Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Harry Potter i Ksi±¿ê Pó³krwi
|
|
Klaudia Lind |
Dodany dnia 26.02.2018 18:23
|
![]() Pochwa³y: 13 Postów: 1044 Dom: HufflepuffPunkty: 34220 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 31.01.17 |
Ksi±¿ê Pó³krwi jest zdecydowanie moj± ulubion± czê¶ci± je¶li chodzi o ksi±¿kê. W tym tomie by³o wszystko co lubiê, akcja, dreszczyk, du¿o zaklêæ i szkolnych scenek, mi³o¶æ i przyja¼ñ i wiele innych. To tak ogólnie![]() Szczególnie bardzo spodoba³y mi siê zajêcia Harry'ego z Dumbledorem i ich podró¿e do przesz³o¶ci poprzez wspomnienia. Nie mog³am siê doczekaæ, a¿ dowiem siê czego¶ wiêcej o Voldemorcie, bo bardzo mi tego brakowa³o w filmie. Perypetie Rona, Hermiony i Lawender, a tak¿e Harry'ego i Ginny by³y ca³kiem fajn± odskoczni± od ci±g³ych walk. Pojawienie siê Slughorna te¿ by³o mi³ym powiewem ¶wie¿o¶ci, bardzo fajnie wykreowana postaæ. Nie mogê jednak nie wspomnieæ o Snape, który od tego tomu zyska³ u mnie bardzo wiele w oczach, jego rola w ca³ej serii zaczê³a byæ bardziej klarowna. ¦mieræ Dumbledora by³a poruszaj±ca, a kolejne rozdzia³y wzruszaj±ce, a¿ do samego koñca. Co mi siê nie podoba³o? Klub ¶limaka, serio za du¿o tego by³o ble;P Mog³oby byæ te¿ wiêcej romantycznych scen z Ginny, szczególnie, ¿e bardzo j± polubi³am i o dziwo wcale nie widzê w niej Boony (na szczê¶cie). ![]() ![]() ![]() O tym zawsze pogadam ![]() *rysowanie*ksi±¿ki*anime*wiedza ezoteryczna*Saga o Ludziach Lodu Znajdziesz mnie na: blogu:https://sagaoludz...gspot.com/ instagramie:http://www.pictam...5597626476 mrauuuu Ulubione anime - Noragami![]() Ulubione filmy - seria Jurrasic ![]() [color=#ffff00]Ukochane bajki ![]() ![]() Dziêki za odwiedziny ^^[/color] |
|
|
|
Twinnek |
Dodany dnia 10.04.2018 19:41
|
![]() Postów: 6 Dom: GryffindorPunkty: 26 Ranga: Char³ak Data rejestracji: 01.04.18 |
Nie pamiêtam dok³adnie wcze¶niejszych czê¶ci, ale wydajê mi siê ¿e Ksi±¿ê Pó³krwi sta³ siê moj± ulubion± czê¶ci± po jej przeczytaniu. Jest taka jaka powinna byæ, oczywi¶cie moim skromnym zdaniem. A ogólnie to wszystkie ksi±¿ki J.K Rowling wydaj± siê perfekcyjne i dopracowane, a to czy nam siê spodoba zale¿y od nas. Edytowane przez Twinnek dnia 10.04.2018 20:18
|
|
|
|
DziecinnyRysownik |
Dodany dnia 10.04.2018 21:04
|
![]() Postów: 76 Dom: SlytherinPunkty: 2020 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 28.09.17 |
A ja uwa¿am Ksiêcia za jedn± z najs³abszych czê¶ci. Mia³a ona potencja³ na bycie jedn± z moich ulubionych czê¶ci, ale niepotrzebnie wci¶niêto tam masê niepotrzebnych, s³abo napisanych romansów. Czytaj±c t± czê¶æ, mialam fragmentami wra¿enie, ¿e czytam jaki¶ zmierzch w wersji J.K.R. Czytanie mnie tak nudzi³o, ¿e a¿ mia³am ochotê skoñczyæ ju¿ z seri± HP. Mimo, i¿ lubi³am sceny z wspomnieniami oraz ostatnie rozdzia³y bardzo mi siê podoba³y, to nie zmienia to tego, ¿e za t± ksi±¿k± po prostu nie przepadam. Strasznie irytowa³a mnie postaæ Ginny. Typowa postaæ "fanfikowejmarysue", denerwowa³a mnie bardziej ni¿ postaæ Harrego "garystu" Pottera. Poza tym-przez praktycznie wszystkie wcze¶niejsze czê¶ci Harry po prostu Ginny ignorowa³, dlaczego akurat teraz na ni± zwróci³ uwagê :v? Hermiona w tej czê¶ci nie by³a Hermion±-dla mnie zachowywa³a siê wrêcz¿e idiotycznie, jej ci±g³e foszki by³y strasznie irytuj±ce. Ogólnie wiêkszo¶æ postaci zachowywa³a siê jak fochliwe dziesiêciolatki. Mo¿e to mia³o byæ zabawne czy co¶ - ale dla mnie to ¶mieszne nie by³o. Chocia¿ ja mam do¶æ dziwne poczucie humoru, to mo¿e dlatego :v. Edytowane przez DziecinnyRysownik dnia 10.04.2018 21:18
nic
|
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 11.04.2018 20:56
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
DziecinnyRysownik, widzia³a¶ gdzie¶ mo¿e jakie¶ dobrze napisane przez Rowling romanse Cytujê jednak tylko opinie wielu z czytaj±cych. Ja na to zupe³nie nie zwróci³em uwagi, bo Hogwart to taka "zupe³nie inna szko³a". Rowling jednak uzna³a, ¿e to ju¿ "ten czas" i uwzglêdni³a w zachowaniach g³ównych bohaterów. Jednak g³ówna akcja toczy siê przecie¿ wokó³ innych problemów. Hermiona moim zdaniem by³a jak najbardziej sob±, tylko bardzo jej nie w smak by³y poczynania Rona. Ona ju¿ ostatecznie ustabilizowa³a swoje uczucia i skupi³a je wy³±cznie na nim, a on sobie zaszala³. B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubiê kuzynów. Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Kamil29 |
Dodany dnia 16.04.2018 09:45
|
![]() Postów: 1 Dom: GryffindorPunkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 15.04.18 |
Ja czytam wlasnie ksiêcia pò³krwi i jest fajna interesuj±ca a mam zamiar przeczytac wszystkie tomy HP :angry2: |
|
|
|
Nicram_93 |
Dodany dnia 16.04.2018 21:38
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 327 Dom: GryffindorPunkty: 28841 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.04.18 |
Ciê¿ko w ogóle mówiæ, by ksi±¿ki Rowling odstawa³y zbytnio od siebie poziomem. Mimo to jednak, je¶li mam wskazywaæ na minimalne ró¿nice to niestety "Ksi±¿ê Pó³krwi" znajduje siê u mnie w dolnej czê¶ci rankingu. Dzisiaj czyta mi siê przyjemnie, kiedy czytam ju¿ po raz "n-ty", ale pamiêtam jak d³ugo nie mog³em siê wci±gn±æ czytaj±c j± po raz pierwszy, co mi siê nie zdarzy³o w innych czê¶ciach. Historie o Voldemorcie s± bardzo ciekawe, ale najbardziej zachwyca mnie zwrot akcji na koñcu z jednym bohaterem, który to zwrot zostaje nam jeszcze ciekawiej wyja¶niony w ostatnim tomie . My¶lê, ¿e dla mnie du¿ym rozczarowaniem by³o to, ¿e tom ten jest du¿o krótszy od "Zakonu Feniksa", który jest moim ulubionym. W dodatku sporo uwagi poswiêcono romansom, do których nie mam nic przeciwko, ale zwi±zek Harry'ego z Ginny jest dla mnie strasznie grubymi niæmi szyty. Przez 5 lat Harry w ogóle siê Ginny nie interesuje, a tu nagle od pocz±tku tomu zmienia nagle zdanie.Mimo to czytaj±c po raz kolejny "Ksiêcia Pó³krwi" czyta siê go coraz przyjemniej. |
|
|
|
Arekmalfoy |
Dodany dnia 11.02.2019 19:07
|
![]() Postów: 11 Dom: GryffindorPunkty: 27 Ranga: Char³ak Data rejestracji: 11.02.19 |
