Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Hogwart jest Z£Y
Prefix u¿ytkownikakospirre
Z drugiej strony nie mo¿na zapominaæ, ¿e Snape te¿ obiektywny nie by³wink

Racja, nie by³. Najsmutniejsze w tym jest to, ¿e by³ taki wy³±cznie ze wzglêdu na Harry'ego. Zapewne gdyby nie on (i uraz do Gryfonów) zachowywa³by siê zupe³nie inaczej. Jest to zrozumia³e, aczkolwiek Dumbledore znaj±c jego przesz³o¶æ powinien wzi±æ to pod uwagê i wybraæ innego opiekuna domu. Ale tego nie zrobi³, sam faworyzuj±c Pottera, w tym ca³y Gryffindor. Obaj siebie warci xD

Mia³em wra¿enie te¿ podczas czytania, ¿e Rowling przywi±za³a wiêksz± uwagê do Quidditcha w tomach 1-3, natomiast w pó¼niejszych czê¶ciach traktowa³a to trochê po macoszemu. Ze ¦lizgonów to ju¿ w ogóle zrobi³a s³ab± dru¿ynê, a ju¿ pomys³ z Crabbem i Goylem jako pa³karzami by³ chyba szczytem tego wszystkiego.

Zgadzam siê. Mnie w ogóle irytowa³ ca³y ten Qudditch.
Okej, rozumiem, Harry móg³ byæ dobry w sportach po ojcu. Móg³ lataæ ¶wietnie na miotle. Ale, ¿e a¿ tak?
Najlepsza miot³a w prezencie to jedno, a fakt, ¿e ju¿ na pierwszym roku by³ w dru¿ynie to drugie. No bez przesady. Rozumiem, ¿e Harry by³ tym "super" ale wszystko ma swoje granice.
Robi siê to nienaturalne kiedy OCZYWI¦CIE jest ¶wietny z OPCM, po prostu zdolniacha i pokonuje Dracona w pojedynku. Okej, ale gdzie s± jego wady? Potkniêcia? Owszem, by³y takie ale tylko ze wzglêdu na okoliczno¶ci, a sam w sobie by³ jakim¶ krocz±cym idea³em. No i przez to calutki Gryffindor by³ zawsze tym superowym.
Nie dziwiê siê, ¿e Ron odwraca³ siê od Pottera, ja bym z nim dnia nie wytrzyma³a xD

Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, je¶li nie wiesz, gdzie jest jego mózg.

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

infj|aquarius|xvii|ravenclaw

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

Prefix u¿ytkownikaNicram_93
Dlatego podzia³ na domy mia³ odzwierciedlaæ w pewnym sensie nasze klasy, niestety w³a¶nie sami profesorowie bardzo czêsto nakrêcali rywalizacje miêdzy domami, czêsto niezdrow±, a uczniowie brali sobie to do serca i koñczy³o siê to tak jak odwieczna rywalizacja Gryfonów ze ¦lizgonami.

Ja mam jeszcze takie jedno przemy¶lenie zwi±zane z Hogwartem, które mnie zawsze nurtowa³o. Jak to jest, ¿e niby zawsze by³y jakie¶ egzaminy na koniec roku szkolnego, a koniec koñców nie znamy ¿adnych przypadków, aby kto¶ nie zda³ na nastêpny rok. To jak to w koñcu by³o? Te egzaminy by³y tak tylko, ¿eby siê odby³y (jak u nas realnie do nie tak dawna w podstawówce), czy jednak wszyscy byli tacy zdolni, ¿e nie mieli z tym wiêkszych problemów. Ten drugi pomys³ do mnie nie przemawia, bo jak pomy¶lê o Crabbie, Goylu, czy choæby Nevillu, to nie wierzê, ¿e byli w stanie zdaæ ze wszystkich przedmiotów.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnews2020.jpg

Dom

Gryffindor

78.media.tumblr.com/tumblr_lqra1k0UNn1qa8ir9o1_r5_250.gif

"Mo¿e w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie mêstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota."

Postaæ w Hogwarcie

www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/1_12.jpg

Natalie Swan

(Prefekt Gryffindoru)

Harry, Ron, Hermiona - czyli przyja¼ñ, która przetrwa wszystko

78.media.tumblr.com/5ca244c2b4120254d6676b75e59020f5/tumblr_mr9voaoDyY1suuepho1_500.gif

i.gifer.com/llT.gif

78.media.tumblr.com/e2e051649d617fa14188e82aecbadf3d/tumblr_mv3jzf0LbI1qew2ypo3_500.gif

Severus Snape, czyli cz³owiek zagadka

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2012/07/789bf784107070ed4bcbc391742c8c34.gif

Kluby pi³karskie

i.pinimg.com/originals/a0/96/32/a096320fec0651f3ad30db0a085872d0.jpg

Juventus F.C.

www.sofw.pl/wp-content/uploads/2014/09/215.jpg

Wis³a Kraków

polskielogo.net/wp-content/uploads/2016/01/106-korona-kielce-ikona.jpg

Korona Kielce

d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/00/26/5e08d9d07bf05_o_medium.jpg

AKS 1947 Busko-Zdrój

Filmy:

66.media.tumblr.com/tumblr_m7nmgbwdez1ry1l11o1_500.gif

Harry Potter

media3.giphy.com/media/7guVjhMF9qBKE/giphy.gif

Gwiezdne Wojny

thumbs.gfycat.com/FamiliarThunderousBarasinga-size_restricted.gif

W³adca Pier¶cieni

i.gifer.com/3Np8.gif

Piraci z Karaibów

media.giphy.com/media/dCBZMlXEstaQE/giphy.gif

Indiana Jones

i.makeagif.com/media/9-17-2015/yTHEA2.gif

Kiler

i.imgur.com/EGm1gJS.gif

Mistrz kierownicy ucieka

Muzyka

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Modern_Talking.svg/1280px-Modern_Talking.svg.png

