie i bêdê ca³y z plastiku. ![]() ![]() Kto oka¿e siê godzien moc m³ota posi±dzie. Bez jaj, stary, to sztuczka. ![]() Rekalibracja kognitywna... Zdzieli³am ciê w czaszkê ![]() Mam go spowolniæ? Czy wy¶lesz mu wiêcej sparingpartnerów? ![]() Lepiej wydaj rozkaz, bo zaczynam mu kibicowaæ. ![]() Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade? ![]() Przerabia³em hipnozê. Nie lubiê. *** Stoimy w obliczu globalnej katastrofy. ![]() Hej malutki. S³onko ju¿ zachodzi. ![]() Cicho blaszak, ja nie mam rakiety w ty³ku. ![]() - Steve nie lubi takiego s³ownictwa. - A kopn±æ ciê w t±... ![]() Nie jest taki z³y, tylko trochê nerwus. Drugiego takiego nie ma na ca³ym ¶wiecie. Wszyscy lubi± wygrywaæ, a ten mój facet robi co mo¿e by walki unikn±æ, bo wie ¿e walkê wygra. ![]() - Co ci siê ¶ni³o? - ¯e jestem Avengersem, ¿e jestem kim¶ wiêcej ni¿ tylko pos³uszn± maszynk± do zabijania. ![]() Kocha to siê dzieci, ja mam u niego d³ug. *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Wst±p do T.A.R.C.Z.Y, poznaj dalekie kraje, niezwyk³ych ludzi... i zabij ich. ![]() ![]() Ja siê nie pocê. Ja b³yszczê. ![]() Thor móg³by choæ raz przys³aæ boga sprz±tania po sobie. Na pewno ma jak±¶ magiczn± miot³ê. ![]() ![]() Zawsze nosisz whisky? ![]() Ten dom mia³ wytrzymaæ si³ê Hulka. ![]() - Jak nas znale¼li? - Zaprosi³em ich. ![]() Nie poddam siê. Odzyskam Skye i T.A.R.C.Z.Ê, ale jeep od Eddiego to za ma³o. ![]() Nasza kiepska opcja. Grant Ward. *** ![]() Bez ciebie nie ma T.A.R.C.Z.Y. ![]() - S³u¿ysz Coulsonowi czy T.A.R.C.Z.Y? - To to samo. ![]() Kogo jak kogo, ale Coulsona nie zlikwidujesz. ![]() Dyrektor T.A.R.C.Z.Y zawsze ma tajemnice. *** Nie wierzê w strach. Wierzê w zaufanie. ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new. ![]() Nie by³am w waszym durnym "S.H.I.E.L.D. Hogwarcie". ![]() ![]() *** ![]() ![]() Nie jestem dobrym cz³owiekiem, Skye. ![]() Long time to see. ![]() Jestem Agent Grant Ward. ![]() *** ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Je¶li to jeszcze aktualne, to poproszê tego drinka. ![]() - ¯o³nierzyk. Postaæ nie z tej epoki. Ale za to z tej planety. ![]() Nigdy nie chcia³em tronu. Chcia³em byæ równym tobie. ![]() - A ty co? B³yskawic siê boisz? - Nie darzê mi³o¶ci± tego, co zwiastuj±. - Chcesz zabraæ mi ukochan± planetê w odwecie za rzekom± zniewagê? Nie. Sprawujê nad ni± opiekê. - No rzeczywi¶cie, wspaniale siê ni± opiekujesz. Ludzie wy¿ynaj± siê milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzê tu porz±dek. Kto mnie powstrzyma? ![]() - Jeste¶ potworem. - O nie. Potwór jest w¶ród was. - A, Banner. To twój plan. ![]() ¯e urodzi³em siê by zostaæ królem. ![]() No dobrze. To mo¿e wolisz kogo¶ ze swoich nowych przyjació³? Wydaje siê, ¿e jeste¶ do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sob± cnót! Jaki¿ to wielki zaszczyt! Czujê, ¿e a¿ szalejê od sprawiedliwo¶ci. Chcesz us³yszeæ mowê o prawdzie, honorze i patrioty¼mie? Bo¿e chroñ Amer... Zaufaj mojemu gniewowi. Nie zrobi³em tego dla niego. Uuuu. A by³a ju¿ na wyci±gniêcie rêki. Dziêki Tesseractowi mogli¶cie mieæ w³adzê, nieograniczon± moc. A wy co? Ciep³o i ¶wiat³o dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie siê, co znaczy prawdziwa w³adza. ![]() Przynoszê wam dobr± nowinê. Czeka was wyzwolenie. *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Nie mia³em prawa ciê winiæ. Wiem, ¿e chcia³e¶ mi pomóc, chroniæ mnie. Od tego s± przyjaciele. Mo¿emy ¿yæ z godno¶ci± - nie mo¿emy z ni± umrzeæ. Cz³owiek jest najgorszym ¼ród³em prawdy o sobie. Wszystko siê zmienia. To nie znaczy, ¿e na lepsze. Trzeba sprawiæ, by by³o lepiej. Nie mo¿na tylko gadaæ i mieæ nadziejê, ¿e samo siê poprawi. |