Moja ulubiona czê¶æ. G³ównie przez wspomnienia o Tomie (jaka szkoda, ¿e w filmie pokazali ich bardzo ma³o :c) ale jako¶ tak ma w sobie co¶, co sprawia, ¿e czêsto do niej wracam i nawet wybiórczo j± sobie czytam, bez czytania poprzednich czê¶ci |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 11.02.2019 19:34
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Je¶li chodzi o film to tê czê¶æ "zr±bali koncertowo", przede wszystkim dodaj±c niepotrzebne sceny których, w ksi±¿ce nie by³o. Wi±zanie sznurówek to chyba nawet najmniej idiotyczna rzecz, choæ budzi tutaj najwiêcej kontrowersji. Jednak chyba ka¿dy na tej stronie lubi siê z tego po¶miaæ. Jednak drêtwa gra Daniela, ¿a³osno-g³upawe miny Dumbledore,a, oraz zrobienie Luny pospolitej idiotki. Tego siê nie daje prze³kn±æ. Do ksi±¿ki jednak te¿ wraca³em kilka razy. B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubiê kuzynów. Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
| Kosocin4 |
Dodany dnia 09.10.2019 14:50
|
![]() Postów: 23 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 70 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 24.09.19 |
Filmy ogólnie niszcz± ka¿d± ksi±¿kê, dziwie siê szczerze ludziom, którzy tylko ogl±dali HP i s± fanami, bo ja nie wiem czy by mi siê to podoba³o czekam na to, a¿ kiedy¶ powstanie serial, w którym jeden rozdzia³ to jeden odcinek
|
|
|
|
lothien |
Dodany dnia 09.10.2019 20:03
|
![]() Postów: 67 Dom: HufflepuffPunkty: 1758 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 09.08.19 |
Kosocin, nie do koñca siê z Tob± zgodzê. W moim przypadku na pierwszym miejscu by³y filmy o HP (które obejrza³am z czystej ciekawo¶ci i siê wci±gnê³am), a potem dopiero ksi±¿ki. I nie ¿a³ujê. Filmy by³y ¶wietne, a ksi±¿ki by³y uzupe³nieniem szczegó³ów, bo jak wiadomo, w ekranizacji nierzadko pomijane s± niektóre kwestie, ¿eby z filmu nie zrobiæ tasiemca i jednocze¶nie zachowaæ wszystko to, co najwa¿niejsze. Ogólnie ka¿demu to polecam - najpierw ekranizacja, a potem ksi±¿ka dla uzupe³nienia ca³o¶ci. Ekranizacje czasem siê niektórym nie podobaj±, bo kto¶ zna ca³± fabu³ê zawart± w ksi±¿ce, potem ogl±da film i mo¿e siê rozczarowaæ. A po obejrzeniu mamy ju¿ w g³owie obraz postaci - czyli dobór aktorów. Przy czytaniu sami wyobra¿amy sobie dan± postaæ na podstawie opisu i pó¼niej znowu mo¿e siê okazaæ, ¿e dobrany aktor nie dopad³ nam do gustu i to potêguje rozczarowanie. Akurat w temacie HP zdania s± mocno podzielone, ja nale¿ê do tej grupy której ekranizacja siê podoba³a. I nie piszê tego z tego powodu, ¿e ogl±da³am filmy przed ksi±¿k±. My¶lê, ¿e na taki serial "jeden rozdzia³ - jeden odcinek" zabrak³oby bud¿etu i chêtnych do ogl±dania. Pamiêtajmy te¿ o tym, ¿e s± te¿ takie osoby, które albo ogl±daj± film, albo czytaj± ksi±¿ki. |
|
|
|
Nicram_93 |
Dodany dnia 09.10.2019 21:02
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 327 Dom: GryffindorPunkty: 28841 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.04.18 |