Wydaje mi siê, ¿e po prostu Rowling nie wspomnia³a o tych osobach, które obla³y rok.
Skoro przez ca³± seriê znamy tylko niektórych uczniów z ca³ej szko³y, jak± by³ Hogwart dziwnie by by³o jakby nagle sobie przypomnia³a o pozosta³ych osobach i podkre¶li³a które nie zda³y.
Swoj± drog±, Crabb czy tam Goyle, który¶ z nich przypadkiem nie obla³? Mam jakie¶ takie przeb³yski.
No i o samych egzaminach nie wiemy za wiele, mo¿e poziom byæ zani¿ony, bo w±tpiê, aby wszyscy uczniowie byli a¿ tak zdolni, bior±c pod uwagê goryli Dracona.

uczniowie brali sobie to do serca i koñczy³o siê to tak jak odwieczna rywalizacja Gryfonów ze ¦lizgonami.

W³a¶nie. Ponoæ rywalizacja miêdzy domem Salazara a Gryffindorem zacz±³ siê ju¿ w ¶redniowieczu, czyli wieku temu. I ¼ród³em konfliktu by³a k³ótnia Slytherina z Godrykiem. Ale jakim cudem to siê utrzymywa³o tyle czasu? Wiadomo o konflikcie ale przecie¿ uczniowie domów mieli swoje w³asne mó¿d¿ki. Magia?

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chcia³am równie¿ podziêkowaæ wszystkim kochanym ¦lizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

Prefix u¿ytkownikaBad wolf
W³a¶nie. Ponoæ rywalizacja miêdzy domem Salazara a Gryffindorem zacz±³ siê ju¿ w ¶redniowieczu, czyli wieku temu. I ¼ród³em konfliktu by³a k³ótnia Slytherina z Godrykiem. Ale jakim cudem to siê utrzymywa³o tyle czasu? Wiadomo o konflikcie ale przecie¿ uczniowie domów mieli swoje w³asne mó¿d¿ki. Magia?

Jak by³a mowa - ka¿dy dom mia³ swoje cechy, które ceni³. Dla Gryffindoru by³a to odwaga, za¶ Slytherin nie chcia³ mieæ do czynienia z mugolakami. My¶lê, ¿e to ju¿ siê utrzymywa³o (ró¿ne, kompletnie inne priorytety) tak, ¿e konflikt trwa³ i trwa³. A czasem domy stawa³y w obronie swojego ucznia, wiêc wystarczy³ jeden konflikt (jak na przyk³ad Snape i starszy Potter), ¿eby domy na nowo poczu³y do siebie nienawi¶æ. Dla ka¿dego by³o ujm± przyznaæ siê do winy i przyznaæ racjê "temu drugiemu".
DIMASH

i.pinimg.com/564x/b5/cb/f5/b5cbf53e650560438f1f933aefb7b416.jpg

i.pinimg.com/originals/c3/aa/b9/c3aab950c770646a5d91dd12a6b4c827.gif

Prefix u¿ytkownikaania919
Je¶li chodzi o Quidditcha to nie raz nie¼le siê u¶mia³em z Pani Rowling. Czasami mia³em wra¿enie, ¿e autorka nigdy ¿adnych sportów nie ogl±da³a. Nieraz próbowa³em liczyæ na wszelkie sposoby, jak jej wychodzi³y takie sytuacje w tabeli pucharu i za nic nie mog³em nic racjonalnego wymy¶liæxD.
i w dodatku 150 punktów za z³apanie znicza to jaki¶ absurd jak dla mnie. Rowling powinna by³a siê bardziej postaraæ wymy¶laj±c zasady.

Ze ¦lizgonów to ju¿ w ogóle zrobi³a s³ab± dru¿ynê, a ju¿ pomys³ z Crabbem i Goylem jako pa³karzami by³ chyba szczytem tego wszystkiego.
haha, ciekawe jak oni siê do dru¿yny dostali. Dziwne, ¿e nie wziêli do dru¿yny kogo¶ lepszego.

Swoj± drog±, Crabb czy tam Goyle, który¶ z nich przypadkiem nie obla³? Mam jakie¶ takie przeb³yski.
co¶ by³o, ¿e na szóstym roku przygotowywali siê do sumów z eliksirów chyba. Ale to powtarzali tylko te przedmioty których nie zdali czy ca³y rok mieli w plecy?

A Snape to wed³ug mnie w ogóle nie powinien byæ nauczycielem. Co prawda bardzo go lubiê, ale po prostu jest nieodpowiedni± osob± na tym stanowisku. Nauczyciel powinien byæ w miarê sprawiedliwy, a nie wy¿ywaæ siê na uczniach tylko dlatego, ¿e nie darzy ich sympati±. Czy on nie móg³ byæ szpiegiem nie nauczaj±c w hogwarcie? A Dumbledore mu pozwala³ tak traktowaæ uczniów. Snape w ogóle nie mia³ do nich podej¶cia.
Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umys³ piêknem l¶ni.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/misgal2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/mistrzgaleriiania.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/artykul.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/ania.png

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikaSarahis

No wiesz, w Wielkiej Brytanii te¿ od ¶redniowiecza utrzymuje siê monarchia, która zak³ada, ¿e kto¶ jest lepszy ze wzglêdu na to, w jakiej rodzinie siê urodzi³, a niby poddani maj± swoje w³asne "mó¿d¿ki", tak¿e tego ^_^

Ze ¦lizgonów to ju¿ w ogóle zrobi³a s³ab± dru¿ynê, a ju¿ pomys³ z Crabbem i Goylem jako pa³karzami by³ chyba szczytem tego wszystkiego.
haha, ciekawe jak oni siê do dru¿yny dostali. Dziwne, ¿e nie wziêli do dru¿yny kogo¶ lepszego.