|
|
|
Hermiona Justysia |
Dodany dnia 22.02.2014 13:35
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 947 Dom: HufflepuffPunkty: 25374 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 10.09.08 |
Ana_Black u mnie w domu te¿ tak jest, ¿e przychodzi noc i ka¿± i¶æ spaæ. Jednak zdarza mi siê, ¿e czytam po nocach pod¶wietlaj±c sobie ksi±¿kê latark± albo telefonem. Nic mnie nie powstrzyma jak mnie ksi±¿ka wci±gnie. Zdarza³o mi siê tak¿e na wyk³adzie czytaæ hihi : D Kiedy¶ podobna metodê mia³am jak Ty Ana_Black. Rozdzia³ dziennie. Ale czasami fabu³a tak wci±gnie, ¿e zamiast jednego czytam dziesiêæ. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Ana_Black |
Dodany dnia 22.02.2014 13:49
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 8 Postów: 4391 Dom: GryffindorPunkty: 24016 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 06.02.10 |
Jednak zdarza mi siê, ¿e czytam po nocach pod¶wietlaj±c sobie ksi±¿kê latark± albo telefonem. No ja te¿ czasem pod¶wietlam sobie ksi±¿kê telefonem w nocy, tylko ¿e bateria szybko siê roz³adowuje, wiêc nie mam jak czytaæ ca³± noc. No chyba ¿e wziê³abym latarkê, ale musia³abym j± wygrzebaæ z szuflady w kuchni, a to powoduje ha³as i jeszcze musia³abym to robiæ po ciemku, bo sypialnia rodziców jest naprzeciw kuchni, a oba pomieszczenie nie maj± drzwi... Tzn. sypialnia ma, ale tylko ramê i wsadzon± tekturê, ale zawsze jest otwarta. Z moim starym telefonem, w którym mia³am latarkê, mog³am czytaæ d³u¿ej. ![]() Loki: Do¶æ tego! Wszyscy stoicie ni¿ej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzê siê, aby pomiata³ mn±... Hulk: Wielki mi bóg. ![]() ![]() Hulk ziewaæ ~ £apa ![]() Uwielbiam te¿ jak dostajesz sza³u i zamieniasz siê w tê wielk± zielon± bestiê.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdradzê ci moj± tajemnicê. Zawsze jestem z³y. ![]() ![]() Nie¼le. Chc± mnie zamkn±æ w metalowym pudle i zanurzyæ w wodzie. Nie. Jest gorzej ni¿ my¶la³em. ![]() No bo czym jeste¶my? Zespo³em? Nie, nie, nie. Mieszank± wybuchow± nios±c± chaos. *** ![]() Nie b±d¼ jeleñ, nie fikaj. ![]() Matka wie ¿e ukrad³e¶ jej szaty? ![]() - Jarvis, znasz przypowie¶æ o Jonaszu? - Traktowa³bym j± raczej jako metaforê. - Thor walczy na 6. - Nie zaprosi³ mnie? ![]() Co, stawali¶cie na siusiu? ![]() Niech wyskakuje z ciuchów. Przenoszê imprezê do was. ![]() We¼ mnie nie strasz. Co to by³o, robi³ mi usta usta? ![]() Phil? Ale on ma na imiê Agent! ![]() J.A.R.V.I.S: Dostêpne 400% mocy. Iron-Man: Dziêki. ![]() Nie gniewam siê, p±czuszku. Masz niez³y prosty. ![]() Ta wied¼ma miesza ci w g³owie. Jeste¶ od niej silniejszy, m±drzejszy. Jeste¶ Banner. ![]() On jest szefem. Ja tylko za wszystko p³acê, wszystko budujê i dbam ¿eby¶my byli cool. ![]() Stark! Potrzebny jest plan ataku! Mam plan: atakowaæ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() - Ja bym sobie odpu¶ci³a, to faceci nie z tego ¶wiata, bogowe czy co¶. - Bóg jest tylko jeden! I g³owê dam, ¿e tak siê nie ubiera. ![]() - No jasne. Z³oty ch³opiec w z³otej zbroi. Co zostanie jak j± zdejmiesz? - Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jeste¶ wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmie¶ci³o siê do probówki. *** Zabijesz mnie? Ustaw siê w kolejce. ![]() Kto