Mimo, ¿e moja przygoda z Potterem zaczê³a siê od filmów 1,2,3, to nie zgodzê siê z Avlee. Lubiê filmy HP, jedne s± grosze, drugie lepsze (zw³aszcza pierwsze dwa ¶wietnie odzwierciedlaj± ksi±¿ki i maj± t± magiê), jednak nic nie przebije ksi±¿ek. Zdecydowanie polecam ka¿demu najpierw czytaæ ksi±¿ki, a dopiero potem siêgaæ po filmy, inaczej wiele siê traci, nie wa¿ne czy to seria HP, czy jakakolwiek inna. Filmy czêsto zmieniaj± co¶ wzglêdem ksi±¿ek, ucinaj± wiele fragmentów, przez co czêsto ciê¿ko po³apaæ siê po samych ekranizacjach o co chodzi. Sam siê nie raz zastanawia³em, czy gdybym ogl±da³ tylko filmy, to czy po pó¼niejszych czê¶ciach w ogóle bym wiedzia³ o co w ogóle chodzi³o w wielu miejscach. W filmach HP od czê¶ci czwartej jest wiele powycinanych rzeczy, przez to kto¶ kto nie czyta³ ksi±¿ek, mo¿e wiele rzeczy nie zrozumieæ. Poza tym ogl±daj±c najpierw film, tracimy wszystko je¶li chodzi o wyobra¼niê. Do dzi¶ pamiêtam jak wyobra¿a³em sobie Ministerstwo Magii, a jak potem w filmie wygl±da³o to ca³kowicie inaczej. Dlatego zdecydowanie polecam najpierw ksi±¿ki, potem filmy, w ka¿dym przypadku. Zreszt± z tego co siê orientuje jest to opinia wiêkszo¶ci ludzi, choæ szanuje je¶li kto¶ ma inne zdanie. Za serial jednak podziêkujê, filmy ju¿ s±, innych aktorów, ani scenerii sobie nie wyobra¿am, co prawda niektóre czê¶ci pozostawiaj± wiele do ¿yczenia, ale teraz ju¿ za pó¼no. Dla sagi by³oby najlepiej, aby zostawiæ j± ju¿ w spokoju, co pokaza³o przede wszystkim Przeklête Dziecko, a moim zdaniem Fantastyczne Zwierzêta równie¿ pozostawiaj± wiele do ¿yczenia, choæ tu opinie s± podzielone. ![]() Dom Gryffindor ![]() "Mo¿e w Gryffindorze, Gdzie kwitnie mêstwa cnota, Gdzie króluje odwaga I do wyczynów ochota." Postaæ w Hogwarcie Natalie Swan (Prefekt Gryffindoru) Harry, Ron, Hermiona - czyli przyja¼ñ, która przetrwa wszystko ![]() ![]() ![]() Severus Snape, czyli cz³owiek zagadka ![]() Kluby pi³karskie ![]() Juventus F.C. ![]() Wis³a Kraków ![]() Korona Kielce ![]() AKS 1947 Busko-Zdrój Filmy: ![]() Harry Potter ![]() Gwiezdne Wojny W³adca Pier¶cieni ![]() Piraci z Karaibów ![]() Indiana Jones ![]() Kiler ![]() Mistrz kierownicy ucieka Muzyka |
|
|
|
| Kosocin4 |
Dodany dnia 11.12.2019 14:27
|
![]() Postów: 23 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 70 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 24.09.19 |
Te¿ zdecydowanie najpierw wolê czytaæ i stworzyæ swoje wyobra¿enie ni¿ pó¼niej ju¿ ci±gle widzieæ sceny z filmu czy serialu czytaj±c |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Hufflepuff

Gryffindor
DziecinnyRysownik
Slytherin
Ravenclaw
. My¶lê, ¿e dla mnie du¿ym rozczarowaniem by³o to, ¿e tom ten jest du¿o krótszy od "Zakonu Feniksa", który jest moim ulubionym. W dodatku sporo uwagi poswiêcono romansom, do których nie mam nic przeciwko, ale zwi±zek Harry'ego z Ginny jest dla mnie strasznie grubymi niæmi szyty. Przez 5 lat Harry w ogóle siê Ginny nie interesuje, a tu nagle od pocz±tku tomu zmienia nagle zdanie.
czekam na to, a¿ kiedy¶ powstanie serial, w którym jeden rozdzia³ to jeden odcinek