A to nie by³o tak, ¿e oni siê nadawali na pa³karzy, bo byli takimi typowymi dryblasami/miê¶niakami? No wiecie, co¶ jak w futbolu amerykañskim - wystarczy byæ masywn± kup± miêcha ;d.

A Snape to wed³ug mnie w ogóle nie powinien byæ nauczycielem. Co prawda bardzo go lubiê, ale po prostu jest nieodpowiedni± osob± na tym stanowisku. Nauczyciel powinien byæ w miarê sprawiedliwy, a nie wy¿ywaæ siê na uczniach tylko dlatego, ¿e nie darzy ich sympati±.

We¼my pod uwagê, ¿e Jo chodzi³a do szko³y w trochê innych czasach, wiêc skoro moja matka pamiêta nauczycieli bij±cych dzieciaki linijk±, BA, nawet ja mia³am w podstawówce pani±, która lubi³a raz na jaki¶ czas przywaliæ komu¶ porz±dnie kijem (a to nie by³o a¿ tak dawno), to dla niej takie zachowania by³y normalne i to te¿ zawar³a w swojej ksi±¿ce.

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

no one expects to stay in school forever

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/241071402/original.gif

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

media.giphy.com/media/12fgztS23saCVa/giphy.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/187528943/original.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/101292005/original.gif

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/kdYhNomVFvgfC/giphy.gif

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

>>>*<<<

I just decided by the grace of the God Poseidon

that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in

>>>*<<<

whatever feeds your fear is closer than you think

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/9U1eND52C37S8/source.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

No wiesz, w Wielkiej Brytanii te¿ od ¶redniowiecza utrzymuje siê monarchia, która zak³ada, ¿e kto¶ jest lepszy ze wzglêdu na to, w jakiej rodzinie siê urodzi³, a niby poddani maj± swoje w³asne "mó¿d¿ki", tak¿e tego ^_^

Sprawa nazwiska i pochodzenia rodziny to jedno, a za³o¿ycieli szko³y to drugie. I nie ka¿dy uczeñ przecie¿ by³ Brytyjczkien, nie? Po prostu ciekawi mnie ¼ród³o konfliktu, ¿aden nauczyciel nie próbowa³ wybiæ uczniom z g³owy takiej niezdrowej rywalizacji? Trochê bez sensu.

A to nie by³o tak, ¿e oni siê nadawali na pa³karzy, bo byli takimi typowymi dryblasami/miê¶niakami? No wiecie, co¶ jak w futbolu amerykañskim - wystarczy byæ masywn± kup± miêcha ;d.

Z jednej strony tak, miê¶niakami. Ale z tego co pamiêtam to ta dwójka by³a t³u¶ciochami, wiêc prêdzej by na takiej miotle zajadali siê preclami ni¿ brali udzia³ w meczu. Bo nawet pa³karzowi potrzebna jest zwinno¶æ.

We¼my pod uwagê, ¿e Jo chodzi³a do szko³y w trochê innych czasach, wiêc skoro moja matka pamiêta nauczycieli bij±cych dzieciaki linijk±, BA, nawet ja mia³am w podstawówce pani±, która lubi³a raz na jaki¶ czas przywaliæ komu¶ porz±dnie kijem (a to nie by³o a¿ tak dawno), to dla niej takie zachowania by³y normalne i to te¿ zawar³a w swojej ksi±¿ce.

Nigdy nie spojrza³am na to z takiej perspektywy, to ma jaki¶ sens.
Aczkolwiek w±tpiê by nawet w tamtych czasach wybierano nauczyciela tego pokroju na opiekuna/wychowawcê. Chocia¿ to pewnie zale¿y...

i w dodatku 150 punktów za z³apanie znicza to jaki¶ absurd jak dla mnie. Rowling powinna by³a siê bardziej postaraæ wymy¶laj±c zasady.

Dok³adnie. Przecie¿ ten wynik os±dza³ czêsto wynik meczu. Mo¿e to specjalny zabieg? Wiecie, Harry jeszcze wa¿niejszy i bardziej c00l bo ³apie znicz, a to takie istotne. Wszyscy na nim polegaj±, a on jest ekstra szukaj±cym xD

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikafuerte
Przysz³am siê wtr±ciæ.

Sprawa nazwiska i pochodzenia rodziny to jedno, a za³o¿ycieli szko³y to drugie. I nie ka¿dy uczeñ przecie¿ by³ Brytyjczkien, nie? Po prostu ciekawi mnie ¼ród³o konfliktu, ¿aden nauczyciel nie próbowa³ wybiæ uczniom z g³owy takiej niezdrowej rywalizacji? Trochê bez sensu.

Te¿ mnie zawsze zastanawia³o, ¿e absolutnie nikt nigdy nie zwróci³ uwagi na ten idiotyczny podzia³. Naprawdê nie mo¿na by³o z kogo¶ zrobiæ nauczyciela idealisty, który walczy o to, ¿eby w szkole nikt nie napêdza³ sztucznych podzia³ów?