znajdzie ten m³ot i oka¿e siê go godny posi±dzie moc Thora. ![]() Thor: Loki mo¿e i jest nieobliczalny, ale jest Asgardczykiem i moim bratem. Natasha: Zabi³ 80 ludzi w ci±gu dwóch dni. Thor: By³ adoptowany. - Nie bêdê z tob± walczy³ bracie. - Nie jeste¶my braæmi. ![]() Piek³o rozbrzmiewa jêkami jego ofiar. ![]() - O, kontratakuj±. - No wiesz, m³odzi s±. - Do stu piorunów, szanuj mowê ojczyst± - D³ugo mi tego nie wybacz±. ![]() To bardzo, bardzo ciekawa teoria, ale ja mam prostsz±. Nie jeste¶cie godni. ![]() - A jakby wsadziæ m³ot do windy? Uniesie j±. - Winda nie jest godna. ![]() Zobaczy³em co¶ we ¶nie. Muszê to wyja¶niæ. Tutaj siê nie da. ![]() - Jak tam kosmos? - Kosmos ma siê dobrze. ![]() - I my¶lisz, ¿e mo¿esz mi zaufaæ? - Nie ufam ci. Matka ci ufa³a. W przesz³o¶ci. Nawet mimo naszych ci±g³ych sporów. Zawsze mia³a nadziejê, ¿e gdzie¶ w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja ju¿ nie istnieje i ju¿ ciê nie chroni. ![]() Mojego ¿ycia... Tato, nie nadajê siê na króla. Bêdê broniæ Asgardu i innych ¶wiatów do ostatniego tchu... ale nie mogê tego robiæ z tronu. Mimo swego szaleñstwa Loki rozumia³ w³adzê w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osi±gnê. *** ![]() O nie, bêdê ¿y³ wiecznie i bêdê ca³y z plastiku. ![]() ![]() Kto oka¿e siê godzien moc m³ota posi±dzie. Bez jaj, stary, to sztuczka. ![]() Rekalibracja kognitywna... Zdzieli³am ciê w czaszkê ![]() Mam go spowolniæ? Czy wy¶lesz mu wiêcej sparingpartnerów? ![]() Lepiej wydaj rozkaz, bo zaczynam mu kibicowaæ. ![]() Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade? ![]() Przerabia³em hipnozê. Nie lubiê. *** Stoimy w obliczu globalnej katastrofy. ![]() Hej malutki. S³onko ju¿ zachodzi. ![]() Cicho blaszak, ja nie mam rakiety w ty³ku. ![]() - Steve nie lubi takiego s³ownictwa. - A kopn±æ ciê w t±... ![]() Nie jest taki z³y, tylko trochê nerwus. Drugiego takiego nie ma na ca³ym ¶wiecie. Wszyscy lubi± wygrywaæ, a ten mój facet robi co mo¿e by walki unikn±æ, bo wie ¿e walkê wygra. ![]() - Co ci siê ¶ni³o? - ¯e jestem Avengersem, ¿e jestem kim¶ wiêcej ni¿ tylko pos³uszn± maszynk± do zabijania. ![]() Kocha to siê dzieci, ja mam u niego d³ug. *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Wst±p do T.A.R.C.Z.Y, poznaj dalekie kraje, niezwyk³ych ludzi... i zabij ich. ![]() ![]() Ja siê nie pocê. Ja b³yszczê. ![]() Thor móg³by choæ raz przys³aæ boga sprz±tania po sobie. Na pewno ma jak±¶ magiczn± miot³ê. ![]() ![]() Zawsze nosisz whisky? ![]() Ten dom mia³ wytrzymaæ si³ê Hulka. ![]() - Jak nas znale¼li? - Zaprosi³em ich. ![]() Nie poddam siê. Odzyskam Skye i T.A.R.C.Z.Ê, ale jeep od Eddiego to za ma³o. ![]() Nasza kiepska opcja. Grant Ward. *** ![]() Bez ciebie nie ma T.A.R.C.Z.Y. ![]() - S³u¿ysz Coulsonowi czy T.A.R.C.Z.Y? - To to samo. ![]() Kogo jak kogo, ale Coulsona nie zlikwidujesz. ![]() Dyrektor T.A.R.C.Z.Y zawsze ma tajemnice. *** Nie wierzê w strach. Wierzê w zaufanie. ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new. ![]() Nie by³am w waszym durnym "S.H.I.E.L.D. Hogwarcie". ![]() ![]() *** ![]() ![]() Nie jestem dobrym cz³owiekiem, Skye. ![]() Long time to see. ![]() Jestem Agent Grant Ward. ![]() *** ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Je¶li to jeszcze aktualne, to poproszê tego drinka. ![]() - ¯o³nierzyk. Postaæ nie z tej epoki. Ale za to z tej planety. ![]() Nigdy nie chcia³em tronu. Chcia³em byæ równym tobie. ![]() - A ty co? B³yskawic siê boisz? - Nie darzê mi³o¶ci± tego, co zwiastuj±. - Chcesz zabraæ mi ukochan± planetê w odwecie za rzekom± zniewagê? Nie. Sprawujê nad ni± opiekê. - No rzeczywi¶cie, wspaniale siê ni± opiekujesz. Ludzie wy¿ynaj± siê milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzê tu porz±dek. Kto mnie powstrzyma? ![]() - Jeste¶ potworem. - O nie. Potwór jest w¶ród was. - A, Banner. To twój plan. ![]() ¯e urodzi³em siê by zostaæ królem. ![]() No dobrze. To mo¿e wolisz kogo¶ ze swoich nowych przyjació³? Wydaje siê, ¿e jeste¶ do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sob± cnót! Jaki¿ to wielki zaszczyt! Czujê, ¿e a¿ szalejê od sprawiedliwo¶ci. Chcesz us³yszeæ mowê o prawdzie, honorze i patrioty¼mie? Bo¿e chroñ Amer... Zaufaj mojemu gniewowi. Nie zrobi³em tego dla niego. Uuuu. A by³a ju¿ na wyci±gniêcie rêki. Dziêki Tesseractowi mogli¶cie mieæ w³adzê, nieograniczon± moc. A wy co? Ciep³o i ¶wiat³o dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie siê, co znaczy prawdziwa w³adza. ![]() Przynoszê wam dobr± nowinê. Czeka was wyzwolenie. *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Nie mia³em prawa ciê winiæ. Wiem, ¿e chcia³e¶ mi pomóc, chroniæ mnie. Od tego s± przyjaciele. Mo¿emy ¿yæ z godno¶ci± - nie mo¿emy z ni± umrzeæ. Cz³owiek jest najgorszym ¼ród³em prawdy o sobie. Wszystko siê zmienia. To nie znaczy, ¿e na lepsze. Trzeba sprawiæ, by by³o lepiej. Nie mo¿na tylko gadaæ i mieæ nadziejê, ¿e samo siê poprawi. |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 22.02.2014 14:17
|
![]() Pochwa³y: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 14.05.09 |
Ciekawe co ja mog³am przeczytaæ na jednym oddechu, hmm... Wiadomo, ¿e Insygnia. Czyta³am je ca³e 16 godzin z trzygodzinn± przerw± na sen. Nie pamiêtma nawet ¿ebym co¶ jad³a, po prostu musia³am przez to przej¶æ na raz. P³aka³am, ¶mia³am siê, by³am przera¿ona, a na koniec szok, ¿e to ju¿ koniec. To by³o 7 lat temu czyli, jak na piêtnastolatkê posz³o mi ca³kiem szybko;p Edytowane przez ulka_black_potter dnia 29.03.2014 23:43
![]() Christian. ![]() Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku. ![]() Ale czasami warto za³o¿yæ maskê. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma" "po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzêdniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartê I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
zipi78 |
Dodany dnia 22.02.2014 14:28
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 110 Dom: SlytherinPunkty: 4680 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 24.04.13 |
Ogólnie to najszybciej przeczyta³am "Oskara i pani± Ró¿ê" - jak mia³am w szkole okienko, ale to ¿aden wyczyn, bo to bardzo krótka ksi±¿ka. Z HP najbardziej wci±gn±³ "Wiêzieñ Azkabanu". To ju¿ by³o dawno temu, wiêc dok³adnie nie pamiêtam, co¶ ko³o 2 dni. LUNATYCZKA |
|
|
|
Malwkaaa |
Dodany dnia 22.02.2014 17:36
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 412 Dom: SlytherinPunkty: 6376 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 15.07.13 |
Chyba "GONE: zniknêli - faza druga g³ód" - przeczyta³am w dwa dni, a raczej dwie noce, bo czyta³am tylko wieczorami. To s± strasznie wci±gaj±ce ksi±¿ki, wiêc musia³am przeczytaæ jak najszybciej. Chocia¿ nie... "Kamizelkê" przeczyta³am w 10 minut chyba ale to ma chyba ze 12 stron, wiêc... >.< "Ten, któremu starczy odwagi i wytrwa³o¶ci, by przez ca³e ¿ycie wpatrywaæ siê w mrok, pierwszy dojrzy w nim przeb³ysk ¶wiat³a."