Kto¶ wspomnia³ wcze¶niej o tym, ¿e Rowling "inspirowa³a siê" czasami, kiedy sama chodzi³a do szko³y. Faktycznie, ca³a konstrukcja nie tylko Hogwartu, ale i ¶wiata czarodziejów by³a taka, ¿e to by³o strasznie konserwatywne i staro¶wieckie spo³eczeñstwo. Z perspektywy czasu zaczynam sobie nawet my¶leæ, ¿e ca³y ten ¶wiat magii to nie by³by ¶wiat, w którym chcia³abym ¿yæ. Wydaje mi siê te¿, ¿e podzia³ na Slytherin i resztê ¶wiata w Hogwarcie mia³ du¿e prze³o¿enie na to, ¿e niektórzy uczniowie ju¿ w doros³ym ¿yciu byli bardziej podatni na anga¿owanie siê w klikê Voldemorta.

Nie wspominaj±c o tym, ¿e przes±dzanie przez Tiarê o charakterze cz³owieka, kiedy ten cz³owiek ma jedena¶cie lat jest zupe³nie idiotyczne. S± dzieciaki, u których ju¿ w tym wieku widaæ mocno popaprane zachowania, ale bez przesady. Na pewno nie dotyczy to wiêkszo¶ci. No i mo¿e w³a¶nie spróbowanie wrzucenia takiego dzieciaka do innego domu ni¿ stereotypowo do Slytherinu, bardziej wysz³oby mu na dobre.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikaScarllet
Po prostu ciekawi mnie ¼ród³o konfliktu, ¿aden nauczyciel nie próbowa³ wybiæ uczniom z g³owy takiej niezdrowej rywalizacji? Trochê bez sensu.

Nie próbowali im tego wybiæ, a jeszcze podsycali ten konflikt. Chocia¿by taki Dumbledore ³aduj±cy punkty w Gryffindor, za to ¿e Harry jest super xD Bo jak kto¶ tam wcze¶niej wspomnia³ faktycznie przyczynili siê do jaki¶ tam zas³ug, ale ile punktów regulaminu z³amali to ju¿ nic wa¿nego. No i Snape, który jecha³ po domu Godryka, przez co konflikt miêdzy nimi siê zaostrza³. Mo¿e gdyby nauczyciele równie¿ nie faworyzowali tak domów ( w szczególno¶ci Gryffindoru ) to mo¿e ca³a ta ich rywalizacja faktycznie zesz³a by na zdrow± drogê? Gdyby nauczyciele byli obiektywni i nie traktowali Harry'ego jak boga to pewnie wszystko inaczej by wygl±da³o w tych relacjach miêdzy domami.
''A ja Ciebie zaklnê w ¿ywy kamieñ! I bêd± Ciê czciæ w Republice Nowego Przyl±dka.''
-Zireael 2020 Serce

img.besty.pl/images/401/33/4013343.jpg

i.imgur.com/cFE02Q9.png

W Hogwarcie Corinne Laurientis

Prefix u¿ytkownikafuerte
Mo¿e gdyby nauczyciele równie¿ nie faworyzowali tak domów ( w szczególno¶ci Gryffindoru ) to mo¿e ca³a ta ich rywalizacja faktycznie zesz³a by na zdrow± drogê? Gdyby nauczyciele byli obiektywni i nie traktowali Harry'ego jak boga to pewnie wszystko inaczej by wygl±da³o w tych relacjach miêdzy domami.

Z jednej strony siê zgadzam, a z drugiej ca³a ta niezdrowa rywalizacja by³a napêdzana przez tysi±ce lat, wiêc to nie jest tak, ¿e tylko Harry siê do tego przyczyni³. Ch³opak mia³ po prostu do spe³nienia wa¿n± rolê w ¶wiecie czarodziejów i w sumie trudno siê dziwiæ Dumbledore'owi, ¿e wcisn±³ mu punkty za wypêdzenie Voldemorta ze szko³y. Bardziej mnie denerwowa³o, ¿e Rowling w sumie sama nakrêca³a akcjê. Jak Harry dostawa³ punkty, to wszystko by³o super sprawiedliwe, ale jak co¶ przeskroba³ i McGonagall zabiera³a mu 5 dych za w³óczenie siê po zamku, to ju¿ wszystko by³o mega niesprawiedliwe i biedny Harry.

Ogólnie nauczyciele w Hogwarcie byli o kant ty³ka rozbiæ. Taki Snape np. zabiera³ uczniom innych domów punkty dla zabawy i z nudów, a oni potem w¶ciekli za wszelk± cenê próbowali je nadrobiæ. I tak siê krêci³o.

Nie wspominaj±c o tym, ¿e przes±dzanie przez Tiarê o charakterze cz³owieka, kiedy ten cz³owiek ma jedena¶cie lat jest zupe³nie idiotyczne. S± dzieciaki, u których ju¿ w tym wieku widaæ mocno popaprane zachowania, ale bez przesady. Na pewno nie dotyczy to wiêkszo¶ci. No i mo¿e w³a¶nie spróbowanie wrzucenia takiego dzieciaka do innego domu ni¿ stereotypowo do Slytherinu, bardziej wysz³oby mu na dobre.

Co do Tiary, moim zdaniem jest to lepki temat. W ksi±¿ce nie mamy dok³adnych informacji, które by udowodni³y nam jak magiczna czapka w³a¶ciwie funkcjonuje.
Wydaje mi siê, ¿e Tiara ma jaki¶ wgl±d w przysz³o¶æ dziecka, bo idiotycznym by by³o, gdyby os±dza³a jedenastolatków na podstawie ich obecnego zachowania.
Przyk³adem bêdzie Nevill, który pó¼niej wykaza³ siê Gryfoñsk± odwag±. A przecie¿ w KF zachowywa³ siê jak zwyk³y tchórz.
Dlatego wydaje mi siê, ¿e ten temat jest o wiele bardziej skomplikowany ni¿ nam siê wydaje.