Slytherin przyjmuje takich, Co maj± czyst± krew. Co maj± wiêcej sprytu Od uczniów domów trzech. ![]() Sé onr sverdar sitja hvass! |
|
|
|
Elaine |
Dodany dnia 22.02.2014 20:15
|
![]() Pochwa³y: 7 Postów: 179 Dom: RavenclawPunkty: 6744 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 17.02.10 |
Hm... Chyba ksi±¿ki Dana Browna. Siada³am rano, kilka godzin, wieczorem ju¿ po sprawie. No i Saga o Ludziach Lodu - 3-4 godzinki, i nastêpna. zreszt±, ja nigdy nie czytam ksi±¿ek tygodniami (oprócz jakich¶ gigantów), tylko dwa trzy dni i po sprawie. WHATEVER. Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie. W Ravenclawie tylko ci, których umys³ piêknem l¶ni. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
kkinga123 |
Dodany dnia 22.02.2014 21:51
|
![]() Pochwa³y: 15 Postów: 546 Dom: RavenclawPunkty: 17957 Ranga: ¯ywa legenda Data rejestracji: 02.07.09 |
Nie mogê jednoznacznie stwierdziæ, któr± ksi±¿kê przeczyta³am "najszybciej", pod wzglêdem mojego zaanga¿owania, itp... Bo to chyba oczywiste, ¿e im jestem starsza ty szybciej czytam i nie mogê porównywaæ ze sob± "wyzwañ czytelniczych" podejmowanych odk±d przeczyta³am moj± pierwsz± "powa¿n±" i pe³nowymiarow± ksi±¿kê < Opowie¶ci z Narnii> w ok. 2 tygodnie. To by³ wyczyn. Cofaj±c siê o trochê mniejszy okres czasu "Insygnia ¶mierci" 7 lat temu, a poch³oniête w jakie¶ 3 dni. Czy co¶ jad³am nie pamiêtam Znowu skok czasowy i 4 lata temu ju¿ w szybkim tempie ksi±¿ki poch³ania³am w jeden dzieñ. Od tego czasu ksi±¿kê, która mnie wci±gnie potrafiê przeczytaæ w jeden dzieñ/ wieczór, ale nie uwa¿am tego za wielki wyczyn. Czasem mo¿na siê w ksi±¿ce rozsmakowywaæ i tydzieñ, a czasami po prostu nie mam czasu i koñczê j± w kilka wieczorów. Wcale nie znaczy, ¿e mnie ksi±¿ka mniej wci±gnê³a, czasem przeciwnie, chcê ¿yæ dan± ksi±¿k± d³u¿ej, dlatego dawkujê sobie jej lekturê. S± oczywi¶cie ksi±¿ki dla których zarwa³am nockê np. Dana Browna. Mia³am wra¿enie, ¿e je¶li oderwê siê choæ na chwilê, zagubiê ca³y w±tek, no i oczywi¶cie nie poznam rozwi±zania zagadki. Krymina³y s± dla mnie typowymi "jednodniówkami" bo b³agam, któ¿ zostawia zagadkê tajemniczej zbrodni nierozwi±zan± ? ^^ Jak ju¿ wspomnia³am w wypadku innych ksi±¿ek np. Philippy Gregory wolê siê zatraciæ w klimacie i smakowaæ ka¿de zdanie po 3 razy, rozpatrywaæ ka¿d± sytuacjê. A w "Ani z zielonego wzgórza" mogê siedzieæ dzieñ, tydzieñ, miesi±c, w zale¿no¶ci od potrzeby. O czym to ja ? A ju¿ wiem. Nie mogê jednoznacznie stwierdziæ, która ksi±¿kê przeczyta³am najszybciej, bo wp³ywa na to wiele czynników, a co¶ co dzi¶ czytam w godzinê kiedy¶ zajmowa³o mi tydzieñ, znowu ksi±¿ki o podobnej d³ugo¶ci mog³abym przeczytaæ w takim samym okresie czasu, ale tego nie robiê, z uwagi na ich specyfikê. Nie wiem czy chodzi o najszybciej przeczytan± ksi±¿kê maj±c± ponad, czy poni¿ej 300-500 stron ? Obyczajow±, czy fantasy ? teraz, czy 5 lat temu ? Chyba jest to po prostu zbyt uogólnione, ¿eby stwierdziæ. Last letter of Sehzade Mustafa to Sultan Suleiman Hunkarim, you will most likely never get the opportunity to read this letter that I will be carrying on my heart. I am writing this letter on the off chance that I fall into a fate that I hope will never happen. This is my wish. But if my wish does not happen, and this letter does indeed reach your hands, that would mean that you have executed me. Oh Hunkarim, oh my dear father. Since you are reading these sentences, you have cut out your own heart, and I have passed away from this planet of lies. Please know that your hands have been mixed with blood, and know that you have taken an innocent life. We made a promise to each other. I promised you that I would never rebel against you. And you swore that you would not execute me. I kept my promise, father, and I definitely did not rebel against you. I swear on my son Mehmet life, and I swear on my daughter Nergizsah life that I did not betray you! I will never. However, you, you went back on your word. You did the thing that you said you would never do! I am leaving this cruel worlld in where a father can kill his own son. Instead of living like an oppresor who, for the sake of his good fortune and for the power that the throne brings, has targeted his father's life, I would rather die like someone who was wronged and appressed. Maybe my name won't be written into the golden pages of history and nobody will speak of my victories, nor will I have a throne to preside over. Furthermore, people will write that i was a Sehzade who was a traitor. So be it. Let them write things that way. Let them hide the truth that Allah knows. One day will come where the stories of the oppressed will also be told... Maybe in a few years, or maybe in a hundreds of years, someone will tell my story. Someone will hear me and will learn the truth. And on that day justice will return to the oppressed. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Smierciojadek |
Dodany dnia 22.02.2014 21:56
|
![]() Pochwa³y: 14 Postów: 6913 Dom: GryffindorPunkty: 60618 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 22.04.07 |
kkinga123, tu nie chodzi³o o wybranie jednej ksi±¿ki i napisanie tytu³u. Bardziej trzeba siê by³o skoncentrowaæ na tym, która lektura bardzo Ciê wci±gnê³a i z tego powodu nie mog³a¶ siê od niej oderwaæ. Nie ma znaczenia, czy to by³o 10 lat temu, 5 czy przed chwil±. Chodzi o sam fakt wci±gniêcia. Taka zbyt dok³adna analiza tematu czasami szkodzi. Mo¿na go rozumieæ na kilka sposobów, jasne, ale nie uwa¿am, ¿e jest niesprecyzowany. ![]() Nie mo¿na zap³aciæ za co¶, co nie ma ceny. Niektórzy twierdz±, ¿e ka¿da, absolutnie ka¿da rzecz na ¶wiecie ma swoj± cenê. To nieprawda. S± rzeczy, które ceny nie maj±, s± bezcenne. Naj³atwiej poznaæ takie rzeczy po tym, ¿e raz utracone, s± utracone na zawsze. ![]() Nie wiesz, co pamiêtasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieæ. I nie wiesz, co tak naprawdê s±dzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz siê o to z kim¶ k³óciæ. W samotno¶ci nie jeste¶ nawet ¶wiadomy swoich sprzeczno¶ci. ![]() Pamiêtaj. W ¶nie nie da siê szeptaæ. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Lossiril |
Dodany dnia 22.02.2014 22:44
|
![]() Pochwa³y: 7 Postów: 1040 Dom: SlytherinPunkty: 9322 Ranga: ¯ywy worek treningowy Data rejestracji: 30.04.13 |
Potrafiê nie czytaæ przez kilka miesiêcy, a pó¼niej czytaæ ca³y dzieñ bez przerwy. Trylogiê WP przeczyta³am w 4 dni, pamiêtam te¿ krymina³, przeciêtny, ale do¶æ wci±gaj±cy - Fio³ki S± Niebieskie, który skoñczy³am w jeden dzieñ. Je¶li co¶ mnie interesuje, to nawet ledwo przytomna bêdê czytaæ dzieñ i noc. Inne ksi±¿ki czytam 'na raty', po ok 50-60 stron dziennie (; "You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness, no doubt about that." ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tumblr klik 'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.' 'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.' ![]() 'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.' ![]() It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one. ![]() |