Ogólnie nauczyciele w Hogwarcie byli o kant ty³ka rozbiæ. Taki Snape np. zabiera³ uczniom innych domów punkty dla zabawy i z nudów, a oni potem w¶ciekli za wszelk± cenê próbowali je nadrobiæ. I tak siê krêci³o.

Ju¿ wspomina³am, ¿e moim zdaniem Severus nie powinien nigdy zostaæ opiekunem jakiegokolwiek z domów, a ju¿ na pewno nie Slytherinu. Przecie¿ z niego a¿ s±czy³a siê wszystkimi mo¿liwymi stronami ¿±dza zemsty i nienawi¶æ do Pottera - Gryfonów.
Jeszcze bardziej bawi mnie to, ¿e Dumbledore znaj±c jego przesz³o¶æ dopu¶ci³ do tego ¿eby by³ wychowawc± i nauczycielem. Brawo Albus.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikaNicram_93
kospirre napisa³(a):

Co do Tiary, moim zdaniem jest to lepki temat. W ksi±¿ce nie mamy dok³adnych informacji, które by udowodni³y nam jak magiczna czapka w³a¶ciwie funkcjonuje.
Wydaje mi siê, ¿e Tiara ma jaki¶ wgl±d w przysz³o¶æ dziecka, bo idiotycznym by by³o, gdyby os±dza³a jedenastolatków na podstawie ich obecnego zachowania.
Przyk³adem bêdzie Nevill, który pó¼niej wykaza³ siê Gryfoñsk± odwag±. A przecie¿ w KF zachowywa³ siê jak zwyk³y tchórz.
Dlatego wydaje mi siê, ¿e ten temat jest o wiele bardziej skomplikowany ni¿ nam siê wydaje.

Zgadzam siê z Kospirre, wnioskuj±c po zachowaniu Tiary w sadze, mo¿na przypuszczaæ, ¿e raczej mia³a jaki¶ wgl±d w przysz³o¶æ uczniów. Podejrzewam, a nawet jestem pewny, ¿e pope³nia³a pomy³ki, ale w wiêkszo¶ci siê nie myli³a. ¦wietny przyk³ad z Nevillem, którego na pocz±tku w ¿yciu nie pos±dziliby¶my o mo¿liwo¶æ bycia Gryfonem. Natomiast pó¼niej okazywa³ wielk± odwagê. Przyk³adami pomy³ek Tiary, id±c tym tokiem rozumowania, s± dla mnie: Snape i Harry. Severus patrz±c po tym jak skoñczy³, równie¿ teoretycznie powinien siê znale¼æ z Gryffindorem, co sugeruje równie¿ Dumbledore, rozmawiaj±c z nim (dowiadujemy siê tego ze wspomnieñ Snape'a), ¿e wg niego Ceremonia Przydzia³u powinna odbywaæ siê pó¼niej. Natomiast co do Harry'ego, Tiara przecie¿ chcia³a go umie¶ciæ w Slytherinie, to Potter prosi³, aby przydzieli³a go gdziekolwiek tylko nie tam. Ostateczna historia Harry'ego pokazuje nam jednak, ¿e rzeczywi¶cie bli¿ej by³o mu do bycia Gryfonem ni¿ ¦lizgonem.

Ju¿ wspomina³am, ¿e moim zdaniem Severus nie powinien nigdy zostaæ opiekunem jakiegokolwiek z domów, a ju¿ na pewno nie Slytherinu. Przecie¿ z niego a¿ s±czy³a siê wszystkimi mo¿liwymi stronami ¿±dza zemsty i nienawi¶æ do Pottera - Gryfonów.
Jeszcze bardziej bawi mnie to, ¿e Dumbledore znaj±c jego przesz³o¶æ dopu¶ci³ do tego ¿eby by³ wychowawc± i nauczycielem. Brawo Albus.

Zgadzam siê, ¿e z rzeczywisto¶ci± ma to niewiele wspólnego, bo kto dopu¶ci³by do tego, ¿eby nauczyciel by³ tak jednostronny i odejmowa³ punkty wg swojego widzi mi siê. Z drugiej strony w realnym ¶wiecie te¿ czasami ró¿nie z tym bywa, aczkolwiek mo¿e nie tak skrajnie jak tu. Mi tam jednak mimo wszystko brakowa³oby tych s³ownych potyczek s³ownych Potter-Snape i w ogóle podej¶cia Severusa do Gryfonów. Jak dla mnie to jedne z ulubionych scen. Do dzi¶ scena w Czarze Ognia, kiedy Snape w klasie czyta artyku³ Rity Skeeter o "Sekretnych utrapieniach Pottera" wywo³uje u mnie u¶miech na twarzy: " Sekretne utrapienia Harry'ego Pottera. Potter co ciebie znowu trapi.", "ch³opiec tak niezwyk³y":D. Czy np. tekst Pottera: "Nie ma potrzeby zwracania siê do mnie per Pan, panie profesorze". Dla wielu osób to równie¿ kwintesencja tej sagi, bez której te ksi±¿ki wiele by traci³y.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnews2020.jpg

Dom

Gryffindor

78.media.tumblr.com/tumblr_lqra1k0UNn1qa8ir9o1_r5_250.gif

"Mo¿e w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie mêstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota."