|
|
|
dobrosia1 |
Dodany dnia 30.03.2014 11:36
|
![]() Postów: 764 Dom: SlytherinPunkty: 9768 Ranga: Praktykant w ¦w Mungu Data rejestracji: 07.03.14 |
Najszybciej przeczyta³am Ewilan z dwóch ¶wiatów, dlatego ¿e wcze¶niej ju¿ j± czyta³am, a chcia³am doj¶æ do tych momentów które mnie ciekawi±, wiêc czyta³am bez przerwy. Uda³o mi siê ca³± w ci±gu 6 godzin. Z pozosta³ymi ksi±¿kami radzê sobie w zale¿no¶ci od tre¶ci. Je¶li jest nudna to mogê czytaæ nawet miesi±c. |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 30.03.2014 12:38
|
![]() Ostrze¿enia: 2 Pochwa³y: 33 Postów: 2832 Dom: RavenclawPunkty: 34217 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 19.06.08 |
Uwielbiam czytaæ ksi±¿ki jednym tchem. Jak mam du¿o wolnego i jakie¶ dzie³o mnie straszliwie wci±gnie, to nie ¶piê do rana i wertujê kolejne w±tki. Najszybciej ever przeczyta³em oczywi¶cie "Insygnia ¦mierci", jakie¶ kilkana¶cie godzin z przerwami na obowi±zki domowe i potrzeby fizjologiczne. To taki szczególny przypadek, bo rzadko spotyka siê tak d³ugie ksi±¿ki. Poza tym by³o mnóstwo wszelkiego rodzaju innych, które za d³ugo by wymieniaæ. Ja po prostu nie lubiê siê odrywaæ od czytanych historii, jedyne co mo¿e mi w tym przeszkodziæ to nauka. Ale w sumie nie pamiêtam kiedy ostatnio czyta³em co¶ mega d³ugo... ![]() Always ![]() |
|
|
|
Malwkaaa |
Dodany dnia 16.04.2014 17:32
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 412 Dom: SlytherinPunkty: 6376 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 15.07.13 |
Nowy rekord! Dzisiaj przeczyta³am pierwsz± czê¶æ serii "Jutro" w oko³o trzy i pó³ godziny. ;> Jestem z siebie dumna. Nie zrobi³am sobie w³a¶ciwie ¿adnej przerwy. Super ksi±¿ka! "Ten, któremu starczy odwagi i wytrwa³o¶ci, by przez ca³e ¿ycie wpatrywaæ siê w mrok, pierwszy dojrzy w nim przeb³ysk ¶wiat³a."
Slytherin przyjmuje takich, Co maj± czyst± krew. Co maj± wiêcej sprytu Od uczniów domów trzech. ![]() Sé onr sverdar sitja hvass! |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 22.04.2014 22:25
|
![]() Ostrze¿enia: 3 Postów: 641 Dom: HufflepuffPunkty: 4098 Ranga: Sprzedawca prac domowych Data rejestracji: 10.03.14 |
Jednym tchem oczywi¶cie "I nie by³o ju¿ nikogo" ( dawniej 10 Murzynków ) Agathy Christie. Jak zacz±³em w hipermarkecie, tak po krótkim powrocie do domu by³o 'pozamiatane'. Wci±gnê³a jak najwiêkszy wir na jeziorze. Mam j± do dzi¶, ale czytaæ nie ma sensu. Zna siê ju¿ rozwi±zanie, ale niektóre teksty ¶miesz± nadal. ;p "Wie co pan sobie my¶lê ? Je¶li ma mi pan zamiar powiedzieæ, nie widzê potrzeby zgadywania" ^^ ![]() ![]() |
|
|
|
Anciol |
Dodany dnia 22.04.2014 23:31
|
![]() Pochwa³y: 10 Postów: 1288 Dom: RavenclawPunkty: 21527 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 11.08.13 |
Wiele ksi±¿ek przeczyta³am szybko ale wygrywa zdecydowanie Harry Potter i Kamieñ filozoficzny. Kiedy czyta³am go po raz drugi zajê³o mi to kilka godzin. Najlepsza noc w moim ¿yciu ;P Jeg elsker Seferyn fordi han også elsker norsk ^^ <3 Wiersz autorstwa ³o¶ka <3 Anciolu, piêkny i wspania³y, kim¿e ja przy Tobie jestem, taki niedojrza³y... Spójrz w oczy me, jak lekki wiatr, pieszcz± Ciê. Odpowiedz na to pytanie, czy ¿ycie razem nam dane? Oddaj mnie rentê swê*, a szepnê Ci do ucha, Kocham Ciê! *rentê swê - u¿yte tu celowo ,,Twój artyku³ zosta³ odrzucony przez administratora Sann dnia 22.01.2014 16:43. Powód odrzucenia: Nie bêdê tego sprawdzaæ. I ch*j! ;D" ![]() ![]() |
|
|
|
wild_child |
Dodany dnia 10.05.2014 17:55
|