Postaæ w Hogwarcie

www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/1_12.jpg

Natalie Swan

(Prefekt Gryffindoru)

Harry, Ron, Hermiona - czyli przyja¼ñ, która przetrwa wszystko

78.media.tumblr.com/5ca244c2b4120254d6676b75e59020f5/tumblr_mr9voaoDyY1suuepho1_500.gif

i.gifer.com/llT.gif

78.media.tumblr.com/e2e051649d617fa14188e82aecbadf3d/tumblr_mv3jzf0LbI1qew2ypo3_500.gif

Severus Snape, czyli cz³owiek zagadka

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2012/07/789bf784107070ed4bcbc391742c8c34.gif

Kluby pi³karskie

i.pinimg.com/originals/a0/96/32/a096320fec0651f3ad30db0a085872d0.jpg

Juventus F.C.

www.sofw.pl/wp-content/uploads/2014/09/215.jpg

Wis³a Kraków

polskielogo.net/wp-content/uploads/2016/01/106-korona-kielce-ikona.jpg

Korona Kielce

d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/00/26/5e08d9d07bf05_o_medium.jpg

AKS 1947 Busko-Zdrój

Filmy:

66.media.tumblr.com/tumblr_m7nmgbwdez1ry1l11o1_500.gif

Harry Potter

media3.giphy.com/media/7guVjhMF9qBKE/giphy.gif

Gwiezdne Wojny

thumbs.gfycat.com/FamiliarThunderousBarasinga-size_restricted.gif

W³adca Pier¶cieni

i.gifer.com/3Np8.gif

Piraci z Karaibów

media.giphy.com/media/dCBZMlXEstaQE/giphy.gif

Indiana Jones

i.makeagif.com/media/9-17-2015/yTHEA2.gif

Kiler

i.imgur.com/EGm1gJS.gif

Mistrz kierownicy ucieka

Muzyka

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Modern_Talking.svg/1280px-Modern_Talking.svg.png

odejrzewam, a nawet jestem pewny, ¿e pope³nia³a pomy³ki, ale w wiêkszo¶ci siê nie myli³a (...) Przyk³adami pomy³ek Tiary, id±c tym tokiem rozumowania, s± dla mnie: Snape i Harry.

Wydaje mi siê, ¿e Harry prawid³owo skoñczy³ w Gryffindorze, bior±c pod uwagê sam fakt, ¿e wda³ siê w dyskusjê z Tiar±. Nie ka¿dy uczeñ by³by gotów to zrobiæ, bior±c pod uwagê fakt, ¿e by³ to relikt, co¶ z czym ciê¿ko by³oby siê k³óciæ. Mo¿e taki mugol nie zna³ historii Tiary, aczkolwiek ca³a sytuacja by³a niezwykle stresuj±ca a Potter jakby nigdy nic b³aga³, aby tylko nie trafiæ do Slytherinu. Wydaje im siê, ¿e to by³ pewnego rodzaju sprawdzian.
Co do Snape'a. Mówi siê, ¿e "¿aden czarodziej nie wyszed³ ¼le" bêd±c w Slytherinie. No i w³a¶nie taki Severus temu zaprzecza. ¯y³ pogr±¿ony w smutku, ¿a³obie, mszcz±c siê na niewinnych Gryfonach. Nie wiem jakby potoczy³y siê sprawy gdyby Snape trafi³ do innego domu.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Co do Snape'a. Mówi siê, ¿e "¿aden czarodziej nie wyszed³ ¼le" bêd±c w Slytherinie. No i w³a¶nie taki Severus temu zaprzecza. ¯y³ pogr±¿ony w smutku, ¿a³obie, mszcz±c siê na niewinnych Gryfonach. Nie wiem jakby potoczy³y siê sprawy gdyby Snape trafi³ do innego domu.

Ale Snape siê nadawa³ do Slytherinu. Bez znaczenia do jakiego domu by trafi³, m¶ci³ siê na gryfonach za to co zrobi³ mu James. No bo nie owijaj±c w bawe³nê, to oni siê zwyczajnie nad nim znêcali i zrobili z niego popychad³o, a takie co¶ na zawsze w¿era siê w mózg. Tak¿e nie dziwiê mu siê. Poza tym nauczyciel to te¿ cz³owiek, nie da siê byæ w stu procentach neutralnym.

Co do karania Pottera to siê zgodzê, bo wiele rzeczy uchodzi³o mu prawie na sucho w stosunku do tego co uczyni³. Kara za Sectumsempra na Malfoyu moim zdaniem jest dobrym przyk³adem. Nawet ten szlaban u Snape'a by³ niczym w stosunku do tego, ¿e prawie pozbawi³ ¿ycia Dracona, mimo ¿e zrobi³ to nie¶wiadomie.

Akurat w tym przypadku by³o tak "lajtowo", bo Snape przecie¿ wiedzia³, ¿e to jego zaklêcie, i ¿e jego podrêcznik wpad³ w niepowo³ane rêce (Harry'ego), wiêc trochê pewnie poczuwa³ siê do odpowiedzialno¶ci.

Zgadzam siê z Kospirre, wnioskuj±c po zachowaniu Tiary w sadze, mo¿na przypuszczaæ, ¿e raczej mia³a jaki¶ wgl±d w przysz³o¶æ uczniów.

Nie s±dzê. My¶lê, ¿e bardziej wykrywa³a jakie¶ cechy osobowo¶ci - wiecie jak u wró¿ek, co¶ na zasadzie aury, ¿e od koloru zale¿y charakter danej osoby xD.

Ale czemu nie? By³ utalentowanym czarodziejem, mia³ olbrzymi± wiedzê. Potrafi³ zaprowadziæ ³ad i porz±dek w klasie - nawet je¶li przez strach, to jednak. To ¿e czasem niesprawiedliwie rozda³ jakie¶ tam punkty, to nie znaczy, ¿e by³ niekompetentny i siê nie nadawa³.