![]() Postów: 41 Dom: SlytherinPunkty: 3773 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 12.04.14 |
Jak co¶ mnie wci±ga to szybko to czytam. Ale najszybciej chyba przeczyta³am Insygnie ¦mierci. (3 DNI ) Bior±c pod uwagê jej grubo¶æ to chyba szybko... Wtedy nawet nie jad³am bo musia³am siê dowiedzieæ co bêdzie dalej "Kto czyta ksi±¿ki, ten ¿yje podwójnie " Umberto Eco ![]() "Ale¿ oczywi¶cie to dzieje siê w twojej g³owie, Harry, tylko sk±d, u licha, wniosek, ¿e wobec tego nie dzieje siê to naprawdê?" - Albus Dumbledore J. K. Rowling - "Harry Potter i Insygnia ¦mierci" ![]() "Nie zrobi± mi krzywdy, bo nie grozi mi to, co wam. Nie zosta³ ju¿ nikt, kogo bym kocha³a" - Johanna Mason "W pier¶cieniu ognia" Suzanne Colinns ![]() "Okres dzieciñstwa nie trwa od momentu narodzin do chwili osi±gniêcia pewnego wieku. Nie jest tak, ¿e dziecko dorasta i odk³ada na bok swoje dzieciêce sprawy. Dzieciñstwo to królestwo, w którym nikt nie umiera." ![]() "Gwa³townych uciech i koniec gwa³towny; S± one na kszta³t prochu zatlonego, Co wystrzeliwszy ga¶nie. Miód jest s³odki, Lecz slodycz jego graniczy z ckliwo¶ci± I zabytkiem smaku zabija apetyt. Kochaj wiêc umiarkowanie; zbyt skwapliwy Tak samo spó¼nia siê jak zbyt leniwy." William Szekspir - "Romeo i Julia" ![]() |
|
|
|
Hikari |
Dodany dnia 10.05.2014 18:07
|
![]() Postów: 35 Dom: HufflepuffPunkty: 76 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 09.05.14 |
Ja najszybciej przeczyta³am trylogiê "Igrzyska ¦mierci" - wszystkie 3 ksi±¿ki w 3 dni, czyli 1 ksi±¿ka dziennie. Siedzia³am i czyta³am, bo nie mog³am siê oderwaæ. Umiera³am z ciekawo¶ci, co siê dalej stanie : ). Mniama³yga: Cukru?
Marcowy Zaj±c: Poproszê. (Cukier wpada do fili¿anki). Siê rozciapcia³! Skazeusz: Jeste¶cie nienormalni! Marcowy Zaj±c: Bóg zap³aæ! |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
Strona 1 z 2: 12
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Bad wolf

Gryffindor

Ravenclaw
Hufflepuff

Slytherin

Znowu skok czasowy i 4 lata temu ju¿ w szybkim tempie ksi±¿ki poch³ania³am w jeden dzieñ. Od tego czasu ksi±¿kê, która mnie wci±gnie potrafiê przeczytaæ w jeden dzieñ/ wieczór, ale nie uwa¿am tego za wielki wyczyn. Czasem mo¿na siê w ksi±¿ce rozsmakowywaæ i tydzieñ, a czasami po prostu nie mam czasu i koñczê j± w kilka wieczorów. Wcale nie znaczy, ¿e mnie ksi±¿ka mniej wci±gnê³a, czasem przeciwnie, chcê ¿yæ dan± ksi±¿k± d³u¿ej, dlatego dawkujê sobie jej lekturê. S± oczywi¶cie ksi±¿ki dla których zarwa³am nockê np. Dana Browna. Mia³am wra¿enie, ¿e je¶li oderwê siê choæ na chwilê, zagubiê ca³y w±tek, no i oczywi¶cie nie poznam rozwi±zania zagadki. Krymina³y s± dla mnie typowymi "jednodniówkami" bo b³agam, któ¿ zostawia zagadkê tajemniczej zbrodni nierozwi±zan± ? ^^ Jak ju¿ wspomnia³am w wypadku innych ksi±¿ek np. Philippy Gregory wolê siê zatraciæ w klimacie i smakowaæ ka¿de zdanie po 3 razy, rozpatrywaæ ka¿d± sytuacjê. A w "Ani z zielonego wzgórza" mogê siedzieæ dzieñ, tydzieñ, miesi±c, w zale¿no¶ci od potrzeby. O czym to ja ? A ju¿ wiem. Nie mogê jednoznacznie stwierdziæ, która ksi±¿kê przeczyta³am najszybciej, bo wp³ywa na to wiele czynników, a co¶ co dzi¶ czytam w godzinê kiedy¶ zajmowa³o mi tydzieñ, znowu ksi±¿ki o podobnej d³ugo¶ci mog³abym przeczytaæ w takim samym okresie czasu, ale tego nie robiê, z uwagi na ich specyfikê. Nie wiem czy chodzi o najszybciej przeczytan± ksi±¿kê maj±c± ponad, czy poni¿ej 300-500 stron ? Obyczajow±, czy fantasy ? teraz, czy 5 lat temu ? Chyba jest to po prostu zbyt uogólnione, ¿eby stwierdziæ.