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

Prefix u¿ytkownikaScarllet
Severus nauczyæ potrafi³? potrafi³. By³ jednak strasznie niesprawiedliwy i faworyzowa³ Slytherin ( chocia¿ z drugiej strony, chocia¿ on. ) I m¶ci³ siê na Gryffindorze za tak na prawdê swoja m³odo¶æ. James faktycznie traktowa³ go okropnie, znêcali siê nad nim i zrobili mu z ¿ycia piek³o wiêc po czê¶ci jestem w stanie zrozumieæ jego nienawi¶æ do Harry'ego i do tego domu. Jednak z drugiej strony, kiedy dzieje siê akcja, jest ju¿ doros³ym facetem i ¿al, niesmak i nienawi¶æ do domu to jedno, a pedagogiczne podej¶cie jakie by³o od niego wymagane to drugie. To ¿e by³ w Slytherinie to akurat ¿adna pomy³ka, poniewa¿ nadawa³ siê do niego. Chocia¿by ze sprytu jaki mamy pokazany w podrêczniku Ksiêcia Pó³krwi. Nie potrafi³ po prostu oddzieliæ ¿ycia prywatnego od zawodowego i to by³o jego minusem.
''A ja Ciebie zaklnê w ¿ywy kamieñ! I bêd± Ciê czciæ w Republice Nowego Przyl±dka.''
-Zireael 2020 Serce

img.besty.pl/images/401/33/4013343.jpg

i.imgur.com/cFE02Q9.png

W Hogwarcie Corinne Laurientis

niesmak i nienawi¶æ do domu to jedno, a pedagogiczne podej¶cie jakie by³o od niego wymagane to drugie.

No w³a¶nie nie by³o wymagane : D. Bo to nie by³a zwyczajna szko³a, jakby nie patrzeæ. I wspomnia³a¶ te¿, ¿e tylko on faworyzowa³ Slytherin - i tu przyznam ci racjê, bo tego domu nikt nie lubi³ i bardzo dobrze, ¿e chocia¿ jedna osoba by³a mu przychylna.

traktowa³ go okropnie, znêcali siê nad nim i zrobili mu z ¿ycia piek³o wiêc po czê¶ci jestem w stanie zrozumieæ jego nienawi¶æ do Harry'ego

Ale przecie¿ to nie tylko przez to! Straci³ Lily na rzecz swojego szkolnego prze¶ladowcy, widzia³ przed sob± dowód ich mi³o¶ci, co ciê¿ko mu by³o znie¶æ. Poza tym wszyscy wiemy, ¿e to jak on siê zachowywa³, to jedna sprawa, ale ostatecznie przecie¿ wychodzi na to, ¿e by³ bardziej empatyczny wzglêdem Harry'ego ni¿ Dumbledore.

>>>*<<<

~~*~~

~~*~~

~~*~~

~~*~~

~~*~~

this world is a school

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

Uwielbiam postaæ Severusa ale nadal uwa¿am, ¿e nie nadawa³ siê na opiekuna domu. Bior±c pod uwagê przesz³o¶æ, niechêæ do Gryfonów oraz faworyzacjê Slytherinem. Owszem, Harry czasem zachowywa³ siê bezczelnie w stosunku do nauczyciela, ale to ¿adne usprawiedliwienie. Snape by³ nauczycielem, jego obowi±zkiem jest sprawiedliwe ocenianie uczniów. Mo¿e i móg³ czasem pope³niæ b³±d, odj±æ niesprawiedliwie Gryffindorowi punkty, ale bez przesady. To czêsto przekracza³o wszelkie granice. Chocia¿ i tak rozdawane na prawo i lewo punkty dla domu Godryka rzuca³y w cieñ uwagi profesora.

Ale czemu nie? By³ utalentowanym czarodziejem, mia³ olbrzymi± wiedzê. Potrafi³ zaprowadziæ ³ad i porz±dek w klasie - nawet je¶li przez strach, to jednak. To ¿e czasem niesprawiedliwie rozda³ jakie¶ tam punkty, to nie znaczy, ¿e by³ niekompetentny i siê nie nadawa³.

Dlatego wed³ug mnie Sevcio powinien byæ tylko nauczycielem, nie opiekunem :x

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Prefix u¿ytkownikafuerte

To niby jest logiczne wyt³umaczenie, ale z drugiej zauwa¿cie, ¿e jednak "wgl±d Tiary" w przysz³o¶æ dziecka by³ mocno stereotypowy. Zw³aszcza, ¿e jak pisa³am wcze¶niej, mam wra¿enie, ¿e Tiara umieszczaj±c jakiego¶ dzieciaka o niezbyt przyjaznych predyspozycjach w innym domu ni¿ Slytherin, dawa³aby mu jednak trochê inne szanse na to, ¿e nie skoñczy jako ¦miercio¿erca. Oczywi¶cie tu te¿ siê pos³ugujê trochê stereotypem, ¿e ¦lizgoni to przyszli poplecznicy Voldemorta, ale wydaje mi siê, ¿e wiêksze zró¿nicowanie charakterów w domach by³oby z korzy¶ci± dla uczniów i ich przysz³ego, doros³ego ¿ycia.

Co do Snape'a, to my¶lê, ¿e to nie by³ zwyczajny, wredny nauczyciel, jakiego ka¿dy z nas pewnie spotka³ na jakim¶ szczeblu edukacji. Snape to nie by³a "kosa", tylko sfrustrowany facet, który swoje prywatne ¿ale wy³adowywa³ na uczniach. Mam wra¿enie, ¿e tak bardzo by³ w¶ciek³y, ¿e ka¿dy jedzie po Slytherinie, ¿e znêcanie siê nad uczniami z innych domów stanowi³o dla niego jak±¶ zemstê. Chocia¿by przez to nie nadawa³ siê na wychowawcê. Nie wystarczy byæ mistrzem w jakiej¶ dziedzinie, ¿eby to czyni³o cz³owieka dobrym nauczycielem.

Takoizu
kospirre napisa³(a):

Wydaje mi siê, ¿e Harry prawid³owo skoñczy³ w Gryffindorze, bior±c pod uwagê sam fakt, ¿e wda³ siê w dyskusjê z Tiar±. Nie ka¿dy uczeñ by³by gotów to zrobiæ, bior±c pod uwagê fakt, ¿e by³ to relikt, co¶ z czym ciê¿ko by³oby siê k³óciæ. Mo¿e taki mugol nie zna³ historii Tiary, aczkolwiek ca³a sytuacja by³a niezwykle stresuj±ca a Potter jakby nigdy nic b³aga³, aby tylko nie trafiæ do Slytherinu. Wydaje im siê, ¿e to by³ pewnego rodzaju sprawdzian.

Z jednej strony jak najbardziej siê zgodzê. Trzeba mieæ odwagê, ¿eby wyk³ócaæ siê z Tiar± ale z drugiej... Harry nie chcia³ trafiæ do Slytherinu, bo tam by³ Voldemort. Tiara stwierdzi³a, ¿e ten dom by³by dla niego najlepszy, ¿e móg³by tam du¿o osi±gn±æ, a on prosi³ o ka¿dy inny dom tylko nie ten. Dlaczego? Bo ba³ siê jak inni na to zareaguj±. Bo Ron i Hagrid mówili mu, jaki ten dom nie jest okropny. To ma³o odwa¿ne.

Lubiê Severusa jako bohatera, wydaje mi siê ¿e by³ ¶rednim nauczycielem. Z pewno¶ci± mia³ ogromn± wiedzê i talent, ale wzbudza³ zbyt du¿y strach w¶ród uczniów. Wydaje mi siê, ¿e powinno siê nauczyciela szanowaæ a nie siê go baæ.
33.media.tumblr.com/4389ee5493c85321bd37937172d5c1a0/tumblr_n2hmj3ZZNl1tqs1heo1_250.gif

Harry nie chcia³ trafiæ do Slytherinu, bo tam by³ Voldemort. Tiara stwierdzi³a, ¿e ten dom by³by dla niego najlepszy, ¿e móg³by tam du¿o osi±gn±æ, a on prosi³ o ka¿dy inny dom tylko nie ten. Dlaczego? Bo ba³ siê jak inni na to zareaguj±. Bo Ron i Hagrid mówili mu, jaki ten dom nie jest okropny. To ma³o odwa¿ne.

Mo¿e i tak, ale nale¿y wzi±æ pod uwagê fakt, ¿e Harry by³ nowy w ¶wiecie czarodziejów, nie zna³ domów w Hogwarcie, nie wiedzia³ czego mia³ siê spodziewaæ po Slytherinie. Owszem, uwa¿am, ¿e g³upot± by³o, gdy tak lekkomy¶lnie uwierzy³ w s³owa Rona, ale z drugiej stronh nie ma siê co dziwiæ. Szkoda tylko, ¿e w pó¼niejszych latach nauki jego przekonanie o ¦lizgonach pozosta³o (tak, biorê pod uwagê postaæ Dracona, Pensy czy Gorylków, ale do brody Merlina, chyba móg³ ruszyæ g³ow± w wieku tych 15 lat i nie my¶leæ tak stereotypowo).

To niby jest logiczne wyt³umaczenie, ale z drugiej zauwa¿cie, ¿e jednak "wgl±d Tiary" w przysz³o¶æ dziecka by³ mocno stereotypowy. Zw³aszcza, ¿e jak pisa³am wcze¶niej, mam wra¿enie, ¿e Tiara umieszczaj±c jakiego¶ dzieciaka o niezbyt przyjaznych predyspozycjach w innym domu ni¿ Slytherin, dawa³aby mu jednak trochê inne szanse na to, ¿e nie skoñczy jako ¦miercio¿erca.

Z jednej strony tak, z drugiej niezbyt. To nie by³a ¿adna gwarancja. Gdyby Tiara maj±c wgl±d w przysz³o¶æ ucznia ka¿dego przysz³ego ¦miercio¿ercê wrzuca³a do takiego Hufflepuffu lub Gryffindoru zapanowa³by chaos. Moim zdaniem wiele by to nie zmieni³o, zaburzy³yby siê jedynie schematy ustalone ju¿ wieki temu. Wydaje mi siê te¿, ¿e Tiara nie mog³a sobie wrzucaæ danej osoby tam gdzie mia³a ochotê, za³o¿yciele Hogwartu musieli zadbaæ o to, aby dzia³a³a wed³ug ustalonego systemu.

Snape to nie by³a "kosa", tylko sfrustrowany facet, który swoje prywatne ¿ale wy³adowywa³ na uczniach. Mam wra¿enie, ¿e tak bardzo by³ w¶ciek³y, ¿e ka¿dy jedzie po Slytherinie, ¿e znêcanie siê nad uczniami z innych domów stanowi³o dla niego jak±¶ zemstê. Chocia¿by przez to nie nadawa³ siê na wychowawcê. Nie wystarczy byæ mistrzem w jakiej¶ dziedzinie, ¿eby to czyni³o cz³owieka dobrym nauczycielem.

Zgadzam siê. Dlaczego wiêc Albus uczyni³ Severusa opiekunem domu? To siê nie klei.

~~~
~~~

Natka Potter, Lilyatte

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: